

صدانتMar 07, 2023

سخنرانی محمدامیر قدوسی با عنوان «دربارهی مفهوم حق بر ناحق بودن»
رواداری را به گونههای متفاوتی میتوان توجیه نمود. یعنی از راههای متفاوتی میتوان به سود لزوم و بایستگی رواداری دلیل اقامه کرد.
قدوسی در نشست «دربارهی مفهوم حق بر ناحق بودن» بیان میکند که نقض بیطرفی و نیز نارواداری بر خلاف مصلحت نظام سیاسی و شهروندان حامی آن است. ایشان همچنین نارواداری را موجب گسترش نفاق و ریا در جامعه قلمداد میکند.
افزون بر اینها از نظر قدوسی نارواداری یک رفتار ناصواب اخلاقی و فروگذاشتن مقتضای اصل عدالت در اخلاق اجتماعی است. همچنین از منظر معرفت شناختی، نارواداری، متعلق به عصر رئالیسم خام و محصول دوران غفلت از خطاپذیری گسترده دستگاه ادراکی آدمی است.
در این جلسه که با نام هماندیشی درباره حق بر ناحق بودن در خانه اندیشه ورزان برگزار شده است، ابتدا قدوسی در ۳۰ دقیقه رواداری و دلایل توجیهی به سود آن را اجمالا بیان میکند و سپس به پرسشهای حاضران پاسخ میدهد.
خانه اندیشه ورزان، هم اندیشی درباره مفهوم: حق بر ناحق بودن

پایان خودخواسته؛ حسن محدثی، آرش نراقی و محمود مقدسی
«پایان خودخواسته»، عنوان نشست اخیر مدرسه تردید با حضور سه تن از اساتید جامعهشناسی، فلسفه و روانشناسی بود. خودكشی كه به نوعی پایان خودخواسته تعبیر میشود، از سه منظر متفاوت مورد تحلیل قرار گرفت. «حسن محدثی» جامعهشناس و استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، «آرش نراقی» استاد دین و فلسفه دانشگاه موراوین پنسیلوانیای امریكا و «محمود مقدسی» كارشناس ارشد روانشناسی بالینی، اساتید مدعو در این نشست آنلاین بودند.

مشروطه ایرانی و جمهوری اسلامی؛ گفتگو با محمدامیر قدوسی
همزمان با سالروز صدور فرمان مشروطیت در چهاردهمین روز از مردادماه سال ۱۴۰۲ رسانهی خبری تحلیلی دیدارنیوز در برنامه اصل ۲۷ با محمدامیر قدوسی، حقوقدان، وکیل پایه یک دادگستری و مدرس دانشگاه درباره امکان جمع میان ارزشهای مشروطه گرایانه با حکومت مبتنی بر قواعد شرع و نیز نسبت جمهوری اسلامی با آرمانهای نهضت مشروطیت گفتگویی ترتیب داد. در این گفتگو که به بهانه تالیف کتاب «چهار نظریه دربارۀ حکمرانی» -در سال ۱۳۹۹ از سوی انتشارات نگاه معاصر- انجام شده است؛ به موضوعات دیگری نیز همچون قانون اساسی، حقوق بشر، حقوق اقلیتها و دموکراسی پرداخته شد.

گفتار دوم درسگفتارهای مبانی فلسفی ایمان به غیب از آرش نراقی
گفتار دوم | ۸ آگوست ۲۰۲۳

گفتار اول درسگفتارهای مبانی فلسفی ایمان به غیب از آرش نراقی
گفتار اول | ۱ آگوست ۲۰۲۳

