Skip to main content
Spotify for Podcasters
De Africast

De Africast

By De Africast

Jambo! De Africast neemt je mee op reis door het diverse Afrikaanse continent. Een breed scala aan onderbelichte onderwerpen worden op informele manier verklaart door verschillende experts en ervaringsdeskundigen, die onze eenduidige beeldvorming van het continent drastisch herschikken. Meer weten over de geschiedenis, internationale politiek en ondernemen op het Afrikaanse continent? Luister naar De Africast, gemaakt door de vrijwilligers van NGIZ Nu en SIB-Utrecht.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

36 - Kansen creëren voor vrouwen in Afrika

De AfricastApr 07, 2022

00:00
56:18
68 - Afrikaanse Belastingparadijzen

68 - Afrikaanse Belastingparadijzen

OK, het is misschien niet het meest sexy onderwerp ooit, maar we moeten het er toch over hebben: belastingen. Jaarlijks loopt Afrika miljarden euro’s mis aan inkomstenbelasting. Veel van die misgelopen gelden vloeien nu via belastingparadijzen terug in de diepe zakken van multinationals en rijken.
Hoewel Marnix van Rij nadrukkelijk stelde dat Nederland geen belastingparadijs meer is, faciliteert Nederland nog wel belastingontwijkers. Wobke Hoekstra investeerde in Afrikaanse safariparken en sluisde zo geld door naar een belastingparadijs. Shell en Heineken lobbyen ook voor een nieuw discutabel belastingverdrag dat Nederland gaat sluiten met Mozambique. Mozambique loopt dan mogelijk tientallen, of zelfs honderd miljoen euro mis aan bronbelasting.
We nemen alle tijd om uit te vinden hoe belastingontwijking werkt, waarom dit vooral in Afrika problematisch is en hoe dit opgelost zou moeten worden. Onze expert deze keer is, Jasper van Teeffelen, onderzoeker bij onderzoeksbureau SOMO, en gespecialiseerd in onderzoek naar belastingontwijking.
Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door Both Ends.
Sep 21, 202351:48
67 - Technologie in de strijd tegen stroperij

67 - Technologie in de strijd tegen stroperij

Hoe kan je slimme technologie inzetten om stroperij tegen te gaan? Wat voor onverwachte situaties kom je allemaal in? En hoe werk je hierin samen met lokale partijen?

In deze aflevering praten we met Tim van Dam, Co-founder van de non-profit organisatie Smart Parks, over hoe technologie natuurbeheer in Afrika kan vebeteren. Smart Parks staat aan de frontlinie in de strijd tegen stroperij in Afrika. Smart Parks heeft hierin een unieke aanpak en zet de nieuwste technologieën in, zoals machine learning, radarsystemen en the internet of things, om de illegale stroperij de genadeklap toe te dienen.

Host: Jos Hummelen

Aug 31, 202356:38
66 - Pan-Afrikanisme Special: Nelson Mandela
Aug 13, 202338:16
65 - Pan-Afrikanisme Special: Robert Mugabe
Jul 20, 202341:42
64 - Pan-Afrikanisme Special: Kwame Nkrumah
Jun 29, 202328:41
63 - De Afrikaanse diaspora in Nederland

63 - De Afrikaanse diaspora in Nederland

Volgens ruwe schattingen wonen er zo’n anderhalf miljoen mensen met een Afrikaanse achtergrond in Nederland. Velen daarvan voelen nog altijd een sterke band met hun land van herkomst of zelfs het land van herkomst van hun ouders. Ze voelen zich onderdeel van twee verschillende culturen. Wat betekent het eigenlijk om thuis te zijn in twee verschillende landen? Ofwel, wat betekent het om onderdeel te zijn van een diaspora? Vandaag gaan we op zoek naar het antwoord op vragen over integratie, identiteit en de rol die ondernemen hierbij kan spelen. We spreken in deze aflevering met Abubakarr Bangura, de Nederlandse Diaspora Ambassadeur van de International Organisation for Migration, oprichter van de Toekomstacademie in Tilburg en oprichter van de Sierra Leone Youth Initiative.

Hosts: Jos Hummelen & Naomi Kajembe

Jun 16, 202301:12:50
62 - Veertig jaar verandering in Afrika

62 - Veertig jaar verandering in Afrika

In 1983 opende in Nairobi het Sarit Centre, het eerste winkelcentrum van Oost-Afrika. De verkoop van niet alleen basisbehoeften maar ook luxe producten was zo ongewoon dat het de eerste jaren na de opening maar weinig klanten trok. Destijds was Nairobi ondanks de miljoen inwoners nog een groene tuinstad, strak gesegregeerd naar etnisch onderscheid als erfenis van het recente koloniale verleden. 

