
RV Podcast
By Anssi Tiittanen

RV PodcastAug 27, 2022

Mitä ihmeen liitännäistoimintoja? – Ruokakortteja jakava diakonia uuden edessä
Helluntaiseurakunnat alkoivat syksyllä jakaa EU:n avustusohjelman myötä saatavia ostokortteja, joilla diakoniatyössä kohdatut avuntarvitsijat voivat hankkia ruokaa ja päivittäistavaroita. Korttien jakamiseen tulee yhdistää diakonaalisia liitännäistoimintoja, ja niiden järjestämisessä monessa seurakunnassa ollaankin nyt kysymysten edessä. Koordinaattorit Ruth Marttinen ja Tina Martin kertovat nyt, mitä liitännäistoiminnoissa voisi olla kysymys, ja miten diakoniatyö on seurakunnissa kehittymässä.
RV Podcastia toimittaa Anssi Tiittanen, ääni- ja kuvatarkkailijana Saku Kumpulainen.

Jäikö johtajuusinnostus 2010-luvulle – Vapaakirkko valitsee uuden johtajan
Onko uskovaisten johtajuuspuhe ja seminaaripöhinä jo muuttunut vanhanaikaiseksi? Asiaan ei liity enää samanlaista kuplivaa innostusta kuin 2010-luvulla. Vai liittyykö?
Nuorisotyön johtaja Tommi Koivunen ja vapaakirkollisen Suomen telologisen opiston opettaja Tommi Karjalainen keskustelevat johtajuudesta – ja ovat molemmat ehdolla Vapaakirkon uudeksi johtajaksi marraskuussa 2023. Toimittajana Anssi Tiittanen, ääni- ja kuvatarkkailija Veera Haapalahti.

Totuus Heinola-aktion lopettamisesta – Helluntaiseurakuntien nuorten suurtapahtuma loppui kuin seinään 30 vuotta sitten
Heinolan Heinäsaaressa 1970-luvulta asti järjestetty helluntaiseurakuntien nuorten vuosittainen, noin 4000 nuorta koonnut suurtapahtuma Heinola-aktio järjestettiin jälleen Heinäsaaressa elokuun lopulla 1993.
Tapahtumassa koettiin muun muassa kohua herättänyt Sovinnon messu, ruotsinsuomalaisten vauhdikas C4U-kuoro ja Footprints-yhtye.
Tapahtuma-aikana kukaan ei tiennyt, että "Heinola" koettaisiin sellaisenaan viimeistä kertaa.
RV Podcastissa kysytään nyt Vielä kerran -hengessä, miksi Heinola-aktio loppui. Mikä merkitys tapahtumalla oli 1980-90 -lukujen nuorille? Mitä olisi pitänyt tapahtua, että perinteikäs suurtapahtuma olisi voinut jatkua?
Keskustelijoina viimeisen järjestelytiimin jäsen Aku Hakala ja tapahtumaa sen viimeisissä vaiheessa sponsoroineen ja alueelta raportoineen Aika-lehden toimittaja Heikki Paatelma. Jakso äänitettiin liveyleisön edessä Juhannuskonferenssissa 2023. Toimittajana Anssi Tiittanen.

Räjähtäviä stressileluja, rukousta ja moottorin pörinää – kesän päätteeksi leirille
RV podcastissa vieraillaan kahdella erilaisella leirillä. Nummellassa yhteistyökumppaneina ovat Lohjan kaupungin nuorisotyö ja Lohjan asemaseurakunnassa vaikuttava nuorisotyöntekijä Raimo Peräkylä. Suvirannassa Valkealassa leiriä pitävät Kouvolan, Inkeroisten ja Elimäen helluntaiseurakuntien nuoret ohjaajineen. Toimintaa Suvirannassa luotsaa nuorisopastori Julia Vuorinen.
RV Podcastia toimittaa Anssi Tiittanen.

Miksi lähetystyöntekijät eivät aina hingu lomilla Suomeen? Kun kohdemaasta tulee uusi kotimaa, suhde Suomeen voi muuttua
Lähetystyöntekijän ja diakonia-asiantuntija Sami Konttisen kanssa puhutaan RV Podcastissa kesästä, lähetystyöstä, juurtumisesta ja identiteetistä. Toimittajana Anssi Tiittanen.

