Skip to main content
Spotify for Podcasters
Вдъхновяващи истории

Вдъхновяващи истории

By Списание "Амбиция"

Мисията ни е да намираме вдъхновяващи истории на българи от цял свят, като ги публикуваме автентични и неподправени. Подкаст на български от списание "Амбиция".
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

LAM’ON - Невидимото покритие върху опаковките

Вдъхновяващи историиDec 04, 2019

00:00
17:49
Пекарна, която сбъдва мечти

Пекарна, която сбъдва мечти

След дълги години зад океана Мария Цачева решава да се върне със семейството си в родното ѝ село Чавдар. Натрупали много житейски опит Мария и Антон отварят пекарна за хляб - Пекарна Прованс.  

Jul 20, 202010:52
Фондация Смокиня развива уменията на младите и насърчава доброволчеството

Фондация Смокиня развива уменията на младите и насърчава доброволчеството

Фондация Смокиня иска да допринесе за създаването на свят, който работи за всеки. Изпълнява ролята на учебна платформа предимно за млади хора. Създава възможности и предоставя място, на което доброволци могат да се развиват чрез участие и ръководене на проекти.

Jul 15, 202020:26
Осинови си кошер и ще получиш истински мед

Осинови си кошер и ще получиш истински мед

Компания Pollenity е създадена през 2015 г. Те разработват сензорна технология, която е в услуга на всички пчелари. Помага им по един устойчив начин да се грижат за тези важни насекоми - пчелите. Чрез вътрекошерно устройство, технологията предоставя данни (температура/влажност/честоти на жужене), за развитието на кошера и пчелите в реално време. Така се улеснява работата на пчеларите.

Наш събеседник днес е Стефани Димитрова, която е маркетинг директор в Pollenity. Тя ще ни разкаже повече за самата компания и нейната мисия на пазара. 

Jul 06, 202014:11
Пътешествието на Митко от връх Ком до нос Емине
Jul 03, 202012:10
Канче популяризира хижи и заслони в България чрез авторски илюстрации

Канче популяризира хижи и заслони в България чрез авторски илюстрации

Вижте снимки в списание Амбиция

Днешният ни гост е Даниела Панчева. Тя е графичен дизайнер по професия. Родом от Пирдоп. Обича да свири на каба гайда. И е страстен почитател на къмпинга и на разходките в планината.

В това интервю тя разказва как е създала Канче. Един бранд, който популяризира известни хижи и заслони в България, чрез авторските илюстрации на Даниела, отпечатани върху всяко туристическо канче.

Mar 04, 202008:32
Ние сме отговорни за боклуците покрай Марица – Павел Димчев

Ние сме отговорни за боклуците покрай Марица – Павел Димчев

В днешното интервю разговаряме с Павел Димчев. Той е родом от Първомай, но към днешна дата е студент в Пловдивския университет. Павел е на 22 години и вече е модел за подражание.

Една негова постъпка впечатли жителите на Пловдив и в това число и нас, от списание Амбиция. Доброто трябва да се поощрява.

Обичам да се разхождам в природата. От малък обичам да ловя риба и постоянно съм сред природата, когато имам свободно време. Един ден излязох за риба. Вървях непосредствено близо до р. Марица, когато се натъкнах на огромна купчина с боклуци. Сви ми се сърцето от видяното. Реших, че трябва аз лично да сторя нещо. Усетих го, като мой дълг.

Отидох до най-близкия магазин, за да купя черни чували за смет, ръкавици и друго каквото ще е нужно. Поканих неколцина приятели, които се съгласиха да помогнат и ме подкрепиха на мига.

Mar 04, 202005:25
СветлодарЪ – aвторски ръчно изработени подаръци на Инес Тарашева

СветлодарЪ – aвторски ръчно изработени подаръци на Инес Тарашева

Вижте снимки в списание Амбиция 

Тя се казва Инес Тарашева и работи с любов и страст, за да радва всеки, който има нужда от авторски дизайн или ръчно изработени подаръци. Инес е създател на СветлодарЪ – малка работилница, в която тя сбъдва мечтите на всеки клиент.

СветлодарЪ не е просто ателие. СветлодарЪ е любов, грижа и внимание към детайлите, отдаденост и страст. Тук, ние творим с душа.

