
De Africast
By De Africast

De AfricastApr 07, 2022

68 - Afrikaanse Belastingparadijzen
Hoewel Marnix van Rij nadrukkelijk stelde dat Nederland geen belastingparadijs meer is, faciliteert Nederland nog wel belastingontwijkers. Wobke Hoekstra investeerde in Afrikaanse safariparken en sluisde zo geld door naar een belastingparadijs. Shell en Heineken lobbyen ook voor een nieuw discutabel belastingverdrag dat Nederland gaat sluiten met Mozambique. Mozambique loopt dan mogelijk tientallen, of zelfs honderd miljoen euro mis aan bronbelasting.
We nemen alle tijd om uit te vinden hoe belastingontwijking werkt, waarom dit vooral in Afrika problematisch is en hoe dit opgelost zou moeten worden. Onze expert deze keer is, Jasper van Teeffelen, onderzoeker bij onderzoeksbureau SOMO, en gespecialiseerd in onderzoek naar belastingontwijking.
Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door Both Ends.

67 - Technologie in de strijd tegen stroperij
Hoe kan je slimme technologie inzetten om stroperij tegen te gaan? Wat voor onverwachte situaties kom je allemaal in? En hoe werk je hierin samen met lokale partijen?
In deze aflevering praten we met Tim van Dam, Co-founder van de non-profit organisatie Smart Parks, over hoe technologie natuurbeheer in Afrika kan vebeteren. Smart Parks staat aan de frontlinie in de strijd tegen stroperij in Afrika. Smart Parks heeft hierin een unieke aanpak en zet de nieuwste technologieën in, zoals machine learning, radarsystemen en the internet of things, om de illegale stroperij de genadeklap toe te dienen.
Host: Jos Hummelen

66 - Pan-Afrikanisme Special: Nelson Mandela
Eerder hoorde je ons over Kwame Nkrumah en Robert Mugabe, deze keer gaan we het hebben over de stichter van de Regenboog Natie, gevangene 46664, Madiba, ofwel Nelson Rolihlahla Mandela. Hoe komt het dat het Nelson Mandela wel gelukt is om niet op dezelfde manier te eindigen als de vorige leiders uit deze serie? En wat is nu nog zijn nalatenschap in het continent?
Thomas Overdijk (Docent politicologie aan de Radboud Universiteit) vertelt ons alles wat je nog niet wist over Mandela.

65 - Pan-Afrikanisme Special: Robert Mugabe
In een nieuwe serie over historische leiders in Afrika die op hun manier verandering teweeg brachten, reizen we deze keer af naar Zimbabwe. In de tweede aflevering gaan wij het hebben over de man die in Nederland niet al te best bekend staat, de oud-president van Zimbabwe, Robert Gabriel Mugabe. Is ons beeld over deze leider wel juist? Was hij meer dan alleen een alleenheerser? Hoe heeft Zimbabwe zich ontwikkelt onder zijn presidentschap? En wat is uiteindelijk zijn nalatenschap in Afrika?
Thomas Overdijk (Docent politicologie aan de Radboud Universiteit) vertelt ons alles over deze veelbesproken man.

64 - Pan-Afrikanisme Special: Kwame Nkrumah
In een nieuwe serie over historische leiders in Afrika die op hun manier verandering teweeg brachten, reizen we deze keer af naar Ghana. In deze aflevering bespreken we de ongeduldige Kwame Nkrumah, de oud-minister president van Ghana, het eerste Afrikaanse land dat onafhankelijkheid verwierf. Hoe kwam hij aan de macht, hoe heeft hij Ghana door de eerste jaren van onafhankelijkheid geloodst en waarom ging het uiteindelijk toch mis? En, moeten we hem wellicht als de vader van het Pan-Afrikanisme beschouwen?
Thomas Overdijk (Docent politicologie aan de Radboud Universiteit) vertelt ons alles over deze grondlegger van het Pan-Afrikanisme.

63 - De Afrikaanse diaspora in Nederland
Volgens ruwe schattingen wonen er zo’n anderhalf miljoen mensen met een Afrikaanse achtergrond in Nederland. Velen daarvan voelen nog altijd een sterke band met hun land van herkomst of zelfs het land van herkomst van hun ouders. Ze voelen zich onderdeel van twee verschillende culturen. Wat betekent het eigenlijk om thuis te zijn in twee verschillende landen? Ofwel, wat betekent het om onderdeel te zijn van een diaspora? Vandaag gaan we op zoek naar het antwoord op vragen over integratie, identiteit en de rol die ondernemen hierbij kan spelen. We spreken in deze aflevering met Abubakarr Bangura, de Nederlandse Diaspora Ambassadeur van de International Organisation for Migration, oprichter van de Toekomstacademie in Tilburg en oprichter van de Sierra Leone Youth Initiative.
Hosts: Jos Hummelen & Naomi Kajembe

62 - Veertig jaar verandering in Afrika
In 1983 opende in Nairobi het Sarit Centre, het eerste winkelcentrum van Oost-Afrika. De verkoop van niet alleen basisbehoeften maar ook luxe producten was zo ongewoon dat het de eerste jaren na de opening maar weinig klanten trok. Destijds was Nairobi ondanks de miljoen inwoners nog een groene tuinstad, strak gesegregeerd naar etnisch onderscheid als erfenis van het recente koloniale verleden.
Inmiddels Nairobi in omvang verviervoudigd. Het gevoel van een groene tuin, is vervangen door uitgestrekte markten, kekke uitgaansgelegenheden en gigantische kantoorpanden. De etnische segregatie is vervangen door een economische en de kleine kiosken door de vele concurrenten van het Sarit Centre.
Deze enorme verandering is exemplarisch voor de snelle groei van het continent. Iemand die ons mee kan nemen in deze hectische decennia is Koert Lindijer, al 40 jaar correspondent vanuit Afrika en auteur van het boek ‘Een wolkenkrabber op de savanne’.
Hosts: Jos Hummelen & Naomi Kajembe