Markku Vuorisen ihmeellinen elämä – telkkaria, julkkiksia ja evankeliumia
Markku Vuorisen elämässä ja hengellisessä työssä on aina ollut mukana vähän säihkettä ja suoranaista loistokkuutta. Positiivisilla tv-kasvoilla varustettu, Suomen oloissa varsin valovoimainen evankelista oli tekemässä kotimaisia kristillisiä tv-ohjelmia 1970-90 -luvuilla, aikana jota moni ihan aiheesta pitää helluntaiseurakuntien mediatyön uljaimpana jaksona. TV-töiden ohella Vuorinen kiersi evankelistana, ja salit täyttyivät kun työtovereina tuolloin oli uskoontulleita viihdeartisteja, urheilijoita ja kauneuskuningattaria. Väliin mahtui myös elämänjakso Pohjois-Amerikassa siirtolaispastorina, sekä monta menestynyttä elämäkertakirjaa ja romaania.
Markku Vuorinen jäi toukokuussa eläkkeelle 75-vuotiaana Radio Patmoksen aamujuontajan tehtävistä, jossa hän ehti kymmenen vuoden aikana tulla tutuksi vielä yhdelle sukupolvelle.
Markku Vuorinen istahti RV Podcastin haastateluun ja tarkoituksena oli käydä läpi mediapastorin pitkä työura, vielä kerran -hengessä. Tämä podcast-jakso sai kuitenkin surullisia sävyjä, kun muutama päivä haastattelun jälkeen aviopuoliso Sirpa Vuorinen, johon Markku Vuorinen haastattelussakin usein viittaa, menehtyi pitkään sairastettuaan. Markku Vuorisen suostumuksella haastattelu ajetaan tässä ulos sellaisenaan, tilannekuvana toukokuulta 2023. RV Podcastia toimittaa Anssi Tiittanen.

Suhde nuoriin aikuisiin on kestohaaste seurakunnille – perhekeskeinen, paikkansa löytäneiden yhteisö on hankala sinkkukulttuurin aikana
Oman itsen, kutsumuksen ja rakkauden löytäminen – näiden kolmen haasteen ympärille on nuoren aikuisen elämä karrikoidusti punoutunut sukupolvien ajan. 2020-luvulla haasteita tuo perhekeskeinen aikuisten seurakunta, jonka on vaikeaa muodostua elämännäyttämöksi nuorelle aikuiselle, joka on jo kasvanut ulos varsinaisesta nuorisotyöstä. Dilemmaa pyörittelevät terapeutti Elli Meklin ja Tulisielu-raamattukoulun johtaja Henna Saarinen. Toimittajana Anssi Tiittanen.

Kun kaikki liberaalit lakialoitteet tuntuvat kuitenkin menevän läpi, mihin kristillistä politiikkaa vielä tarvitaan?
RV Podcastissa pohditaan, mihin kristillistä politiikkaa tarvitaan 2020-luvulla. Uskovia kristittyjä harmittaneita lakeja on mennyt läpi kymmenen viime vuoden aikana koko ajan, eikä kehitykselle näy loppua. Niitä viedään maaliin vasemmalta ja oikealta.
Eduskunnan konservatiivit eivät enää ole arvokonservatiiveja, ja kristittyjen ääntä tuntuu pitävän yllä parlamentissa yhä pienempi joukko. Vai onko tilanne tämä? Politiikan keskustelija Timo Soini ja KD:n ex-puoluesihteeri Asmo Maanselkä luovat katsauksen kristillisen politiikan näkymään. Konkarit puhuvat myös politiikasta luopumisesta ja perinteisen kristillisen vasemmiston tilanteesta. Ääni- ja kuvatarkkailijana Saku Kumpulainen, toimittajana Anssi Tiittanen.

