Skip to main content
Spotify for Podcasters
Ajda Naklada

Ajda Naklada

By Ajda naklada

Redne epizode ob sredah in petkih! Ob sredah govorimo o temačnejših temah; true crime, misteriji, manj znani dogodki iz zgodovine... Ob petkih pa se pogovarjamo o različnih zanimivostih lahkotnejše narave. Bonus epizode bodo govorile o branju, knjigah in različnih temah spod kovtra.

Vabljeni tudi na blog: www.ajdanaklada.com in na istoimenski IG profil, kjer pa se pogovarjamo več ali manj o knjigah.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Lori Vallow - Šest porok in... Šest pogrebov?

Ajda NakladaMay 24, 2023

00:00
01:08:30
Lori Vallow - Šest porok in... Šest pogrebov?

Lori Vallow - Šest porok in... Šest pogrebov?

Lori Vallow - čedna, uspešna mati in žena... Istočasno pa versko fanatična ženska, ki je verjela, da prihaja zombi apokalipsa in, da je doslej živela že 21 življenj. Do kam lahko peljejo iluzije in pričakovanje konca sveta?
May 24, 202301:08:30
Dr. Amy Bishop - trčena profesorica ali zlobna od rojstva?

Dr. Amy Bishop - trčena profesorica ali zlobna od rojstva?

Amy Bishop je imela pred sabo res perspektivno življenje. Rojena v dobri družini, izobraženim staršem, inteligentna, nadarjena... Kje se je zalomilo?
May 12, 202301:32:44
Najbolj bizarni izumrli poklici

Najbolj bizarni izumrli poklici

Z razvojem tehnologije določeni poklici izumirajo. Perice, telefonisti... Vsak si lahko predstavlja nekaj takih poklicev. Obstajajo pa tudi takšni, za katere si najbrž težko predstavljamo, da so kdaj obstajali.
May 03, 202343:24
Grozljiv umor Junko Furuta

Grozljiv umor Junko Furuta

Junko Furuta je bila japonska najstnica, ki je svoje življenje komaj začenjala. Polna ciljev, načrtov za prihodnost... A njeno življenje se je prekmalu končalo zaradi fanta, ki ni sprejel zavrnitve.
Apr 18, 202338:37
Sumljiva smrt Ellen Rae Greenberg

Sumljiva smrt Ellen Rae Greenberg

Ellen Rae Greenberg je bila 27-letna učiteljica in, ko je 26. 1. 2011 umrla, nihče ni verjel, da si je smrtne rane zadala sama, ne glede na to, da je policija smrt zaključila, kot samomor. Do današnjega dne se njena družina bori, da bi Ellen vsaj po smrti našla pravico. To je tudi eden od primerov, za katere družina aktivno želi, da se o njih govori in se beseda o njihovi hčerki širi čim dlje naokrog.
Apr 11, 202345:29
Družina Colt in incest skozi zgodovino

Družina Colt in incest skozi zgodovino

Po številnih prijavah o neprimernem ravnanju z otroki so oblasti leta 2012 vendarle obiskale posestvo družine Colt in jim odvzele 12 otrok. Prizori zanemarjanja, ki so jih doživeli ob prihodu na "kmetijo" pa so bili le vrh ledene gore.
Apr 03, 202301:08:14
Sindrom tretje osebe

Sindrom tretje osebe

Mnogi ljudje se na neki točki življenja znajdejo iz oči v oči s smrtjo. In nekateri izmed njih imajo to srečo, da v teh trenutkih občutijo t.i. sindrom ali faktor tretje osebe - nevidno entiteto, ki človeka vodi do varne rešitve. Entiteto, ki jo oseba jasno čuti, sliši v svojih mislih, a je nevidna in izgine takoj, ko je oseba varna. Kaj je sindrom tretje osebe? Kako ga razlagajo znanstveniki? In katero so najbolj znani primeri?
Mar 29, 202301:09:52
Albert Fish

Albert Fish

Alberta Fisha so poimenovali najhujši morilec otrok v kriminalni zgodovini. Vsaj 100 let nazaj, ko je bil na višku svojih morilskih moči, je to zagotovo veljalo. Kdo je bil ta droben možic z morilskim željami in kanibalističnimi težnjami in kaj ga je pripeljalo do teh dejanj?
Mar 22, 202301:15:05
Primer Parker-Hulme - prijateljstvo, blaznost, domišljija ali višja sila?

Primer Parker-Hulme - prijateljstvo, blaznost, domišljija ali višja sila?

22. junija 1954 je Novozelandski Christchurch pretresel grozovit umor Honore Parker. Javnost, nevajena okrutnih zločinov, je bila še posebej pretresena, ko so izvedeli, da za umorom stoji Honorina hčerka Pauline in njena najboljša prijateljica Juliet. A s tem se je saga tega bizarnega primera šele začela.
Mar 13, 202342:47
O poroki, ohceti, zakonu in vsemu, kar spada zraven - z mamo Mici

O poroki, ohceti, zakonu in vsemu, kar spada zraven - z mamo Mici

Kaj je šranga? Kdo, kam in kdaj prižene kamelo? Kako so se včasih spoznavali in zakaj so se zakoni včasih bolj obdržali? Je bilo to vedno dobro? O vsem tem in še marsičem sva klepetali z mamo Mici.
Mar 02, 202353:45
Umor Meredith Kercher in obtožba Amande Knox

Umor Meredith Kercher in obtožba Amande Knox

1. november 2007 je bil v sosednji Italiji državni praznik. V Perugii je hiša na naslovu Via de la Pergola 7 skorajda samevala. Italijanski študentje, ki so živeli v njej so praznik preživeli doma, Američanka Amanda Knox je večer in noč preživela pri svojem novem fantu, v hišo pa se je po večerji s prijateljicami vrnila le Angležinja, Meredith Kercher. Za vse vpletene pa se je življenje za vedno spremenilo naslednjega dne, ko se je Amanda vrnila domov in v stanovanju našla Meredithino truplo. Začela se je ena od najslabših preiskav vseh časov in še hujši sodni proces, v katerem je poleg Meredith italijanski sodni sistem proizvedel še več žrtev, ki jim je nepravična obsodba skoraj uničila življenje.
Feb 28, 202301:22:06
"Peklenska Zala" - Belle Gunness, najhujša serijska morilka vseh časov?

"Peklenska Zala" - Belle Gunness, najhujša serijska morilka vseh časov?

Belle Gunness je po odraščanju na Norveškem odšla v ZDA z željo po blaginji in bogastvu. Nihče si ni predstavljal, da bo ta želja tako močna, da bo iz nje ustvarila "Hell's Belle" kot so jo poimenovali, ko so po njenem tragičnem koncu začeli preiskovati njeni posest. Pa je res končala tam?
Feb 20, 202301:15:03
Spod kovtra: Pust

Spod kovtra: Pust

Pustni vikend je pred nami! Iz kje izhaja pust in kakšne so moje izkušnje pustnih rajanj?
Feb 17, 202343:45
Morilska bratranca - The Hillside Stranglers

Morilska bratranca - The Hillside Stranglers

Konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja je v Los Angelesu vladala panika. Po gričevju okrog mesta so se začela pojavljati trupla mladih deklet. Večinoma so bila odvržena gola, vsa pa so bila zadavljena. V lovu na morilca so ga mediji poimenoval the Hillside Strangler, nihče pa si ni mislil, da sta za grozovitimi zločini dva moška z neustavljivo željo po ubijanju in izprijenimi spolnimi vzgibi.
Feb 14, 202348:00
Spod kovtra - Agapornisi in Hodor

Spod kovtra - Agapornisi in Hodor

Na željo poslušalcev je tokratna tema posvečena najmanjši vrsti papig - agapornisom. In temu primerno, posebna gostja: Hodor Naklada.
Feb 09, 202330:41
Pozabljena epidemija - Letargični encefalitis

Pozabljena epidemija - Letargični encefalitis

Med leti 1916 in 1926 je po svetu pustošila epidemija, ki je v zgodovinskem okvirju ostala pozabljena. Po na milijone žrtev prve svetovne vojne, pustošenju influenze in pred novimi ogromnimi žrtvami druge svetovne vojne, je letargični encefalitis ali von Economova bolezen enostavno ostal spregledan in pozabljen. A to te grozovite bolezni, ki so ji v nekem trenutku rekli tudi spalna bolezen, ne naredi nič manj krute in grozovite. Za njo je umrlo več kot 500 tisoč ljudi, skoraj vsi preživeli pa so za vedno ostali spremenjeni. Kakšna je bila ta pozabljena bolezen, od kje je prišla in kako se je končala?
Feb 07, 202336:08
David Berkowitz - Son of Sam

David Berkowitz - Son of Sam

Leta 1976 in 1977 je New York živel v strahu. Mesto je ustrahoval serijski morilec, ki je večinoma napadal v avtomobilih sedeče pare in dekleta z dolgimi temnimi lasmi. Za morilsko orožje je uporabljal pištolo kalibra .44, po kateri se je tudi poimenoval, dokler si ni sam nadel sedaj slavnega nadimka: Son of Sam. Kdo je bil David Berkowitz in kdo za vraga je Sam?
Feb 02, 202301:08:48
Spod kovtra: Življenje s srčnim spodbujevalnikom

Spod kovtra: Življenje s srčnim spodbujevalnikom

Srčni spodbujevalnik je ena krasna zadeva, s katero ljudje, kot sem jaz, živimo povsem normalno življenje. A vseeno vsakič, ko nekdo nov izve, da ga imam, reagira, kot da bi bila to grozna diagnoza z groznimi posledicami. Zato enkrat za vselej: kaj je srčni spodbujevalnik, kdo ga potrebuje in kako vpliva na kvaliteto življenja?
Jan 26, 202352:46
John Chau in Sentinelci

