Skip to main content
Spotify for Podcasters
'e Kroan Stories Podcast

'e Kroan Stories Podcast

By Marcel van der Pol

'e Kroan Stories with a Smile, and to think about. For everybody in need of a relaxed smile. The stories (in Dutch, Frisian, English, German, or Spanish) are read, told or made up right on the spot by Mzuri Sana Marcel
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Kafka's kinderen en hun paarse krokodil KROAN Podcast. Seiz.3 Aflev.78.

'e Kroan Stories PodcastMay 28, 2021

00:00
25:56
Kafka's kinderen en hun paarse krokodil KROAN Podcast. Seiz.3 Aflev.78.

Kafka's kinderen en hun paarse krokodil KROAN Podcast. Seiz.3 Aflev.78.

Vanaf nu! twee podcasts in een: KROAn Podcast! : De KROAN Podcast (verhalen) plus De NZR Academie Podcast (werken met verhalen, NZR Methode). Alles met veel plezier verteld of gespeeld door Marcel van der Pol. KROAn Podcast is te vinden in je favoriete podcast app. Reacties welkom. Graag zelfs. Vertel anderen (op sociale media) waar ze de Kroan Podcast kunnen vinden. Tot volgende week! Seiz. 3 Aflev 78: Kun je je en vasthouden aan de wind? Ook dan veel luisterplezier. Groet! Marcel van der Pol
May 28, 202125:56
tuss n e n e over en een h het L te, gaan was het anders som?

tuss n e n e over en een h het L te, gaan was het anders som?

D
Apr 23, 202108:00
Kroan 76: de ezel die zo graag een uil had willen zijn.

Kroan 76: de ezel die zo graag een uil had willen zijn.

Ee comemporsne fabel, improviserend verteld door Mzuri Sana Marcel. Ook zo benieuwd naar de diepere b tek nis. Luister met v el plezier,. Vraag je f of die ezel nog steeds naast de uil zit op die tak. Abonneer u op de Kroan podcast. Vertel ons wat u van de kroanverhalen vindt. Vertelanderen over de Kroan, opdat ze de podcast kunnen vinden. Veel luisterplezier en veel filosofuche denkkracht toegewenst! Volgende week een nieuw verhaal.
Apr 14, 202118:28
Kroan 75: Niets dan de waarheid

Kroan 75: Niets dan de waarheid

Niets dane waarheid. Een verhaal om over na te denken in deze tijd van bubbles, framing, complotten, nepnieuws en sociale media. Desondankset een gllimlach verteld door Mzuri Sana Marcel. Vertel ons wat u ervan vindt, vertel anderen opdat ook zij ons kunnen vinden. Abonneer u op de podcast. Veel luisterplezier! Groet tot volgende keer..
Mar 31, 202108:17
#74 De kinderen van het witte kleed

#74 De kinderen van het witte kleed

Mama, papa, waar kom ik vandaan? Herken je die vraag? Iets omvangrijker gemaakt, waar Moen wij mensen vandaan? De kinderen van het witte kleed. Vrij naar een scheppingsverhaal uit Afrika. Veel luisterplezier. Vertel ons wat u van de verhalen vindt en of u nog wensen hebt. Vertel anderen over ons op Social Media, zodat ze ons ook kunnen vinden. Abonneren kan in uw eigen podcast-app.
Mar 23, 202117:05
#73 De Tienelfrib

#73 De Tienelfrib

Nieuw Kroan Podcast verhaal met een glimlach verteld door Mzuri Sana Marcel (Marcel van der Pol). Geniet ervan. Vertel ons wat je van dit verhaal-met-glimlach vindt , vertel anderen over de podcast op Sociale Media en abonneer je in je podcast-app.
Mar 17, 202119:32
#72 De Dans om de Droom

#72 De Dans om de Droom

Met een brede glimlach geschreven en verteld door Mzuri Sana Marcel. Over de dans van verlangen, over het najagen van een droom, waarbij je mogelijk wat anders krijgt dan verwacht: vogel, prinses of draak. Vertel ons wat je van dit verhaal en deze Podcast vindt. Vertel anderen over ons op Sociale Media. Onze verhalen-mrt-glimlach zijn voor iedereen in deze coronatijd.
Mar 08, 202129:58
#71 De Rode Draak van Redbarum

#71 De Rode Draak van Redbarum

Soms wordt je gevraagd een speciaal verhaal te vertellen. Dit Overveen molen, voor een goed doel: behoud van deze molen in Amsterdam. Wat is er dan mooier dan het verhaal haal van de molen in Redbarum, hoe deze op inventieve wist samen te gaan werken met de Sante Sabine. (Zie die verhalen #44 tot #48. Geschreven en verteld door Mzuri Sana Marcel. Gespeeld kan ook. De voorstelling over Redbarum is te boeken bij Keridwen. Mail: Marcel@keridwen.nl.
Feb 24, 202127:59
#70 Het vonnis: (on)schuldig

#70 Het vonnis: (on)schuldig

Een Kroan Fabel met een glimlach. Geschreven en verteld door Mzuri-Sana Marcel. Hoop dat u geniet! Vertel ons wat je ervan vindt. Vertel anderen over ons op sociale media, zodat zij ons kunnen vinden. Wensen? Meld ze gerust! En vergeet vooral om je te abonneren in je eigen podcast-app! Tot volgende week, weer een nieuw verhaal
Feb 15, 202122:38
#69. De Krekel en de Mier. X3 resp. In NL, UK en ZA.