61 - De Vuurmeester van Afrika
Vuur speelt al eeuwenlang een belangrijke rol op het Afrikaanse continent. Niet alleen bij voor de savanne of het creeren van vruchtbare landbouwgrond, maar ook bij het maken van brandstof. Alleen wordt vuur in de afgelopen decennia steeds meer als een bedreiging gezien. Elk jaar brandt er een gebied af dat wel 250 tot 400 zo groot is als Nederland. Schrikbarende cijfers, maar is dit wel zo erg? Zorgt brand ook niet voor een vruchtbare bodem en hoort dit niet gewoon bij de savanne?
Iemand die ons alles kan vertellen over de Afrikaanse steppe en het gebruik van vuur is Claudius van de Vijver, gepromoveerd op het effect van vuur op de savanne in Oost-Afrika en nu werkzaam bij de Wageningen Universiteit als hoofd van het PhD. Programma Production Ecology & Resource conservation.
Hosts: Jos Hummelen & Joeri Nortier

60 - Een Afrikaans perspectief op de Suez-crisis
Eind 19e eeuw werd het Suez Kanaal aangelegd. Dit maakte het niet langer nodig om de Kaap te ronden om met Aziatische goederen naar Europa te kunnen.
In 1956 maakte de Egyptische president Nasser de brutale geopolitieke move door dit kanaal te nationaliseren. Het Suezkanaal was vanaf toen van Egypte. Dat pikte Frankrijk en Engeland niet en niet lang daarna viel Israël de Sinaï-woestijn binnen en Franse en Britse troepen zouden niet lang daarna Egypte bombarderen en delen bezetten.
Deze Suezcrisis en de internationale reactie hierop worden gezien als een belangrijk moment in de wereldgeschiedenis. Het machtsevenwicht verschoof en dit had consequenties in Europa, het Midden-Oosten, maar natuurlijk ook in Afrika.
In deze aflevering duiken we dieper in wat deze Suezcrisis nou precies was en welk effect dit heeft gehad op de internationale betrekkingen, met name vanuit het perspectief van Afrika.
Onze gast is Bertjan Verbeek, Hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Hosts: Jos Hummelen & Joeri Nortier

59 - Pan-Afrikanisme Special: Thomas Sankara
In de derde en laatste aflevering van onze special over historische leiders in Afrika die op hun manier verandering teweeg brachten, reizen we af naar Burkina Faso. Daar kwam in de jaren '80 de revolutionair Thomas Sankara aan de macht, die al snel bekend kwam te staan als de Afrikaanse 'Che Guevara'. Onder zijn bewind probeerde het land zich zo onafhankelijk mogelijk op te stellen en werd duidelijk dat Sankara niet alleen een charismatische leider was, maar ook een anti-koloniaal denker, milieuactivist, feminist en nog veel meer. Toch liep het uiteindelijk slecht met hem af, al is zijn nalatenschap nog steeds terug te vinden. Bekijk hier de volledige versie van de onafhankelijkheidsspeech van Patrice Lumumba.
Thomas Overdijk (Docent politicologie aan de Radboud Universiteit) vertelt ons alles over deze charismatische leider.

58 - Pan-Afrikanisme Special: Patrice Lumumba
In deze tweede aflevering van onze miniserie over historische leiders in Afrika die op hun manier verandering teweeg brachten, gaan we over naar de Democratische Republiek Congo. Daar kwam direct na de onafhankelijkheid de charismatische Patrice Lumumba aan de macht. Echter, hij was maar 10 maanden de president en werd op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Wie was deze man? Welke rol speelde hij bij de onafhankelijkheid van de DRC en welke rol heeft hij voor de rest van Afrika gespeeld?
Bekijk hier de volledige versie van de onafhankelijkheidsspeech van Patrice Lumumba.
Thomas Overdijk (Docent politicologie aan de Radboud Universiteit) vertelt ons alles over deze charismatische leider.

57 - Pan-Afrikanisme Special: Haile Selassie
De krokussen ontwaken en de hyacinten komen op. Het wordt alweer lente. Een tijd van verandering en vernieuwing. Tijd voor… revolutie! Welkom bij deze miniserie van de Africast over historische leiders die op hun manier verandering teweeg brachten. Van dekolonisatie, pan-afrikanisme tot revolutie, maar ook over Afrikaanse hoogmoed.
In de eerste aflevering gaan wij het hebben over “Zijne Keizerlijke Majesteit, Haile Selassie I, Erfzoon van Salomo, de Alles Overwinnende Leeuw van de stam van Juda, Koning der Koningen, Heer der Heren, Vader der Afrikanen uit het aller-geliefde Ethiopië het moederland van de zonen en dochters”. Wie was deze Ethiopische keizer? Was hij echt afstammeling van de Bijbelse koning? En hoe werd hij onbedoeld gezien als religieus leider van de Rastafari?
Thomas Overdijk (Docent politicologie aan de Radboud Universiteit) vertelt ons alles over deze enigmatische leider.
Muziek: Bob Marley - War
En op verzoek van Jos, via Joeri, nog wat achtergrond informatie over de Derg

56 - Amerikaanse belangen in Afrika
Amerika is een bezige bij in de internationale betrekkingen. In competitie met China, in proxy-oorlog met Rusland en intussen een Europees kinderklasje in het gareel houden dat niet wil luisteren met pestkoppen zoals Orban en Duda. Dan nog maar te zwijgen over de binnenlandse problemen. Geen one country two systems, maar one country two presidents. Veel om je druk over te maken, maar in augustus bracht Blinken toch bezoek aan drie Afrikaanse landen. Toen Blinken in Pretoria werd gevraagd of hij hier was om de Russische invloed te bestrijden, zei hij gewoonweg dat Afrika de toekomst heeft.
Onze gast voor deze aflevering is Jaap Verheul, Bijzonder hoogleraar Transatlantische Betrekkingen aan de Radboud Universiteit en universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht.
Hosts: Jos Hummelen en Niels Mulder (bestuurslid van de Jonge Atlantici)