John Chau in Sentinelci

Na svetu do danes obstaja med 100 in 200 domorodnih plemen, ki nimajo stika s preostalim svetom. Eno od takih so Sentinelci, ki živijo na severnem Sentinelskem otoku v Bengalskem zalivu. Ker so do obiskovalcev nasilni in z njimi ne želijo nobenega stika, je indijska vlada območje razglasila za rezervat in strogo prepovedano, vključno z več kot 5km morja okrog samega otoka. A mlademu misijonarju Johnu Chau-u to ni preprečilo, da bi skušal Sentinelcem predstaviti boga. Kako se je končalo? Prisluhnite!
Jan 24, 202301:03:57
Tragedija na prelazu Dyatlov

Tragedija na prelazu Dyatlov

V začetku leta 1959 se je skupina izkušenih alpinistov in smučarjev odpravila na zahtevno odpravo proti najsevernejši točki gorovja Ural. Do današnjega dne ne vemo, kaj natančno se je zgodilo, da je neke nesrečne noči prišlo do katastrofe, v kateri so na pobočju tako imenovane Tihe gore umrli vsi člani odprave. Nesreča na prelazu, ki od tedaj nosi ime vodje odprave, do danes burka duhove. So v igri skrivne vojaške vaje, NLP, jeti, ali le navaden plaz? Ta teden na podkastu!
Jan 18, 202301:05:07
Življenje in smrt Evite Perón

Življenje in smrt Evite Perón

"Don't cry for me Argentina" poje lik Evite Perón v znanem muzikalu. A za to karizmatično prvo damo je Argentina še kako jokala. Kdo je bila in kako je prišla do statusa duhovne voditeljice naroda? Kako in zakaj, je niti po smrti niso pustili počivati v miru?
Jan 12, 202301:02:32
Umori pri jezeru Bodom

Umori pri jezeru Bodom

Marsikdo pozna heavy metal bend Children of Bodom, vsi pa najbrž ne vedo, da so svoje ime dobili po treh mladih, ki so pred več kot 60 leti izgubili svoje življenje v okrutnem zločinu ob Finskem jezeru Bodom. To je do danes najbolj znan in zloglasen nerazrešen zločin. Pa res ne vemo, kdo je morilec?
Jan 10, 202333:40
Tragedija družine Sodder

Tragedija družine Sodder

Na božični večer leta 1945 se zakonca Sodder skupaj s svojimi devetimi od desetih otrok odpravita spat. Nihče od njih ne sluti, da se bo njihova hiša kmalu po polnoči znašla v plamenih, iz katerih se bosta rešila le starša in štirje otroci. A s to neznansko tragedijo se leta in leta trpljenja in iskanja resnice šele začenjajo.
Jan 07, 202356:24
Baba Vanga in Nostradamus

Baba Vanga in Nostradamus

V teh dneh po spletu kroži cel kup člankov s strašnimi napovedmi Babe Vange in Nostradamusa. Od katastrof, do atentatov, do asteroidov... In vse se bo zgodilo ravno leta 2023! Kot se je že lani, pa predlani, pa... Po vseh koncih sveta, ki smo jih preživeli v zadnjih desetletjih, se najbrž marsikdo od vas sprašuje: kdo je bil skrivnostni Francoz, ki je živel 500 let nazaj in je vedel o nas več, kot mi sami? In kdo je bila njegova balkanska naslednica, slepa babica po imenu Vanga, h kateri so se po nasvet zatekali tudi slavni in svetovni voditelji?
Jan 03, 202359:09
Pregled kriminalnega leta 2022

Pregled kriminalnega leta 2022

Zadnja epizoda v tem koledarskem letu je namenjena pregledu najbolj odmevnih primerov, sodnim epilogom, serijam s true crime tematiko... Želim vam vse lepo v novem letu! Se poslušamo!
Dec 29, 202251:20
Spod kovtra: o blogu in podkastu

Spod kovtra: o blogu in podkastu

V tej epizodi odgovorim na vsa vaša vprašanja o knjižnem blogu, o ustvarjanju podkasta in vsem, kar spada zraven.
Dec 23, 202201:30:20
Jenelle Potter

Jenelle Potter

Rahlo neprilagojeno dekle, preveč zaščitniški starši, socialna omrežja, ljubosumje... Okoliščine, ki so privedle do katastrofalnih posledic. Kaj lahko stori vzgoja, v kateri nobeno dejanje ne nosi posledic?
Dec 21, 202253:48
Spod kovtra - Novoletna jelka

Spod kovtra - Novoletna jelka

Tokrat nakladam o krašenju novoletne jelke in vsega kar vesimo nanjo. Fa la la la la, la la la la!
Dec 15, 202247:44
Issei Sagawa - Kanibal iz Tokia

Issei Sagawa - Kanibal iz Tokia

Kanibalizem v naravi ni nič nenavadnega. Različne živalske vrste se ga poslužujejo iz različnih razlogov; od selekcije mladičev, do golega preživetja... Ljudi pa od kanibalizma poleg ostalega ločujejo predvsem moralna načela in dejstvo, da moraš za potrebe kanibalizma (skoraj zagotovo) vzeti življenje drugemu človeku. In večini je to na srečo predstavlja preveliko oviro, da bi potešil svojo željo po okušanju mesa sosedove Francke. Med nami pa so tudi posamezniki, kot je Issei, ki na moralo in načela pozabijo.
Dec 13, 202257:09
Zgodovina spodnjih gat

Zgodovina spodnjih gat

Vsi jih imamo, vsi jih nosimo, a kdo jih je nosil prvi? Naj živijo gate!
Dec 08, 202240:48
Sommerton man

Sommerton man

1. decembra 1948 na plaži v bližini Sommerton Parka v predmestju Adelaida najdejo moško truplo. Pri sebi nima nobenih dokumentov in zdi se, kot da ga nihče ne pogreša. Kdo je Sommerton Man in kaj se mu je zgodilo?
Dec 06, 202255:12
Izginotje Susan Cox Powell

Izginotje Susan Cox Powell

Ta primer je eden od najbolj bizarnih, kar sem jih slišala. Ker vam ne želim izdati preveč, bodi dovolj le opozorilo, da se ukvarjamo z najhujšim možnim nasiljem, tudi nad otroki.
Nov 24, 202201:03:21
Spod kovtra: O branju

Spod kovtra: O branju

Spod kovtra je nova rubrika v kateri prosto nakladam o tem in onem. Tokrat v cast knjižnega sejma nakladam o branju.
Nov 22, 202201:02:12
Michelle Carter

Michelle Carter

12. julija 2014 sta starša Conrada Roya III. doživeli najhujšo nočno moro vsakega starša. Ne le, da je njun sin izgubil življenje, vzel si ga je celo sam! A žal se je z vsakim korakom preiskave, zgodba izkazala za le še bolj grozljivo in travmatično.
Nov 15, 202251:52
Zgodbe iz naših krajev: Vodiška Johanca

Zgodbe iz naših krajev: Vodiška Johanca

Mnoge lokalne legende so zgolj in le to - legende, ki nastanejo na podlagi govoric, ali pa se spletejo okrog kakšnega še posebej karizmatičnega (beri: čudaškega) sokrajana. Vodiška Johanca je ena od legend, ki pa so ta status dosegle upravičeno. Ena od najbolj slavnih osebnosti leta 1913 je s svojimi "čudeži" skoraj premešala politične karte na slovenskem, vsekakor pa dvignila nemalo prahu.
Nov 10, 202201:07:09
Charles Manson

Charles Manson

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bil San Francisco na vrhuncu hipi kulture. Flower power generacija je uživala v seksu, drogah in rokenrolu. In v tistem času je na sceno prišel nov, karizmatičen obraz - Charles Manson. Hitro je okrog sebe zbral "družino" enako mislečih in se preselil v zibelko slave in bogastva - v Los Angeles, kjer naj bi izpolnil svoje dolgoletne želje po glasbeni karieri. Žal se je v zgodovino zapisal kot anti-junak povsem drugačne zgodbe.
Nov 08, 202201:41:31
Zgodbe iz naših krajev: Urišn'k

Zgodbe iz naših krajev: Urišn'k

V novi epizodi se odpravimo v moje domače kraje - v Peče v občini Moravče, kjer bomo spoznali lokalno legendo. Samotarja in puščavnika, ki je živel v jami in psst! Menda imel celo nadnaravne sposobnosti! V epizodi se mi pridruži moja mama Mici..
Oct 26, 202252:38
Streljanje v Aurori

Streljanje v Aurori

20. julija 2012 je James Holmes do zob oborožen vstopil v kino dvorano v Aurori v Coloradu in začel streljati. Umoril je 12 ljudi in jih poškodoval prek 80. Te dogodke smo spremljali po medijih po vsem svetu, malo kdo pa ve, koliko opozorilnih znakov je bilo v njegovem življenju prisotnih že pred tem dogodkom. Še ena epizoda, ki priča o pomenu skrbi za duševno zdravje. In presenečenje, sredina epizoda že na torek! 😉
Oct 25, 202201:00:47
Andrei Chikatilo - Mesar iz Rostova

Andrei Chikatilo - Mesar iz Rostova

Andrei Chikatilo je bil rojen kmalu po koncu najhujše lakote na območju nekdanje Sovjetske zveze in težko otroštvo je na njem vsekakor pustilo hude posledice. Kljub vsemu pa nič ne opraviči pošastnih stvari, ki jih je počel v odrasli dobi..
Oct 20, 202201:19:47
Jaga baba in Baba roga