Inmiddels Nairobi in omvang verviervoudigd. Het gevoel van een groene tuin, is vervangen door uitgestrekte markten, kekke uitgaansgelegenheden en gigantische kantoorpanden. De etnische segregatie is vervangen door een economische en de kleine kiosken door de vele concurrenten van het Sarit Centre. 

Deze enorme verandering is exemplarisch voor de snelle groei van het continent. Iemand die ons mee kan nemen in deze hectische decennia is Koert Lindijer, al 40 jaar correspondent vanuit Afrika en auteur van het boek ‘Een wolkenkrabber op de savanne’.

Hosts: Jos Hummelen & Naomi Kajembe

May 31, 202301:03:38
61 - De Vuurmeester van Afrika
May 03, 202357:37
60 - Een Afrikaans perspectief op de Suez-crisis
Apr 06, 202301:02:08
59 - Pan-Afrikanisme Special: Thomas Sankara
Mar 30, 202322:55
58 - Pan-Afrikanisme Special: Patrice Lumumba
Mar 23, 202320:58
57 - Pan-Afrikanisme Special: Haile Selassie
Mar 17, 202326:01
56 - Amerikaanse belangen in Afrika

56 - Amerikaanse belangen in Afrika

Amerika is een bezige bij in de internationale betrekkingen. In competitie met China, in proxy-oorlog met Rusland en intussen een Europees kinderklasje in het gareel houden dat niet wil luisteren met pestkoppen zoals Orban en Duda. Dan nog maar te zwijgen over de binnenlandse problemen. Geen one country two systems, maar one country two presidents. Veel om je druk over te maken, maar in augustus bracht Blinken toch bezoek aan drie Afrikaanse landen. Toen Blinken in Pretoria werd gevraagd of hij hier was om de Russische invloed te bestrijden, zei hij gewoonweg dat Afrika de toekomst heeft.

Onze gast voor deze aflevering is Jaap Verheul, Bijzonder hoogleraar Transatlantische Betrekkingen aan de Radboud Universiteit en universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht.

Hosts: Jos Hummelen en Niels Mulder (bestuurslid van de Jonge Atlantici)

Mar 09, 202359:35
55 - Special: De mooiste momenten uit 2 jaar de Africast
Feb 23, 202301:18:00
54 - De kansen en risico's van zakendoen in Afrika
Feb 02, 202351:24
53 - De energiecrisis: Afrika als oplossing

53 - De energiecrisis: Afrika als oplossing

Jarenlang zaten wij diffuus aan het Russisch gas infuus. Na de Russische inval in Oekraïne moest Europa plotseling afkicken. Dat gingen we natuurlijk mooi niet doen! En dus togen onze leiders naar Afrika om te hopen dat daar onze hypocrisie niet teveel zou opvallen. Giro 555, help Europa de winter door.

Hoe reageerden Afrikaanse leiders? Zien ze dit als een kans? En hoe zit het met die transitie, kan Afrika daar een centrale rol in spelen?

Iemand die deze duurzame vergezichten op realistische wijze kan toetsen aan de huidige fossiele werkelijkheid is niemand minder van Jilles van den Beukel. DE energieanalist van Nederland en verbonden aan het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Samen met hem gaan wij de Afrikaanse energiemarkt verkennen en kijken welke rol Afrika kan innemen.

Jan 12, 202355:52
52 - Van helpen naar samenwerken in Afrika

52 - Van helpen naar samenwerken in Afrika

Ontwikkelingshulp. Herken je die beelden van hutjes gemaakt van koeienstront. Treurig kijkende kindertjes, omringt door vliegen, hulpeloos en afhankelijk, wachtend op hulp van de genereuze Europeaan. Ontwikkelingshulp heet nu: ontwikkelingssamenwerking. We willen niet helpen, maar samenwerken. Is dit nu echt fundamenteel anders? Hoe steekt ontwikkelingssamenwerking in elkaar en zijn onze interventies wel duurzaam?

Vandaag mogen we al deze belangrijke vragen stellen aan niemand minder dan oud-kamerlid van de Christenunie, Joël Voordewind. In de ruim 14 jaar als Tweede Kamerlid voor de Christenunie hield hij zich vooral bezig met buitenlandse zaken, immigratie en asiel, defensie en ontwikkelingssamenwerking. Joël Voordewind is momenteel ook speciaal ambassadeur van christelijke noodhulp- en wederopbouworganisatie ZOA.