55 - Special: De mooiste momenten uit 2 jaar de Africast
We hebben wat te vieren! De Africast bestaat namelijk 2 jaar lang! 54 afleveringen en een ontelbaar aantal uren voorbereiding, opnemen en nabewerken verder zijn we. Vele onderwerpen, zoals geschiedenis, ondernemen, filosofie en milieu kwamen daarbij aan bod. De hoeveelheid inspirerende gasten is bijna niet meer bij te houden Tijd dus voor een klein feestje, een korte terugblik met een onze persoonlijke hoogtepunten en een kijkje achter de schermen.
Wil je ons steunen? Ga dan naar https://petjeaf.com/africast.
Hosts: Joeri Nortier & Jos Hummelen
Muziek: HISKE.

54 - De kansen en risico's van zakendoen in Afrika
Er liggen ontelbaar veel kansen voor ondernemers in Afrika. Dat zien Europese bedrijven ook, maar lang niet iedereen slaagt. Zo verloor Heineken zijn oogst door de droogte in Noord-Afrika, wordt Shell flink bestolen door piraten in de Nigerdelta en stressen de Chinezen om hun lange termijn contracten dicht te timmeren.
Iedereen begrijpt dat het doen van zaken in andere landen meer inspanning en voorbereiding vergt. Maar niet iedereen begrijpt dat grote internationale ontwikkelingen ook invloed hebben.
Vandaag geven wij geen afgezaagde management tips over de ‘Do’s en Dont’s’ in Afrika, maar praten wij over de grote ontwikkelingen die het zakenklimaat in Afrika beïnvloeden.
Gelukkig doen we dat niet alleen, maar hebben we Alex Krijger, oprichter van Krijger & Partners, die ons kan wijzen op de geopolitieke risico’s, die horen bij het zakendoen in Afrika.
Hosts: Jos Hummelen & Joeri Nortier

53 - De energiecrisis: Afrika als oplossing
Jarenlang zaten wij diffuus aan het Russisch gas infuus. Na de Russische inval in Oekraïne moest Europa plotseling afkicken. Dat gingen we natuurlijk mooi niet doen! En dus togen onze leiders naar Afrika om te hopen dat daar onze hypocrisie niet teveel zou opvallen. Giro 555, help Europa de winter door.
Hoe reageerden Afrikaanse leiders? Zien ze dit als een kans? En hoe zit het met die transitie, kan Afrika daar een centrale rol in spelen?
Iemand die deze duurzame vergezichten op realistische wijze kan toetsen aan de huidige fossiele werkelijkheid is niemand minder van Jilles van den Beukel. DE energieanalist van Nederland en verbonden aan het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Samen met hem gaan wij de Afrikaanse energiemarkt verkennen en kijken welke rol Afrika kan innemen.

52 - Van helpen naar samenwerken in Afrika
Ontwikkelingshulp. Herken je die beelden van hutjes gemaakt van koeienstront. Treurig kijkende kindertjes, omringt door vliegen, hulpeloos en afhankelijk, wachtend op hulp van de genereuze Europeaan. Ontwikkelingshulp heet nu: ontwikkelingssamenwerking. We willen niet helpen, maar samenwerken. Is dit nu echt fundamenteel anders? Hoe steekt ontwikkelingssamenwerking in elkaar en zijn onze interventies wel duurzaam?
Vandaag mogen we al deze belangrijke vragen stellen aan niemand minder dan oud-kamerlid van de Christenunie, Joël Voordewind. In de ruim 14 jaar als Tweede Kamerlid voor de Christenunie hield hij zich vooral bezig met buitenlandse zaken, immigratie en asiel, defensie en ontwikkelingssamenwerking. Joël Voordewind is momenteel ook speciaal ambassadeur van christelijke noodhulp- en wederopbouworganisatie ZOA.

51 - Schimmige Noord-Koreaanse zaken in Afrika
Noord-Korea. De maffia van de wereld. Het hermetisch afgesloten land is berucht om zijn kernwapenprogramma, dwangarbeid en slechte kapsels. Maar hoe kan een land waarvan het budget kleiner is dan die van Malta, een kernwapenprogramma en een ruimtevaartprogramma hebben? Hoe komt Noord-Korea aan zijn geld? Enne… Welke rol spelen Afrikaanse landen en leiders hierbij?
Om dit onbekende onderwerp uit te pluizen, hebben wij een knappe kop uitgenodigd. Namelijk, Tycho van der Hoog, PhD-kandidaat bij het Leidse African Studies .

50 - De Afrikaners
Een tijd terug verafschuwde Donald Trump de boerderijmoorden op Zuid-Afrikaanse boeren.Waarschijnlijk ingefluisterd door de Afrikaner lobbygroep AfriForum. Feitenvrij nam Trump dit over, maar ook in Nederland zijn er rechtse echo’s uit ons eigen Forum die beweren dat de Zuid-Afrikaanse boeren een voorbode zijn van de al ingezette omvolking. Zo diende FvD een motie in om Afrikaners te beschermen en de asielmogelijkheden voor Afrikaners te verruimen. Ondanks dat de cijfers deze ontwikkelingen tegenspreken is er toch een kleine groep die is geradicaliseerd. Zij hebben AfriForum en de AWB, wij Farmers Defence Force en de FVD. Wie en wat zijn de Afrikaners eigenlijk en hoe verhouden wij ons hier in Nederland tegenover deze mensen?
Vandaag gaan wij op zoek naar waarheidsvinding met oud-Afrika correspondent en politicoloog Niels Posthumus.
Hosts: Jos Hummelen & Joeri Nortier