Jaga baba in Baba roga

Tokrat se bomo spustili v svet slovanske mitologijo in spoznali najbolj neslavno babico daleč naokrog - Jago babo in njeno sestro Babo rogo. V čem se razlikujeta ena od druge? Iz kje ena in druga sploh izhajata?
Oct 14, 202246:20
Shayna Hubers

Shayna Hubers

Mnogokrat se zgodi, da v razmerju partnerja nimata enakih ciljev. Velikokrat postane težava ljubosumje in sprijaznjenje z zavrnitvijo ali koncem zveze. A na srečo se zveza redko konca tako tragično, kot se je za Shayno in Ryana končala 12. 10. 2012.
Oct 12, 202242:12
Stockholmski sindrom

Stockholmski sindrom

Rop banke v Stockholmu v 70. letih prejšnjega stoletja je v svet kriminala prinesel nov termin: Stockholmski sindrom. Ta izraz označuje nenavadno vedenje talcev ali ugrabljenih oseb, ki se na videz navežejo na svoje ugrabitelje in se v stiku z oblastmi celo postavijo na njihovo stran. Nenavadno ali ne. Je Stockholmski sindrom duševna motnja ali le preživetveni instinkt v nemogočih situacijah?
Oct 07, 202239:33
Slenderman

Slenderman

Leta 2009 se na internetnem Photoshop natečaju rodi fiktiven lik - Slender man. Kaj hitro uide iz okvirov natečaja in zaživi na spletu, kjer dobiva nove lastnosti, podobo in tudi cel kup "resničnih" dejstev, ki se spletajo okrog njega. Nič od tega ne bi bilo preveč problematično, če ne bi na večini spletnih strani izpustili eno zelo osnovno dejstvo - da je stvar izmišljena. Kako škodljiva je lahko takšna lažna informacija v rokah dovzetnih otroških glav, smo ugotovili 31. maja 2014, ko bi skoraj umrla 12-letna deklica..
Oct 05, 202251:04
Ko narava pokaže zobe; Aberfan in Log pod Mangartom

Ko narava pokaže zobe; Aberfan in Log pod Mangartom

Poletje 2000 je bilo v mnogih pogledih podobno letošnjem poletju. Izredna suša, pomanjkanje pitne vode, na stotine požarov in potem izredno obilno deževje v jeseni so botrovali številnim poplavam v jeseni. Zdi se, da je največjo ceno plačala idilična vasica, Log pod Mangartom.

V novi epizodi boste izvedeli, kaj imata skupnega Log pod Mangartom in Aberfan v Veliki Britaniji. Epizoda pride na podkast aplikacije danes tekom dneva .
Sep 30, 202254:13
Čudaški primer dvojčic Erikkson
Sep 28, 202239:24
Gobe! 🍄

Gobe! 🍄

Jesen je čas, ko jih nabiramo, jemo, zamrzujemo, vlagamo... Fino pa je, da gobe tudi dobro poznamo. Ste vedeli, da je smrtna doza najbolj strupene gobe v Sloveniji le 50g? In, da jurček po genetiki človeku bližje, kot bukev?
Sep 23, 202250:22
Andrea Yates

Andrea Yates

Primer Andree Yates je eden tistih, ki je v javnosti povzročil ogromno debat o krivdi, duševnem zdravju, odgovornosti... Predvsem pa dodatno pozornost usmeril v duševno zdravje mater v poporodnem obdobju. Kakšna bi bila Andreina družina danes, če bi ona prejela pomoč, kakršno je potrebovala? Kakšno odgovornost nosi oče? In kaj se je sploh zgodilo? Prisluhnite!
Sep 21, 202258:37
Tam, kjer pojejo raki - zgodovinsko ozadje resničnih ljudi iz močvirja

Tam, kjer pojejo raki - zgodovinsko ozadje resničnih ljudi iz močvirja

Leta 2018 je izšel roman Deluje Owens - Tam, kjer pojejo raki (Where the Crawdads sing), ki je postal svetovna uspešnica. Letos je v kinematografe prišel še istoimenski film. Zgodba govori o Kyi, ki svoje otroštvo preživlja sama v močvari; v objemu narave, živali in predvsem stran od ljudi, ki so jo tekom življenja le razočarali. Drugi del knjige je razreševanje umora, ki se je zgodil v močvari in predvsem borba s predsodki, ki kažejo v smer močvirske podgane, kakor jo kličejo ljudje iz bližnjega mesta. Knjiga je sicer fikcija, a skozi zgodovino so na vzhodni obali živeli resnični močvirski ljudje. V novi epizodi vam povem nekaj o knjigi in filmu, pa tudi o resničnih močvirskih in rečnih ljudeh, ki bi lahko bili inspiracija za knjigo.
Sep 16, 202250:10
Leto kasneje: Umor Gabby Petito

Leto kasneje: Umor Gabby Petito

V septembru 2021 je cel svet spremljal iskanje pogrešane 22-letne Gabby, ki je izginila med potovanjem s kombijem, na katerega se je odpravila s svojim zaročencem Brianom Laundriejem. Z vsako novo informacijo se je situacija le še slabšala, dokler na koncu ni izginil tudi Brian, kmalu za tem pa so našli Gabbyjino truplo. V letu, ki je minilo od teh dogodkov smo dobili vse odgovore, ki smo jih želeli in potrebovali, a vseeno se njena družina še vedno bori, da bo pravici do konca zadoščeno.
Sep 14, 202257:08
Bonus epizoda: Kraljica Elizabeta II.

Bonus epizoda: Kraljica Elizabeta II.

8. 9. 2022 je v 97. letu starosti umrla najdlje vladajoča monarhinja britanske monarhije. Vladala je 70 let in v tem času se je zamenjalo 14 predsednikov ZDA in 15 premierjev Velike Britanije. Njena vladavina je minevala v znamenju pretežnega miru, a tudi škandalov in vprašanj o smiselnosti monarhije. Ne glede na to kar si sicer mislite o sami monarhiji in o kraljevi družini, pa morate priznati, da je bila Elizabeta II. zgodovinska osebnost brez primere, kakršne naša generacija najbrž ne bo več doživela.
Sep 12, 202201:03:32
Masovna psihogena bolezen in nocebo efekt

Masovna psihogena bolezen in nocebo efekt

Placebo efekt vsi poznamo, kaj pa nocebo efekt? Najbrž se je že vsak od vas popraskal po glavi, ko ga je le ta nevzdržno srbela ob omembi uši. Ali pa si začutil bolečine v trebuhu ob tem, ko si izvedel, da po kolektivu razsaja viroza... Kaj vse lahko povzročijo negativne misli, prisluhnite v novi epizodi.
Sep 09, 202243:49
Umor Savanne LaFontaine Greywind

Umor Savanne LaFontaine Greywind

Savanna je bila čudovito lepa 22-letnica, pripadnica indijanskega plemena in skorajšnja mamica. 19. avgusta 2017, ko je izginila, je bila namreč 8 mesecev noseča in tik pred tem, da se s svojim dolgoletnim partnerjem Ashtonom vseli v skupen dom in začne novo poglavje svojega življenja. Žal pa ji to ni bilo namenjeno.
Sep 07, 202254:10
Živi zakopani - Ugrabitev šolarjev v Chowchilli

Živi zakopani - Ugrabitev šolarjev v Chowchilli

15. julija 1976 se 26 učencev, udeležencev poletne šole starih od 5 do 14 let, skupaj z voznikom Edom Rayem vrača s športnega dneva na bazenu. Navaden poletni dan pa se hitro spremeni v nočno moro, ko avtobus obkolijo oboroženi ugrabitelji. Namesto na varnem na svojih domovih se 27 talcev znajde živih zakopanih 4 metre pod zemljo.

Sep 01, 202246:41
Napovednik tretje sezone

Napovednik tretje sezone

Dobrodošli v tretji sezoni podkasta Ajda naklada. Tudi v tej sezoni se bomo družili ob sredah in petkih, z občasnimi odstopanji, kakršno bo že ta teden, ko bo uvodna epizoda na voljo že v četrtek, 1. septembra. Glavna tematika bo tudi v tej sezoni true crime, se bom pa potrudila vrniti med true crime epizode čim več splošnih epizod z zanimivostmi, ki ste si jih zaželeli. Vabljeni k poslušanju!
Aug 30, 202201:30
Bonus epizoda: Zgodovina ulične hrane - za Evo

Bonus epizoda: Zgodovina ulične hrane - za Evo

Veste od kod izvira Hot Dog? Pa burek? Kebab? Prisluhnite!
Aug 05, 202201:11:24
Otroci, ki morijo - Bonus epizoda za Neno in Blaža

Otroci, ki morijo - Bonus epizoda za Neno in Blaža

Obstajajo tudi otroci, ki morijo. Včasih svoje starše, včasih naključne ljudi.... Včasih naklepno, včasih iz stiske in nemoči... A obstajajo! Zakaj pride do tega, kako se s tem spopada pravni sistem in kateri so najbolj zloglasni primeri? Prisluhnite!
Jul 26, 202233:21
Umori tabornic iz Oklahome
Jun 28, 202201:03:08
Paul Bernardo in Karla Homolka - morilski par

Paul Bernardo in Karla Homolka - morilski par

Dva lepa, mlada človeka, strastno ljubezensko razmerje... Posilstva in umori. Vse to skriva zgodba zloglasnih "Barbie & Ken killers"
Jun 15, 202248:10
Diane Downs - najslabša mama na svetu?

Diane Downs - najslabša mama na svetu?