فلسفهورزی به سبک دوباتن؛ حمیده بحرینی، رضا بهرامی، کاوه بهبهانی و ایمان فانی
فلسفهورزی به سبک دوباتن
مردم عادی همیشه دور از فلسفه و بیبهره از زیباییهای آن بودند و کسی به فکر بیان کردن مفاهیم فلسفی به زبان ساده نبود. یکی از کسانی که در این زمینه تلاشهای بسیاری کرده، آلن دوباتن است. فیلسوف و نویسنده سوییسی که کتابهای او کمک بسیاری به این روند کرده و همواره به دنبال پاسخی برای مهمترین پرسشهای زندگی انسان بوده است. از مجموعه «به روایت مدرسه آلن دوباتن» تاکنون سه کتاب با عناوین «هفت مهارت عاطفی برای خوب زیستن»، «فرهنگ به چه کار میآید» و «رام کردن سرمایهداری» به همت نشر کرگدن منتشر شده است.
نشست هفتگی شهرکتاب در روز سه شنبه ۳۰ خرداد ۱۴۰۲ به تحلیل و بررسی فلسفهورزی به سبک دوباتن اختصاص داشت که با حضور ایمان فانی، کاوه بهبهانی، حمیده بحرینی و رضا بهرامی در مرکز فرهنگی شهر کتاب واقع در خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمد قصیر (بخارست)، نبش کوچهی سوم برگزار شد.

لیبرالیسم؛ ایدئولوژیپژوهی ۳
توضیحات بیشتر:
https://3danet.ir/ideology-goftar-andisheh/

گفتوگو با فاشیستها؛ ایدئولوژیپژوهی ۲
توضیحات بیشتر:
https://3danet.ir/ideology-goftar-andisheh/

عناصر و خاستگاههای حاکمیت توتالیتر؛ ایدئولوژیپژوهی ۱
توضیحات بیشتر:
https://3danet.ir/ideology-goftar-andisheh/

درسگفتارهای هادی صمدی؛ شکوفایی و خوبزیستن - جلسه ۴
عنوان: "انعطافپذیری شناختی" و ابعاد اجتماعی شکوفایی: گذار از معلولیت به "دگرتوانی"
خلاصهای از آنچه عرضه خواهد شد:
در جلسهی قبل با بحث دربارهی رواندرمانی و مشاوره، به عوامل درونی پیرامون شکوفایی انسانی اشاره کردیم، در این جلسه تأملی خواهیم داشت بر نقش عوامل محیطی. این کار را با تمرکز بر مفهوم «معلولیت» انجام میدهیم و به پیامدهای این موضوع در شکوفایی همهی انسانها اشاره خواهیم کرد. (از معلولیت جسمی فقط بهعنوان نمونهای از عوامل ایجاد محرومیت نام میبریم اما این سخن بر تمام درجاتی از محرومیت که افراد جامعه تجربه کنند نیز صادق است.)
در جلسات گذشته گفتیم میتوان خوانشی تکاملی از شکوفایی انسان ارائه کرد که ایرادات وارد بر داروینیسم اجتماعی را، که درصدد حذف ناتوانها و کمتوانها در راستای بهنژادی انسان بود، نداشته باشد. در این جلسه این خوانش بدیل را معرفی خواهیم کرد. (این جلسه آخرین جلسه از مجموعهی چهار سخنرانیِ پیرامون خوانشی تکاملی از شکوفایی و خوبزیستن است.)
ابتدا از این دعوی دفاع میشود: «فرد نابینایی که در روستای محرومی از آفریقا زندگی میکند به نسبت فرد مشابهی که همان میزان از آسیب چشمی را دارد اما در توکیو زندگی میکند، به معنای واحدی معلول نیست.» میتوان فردی را که در توکیو زندگی میکند و توانسته است با توجه به امکاناتی که جامعه برای او فراهم کرده قابلیتهای خود را به نحوی پرورش دهد که شهروندی فعال باشد، «دگرتوان» نامید و نه «معلول».
اگر نشان دهیم که مفهوم معلولیت وابسته به محیط است نشان دادهایم که میتوان مفهوم معلولیت را با تغییر در محیط تغییر داد. از این نکته در بحث شکوفایی قابلیتها در تمام انسانها بهره میگیریم و از اقتصاد و سیاست شادکامی سخن خواهیم گفت و وظیفهی اصلی دولتها را افزایش شکوفایی مردم جامعه معرفی خواهیم کرد.
همچنین اشاره خواهیم کرد که شکوفایی و خوب زیستن نیازمند شرایط محیطی متناسب است و "آزادی انتخاب" و "عدالت اجتماعی" در صدر چنین شرایطیاند.
اگر شکوفایی وابسته به شرایط است باید نگاهی ویژه به تغییرات محیطی داشته باشیم و اثرات تغییراتی مانند گرمایش زمین، افزایش اتوماسیون، و گسترش انقلاب صنعتی چهارم (از جمله گسترش هوش مصنوعی) را بر شکوفایی انسان رصد کنیم.
از نیاز روزافزون به "مهارتهای نرم" سخن خواهیم گفت. در چنین شرایطی چگونه میتوان "انعطافپذیری شناختی" را افزایش داد و تاثیرات آن بر خوبزیستن مردم چیست؟

