
12 minutter Europa
By Europabevegelsen

12 minutter EuropaSep 20, 2023

S02 E15: EU vs teknologi-gigantene
Hvor mye vet Facebook, Instagram, Snapchat og TikTok om alt vi foretar oss på Internett, og hvem kan egentlig stoppe dem?
Er det EU eller Datatilsynet, og hva kan de egentlig gjøre for å hegne om personvernet vårt?
I denne episoden snakker vi med Tobias Judin, sjef for internasjonal seksjon i Datatilsynet, som forhåpentligvis gir deg en bedre forståelse av hva som skjer – og hvem som kan stanse utviklingen, før dette tar helt av.

S02 E14: Bør krona knyttes til euroen?
Er du helt blank når det kommer til pengepolitikk, renter og valutakurser?
Lurer du på hva alt sammen har å si for matvare-prisene, lønnen din, for reiselivet og for den norske eksportnæringen?
Hadde det kanskje vært lurere å knytte kronen til euroen?
I denne episoden prøver Kyrre Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, å gi noen svar.

S02 E13: Sommer-episode
Kan Orknøyene og Shetland ende opp på norske hender – eller ender britene igjen opp som EU-medlemmer?
Går det mot islandsk og georgisk EU-medlemskap?
Er EU løsarbeidernes beste venn?
Er Europabevegelsen på plass under Arendalsuka i august?
Vil Senterpartiet klare å skrote Norges klimaavtale med EU?
Vi lover ikke svar på alle spørsmålene, men de er i alle fall hva vi tar opp i denne litt utypiske sommerferie-episoden av Europabevegelsens podkast, 12 minutter Europa.

S02 E12: Europeisk Ungdom fyller 50
Europeisk Ungdom ble opprinnelig etablert som Europabevegelsens ungdomsorganisasjon etter EF-avstemningen i 1973, men har siden operert helt selvstendig. I dag, femti år senere, er de igjen der de opprinnelig hadde tenkt, som del av Europabevegelsen, med tilvekst av nye medlemmer, ikke minst fra Unge Venstre og Grønn Ungdom, i tillegg til en økende interesse fra SU.
I denne episoden har vi besøk av Europeisk Ungdoms leder Kristine Meek Stokke og generalsekretær Katinka Kolaas Ekmann.
Episoden ble innspilt 2. mai, før flere store partilandsmøter, så her må vi nesten ta forbehold om at enkelte premisser siden er endret. God fornøyelse!

S02 E11: Europabevegelsen 74 år: Du må ikke sove
30. mai 2023 fyller Europabevegelsen 74 år, stiftet av blant andre Arnulf Øverland, som, 13 år før stiftelsen, skrev diktet «Du må ikke sove», som en advarsel mot fremveksten av fascismen i Europa – et dikt vi gjør klokt i ikke å glemme.
Øverland er «gjest» i denne jubileums-episoden, med en resitasjon av diktet, innspilt på et senere tidspunkt. Fordi det altså er et dikt vi gjør klokt i ikke å glemme – og fordi hans hjertebarn fyller år.
Gratulasjoner til alle europavenner, og husk: du må ikke sove – eller glemme!
I denne episoden feirer vi også at Miljøpartiet De Grønnes landsmøte 13. mai stemte for å gå inn for norsk EU-medlemskap, med 174 mot 32 stemmer.

S02 E10: Sa vi i 1994 nei til noe vi alt hadde fått?
Sa vi egentlig nei takk til det vi allerede hadde fått, da vi stemte over norsk EU-medlemskap i 1994?
Det mener i alle fall Svein Roald Hansen, tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Europabevegelsens leder fra 2003 til 2009, og forhenværende leder av Eftas parlamentarikerkomité, som vi har med oss fra EU, nærmere bestemt den franske middelhavsbyen Menton, nær grensen mot EU-landet Italia.

S02 E09: Erasmus+: Europa-opphold for norske studenter og elever
Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett, og er verdens største utdanningsprogram, med et budsjett på 28,8 milliarder euro for perioden 2021-2027.
Programmet støtter mobilitet og samarbeidsprosjekter i hele utdanningsløpet: barnehage, grunnskole, videregående opplæring, høyere yrkesfaglig utdanning, høyere utdanning og voksenopplæring.
I denne episoden forteller Vidar Pedersen, fagdirektør for europeisk utdanningssamarbeid i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, mer om mulighetene programmet byr på.

