
A&O deelt
By A&O fonds Gemeenten

A&O deeltOct 17, 2023

Onmisbare AI-skills | Freek Vos | Skillstown
A&O adviseur online en ICT Freek Vos over skills die je nodig hebt om met AI te werken. Dit interview is met Skillstown, de online opleider voor professionals.
Lees hier meer: https://www.aeno.nl/nieuwe-skills-voor-werken-met-ai

Denktank Digitale Gemeente 2035 | Cybersecurity 1 | Astrid Nienhuis
Astrid Nienhuis, cyberburgemeester (en burgemeester Heemstede) gaat in op de voorwaarden en de oplossingen om meer aan de digitale veiligheid te werken. “Digitale veiligheid is een satéprikker-onderwerp", het hoort integraal, structureel en centraal aangepakt te worden betoogt Astrid.
https://www.aeno.nl/denktank-digitale-gemeente-2035

Denktank Digitale Gemeente 2035 | Cybersecurity 2 | Frank Groenewegen
“Het belang van veiligheid staat bij gemeenten hoog op de agenda. Er daadwerkelijk iets meer doen? Dat is een heel ander verhaal!” Cyber risk expert Frank Groenewegen spreekt over de risico’s die gemeenten lopen, de noodzaak tot centralisering en de ‘basis op orde’.
https://www.aeno.nl/denktank-digitale-gemeente-2035

Denktank Digitale Gemeente 2035 | Govtech 2 | Munish Ramlal
Munish Ramlal, ombudsman van Metropoolregio Amsterdam is kritisch op digitalisering van de dienstverlening. Hij wijst erop dat de inzet van digitale instrumenten om burgers te betrekken, niet zaligmakend is, en dat robots de interactie met burgers kunnen vervangen… dat moet hij nog maar zien. Zijn oproep aan gemeenten: Investeer niet alleen in kennis van technologie maar werf ook op mensenkennis.
https://www.aeno.nl/denktank-digitale-gemeente-2035

Denktank Digitale Gemeente 2035 | Govtech 1 | Nitesh Bharosa
"Gemeenten moeten niet proberen grip te hebben op digitalisering en de marktpartijen, maar focus leggen op het worden van een gelijkwaardige kennispartner", betoogt Denktanklid en hoogleraar GovTech Nitesh Bharosa. Om op die manier invloed uit te oefenen op het borgen van de publieke waarden, en te voorkomen dat burgers slechts één oplossing voor dienst A, B of C krijgen voorgeschoteld.
https://www.aeno.nl/denktank-digitale-gemeente-2035

Denktank Digitale Gemeente 2035 | Disruptie 1 | Jaring Hiemstra
Jaring Hiemstra: "Disruptie is totaal onwenselijk", betoogt Denktanklid Jaring Hiemstra, strategisch adviseur publieke sector bij Hiemstra en De Vries. Het gaat volgens hem om een effectievere publieke sector waarin gemeenten minder gaan doen. Na 7 jaren van proof of concepts, breken nu 7 nieuwe jaren aan waarin organisatieontwikkeling centraal staat.
https://www.aeno.nl/denktank-digitale-gemeente-2035

Denktank Digitale Gemeente 2035 | Disruptie 2 | Bob de Wit
Bob de Wit, hoogleraar Strategisch Leiderschap van Nyenrode Business Universiteit gaat in op zijn visie op de toekomst. Technologie maakt een andere inrichting van de samenleving mogelijk. ‘We zijn de tijd van hiërarchie voorbij’. Bob deel hoe gemeente in de nieuwe samenleving als partner van de burger optreedt en een regiefunctie heeft in een directe democratie.
https://www.aeno.nl/denktank-digitale-gemeente-2035

Denktank Digitale Gemeente 2035 | Platformen en ecosystemen 2 | Johan Stuiver
In deze aflevering spreken we met Johan Stuiver, directeur Strategie en innovatie bij Deloitte die veel gemeenten adviseert bij het opzetten en implementeren van ecosystemen. Johan gaat in op de rol die gemeenten het best kunnen innemen in een ecosysteem. En neemt ons mee in de bouwstenen voor een succesvol ecosysteem. Hoe belangrijk het is dat gemeenten hun leveringsplicht aan samenwerkingspartners goed invullen hoor je in deze aflevering.
https://www.aeno.nl/denktank-digitale-gemeente-2035

