Skip to main content
Spotify for Podcasters
De Jeanne D'Arc in Mij

De Jeanne D'Arc in Mij

By Anouschka Laheij

Mijn naam is Anouschka Laheij en al een tijdje ben ik op zoek naar mijn eigen vuur en de ‘goede zaak waar ik voor wil strijden. Als gespreksleider en coach werk ik al met passie en grote betrokkenheid voor de zaak, maar wel de zaak van een ander. Wat is nu mijn zaak? Waar wil ik mij de komende jaren nu echt voor inzetten? Om antwoorden te vinden op deze vragen ga ik de komende periode Jeanne D’arcs zoeken, van hen leren en daardoor mezelf inspireren. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor hún goede zaak, klein of groot. Ook een Jeanne D' Arc? Mail me info@alaheij.nl
Currently playing episode

Anna Schoemakers: Directeur Greenpeace

De Jeanne D'Arc in MijApr 14, 2022

00:00
36:14
Anna Schoemakers: Directeur Greenpeace

Anna Schoemakers: Directeur Greenpeace

Mijn negende Jeanne is Anna Schoemakers, directeur van Greenpeace. Samen met haar team en mede directeur Andy Palmen strijdt ze voor een groene en vreedzame planeet. Ik ontmoette haar enkele weken geleden op de Goede Doelen Lezing, waar ik het gesprek leidde over ‘goed doen’ met schrijver Arnon Grunberg, Marten Treffers van Cordaid en Anna. Wat mij zo trof is dat zij zo vol voor haar idealisme durfde te gaan staan en dat ze zich niet van haar pad liet brengen door het realistische en nuchtere mensbeeld van Grunberg. Ik was gefascineerd: deze generatiegenoot van mij, opgegroeid in dezelfde stad en gestudeerd aan dezelfde universiteit staat letterlijk voor haar zaak; of dat nou vastgebonden aan een olieplatform is of zittend op een design bank in Felix Meritus. Er gaat een wonderlijke kracht van haar uit waarin bedachtzaamheid en rust gecombineerd wordt met strijd en volhardendheid. Tijd voor een nadere ontmoeting!

Apr 14, 202236:14
Cathelijne Lania: Sociaal Ondernemer

Cathelijne Lania: Sociaal Ondernemer

Mijn nieuwe Jeanne D’arc is sociaal ondernemer Cathelijne Lania eigenaar van A Beautiful Story. Haar internationaal opererende bedrijf verkoopt handgemaakte faitrade sieraden en cadeaus die geluk brengen. Echte ambacht. A Beautiful Story zorgt voor werkgelegenheid op plekken waar dat juist hard nodig is. Gestart in Nepal maar inmiddels produktieplekken over de hele wereld. Inmiddels werken er ruim 100 mensen voor het bedrijf. Haar overkoepelende drijfveer: positief bijdragen leveren aan veel mensen, over de hele wereld, maakt haar onderscheidend in de markt. Ik ben zeer vereerd dat deze indrukkenwekkende ondernemer tijd heeft vrij gemaakt om mij te vertellen over haar passie en vuur en strijdlust. Luister je mee?

Apr 14, 202240:02
Dave Ensberg: directeur-bestuurder Jantje Beton

Dave Ensberg: directeur-bestuurder Jantje Beton

Mijn 8steJeanne D’arc is een Jeanne met een goddelijke opgave. Je zou kunnen zeggen een klassieke Jeanne, zoals de echte Jeanne een Jeanne D’arc was in haar tijd. Ik heb het over Dave Ensberg: een maatschappelijk duizendpoot, bruggenbouwer, bestuurder en rolmodel. Gedreven door de liefde van zijn moeder zet Dave zich op talrijke vlakken in voor een vriendelijke en inclusieve maatschappij. Als Surinaamse jongen, die in Nederland is opgegroeid, kan hij als geen ander bruggen bouwen en gaat daarbij zijn taak en plicht niet uit de weg. 

Als directeur Bestuurder van Jantje Beton zet hij zich in voor het vrije spelende kind omdat hij gelooft dat een betere wereld begint bij het kind dat zich vrij, door middel van spel kan ontwikkelen tot haar ware potentie en zo kan bijdragen aan een rechtvaardige en eerlijke wereld. Luister mee naar zijn missie, beweegredenen en goddelijke opdracht.