Mar 04, 202006:29
Българският плодов чипс Syr Nice

Българският плодов чипс Syr Nice

Вижте снимки в списание Амбиция

Представяме Ви Любомир Станчев и неговата половинка Гергана Косева, които са лицето на Syr Nice.  Български бранд за плодов чипс. Предполагам, че сте объркани. Плодов, а  чипс. Аз също бях много любопитен да разбера повече за тях и техния  продукт и така се стигна до това интервю.

Съдържанието на фибри и ензими, които човек трябва да консумира ежедневно, е запазено на максимум в дехидратираните продукти


Mar 04, 202016:30
Kнижарница с мисия “Надежда”

Kнижарница с мисия “Надежда”

Днес представяме книжарница с мисия “Надежда”. Тя е създадена от загрижени родители, които помагат на своите и други деца с увреждания, да намерят своето призвание и да се интегрират в обществения живот.

Тя е част от социалното предприятие “Паралелен свят”. Книжарницата и сдружението съществуват благодарение на родителите и на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси.

Нашият събеседник, Кремена Стоянова ще разкаже повече за книжарницата, за децата, които я посещават и за самата организация.

Интервю на Диян Русев за списание "Амбиция" www.ambicia.com

Jan 26, 202013:40
Постната кухня и има ли тя почва у нас – Поста

Постната кухня и има ли тя почва у нас – Поста

Разговаряме с Анджела Иванова и Христо Стоянов от София, които  заедно с Галя Тушинова са създали една кухня, в която се приготвят  изцяло растителни храни, а именно Поста.

Те  приготвят храна за вкъщи или за офиса изцяло на растителна основа.  Държат на локалните и пресни продукти. Обръщат внимание както на  здравето на тялото, така и на природата в своя работен процес.

Повече  за Поста и за самия концепт, ще разкажат самите създатели, които са  наши събеседници в списание Амбиция – Анджела и Христо.

Интервю за списание Амбиция от Диян Русев: https://ambicia.com/bg/postnata-kuhnya-i-ima-li-tya-pochva-u-nas-posta/

Jan 23, 202012:25
Мисли и се храни в България – Манджа Станция

Мисли и се храни в България – Манджа Станция

Обръщаме внимание на хранителната индустрия. И по-специално на уличната храна. Нашите събеседници са Мартин Синджирлиев и Ангел Стилянов от Манджа Станция. Обсъждаме прясно сготвената и здравословна храна, навиците на потребителите и техния път до Манджа Станция.

Създателите на Манджа Станция са Мартин и Косьо. Дългогодишни приятели и любители кулинари, те  създават едно място, в което винаги цари хармония и уют, дори и когато  се работи. Ангел е техен верен спътник по пътя на успеха и отговаря за  кухнята и работния процес.

За хармонията на работа, за опазването  на околната среда, за храната и уличната културата на хранене  ще  прочетете в това интервю.

Приятно слушане!

Снимки в списание Амбиция >> https://ambicia.com/bg/misli-i-se-hrani-v-balgariya-mandzha-stantsiya

Jan 23, 202011:33
Оригинални плетива от естествени материали - Полина Миланова от “Чакъмче”

Оригинални плетива от естествени материали - Полина Миланова от “Чакъмче”

Снимки в списание Амбиция http://ambicia.com/bg/chakumche

Полина Миланова е израснала в Асеновград, но живее в Бургас. Научава се да плете още  на 3 години. В самото начало изработва гривни, предимно за приятели.  Любовта ѝ към плетенето, не спира да расте и тя създава свой собствен  бранд –  “Чакъмче”.

Интересно е значението на думата – 10 минутна дрямка.

Dec 16, 201906:32
Бъди активен чрез движение и доброволчество

Бъди активен чрез движение и доброволчество

Снимки на http://ambicia.com/bg/beactive/ 

Нашият гост днес е една много активна, социално ангажирана жена, която  се бори за една положителна промяна не само в околната среда, но и в  ежедневието на гражданите.  Представяме ви Ласка Ненова от Пловдив.

В момента с моите колеги от сдружение "БГ Бъди активен" разработваме  кампании за промяната на нагласите на гражданите към важни и различни  теми за обществото, които често са свързани със здравословното състояние на хората.
Проектите ни са насочени към подобряване на градската среда за живеене, подобряване на условията за водене на активен живот и подобряване на знанията.

Създаваме една мрежа от партньори, които да ни помогнат, защото знаем, че сами е невъзможно да се справим.