49 - Beeldvorming en Taalgebruik
Deze aflevering gaat over beeldvorming, eindelijk! Hoe ontstaat dit, waar moet je bij beeld en taal op letten en vooral, hoe veranderen we stereotype en stigmatiserende beelden naar een meer realistisch beeld? We praten er over met mediawetenschapper Mirjam Vossen, auteur van o.a. de dissertatie 'Framing Global Poverty'.
Hosts: Jos Hummelen en Naomi Kajembe

48 - Over leven in Lagos
Overheden kunnen het moeilijk goed doen. Zeker in Nederland verwachten wij dat alles tot in de puntjes is geregeld. Mocht de wifi er twee uur uitliggen, de regenbui niet in de weer app verschijnt, de trein zes minuten later komt of als er te lang aan de weg gewerkt wordt, zijn wij vreselijk ontdaan. Driftig uiten wij ons ongenoegen op twitter en bellen wij de verantwoordelijken.
Hoe gaat dit eigenlijk in Nigeria? Hoe reageren de inwoners in Lagos op overheidsfunctioneren als niet alles altijd op rolletjes loopt? Dit gaan wij vragen aan onze gast, Femke van Zeijl. Journaliste en schrijfster van het boek ‘De doe-het-zelf maatschappij’.
Hosts: Joeri Nortier & Jos Hummelen

47 - De zwarte farao's van het oude Nubië
Wist je dat Sudan een hele rijke geschiedenis heeft? Dat er piramides te vinden zijn? In deze aflevering gaan we met Nederlands' beste Egyptoloog langs een stuk van de Nijl waar we het te weinig over hebben: laten we het over Nubië hebben! Het land van de zwarte Farao's.
Onze gast is Eyptoloog Huub Pragt.
Hosts zijn opnieuw Jos Hummelen & Joeri Nortier
Muziek door Alisdair Pickering
Deze aflevering is een vervolg op onze andere aflevering met Huub Pragt. Die kun je beluisteren via deze link.

46 - Special: De jeugd als Afrika's goudmijn
Dit is het laatste deel van een vierdelige serie om wat meer achtergrond te krijgen bij de nieuwskoppen in de buitenlandsectie over Afrika. En op het einde krijgen we een muziektip om in zomerse sferen te geraken.
Samen met Annegina Randewijk, Afrika correspondent voor het Nederlands Dagblad, hebben we vier thema’s uitgezocht. Vandaag gaan we het hebben over iets wat je als een enorm probleem kunt zien, of juist als puur goud: de enorme jeugdbult in Sub-Sahara Afrika.
Muziektip: Esa - A Muto
Host: Jos Hummelen

45 - Special: De Eeuw van Afrika
Dit is deel drie van een vierdelige serie om wat meer achtergronden te krijgen bij het nieuws uit Afrika. Iedere keer komt er een thema langs, die we gaan uitdiepen, zodat jij het nieuws daarna beter kunt plaatsen. En op het einde krijgen we een muziektip om in zomerse sferen te geraken.
Samen met Annegina Randewijk, Afrika correspondent voor het Nederlands Dagblad, hebben we vier thema’s uitgezocht. Deze keer gaan we verder met het thema ‘de eeuw van Afrika’. Afrikaans leiderschap, Afrikaanse samenwerking, een sterke munt en een sterk geluid in de wereld.
Muziektip: Oumou Sangaré - Fadjamou
Host: Jos Hummelen

44 - Special: De NGO-wereld
Dit is deel twee van een vierdelige serie om wat meer achtergronden te krijgen bij het nieuws uit Afrika. Iedere keer komt er een thema langs, die we gaan uitdiepen, zodat jij het nieuws daarna beter kunt plaatsen. En op het einde krijgen we een muziektip om in zomerse sferen te geraken.
Samen met Annegina Randewijk, Afrika correspondent voor het Nederlands Dagblad, hebben we vier thema’s uitgezocht. Vandaag gaan we het hebben over de enorme rol die NGO’s spelen op het continent.
Muziektip: Ata Kak - Obaa Sima
Host: Jos Hummelen

43 - Special: De rol van religie in Afrika
Dit is deel één van een vierdelige serie om wat meer achtergronden te krijgen bij het nieuws uit Afrika. Iedere keer komt er een thema langs, die we gaan uitdiepen, zodat jij het nieuws daarna beter kunt plaatsen. En op het einde krijgen we een muziektip om in zomerse sferen te geraken.
Samen met Annegina Randewijk, Afrika correspondent voor het Nederlands Dagblad, hebben we vier thema’s uitgezocht. We beginnen met het thema ‘religie’. De stelling is eigenlijk dat we de ontwikkelingen in Afrika niet goed kunnen begrijpen als we de rol van religie negeren.
Host: Jos Hummelen

42 - Succesvol ondernemen in Afrika: hoe doe je dat?
Omdat onze host Jos Hummelen onlangs in Gambia was, leek het de crew van de Africast een goed idee om eens aan ondernemers aldaar te vragen hoe het is om dit gedeelte van Afrika te ondernemen. Samen met co-host Hiske Hupperts (docent muziek en vrijwilliger aan het Gambia College) spreken we met George Krol en Lydie van Ieperen, die beiden een eigen onderneming hebben in Gambia. Hoe is het om een bedrijf te starten, waar moet je rekening mee houden en wat maakt het zo geweldig om in Afrika te ondernemen. Dit en nog veel meer in deze speciale aflevering, rechtstreeks vanuit Gambia.