Denktank Digitale Gemeente 2035 | Platformen en ecosystemen 1 | Jan van Ginkel
In gesprek met Denktanklid Jan van Ginkel spreken we over welke veranderingen bij gemeenten nodig zijn om in platformen te werken. Wat betekent werken in platformen voor structuur, cultuur en aansturing? Jan beargumenteert wanneer gemeenten faciliterend, stimulerend of normerend moeten zijn. Hoe hij interne tempoverschillen omarmt en extern druk zet hoor je in deze aflevering.
https://www.aeno.nl/denktank-digitale-gemeente-2035

#20: De kansen van HR Analytics voor je SPP
De gemeente Rotterdam is al een tijd bezig met hoe HR analytics kan helpen bij de Strategische Personeelsplanning of hoe zij het zelf noemen de Dynamische Capaciteitsplanning.
Jack van Emden (teamleider mobiliteit en recruitment) en Sandra Swinnen (projectleider HR analytics/HR adviseur) vertellen bevlogen over hun ervaringen. Nieuwsgierig? Luister naar de podcast.
https://www.aeno.nl/

Leren en Ontwikkelen | Interview met Grietje van Dijk, manager Carrièrecentrum Amsterdam
Onderzoeker Sil Vrielink van ICTU presenteert tijdens ons Webinar Leren en Ontwikkelen de resultaten van haar verdiepend onderzoek. A&O fonds Gemeenten spreekt met Grietje van Dijk, manager Carrièrecentrum gemeente Amsterdam. Ze vertaalt de uitkomsten van het onderzoek naar de HR-praktijk.

#19 10 jaar Werken in Friesland
Er zijn in Nederland diverse regionale mobiliteitsnetwerken. Zij vervullen een belangrijke rol op het gebied van mobiliteit in de regio. Werken in Friesland is één van die netwerken en bestaat deze maand tien jaar! Siska Stienstra en Regina Sleifer, projectleiders van samenwerkingsplatform Werken in Friesland vertellen over hun ervaringen. Nieuwsgierig? Luister dan onze podcast.

#18 Young Professionals in Alphen aan den Rijn
In Alphen aan den Rijn hebben ze geen traineeprogramma maar een Thuis Team. In het Thuis Team zitten 18 enthousiaste young professionals. Deze jonge ambtenaren werken in hun eigen functie in verschillende teams binnen de gemeente, maar vinden in het Thuis Team een vertrouwde basis. Er wordt opgavegericht gewerkt op verschillende afdelingen binnen de organisatie, waarbij de nadruk ligt op flexibiliteit en mobiliteit. Competenties waarover jonge medewerkers vaak beschikken. Ze durven zich kwetsbaar op te stellen, tonen lef, hebben een frisse blik en zijn kritisch op zichzelf, maar ook op de bedrijfsprocessen binnen de organisatie.

#17 Constant civieltechnische vacatures, hoe los je dat op?
Wat is civieltechnisch precies? ‘Alles waar je tegenaan loopt of rijdt waardoor je niet verder kunt rijden of lopen.’
Danae Geelhoed (Projectleider) en Lian van de Korput (accountmanager gemeente Zundert) vertellen over het project ‘De civieltechnische opgave’ in DE6, een samenwerking van 6 gemeenten (Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert) in West-Brabant. Wat doe je als er constant civieltechnische vacatures open staan en het personeel dat je nodig hebt niet kunt vinden? Nieuwsgierig? Luister naar de podcast.

#16: Breda bouwt aan inzetbaarheid
Jannet Koster (Projectleider), Thomas Oijen (teamleider financiële administratie) en Tineke Hermens (medewerker creditbank) van de gemeente Breda vertellen over het project ‘Bouwen aan inzetbaarheid’. Vooral gericht op de medewerkers in administratieve functies. Er gaat veel veranderen door de digitale ontwikkelingen: werk verdwijnt en werk verandert. Daarom is het in deze tijd belangrijk om je bewust te worden van je eigen kwaliteiten én dat je zelf de regie kan pakken. Meer weten? Luister dan onze podcast.