#69. De Krekel en de Mier. X3 resp. In NL, UK en ZA.

Gewoon omdat het leuk is om taal te switchen. De Krekel en de mier, een fabel van Aesopus. De NL en UK varianten zijn behoorlijk traditioneel (versvorm). De ZA variant is toch weer anders, met een miskruier als hoofdpersoon. Het gaat mij niet om de moraal. Liever niet. Wens mensen veel meer werken als een mier toe, om vervolgens te genieten en te feesten als een krekel en tenslotte heerlijk slapen als een os. Veel luisterplwzier! Vertel ons wat je er van vindt, vertel anderen op sociale media (zodat zij ons ook vinden en kunnen beluisteren). Tot volgende keer!
Feb 09, 202107:17
#68. Het Raadsel van de Paardenbloem.

#68. Het Raadsel van de Paardenbloem.

Dit wordt een triest verhaal (over opkomst en ondergang)... of toch niet? Het is een metafoor, een sprookje, zeer vrij naar een ervaring van N. Hodja. Herkent u zich een beetje in Demara? Gelukkig, dat is louter toeval. U bent geen sprookje, geen metafoor; u bent echt. Blijft de vraag, hoe gaat u om met paardenbloemen in uw moestuin? Geschreven en met een brede glimlach verteld door Mzuri Sana Marcel. Luister en geniet, reageer en deel. Abonneer u voor veel meer verhalen met een glimlach.
Feb 02, 202108:43
#67 Juanita en de Gekleurde Vogel

#67 Juanita en de Gekleurde Vogel

Voor jong en oud, voor iedereen die eigenlijk de wereld best groot en eng en gevaarlijk vindt. Juanita is klein, verlegen en soms heel bang. Juanita schept haar eigen wereld.. thuis! En dan is daar Sitube, die grote blauwe vogel met zijn kleurige staartveren. Geschreven, vaak gespeeld en nu (verkorte versie) verteld door Mzuri Sana Marcel. Kroan Podcast, verhalen met een glimlach.
Jan 26, 202121:04
#66 De Kloostervijver.

#66 De Kloostervijver.

Een verhaal met een glimlach. Uit mijn voorstelling over troubadours. Over een bijzondere troubadour die in een klooster zingt en een bijzondere vrouw die haar vrijheid herwint. Gespeeld, verteld en geschreven mèt een glimlach door Mzuri Sana Marcel. Abonneer je op de Kroan Podcast. Vertel ons wat je van de Podcast vindt. Hoort zegt het ook voort op sociale media, zodat anderen ons goed kunnen vinden.
Jan 21, 202130:18
#65 Innocentius, the Hiccups (English)

#65 Innocentius, the Hiccups (English)

Stel je voor een lege studio. Één voorstelling, acht elkaar, in drie verschillende talen gespeeld. (Ned. #45, English #65, en ...gauw ek yn it Frysk! Een verhaal uit de tijd van de kerstening hier n Noord Nederland. Geniet ervan! Laat weten wat je van de verhalen vindt. Abonneer je op de podcast. Vertel anderen op Social Media.
Jan 13, 202142:40
#64 Opstand en Overgave

#64 Opstand en Overgave

Een verhaal geschreven voor Jan Vaessen van de Retorica website. Ik heb dit verhaal vaker verteld, vooral als onderdeel van mijn NZR DilemmaLab. Twee vrouwen met zulke verschillende keuzes. Goed om aan je eigen dilemmagedrag te spiegelen. Maar vooral om je compassie te kunnen tonen en vermogen of empathie verder te ontwikkelen. Leef je oprecht in, in Klaartje en in Floor, zonder oordeel. Stap in hun schoenen.... luister naar hun verhalen. P.s. dit verhaal komt ook nog terug in de NZR-Academie Podcast. Abonneer je op beide. Deel beide op Social Media. Laat ons weten weten wat je vindt. Gelukkig Nieuwjaar!
Jan 02, 202118:19
#63 Gevonden Verloren, Igor Scrooge's Christmas Carol (zéér vrij naar Dickens).

#63 Gevonden Verloren, Igor Scrooge's Christmas Carol (zéér vrij naar Dickens).