Asburyn jälkeen – mitä paikallisista herätyksistä jää käteen? Mitä on herätysturismi? *Nyt myös video!*
Asburyn yliopiston herätys loi uudenlaista herätyksen ilmapiiriä. Kristittyjä jakavat karismaattiset ilmiöt tuntuvat puuttuvan, ja herätys tuntuu olevan rukouksen ja uskon uudistumisen aalto.
Mitä Asburyn herätyksestä voidaan oppia? RV podcastissa lähetyspastori Niilo Närhi ja pastori ja seurakunnanistuttaja Rauno Kokkola kertaavat omia herätyskokemuksiaan. Miksi herätykset jakavat kristittyjä? Miksi herätyksen kokeneen on hankalaa kommunikoida uudistuminen toisille?
RV Podcastia toimittaa Anssi Tiittanen, ääni- ja kuvatarkkailijana Saku Kumpulainen.

Miksi kirkosta eroavat konservatiivit eivät löydä tietään vapaakristillisiin seurakuntiin? – Katolilaisuus, ortodoksisuus ja kirkon liepeillä olevat "aitoluterilaiset" yhteisöt ovat vetovoimaisempia
Luterilaisen kirkon konservatiiveja on viimeisen kymmenen vuoden aikana eronnut paljon kirkosta. Hyvin harva heistä on kuitenkaan löytänyt uutta hengellistä kotia vapaakristillistä yhteisöistä, kuten helluntaiseurakunnista. Miksi vapaakristilliset seurakunnat eivät tunnu olevan kovin vetovoimaisia kirkon konservatiiveille? Miksi luterilaisesta identiteetistä on vaikeaa luopua?
Keskustelijana RV Podcastissa on aiemmin luterilaisen kirkon näkyvissä tehtävissä, muun muassa nuorisolehden päätoimittajana toiminut kirkon nuorisotyöntekijä Tero Huvi, joka liittyi helluntaiseurakuntaan vuonna 2014. Huvi toimii nykyisin Leppävirran helluntaiseurakunnan pastorina. RV Podcastia toimittaa Anssi Tiittanen.

Jos on pastori, kuuluuko asiaan olla burnoutissa? – "Väsymystä myös idealisoidaan"
Pastoreiden loppuunpalamisesta on vapaakristillisissä piireissä puhuttu koko alkaneen vuosituhannen ajan. RV Podcastissa päivitetään nyt tilannekuvaa, mitä jaksamisrintamalle kuuluu 2020-luvulla.
Idealisoidaanko loppuun palamista? Onko seurakuntatyössä mahdotonta jaksaa pidemmän päälle? Onko jaksamispuhe jo alkanut kääntyä itseään vastaan, jos nuoret eivät uskalla hakeutua pastorin tehtäviin? Aihetta puntaroivat pastori ja burnout-kuntoutuja Ari Vehosmaa sekä HELP ry:n puheenjohtaja, itsekin uupumistaustainen pastori Antti Hirviniemi. RV Podcastia toimittaa Anssi Tiittanen.

Uskovaisten unelma tv-kanavasta – Mitä vaatisi, että myös kristillistä sisältöä näyttävä "tavallinen" tv-kanava voisi toimia?
Kun AlfaTV-kanava sammui marraskuussa 2022, samalla koki takaiskun myös suomalaiskristittyjen vanha unelma tavallisesta tv-kanavasta, jolla näkyisi myös paljon kristillisiä ohjelmia. RV Podcastin tunnin pituisessa erikoisjaksossa pöyhitään nyt tätä tv-unelmaa: mitä pitäisi tapahtua, että uskovaisten mielestä hyvä kanava voisi toteutua ja toimia menestyksekkäästi. Aiheen kimpussa ja uutta uljasta kanavaa ideoimassa ovat toimittaja, uutisankkuri Keijo Leppänen sekä dokumentaristi, kehityspäällikkö Mika Ahonen. RV Podcastia toimittaa Anssi Tiittanen.