41 - Hoe klimaatverandering voor nieuwe conflicten in Afrika zorgt
Klimaatverandering is altijd een beetje abstract. Wat betekent het dat de aarde in 2050 anderhalve graad warmer wordt? Wat betekent het precies als de zeespiegel 30 centimeter hoger staat? De lange termijn waarop deze veranderingen plaatsvinden, maakt het probleem lastig te bevatten.
Vandaag dalen wij op de ladder van abstractie en gaan wij klimaatverandering in Afrika concretiseren. Klimaatverandering zorgt voor een hoop problemen. Waterschaarste zet groepen tegen elkaar op en biedt een voedingsbodem voor extremisme. In de risicotop-5 van ‘The World Economic Forum’ in 2021 waren vier risico’s klimaat-gerelateerd. Alleen al vanuit Afrika wordt er geschat dat er zo’n 100 miljoen zogenaamde klimaatvluchtelingen gaan ontstaan. Hoe kun je dat voorkomen?
Onze gast van vandaag is niemand minder dan Generaal b.d. Tom Middendorp, ook wel bekend als de 'Groene Generaal' en auteur van het boek 'Klimaat Generaal'.
Hosts: Jos Hummelen & Joeri Nortier
Muziek door Alisdair Pickering

40 - Wat doet Buitenlandse Zaken in de Sahel?
Welke beelden krijg jij in je hoofd als ik ‘Sahel’ zeg? Zie je een smokkelaar en een Jihadist of zie je de lemen moskee van Djenné en de tempel van Amon voor je? Voor mij is de Sahel een schitterend gebied ten Zuiden van de Sahara. Een complex en divers gebied met zijn eigen uitdagingen. Hier liggen landlockedlanden zoals Burkina Faso, Mali, Niger, Tjaad en Soedan. Ik ben geograaf, dus ik denk ook direct aan het klimaat en klimaatverandering. Want door verwoestijning is er steeds minder gebied bruikbaar voor landbouw, terwijl de bevolking groeit. Ik zei het al: een gebied met eigen uitdagingen.
Onze gast in deze aflevering is Josephine Frantzen. Zij is de Nederlandse Sahel Gezant.

39 - Satanisme in Zambia
Bij het horen van het woord satanisme gaan onze gedachten uit naar naar obscure cults, maagdenoffers, goedkope horrorfilms en natuurlijk Marilyn Manson. Maar buiten Hollywood is satanisme een veel voorkomende verschijning in Afrikaanse religieuze kringen. Kerkgangers die bezeten worden door een demon, zijn geen uitzondering in Zambia. Hier wil ik vandaag alles over weten. Hoe gaat christendom samen met het occulte in Afrika? Hoe moet ik dat voor me zien? En is het allemaal zo eng en obscuur als het klinkt, of is het eigenlijk heel alledaags?

38 - Hoe de oorlog in Oekraïne ook Afrika raakt
Het is weer oorlog in Europa, maar in Afrika hebben ze daar ook flink last van. Zo zijn 45 van de 54 Afrikaanse landen voor meer dan een derde afhankelijk van graan uit Oekraïne en Rusland. Een land als Somalië is zelfs volledig afhankelijk van graan uit het buitenland. Naar schatting gaan 800 miljoen mensen deze oorlog in hun buik voelen. Een regelrechte ramp die zich voltrekt in slow motion en goeddeels buiten het zicht van de media.
Vandaag hebben wij emeritus professor en oud-directeur van het Africa Study Centre Leiden Ton Dietz te gast om ons meer te vertellen over de gevolgen van deze oorlog op het Afrikaanse continent. Wat ons betreft een onderbelicht onderwerp.
Hosts: Jos Hummelen & Ruben Elands
Muziek door Alisdair Pickering

37 - Afrikaanse Geschiedschrijving
In de tweede helft van de twintigste eeuw kwamen de knappe koppen van Afrika bij elkaar met als doel een complete geschiedenis van het continent te schrijven. Deze General History of Africa moest een gedekoloniseerde weergave van het verleden bieden en Afrika definitief losmaken als onafhankelijk werelddeel. De opzet was een ambitieus project dat 10 jaar zou duren, maar politieke en financiële problemen maakten er 30 van. Wat is uiteindelijk het belang van dit project geweest, hoe is het verlopen en wat kunnen we zeggen van het resultaat?
Vandaag is te gast Larissa Schulte Nordholt, historica die recent gepromoveerd is aan de Universiteit Leiden op haar onderzoek ‘Africanising African History’ over dit project en alles wat erbij kwam kijken.
Hosts: Jos Hummelen & Joeri Nortier

36 - Kansen creëren voor vrouwen in Afrika
Ontwikkelingswerk is ontzettend ingewikkeld. Waar moet je beginnen? En hoe zorg je ervoor dat je met alle factoren rekening houdt? Eindeloos veel projecten hebben gefaald en miljarden euro’s zijn nooit aangekomen op de plaats van bestemming. Toch geven ontwikkelingswerkers en ondernemers de strijd niet op. Vandaag gaat over het creëren van kansen voor Afrikaanse mama's.
Vandaag is te gast Ineke Aquarius. Zij is van alles en vooral heel leuk, maar zij is ook eigenaar van Linking Pin Africa en Business Lab Uganda
Hosts: Joeri Nortier & Jos Hummelen
Muziek door Alisdair Pickering

35 - De rol van de Democratische Republiek Congo in de wereld
Zoals met alles, kun je ook op twee manieren kijken naar De Democratische Republiek Congo. Je kunt kijken vanuit het perspectief van de gitzwarte geschiedenis, of de corrupte kleptomanen of, als je nog meer goesting hebt in epische verhalen, kun je inzoomen op de burgeroorlog of leipe kindsoldaten.
Maar er is ook een andere manier. Je kunt ook kijken naar hoe belangrijk De Democratische Republiek Congo is voor de wereld. Naar de rijkdommen in de aarde. Of het prachtige natuurschoon. Of, de veelvoud aan culturen en talen. Ik bedoel maar, alles is een kwestie van perspectief.
Wij zijn vandaag heel erg benieuwd naar het insider perspectief van Alphonse Muambi, auteur van het boek ‘Democratie kun je niet eten’. Muambi is opiniemaker en lobbyist.
Hosts: Joeri Nortier & Jos Hummelen
Muziek door Alisdair Pickering