#15: Radboud Universiteit opzoek naar de creatieve ambtenaar
Peter Kruyen (Associate professor) en Marieke van Genugten (onderzoeker en universitair docent) van de Radboud Universiteit Nijmegen doen onderzoek naar de creatieve ambtenaar. Wat is creativiteit en wat is een creatieve ambtenaar? Uit dit onderzoek is de competentieverkenner ontwikkeld. Deze tool laat zien welke competenties ambtenaren het belangrijkst vinden? Meer weten? Luister dan onze podcast.

#14: De Gouden Headset: Hoe Moerdijk kennis maakt met veranderingen bij Burgerzaken
Digitalisering, complexere vraagstukken, de documentendip, iedereen trouwambtenaar, identiteitsfraude en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het klant contactcentrum en de medewerkers van Burgerzaken van de gemeente Moerdijk zitten er middenin. En dit lijkt nog maar het begin. Na jaren van relatieve rust is het vakgebied volop in beweging. Wat merken medewerkers hiervan en hoe geef je hier sturing aan.

#13: Big Data in het echt in Dordrecht
Oh, help data. Mag dat wel? Is het wel AVG proof?; Een gesprek over vroeg signalering bij voortijdig schoolverlaten. Bij het regionale meld- en coördinatiepunt voortijdig schoolverlaten gaan er dagen voorbij dat je er niet mee bezig bent. Toch is dit de plek waar de dienst Jeugd en Zorg al een aantal jaar werkt met Big Data.
Wat komt er allemaal bij kijken? Wat hebben ze daar geleerd over loslaten, ruimte geven en omgaan met de dilemma’s van een voorspellend model. En vooral wat zijn de gevolgen hiervan voor medewerkers? Met Erwin Keuskamp (Programma manager Onderwijs en Werk), Marike Godvliet (Coördinator Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten) en Mike Wendels (Consulent Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten) verkennen we ‘minority report’ onder de rook van Rotterdam.

#12: Hoe bouwt Burgerzaken Heusden een Team van de Toekomst?
Als er één plek is bij gemeenten waar voor medewerkers veel op het spel staat dan is het wel bij burgerzaken. Wat gebeurt er met je team als er aan de ene kant jaarlijks 400 complexe werkvergunningsverzoeken gemeld worden bij de balie terwijl aan de andere kant steeds meer aanvragen digitaal worden afgehandeld? In Heusden was het uitgangspunt we kijken naar wat er wél kan.
Samen met ‘mogelijkmakers’ Wil van Son (senior specialist burgerzaken) en Jolanda Verbiesen (manager Klant Contact Centrum, Burgerzaken en Duurzaamheid) van de gemeente Heusden gaan we op zoek naar het ideale team van de toekomst. Want zoals ze zelf zeggen: ‘Dromen doen Heusden’.

#11: Nieuw soort functioneringsgesprekken in Amsterdam
Een boeiend gesprek over een formulier? Ja, het kan in Amsterdam. Michael Zant (strategisch organisatie adviseur) en Heerco Veenstra (adviseur organisatieontwikkeling) vertellen hoe een update-vraag van het FBO-formulier (=functioneren, beoordelen en ontwikkelen) leidde tot de ontwikkeling van een breed gedragen nieuwe gesprekscyclus waarin de medewerker centraal staat.

#10: Ambtenaar 3.0: tégen werkdruk en vóór ontwikkeling
De werkdruk was hoog in OVER-gemeenten, een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Oostzaan en Wormerland. Ook werd er weinig geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling en de kwaliteit van het werk. Hoe wisten ze het tij volledig te keren? Door te durven en vooral te doen! Een gesprek over Leergang Ambtenaar 3.0 met Ester Oude Nijhuis (trainer/coach van de leergang), Ernst van Bemmel (programmamanager organisatieontwikkeling) en Mara Roest (projectleider en deelnemers aan de 1ste leergang).

#9: Hoe houd je jongeren in gemeenten?
Het onderzoek Jong@Gemeenten biedt interessante inzichten en aanknopingspunten om jongeren langer in de gemeentelijke sector te behouden. De sleutel lijkt te liggen in het wegwijs maken van de jongeren in de organisatie. Wat dat precies betekent, bespreken we met Mireille Stuart, programmamanager Arbeidsmarkt bij A&O fonds Gemeenten.