درسگفتارهای هادی صمدی؛ شکوفایی و خوبزیستن - جلسه ۳
رواندرمانی چه توصیهای برای
«انسان نوعی» دارد؟
رواندرمانگر کسی است که به مراجع کمک میکند تا عاداتی (رفتارها، هیجانات، یا افکار) را که ناخوشایندند، تشخیص، و سپس تغییر دهد: برخی را کلاً حذف، با برخی دیگر خود را سازگار، یا عادات خوشایندی را در خود ایجاد کند.
همین توصیف کوتاه مشخص میکند که چرا رواندرمانی مورد توجه عموم مردم قرار گرفته است: زیرا در جهانی زندگی میکنیم که همه میخواهند شادتر زندگی کنند.
رواندرمانگران از تکنیکهای بسیار متنوعی در این راه بهره میبرند که برخی از آنها فقط برای بیمارانی خاص قابل تجویزند. با اینحال شاهد آن هستیم که برخی توصیههای عمومی توسط غیرمتخصصان برای همگان و در جلسات عمومی عرضه میشود؛ توصیههایی که حتی ممکن است برای برخی افراد عمل به آنها خطرآفرین باشد.
دستهی بزرگی از توصیههای غیرتخصصیِ سخنرانانِ به اصطلاح «انگیزشی» که فرد را به رجوع به درون خود دعوت میکنند، هرچند ممکن است برای برخی بیمارانِ خاص کارآمد باشد، اما به عنوان توصیههایی عمومی قطعاً ناکارآمدند. این توصیههای تخدیری، هرچه بیشتر ارتباط فرد را با محیط پیرامونی کاهش میدهند.

نشست علمی «آیا انسان ذاتا موجودی جنسی است؟»
نشست علمی «آیا انسان ذاتا موجودی جنسی است؟» با حضور و سخنرانی آذرخش مکری و عفت السادات مرقاتی خویی پنجشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۲ در سالن فردوسی به همت گروه سلامت جنسی رسش و خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

مناظره موسی غنینژاد و علی علیزاده؛ لیبرالیسم اقتصادی
دومین قسمت از برنامه «شیوه» در سال ۱۴۰۲ با موضوع «لیبرالیسم اقتصادی» دکتر موسی غنینژاد (استاد اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف) علی علیزاده (تحلیلگر سیاسی) شبکهٔ چهار سیما، شنبه، ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۲

گفتگو در فضای عمومی؛ منطق، اخلاق، روانشناسی
جلسه «گفتگو در فضای عمومی»؛ منطق، اخلاق، روانشناسی به همت کلاب ژرف اندیشی در کلاب هاوس و در پنج شنبه ۱۴۰۲/۲/۲۱ با حضور آقایان اردشیر منصوری ،حسین بیات و حسین دباغ برگزار شد.

مصطفی ملکیان: مواجهه ایرانیان با ادبیات و مفاخر ادبی گذشته خود
سخنرانی مصطفی ملکیان در هجدمین نشست بزرگداشت فردوسی و رونمایی از کتاب یادنامه فردوسی به کوشش علی دهباشی |عنوان سخنرانی: «مواجهه ایرانیان با ادبیات و مفاخر ادبی گذشته خود» | ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۲
➖برگزار کننده: مؤسسه فرهنگی پالیز فرهنگ و فرزانگی|کاشان

درسگفتارهای هادی صمدی؛ شکوفایی و خوبزیستن - جلسه ۲
موضوع: چگونه میتوان همراستا با فهمی ارسطویی از شکوفایی، خوانشی تکاملی از شکوفایی انسان و خوبزيستن داشت که ایرادهای وارد بر "داروینیسم اجتماعی" را نداشته باشد؟
در پاسخ به این پرسش خواهیم دید که چگونه طی فرایند تکامل انسان "احساس ارادهی آزاد" شکل گرفت تا در ما قابلیت گذار از جبرهای زیستی و اجتماعی را فراهم کند. و چرا هر خوانشی از شکوفایی انسان که ارزشهای "آزادی" و "عدالت" را نادیده بگیرد به زیست بهتر انسان نمیانجامد.