19. maja 1983 Diane otroke pelje na izlet. Pozno zvečer, že ponoči se vozijo po novi, še nepoznani cesti, ko na cesto skoči neurejen, razkuštran moški in od Diane zahteva ključe njenega avtomobila. Ker mu jih ne preda, ustreli vse tri otroke, ki so spali na zadnjih sedežih, Diane pa je ustreljena v roko, preden vendarle pobegne in z divjo vožnjo otroke pripelje na urgenco. Pa je ta zgodba res takšna, kot se sliši?
Jun 12, 202201:05:17
Colleen Stan - dekle iz škatle

Colleen Stan - dekle iz škatle

Ko se je štoparka Coleen usedla v avto k zakoncema Cameronu in Janice Hooker ni niti slutila, da se bo njeno življenje za naslednjih sedem let obrnilo na glavo. Zanjo se je začela prava nočna mora, ki se posluša kot zgodba iz grozljivke.
May 31, 202243:14
Umor Betsy Faria

Umor Betsy Faria

Betsy Faria je bila leta 2010 diagnosticirana z rakom na dojki. Po tem, ko je že mislila, da je bolezen premagala, je leta 2011 izvedela, da se je bolezen vrnila in, da ji je ostalo še 3-5 let življenja. A žal ji ni bilo dano niti toliko časa več.
May 25, 202201:02:14
Lizzie Borden in njena sekira

Lizzie Borden in njena sekira

V tokratni epizodi se selimo v pozno devetnajsto stoletje v ZDA, kjer se je zgodil umor, ki našel svoje mesto celo v otroški pesmici. Še vedno med ljudmi živi ideja o Lizzie, ki vihti morilsko sekiro. Pa jo je res?
May 18, 202253:26
Želve! 🐢

Želve! 🐢

Ja, to je to! V današnji epizodi se pogovarjamo o želvah - teh mini dinozavrih, ki ne le, da so skoraj najdlje na Zemlji, so živali, ki na zemlji dejansko najdlje živijo - tudi do 250 let!
May 12, 202239:55
Močvirski angel

Močvirski angel

Helen Spence je bila ena od rečnih ljudi, ki so na White River v Arkansasu živeli od začetka 19. stoletja pa vse do 30-tih let prejšnjega stoletja. V zgodovino se je zapisala zaradi sledenja rečnemu pravu, ki je spore reševalo na svojstven način.
May 10, 202236:42
Zgodba zabaviščnega parka Lake Shawnee

Zgodba zabaviščnega parka Lake Shawnee

Zapuščen zabaviščni park, Indijanci, duhovi, nenavadne smrti... Ta zgodba ima vse!
May 05, 202246:04
Umor Bobbie Jo Stinett

Umor Bobbie Jo Stinett

Ko je 23-letna Bobbie najdena umorjena na svojem domu je stvar tragična že sama po sebi. Se hujše pa je dejstvo, da je bila osem mesecev noseča... Otrok pa je pogrešan. Ko najdejo osumljenko se prične razkrivati širša slika, ki nam ponovno dokaže, da stvar nikoli ni črno-bela.
May 04, 202249:01
TikTok umori iz kovčka

TikTok umori iz kovčka

19. junija 2020 med uporabo aplikacije Randonautica najstniki naletijo na skrivnosten kovček, naplavljen na obalo. V njem odkrijejo grozljivo najdbo.
Apr 27, 202242:42
Resnična zgodba za filmom Changeling

Resnična zgodba za filmom Changeling

Ko je izginil Walter Collins si je njegova mama Christine najbolj na svetu želela, da se vrne. A, ko ji policija čez pet mesecev vrne sina, je Christine prepričana, da deček ni Walter. S tem se prava agonija šele začne.
Apr 21, 202244:55
Dennis Rader - BTK morilec

Dennis Rader - BTK morilec

Oče, mož, predsednik cerkvene kongregacije. Istočasno pa serijski morilec, ki se je podpisoval s kratico BTK - bind them, torture them, kill them. Kako lahko nekdo živi dvojno življenje do te mere? In kako živeti naprej po tem, ko izveš kruto resnico o svojem možu, očetu?
Apr 19, 202201:00:48
Ljudje, ki so vstali od mtvih

Ljudje, ki so vstali od mtvih

V duhu velike noči si bomo ogledali nekaj primerov ljudi, ki so bili proglašeni za mrtve, a se je to kasneje izkazalo kot napačno. Od pijanega rusa do super babice z juhico.
Apr 17, 202223:41
Kdo je Benjaman Kyle?

Kdo je Benjaman Kyle?

Leta 2004 v Georgii najdejo golega, nezavestnega moškega, ki hudih telesnih poškodb sicer nima, ima pa eno večjo težavo - nima pojma kdo je in kaj se je z njim zgodilo. Nadenejo mu nadimek Burger King Doe, saj so ga našli za restavracijo Burger King, kasneje pa se preimenuje v Benjamana Kyle-a z nenavadnim zapisom imena Benjamin. Tako se začne več kot deset let trajajoča saga o iskanju njegove prave identitete.
Apr 13, 202201:03:04
Kje je Johnny Gosch?

Kje je Johnny Gosch?

5. septembra 1982 med raznašanjem časopisov izgine takrat 12-lezni Johnny Gosch. Policija se s primerom sploh ne ukvarja, mama Noreen pa se ne da in vzame preiskavo v svoje roke. A žal jo le ta pripelje do grozljivih ugotovitev, zaključka pa ni vse do danes.
Apr 11, 202236:50
Najbolj zabiti kriminalci vseh časov

Najbolj zabiti kriminalci vseh časov

Epizoda bi morala biti objavljena prvega aprila, iz znanih razlogov (brez glasu se pač ne snema) jo snemam danes. Ob teh zločincih se boste nasmejali in prijeli za glavo. Uživajte!
Apr 06, 202232:02
Ugrabitvi Jaycee Dugard in Elisabeth Smart

Ugrabitvi Jaycee Dugard in Elisabeth Smart

Marec - mesec, ki je bil na podkastu posvečen ženskam, zaključujemo z dvema zgodbama zmagoslavja nad hudimi življenjskimi preizkušnjami. Dve deklici, ugrabljeni, rešeni a zaznamovani s težkimi zgodbami.
Mar 30, 202201:22:45
Materinski dan - izvor in običaji

Materinski dan - izvor in običaji

Živele mamice, babice, mačehe, tašče... 🌸🌹🌷💐
Mar 25, 202249:57
Aileen Wuornos - Pošast ali žrtev?

Aileen Wuornos - Pošast ali žrtev?

Aileen Wuornos je zagotovo najbolj zloglasna ženska serijska morilka. V obdobju 12 mesecev je umirila 7 moških, a tri, da so se vsi umori zgodili v samoobrambi. Mnogi še vedno trdijo, da je v resnici žrtev ona in pogled v njeno otroštvo nam razkriva zakaj pride do takšnih mnenj. Pa vendarle? Žrtev ali pošast?
Mar 22, 202256:50
Ugrabitev Sherri Papini

Ugrabitev Sherri Papini

Sherri in Keith Papini sta veljala za popoln par, ona pa za super mamo, ki je ostala doma in skrbela za družino. A vse, kar se na videz zdi popolno, se slej ko prej razblini. V tem primeru se je to zgodilo 2. Novembra 2016, ko je Sherri med običajnim vsakodnevnim tekom izginila brez vsake sledi.
Mar 17, 202243:11
Dee Dee Blanchard - Ljuba mrtva mamica

Dee Dee Blanchard - Ljuba mrtva mamica

Dee Dee Blanchard je celo življenje navidez ljubeče skrbela za svojo hčerko Gipsy Rose, ki je bila hudo bolna, invalidna, imela je motnje v duševnem razvoju... Dokler je niso našli brutalno umorjene, je izgledalo vse popolno. A z umorom se je zgodba sesula sama vase.
Mar 15, 202201:14:51
Chupacabra - legendaren ameriški krvoses

Chupacabra - legendaren ameriški krvoses

Leto 1995, Puerto Rico. Kmetje začenjajo opažati neko bitje, ki jim pobija koze in ovce. Bitje je sivo, luskasto, spominja na psa, kenguruja, istočasno pa na plazilca. Kaj je skrivnostno bitje, ki žival ubije, ji spije kri, truplo pa pusti?
Mar 11, 202234:28
Morilca z barja - Myra Hindley in Ian Brady

Morilca z barja - Myra Hindley in Ian Brady

Ker je marec mesec žensk, jim bomo nekaj časa namenili tudi na področju kriminala. Ja, tudi ženske serijske morilke obstajajo! Sicer jih je manj in večinoma je njihov motiv denar, ko pa morijo iz izživljanja pa imajo velikokrat družbo partnerja. In tako je bilo tudi v primeru morilcev z močvirja.
Mar 09, 202201:03:36
Hipertimezija - ljudje, ki se spominjajo vsega

Hipertimezija - ljudje, ki se spominjajo vsega

Si predstavljate, da se spomnite vsega, kar se vam je zgodilo? Vseh sanj, kosil, vsakega dneva v službi... Trenutno na svetu s tem stanjem živi približno 60 oseb.
Mar 04, 202232:53
Richard Ramirez - Nočni zaezovalec

Richard Ramirez - Nočni zaezovalec

Richard Ramirez zagotovo spada med najbolj zloglasne serijske morilce vseh časov. Tako imenovani "NIght stalker" oziroma Nočni zalezovalec je širil strah po Kaliforniji zato, ker je večinoma napadal tam, kjer se počutimo varne: ponoči na domovih žrtev.
Mar 03, 202201:13:33
Spregledane "nerode"

Spregledane "nerode"

Današnjo epizodo je navdihnila knjiga Neroda (Alexandre Seurat), ki govori o resničnem primeru Marine Sabatier, ki je umrla pod rokami svojih lastnih staršev, ne glede na to, da so učitelji, sorodniki in vsi, ki so z deklico konkretno delali, svoja opažanja oblastem redno prijavljali. Žal takšnih primerov ni malo. Kaj lahko storimo za preprečevanje nasilja med otroki? Izredno težka, a pomembna epizoda.
Feb 25, 202245:15
Obleganje v Wacu

