Skip to main content
Spotify for Podcasters
Hallgass ránk!

Hallgass ránk!

By Anyapara

Örülünk, hogy ránk hallgattok. Kamaszok. Szülők. Kérdések és lehetséges válaszok.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Minden amit a pasizásról gondolunk

Hallgass ránk!Jan 31, 2020

00:00
22:49
A büntetés

A büntetés

Szükség van-e a büntetésre? Hogyan büntetjük a kamaszokat és mit várunk a büntetéstől? Hogyan kapcsolódik a büntetés és a felelősségvállalás?

Salát Luca pszichológus és Szücs Szilvi mediátor beszélgetése arról, hogy van-e értelme a büntetésnek.

Jun 18, 202129:03
Életközepi élet

Életközepi élet

Milyen hangulatban érkezünk meg az életközépbe? Mennyire visel meg minket saját magunk és a környezetünk? Mindenki megkérdőjelezi a szüleit, a párkapcsolatát és a karrierjét negyven-ötven évesen? Mit lát és érzékel ebből a kamasz, aki épp "életeleji krízisben" van?

Salát Luca pszichológus és szűcs Szilvi mediátor beszélgetése az életközépről.

May 27, 202130:19
Fejlődéslélektani fejreállás történt

Fejlődéslélektani fejreállás történt

A kamaszok egy év alatt egy rakás olyan kompetenciát csiszolgattak fényesre, ami ellen most életkorilag lázadniuk kellene. Ki látott már olyan kamaszt, aki vacsorát főz, szülői baszkurálás nélkül tanul, együtt írja a dolgozatot a tesóval, kitereget, háziállatokat pesztrál, a rendetlen anyja után pakol? Most látunk.
Ami nekünk látszólag jó, az nekik egy fejlődéslélektani fejreállás. Itthon ülnek, ahelyett, hogy lázadnának, leválnának, feszegetnék a határaikat, faképnél hagynának, a nagyvilágban idiótábbnál idiótább szociális szerepeket próbálgatnának.

Erről a fejreállásról beszélget Szücs Szilvi mediátor és Salát Luca pszichológus.

May 13, 202131:29
Engedd el...vagy mégsem?

Engedd el...vagy mégsem?

Az Engedd el! azt üvölti az arcodba, hogy a problémákat nem megdolgozni kell, hanem megszabadulni tőlük. Aki pedig nem felel meg a „Légy pozitív” életérzésnek, hanem rágódik, zokog, összeomlik, arra környezete könnyen pattintja rá a gyenge, önsorsrontó, neurotikus bélyeget.

Az Anyapara által képviselt Engedd el! leginkább arra utal, hogy ne féljünk attól, hogy a kamasz gyerekünk már egyedül is be tudja kötni a cipőjét és kérni tud magának egy sajtostejfölöst. Mi több: éli a saját életét, amibe soha nem fog betekintést engedni neked, ha nem hagyod, hogy bizonyos kérdésekben egyedül döntsön és egyedül élvezze azt.

A "két" Engedd el! -ről vitáztunk. Salát Luca pszichológus és Szücs Szilvi beszélgetése 20 percben.

Mar 17, 202019:57
A rosszkedv vagy depresszió

A rosszkedv vagy depresszió

A depresszió a világ egyik legundorítóbb betegsége, a kamaszkor pedig egy olyan izgalmas, szerethető, vicces időszaka az életnek, ami attól normális, hogy abnormális epizódok tarkítják. A megkülönböztetés azonban élet-halál kérdése lehet.

A gyógyulás esélye annál jobb, minél előbb érkezik a segítség. Ezért aztán fontos felismernünk, ha gyermekünk viselkedése túlmutat egy szerda délutáni szalondepressziós hangulaton.

Salát Luca pszichológus és Szücs Szilvi beszélgetése 20 percben a kamaszkori depresszióról és arról, hogy mi szülők mit tehetünk, hogyan ismerhetjük fel és hogyan segíthetünk a kamasznak. Fontos téma. Fontos ügy.

Feb 29, 202020:08
Te miért dolgozol?

Te miért dolgozol?

Igaz az, hogy csak pénzért nem lehet dolgozni? Ha bármit dolgozhatnál, mi lenne az?

Salát Luca pszichológus és Szücs Szilvi mezei negyvenes beszélget a munkáról, az áloméletről, az álommelóról és arról, hogy mindezt látják a kamaszok is.

