Skip to main content
Spotify for Podcasters
Achter het spoor

Achter het spoor

By AchterhetspoorRon Meyer en Timoer Reijnders, 2 gasten uit de Mijnstreek, praten met elkaar over wat er in hun stad en de wereld gebeurt. Luchtig, soms zwaar, altijd geëngageerd en over alles een mening.

Tips, vragen, opmerkingen? mail ons: achterhetspoor@gmail.com
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Achter het Spoor #10 met Renske Leijten

Achter het spoorDec 22, 2020

00:00
01:24:36
Achter het Spoor #10 met Renske Leijten

Achter het Spoor #10 met Renske Leijten

In aflevering 10 spreken Ron en Timoer met Renske Leijten, 2e kamerlid namens de  SP. Zij is samen met Pieter Omtzigt de drijvende kracht achter de onthulling van de toeslagenaffaire, waarover de  parlementaire onderzoekscommissie recentelijk het verbijsterende rapport 'Ongekend onrecht'  presenteerde.

We spreken met Renske uitgebreid over de toeslagenaffaire, het ongelofelijke leed dat de overheid heeft veroorzaakt bij gewone mensen, hoe de rechtstaat geweld is aangedaan, hoe klasse een grote rol speelde, waarom compensatie zo moeizaam van de grond komt, het nemen van politieke verantwoordelijkheid en nog veel meer. 

Voor het interview van de straat sprak Ron met de burgemeester van Heerlen, Roel Wever, over de uit de hand gelopen burenruzie in Heerlerheide en de nationale ophef die ontstond.

Dec 22, 202001:24:36
Achter spoor #9 Peter Mertens

Achter spoor #9 Peter Mertens

In aflevering 9 spreken Ron en Timoer met Peter Mertens, Schrijver van de bestseller 'Ze zijn ons vergeten' en voorzitter van de linkse Belgische politieke partij PvdA. We spreken met Peter Mertens op afstand, waardoor de geluidskwaliteit van dit boeiende gesprek helaas niet altijd goed is.

Met Mertens praten we uitgebreid over zijn bestseller 'Ze zijn ons Vergeten, de werkende klasse, de zorg en de crisis die komt', een absolute aanrader! We spreken uitgebreid over de corona-crisis die de grote ongelijkheid in onze samenleving blootlegt en waarom klasse weer centraal moet staan in het politieke debat. Peter betoogt overtuigend hoe extreem rechts mensen tegen elkaar uitspeelt, waarom er niks mis is met links populisme, en we 'naar boven moeten stampen'. Uiteraard staan we ook stil bij het succes van de PvdA bij onze zuiderburen.

Het interview van de straat vond plaats in het Parkstad Limburg Stadion met Stefan Kappel, voorzitter van het unieke supporterscollectief Roda 1962!


Nov 26, 202051:55
Achter het Spoor #8 met Milow

Achter het Spoor #8 met Milow

In aflevering 8 van Achter het spoor ontvangen Ron en Timoer internationale topmuzikant Milow!!  Met deze sympathieke Belgische singer/songwriter hebben we ons geen minuut verveeld!

We spreken over zijn deelname aan en ervaringen met het tv-programma 'Beste zangers', de relatie tussen muziek en sport, het Nederlands elftal, de Rode Duivels en zijn muzikale drijfveren. Milow woont deels in Leuven (Be) en deels in Los Angeles, waar hij dit jaar de verontrustende ontwikkelingen in de United States van dichtbij meemaakte: de politieke chaos, een falende overheid tijdens de Corona-crisis en de Black Lives Matter-demonstraties. Milow vertelt heel boeiend over zijn ervaringen en schroomt niet om zijn visie te geven. 

Deze aflevering deden we een bijzonder interview van de straat! We beklommen met stadsbeiaardier Frank Steijns en  Milow de trappen van de toren van de Pancratiuskerk, waar Frank de hit van Milow 'Howling at the Moon' over het Pancratiusplein liet schallen! 

Sep 20, 202001:12:04
Achter het Spoor #7 met Emile Roemer

Achter het Spoor #7 met Emile Roemer

In aflevering 7 van Achter het spoor ontvangen Ron en Timoer wederom een interessante gast! Deze keer Emile Roemer, oud fractievoorzitter voor de SP in de tweede kamer en afzwaaiend burgemeester van Heerlen, waar hij aanvankelijk 3 maanden zou waarnemen, maar uiteindelijk 2,5 jaar bleef. Nu hij half september afzwaait is het tijd voor een goed gesprek.

Emile vertelt over ondermeer zijn ervaringen in Heerlen en met de Heerlenaren, over dicht bij de mensen staan en de misstanden rond arbeidsmigratie in Nederland. Een boeiend gesprek met een man waar de betrokkenheid vanaf spat!

Timoer ging voor het interview van de straat naar Meezenbroek, waar hij spreekt met Tom Houben, afdelingshoofd van de daklozenopvang voor jongeren. 

Aug 25, 202001:14:35
Achter het Spoor #6 met Leon Verdonschot

Achter het Spoor #6 met Leon Verdonschot

In aflevering 6 van Achter het spoor schuift journalist, columnist (Nieuwe Revue en De Limburger), documentairemaker en presentator Leon Verdonschot aan bij Ron en Timoer. Dat past prima, want opgegroeid in Geleen is Leon Verdonschot ook een gast uit de Mijnstreek.

Leon heeft mooie verhalen over wonen in Maastricht versus wonen in Amsterdam en hij vertelt over de problemen in de muzieksector als gevolg van corona. Daarnaast heeft Verdonschot prachtige anekdotes over  het maken van  ‘Het Schoonmaakparlement’, 'High Hopes in South Africa' en andere documentaires van zijn hand. Kortom een, een boeiend gesprek dat nog veel langer had kunnen duren!

 Ron ging voor het interview op straat de treinen schoonmaken met de nachtploeg in Heerlen, waar hij in gesprek ging met deze onzichtbare helden van het spoor.

Jul 01, 202001:15:29
Achter het Spoor #5 met Paul Depla

Achter het Spoor #5 met Paul Depla

Achter het Spoor spreken Ron Meyer en Timoer Reijnders met Paul Depla, burgemeester van Breda en oud-burgemeester van Heerlen. We staan met onze gast uitgebreid stil bij de dood van George Floyd, racisme in Nederland, de demonstratie op de Dam en de handelswijze van Amsterdams Burgmeester Femke Halsema. Uiteraard bespreken we Paul Depla's ervaringen in Heerlen en de ontwikkeling van deze stad. 

In het interview op straat praten we met Sjaak en Leonie van Streetwise over ondernemen in de binnenstad.

Vragen? Opmerkingen? Laat het ons weten via Achterhetspoor@gmail.com

Jun 07, 202001:17:56
Achter het spoor #4
May 17, 202045:36
Achter het Spoor #3
May 02, 202049:30
Achter het spoor #2
Apr 11, 202041:25