Dec 22, 202250:02
51 - Schimmige Noord-Koreaanse zaken in Afrika

51 - Schimmige Noord-Koreaanse zaken in Afrika

Noord-Korea. De maffia van de wereld. Het hermetisch afgesloten land is berucht om zijn kernwapenprogramma, dwangarbeid en slechte kapsels. Maar hoe kan een land waarvan het budget kleiner is dan die van Malta, een kernwapenprogramma en een ruimtevaartprogramma hebben? Hoe komt Noord-Korea aan zijn geld? Enne… Welke rol spelen Afrikaanse landen en leiders hierbij?

Om dit onbekende onderwerp uit te pluizen, hebben wij een knappe kop uitgenodigd. Namelijk, Tycho van der Hoog, PhD-kandidaat bij het Leidse African Studies .

Dec 01, 202248:38
50 - De Afrikaners
Nov 10, 202201:04:22
49 - Beeldvorming en Taalgebruik
Oct 20, 202201:04:39
48 - Over leven in Lagos
Sep 29, 202248:18
47 - De zwarte farao's van het oude Nubië
Sep 09, 202201:03:07
46 - Special: De jeugd als Afrika's goudmijn

46 - Special: De jeugd als Afrika's goudmijn

Dit is het laatste deel van een vierdelige serie om wat meer achtergrond te krijgen bij de nieuwskoppen in de buitenlandsectie over Afrika. En op het einde krijgen we een muziektip om in zomerse sferen te geraken.

Samen met
Annegina Randewijk, Afrika correspondent voor het Nederlands Dagblad, hebben we vier thema’s uitgezocht. Vandaag gaan we het hebben over iets wat je als een enorm probleem kunt zien, of juist als puur goud: de enorme jeugdbult in Sub-Sahara Afrika.

Muziektip: Esa - A Muto

Host: Jos Hummelen

Aug 19, 202213:26
45 - Special: De Eeuw van Afrika

45 - Special: De Eeuw van Afrika

Dit is deel drie van een vierdelige serie om wat meer achtergronden te krijgen bij het nieuws uit Afrika. Iedere keer komt er een thema langs, die we gaan uitdiepen, zodat jij het nieuws daarna beter kunt plaatsen. En op het einde krijgen we een muziektip om in zomerse sferen te geraken.

Samen met
Annegina Randewijk, Afrika correspondent voor het Nederlands Dagblad, hebben we vier thema’s uitgezocht. Deze keer gaan we verder met het thema ‘de eeuw van Afrika’. Afrikaans leiderschap, Afrikaanse samenwerking, een sterke munt en een sterk geluid in de wereld.

Muziektip: Oumou Sangaré - Fadjamou

Host: Jos Hummelen

Aug 12, 202216:14
44 - Special: De NGO-wereld
Aug 04, 202220:32
43 - Special: De rol van religie in Afrika

43 - Special: De rol van religie in Afrika

Dit is deel één van een vierdelige serie om wat meer achtergronden te krijgen bij het nieuws uit Afrika. Iedere keer komt er een thema langs, die we gaan uitdiepen, zodat jij het nieuws daarna beter kunt plaatsen. En op het einde krijgen we een muziektip om in zomerse sferen te geraken.

Samen met
Annegina Randewijk, Afrika correspondent voor het Nederlands Dagblad, hebben we vier thema’s uitgezocht. We beginnen met het thema ‘religie’. De stelling is eigenlijk dat we de ontwikkelingen in Afrika niet goed kunnen begrijpen als we de rol van religie negeren.

Host: Jos Hummelen

Jul 28, 202215:16
42 - Succesvol ondernemen in Afrika: hoe doe je dat?

42 - Succesvol ondernemen in Afrika: hoe doe je dat?

Omdat onze host Jos Hummelen onlangs in Gambia was, leek het de crew van de Africast een goed idee om eens aan ondernemers aldaar te vragen hoe het is om dit gedeelte van Afrika te ondernemen. Samen met co-host Hiske Hupperts (docent muziek en vrijwilliger aan het Gambia College) spreken we met George Krol en Lydie van Ieperen, die beiden een eigen onderneming hebben in Gambia. Hoe is het om een bedrijf te starten, waar moet je rekening mee houden en wat maakt het zo geweldig om in Afrika te ondernemen. Dit en nog veel meer in deze speciale aflevering, rechtstreeks vanuit Gambia.

Jun 30, 202201:03:16
41 - Hoe klimaatverandering voor nieuwe conflicten in Afrika zorgt
Jun 16, 202257:43
40 - Wat doet Buitenlandse Zaken in de Sahel?

40 - Wat doet Buitenlandse Zaken in de Sahel?