Към момента в Пловдив "БГ Бъди активен" води 3 големи кампании.


Dec 11, 201914:31
Ръчно изработени парцалени кукли и чудовища

Ръчно изработени парцалени кукли и чудовища

Днес наш събеседник е Здравка Върбанова - Парцалената Кукла. http://ambicia.com/bg/parcalenata-kukla/

Тя създава ръчно изработени аксесоари, бижута, детски кукли или различни украси. Тя е ентусиаст и творец, който вдъхва живот на старите дрехи или на обикновените парченца плат, чрез своята гениална креативност. Как и защо го прави ще ни разкаже самата тя в интервюто, което даде за списание Амбиция. 

"Изработвам всякакви ръчни съкровища и бижута. Основно използвам и преизползвам най-различни парцалки, чаршафи, дрехи, за да не генерирам излишен боклук и да работя по-природосъобразно. Харесва ми да създавам от нищо нещо. Правя много бебешки аксесоари и поздравителни картички. Аз си изработвам дизайнът, на някой от картичките, тъй като се занимавам и с графичен дизайн.  С една моя приятелка изработваме за пекарната ѝ, ядливи поздравителни картички, които са чудесни за украса към тортите ѝ. Правя и космати чудовища и различни кукли, за играчки на децата."

Вдъхновяващи истории е подкаст на списание Амбиция


Dec 11, 201906:50
LAM’ON - Невидимото покритие върху опаковките

LAM’ON - Невидимото покритие върху опаковките

LAM’ON е  биоразградимо, подходящо за компостиране, ламиниращо фолио за печат.  Това е тънкият слой върху списания, книги, почти всички кутийки от хартия и картон. Повечето хора не знаят дори за съществуването на този ламинат. Проблемът е невидим и не се шуми много за него.

Dec 04, 201917:49
Гиздосия – Ръчно изработени накити с български шевици

Гиздосия – Ръчно изработени накити с български шевици

Снимки на ambicia.com/bg/gizdosia/

За силата на корените и за любовта към България ще прочетете в интервюто с една млада българка – Ивана Бойчева, 25 г., от Минерални бани, Хасковско. След като е работила и живяла в чужбина, тя е решила да се върне в България. Преоткрила любовта към родината и историята ни, създава бранда Гиздосия. Един нов поглед към ръчно изработените накити. Вплетени в накитите български шевици разкрасяват и напомнят за силата, която носим като народ. 

Интервю на Диян Русев за Амбиция - Вдъхновяващи Истории 

© 2019 Амбиция

Aug 13, 201906:37
Петър Гайдаров за красотата на математическите решения

Петър Гайдаров за красотата на математическите решения

До скоро ученик в Математическата гимназия в Пловдив, а сега студент в Кеймбридж. Неговият основен интерес е математиката, като по-сериозно започва да работи в областта в осми клас.

Иван Белчев за Амбиция:
Получил си големи признания чрез математиката. Ще ни разкажеш ли накратко?

Петър Гайдаров:
Състезанията на математика могат да бъдат разделени на два основни типа. Първо, състезания за ограничено време (4 часа например) и с фиксиран брой задачи, чиито решения са известни на оценяващото жури. Ученикът се стреми да достигне до това решение и процесът много наподобява училищната работа, но задачите са на по-високо ниво. Вторият тип е написването на ученическа разработка. В този случай ученикът работи по проблем, който засега няма решение и няма ограничение във времето. Обикновено работата се извършва под менторството на по-опитен математик. Процесът наподобява работата на учен по научна разработка.
След това пояснение, мога да се спра по-конкретно на успехите си. Рядкост е ученици да са успешни и в двата вида състезания, но, за щастие, аз в случая съм изключение. При кратките състезания имам успехи на Руска и Балканска олимпиада, но моята стихия е писането на разработки, където са и най-големите ми успехи – участие на лятната школа Research Science Institute в МТИ, както и награди от EU Contest for Young Scientists и Intel ISEF, които са съответно европейски и световен конкурс в областта на ученическите разработки (не само в сферата на математиката). И на двете състезания по настоящем аз съм най-успешния

Цялото интервю на
ambicia.com/broi-1/peter-gaydarov/
May 20, 201908:08
Технологична американска компания, създадена от българин, отваря врати чрез лицево разпознаване

Технологична американска компания, създадена от българин, отваря врати чрез лицево разпознаване

Венци Гайдарджиев живее отблизо 19 години в САЩ, където завършва гимназия и продължава своето висше образование.