Miksi Helluntaiseurakuntien Koulupalvelu kannattaa yhteistä katsomusainetta? – "Ovet paikoin enemmän auki ET-tunneille"
Koulujen uskonnonopetus on muutospaineessa, vaikka kansalaisaloite yhteisen katsomusaineen luomiseksi ja nykyisen uskonnonopetuksen lopettamiseksi ei koonnutkaan riittävästi alekirjoituksia, jotta aloite olisi päässyt eduskunnan käsittelyyn. Nykyinen hallitus ei myöskään käynnistänyt prosessia uskonnonopetuksen muuttamiseksi.
Moni on ollut yllättynyt siitä, että Helluntaiseurakuntien koulupalvelu on ottanut myönteisen kannan mahdolliseen uuteen katsomusaineeseen. Miksi näin, ja mitä myönteisyyden taustalta löytyy? Onko nykyisessä uskonnonopetuksessa jotain korjattavaa helluntaiseurakuntien koulutyön kannalta? Mielikuvissa helluntaiseurakuntien koulutyö on helluntailaisuuden esittelyä tai päihdevalistusta. Pitääkö mielikuva paikkansa, ja miten koulutyö on muuttunut viime vuosina?
Aiheesta keskustelevat koulupalvelun koordinaattori Henna Orava ja Helluntaikirkon Hyvä Sanoma -palveluiden johtaja, itsekin koulupastoritaustainen Janne Lahti. Keskustelu on tallenne Juhannuskonferenssin RV Podcast Livestä 23.6.2022. RV Podcastia toimittaa Anssi Tiittanen.
Jälkimmäisessä osassa kuulumisia Eduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapausryhmän järjestämästä keskustelutilaisuudesta, jossa puhuivat Opetusministeriölle selvityksen tehneet dosentti, yliopistonlehtori Eero Salmenkiven ja lehtori Vesa Åhsin. Kommenttipuheenvuorot kuullaan kirkkopalveluiden johtaja Sirpa Okulovilta Suomen ortodoksisesta kirkosta sekä toiminnanjohtaja Esko Matikaiselta Suomen Helluntaikirkosta.

Piensoho-gate: Stockholm Filadefian johtaja jongleeraa vaarallisilla soihduilla
Pohjoismaisessa Helluntailiikkeessä kuohuu, kun Tukholman Filadelfiaseurakunnan johtava pastori Niklas Piensoho kertoi puheessaan marraskuun alussa, että hän olisi valmis hyväksymään homoseksuaalisessa parisuhteessa elävät henkilöt seurakuntaan myös johtaviin tehtäviin – tai näin Piensohon sanomaa ainakin tulkittiin.
RV Podcastissa kolme näkökulmaa asiaan.
Ruotsinsuomalaisten helluntaiseurakuntien mediapastori Timo Pellinen katsoo, että Piensohon opetus saattaa liittyä Ruotsin polittiseen tilanteeseen ja helluntailiikkeen vastaanottamiin kehitysyhteistyövaroihin.
Tutkija ja tohtori Matti Kankaanniemi taas pitää Piensohon saamaa kritiikkiä jossain määrin ylimitoitettuna.
Helluntaikikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen käsittelee kysymystä, miksi Ruotsissa tehtävät ratkaisut herättävät niin paljon keskustelua myös Suomen helluntailaisten parissa. RV Podcastia toimittaa Anssi Tiittanen.

Kaikki mitä sinun on syytä tietää IK-opiston kriisistä – Onko paluuta entiseen?
IK-opisto ilmoitti syksyn alkaessa, että se on historiallisen suurissa taloudellisissa vaikeuksissa. Opistoyhdistyksen kassakriisi johtuu nyt taloudellisesti alavireisesti toteutuneesta Juhannuskonferenssista, mutta tilanne on nostattanut esiin kysymyksen, kuinka mielekäs on vuosikymmeniä vanha työnjako, jossa opistoyhdistys vastaa yksin paitsi helluntaiseurakuntien koulutustoiminnasta, myös Keuruun opiston suuresta kiinteistömassasta ja suurtapahtumista.
RV Podcast luo tilannekuvaa opistotoiminnan realiteeteista 2020-luvulla. Kuinka syvässä suossa Keuruulla ollaan, ja onko valoa tunnelin päässä näkyvissä? Mitä pitäisi tapahtua, että niin opisto- kuin suurtapahtumatoimintakin voisi jatkaa uusin eväin? Ja onko helluntaiseurakuntien piirissä todellisuudessa voimavaroja edes vähittäiselle muutokselle?
Aiheesta keskustelevat IK-opiston rehtori Tanja Laulainen sekä hallituksen jäsen, yrittäjä Hannu Suni. RV Podcastia toimittaa Anssi Tiittanen.