Opeens gevraagd om als eindejaarsschnabbel in de rol van Dickens de 'Christmas Carol' te spelen en te vertellen. Dat hoefde ik niet alleen te doen, maar samen met 'Igor' een bekende tvacteur uit een Nederlandse soapserie. Veel luister plezier bij de ze herinnering. Be hert iet te abonneren op de podcastdeze te verspreiden via sociale media en mij te vertellen wat er van de Kroan-verhalen vindt. Fijne kerst. Groet! Mzuri Sana Marcel
Dec 26, 202027:52
#62 Het gerucht gaat.... Door Mzuri Sana Marcel geschreven en gelezen.

#62 Het gerucht gaat.... Door Mzuri Sana Marcel geschreven en gelezen.

Een kort verhaal, vrij gebaseerd de op één boeddhistische fabel. Wat ons betreft een treffend verhaal voor deze tijd en plaats. Veel luisterplezier! Vergeet niet je te abonneren en anderen op sociale media te vertellen over deze podcast. Laat ons weten weet je van de verhalen vindt. Groet! Mzuri Sana Marcel
Dec 22, 202006:15
#61 Levenslang

#61 Levenslang

Levenslang is een blogverhaal dat ik jaren geleden heb geschreven. Qua sfeer passend bij deze tijd van het jaar (winter). De bekentenis van iemand was de inspiratiebron. Het werd voor mij een verhaal met een glimlach. Veel luisterplezier!. Vergeet niet je te abonneren voor veel meer verhalen met een glimlach. Groet, Mzuri-Sana Marcel
Dec 13, 202013:12
#60 Die Leeu en die Apie (een fabel in het Afrikaans)

#60 Die Leeu en die Apie (een fabel in het Afrikaans)

Een Fabel uit Nigeria, herverteld in het Afrikaans, door Mzuri-Sana Marcel. Experiment, leuk om ook in het Afrikaans te vertellen! Dit zal nog wel vaker gebeuren, hopelijk, met hopelijk elke keer verdere verbetering in uitspraak. Dit verhaal komt ook terug in de NZR / Narratieve Mediation (NZR Academie Podcast!).
Dec 08, 202012:42
#59 De Meditatie Kat

#59 De Meditatie Kat

Uit het archief met mijn blogverhalen: De Meditatie Kat. Vrij naar een Zen-verhaal, dat ik ooit eens heb gelezen of gehoord.
Dec 03, 202009:06
#58. Klammere dich aan den Wind! Die Geschichte einder Springende Maus.

#58. Klammere dich aan den Wind! Die Geschichte einder Springende Maus.

Met veel plezier door Mzuri Sana Marcel in het Duits voorgelezen , naar een verhaal van H. Storms over een metaforische 'Vision Quest'. Echter, vertellen en spelen is nog veel leuker! Boek mij dus gerust voor de voorstelling "Kun je je dan vasthouden aan de wind? Kies een taal: Nederlands, Engels, Fries of Duits. Oh ja, vergeet u niet te abonneren in uw podcast-app op 'e Kroan Podcast, voor vele mooie verhalen met een glimlach. Vertel ons wat u van de podcast vindt! NB. Deze voorstelling wordt ook regelmatig gebruikt door de NZR-Academie (eigen podcast: De NZR-Academie).
Nov 15, 202032:25
#57 Huib in Ghana (OV)

#57 Huib in Ghana (OV)

Verhaal in de reeks Gevonden Verloren, over bijzondere ontmoetingen. In dit geval, vertelt Huib nadat de laatste bus reeds is vertrokken, over zijn ervaringen in het OV Ghana lang geleden. Misschien komen er nog wel meer verhalen van Huib. Abonneer je op de 'e Kroan Podcast voor verhalen met een glimlach en veel luister plezier. Laat weten weten wat je van de verhalen vindt . Bezoek ook onze NZR-Academie Podcast, verhalen, narratieve vaardigheden en NZR in het professionele werkveld
Nov 05, 202033:14
#56 Een klein meningsverschil....

#56 Een klein meningsverschil....

De Week van de Mediation. Vandaar een een verhaal over een conflict (uit het zuidelijk deel van Afrika). Dit verhaal wordt ook gebruikt als casus voor de 2de ep. over Mediation in de NZR-Academie Podcast. Hoe een klein meningsverschil dat best in der minne geschikt had kunnen worden, toch totaal uit de hand liep. Wat, wanner en had de Mediator (conflict begeleider, i.c. burgemeester) anders kunnen doen, om dit conflict samen met de ruziënde partijen escalatie te voorkomen en tot een duurzame oplossing te brengen? Luister beide podcasts!
Oct 20, 202043:26
#55, Gevonden Verloren: Gea

#55, Gevonden Verloren: Gea

Gevonden Verloren, verhalen geïnspireerd door bijzondere ontmoetingen. Dit keer Gea, een bijzondere vrouw; financieel analist, moeder/echtgenoot en kunstenares. Soms (vandaag?) misschien ook nog detective. Abonneer je op de 'e Kroan Podcast. Geniet van alle verhalen met een glimlach. Luister ook naar onze NZR-Academie Podcast. Over de toepassing van verhalen, de inzet van narratieve technieken, kortom de regie houden in spannende tijden. Benieuwd wat jullie van beide podcasts vinden!
Oct 13, 202019:02
#54. Lotje en de laatste steen