S02 E08: Høyt tempo i Brussels norske europalag
I september 2022 etablerte engasjerte norske krefter i EU-hovedstaden lokallag av Europabevegelsen i Brussel. Aktivitetsnivået er allerede høyt, og planene for 2023 ambisiøse.
– Det var så mange som meldte seg til tjeneste i lokallagsstyret, at vi dessverre måtte takke nei i flere tilfeller. Det har nok sammenheng med at det bor så mange nordmenn i Brussel, som på kloss hold ser hvor viktig EU er for Norge, sier Ingvild Baustad Yuen, som leder laget.
Nå oppfordrer hun andre nordmenn i Brussel, som alt er medlemmer i Europabevegelsen hjemme, til å melde overgang til det lokale europalaget.
– Med all spisskompetansen du finner i medlemsmassen vår, tror jeg også vi kan fylle en funksjon, som Europabevegelsens utpost, informasjons-, ressurs- og kunnskapsbank i hjertet av begivenhetene, mener hun.

S02 E07: Påskespesial 2023
Europabevegelsens generalsekretær Fredrik Mellem prøver seg på noen svar.

S02 E06: Frakter livsviktig utstyr til ukrainske soldater
Stortingsrepresentant Peter C. Frølich (H) bruker mye av tiden på å samle inn midler til droner, superundertøy, firehjulsdrevne terrengbiler og generatorer.
Høsten 2022 stiftet de organisasjonen Fritt Ukraina, og har tilbakelagt flere turer til Ukraina, for å overlevere materiell til de ukrainske styrkene.
– Vi har vært i kontakt med [ukrainske] soldater som har manglet det mest grunnleggende for å overleve i felt. De har manglet sko, sokker, undertøy og elementer som kan holde dem varme, og gående gjennom en beintøff vinter, sier Frølich i denne episoden.

S02 E05: – EØS-avtalen gir flere muligheter enn vi er klar over
Stortingsrepresentant Haida Tajik (Ap) går i rette med forestillingen om at EØS-avtalen ikke kan røres, og at forhandlinger med EU ikke lar seg gjennomføre – om behovet skulle oppstå. Hun mistenker at det beror på manglende kunnskap om hvor grensene egentlig går.
– Jeg skulle ønske at vi som rikspolitikere ble mye flinkere til å ta det rommet vi tross alt har, sier hun – blant mye annet – i denne episoden.
Tajik er for øvrig betalende medlem av Europabevegelsen.

S02 E04: – Fremveksten av ekstreme krefter kan temmes
– Den beste måten å møte problemet på, er å arbeide for demokratiet, gjennomsiktighet, medborgerskap, inkludering, respekt for minoriteter, og å motarbeide forskjellige former for utenforskap, både etnisk, sosioøkonomisk og politisk, mener han.

S02 E03: Hva fikk Venstre til å gå inn for norsk EU-medlemskap?
For rundt 50 år siden ble Venstre delt i to partier, etter intern uenighet over EF-spørsmålet, for igjen å gjenoppstå som ett parti i 1988. Siden har de indre holdningene til norsk EU-medlemskap forblitt delte, inntil landsmøtet høsten 2020 besluttet å arbeide for medlemskap.
– Det er ikke bare Venstre som har endret seg gjennom disse årene, men også EU. De siste 20 årene er partiet blitt mer urbant, med en større medlemsbase i de større byene, men de viktigste endringene finner vi i EU selv. Unionen er blitt veldig god på å løfte mange av utfordringene Venstre anser som viktigst, med klima og miljø som de viktigste faktorene. Der har EU trådt frem som den ledende kraften for å finne gode løsninger, sier Venstre-leder Guri Melby blant annet i denne episoden.
På det, og mange andre områder, ønsker hun at Norge skal få økt gjennomslag for sine interesser, noe hun mener oppnås best med et fullt EU-medlemskap.