Obleganje v Wacu

Ko je David Koresh prevzel vodenje verske ločine The Branch Davidians, si najbrž nihče ni predstavljal, kako se bo zgodba končala. Ko so oblasti dobile že ogromno o informacij o zlorabah otrok znotraj trdnjave, v kateri so pripadniki te sekte živeli, ter o kopičenju orožja, je prišlo do skoraj dvomesečnega obleganja, ki se je končalo tragično.
Feb 23, 202243:43
Pošast iz jezera Loch Ness

Pošast iz jezera Loch Ness

Nessie buri duhove že iz časov pred našim štetjem, ko se je prvič pojavila na stenskih poslikavah. Prvi je o srečanju z Nessie pisal sveti Kolumban v 6. stoletju po našem štetju, v 20. stoletju pa se je začela prava Nessie norija. Pa je upravičena?
Feb 18, 202245:19
Josef Fritzl - Pošast iz Amstettna

Josef Fritzl - Pošast iz Amstettna

Človek in zločin, ki ne potrebujeta opisa.
Feb 16, 202201:30:01
Mothman - mit ali resnica

Mothman - mit ali resnica

Leta 1966 se v Zahodni Virginii trije grobarji med delom ozrejo v nebo, kjer zagledajo čudno bitje. Človeška oblika, krila, žareče rdeče oči... Ko se pojavijo še druge priče v bližnjem mestu, se kreaturi nadene ime - Mothman. Pa je to resnično bitje, kriptid, morda paranormalni pojav ali pa le izmišljotina?
Feb 11, 202242:17
Metod Trobec

Metod Trobec

Metod Trobec velja za prvega od dveh slovenskih serijskih morilcev. V svoji hiši na zloglasnem naslovu Dolenja vas 22, je umoril in v krušni peči sežgal vsaj 5 žensk, priznal pa je še umor šeste, a to ni dokazano. Zakaj je prišlo do tega? Kaj je bilo krivo za takšno vedenje? V novi epizodi podkasta!
Feb 09, 202201:05:31
Bohinjski trikotnik

Bohinjski trikotnik

Na širšem območju Bohinjskega jezera se že od poznega srednjega veka širijo govorice o čudnem dogajanju, povezanem z mračnimi silami. Smrti, izginotja, čudaške časovne zanke. Imamo tudi v Sloveniji naš lasten ekvivalent Bermudskemu trikotniku?
Feb 04, 202201:00:35
John Wayne Gacy - Morilski klovn

John Wayne Gacy - Morilski klovn

V novi epizodi podkasta bomo spoznali Johna Wayna Gacy-ja. Umoril je (vsaj) 33 mladih fantov, velika večina je bila še mladoletnih. Dolgo časa je veljal za najhujšega serijskega morilca v ZDA. Po številu umorov so ga od takrat že večkrat prehiteli, zagotovo pa ima še vedno nekakšen primat kar se tiče krutosti in predvsem odsotnosti kakršnegakoli obžalovanja in sprejemanja lastne krivde. V času umorov je John Wayne Gacy po otroških bolnišnicah in rojstnodnevnih zabavah nastopal kot klovn. Še en razlog, zakaj sovražimo te sicer dobrodušne like.
Feb 03, 202201:26:38
Auschwitz in Josef Mengele - Angel smrti

Auschwitz in Josef Mengele - Angel smrti

27. januarja obeležujemo svetovni dan spomina na holokavst. Na ta dan je bilo osvobojeno največje in najbolj zloglasno nemško koncentracijsko taborišče - Auschwitz. V njem naj bi življenje izgubilo približno 1.1 milijona ljudi, večina Judov. Prave številke najbrž ne bomo izvedeli nikoli. V Auschwitzu pa je deloval tudi najbolj zloglasni nacistični zdravnik in raziskovalec - dr. Josef Mengele ali tako imenovali Angel smrti.
Jan 28, 202247:48
Zgodovina in fenomen božičnih filmov

Zgodovina in fenomen božičnih filmov

V novem podkastz se bomo pogovarjali o prvih božičnih filmih, o tistih, ki so nam najljubši in tistih, ki smo jih že naveličani. Predvsem pa bomo poslušali nemalo čudovite filmske glasbe.
Jan 27, 202201:31:10
Gary Ridgway - Green River Killer

Gary Ridgway - Green River Killer

Leta 1982 v Green River - Zeleni reki v Seattlu (Washington) odkrijejo pet trupel. Vse ženske, vse zadavljene, spolno zlorabljene in vse predstavnice najstarejše obrti na svetu - prostitucije. Začne se lov na enega najbolj zloglasnih serijskih morilcev vseh časov v ZDA. Tako zloglasnim, da se je v preiskavo vključil celo Ted Bundy. Takrat že v zaporu, se je namreč zbal, da mu bo odvzet naziv najbolj zloglasnega morilca vseh časov.
Jan 26, 202201:05:11
Harry Potter - Od nastanka do svetovnega fenomena
Jan 21, 202201:58:07
Edmund Kemper

Edmund Kemper

Edmund Kemper je med ameriškimi serijskimi morilci znan predvsem po načinih, na katere se je izživljal nas svojimi žrtvami. Nežni velikan, ki so ga poznali tudi pod vzdevkom Big Ed, saj je meril kar 205cm in tehtal okrog 150kg, v svojih najtemnejših trenutkih ni bil niti najmanj nežen. A na žalost tudi začetek njegove zgodbe vodi v otroštvo, v najbolj ranljiva leta in okolje, ki bi moralo biti do njega ljubeče in spodbudno, pa to nikakor ni bilo.
Jan 19, 202201:07:43
AMBER alert - Zgodba za sistemom, ki rešuje otroška življenja

AMBER alert - Zgodba za sistemom, ki rešuje otroška življenja

V ZDA je AMBER alert sistem, ki takoj po klicu na 911, ki poroča o pogrešanem otroku, sproži predvajanje informacije o tem po vseh možnih kanalih - TV, radio, celo po SMS-h, na cestni signalizaciji... Na ta način je bilo v zadnjih 25 letih rešenih že skoraj 2000 ugrabljenih otrok. A žal je tudi za to spremembo, kot tudi za mnogimi drugimi, tragična zgodba.
Jan 17, 202236:13
Vrnitev v življenje - Otroci, ki se spominjajo prejšnjih življenj

Vrnitev v življenje - Otroci, ki se spominjajo prejšnjih življenj

Reinkarnacija je ideja, ki so jo posvojile mnoge religije. Svet je glede tega razdeljen - nekateri verjamejo, drugi pač ne, je pa dejstvo, da obstaja nekaj primerov, ki jih stroka enostavno ne zna razložiti
Jan 14, 202256:31
Ted Bundy

Ted Bundy

Drugi v seriji resničnih ljudi, ki so inspirirali like v filmu Ko jagenjčki obmolknejo, je Ted Bundy - neslavni serijski morilec, kateremu je bilo dokazanih nekaj prej 30 umorov, lahko pa bi ubil tudi do 100 oseb.
Jan 12, 202201:10:41
Harry Potter - Bobki vseh okusov ob epilogu serije

Harry Potter - Bobki vseh okusov ob epilogu serije

Po skoraj pol leta premora je končno tukaj nova epizoda serije Adej, kr Harry! V njej z Matejem predelava zadnjo knjigo iz serije - Svetinje smrti, na koncu pa poskusiva slavne Bobke vseh okusov. Uživajte! Midva (vsaj na koncu) nisva 😂
Jan 09, 202202:07:51
Nikogaršnja zemlja ali kdo preiskuje zločine na Antarktiki

Nikogaršnja zemlja ali kdo preiskuje zločine na Antarktiki

Antarktika je peta največja celina na svetu in hkrati nikogaršnja zemlja, katere si ne sme prilastiti nobena država. Lahko na njej postavijo svoje raziskovalne postaje in tam delajo, a ko pride do pristojnosti in sploh razreševanja pravnih vprašanj in kriminalnih dejanj, nemalokrat pride do težav.
Jan 07, 202239:07
Ko jagenjčki obmolknejo - inspiracija za film iz resničnega življenja - Ed Gein

Ko jagenjčki obmolknejo - inspiracija za film iz resničnega življenja - Ed Gein

Ko jagenjčki obmolknejo je kultni film iz leta 1991, ki je prejel per oskarjev - the big five, kot se reče in sicer za najboljši film, igralca, igralko, režijo in scenarij. Posnet po romanu Thomasa Harrisa nam predstavi karizmatičnega Hannibala Lecterja - kanibala in morilca, ki iz zapora pomaga še malce zeleni FBI agentki Clarice Sterling pri lovu na serijskega morilca Buffalo Billa. Tako Lecter kot Bill pa sta inspiracijo našla v resničnih kriminalcih, ki so zagrešili nič manj huda dejanja. V današnji epizodi se bomo pogovarjali o Edu Geinu, sledita pa še dve epizodi, povezani s tem filmom. Epizodi manjka zaključek - ah, čari interneta! 😁
Jan 05, 202251:37
Življenje, kot iz sanj

Življenje, kot iz sanj

Si predstavljate, da živite svoje sanjsko življenje, nato pa se nekega dne zbudite in ugotovite da je bila vse to le iluzija? V novi epizodi raziskujemo drugačne verzije zavesti, ki jih nekateri doživijo v stanju nezavesti, v komi ali ob bližnjem srečanju s smrtjo. Drugače pa: SREČNGA PA ZDRAVGA!
Dec 30, 202140:40
JonBenét Ramsey - 25 let po umoru