#54. Lotje en de laatste steen

Voor dit verhaal werd ik geïnspireerd door een gedicht van Helma Snelooper, van Het Opvouwbare Bos. Ben er geheel op mijn eigen wijze mee aan de haal gegaan. Geschreven en verteld door Mzuri Sana Marcel
Oct 07, 202021:29
#53 Gevonden Verloren: Fred

#53 Gevonden Verloren: Fred

Welkom bij dit nieuwe GV-verhaal. Over een ontmoeting in de trein. Met Fred, die zo graag wilde trouwen. 'Gevonden Verloren' is een serie korte verhalen over bijzondere, (meestal) eenmalige ontmoetingen. Luister naar alle verhalen uit de 'e Kroan Podcast. Abonneer je! Luister ook naar de (toepassing van) verhalen in onze NZR-Academie Podcast! Laat ons weten wat u van deze Podcasts vindt.
Sep 30, 202014:48
#52 Gevonden Verloren: Erick

#52 Gevonden Verloren: Erick

Veel haal met de ervaringen van een jonge man als staff member in een Summercamp van de Boy Scouts of America. Hoeveel scouts weten over de wereld waarin wij leven, denk je? Dit verhaal is ook goed te gebruiken als NZR DialoogLab. Luister maar naar de NZR Academie Podcast. Laat ons weten wat u van onze podcasts vindt. marcel@keridwen.nl Mzuri Sana Marcel
Sep 21, 202036:11
#51. Gevonden Verloren: Daran

#51. Gevonden Verloren: Daran

Voor het eerst op eigen benen in het buitenland. Net aangekomen op een Londen's treinstation. Kan het zo zijn dat je dan direct al een lid van de popband Queen ontmoet? 'Gevonden Verloren', verhalen geïnspireerd door bijzondere ontmoetingen, geworteld in de werkelijkheid. Abonneer je op de 'e Kroan Podcast en geniet van alle verhalen met een glimlach. Onder meer op Spotify, Google Podcasts, Pocketcast en Anchor. Last mij weten wat je van de podcast vindt. Graag!
Aug 13, 202012:11
#50 Gevonden Verloren; Catharina

#50 Gevonden Verloren; Catharina

Alweer het 50ste verhaal: Gevonden Verloren, Catharina. Een bijzondere ontmoeting in de bus. Gevonden Verloren verhalen zijn geïnspireerd door en geworteld in de werkelijkheid. 'e Kroan Podcast is ook te vinden op Google Podcasts, Spotify, Pocketcast, en meer! Abonneer je waar je maar wilt. Geniet van de verhalen. Reacties en suggesties welkom.
Aug 11, 202009:47
#49: Gevonden Verloren: Bas

#49: Gevonden Verloren: Bas

Gevonden Verloren is een serie verhalen over bijzondere ontmoetingen, mensen met wie je even een intens contact kunt hebben en daarna meestal nooit meer ziet. Vorige keer: Aïda, volgende keer; Catharina, maar nu eerst: Bas. Opgedragen aan Annet & Anjo.
Aug 03, 202017:54
#48 Gevonden Verloren: Aida

#48 Gevonden Verloren: Aida

Een serie bijzondere ontmoetingen. Mensen met wie je kortstondig contact hebt, maar daarna (meestal) nooit meer tegenkomt. Al die mensen zijn hier geanonimiseerd, namen veranderd, gebeurtenissen iets aan fepast. Vandaag: Aïda
Jul 26, 202011:24
#47 Innocentius #3: Weer Wolf en Wit Wad Wief

#47 Innocentius #3: Weer Wolf en Wit Wad Wief

Alweer de laatste van een korte serie verhalen over Innocentius (pater) van Redbierum, lang, lang geleden, ten tijde van de kerstening van Noord Nederland. Geschreven en verteld door Mzuri-Sana Marcel. Veel luisterplezier. Vergeet niet je te abonneren op de 'e Kroan Podcast, voor veel meer verhalen met een glimlach.
Jul 19, 202020:05
#46 Innocentius 2: Overspelen en Verzien

#46 Innocentius 2: Overspelen en Verzien

Tweede verhaal in een korte serie over Innocentius en zijn bekevenissen in het mooie dorp Redbierum, lang, láng geleden. Geschreven en verteld/gespeeld door Mzuri-Sana Marcel. De "Innocentius van Redbierum" voorstelling is te boeken via keridwen.nl. Abonneer je op deze podcast en luister en geniet van verhalen met een glimlach. Dat kan via o.m. Spotify, Google Podcasts, Pocketcast, iTunes of Anchor.
Jul 02, 202030:34
#45 Innocentius 1. De Hik