Saalemin johtajan valinta kuumottaa aina – Näkinkujalla alkaa nyt "Sigfridsin aika"
Helsingin Saalemin johtajan valinta on helluntailaisten oma jännitysnäytelmä. Eri vaihtoehtojen välillä spekuloidaan kuukausien ajan, kun kiinnostavaan paikkaan on tarjolla konkareita muualta Suomesta, Saalemin omaa väkeä ja yleensä myös yllätysnimiä ulkomaita myöten. Pääkaupungin suurimmassa helluntaiseurakunnassa on alkamassa uusi vaihe Stefan Sigfridsin vetämänä. Kysymystä Saalemin johtajavalinnan kiinnostavuudesta ja seurakunnan tilanteesta pandemian jälkeen puntaroi opettaja ja seurakuntaneuvoston jäsen Tanja Närhi. Onko Saalemissa vahvuuksia, jotka ovat pysytelleet hetken piilossa? Minkälaiselta lähitulevaisuus Näkinkujalla näyttää? Toisena keskustelijana on tehtävässään lokakuun alussa aloittanut Stefan Sigfrids. RV Podcastia toimittaa Anssi Tiittanen.

Jukka Palonen, 60, kertoo nyt, miksi Joy-kuoro päättyi, miten hän päätyi Carola Häggqvistin bändiin 1980-luvulla ja miltä tuntuu tulla pyydetyksi kirkon pianistiksi Manhattanille
Kuusikymppisiä hiljattain viettänyt, nykyisin yliopisto-opettajana toimiva Jukka Palonen kertoo RV Podcastissa, minkälaista oli ponnistaa 1970-luvun köyhästä pastoriperheestä Ruotsin gospellavojen kärkiryhmiin, miten Palosesta tuli legendaarisen pastori David Wilkersonin luottomies ja seurakunta-ammattilainen Amerikassa – ja miten kaiken sivussa jostain löytyi aikaa uudistaa suomalaista gospelia 1980-90 -luvuilla.

*2. kausi alkaa!* Petri Mäkilän jäähyväiset – totuus seurakuntien nykytilasta, retro-ilmiöstä, ja Mäkilän suhteesta 1990-luvun Livets Ordiin ja Patmokseen
RV Podcastin toisen kauden avaa väistyvän päätoimittajan Petri Mäkilän jäähyväishaastattelu.
Neljän vuoden kausi päätoimittajana päättyi elokuussa, ja Petri Mäkilä on aloittanut työnsä Espoon helluntaiseurakunnan johtavana pastorina. RV Podcastissa Mäkilä piirtää tilannekuvaa helluntaiseurakuntien tilanteesta ja koronan jälkeisestä ajasta.
Mäkilä pohtii myös muun muassa seurakuntamusiikia, helluntaikirkon asemaa, retro-ilmiötä, ja kertaa myös nuoruuden kokemustaan Livets Ordin raamattukoulussa sekä vuosia Patmos-lähetyssäätiössä. RV Podcastia toimittaa Anssi Tiittanen.

Konffa teki sykähdyttävän paluun – miten pahaa vahinkoa hiljaiset vuodet aiheuttivat?
Juhannuskonferenssi ei olisi voinut saada parempaa uutta lähtölaukausta, kansliapäällikkö Markus Taina arvioi RV Podcastissa.
Kun Juhannuskonferenssi käynnistyi tänä vuonna kahden koronakesän ja päivissä laskettuna kolmen vuoden jälkeen, suuria kysymyksiä oli kaksi – tulevatko ihmiset mukaan ja riittääkö tapahtumaan talkooväkeä. Talkoolaisia oli lopulta jonkin verran vähemmän, samoin asuntovaunuja ja telttoja.
Ruuhkahetkinä kenttä näytti kuitenkin samalta kuin ennen, ja arvioiden mukaan vanha tavoiteluku – 20 000 kävijää – täyttyi. Kenttä näytti nuorentuneen, koska moni nuori aikuinen oli pitkästä aikaa liikkeellä, ja parissa vuodessa monesta lapsesta oli kasvanut tapahtumaa pitkään odotellut "konffateini". Moni seniori sen sijaan jäi kotiin, joko kuumuuden vuoksi tai korona-ajan varovaisuustottumuksien vuoksi.
RV Podcastissa Juhannuskonferenssin käynnistystunnelmissa Konffa-Areenalla ovat kansliapäällikkö Markus Taina ja tiedotusvastaava Leea Toukola. Kentällä tapahtumien etenemistä kommentoivat pehmis- ja hodarikioskin esimies Jouko Saukko, pehmismyyjä Ella, letunpaistaja Aarno Vallineva ja talkoolainen Pena. Tapahtuman loppusaldoa arvioivat suunnittelja Milka Myllynen Fidasta sekä Markus Taina.