Четете в сайта на списание Амбиция:
www.ambicia.com

През 2012 година започва работа в Nvidia, един от най-големите производители на компютърни видео карти и процесори, а след това в Apple. Там се занимава с разработването на софтуера към датчика за функцията Face ID на телефоните iPhone, позволяваща отключването му чрез разпознаване на собственика.

Няколко години по-късно с негов бивш колега основават фирмата Alcatraz AI, която използва именно този датчик да разпознава лица и да им дава достъп до определени места. Технологията ще замени картите за достъп до сгради, офиси и спортни центрове чрез 3D разпознаване на лицe. Alcatraz AI е стартъп в Силициевата долина с офиси в Пало Алто и София, и досега е набрала първоначален капитал от близо 6 милиона долара.

Едно интервю за списание Амбиция от Иван Белчев.
Mar 28, 201927:52
Патриция Пъндева: Давам поле за изява на млади творци чрез Галерия 28
Jan 17, 201910:33
Любомир Джеков: Желанието да си полезен и да даваш чрез опита и труда си
Jan 10, 201906:51
Ваяна О’Ташева: Изследвам и откривам нови музикални измерения

Ваяна О’Ташева: Изследвам и откривам нови музикални измерения

Днешният ни събеседник е родом от град Русе. Тя е музикант по призвание.
Четете интервюто на
ambicia.com/spisanie/vayana-o-tasheva
Слънчев и многопластов човек, който изследва и преоткрива себе си чрез силата и магията на музиката. Ярката ѝ личност се изразява в искреното ѝ отношение към света, който я заобикаля. Коя е тя и какви са нейните възгледи за България и за живота като цяло, може да чуете в интервюто, което Ваяна О’Ташева даде специално за Амбиция.
Jan 03, 201904:35
Живее, за да пътува. Япония с Гергана Иванова Георгиева

Живее, за да пътува. Япония с Гергана Иванова Георгиева

Гергана използва всеки един свободен момент, за да пътува. За последните две години в София, Гери почти не прекарва уикендите си в града. Днес тя ще ни разкаже за пътуването си до Япония.

Цялото интервю в
www.ambicia.com/spisanie/japan-gergana

Кое беше най-вълнуващото нещо в твоето пътуване до Япония?
- Вълнуващите неща бяха толкова много... Самият контакт с местните, с културата и обичаите, с храната, с местата, които успях да посетя - всичко беше вълнуващо! Първото и най-силно впечатление бе уважението, което хората в Япония отдават с поклон и усмивка, непринудена любезност и отзивчивост.
Японската култура е коренно различна от нашата и за мен беше изключително вълнуващо да я изучавам и наблюдавам. Чувствах се като едно малко дете, което тъкмо е проходило и експериментира с всичко за първи път.
Няколко часа, след като пристигнах посетих с местни приятели малък ресторант в Токио. С влизането в ресторанта всички клиенти събуваха обувките си и бяха настанявани в отделни зали, с цел да не бъде нарушено уединението на никого.
В друг ресторант, който посетих сама на следващия денпък никой не говореше английски, но въпреки това се разбрахме много лесно с езика на тялото.
Готвачът, един възрастен господин, ме наблюдаваше как се опитвам да се храня с клечки - всеки път, когато доближавах храната до устата си, тя падаше обратно в чинията със звучен трясък, разплисквайки се наоколо и върху ми. Тук е момента да отбележа, че ползването на хартиен лигавник в ресторантите не е срамно, а наложително! Това е нещо, което дори и местните използват.
След като наблюдава с усмивка опитите ми известно време, готвачът просто дойде и ми донесе вилица за да прекрати моята агония. Аз обаче му благодарих любезно и му казах, че искам да се науча да използвам клечки, въпреки че в резултат имах повече храна по дрехите, отколкото в стомаха.

Цялото интервю в www.ambicia.com/spisanie/japan-gergana
Dec 14, 201821:23
Александър Язов Матрицата: За дрифт състезанията | Амбиция - Подкаст на български | София, България
Dec 04, 201838:25
Nasimo: В света на графити изкуството | Амбиция - Подкаст на български | София, България
Dec 04, 201813:47
Георги Христов: Kрафт бира Айляк | Амбиция - Подкаст на български | София, България
Dec 04, 201806:37