#45 Innocentius 1. De Hik

Deel 1 uit een serie met verhalen over Innocentius van Redbierum . Ooit gespeeld naast de Magnuskerk, tbv de Etstoel van Anloo. Uit een tijd vol veranderingen, van de Oude naar een Nieuwe Tijd. Al deze verhalen geschreven, gespeeld en verteld door Mzuri Sana Marcel. "Innocentius van Redbierum" is als voorstelling nog steeds te boeken! Veel luisterplezier! - op Google podcasts, Pocketcast, Spotify, Anchor, iTunes en meer platforms.
Jun 24, 202043:58
Innocentius van Redbierum (Trailer)

Innocentius van Redbierum (Trailer)

Verhalen over een zekere Innocentius, uit de begintijd van onze kerstening. Geschreven door Mzuri Sana Marcel. Als eerste gespeeld bij 'De 'Etstoel' in Anloo, Drenthe, steeds op een 3de zaterdag in augustus. Serie van minimaal 3 drie verhalen. In NL, E en natuurlijk ook Frysk). Abonner je op de podcast, luister en treed binnen in de wereld van de achtste eeuw van Innocentius. Koning Redbad was nog níet vergeten.
Jun 23, 202008:16
#43 The Turkey Boy (E).

#43 The Turkey Boy (E).

A story, I love so much, inspired by a Jiddish tale. Previously told in Dutch. Look for this episode 'De Jongen Kalkoen' in 'e Kroan Podcast (episode #6). You can find 'e Kroan Podcast on a diversity on podcast platforms. Subscribe for more 'Stories with a Smile' on Anchor, Google Podcasts, Pocketcasts, Spotify, iTunes, and more.
Jun 15, 202014:04
#42. Mazzel en Shlimazzel; De Weddenschap (NL)

#42. Mazzel en Shlimazzel; De Weddenschap (NL)

Vrij naar een jiddisch verhaal. Over Geluk en Pech. Over tijden van onzekerheid en dat zetje dat je dan zo nodig kunt hebben. Over de effecten van een klein fiool met leeuwinnemelk, en een moment van onbedachtzaamheid. Verteld door Mzuri Sana Marcel. (In een latere podcadtaflevering ook nog in het Engels verteld).
Jun 09, 202037:24
#41 Bereklauw verhaal #3: Vrouwe Emaille (Marcel van der Pol, 2001)

#41 Bereklauw verhaal #3: Vrouwe Emaille (Marcel van der Pol, 2001)

Laatste bereklauw verhaal van drie, geïnspireerd door een veld vol enorme bereklauwen op de glooiende helling naast het museum in onze stad. Je zou er zo tussen kunnen verdwijnen. Wat zou je vinden? Met veel plezier geschreven èn gelezen door Mzuri Sana Marcel. Veel luisterplezier. Meer weten? Vraag gerust!
Jun 05, 202001:27:24
#40 Bereklauw .2: Een klein zilvergrijs koffertje (Marcel van der Pol, 2019)

#40 Bereklauw .2: Een klein zilvergrijs koffertje (Marcel van der Pol, 2019)

Geschreven als reactie op en cadeau voor de gedichtensite opvouwbaarbos.nl van Helma Stellooper. Nu gelezen als een van de Bereklauw verhalen (kleine serie) in de 'e Kroan Podcast.
May 30, 202037:01
#39. Bereklauw .1: Het Taboe. (2010) Marcel van der Pol

#39. Bereklauw .1: Het Taboe. (2010) Marcel van der Pol

Vermoedelijk geschreven op oudjaarsdag 2010, toen de sneeuw over onze stad lag en de grote bladeren van een veld reusachtige planten op de oever naast het museum dienden als presenteert bladen voor de winter, ter beschutting tegen corrigerende blikken en als bedreiging van een droom. Met plezier geschreven èn nu in de podcast gelezen., Geïnspireerd door een idee uit een legende.
May 26, 202022:39
#38 (NL): Genoeg! (Toon Tellegen)

#38 (NL): Genoeg! (Toon Tellegen)

Het laatste van vijf dierenverhalen van Toon Tellegen, deze week. Gelezen door Mzuri-Sana Marcel.
May 22, 202003:17
#37. De olifant vliegt. (Toon Tellegen)

#37. De olifant vliegt. (Toon Tellegen)

4de van 5 dierenverhalen van Toon Tellegen. Kort. Met een glimlach gelezen. Om je even weer te verwonderen. Hoe was dat ook al weer?
May 21, 202003:34
#36 (NL) Aan de rand van de wereld. Een verhaal van Toon Tellegen.

#36 (NL) Aan de rand van de wereld. Een verhaal van Toon Tellegen.