Mar 07, 202240:00
Ian Smeyers, sociaal ondernemer

Ian Smeyers, sociaal ondernemer

Mijn volgende Jeanne is Ian Smeyers, sociaal ondernemer, geboren in de Haagse Schilderswijk en directeur/eigenaar van Nelis Company en de Werkfabriek. Nelis Company zet zich in om jongeren met een afstand tot de arbeidsmark op te leiden tot glazenwasser, schilder of schoonmaker. Dit doen zij samen met gemeenten en opdrachtgevers om op die wijze invulling  te geven aan de social return doelstellingen bij grote aanbestedingen. De Werkfabriek is een ontmoetingsplek voor sociaal ondernemers op de Binckhorst in Den Haag. Ik praat met Ian over zijn Nelis: Opa Nelis, zijn jeugd en het belang van erkenning en het goede willen doen.

#nietgamenmaarzemen #neliscompany

Jan 03, 202240:54
Mascha Struijk, Professional vanuit het Hart

Mascha Struijk, Professional vanuit het Hart

De meest positieve onbekende Nederlander en mijn vijfde Jeanne D’Arc Mascha Struijk, professional in de Jeugdzorg. Ze heeft de missie om de jeugdzorg liefdevoller en gelijkwaardiger te maken door professionals meer toe te staan vanuit hun hart te laten werken. Ze is bekend van trainingen en haar podcast ‘Professional vanuit je hart’ . Eind april ontving ze de BID Positivity Award uit handen van Ali B omdat ze jeugdprofessionals op een positieve manier inspireert, om met meer liefde en lef, de beste zorg aan jongeren en gezinnen te geven. Zodat zij een mooiere toekomst hebben.

Ik sprake met haar over intuïtie, je laten leiden door de wind, your zone of genius en hoe je EGO je missie niet in de weg moet staan. Luister mee naar haar vuur, passie en lijden.

#liefdevollezorg #verschilmaken #dichtbijjezelf #betekenisvoll #publiekezaak

Dec 19, 202136:46
Hoogleraar Tessa Roseboom
Dec 09, 202137:41
Longarts en activiste Wanda de Kanter

Longarts en activiste Wanda de Kanter

Een hoofd op pootjes, paradijsvogel, activiste…..

Over mijn derde Jeanne D’arc is al veel geschreven. In 2019 was ze zelfs Zomergast. Het betreft longarts Wanda de Kanter, wiens leven in het teken staat van het uitbannen van tabak, waardoor duizenden mensenlevens gered kunnen worden. Al sinds 2008 staat zij op de barricades en samen met advocaat Bénédicte Ficq en twee patiënten (Anne Marie van Veen, die longkanker had en Lia Breed met COPD), deed zij in 2016 aangifte tegen de tabaksindustrie. Zij hoopten dat de sigarettenfabrikanten strafrechtelijk vervolgd zouden gaan worden, vanwege hun opzettelijk ziekmakende producten. Helaas oordeelde de rechter anders en ging niet tot vervolging over. Het belangrijkste argument was namelijk dat de overheid roken immers toe staat. Deze uitspraak heeft haar echter niet ontmoedigt, strijdbaar gaat zij voort en haar activisme lijkt nog steeds grenzeloos.

Luister mee naar Wanda ‘s vuur, passie en offers.

Nov 16, 202137:59
Directeur Illya Soffer

Directeur Illya Soffer

Mijn tweede Jeanne is Illya Soffer. Als directeur van Iederin, de koepelorganisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte, behartigt zij de belangen van 2 miljoen Nederlanders.

Ik herken me in haar, net als ik studeerde ze politicologie en voordat ze bij Ieder(in) in dienst trad, werkte ze als campagnestrateeg en verandermanager voor verschillende overheden en maatschappelijke organisaties. Als gedreven professioneel en ervaringsdeskundige, (zij heeft een zoon met een verstandelijke beperking), geeft zij stem aan wie niet wordt gehoord én gaat zij mij voor in mijn zoektocht…..

Oct 28, 202139:13
Filosoof Sia Ataredian

Filosoof Sia Ataredian

Zoeken naar een nieuw paradigma. Waar gaat het jou nu om? Welke waarde vind jij belangrijk? Vandaag spreek ik met Sia Ataredian, organisatiefilosoof en mijn Jeanne D’arc. Op z’n 7de kwam Sia Ataredian samen met zijn moeder en zus vanuit Iran naar Nederland als politieke vluchteling. Van het opvangcentrum in Zwolle, naar het azc in Groesbeek en studerend in Nijmegen en Rome, laat Sia zich leiden door rechtvaardigheid en het goede willen eren . Als je je eigen morele kompas hebt gevonden kun je al je keuzes en stappen daaraan verbinden. Luister me naar de Jeanne D’arc in mij.

Oct 10, 202143:47
Intro

Intro

Intro van mijn nieuwe podcast

Sep 16, 202101:20