درسگفتارهای هادی صمدی؛ شکوفایی و خوبزیستن - جلسه ۱
در جلسه نخست ابتدا در این باره صحبت میکنیم که چگونه باید دربارهی روندهای جهانی بهزیستی سخن گفت و نقش دادههای تجربی و نظریههای فلسفی در این حوزه چیست.

مناظره مهدی طغیانی و یاسر جبرائیلی؛ راهکارهای مهار تورم
در برنامه جهانآرا که دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ماه از شبکه افق پخش شد، بینندگان سیما، شاهد مناظره دکتر مهدی طغیانی و دکتر یاسر جبرائیلی درباره سیاستهای اقتصادی اخیر و حذف ارز ترجیحی بودند.

مناظره موسی غنینژاد و مسعود درخشان؛ نظام اقتصادی ایران
برنامه جهانآرا در ادامه سلسله نشستهای اقتصادی خود در سال مهار تورم و رشد تولید، دوشنبه - ۴ اردیبهشت ۱۴۰۲ میزبان مناظره علمی بین دکتر مسعود درخشان استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی و دکتر موسی غنینژاد استاد اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف با موضوع «تاملی در باب نظام اقتصادی ایران» بود.

مناظرهی «برجام؛ جام زهر یا طلا؟» | مهدی نصیری و مهدی خانعلیزاده
مناظرهی «برجام؛ جام زهر یا طلا؟» که با حضور دکتر مهدی خانعلیزاده، پژوهشگر روابط بینالملل و مهدی نصیری، فعال سیاسی به همت انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه امیرکبیر در این دانشگاه برگزار شد، روایتی از وضعیت سیاست خارجی ایران در سالهای بعد از انقلاب داشت و مطالب ناگفتهای در آن مطرح شد.

آرش نراقی: دوزخ به مثابه تبعید خود خواسته
سخنرانی آرش نراقی تحت عنوان «دوزخ به مثابه تبعید خودخواسته» در تاریخ ۹ آوریل ۲۰۲۳

معرفی و بررسی کتاب زندگینامه خودنوشت مارتینلوتر کینگ در سلسله نشست های گفتار و اندیشه
سعید دهقانی (روزنامه اعتماد | شماره ۵۴۵۶ | ۱۴۰۲ شنبه ۱۹ فروردین | صفحه ۱۱): افرادی كه قدرت سیاسی و نفوذ اجتماعی داشتهاند اما برای نگه داشتن جایگاهشان كارآمدترین راه را دوری از خشونت برگزیدهاند در تاریخ معاصر جهان كمشمار بودهاند. «نلسون ماندلا»، «ماهاتما گاندی» و «مارتینلوتر كینگ» شناختهترین چهرههایی هستند كه مدارا با دیگری، حتی با مخالفان جدی و دشمنان اصلِ اساسی رفتار و تصمیمهایشان بوده. این افراد همه در سده بیستم میزیستند، در نتیجه سالیان سال است كه چنین الگوهایی در جوامع ظهور نكردهاند. با توجه به اینكه جامعه كنونی ایران بیش از هر زمان دیگری نیازمند فرهنگ خشونتپرهیزی است، مطالعه درباره زندگی این افراد اهمیت مییابد. كتاب «زندگینامه خودنوشت مارتینلوتر كینگ» چنان كه از عنوانش بر میآید، یكی از آثاری است كه روایتی دقیق و دست اول از زندگی و اندیشههای یكی از اصلیترین چهرههای خشونت ستیز ارایه میكند. این كتاب كه به همت نشر كرگدن منتشر شده، شنبه، دوازدهم فروردین در نشستی با حضور محمدرضا معمار صادقی مترجم كتاب مورد نقد و بررسی قرار گرفت. حزب اتحاد ملت (شعبه فارس) برگزاركننده این نشست بود. مهمان دیگر این نشست غلامعلی كشانی بود كه چندین اثر درباره خشونتپرهیزی به فارسی برگردان كرده است...