3de van 5 dierenverhalen van Toon Tellegen, over komen en gaan, aankomst en vertrek en, in dít geval, de verkenning van de wereld. Met veel plezier gelezen door Mzuri-Sana Marcel
May 20, 202002:58
#35 De verjaardag dag en de verte. Toon Tellegen

#35 De verjaardag dag en de verte. Toon Tellegen

Deze hele week Toon Tellegen Dierenverhalen. Omdat ze ze leuk zijn om te lezen. Ze roepen een glimlach op en ze stemmen tot nadenken. Voor alle leeftijden. Gelezen door Mzuri Sana Marcel.
May 19, 202003:14
#34 (NL): Waar komt het bos vandaan? Toon Tellegen

#34 (NL): Waar komt het bos vandaan? Toon Tellegen

Natuurlijk kunnen de dierenverhalen van Toon Tellegen niet in de podcast ontbreken. Vandaag het eerste verhaal.
May 18, 202004:31
#33 (NL): Droomkaravaan

#33 (NL): Droomkaravaan

Een verhaal over de pandemie van 1348. Als je niet veel mogelijkheden hebt kan een droom helpen te overleven. Dromen van een karavaan bijvoorbeeld....
May 17, 202048:35
#32 We gaan op... Bear Hunt, Bärenhagd &Bearejacht

#32 We gaan op... Bear Hunt, Bärenhagd &Bearejacht

Als extra'tje: wij gaan op bérenjacht! Respectievelijk in English, auf Deutsch, yn it Frysk. Gewoon omdat het zo leuk om met taal en ritme te spelen!
May 11, 202013:28
Wij gaan op berenjacht (NL)

Wij gaan op berenjacht (NL)

Prachtig ritmisch vertel-verhaal uit Australië (1989), van Michael Roosen. Geliefd bij jonge kinderen. Vanwege het ritmische in taal en bewegingen. Op internet zijn hele lespakketten op basis van dit verhaal te vinden. Dit verhaal is ook gebruikt in deze corona-tijd om kinderen ter afleiding op 'berenjacht' te sturen. Wij stopten achter onze ramen een teddybeer of een tekening met een beer. Zij genoten van de jacht. Wij ook. Luister maar. P.s. hierna volgt hetzelfde verhaal in diverse talen, omdat het ritmische zo mooi is en blijft.
May 11, 202007:42
Troubles at the Playground' (Nederlands!)

Troubles at the Playground' (Nederlands!)

Deel 4 (Nabrander!) In een drieluik nav 75 jaar bevrijding, vrijheid en vrede. Deze 'nabrander' voeg ik toe om de behaalde vrede te bestendigen, te gelpen verduurzamen, als tegenwicht van onder meer de bubbles met vooroordelen, framing, en nepnieuws die duurzame vredes zo kunnen bedreigen. Voor meer info over het werken met dit verhaal (NZR DialoogLabs) verwijs ik naar onze andere podcast, de NZR-Avmcademie Podcast.
May 09, 202010:04
Verhaal van bevrijding, vrijheid en vrede

Verhaal van bevrijding, vrijheid en vrede

Deel 3 uit mijn drieluik nav 75 jaar bevrijding. Verhalen over resp. (1) Bezetting, (2) Dilemma's, en nu (3) Bevrijding, Vrijheid en Vrede (een metaforisch verhaal uit de voorstelling "Is hier de overkant?" Veel luisterplezier.
May 05, 202020:13
Dilemma's in oorlogstijd. Mientje & Roosje

Dilemma's in oorlogstijd. Mientje & Roosje

Deel 2 van een drieluik nav 75 jaar vrijheid. Over dilemma's van gewone mensen in oorlogstijd. Daarom twee korte verhalen. Over Mientje en Roosje. Aan u als luisteraar de vraag... Wat zou u hebben gedaan als u toentertijd in de positie Mientje of Roosje was geweest. Ik hoor of lees het graag.
May 04, 202015:42
De boer en zijn dilemma.

De boer en zijn dilemma.

Een verhaal n.a.v. 75 jaar bevrijding. Lokatie: Valkenswaard, Herenboerderij De Bunker. Een verhaal over een dilemma van een gewone burger. Welke keuze heeft hij gemaakt? Wat zou u doen, als u in zijn schoenen stond? Dilemmaverhalen hebben een lange en wijdverspreide traditie. Altijd weer die vraag. Wat zou jij hebben gedaan onder die omstandigheden? Dat vraagt om inlevingsvermogen, fantasie en eerlijkheid.
Apr 30, 202020:52
De koning wil een draak!

De koning wil een draak!