#8: Burgerparticipatie in de praktijk
José Cvetanovic is programmamanager Burgerparticipatie in de gemeente Apeldoorn. Apeldoorn is een van de gemeenten die heeft meegewerkt aan het onderzoek Publieke Bricoleurs van Tilburg University naar ambtelijk vakmanschap. Deze gemeente is ook de enige gemeente in Nederland met een wethouder Burgerparticipatie. Wat zijn bricoleurs volgens José? Luister naar hoe ze dat in Apeldoorn doen.

#7: Hoe werk je goed samen met inwoners?
Steeds vaker nemen inwoners van gemeenten in deze participerende maatschappij zelf publieke taken op zich. Op welke manier verandert het werk van de gemeenteprofessional hierdoor? Twee jaar lang deed de Universiteit van Tilburg samen met A&O fonds Gemeenten, het Ministerie van BZK, VNG en zes gemeenten onderzoek. Dit resulteerde in het essay Publieke Bricoleurs. Promovenda Wieke Blijleven is één van de auteurs en gaat in deze podcast gesprek met Fred Jansen en Eveline Vat van A&O fonds Gemeenten.

#6: Zelfsturing in Krimpen a/d IJssel
'Werken in zelfsturende teams levert af en toe schurende momenten op tussen de directie en OR.' Gemeentesecretaris Aart Boele, HR-Adviseur Annette Rijsdijk en OR-lid Els Kranenburg gaan in gesprek Fred Jansen en Eveline Vat van A&O fonds. 'Het is een spannende en leerzame weg maar mét een mooie afloop!'

#5: Planmatig werken in Eindhoven
Het roer volledig omgooien in een domein met hoge werkdruk, een hoog ziekteverzuim en bezuinigingen? Dat kan! Gerry van Aken, projectleider Planlab, en Kees van Dommelen, opdrachtgever en initiatiefnemer van Planlab, vertellen Fred en Eveline van A&O fonds Gemeenten over het planmatig werken in het Sociaal Domein. Luister mee naar het heldere gesprek over de Doelenboom, Intaketafels en hoe je 1.200 activiteiten naar 300 opdrachten en 35 hoofdopdrachten kunt brengen. Inspirerend!

#4: Het Binnenstadslab: geef vorm aan de toekomst
Binnenstadslab is een innovatieplek voor de binnenstad van Bergen op Zoom. In deze aflevering gaan Fred en Eveline in gesprek met Mark Kok, projectleider binnenstad, en Daan Mulders, projectleider Omgevingswet, over de broedplaats Binnenstadslab.nl. Een initiatief voor de winkelier, tot horecabaas, belangenorganisatie, de bewoner tot aan de gemeente. Met als doel om samen vorm te geven aan de toekomst van de stad.

#3: Hoe voer je gesprekken bij zelforganisatie?
Als een afdeling zichzelf organiseert, hoe voer je dan feedbackgesprekken? Hoe pak je vergaderingen aan en hoe is de rolverdeling? De pilot in Haarlem leert ons veel. Luister naar de praktijkverhalen van Rosa Barth, Arjan van Noort, Esther van Dam, Yvonne Kniese en Angelique van Heusden.

#2: De BUCH en werken zonder manager
Zelf organiserend werken, zonder leidinggevende en met veel eigen verantwoordelijkheid; de BUCH (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) experimenteerde volop. Projectleiders van A&O Fred Jansen en Eveline Vat willen er alles over weten. Luister naar hun gesprek met Carla Antoons, Tabeia van Megen, Peter Schouten en Rob Hogewoning

#1: NEXT: Trainees organiseren zichzelf
Trainees vertellen hoe ze hun eigen traineeprogramma hebben samengesteld. Ze zijn daar -als test- volledig in vrijgelaten. De uitgangspunten voor het experiment: vrijheid, verjonging en vernieuwing. Wat zijn de geleerde lessen? Luister naar Tineke Babois en Sjoerdje Janna Venema in gesprek met A&O-projectleiders Fred Jansen en Eveline Vat.