JonBenét Ramsey - 25 let po umoru

25. decembra 1996 zjutraj Patsy Ramsey na stopnicah pričaka tri strani dolgo pismo, v katerem ugrabitelji sporočajo, da v zameno za življenje njene hčerke zahtevajo 118.000$. Vsakršno upanje se razblini, ko ugrabitelji nikdar ne pokličejo, trupelce šestletne lepotne kraljice pa najdejo v kleti domače hiše. Po 25 letih storilec še vedno ni znan, čeprav so špekulacije o krivdi domačih vse glasnejše.
Dec 29, 202101:15:60
Laci Peterson

Laci Peterson

Na božični večer leta 2002 neznano kam izgine visoko noseča ženska, Laci Peterson. Njen mož Scott je ta dan na ribarjenju in šele po vrnitvi domov ugotovi, da žene ni nikjer. Psa, katerega je peljala dopoldan na sprehod, so tavajočega našli sosedje in ga izpustili na domače dvorišče. Začne se mrzlično iskanje Laci, ki se konča aprila naslednjega leta - najprej z odkritjem trupla zarodka - fantka, nato še nosečnice brez okončin in glave.
Dec 22, 202101:06:36
Čudež v jami Tham Luang

Čudež v jami Tham Luang

23. junija 2018 se nogometna ekipa dvanajstih dečkov starih od 11 do 17 let, skupaj s svojim trenerjem po treningu odpravi na obisk jame. Jama Tham Luang je turistična atrakcija in v tistem delu Tajske tudi priljubljena destinacija za sprehod in krajšo dogodivščino. Predvsem pa bi to morala biti kratka in varna avantura, saj naj bi monsunsko deževje prišlo šele čez nekaj tednov, sredi julija. A usoda je hotela, da je v času, ko so bili fantje v jami, prišlo hudo deževje, ki je jamo poplavilo. Fantje so v jami ostali 18 dni, reševalna akcija pa je postala skoraj neverjetna zgodba o uspehu in medčloveškem sodelovanju.
Dec 17, 202101:14:43
West Memphis Three - žrtve kriminala in žrtve sistema

West Memphis Three - žrtve kriminala in žrtve sistema

5. maja 1993 je mesto West Memphis ZDA pretresel brutalen zločin - po izginotju treh osemletnih dečkov, le te najdejo umorjene. Policija pod pritiskom javnosti po hitrem postopku najde krivca - Damiena Echolsa, lokalnega outsiderja, ki (o joj!) se oblači v črno, posluša Metallico in bere Stephena Kinga. Okrog njega napletejo zgodbice in ker nimajo dovolj dokazov v priznanje prisilijo njegovega prijatelja z lažjo motnjo v duševnem razvoju. Kako se konča sojenje in ali je pravici danes zadoščeno?
Dec 15, 202101:13:48
LEGO kocke - igrača stoletja

LEGO kocke - igrača stoletja

Ali veste od kje prihajajo znamenite LEGO kocke in čez koliko preprek je moral njihov idejni oče, da je podjetje prišlo do tako velikega uspeha? Kakšni rekorde podira ta igrača, ki je bila razglašena za igračo stoletja in je nadomestila na tem mestu punčko Barbie in plišastega medvedka? V današnji epizodi se pogovarjam z Vesno, ki je ena od najuspešnejših slovenskih Lego kreatork.
Dec 13, 202101:10:03
Hotel Cecil in temna usoda L.A.-ja

Hotel Cecil in temna usoda L.A.-ja

Staro mestno jedro Los Angelesa je bilo v dvajsetih letih prejšnjega stoletja kot mravljišče idej, ljudi, mondenih hotelov, lokalov, restavracij... Za kar je bilo v veliki meri zaslužno dobro vzpostavljeno tramvaj omrežje. Ko so se začele graditi obvoznice in se je življenje umikalo v predmestje, je center postal mesto duhov, ki dom nudi predvsem brezdomcem in ostalim ljudem z roba družbe. Luksuzni hoteli so se bodisi podrli, ali pa so jih preoblikovali v poceni nastanitve za najrevnejše. Eden takih je bil tudi hotel Cecil, ki so ga pred 15 leti uspešno začeli preoblikovati v hostel za mlade, a je vse prišlo do klavrnega konca s skrivnostnim izginotjem Elise Lam leta 2013.
Dec 10, 202101:01:31
Rodney Alcala - morilec z Zmenkarij

Rodney Alcala - morilec z Zmenkarij

Rodney Alcala se je leta 1978 udeležil oddaje The Dating Game - podobne, kot nekdanje slovenske Zmenkarije - kot eden od treh snubcev. Bil je tako karizmatičen, da je bil celo izbran za zmenek, a je njegov pristop dekle tako odbil, da se je po prvem pogovoru v zaodrju odločila, da z njim na zmenek ne bo šla. To ji je najbrž rešilo življenje, saj ni nihče pri oddaji vedel, da je bil do tistega trenutka že dvakrat obsojen zaradi spolnega napada na 8 in 13-letni deklici, za sabo pa je zagotovo že imel kakšen umor.
Dec 08, 202151:39
Železniška nesreča v Lac-Meganticu

Železniška nesreča v Lac-Meganticu

Kanadsko mestece Lac-Megantic; idilično, 200 let staro mesto, z ohranjenim starim mestnim jedrom, ki leži ob jezeru Megantic, je predstavljalo lep, miren dom za približno 6000 prebivalcev. Do 6. julija 2013, ko sta splet nesrečnih okoliščin in človeški faktor botrovala temu, da je v mesto zgodaj zjutraj pridrvel vlak brez posadke - z več kot 100 km/h in 72 vagoni, ki so prevažali 7 miljonov litrov nafte. To je bila noč, po kateri mesto nikoli več ne bo enako.
Dec 08, 202138:20
Smrtonosne okoliščine in ljudje, ki so jih preživeli

Smrtonosne okoliščine in ljudje, ki so jih preživeli

Kaj imajo skupnega ženska, ki je prezivela padec iz letala z 10.000m brez padala, moški, ki je preživel dve atomski bombi, ženska, ki je zmrznila in se naslednji dan zbudila in moški, ki je edini v mestu preživel izbruh vulkana?

Vsi so preživeli situacije, ki so po vseh definicijah smrtonosne. Če večinoma govorimo o stvareh, ki se končajo tragično, bomo tokrat govorili o ljudeh, ki so skoraj čudežno preživeli.
Dec 03, 202145:11
Kult "Heaven's Gate"

Kult "Heaven's Gate"

26. marca 1997 po anonimni prijavi policisti vdrejo v vilo na Rancho Santa Fe - v mondenem predmestju San Diega. V notranjosti hiše odkrijejo grozovit in bizaren prizor. 39 trupel, oblečenih v identična oblačila, pokritih z vijoličnim kosom tkanine. Skupinski samomor je predstavljal zadnje dejanje kulta Heaven's Gate, ki je pod vodstvom Marshalla Applewhite-a na ta način pustilo za sabo svoje zemeljsko telo, se vkrcalo na vesoljsko ladjo, ta pa naj bi jih popeljala v nebesa. Kdo je bil Marshall Applegate? Kaj so verjeli njegovi privrženci? Lje je kult danes?
Dec 01, 202148:35
Tradicije adventa in božiča

Tradicije adventa in božiča

Z včerajšnjo adventno nedeljo se tudi uradno pričenja odštevanje do božiča. Ali veste iz kje izhaja adventni venec, adventni koledar, trije dobri možje? Kakšne so praznične tradicije po svetu?

Tokrat bom na podcastu prvič gostila sogovornike in sicer bomo izvedeli praznične tradicije s Koroške, zamejskih Slovencev, indijsko-slovenske družine in iz Velike Britanije.
Nov 29, 202101:38:27
Družina Turpin

Družina Turpin

Družina Louise in Davida Turpina je na zunaj, razen dejstva, da sta imela kar 13 otrok, izgledala povsem običajno. Na socialnih omrežjih in fotografijah, ki sta jih pošiljala družini, so delovali lepa velika družina. Otroci oblečeni v ujemajoča se oblačila, izleti v Disneyland, razkošje ob vsakem obisku sorodnikov. A kaj, ko so se ti obiski dogajali vedno redkeje. Otrok pa sosedje praktično niso videli zunaj. Otroci so se šolali na domu in vsakič, ko je zunanji svet vendarle vdrl za zaprta vrata družinske hiše in je kdo od sosedov začel opozarjati na stanje presuhih, umazanih otrok, se je družina preselila daleč stran. Ko januarja 2018 17-letna hči vendarle uide in poišče pomoč, policija naleti na šokanten prizor.