Wil niet bijna elk mens íets doen wat maakt hij of zij erkend, gerespecteerd en geliefd wordt? Leef mee met met het verlangen van koning Klovis I. Enne, luister ook even naar het bericht aan het einde. Over onze De NZR-Academie Podcast en ons komende WO.II verhaal "Het mysterie van de boer" hier bij 'e Kroan Podcast
Apr 29, 202023:41
No Home like a Quiet Home (part II)

No Home like a Quiet Home (part II)

Sometimes, when you think a story has finished, a second part is emerging from the cracks of time.... The story of Prinsess Martha. Listen and Enjoy! Cheerfully told by Mzuri-Sana Marcel. Also to be found on Google Podcasts, Spotify. Look for it. Subscribe. Then wel will meet in all those Stories with a Smile to come. 'e Kroan Podcast.
Apr 26, 202013:19
Thuis is waar rust is, deel 2

Thuis is waar rust is, deel 2

Elk verhaal heeft altijd en geschiedenis, die voorbij "h et einde". gaat. Leefde zij nog lang en gelukkig? Deel 2 met evenveel plezier verteld en gespeeld door Mzuri-Sana Marcel. Dit verhaal voor het eerst gespeeld in Ebeltoft (bij Arhus), Denemarken 1982... èn professioneel ingezet. (NZR-methode). Voor meer over de NZR-merhode, volg ook onze Podcast De NZR-Academie.
Apr 25, 202012:35
No home like a quiet home!

No home like a quiet home!

Based on an old jiddisch story.. Appropriate.. Relevant. recognizable. Especially for all those hard working people (at home). Cheerfully performed by Mzuri-Sana Marcel
Apr 25, 202011:54
Thuis is waar rust is.

Thuis is waar rust is.

Vrij naar een Jiddisch verhaal (NL). "De laatste weken regelmatig aan dit verhaal gedacht. Hoe actueel! Hoe herkenbaar". Vanuit die optiek verteld door Mzuri Sana Marcel.
Apr 25, 202012:32
The Big Brag (Dr. Seuss)

The Big Brag (Dr. Seuss)

The last of five Dr. Seuss's Tales this week. Cheerfully read by Mzuri Sana Marcel. Next week new stories ...this time for grown ups... they sometimes need stories with a smile, too, you know; something to think about, to digest, to reflect on in these strange times. Look for the 'e Kroan Podcast where ever you prefer to listen, and subscribe.
Apr 24, 202011:42
What was I scared of? (Dr. Seuss)

What was I scared of? (Dr. Seuss)

The 4th of 5 great Dr. Seuss Tales this week. Stories for children of áll ages! Cheerfully read by Mzuri Sana Marcel. Because of his great use of language and his marvelous drawings, soon also as visual podcasts on YouTube (Look door Marcel Mzuri Sana. Subscribing is an option. 😉😇👍🏼🤠
Apr 23, 202006:21
Yertle the Turtle (by Dr. Seuss). Read in English

Yertle the Turtle (by Dr. Seuss). Read in English

Again a Dr Seuss story for children of áll ages. Happily read by Mzuri-Sana Marcel. The third this week, so still two to come. Enjoy listenting. Soon also as visual podcast on YouTube. I will keep you posted.
Apr 22, 202009:35
The Sneetches (A Dr. Seuss story)

The Sneetches (A Dr. Seuss story)

The 2nd Dr. Seuss Story! A marvelous story for children (of all ages!), especially b cause of the combination of language and drawings (all by Dr. Seuss himself). Happily read (in English) by Mzuri Sana Marcel. Are there more Dr. Seuss stories and tales to come? Who knows.... Wait and listen. These stories as visual podcasts on YouTube (soon! I'll keep you informed.)
Apr 21, 202009:01
The Sax. A Dr. Seuss Story (English)

The Sax. A Dr. Seuss Story (English)

A Dr. Seuss Story for children. Read with a lot of fun by me, Mzuri Sana Marcel. Because of the marvelous funny drawings by Dr. Seuss himself, I will try and publish most of the Dr. Seuss stories I'll read in visual podcasts on youtube later on. Now enjoy Dr. Seuss's The Zax!
Apr 20, 202003:03
De schilder en zijn buurman

De schilder en zijn buurman

Over het vermogen tot en de kunst van de verbeelding. Zeer vrij naar een ooit gehoorde vertelling. Eerder gebruikt in de voorstelling "Overal Thuis, Nergens een Plek", en veelvuldig als contemplatie-/reflectieverhaal in cursussen en op congressen. Komt zeker ook nog terug in mijn andere Podcast: De NZR Academie. Hoe kan je zo'n verhaal in je werk gebruiken (NZR-methode)? NB. Ook op YouTube! Kijken? Zoek naar Marcel Mzuri Sana
Apr 19, 202008:44
De beeltenis van een vrouw.

De beeltenis van een vrouw.

Een oud verhaal aan vergetelheid ontrukt om opnieuw te worden verteld. Over verlangen van mannen en de keuzes van vrouwen. Kun je een vrouw bezitten?
Apr 17, 202012:10
Hoe ontstond het eerste verhaal?

Hoe ontstond het eerste verhaal?