یاشار سلطانی، مصطفی مهرآیین و منیژه حکمت | مرگ کیومرث پور احمد و وضعیت امروز جامعه ایران
گفتگو با یاشار سلطانی با مصطفی مهرآیین و منیژه حکمت درباره مرگ کیومرث پور احمد و وضعیت امروز جامعه ایران
بیم و امید | به بهانه مرگ خودخواسته کیومرث پوراحمد
یاشار سلطانی: مرگ خودخواسته کیومرث پوراحمد، کسی که در فیلمهاش راوی زندگی و امید بود میتونه زنگ خطری برای جامعه ایی باشه که مردمانش برای یک زندگی معمولی مدام میجنگند. در این برنامه با منیژه حکمت کارگردان و مصطفی مهرآیین جامعه شناس درباره وضعیت امید و زندگی گفتگو کردم.

جلسه دهم اقتصاد سیاسی محیط زیست، محیط زیست صنعتی شریف
درسگفتارهای اقتصاد سیاسی محیط زیست در کلابهاوس محیط زیست صنعتی شریف جلسه ۱۰: شنبه ۱۲ آذر (۳ دسامبر) - جمع بندی اقتصاد سیاسی محیط زیست با حضور: شهرام اتفاق محمد یزدانفر محمدرضا حیدری

جلسه نهم اقتصاد سیاسی محیط زیست، محیط زیست صنعتی شریف
درسگفتارهای اقتصاد سیاسی محیط زیست در کلابهاوس محیط زیست صنعتی شریف جلسه ۹: شنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۱ (۱۸ فوریه ۲۰۲۳) - نقد نظریه ها و دیدگاه های اقتصادی سیاسی محیط زیست با حضور: شهرام اتفاق محمد یزدانفر محمدرضا حیدری

خواندن "مقدمهای بر جامعهشناسی" آدورنو توسط حسام سلامت ۵
توضیحات بیشتر در سایت صدانت

محمدمهدی اردبیلی: مصائبِ آزادی
مدرسهٔ تردید محمدمهدی اردبیلی عنوان رویداد: مصائب آزادی پنجشنبه هجده اسفند ماه ۱۴۰۱

جلسه هشتم اقتصاد سیاسی محیط زیست، محیط زیست صنعتی شریف
درسگفتارهای اقتصاد سیاسی محیط زیست در کلابهاوس محیط زیست صنعتی شریف
جلسه ۸: شنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۱ (۱۱ فوریه ۲۰۲۳) - مکتب اتریش و محیط زیست
با حضور:
شهرام اتفاق
محمد یزدانفر
محمدرضا حیدری

مناظره آرش نراقی و ابراهیم سلطانی با موضوع برهان شر | بخش ۲
https://3danet.ir/problem-of-evil-debate/

مناظره آرش نراقی و ابراهیم سلطانی با موضوع برهان شر | بخش ۱
https://3danet.ir/problem-of-evil-debate/

کاوه بهبهانی: ارُس و پارادوکس مناسکگذاری
گفتاری از کاوه بهبهانی با عنوان «ارُس و پارادوکس مناسکگذاری» در تاریخ ۱۱ اسفند ۱۴۰۱

آرش نراقی: عشق، پیری و تنهایی
گفتاری از آرش نراقی با عنوان «عشق، پیری، و تنهایی» و درباره تجربه عشق در دوران پیری در تاریخ ۱۱ اسفند ۱۴۰۱

مناظره سید ابراهیم حسینی و فیروز اصلانی؛ سازکار پیگیری حقوق عامه
به میزبانی عطاءالله بیگدلی
برنامه شیوه، ۱۳ اسفند ۱۴۰۱، شبکه چهار سیما