Primer sem vam na hitro predstavila v čisto prvem podkastu, Dekle A, saj je bil roman navdihnjen prav s to družino. V tej epizodi pa se posvetimo primeru podrobneje, predvsem pa kruti resnici, da se po pobegu iz hiše groze za otroke trpljenje ni končalo. Kam je izginilo 600.000$ donacij, ki so jih prejeli in kaj počne skrbnica, katere naloga bi naj bila dobrobit otrok?
Nov 24, 202101:07:08
Evrovizija

Evrovizija

Evrovizija je eden od dogodkov, o katerih ima vsak od nas mnenje - naj ga ljubiš ali sovražiš, Eurosong že več kot 65 let v gledalcih in poslušalcih vzbuja najrazličnejša čustva. V novi epizodi se pogovarjamo o nastanku festivala, o odprtem in sprejemajočem okolju, ki nudi varno zavetje številnim oboževalcem in tudi nastopajočim iz LGBTQ+ skupnosti, na drugi strani pa postreže s političnimi razprtijami in spletkami, ki tam ne bi smele kaj iskati. Poslušamo tudi nekaj najbolj uspešnih in znanih zmagovalcev vseh časov.
Nov 22, 202101:24:29
Silvo Plut

Silvo Plut

V novi epizodi podkasta bomo govorili o večkrat predlagani temi - zločinih Silva Pluta. Domačih primerov se raje izognem iz enega samega razloga. Zavedam se, da so še vedno živi ljudje, ki so jih njegova dejanja prizadela, morda tudi ljudje, ki so ga imeli radi, ki jih je prizadel na drugačni ravni... In ne želim nekomu povzročat dodatne bolečine. A dejstvo je, da se zločini (čeprav na srečo v takšni obliki redko) dogajajo tudi v naši državi. Silvo Plut je tako eden od dveh znanih slovenskih serijskih morilcev. Tudi prek knjige Karmen Šterk - Serijski morilec; Normalen psihopat patološke matere - bom skušala zaokrožit zgodbo in raziskat predvsem kaj ga je napeljalo k dejanjem.
Nov 19, 202101:04:45
Casey Anthony

Casey Anthony

Casey Anthony naj bi bila ena od najbolj osovraženih žensk v ZDA, čeprav uradno ni bila obsojena za noben zločin in živi na prostosti. Casey je bila od nekdaj "svobodnega duha" v vseh možnih pomenih besedne zveze. Kot najstnica se je rada zabavala, živela z dneva v dan in pri 19-tih je rodila hčerko Caylee, katere oče ni bil znan. Caylee je bila pravi sonček, s svojimi veliki očmi in neverjetno osebnostjo in je ukradla srca vseh, ki so jo poznali. Zanjo sta v večji meri skrbela stara starša in, ko se je njena mati, Casey, z njima nekoč sprla, je Caylee odpeljala s sabo in se odselila. Stara starša Caylee nista videla ali je slišala po telefonu kar 31 dni, dokler je nista prijavila kot pogrešane, saj se je morala njuna hči vendarle nehati izgovarjati in je na plan privlekla zgodbo, da je Caylee vzela njena varuška, Zannie the Nanny (ja, tudi meni ni jasno...) in je ne želi vrnit. Ko je stekla preiskava, ni bilo ne duha ne sluha ne o tej varuški, ne o Caylee. Našli pa so Caseyin avto, ki je zaudarjal po truplu in imel v prtljažniku madež v obliki otroškega telesa.
Nov 17, 202159:28
Atlantida - mit ali resnična izgubljena civilizacija?

Atlantida - mit ali resnična izgubljena civilizacija?

V novi epizodi podkasta bomo govorili o mitološkem kraljestvu - Atlantidi. O njem je pisal Platon in odkar so bili zapisi najdeni, Atlantida buri domišljijo tako raziskovalcev, kot tudi oboževalcev misterijev in znanstvene fantastike. Na to temo so posneti filmi, napisane knjige, še vedno pa se ljudje ukvarjamo z vprašanjem - je atlantida res obstajala?

Kaj pa je vaše mnenje? Kje mislite, da je Atlantida obstajala, če seveda je?

PS: Aquaman prjatli, Aquaman!
Nov 12, 202156:42
Donnerjeva odprava

Donnerjeva odprava

Spomladi 1846 so se družine Jacoba in Georga Donnerja ter Reeda odpravile na dolgo pot iz Missourija proti zahodu. Kot na tisoče priseljencev, so se tudi oni odločili pridružiti t.i. premiku na zahod, saj je Atlantska obala ZDA postajala prenaseljena. A za takšno dolgo pot obstajajo neka pravila, najbolj pomembno pa je, da se je nanjo potrebno odpraviti ob pravem času. Dovolj pozno, da je na poti dovolj krme za vlečno živino in dovolj kmalu, da te na strmih pobočjih Sierre Nevade ne ujame sneg. Žal so se ušteli le za nekaj tednov, a ta sicer majhna napaka, je bila za večino udeležencev odprave usodna. Mnogi so podlegli, ostali pa so bili primorani poseči po nepredstavljivih sredstvih, da so lahko preživeli.
Nov 10, 202155:57
Sindrom tujega naglasa

Sindrom tujega naglasa

Ali verjamete, da obstaja skupina ljudi, ki se zbudi in govori nenadoma s povsem tujim naglasom? Ali pa celo v jeziku, ki ga nikoli ni govoril? Vse to je res in možgani so zares čuden organ, ki nam lahko pošteno zagode! V tej epizodi podcasta si naredim največjo sramoto na svetu, ko poskušam oponašati različne naglase. Oče odpusti mi, saj ne vem kaj delam! 😂
Nov 05, 202132:42
11. september in ljudje, ki jih ni bilo

11. september in ljudje, ki jih ni bilo

Teroristični napadi v New Yorku 11. Septembra 2001 so zahtevali skoraj 3000 življenj, od tega prek 300 gasilcev in ostalih prvih posredovalcev, ki so svoje življenje izgubili v skrbi za druge ljudi. Med preživelimi, ki so se rešili iz obeh stolpov je ogromno izjemnih zgodb, ki si zaslužijo vso priznanje in pohvalo. A nekaterim pozornost po takšni tragediji prija malce preveč...
Nov 03, 202101:02:36
Ločeni ob rojstvu - skrivna študija dvojčkov in trojčkov

Ločeni ob rojstvu - skrivna študija dvojčkov in trojčkov

Predstavljate si, da v odrasli dobi ugotovite, da imate brata ali sestro, za katerega niste vedeli. Zdaj pa si predstavljajte, da je ta brat/sestra vaš enojajčni dvojček. To se je v resnici zgodilo več parom dvojčkov in trojčkom in ZDA, katere je v posvojitev v 60tih in 70tih letih prejšnjega stoletja oddala agencija Louise Wise Services. Pedopsihiater Dr. Peter Neubauer in psihologinja Viola Bernard sta si zamislila in izpeljala študijo, o kateri pa nihče vpleten ni vedel ničesar.
Oct 29, 202152:12
Ugrabitve v Clevelandu

Ugrabitve v Clevelandu

Med leti 2002 in 2004 je v Clevelandu, Ohio Ariel Castro ugrabil tri mlada dekleta. Michelle Knight, Amanda Berry in Gina DeJesus so v ujetništvu do rešitve leta 2013 preživele od 9-11 let. V vseh teh letih so bile podvržene vsem vrstam nasilja, ki si ga lahko predstavljamo v najhujših nočnih morah. Kako so našle moč za preživetje? Kje so danes?
Oct 27, 202158:52
Smrt princese Diane - nesreča ali umor?

Smrt princese Diane - nesreča ali umor?

Skoraj 25 po njeni smrti, tragična prometna nesreča princese Diane, bivše žene britanskega prestolonaslednika princa Charlesa in matere Williama in Harryja, še vedno odmeva - men njenimi oboževalci, teoretiki zarot in ljudmi, ki enostavno ne morejo mimo številnih nepravilnosti in naključij tistega dne. Je bila to res "le" nesreča, ali jo je kdo ali nekaj povzročilo?
Oct 22, 202101:02:11
Šimpanz Travis in problematika skrbništva eksotičnih živali

Šimpanz Travis in problematika skrbništva eksotičnih živali

V ZDA živi približno 100 šimpanzov v zasebni lasti - kot hišni ljubljenčki. Ne glede na to, da so to divje živali, ki lahko v odrasli dobi tehtajo čez 100kg in so petkrat močnejše od odraslega človeka. Sploh po primeru šimpanza Travisa, bi se moral svet enkrat za vselej zamisliti nad lastništvom eksotičnih živali in vsem, kar prinese s seboj.
Oct 20, 202101:26:11
Ogenj v Centraliji in nekaj o gasilstvu

Ogenj v Centraliji in nekaj o gasilstvu

Centralija je (bilo) mesto v Pensilvaniji, ki je nastalo ob rudniku antracita. A antracit, ki je spodbudil rast malega mesteca, ki je na vrhuncu štelo okrog 2700 prebivalcev, je povzročil tudi njegov propad. Kjer je dim je ogenj in kjer je ogenj so gasilci, zato to epizodo povezujem tudi z mesecem požarne varnosti in spregovorim nekaj malega o gasilstvu na slovenskem. Na pomoč!
Oct 15, 202139:34
Armenski genocid

Armenski genocid

Po poboju armenskih intelektualcev 24. Aprila 1915 v Konstantinoplu (današnji Istanbul) se je začelo načrtno iztrebljanje Armencev, ki pa do danes ni splošno priznano kot genocid. Kaj sploh je genocid? Kaj so kriteriji zanj? Kaj sploh pomeni priznanje nečesa kot genocid?
Oct 13, 202142:46
Najbolj nenavadne fobije in parafilije

Najbolj nenavadne fobije in parafilije

V tej epizodi se pogovarjamo o najbolj nenavadnih stvareh, ki ljudi plašijo in tistih, ki ljudi privlačijo.
Oct 08, 202128:26
Travis Alexander in Jodi Arias

Travis Alexander in Jodi Arias

V novi epizodi podkasta spregovorimo o primeru brutalnega umora mladega mormona Travisa Alexandra. Je res v razmerju nasilnež vedno moškega spola? V povezavi s to problematiko se dotaknem tudi primera Gaby Petito in tega, kar ima omenjeni primer skupnega s primerom Chrisa Wattsa. Epizoda vsebuje kar nekaj zelo konkretnih opisov kriminalnega dejanja in njegovih posledic. Odsvetujem poslušanje mlajšim osebam in osebam, ki so občutljive na tematiko nasilja in umora. 

Oct 06, 202101:01:36
Zgodbe s slovenskih gradov

Zgodbe s slovenskih gradov

Navdih za današnjo epizodo je knjiga Najlepše zgodbe s slovenskih gradov, ki je pri Mladinski knjigi izšla leta 2009. V tej epizodi podkasta bomo izvedeli, kakšne zgodbe krožijo o Blejskem gradu, gradu Tuštanj, gradu Strmol, Predjamskem gradu in drugih.