Feb 14, 202018:55
Beszélgessünk a tabukról

Beszélgessünk a tabukról

Milyen tabuk léteznek? Léteznek ilyenek egyáltalán? Neked mik jelentik a tabut a felnőtt beszélgetésben és egy gyerek esetében.

Pénz, politika, szex? Igaz ez a hármas még mindig?

Salát Luca pszichológus és Szücs Szilvi beszélget a tabukról. Annyit azért el kell árulnunk, hogy a beszélgetés nagy része a szexről szól, egész pontosan arról, hogyan beszélgessünk a kamaszokkal erről a témáról, egyáltalán kell-e erről beszélni. Mi hogyan éltük meg ezt kamaszkorunkban és most mit "mentünk át" ebből a saját gyerekeink felé.

Feb 07, 202022:59
Minden amit a pasizásról gondolunk

Minden amit a pasizásról gondolunk

Mennyire nehéz vagy más pasizni negyven körül, mint tíz vagy húsz éve? Mit gondolunk másképp? Mennyire engedjük magunkat bele egy kapcsolatba, és egyáltalán, hol találkozunk férfiakkal? Salát Luca pszichológus és Szücs Szilvi beszélget. 20 percben. A pasikról.

Jan 31, 202022:49
A tanuláson parázunk

A tanuláson parázunk

Miért nem tanul egy kamasz? Kell-e tanulni vele? Mennyire para ez a tanulás téma? Szücs Szilvi és Salát Luca pszichológus beszélget a tanulásról. Általában a tanulásról, a jegyekről, a továbbtanulásról. Saját gyerekkori és felnőtt tapasztalataikról, megtörtént események kapcsán. 

20 perc, 2 résztvevő, 1 téma. Értelmes és értelmezhető formában.


Jan 24, 202021:33
Először letudom a gyereknevelést, aztán majd...

Először letudom a gyereknevelést, aztán majd...

Szücs Szilvi beszélget Salát Luca pszichológussal arról a sokunkban megszólaló gondolatról, miszerint: "Először letudom a gyereknevelést, majd utána foglalkozom magammal. Ha majd ráérek." Ismerős?

Miközben mindkét élet párhuzamosan zajlik. Érdemes azzal kezdeni, hogy jól csinálom-e saját magammal kapcsolatban a dolgokat? Jól érzem magam a bőrömben. Majd: jól csinálom-e a kamasszal kapcsolatban? Jól érzi magát a bőrében?


Jan 17, 202021:06
Mit olvasol?

Mit olvasol?

Kedvenc könyvről, nem tetszett könyvről és abbahagyott könyvről beszélgettünk, és egy kicsit arról is, hogyan lehet egy Olvasóklubot elindítani. Szóba kerül néhány konkért szerző és cím is, érdemes belehallgatni ebbe a szubjektív könyv - és olvasásajánlóba amelyben Judit és Szilvi beszélget.

May 11, 201934:14
Ami az arcra elfér
Apr 26, 201935:05
Az igazi hétköznapok, amikor minden egyszerre történik
Apr 12, 201935:35
Hányféleképpen lehet gyászolni
Apr 05, 201930:52
Önkritikától a fényvédőig

Önkritikától a fényvédőig

Neked van önkritikád? "Ennek a nőnek nincs önkritikája!" Vagy éppen túlságosan is önkritikus vagy? 

Judit és Szilvi arról beszélgetett, hogy egy negyvenes nőnek (azaz nekünk) mikor kell(ene) önkritikát gyakorolni. A napi 60 ezer gondolatból (ennyi van átlagosan egy embernek) hány gondolatot szánjunk erre? És a fényvédelemre?!


Mar 29, 201931:36
Mennyit "rendezkedsz" otthon?

Mennyit "rendezkedsz" otthon?

Igaz-e az az állítás, hogy nézd meg a lakását és megismered az embert? Te voltál már úgy, hogy ez nem jött be? 

Szoktad átrendezni az életed kellékeit az otthonodban? Szeretsz rendezkedni? Mindig rendet raksz? És a kamaszok szobája? Intézkedsz ott is, vagy ezt rájuk hagyod?