جلسه هفتم اقتصاد سیاسی محیط زیست، محیط زیست صنعتی شریف
درسگفتارهای اقتصاد سیاسی محیط زیست در کلابهاوس محیط زیست صنعتی شریف جلسه ۷: شنبه ۱۵ بهمن ۱۴۰۱ (۴ فوریه ۲۰۲۳) - نهادگرایان و محیط زیست با حضور: شهرام اتفاق محمد یزدانفر محمدرضا حیدری

مناظره رضا منصوری و ابراهیم سوزنچی؛ سیاستگذاری حوزۀ علم
رضا منصوری (فیزیکدان، کیهانشناس، سیاستگذار علم و استاد بازنشستهٔ دانشکدهٔ فیزیک دانشگاه صنعتی شریف)
ابراهیم سوزنچیکاشانی (عضو هیأت علمی دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف و عضو حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی)
به میزبانی عطاءالله بیگدلی
برنامه شیوه، ۲۹ بهمن ۱۴۰۱، شبکه چهار سیما

گفتگوی دیدارنیوز با مصطفی مهرآیین دربارهی جنبشهای درون ایران
دیدارنیوزـ نسرین نیکنام: "کشور ما همواره دستخوش جنبشهای متفاوت بود از جنبش تنباکو تا جنبش سبز که البته در این میان جنبشهایی مانند مشروطه، نهضت ملی شدن صنعت نفت، انقلاب مردم ایرا در سال پنجاه و هفت و حماسه دوم خرداد 76 را پشت سر گذاشته است" این جمله را دکتر مصطفی مهرآیین استاد دانشگاه و جامعه شناس فرهنگ در برنامه اصل ۲۷ مطرح میکند و میگوید: کشور ما انباشتی از این اتفاق هاست که در تاریخ با گسست زیادی روبرو بوده و نتوانسته مسیر خود را خطی و مستمر ادامه دهد.

معرفی کتاب «چه شد؟ داستان افول اجتماع در ایران» اثر محسن گودرزی
اگر جامعه را مثلثی درنظر بگیریم که از سه ضلع سیاست (دولت)، اقتصاد (بازار) و اجتماع (مردم) ساخته شده، به باور نویسندگان کتاب «چه شد؟» داستان« افول اجتماع در ایران» ضلع اول، یعنی سیاست دو ضلع دیگر را بلعیده و بهشدت تضعیف کرده است. محسن گودرزی و عبدالمحمد کاظمیپور، اخیرا در کتاب مذکور، کوشیدهاند با تکیه بر آمار و ارقام و پیمایشهای موجود نشان دهند که چرا و چگونه وضعیت اینطور شده و در ادامه و در صورت توجه یا عدم توجه به این شرایط، چه مسیرهایی پیش روی جامعه ایران قرار گرفته است. این کتاب به تازگی به همت نشر اگر منتشر شده و شهر کتاب تندیس هم در اولین جلسه از مجموعه نشستهای گفتوگو درباره ایران، با حضور دکتر محسن گودرزی، یکی از نویسندگان و چند تن از جامعهشناسان ایرانی از آن رونمایی کرده است. آنچه میخوانید گزارشی از سخنرانی شیرین احمدنیا، حسین سراجزاده، عبدالمحمد کاظمیپور و محسن گودرزی در این نشست است.

جلسه ششم اقتصاد سیاسی محیط زیست، محیط زیست صنعتی شریف
درسگفتارهای اقتصاد سیاسی محیط زیست در کلابهاوس محیط زیست صنعتی شریف جلسه ۶: شنبه ۸ بهمن ۱۴۰۱ (۲۸ ژانویه) - نظریه انتخاب عمومی، ناسیونالیسم و محیط زیست با حضور: شهرام اتفاق محمد یزدانفر محمدرضا حیدری

جلسه پنجم اقتصاد سیاسی محیط زیست، محیط زیست صنعتی شریف
درسگفتارهای اقتصاد سیاسی محیط زیست در کلابهاوس محیط زیست صنعتی شریف جلسه ۵: شنبه ۲۴ دی (۱۴ ژانویه) - اقتصاد جریان اصلی و محیط زیست با حضور: شهرام اتفاق محمد یزدانفر محمدرضا حیدری

نشست «معمای قانون در نظام حقوقی ایران» با حضور محسن برهانی
با حضور محسن برهانی
موسسه پژوهشی فرهنگی فهیم | ۱۲ بهمن ۱۴۰۱