34 - Gestolen Kunst
Nederland is wereldberoemd om zijn prachtige musea, die stuk voor stuk volstaan met bijzondere kunstwerken. Zowel met stukken van onze eigen Nederlandse schildermeesters als koloniale kunst. Soms gekregen, maar ook vaak gestolen.
De laatste jaren is er steeds meer discussie over de teruggave van gestolen kunstwerken. Sommige critici vinden dat landen van herkomst de kunst zelf niet netjes kunnen bewaren of dat er, bijvoorbeeld in veel Afrikaanse landen, geen fatsoenlijke musea zijn. Is dit terechte kritiek van de landen die de roofkunst nu tentoonstellen of is dit een nawee van het paternalistisch neokoloniaal denken?
Een paar jaar terug namen een paar activisten een Congolees grafbeeld mee uit het Afrikamuseum. Volgens de activisten zou het Afrikamuseum wel meer dan 450.000 geroofde stukken hebben en wilde zij die terug naar huis nemen. Dit is natuurlijk een stukje symboliek dat serieus genomen moet worden. Van wie is kunst eigenlijk? Welke rol heeft kunst en hoe kan de teruggave van gestolen kunst de lelijke geschiedenis misschien weer kleur geven?
Vandaag praten wij hierover met Kathleen Ferrier. Kathleen is voorzitter van de Nederlandse commissie van Unesco. Daarnaast is zij deskundige op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten en diversiteit.
Hosts: Joeri Nortier & Jos Hummelen
Muziek door Alisdair Pickering

33 - Wat kunnen wij leren van de Ubuntu filosofie?
De Europese geschiedenis kent een rijke traditie van wijsgeren en filosofen die vragen durfde te stellen. Deze nieuwe ideeën vormden het fundament voor ons hedendaags leven. Tegenwoordig staat er in elke boekenkast wel een boekje van Aristoteles of minstens een boekje filosofie voor dummy’s. Ook op de Nederlandse universiteiten speelt filosofie een belangrijke rol. Onze redactieleden hebben bijvoorbeeld genoten van denkers als Hobbes, Locke en Rousseau.
Het zijn veelal Europese denkers, en af een toe beland er ook een Amerikaanse denker in het curriculum. Betekent het ontbreken van niet-westerse denkers dat er geen filosofische traditie bestaat in de rest van de wereld? Is Europa dan echt zo uniek? Of, kijken wij niet verder dan ons neus lang is?
In deze aflevering ontsnappen wij uit Plato’s grot en zullen wij ontdekken dat er meer is dan de allegorie en schimmen die onze wereld vormgeven. Er is meer buiten de grot, je moet alleen de uitgang vinden. Om ons te begeleiden hebben wij vandaag Babah Tawarally te gast. Hij zal ons meer vertellen over de rijke traditie van Afrikaanse filosofie. Lijkt het op de filosofie zoals wij die kennen en welke voorbeelden zijn er?
Hosts: Joeri Nortier & Allard Amelink (host van de Podcast Filosofie van Centre Erasme)
Muziek door Alisdair Pickering

32 - De Joodse Diaspora in de Magreb
Marokko heeft 2500 jaar aan Joodse geschiedenis en momenteel herleeft die geschiedenis, nu de banden tussen Israel en Marokko zijn hersteld. In het pittoreske Djerba, in Tunesië leven Joden en Arabieren al decennia samen. Eens per jaar is daar een pelgrimage, waarbij Joden over de hele wereld Afrika’s oudste synagoge bezoeken. Het Joodse Kwartier in Egypte is dichtbevolkt, maar minder divers dan vroeger. Het Joodse leven in Noord-Afrika is dus niet alleen er eentje van vreedzame co-existentie, maar ook eentje van spanningen en conflict. Hoe zag deze Joodse gemeenschappen en hun banden met de islamieten er toen uit? En hoe staat dat er nu voor?
Te gast is Ronny Naftaniel, oud-directeur van het CIDI (Centrum voor Informatie & Documentatie Israel) en oud-voorzitter van het Centraal Joods Overleg. Naftaniel is vice-voorzitter van CEJI in Brussel, de Joodse Bijdrage voor een Inclusief Europa.
Deze podcast is samen gemaakt met Mizrach.
De hosts van vandaag zijn Jos Hummelen en Joeri Nortier.
Muziek is van Alisdair Pickering
Noot: voor het gemak hebben we Egypte bij de Magreb gerekend, officieel is dat niet het geval.

31 - Het Meeslepende Verhaal van de 'Beta Israel' uit Ethiopië
'Beta Israel', zo noemen Ethiopische Joden zichzelf al jaren. Dit betekent: 'Huis van Israel'. In deze aflevering, die we samen hebben ontwikkeld met Mizrach, kijken we naar de geschiedenis van deze bijzondere groep mensen. Hoe kijken zij naar zichzelf? Hoe kijken ze naar Israel? En hoe vinden ze hun plek in de Israelische samenleving?
We spreken daarover Prof. Dr. Jan Abbink van het African Studies Centre in Leiden.
Meer weten over dit onderwerp? Ga naar www.cidi.nl/dossiers
Jos Hummelen (Africast) en Aron Vrieler (CIDI) zijn je gastheren.
Muziek door Alisdair Pickering