Eredetileg a "lakberendezésről" szerettünk volna beszélgetni, de mivel egyikünk sem az, ezért saját példákon mutatjuk be, hogy számunkra mi a fontos egy élettérben. Bevallunk egy-két félresikerült és néhány jobb választást, hiszen mindig egy kicsit változunk és ezzel a körülöttünk lévő élet(tér) is. Illetve az is kiderül, hogy mindig igaz-e az első állításunk.

Mar 22, 201933:37
Te mersz kikapcsolódni?

Te mersz kikapcsolódni?

Napi szinten belefér, hogy kikapcsolódj? És hétvégén? Judit és Szilvi arról beszélgetett, hogy nekik mi a kikapcsolódás. Szilvinek például kora reggel indul a nap és amíg elkészül a kávéja, kiszedegeti a gazt az udvaron...Judit pedig délutánonként...na, ezt inkább élőben hallgassátok meg!

Beszélünk a hétvégékről és az utazásokról is, amelyek ritkán fordulnak elő, de a rákészülés már része az élvezeteknek. Ti, hogy csináljátok? 

Mar 14, 201932:13
Boldog nőt!

Boldog nőt!

Hárman beszélgettünk a Nő nap kapcsán. Kinek, mit jelent vagy éppenséggel mit nem jelent ez a nap. Jelent-e egyáltalán valamit. Nem unalmasan, őszintén, saját történetekkel a nőségről, a Nő napokról, arról, hogy ki szeretett volna fiú lenni és van-e különbség az anya és az apa között. Szóval van itt minden, pedig csak arról akartunk beszélni, hogy az 1800-as években az amerikai munkásnők tüntettek és most meg 2019 van és ugyanúgy Nő napnak hívjuk a mai napot. 

 Salát Luca, Kárpáti Judit és Bábel-Szücs Szilvi beszélget.

Mar 08, 201938:58
Pasizás negyven körül
Mar 01, 201931:34
A kudarc a siker előszobája?

A kudarc a siker előszobája?

Arról beszélgettünk, hogy mi a kudarc, kell-e a kudarc a sikerhez, egyáltalán kinek mit jelent a siker. Olyan divatos most sikeresnek lenni, sikeres nőket követni, de a "legdivatosabb" pontokba szedni, hogy mit tegyél, hogy sikeres légy! 

Bábel-Szücs Szilvi és Kárpáti Judit beszélget a témáról pontok nélkül, inkább kérdőjelekről. Pont olyan, mintha te is itt ülnél velünk.

Feb 22, 201936:26
Neked milyen a viszonyod a pénzhez?

Neked milyen a viszonyod a pénzhez?

Neked milyen a pénzed? Mennyire akadsz ki azon amikor nem úgy alakulnak a pénzügyeid ahogy szeretnéd? Mennyire tudod őszintén kommunikálni a pénzügyeidet? Van pénzed, nincs pénzed? Hallgasd meg 3 negyvenes nő beszélgetését amikor kinyitják a pénztárcájukat.

Kiss Mónika, Kárpáti Judit és Bábel-Szücs Szilvi beszélgetett őszintén, önirónikusan, de konkrét tippeket adva a pénzhez való hozzáálláshoz. 

Feb 15, 201940:52
Te kinek a véleményére hallgatsz?

Te kinek a véleményére hallgatsz?

Arról beszélgettünk, hogy mennyire számít mások véleménye. Kinek a véleménye számít? Kire hallgatunk? Hogyan változott ez az évek során?

A negyedik beszélgetésünk is laza, önirónikus, pont olyan, mintha itt üllnél te is velünk.  

Feb 08, 201936:49
Negyven körül milyen a tested?

Negyven körül milyen a tested?

Hogyan kezeljük azt a húsba vágó kérdést, hogy a testünk bizony megváltozik negyven körül. A már szokásos rendhagyó, önirónikus, de őszinte stílusban. Három Anyapara szerző beszélget a testéről. Haj, arc, test és persze sok lélek. Hallgassátok Kárpáti Juditot, Salát Lucát és Bábel-Szücs Szilvit.

Feb 01, 201940:51
Sapka, melltartó, nyugdíj és egyéb fontos ügyeink
Jan 25, 201936:27
Hallgass ránk! Anyapara első podcast

Hallgass ránk! Anyapara első podcast

Bábel-Szücs Szilvi és Kárpáti Judit arról beszélget, hogy a negyvenes nők kamasz gyerekkel "spéci" változó helyzetben vannak. A változás közös, de miben és mit lehet ebből kihozni? Első rész.

Jan 18, 201916:17