چشماندازی نظری دربارهی خیزشهای اجتماعیی ایران
نوشتن این بحث بلند و طولانی با عنوان «چشماندازی نظری دربارهی خیزشهای اجتماعیی ایران» را در بحبوجهی یک جنبش اجتماعیی سراسری و از ۲۸ مهر ۱۴۰۱ آغاز کرده ام و در ۱۱ آذر به پایان رسانده ام. الان که این نوشته را برای بازنشر کامل آن ویرایش میکنم، ۱۷ آذر ۱۴۰۱ است و جنبش همچنان ادامه دارد. نوشتن در بحبوحهی یک جنبش همراه با پیگیریی اخبار هر روزهی آن و نیز همراه با مطالعهی دیگر خیزشهای اجتماعی و جنبشهای اجتماعی در دهههای اخیر در ایران، به من این امکان را داده است که به زمینهی اجتماعیی بروز آنها بیشتر توجّه کنم. کوشیدم تا جاییکه ممکن است در عین مفهومسازیی لازم برای تبیین و توضیح این پدیده، مفاهیمی قابل فهم برای مخاطب عام را بهکار بگیرم و تا جاییکه ممکن است دقیق سخن بگویم و از کلّیگویی پرهیز کنم. امیدوار ام این نوشته مورد توجّه مخاطبان ارجمند قرار گیرد. انتشار عمومیی آن به من فرصت دریافت نقدهای صاحبنظران ارجمند و آموختن بیشتر را میدهد.
🌐 دریافت فایل PDF مقاله به همراه صوت و فیلم جلسه نقد و بررسی
(https://3danet.ir/khizesh-mohaddesi/)توضیح: جلسه نقد و بررسی مقاله فوق در تاریخ ۱۵ دی ۱۴۰۱ به همت «مدرسه مطالعات هویت باشگاه اندیشه» با حضور حسن محدثیگیلوایی (مؤلف) و سیدجواد میریمینق (ناقد) برگزار شد که صوت و فیلم آن در لینک این مطلب در صدانت موجود است.

دو فهم فلسفی از جامعهی دوقطبی، پرگار
فلسفه میتواند به سیاستورزی مفید مدد برساند؟ نگاه فلسفی چطور میتواند تصویر شفافتری به صحنهی سیاسی به ویژه در اوضاع بحرانی بدهد؟
مهمانهای برنامه:
#حسین_دباغ ؛ مدرس فلسفه و #سپید_بیرشک ؛ پژوهشگر فلسفه

اعتراضات اخیر؛ با حضور بیژن عبدالکریمی، محمد فاضلی و علی اکبر گرجی
https://3danet.ir/meyar/

گفتگو با ابوالقاسم فنائی و محمدامیر قدوسی: دولت بیطرف، شهروند روادار
https://3danet.ir/meyar/

مناظره محسن برهانی و جلیل محبی: محاربه در فقه و قانون
صدور و اجرای حکم اعدام برای محسن شکاری با این اتهام که او در خیابان ستارخان تهران مرتکب محاربه شده است، یکی از سوژهها و مواردی است که طی روزهای اخیر بحث محافل مختلف شده و نظرات مختلفی در مخالفت و موافقت اعدام این جوان به جرم محاربه بیان شده که پیرامون این بحث است که آیا واقعا جرم مرتکب شده توسط محسن شکاری مصداق محاربه بوده که منجر به اعدام او شده است؟
در همین زمینه، دانشگاه امام صادق در روزهای پس از اجرای حکم اعدام محسن شکاری، اقدام به برگزاری مناظرهای با عنوان «محاربه در فقه و قانون» کرد که در یک سمت این مناظره، محسن برهانی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در رشته حقوق جزا و جرمشناسی حضور داشت و در سمت دیگر جلیل محبی، عضو هیئت علمی مرکز پژوهشهای مجلس و دبیر سابق ستاد امربهمعروف و نهیازمنکر نشسته بود.