Lähetystyö kehittyy koko ajan, mutta kustannustaso muodostaa jo esteitä lähettämiselle
RV Podcastissa päivitetään tilannekuvaa helluntaiseurakuntien lähetystyöstä. Melko yleinen käsitys on, että perheellisen ei kannata edes haaveilla kentälle pääsemisestä, sinkkulähettikin saa valmistautua kiertämään seurakuntia kannatusta eri puolilta raapien. Helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöntekijöiden määrä on tosiaan lähes puolittunut huippuvuosista, mutta onko jokin näkökulma asiaan jäänyt liian vähälle huomiolle?
Lähetyskenttiä samoavat Fidan apulaistoiminnanjohtaja Jyrki Palmi ja Lähetystyön yksikön päällikkö Juha Lehtonen.
Podcastin toisessa osassa Fidan diakoniaohjelman päällikkö Sina Urmas kertoo mitä on holistinen lähetystyö ja minkälaisessa jännitteessä evankeliova, ministry-tyyppinen lähetystyö ja niin sanottu hidas lähetystyö elävät, vai elävätkö? RV Podcastia toimittaa Anssi Tiittanen.

RV:n päätoimittajat uskovat tulevaisuuteen mutta kentän oheneva yhteys huolestuttaa – "On jouduttu kysymään, mihin meitä tarvitaan"
RV Podcastissa tavataan kaksi päätoimittajaa, vuosina 2005-2018 tehtävää hoitanut Leevi Launonen, sekä nykyinen, kesän 2022 jälkeen tehtävän jättävä päätoimittaja Petri Mäkilä.
Mikä oli kaikkein yllättävintä päätoimittajuudessa, mitä päätoimittajat eivät osanneet kuvitella ennen tehtävään astumista? RV:n on sanottu olevan kuva helluntailiikkeestä. Pitääkö tällainen luonnehdinta paikkansa? Lehteen ja etenkin sen linjakysymyksiin suhtaudutaan helluntailaisten parissa jopa intohimoisesti – minkälaisia paineita tämä asetti päätoimittajille? Entä miten paperisen sanomalehden vähittäinen hiipuminen on näkynyt päätoimittajan työssä? Toimittajana Anssi Tiittanen.

Voivatko helluntailaiset ja luterilaiset oikeasti evankelioida yhdessä?
Syksyllä järjestettävän Se löytyi -mission toivotaan yhdistävän seurakuntia evankeliumin asialle valtakunnallisesti. Kirkoilla ja yhteisöillä on kuitenkin toisistaan poikkeava suhde evankeliointiin. Vapaiden suuntien kristityille evankeliointi on olennainen osa kristityn identiteettiä, ja mission onkin saamassa huomattavan osan vapaakristillisistä seurakunnista mukaan. Keskeisiä kysymyksiä kuitenkin on, ottavatko luterilaiset seurakunnat kampanjan omakseen.
Podcastin ensimmäisessä osiossa seurakuntien yhteisen evankelioinnin näkymiä puntaroi Kansan Raamattuseuran koulutuspalveluiden johtaja Mikko Matikainen, toisessa osiossa Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo ja Suomen helluntaikirkon johtaja Kauko Uusila. Toimittajana on Anssi Tiittanen.