Oct 01, 202136:14
Kakšna dekleta ljubijo barabe?

Kakšna dekleta ljubijo barabe?

V novi epizodi se bomo pogovarjali o hibristofiliji - seksualni naklonjenosti do oseb, ki so zagrešile najhujše zločine. V Ameriki temu pravijo tudi Bonnie&Clyde syndrome, pogovarjamo pa se predvsem o ženskah, ki se zaljubljajo v serijske morilce in ostale najhujše zločince - večinoma v času, ko je oseba že v ječi. Kakšna dekleta torej ljubijo barabe? Res lepa, kot je pel Andrej Šifrer? Zakaj so ženske pisale Tedu Bundyju, Richardu Ramirezu, nenazadnje tudi Silvu Plutu? 

Sep 29, 202149:16
Vraže in njihov izvor

Vraže in njihov izvor

Kdo izmed vas potrka na les, ko pomisli na kaj hudega, ali pa si zaželi, da bi se nekaj zgodilo? Kdo je vesel ob najdbi 4-peresne deteljice? Kdo se izogiba črnih mačk in nikoli ne odpre dežnika v stanovanju? Pa veste zakaj to počnete? V novi epizodi raziščem ozadja najbolj razširjenih vraž. 

Sep 24, 202128:55
Chris Watts

Chris Watts

V tej epizodi podkasta se bomo pogovarjali o primeru družine Watts, ki si ga lahko ogledate tudi v novejšem Netflix dokumentarcu - American Murder - The Family Next Door. Chris Watts je hladnokrvno umoril svojo ženo Shannan Watts, njunega nerojenega sina Nica in hčerki Celeste in Bello. Kaj ga je privedlo do tega? Je dejanje obžaloval ali skušal prikriti? Kaj pomenijo dobri prijatelji in soseska, ki pazi nate... Več v novi epizodi.

Sep 22, 202101:07:40
Najbolj nenavadna naključja

Najbolj nenavadna naključja

Velikokrat v življenju se nam zgodi kakšna stvar, ob kateri kar ne moremo verjeti, da gre lahko za takšno veliko naključje. Matematiki so izračunali, da je skoraj vsaka stvar v življenju možna, kako velika je ta možnost, pa je drugo vprašanje. Primeri iz tega podcasta verjetnostni račun spravijo na čisto drug nivo. Od preroške registrske tablice, do ločenih bratov dvojčkov, prometnih nesreč... Prisluhnite!

Sep 16, 202125:09
Jonestown

Jonestown

V petdesetih letih prejšnjega stoletja je karizmatični Jim Jones začel z ustanavljanjem svoje cerkve. People's Temple se je začel kot inkluzivna religija, ki je sprejemala ljudi vseh ras, kar je bilo za tiste, še posebej za temnopolte Američane težke čase, nekaj izjemnega. Lahko bi se reklo, da je bilo celo prelepo, da bi bilo res. Ko je svoje občestvo širil, je uresničil sanje o lastni koloniji in sredi džungle v Britanski koloniji Gvajani ustanovil Jonestown. A vse, kar deluje prelepo, da bi bilo res, se za tako slej ko prej tudi izkaže...

Sep 15, 202150:42
Obrazi iz vasi Belmez

Obrazi iz vasi Belmez

Piše se leto 1971. 23. avgusta v svoji kuhinji v vasi Belmez na jugu Španije, Maria Gomez Pereira Sanchez peče paprike. Njeno pozornost ujame čuden madež, ki se pojavi na betonskih tleh. Marie to nič kaj ne vznemirja, dokler se madež ne preoblikuje v moški obraz. Prestrašena Maria skuša obraz odstraniti, a ji nikakor ne uspe. Njen mož Juan težko opazuje vznemirjeno ženo in del tal razbije in vlije nov beton. A kmalu se pojavi nov obraz. To, kar se je v majhni hiški v doslej neznani Španski vasi dogajalo po tem, do danes ostaja nerazložljiva skrivnost.

Sep 12, 202132:37
Ajda naklada - napovednik druge sezone

Ajda naklada - napovednik druge sezone

V drugi sezoni podkasta Ajda naklada se vračajo teme, o katerih smo nakladali že v prvi sezoni. Pogovarjali se bomo torej o knjigah in branju, vrača se serija Adej, kr Harry!, poleg tega pa bom letos nakladanje razširila še na teme, ki me prav tako zanimajo. Od true crime žanra, do zanimivosti iz sveta narave, zgodovinskih dejstev in neraziskanih skrivnosti. O vsem tem se bomo pogovarjali v novi sezoni, ki pa bo poleg dodatnih tematik imela tudi urnik nalaganja podkastov. Poslušali se bomo vsako sredo in petek popoldan. Se mi pridružiš? Kaj pa so teme, ki tebe najbolj zanimajo?
Sep 10, 202103:50
Harry Potter - Dumbledore pozabi povedat

Harry Potter - Dumbledore pozabi povedat

V šesti epizodi serije Adej, kr Harry! se pogovarjava o knjigi Princ mešane krvi. O tem, kaj vse je Dumbledore "pozabil" povedat, o Studdnovih, Vraniesiwu, o Fleur in njenem odnosu s taščo in vseh Ross-Rachel dinamikah iz franšize.
Jul 13, 202101:16:45
Černobil - Narava vedno najde pot

Černobil - Narava vedno najde pot

V novi epizodi podkasta se pogovarjamo o tem, kako narava vedno najde pot do preživetja. Tudi takrat, ko ljudje ne najdemo možnosti za življenje. Zakaj živali lahko živijo na področju Černobilske cone v Ukrajini? Kaj se lahko o ohranjanju biotske raznovrstnosti naučimo iz primera Černobila? V tej epizodi govorim o knjigah: Svetlana Alexievich - Voices from Chernovyl, Sir David Atenborough - Življenje na našem planetu, Ivan Mitrevski - Volkulja Bela in čarobni gozd
Jun 29, 202136:09
Odnos bralcev do slovenske literature in avtorjev

Odnos bralcev do slovenske literature in avtorjev

Ob 30. Rojstnem dnevu naše čudovite države se pogovarjamo o odnosu, ki ga imamo Slovenci do svojih avtorjev in literature. Beremo dovolj domačih avtorjev ali bi lahko več? Zakaj ne najdemo poti do domačih del? Zakaj se nam klasična dela slovenske literature upirajo?
Jun 25, 202140:36
Harry Potter - BrAxit preden je bilo kul

Harry Potter - BrAxit preden je bilo kul

V peti epizodi serije A dej, kr Harry! govoriva o knjigi Feniksov red. O tem, da tudi fantje čutijo žalost, skrb, tesnobo... O tem, da lahko dobiš joto sov, o brAxitu dvojčkov Weasley, tančicah in Brianu.
Jun 02, 202101:06:03
Harry Potter - KPB - Komunalno podjetje Bradavičarka

Harry Potter - KPB - Komunalno podjetje Bradavičarka

V četrtem delu serije A dej, kr Harry! se pogovarjava o knjigi Ognjeni kelih. O pomenu sindikata za hišne vilince, Ronovih najstniških muhah, začetnem kapitalu bratov Weasley in seveda, problemu odplak v veliko jezero.
May 01, 202101:12:01
Smrtno resno o smrti in bolezni v literaturi

Smrtno resno o smrti in bolezni v literaturi

V tej epizodi nakladam o tematiki smrti in bolezni v literaturi. Govorim o romanih Belo se pere na devetdeset, Krive so zvezde, Kava s smetano, Selma je sanjala o okapiju in drugih.
Apr 15, 202135:27
Ajda naklada: Casino banale

Ajda naklada: Casino banale

Objavljen je nov del podcasta Ajda naklada, v katerem tokrat sama nakladam o eni od mojih najljubših knjig leta 2020 - Casino Banale. V epizodi povem tudi to, zakaj sem zaradi Godlerja požrla celo štruco zarečenega kruha. In, ko smo ravno pri avtorju, ob pripravi na podcast sem ugotovila, da ima Jure jutri rojstni dan. Torej, VSE NAJBOLJŠE!
Mar 23, 202128:15
Harry Potter - Moja teta je lahko balon

Harry Potter - Moja teta je lahko balon

V tretji epizodi se pogovarja o tretji knjigi iz serije o mladem čarovniku. O nevarnosti velikih psov, točki G in tistih dnevih v mesecu.
Mar 21, 202101:19:06
E03: Harry Potter - Duhovni ventilator

E03: Harry Potter - Duhovni ventilator

V drugi epizodi serije A dej, kr Harry! se pogovarjava o knjigi Dvorana skrivnosti. V njej se pogovarjava o zdravljenju duhov, smrtnodnevnih zabavah in o tem, kako si lahko pri branju Harrya tudi zelo pokvarjen.
Mar 14, 202101:01:53
E02: Harry Potter - Povprečno moder kamen

E02: Harry Potter - Povprečno moder kamen

V prvi epizodi serije Adej! Kr Harry! Se pogovarjava o prvi knjigi iz serije Harry Potter - Kamen modrosti. O uporabnih urokih, pojedinah na Bradavičarki in vsem ostalem.
Mar 06, 202145:56
Ajda naklada E01 Dekle A

Ajda naklada E01 Dekle A

Edit: nekje na polovici je nekaj tehnicnih težav - nekaj sekund slabše kvalitete zvoka. Hvala za razumevanje 😊 V prvi epizodi podcast Ajda naklada se pogovarjamo o knjigi Dekle A avtorice Abigail Dean in o primeru družine Turnip, ki je bila inspiracija za pripoved.
Mar 02, 202121:35