مناظره مصطفی ملکیان و حسین شیخ رضایی؛ خشونت پرهیزی: مشروط یا نامشروط؟

گفتگو با بیژن عبدالکریمی پیرامون وقایع اخیر در جامعه ایران
گفتگوی برنامه ویرگول
با
#بیژن_عبدالکریمی

جلسه چهارم اقتصاد سیاسی محیط زیست، محیط زیست صنعتی شریف
درسگفتارهای اقتصاد سیاسی محیط زیست در کلابهاوس محیط زیست صنعتی شریف
جلسه ۴: شنبه ۱۹ شهریور (۱۰ سپتامبر) - سوسیالیسم و محیط زیست
با حضور:
شهرام اتفاق
محمد یزدانفر
محمدرضا حیدری

آذرخش مکری و معرفی کتاب بازی های پنهان
معرفی کتاب- "بازی های پنهان: قدرت شگفت آور نظریه بازی ها در توضیح رفتارهای غیر عقلانی بشر" کتاب تامل برانگیزی است که موشه هوفمان و اِرِز یولی دو پژوهشگر نسبتاً جوان ام آی تی در سال جاری به چاپ رسانده اند.
این دو پژوهشگر سعی دارند برخی رفتارهای خردگریزانه را نه با اتکا بر خطاهای شناختی بلکه به کمک نظریه بازی ها توضیح دهند. بعنوان مثال انبوهی از مطالعات نشان داده اند که انسان ها با وجود اشتیاق و علاقه به نوع دوستی و کارهای نیکوکارانه در این حوزه بسیار ناکارآمد هستند. هنگام انتخاب خیریه ها میزان موثر بودن آنها در رده چندم قرار می گیرد یا راه هایی برای کمک بر می گزینند که بازده کمی دارد و گاهی به ضد خود منجر می شود. در واقع برای اکثریت انسان ها نفس عمل بخشندگی بیش از نتیجه نهایی آن مد نظر است درحالیکه برعکس، در امور شخصی محاسبه دقیق سود در مقابل هزینه و کارآمدی بسیار موثر انجام می شود.
همچنین ما شاهد هزینه تراشی ها و تجمل گرایی های به ظاهر بی فایده در بسیاری از افراد هستیم. نویسندگان از مثال های ساده ایی مانند بلندکردن ناخن ها در آقایان در بعضی کشورها یا تلاش برای روشن نگهداشتن پوست در قرون گذشته یاد می کنند. در توصیف ساده گفته می شود که این کارها به زیبایی می افزایند و به اصطلاح شیک هستند .
اما نظریه بازی های پنهان معتقد است که این امور چه در قالب بریز و بپاش انسان ها، چه پرهای رنگارنگ پرندگان و چه بخشندگی نیکوکارانه افراد همگی نوعی "علامت دهی پرهزینه" هستند.
علامت دهی پرهزینه بدین معنا که موجودات زنده به جای وارد شدن در درگیری، جنگ و نزاع پر تلفات و هزینه بَر، بنوعی توان بالقوه خود را به نمایشی پرهزینه می گذارند تا قبل از جنگ طرف مقابل را از رقابت و ستیز منصرف نمایند و سیستم را به آرامش برسانند. مثال ساده ایی مثل بلند کردن ناخن در فرهنگی که متکی بر کار یدی است، علامت آشکاری است که صاحب آن نیازی به کار یدی ندارد و توان و دارایی او فراتر از دیگران است.
به باور نویسندگان علامت دهی پر هزینه فقط محدود به مثال های ساده نیست و یکی از رفتارهای فراگیر موجودات زنده است.
نکته جالب اینکه نویسندگان با یادآوری کارهای جوزف هنریک که پیش تر به او اشاره کرده ام، متذکر می شوند که این جنبه نمایش قدرت لزوماً خودآگاه نیست و افراد بدون آنکه آنرا انگیزه رفتار خود بدانند به آن مبادرت می کنند. حتی انگیزه افراد برای اعمال نیکوکارانه بدون آنکه آگاه باشند یا اعتراف کنند با "رویت پذیری" آن کارها همبستگی بسیار مثبتی دارد!

خواندن "پدیدارشناسی روح" هگل توسط حسام سلامت ۱۶
خواندن «پدیدارشناسی روح» هگل، جلسهی شانزدهم، پاراگرافهای بیستوششم تا بیستونهم