Elke cultuur kent zijn eigen oorsprongverhalen, ook over dat allereerste verhaal. Twee voorbeelden: (1) De Wever van Verhalen (2) De Geboorte van het Eerste Verhaal..... En wellicht kunt u later nog wel meer van die "eerste verhalen" in deze podcast beluisteren.
Apr 16, 202007:41
A Donkey Dilema

A Donkey Dilema

A story about Nassredin Hodja. On making choices.. where, when and why. Also in Dutch (this podcast) and on YouTube (part of my performance in Warffum (Netherlands) and in Livingstone (Zambia). Want to watch this story on YouTube? Ask for a link.
Apr 14, 202007:06
Een Ezel Dilemma.

Een Ezel Dilemma.

Een verhaal met een glimlach over Nassredin Hodja. Over keuzes... wanneer, waarom? Ook te beluisteren in het Engels ('e Kroan), maar op YouTube (NL en Engels), onderdeel voorstelling in Warffum (Groningen) en in Livingstone (Zambia). Kijken? Vraag naar de link.
Apr 14, 202005:51
De Pijl en de Roos.

De Pijl en de Roos.

Een verhaal over ambitie, over kampioensdromen, over opoffering en doorzettingsvermogen. Een metafoor over hoe je de wereld ook ànders kunt bekijken. Een verhaal dat ik hier graag en met veel plezier 'ter vermaeck' vertel, maar ook vaak in de NZR-Academie 'ter vermaeck ende lehring' gebruik. Luister in de NZR-Academie Podcast naar het verhaal en de toepassing voor docenten, mediators, coaches, etc.
Apr 13, 202011:07
Wolke wie Watte

Wolke wie Watte

Eine Erzählung aus 'Jakob, Jakob' (meine erste vollständige Theateraufführung). Wenn dich jemand mit einer kleinen Lüge bittet, die Geschichte und die Realität ein wenig schöner zu machen, was machst du dann?
Apr 12, 202008:59
Clouds like Cotton Wool

Clouds like Cotton Wool

Story from my first full show, 'Jakob, Jakob'. If someone ask you to tell a lie, to change a story, to make life a little bit more beautiful... What would yóu do? (to be listened in English, Dutch and German in the podcast series, just like the whole show 'Jakob, Jakob'). NB Also on YouTube! Like to watch? Search for Marcel Mzuri Sana. Subscribe!
Apr 12, 202011:34
Wolken als Watten (NL)

Wolken als Watten (NL)

Uit 'Jakob, Jakob' , mijn eerste solo-theatervoorstelling. - Als een ziek meisje vraagt om de werkelijkheid ietsje mooier te maken, eat doe je doen? (ook in English + Deutsch)
Apr 12, 202010:06
A Special Friday Question

A Special Friday Question

Retelling (improvisational) of a Nasruddin Hodja Story. His stories are só good for a smile and tho think about. Enjoy listening! Your reactions are welcome!
Apr 10, 202006:52
Een Speciale Vrijdagvraag!

Een Speciale Vrijdagvraag!

Een vrije hervertelling van een Nassredin Hodja verhaal. Hodja verhalen zijn zó geschikt voor een glimlach en om over na te denken. Veel luisterplezier! Reacties welkom!
Apr 10, 202006:38
De jonge(n) kalkoen

De jonge(n) kalkoen

Een vrije hervertelling door Mzuri Sans Marcel van een chassidisch verhaal. Het is namelijk heel goed mogelijk, om... zowel... als... Luister maar. Nederlands! Voor alle leeftijden. Ook in deze podcast als Kroan-story (Engl.): The young Turkey (to be published soon!). En als YouTube-filmpje (uit mijn De Dans van de Held-voorstelling); zoek naar Prins Kalkoen. )? NB. Ook op YouTube! Kijken? Zoek naar Marcel Mzuri Sana... en abonneer je!
Apr 09, 202016:10
De corona-lepels

De corona-lepels

Vrije interpretatie van oud verhaal. Een metafoor, die mij reeds als typisch Joods, typisch Christelijk en typisch Islamitisch is omschreven. Ik hoop dat het een glimlach oproept en tot nadenken stemt. Op "2 meter afstand" is nog heel veel mogelijk (laat staan bij slechts 1,5 meter)!
Apr 06, 202004:55
Kikker is bang, een verhaal van Max Velthuis

Kikker is bang, een verhaal van Max Velthuis

Voorgelezen (Nederlands) voor jonge kinderen. Omdat in ze spannende, onzekere tijden iedereen wel een beetje van bang is... en graag ook even wil lachen.
Apr 04, 202006:37
The monster at the end of the his book

The monster at the end of the his book

One of my favourite stories to tell children up to 99! A story from Sesame Street. Read from a a little golden hook. Have fun listening! NB. Also on YouTube! Like to wacht? Search for Marcel Mzuri Sana ... and Subscribe!
Apr 03, 202004:48
De zonnewijzer (NL)

De zonnewijzer (NL)

Bewerkt metaforisch verhaal van zowel Joods, Christelijk als Islamitische origine" Door Mzuri Sana Marcel
Apr 02, 202001:50