Mitä Hillsongista pitäisi ajatella nyt? – Liikkeen merkitys 2000-luvulla ja tuoreet käänteet
Hillsong on ollut 1990-luvulta lähtien eräänlainen helluntai-karismaattisuuden tulenkantaja maailmalla, ja se on onnistunut monessa sellaisessa asiassa, jossa muut ovat epäonnistuneet. Ehkä merkittävin Hillsongin vaikutuksista on ollut se, että liike on onnistunut luomaan näkyvää ja kasvavaa toimintaa liberaaleissa metropoleissa, missä kristillisyys usein tänä päivänä hiipuu.
Mitä Hillsong on merkinnyt suomalaisille kristityille 2000-luvulla? Pääsemme puhumaan myös liikkeen viime aikojen käänteistä ja skandaaleista. Onko Hillsong vain väärinymmärretty uhri, vai pitäisikö sen muuttua? Tai, onko kyse vain siitä, että länsimainen herätys kristillisyys on yhä enemmän kuluttajakristillisyyttä, jossa Hillsong on pikemminkin seuraus kuin syy viime aikoina nähtyihin tapahtumiin.
Asiasta vaihtavat ajatuksia turkulaisen Hope-seurakunnan johtava pastori Teemu Sormunen ja Houm-seurakunnan pastori ja perustaja Niklas Niemelä. Toimittajana on Anssi Tiittanen.

Helluntailaiset – nuo oikeistolaiset, salaliittoteorioita peukuttavat koronadenialistit?
Ovatko uskovaiset kristityt muita alttiimpia salaliittoteorioille, denialismille ja poliittiselle ääriajattelulle?
Uskovaisten on epäilty viime vuosina siirtyneen vahvasti poliittisesti oikealle. Onko tällainen asemoituminen totta, ja jos on, kuinka vahvasta ilmiöstä on kysymys?
Seurakunnissa on pitkä perinne siitä, että politiikkaa ei saarnastuolista puhuta. Onko tämä perinne murtumassa? Entä onko koronadenialismi saanut helluntailaiset pauloihinsa?
Kysymyksiä ja ilmiöitä pohtii teologian tohtori ja opettaja Matti Kankaanniemi. Toimittajana on Anssi Tiittanen.

RV Podcast Special: AIKA 30 vuotta – Kun nuorisolehti katosi Itämeren aaltoihin
vuosina 1991-1994. Aika-lehti ponnisti tyylillisesti uudelle vuosikymmenelle 1970- ja 1980 -lukujen tunnelmista. Elettiin aikaa ennen internetiä, ja lehdillä oli medioina nykyistä paljon tärkeämpi merkitys yhdeisöjen identiteetin kuvaajina. Siksi uudenlaista, räväkkää ja keskustelua herättänyttä Aikaa tarkkailtiin suurennuslasin kanssa.
Nyt RV Podcastissa muistellaan, miltä tuntui tehdä kristillistä nuorisolehteä uuden vuosikymmenen alkaessa? Minkälaista oli Aika-brändin rakentaminen? Minkälaista keskustelua käytiin ja mihin Aika-lehti lopulta vuonna 1994 kaatui.
Huom: tämä jakso kannattaa seurata Youtubesta, koska jaksossa on poikkeuksellisen paljon kuvallista materiaalia. Pääset lukemaan paria Aika-lehteä linkeistä jakson esittelykohdassa Youtubessa.
Keskustelijoina ovat Aika-lehden toimituspäällikkö Thorleif "Tusse" Johansson ja toimittaja Heikki Paatelma, RV Podcastin toimittajana Anssi Tiittanen.

Mitä on positiivinen rasismi, jota romanit kohtaavat 2020-luvulla helluntaiseurakunnissa?
Romanijärjestö Elämä ja valon mukaan romanien kohtaama positiivinen rasismi on seurakunnissa nykyisin jopa yleisempää kuin perinteinen vähättelevä ja syrjivä rasismi.
Mutta mitä positiivinen rasismi on? Tarvitaanko vähemmistöille kiintiöitä? Mitkä ovat romanien polttavimmat kysymykset 2020 luvun yhteiskunnassa ja seurakunnassa? Kysymyksiä pohtii Diakonia- ammattikorkeakoulussa työskentelevä asiantuntija Mertsi Ärling, toimittajana Anssi Tiittanen.