Welke beelden krijg jij in je hoofd als ik ‘Sahel’ zeg? Zie je een smokkelaar en een Jihadist of zie je de lemen moskee van Djenné en de tempel van Amon voor je? Voor mij is de Sahel een schitterend gebied ten Zuiden van de Sahara. Een complex en divers gebied met zijn eigen uitdagingen. Hier liggen landlockedlanden zoals Burkina Faso, Mali, Niger, Tjaad en Soedan. Ik ben geograaf, dus ik denk ook direct aan het klimaat en klimaatverandering. Want door verwoestijning is er steeds minder gebied bruikbaar voor landbouw, terwijl de bevolking groeit. Ik zei het al: een gebied met eigen uitdagingen.

Onze gast in deze aflevering is Josephine Frantzen. Zij is de Nederlandse Sahel Gezant.


Jun 02, 202245:42
39 - Satanisme in Zambia

39 - Satanisme in Zambia

Bij het horen van het woord satanisme gaan onze gedachten uit naar naar obscure cults, maagdenoffers, goedkope horrorfilms en natuurlijk Marilyn Manson. Maar buiten Hollywood is satanisme een veel voorkomende verschijning in Afrikaanse religieuze kringen. Kerkgangers die bezeten worden door een demon, zijn geen uitzondering in Zambia. Hier wil ik vandaag alles over weten. Hoe gaat christendom samen met het occulte in Afrika? Hoe moet ik dat voor me zien? En is het allemaal zo eng en obscuur als het klinkt, of is het eigenlijk heel alledaags?

May 19, 202253:18
38 - Hoe de oorlog in Oekraïne ook Afrika raakt
May 05, 202254:09
37 - Afrikaanse Geschiedschrijving
Apr 21, 202201:04:49
36 - Kansen creëren voor vrouwen in Afrika
Apr 07, 202256:18
35 - De rol van de Democratische Republiek Congo in de wereld
Mar 24, 202201:07:01
34 - Gestolen Kunst
Mar 10, 202249:40
33 - Wat kunnen wij leren van de Ubuntu filosofie?
Mar 03, 202201:19:25
32 - De Joodse Diaspora in de Magreb
Feb 25, 202201:04:33
31 - Het Meeslepende Verhaal van de 'Beta Israel' uit Ethiopië

31 - Het Meeslepende Verhaal van de 'Beta Israel' uit Ethiopië

'Beta Israel', zo noemen Ethiopische Joden zichzelf al jaren. Dit betekent: 'Huis van Israel'. In deze aflevering, die we samen hebben ontwikkeld met Mizrach, kijken we naar de geschiedenis van deze bijzondere groep mensen. Hoe kijken zij naar zichzelf? Hoe kijken ze naar Israel? En hoe vinden ze hun plek in de Israelische samenleving? 

We spreken daarover Prof. Dr. Jan Abbink van het African Studies Centre in Leiden.

Meer weten over dit onderwerp? Ga naar www.cidi.nl/dossiers

Jos Hummelen (Africast) en Aron Vrieler (CIDI) zijn je gastheren.
Muziek door Alisdair Pickering

Feb 17, 202251:60
30 - Hydropolitiek en de rol van water in Afrika
Feb 10, 202255:48
29 - Boekestijns visie op Afrikaans institutionalisme
Feb 03, 202201:15:56
28 - Wat leert de Africa Cup ons over de Afrikaanse culturen?
Jan 24, 202255:36
27 - Hoe de Afrikaanse Unie het continent één maakt
Jan 13, 202258:59
26 - Wat doen de Nederlandse militairen in Afrika?
Dec 30, 202152:44
25 - Special: How Small Farms in Nigeria Could Feed the World
Dec 23, 202142:35
24 - Hoe wordt het goud in Afrika gewonnen?
Dec 16, 202152:33
23 - Special: How to Improve Trade in Agriculture (in Africa)
Dec 09, 202146:27
Trailer: Wat is de Africast?

Trailer: Wat is de Africast?

Jambo! Deze podcast neemt je mee op reis door het ongrijpbare Afrikaanse continent. Een breed scala aan onderbelichte onderwerpen worden op informele manier verklaart door verschillende experts. Meer weten over de geschiedenis, internationale politiek en ondernemen op het Afrikaanse continent? Luister twee keer per maand naar De Africast, gemaakt door vrijwilligers van NGIZ Nu en SIB-Utrecht.

Dec 06, 202100:44
22 - Migratie: Een Afrikaans Perspectief
Dec 02, 202154:13
21 - Special: Turning Waste into Energy
Nov 18, 202133:41
20 - De Magie van het Oude Egypte
Nov 08, 202101:23:17