30 - Hydropolitiek en de rol van water in Afrika
Water; voor ons mensen van levensbelang. Het heeft beschavingen groot gemaakt en de koers van onze geschiedenis al millenia beïnvloed. Maar water brengt niet alleen leven, het kan ook een ongelooflijke vernietigende kracht hebben. En, wat ook steeds meer zien, is dat water een drijvende kracht is achter politieke processen op lokale schaal, maar ook op wereldniveau, waarbij conflicten steeds vaker over de toegang tot water
Misschien moeten we het dus wel niet alleen maar hebben op geopolitiek, maar ook over hydropolitiek.
Wat is hydropolitiek eigenlijk en welke invloed heeft water op het Afrikaanse continent? Zoals al aangekondigd, zit Haroon Sheikh naast mij. Hij is professor aan de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Daarnaast schreef hij onlangs nog een boek, getiteld, Hydropolitiek.
Hosts: Joeri Nortier & Jos Hummelen
Muziek door Alisdair Pickering

29 - Boekestijns visie op Afrikaans institutionalisme
De huidige tijd is een spannende tijd, China en Amerika zijn in hevige competitie en strijden om de nummer één positie in de wereld. Het is ieder voor zich en elk land probeert zijn eigen invloed te vergroten. Hoe houdt Afrika zich eigenlijk staande in deze wereldorde? Bestaat er wel een Afrikaans machtsblok en wat moet er gebeuren, wil Afrika ook zijn mannetje kunnen staan?
Vandaag gaat het niet alleen over rozengeur en maneschijn, maar over de onprettige werkelijkheid. In de internationale orde bestaan er namelijk geen vriendschappen. Alleen maar gemeenschappelijke belangen.
Om ons wegwijs te maken in het internationale schaakspel hebben wij vandaag een hele bijzondere gast, Arend-Jan Boekestijn. Iemand die kristalhelder kan uitleggen welke positie Afrika bekleed in dit internationale spel
Hosts: Jos Hummelen & Joeri Nortier
Muziek door Alisdair Pickering

28 - Wat leert de Africa Cup ons over de Afrikaanse culturen?
Swingende tribunes, vliegende tackels en heroïsche overwinningen: de Afrika Cup in Kameroen is in volle gang! Vanuit Nederland hebben we ons suf gelachen om een scheidsrechter die tot twee keer toe binnen reguliere tijd affluit, maar er is zoveel meer te beleven op dit fantastische voetbalfeest.
Onze trouwe luisteraars denken nu: “Arend-Jan Boekestijn zou toch te gast zijn? Heeft hij ook al verstand van voetbal?”, De redactie heeft hier geïntervenieerd en besloten dat een Africast zonder Afrika Cup aflevering geen optie was. Daarom gaan we het volgende week hebben over geopolitiek, zodat we ons vandaag kunnen focussen op de belangrijkste bijzaak van de wereld. Omdat het de Africast is en niet de Guardian Football Weekly, gaan we natuurlijk ook in op culturele elementen die achter het toernooi schuil gaan.
Vandaag schuift bij ons aan sportcommentator Onno Hansum, die ons alles gaat vertellen over dit mooie toernooi en aan het einde hebben we nog een extra special guest, die ooit zelf heeft meegespeeld op de Africa Cup!
Hosts: Jos Hummelen & Marcel Wolters
Muziek door Alisdair Pickering

27 - Hoe de Afrikaanse Unie het continent één maakt
In 2019 tekende de Afrikaanse Unie voor een Afrikaanse Continentale Vrijhandelszone. Het IMF noemde dit een game changer, in een klap zou inter-Afrikaanse handel met wel 60% toe kunnen nemen. Vorig jaar organiseerde de Afrikaanse Unie het African Vaccine Acquisition Team, dat vaccin-aankopen voor het hele continent probeert te bewerkstelligen. Afrika lijkt zich dus steeds meer te verenigen en samen te werken. Maar een continent verenigen dat honderden culturen kent en miljoenen vierkante kilometers groot is, kan geen makkelijke klus zijn geweest. Hoe is de Afrikaanse Unie geworden wat hij is, en wat waren de problemen die bij de opbouw ervan naar boven kwamen?
Deze aflevering praten we met een oude bekende, Frank Gerits, Assistant Professor in History of International Relations aan de Universiteit Utrecht.
Hosts: Jos Hummelen & Joeri Nortier
Muziek door Alisdair Pickering

26 - Wat doen de Nederlandse militairen in Afrika?
Isis, Boko Haram en Al Shabaab, allemaal groepen die de militaire aanwezigheid van de internationale gemeenschap met argusogen bekijken. Van die internationale troepenmachten maakt de Nederlandse Krijgsmacht regelmatig deel uit. Sinds 1960 zijn er Nederlandse militairen aan het werk geweest in Afrikaanse conflictgebieden als (en hou je vast!) Egypte, Libië, Eritrea, Ethiopië, Somalië en Sudan, maar ook zuidelijker, zoals in Rwanda en Burundi, in de Democratische Republiek Congo en zelfs in Namibië, maar ook in de Sahel, in bijvoorbeeld Tsjaad en Mali.
Wat doet de Nederlandse krijgsmacht daar? Waarom zijn er Nederlandse militairen actief over heel Afrika en wat is hun rol bij al deze vredesmissies?
Allemaal vragen waarop wij in deze podcast hopelijk antwoord zullen krijgen van onze zeer gewaardeerde gast, luitenant-kolonel buiten dienst, Alwin van den Boogaard.
In zijn carrière is meerdere keren uitgezonden geweest met verschillende missies, naar Angola, Bosnië, Irak en niet te vergeten, Burundi, waar hij wel negen jaar heeft gezeten.
Hosts: Jos Hummelen & Joeri Nortier
Mede mogelijk gemaak door Netherlands-African Business Council (NABC)
Muziek door Alisdair Pickering

25 - Special: How Small Farms in Nigeria Could Feed the World
In our last episode on agriculture there was a prediction that Africa will be feeding the world within a couple of decades. Before that scenario becomes a reality, there are still serious problems on the continent that need to be solved, like food scarcity and poverty.
Growth in agriculture has been proven to be two or three times as effective at reducing extreme poverty, promoting economic growth and ensuring food security than any other sector. And because 80% of the consumed food has been produced by smallholder farmers, it’s time to talk about this group, the backbone of African economies.
In today’s episode we will talk about great African initiatives that aim to solve the problems small farms experience and the huge potential in Agriculture for Africa.
We are honoured to do this in our four part series together with the Netherlands African Business Council and today with Andre Schaap the CEO of Farmforte Europe.