Itsensä kehittäminen – uutta menestysteologiaa?
Onko itsensä kehittäminen 2020-luvun menestysteologiaa?
Podcastissa käsitellään valmennusalan ammattilaisten kanssa itsensä kehittämisen kenttää. Voiko ihminen muuttua, ja jos voi, kuinka paljon? Mistä asiakkaat haluavat luennoilla kuulla? Onko kristillisestä self-helpistä tullut 2020-luvun menestysteologiaa? Aihetta puntaroivat sarjayrittäjä ja valmentaja Mika Poutala sekä Pohjoismaiden suurimman johtajuustapahtuman NBF:n osakas Ville Saarikalle. Toimittajana Anssi Tiittanen.

Ovatko solut "vastaus kaikkeen"? Voiko soluseurakunta olla oikeasti totta?
Idea pienryhmiin perustuvasta soluseurakunnasta on kiehtonut helluntai- ja muita vapaakristillisiä seurakuntia jo vuosikymmenien ajan. Erilaisia avauksia soluseurakunnan suhteen on tehty siellä täällä, mutta missään idea ei oikein ole saanut tuulta alleen.
Yksi poikkeus löytyy: Tampereen helluntaiseurakunnalla on huikeat 133 pienryhmää eli solua. Voi hyvin olla, että Tampereella yksin on enemmän soluja kuin muilla yhteensä.
Miten soluuntuminen on vaikuttanut seurakuntaan? Miten solukehitys on saatu muodostumaan näin huikeaksi? Ja ennen kaikkea, ovatko solut niin sanotusti vastaus kaikkeen. Aiheesta keskustelevat Tampereen helluntaiseurakunnan nuorisotyön johtaja Jarkko "Jake" Lindqvist sekä solunjohtaja Veera Tillander, toimittajana on Anssi Tiittanen.

Ruoka-apu-diakonia saa nyt julkista tukea, mutta se joutuu perustelemaan olemassaoloaan
Seurakuntataustaisten yhdistysten antama ruoka-apu-diakonia on viimein viime vuosina saanut tukea myös julkisista varoista. Toisaalta tukea on kritisoitu, ja moni haluaisi nähdä avunantajina joitain muita tahoja kuin kristittyjen yhteisöjä.
Missä ruoka-aputyössä mennään? Kristillistaustaisia toimijoita on eri puolilla maata lähes sata. Työn aktiivit ovat pääosin eläkeläisiä – onko työn jatkuvuus uhattuna, kun vapaaehtoisten voimat jossain vaiheessa väistämättä hiipuvat?
Tilannetta analysoivat Ismo Valkoniemi (tj, Samaria rf) ja Marja Kauhanen (koordinaattori, Korson Ruokapalvelu ry). Toimittajana Anssi Tiittanen.

RV Podcast: "Pettymysten vuosi 2021?" – Miten raskasta seurakunnille onkaan ollut se, ettei korona-aika päättynytkään vielä?
Vuodenvaihteen RV Podcastissa luodaan tilannekuvaa siitä, millä mielellä kauteen 2022 lähdetään.
Juhannuskonferenssi jäi pitämättä jo toisen kerran peräkkäin. Onko tapahtumaan liittyvä kulttuuri hapertumassa, ja miten IK-opisto pystyy saavuttamaan uusia opiskelijoita? Myös koronapassit puhuttavat: niihin suhtaudutaan vielä kielteisesti, mutta muuttuuko mieli kun kevätkausi alkaa kunnolla.
Toimittajana Anssi Tiittanen.

RV Podcast – Miksi uusien seurakuntien istuttaminen on niin vaikeaa?
Uusien seurakuntien istuttaminen laajalla rintamalla on ollut helluntaiseurakuntien tavoitteena koko kuluvan vuosituhannen. Muualla Euroopassa, myös Pohjoismaissa, helluntailiikkeet kasvavat juuri uusien seurakuntien kautta.
Miksi seurakuntien istuttaminen on niin haastavaa? Miksi istutustyön yläpuolella tuntuu leijailevan epäilyksen varjo? Aiheesta keskustelevat M4 Europe -verkoston koordinaattori Kenno Leier ja Fidan lähetystyöyksikön päällikkö, itsekin seurakunnanistutuksessa mukana olevat pastori Juha Lehtonen. Toimittajana keskustelussa on Anssi Tiittanen.