S02 E02: – Europa ukoordinert og ineffektivt uten EU
Europabevegelsens generalsekretær Fredrik Mellem tror de europeiske enkeltstatenes respons på krigen i Ukraina ville være ukoordinert og ineffektiv uten Den europeiske union. Han har imidlertid registrert at norske medier og norsk offentlighet nå følger europeiske begivenheter på en helt ny og mer skjerpet måte, og at det taler for økt oppmerksomhet rundt EU-spørsmålet.
De fem siste årene har Europabevegelsens medlemstall doblet seg, men generalsekretæren akter ikke å gi seg før organisasjonen er tre ganger så stor – minst.
Han betoner også at Norge, med vår litt «usentrale» beliggenhet, er blant EØS-landene som har merket minst til konsekvensene av den pågående krigen, ulikt landene som befinner seg nærmere uroen, men er glad for at Finland og Sverige nå slutter seg til Nato – og at SV synes å være på glid, etter at både Venstre og MDG er blitt «EU-partier».

S02 E01: Tar MDG stilling til norsk EU-medlemskap i mai?
Generalsekretær Fredrik Mellem tok en prat med MDG-leder Arild Hermstad på Europabevegelsens nyttårsarrangement på Internasjonalen i Oslo tirsdag 3. januar, der det fremgår at et norsk EU-medlemskap nå står høyt på dagsordenen i Miljøpartiet De Grønne.
– Saken kommer opp på landsmøtet i mai, men det er altfor tidlig å konkludere med noe, forteller Hermstad, som selv ikke vet hvordan han vil stemme, selv om han mener Norge avhenger helt av EU. På sikt er han imidlertid helt sikker på at norsk EU-medlemskap er uunngåelig. Han tror heller ikke Norge har mye å tilføre som «foregangsland» vis-à-vis Europa.
Grunnet tekniske problemer ble ikke lydkvaliteten på intervjuet optimalt. Det kan vi imidlertid ikke si om kvaliteten på innholdet, men lover å komme sterkere tilbake – også lydteknisk – i neste episode.
Med ønsker om et riktig GODT nytt år!
Europabevegelsen

S01 E05: Bernt Hagtvet om Putin, Russland og Europa
Bernt Hagtvet, professor emeritus i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og professor II i internasjonale studier ved Oslo Nye Høyskole, tar til orde for en Marshallplan for Ukraina, der Europa og verdenssamfunnet tar ansvar for gjenreisningen av landet – uten at Putin ydmykes. Han er sikker på at Russland ikke bare har undervurdert Ukraina, men også EU og Natos evne til å stå sammen – og er mektig imponert over EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.
Europabevegelsen i Norge

S01 E04: Arbeider for et grønt Europa
Hanna E. Marcussen er nestleder i Europabevegelsen, og Miljøpartiet De Grønnes byråd for byutvikling i Oslo. I denne episoden forteller hun hvorfor Norge, også sett med de grønne brillene på, bør tre inn i det europeiske felleskapet – og snakker om hvordan vi en vakker dag kan komme dit.

S01 E03: Nå er det de unges tur
Vi snakker med to unge kvinner, som er ledere av hver sitt europalag, Amalie Gunnufsen fra Europabevegelsen Sørlandet, og Aurora Hårtveit fra Europabevegelsen Vestland, som begge tilhører en generasjon som ikke har fått sagt sin mening om norsk EU-medlemskap. Begge har sterke meninger om hvordan EU gagner norsk og europeisk ungdom, klimaet, utdanning – og, ikke minst, verdensfreden.

S01 E02: Hvor står europasaken – og Europabevegelsen?
#12MinutterEuropa var til stede på Europabevegelsens lagssamling på Clarion Hotel Oslo fredag 10. og lørdag 11. juni, der vi blant annet snakket med Europabevegelsens leder, Heidi Nordby Lunde, om hvor europadebatten står i dag, ukrainakrigens konsekvenser for EU, Nato og det europeiske forsvarssamarbeidet, EØS-avtalen, forbrukermakt – og Europabevegelsens løpende arbeid.

S01 E01: Hva nå, Nord-Irland?
Europabevegelsens generalsekretær Fredrik Mellem vendte nylig hjem fra Nord-Irland, som avholdt sitt lokalvalg for noen uker siden. I den første episoden av «12 minutter Europa» forteller han om landets politiske realiteter, partisammensetninger, og rolle i EUs indre marked, Brexit, hvordan Irland og Nord-Irlands gjensidige forhold blir i de kommende årene – og, ikke minst, hva alt sammen betyr for oss i Norge.
«12 minutter Europa», med alt om EU, Europa, EØS og alt imellom.