24 - Hoe wordt het goud in Afrika gewonnen?
Als je deze podcast luistert via je mobieltje, dan zitten daar wel honderd verschillende grondstoffen in. Ook zeldzame grondstoffen, die kleinschalig en soms illegaal worden gemijnd in verschillende Afrikaanse landen. Grondstoffen die rebellengroepen financiëren en soms gewonnen zijn met kinderhanden.
Dit onderwerp is een echt Africast-onderwerp, want onze blik, vanuit Europa, is volgens onze gasten gebaseerd op vooroordelen en heel eenzijdig. De twee wetenschappers van vandaag gaan ons alles vertellen over grondstofwinning en we nemen Uganda en Ivoorkust als casus.
Onze gasten deze week zijn Esther van de Camp (PhD Candidate aan de Universiteit Leiden) en Titus Sauerwein (PhD Candidate aan de University of Surrey)
Hosts: Joeri Nortier & Jos Hummelen
Mede mogelijk gemaak door Netherlands-African Business Council (NABC)
Muziek door Alisdair Pickering

23 - Special: How to Improve Trade in Agriculture (in Africa)
The president of the African Development Bank stated that Africa could easily quadruple its agricultural output by 2030. Are we witnessing the coming agricultural revolution in Africa? What does this mean for the food shortages, poverty and also business opportunities?
In today’s episode we will talk about great African initiatives that aim to solve the trade problems small farms experience and the huge potential in Agriculture for Africa.
We are honoured to do this in our four part series together with the Netherlands African Business Council and today with Christian d’Eimar de Jabrun the CEO of Zambuko.

Trailer: Wat is de Africast?
Jambo! Deze podcast neemt je mee op reis door het ongrijpbare Afrikaanse continent. Een breed scala aan onderbelichte onderwerpen worden op informele manier verklaart door verschillende experts. Meer weten over de geschiedenis, internationale politiek en ondernemen op het Afrikaanse continent? Luister twee keer per maand naar De Africast, gemaakt door vrijwilligers van NGIZ Nu en SIB-Utrecht.

22 - Migratie: Een Afrikaans Perspectief
In de afgelopen twee jaar hebben bijna een half miljoen nigerianen asiel aangevraagd in Europa, waarvan slechts 15% succesvol was. 425.000 mensen werden dus afgewezen en voor een groot deel teruggestuurd.
Een enorme teleurstelling voor die mensen, maar voor de EU ook een hele kluif. Asielaanvragen behandelen kost geld, procedures duren vaak lang en grote aantallen vluchtelingen spelen rechts-populistische partijen in de kaart.
Daarom werkt de EU aan beleid om deze aantallen omlaag te krijgen. Europa bereiken wordt lastiger gemaakt, afgewezen vluchtelingen worden sneller uitgezet en er wordt zelfs moeite gedaan om de oorzaken van migratie aan te pakken. Allemaal ideeën om de problemen aan de Europese buitengrenzen en in asielzoekerskampen aan te pakken, maar wat zijn de andere gevolgen van dit Europese beleid? Welke impact heeft het Europese beleid duizenden kilometers verderop?
Over deze onderwerpen en hoe men in Nigeria naar migratie kijkt, hebben we het vandaag met Maite Vermeulen, journalist bij de Correspondent.
De Verdieping
De genoemde auteurs waren
- Chinua Achebe
- Wole Soyinka, On Africa
- Helon Habila
- Chimamanda Ngozi Adichi, Americanah
- Okey Ndibe, Foreign Gods Inc
De documentaires
- Surprising Europe (https://www.2doc.nl/documentaires/series/hollanddoc/2011/surprising-europe.html)
- Shadowland
Hosts: Joeri Nortier & Jos Hummelen
Mede mogelijk gemaak door Netherlands-African Business Council (NABC)
Muziek door Alisdair Pickering

21 - Special: Turning Waste into Energy
Managing the huge amounts of waste generated in Africa's big cities can be a daunting challenge. However, Cambridge Industries has developed an innovative solution that turns this problem into a solution that solves multiple issues every urban environment in the world is now facing.
In this episode, we talk with Samuel Alemayehu, the CEO of Cambridge Industries about the innovative solutions his company has launched in Ethiopia, how he wants to launch these solutions in other countries and how we can foster more innovation in Africa.

20 - De Magie van het Oude Egypte
Toetanchamon is de meest bekende farao die er is. Ik durf te wedden dat elke Nederlander zijn naam op zijn minst ooit heeft horen vallen. Waarom kent iedereen de naam van dit jongetje dat 3 millennia geleden overleed in een koninkrijk hier ver vandaan? Waarom komt het Oude Egypte veel vaker voor in films, documentaires en boeken dan andere vergelijkbare vroege beschavingen? En wat van dat beeld dat we van Hollywood en pop culture krijgen is eigenlijk waar? En wat zijn slechts mythes?
Vandaag gaan wij het over de beschaving van de Nijl met niemand anders dan Egyptoloog Huub Pragt. Wil je meer weten over zijn werk, kijk dan op http://www.egyptologie.nl/
In 'De Verdieping' deze week 3 tips van Huub Pragt
- The History of Egypt Podcast: https://www.egyptianhistorypodcast.com/
- 'When Women Ruled the World' van Kara Cooney (https://www.nationalgeographic.org/video/when-women-ruled/)
- 'Secrets of the Saqqara Tomb' https://www.netflix.com/title/81064069
Hosts: Jos Hummelen & Joeri Nortier
Mede mogelijk gemaak door Netherlands-African Business Council (NABC)
Muziek door Alisdair Pickering