

Arado PodcastNov 16, 2023

Läpikäydään Arado State of the Art -kyselyä osa 1: Languages
Keräsimme tänän syksynä Arado State of the Art -kyselyn, joka selvitti mitä teknologioita meillä käytetään ja mitä niistä ollaan mieltä. Tässä jaksossa käymme tuloksia läpi Konstan, Timon ja VP:n voimin.
Asiakkaidemme myötä tuloksissa näkyi luonnollisesti paljon Microsoftin stackia, mutta mukana oli onneksi myös monia muitakin teknologioita ja etenkin funktionaaliset kielet olivat herättäneet meikäläisissä paljon kiinnostusta.
Mikä funkkarikielissä niin kiinnostaa? Kuule Timon ja Konstan ajatukset aiheesta tässä jaksossa!

Kysy Konsultilta 2023 - Konsta, Simo-Pekka ja VP Turun Wappuradion lähetyksessä
Sujuuko konsultilta paremmin kyykkä vai koodi? Montako pakettia post-it -lappuja kuluu vuodessa? Mikä on paras ohjelmointikieli ja miksi se on PHP?
Näitä ja muita syvän päädyn kysymyksiä pohtivat Konsta ja Simo-Pekka Turun Wappuradion Kysy Konsultilta -livelähetyksessä. Kuuntele chatin esittämät kysymykset ja lonkalta vappuhuumassa heitetyt vastaukset!

Arvot startupissa - Haastattelussa Uniofyn Aslak Haarahiltunen ja Antti Mäki
Uniofy -startupissa on mukana siitä mielenkiintoista porukkaa, että heidän kanssaan kehityshommista keskustellessa nousevat arvot esiin kuin itsestään. Yrityksen tehtävänä on auttaa ammattiliittojen jäseniä tekemään työpaikoilla omaa edunavalvontatyötään, sekä päivittää samalla työmarkkinajärjestöjen toimintaa digiaikaan, joten heidän työnsä vaatiikin vankkaa arvopohjaa. Uniofyllä onkin selvästi opittu tekemisen lomassa myös kysymään: “Miksi tätä tehdään?” ja arvot ohjaavat yrityksen toimintaa tuotekehityksestä aina yhteistyökumppanien valintaan.
Minkälaisille arvoille Uniofy rakentuu ja miten usein vain osaksi paraatipuheita jäävät arvot on saatu yrityksessä osaksi päivittäistä tekemistä ja päätöksentekoa? Kuuntele keskustelu Antin ja Aslakin kanssa ja tiedät!

Toimiiko neljän päivän työviikko? Vieraana Frans Tihveräinen, FlyAR
Neljän päivän työviikko on pulpahdellut viime aikoina keskustelunaiheena esiin monesta suunnasta, mutta FlyAR -startupin porukka aloitti oman kokeilunsa kolmen päivän viikonlopusta jo viime syksynä. VP ja Konsta juttelevat tässä jaksossa Frans Tihveräisen kanssa siitä, miten neljän päivän työviikko on toiminut startupin arjessa käytännössä ja minkälaisen vastaanoton se on saanut osakseen oman porukan kesken ja firman ulkopuolella.
Ennakkoluuloton asenne testata uusia toimintatapoja ja Fransin jakama kyselypalaute ovat varmasti mielenkiintoista kuultavaa jokaiselle, joka on pohtinut neljän päivän työviikkoa viime aikoina. Lopussa keretään myös nörttäillä vähän AR:stä. Kiitos kuuntelusta!

Empatia töissä - haastattelussa Aki Salmi ja Iiris Jalkanen
Aki Salmi ja Iiris Jalkanen pitivät meidän porukalle vuoden 2022 alussa koulutuksen aiheella “Empatia töissä”. Koodarihommissakin voi toisinaan törmätä tilanteisiin, jotka nostavat tunteita pintaan ja vaativat toisen osapuolen huolellista kuuntelemista, ja koulutuksen opit ovatkin jääneet meille elämään keskusteluissa siitä, miten kohdata kanssakulkijoita töissä sekä kotona. Kuuntele haastattelu Akin ja Iiriksen kanssa kuullaksesi miten empatiatyö ja Nonviolent Communication voivat auttaa yhteyden luomisessa toisiin ihmisiin, itsetuntemuksen kasvattamisessa ja kulttuurin rakentamisessa töissä.

“Asian tekeminen helposti voi vaatia paljon ajatustyötä” - Patrik Herrgårdin uratarina
Patrikin kanssa keskustellessa ei voi välttää puhumasta kokonaiskuvan merkityksestä kehitystyölle ja kuinka tärkeää tiimille on tietää mihin ollaan menossa. Kehittäjät osaavat kyllä rakentaa vaikka kuinka hienon ohjelman, mutta ilman kommunikaatiota ja näkemystä softan tarkoituksesta, se voi tehdä asioita, joista ei ole asiakkaalle mitään hyötyä.
Patrik jakaa uratarinassaan ne monet kerrat, kun hänet on heitetty syvään päähän - oli kyse sitten puhelinten kalibrointisoftan kehittämisestä Nokialla, salamyhkäisestä migraatioprojektista Lowellilla tai juniorijalkapalloilijoiden valmentamisesta pelikentän laidalla.

"IT -ala näyttää osaltaan suuntaa tulevaisuuden työelämälle” haastattelussa Eero Rostiala, Gofore
Ohjelmistoala on siitä jännä, että siellä yritykset kilpailevat jatkuvasti pienimmistäkin mahdollisuuksista tehdä työntekijänsä tyytyväisemmiksi. Goforelle tämä tarkoittaa mm. oman TESsin luomista sekä Hohto -järjestelmän rakentamista, jonka kautta kehittäjät pääsevät itse vaikuttamaan yhä enemmän siihen, mihin projekteihin lähtevät mukaan seuraavaksi.
Tässä Arado Podcastin jaksossa vieraaksemme saapuu Goforen Turun toimiston johtaja Eero Rostiala ja hän uskookin, että IT -ala on kovan osaajista kilpailun myötä muodostunut monessa suhteessa suunnannäyttäjäksi työntekijöiden toiveisiin ja tarpeisiin vastaamisessa. Kehittäjien sekä muiden digitalisaation asiantuntijoiden toiveet ovat moninaisia ja Eero jakaakin haastattelun aikana näkemystään siitä, mikä kaikki vaikuttaa tekijöiden tyytyväisyyteen ja hyvään fiilikseen työpaikalla.

Kysy Konsultilta 3 - Missä Mannisen Villen takki mahtaa matkustaa?
Henkka ja Ville olivat tänä vuonna kolmatta kertaa mukana Turun Wappuradiossa vastaamassa kuulijoiden kysymyksiin aiheesta kuin aiheesta. Yllättäen kysymykset liittyivätkin oikeasti ohjelmistokehittämiseen, mutta työmääräarvioiden tuottamasta tuskasta ja sertifikaattien merkityksestä keskustelemisen lisäksi päästiin toki myös pohtimaan Mannisen Villen takin syvintä olemusta. Tämä podcast -jakso on nauhoite liveshowsta ryyditettynä toimituksen varsin wappuisilla jinkuilla ja meille tuotetuilla radiomainoksilla.

Tekkispodcast: Tekninen velka
“Tehdään nyt nopeasti ja korjataan myöhemmin?” Kuulostaako tutulta? Teknisen velan ottaminen kuuluu softabisnekseen, mutta rahalainojen tapaan myös takaisinmaksun päivä koittaa aina vääjäämättä. Henkka, Simo-Pekka ja Teemu kokoontuvat tässä jaksossa keskustelemaan teknisen velan vaikutuksista softakehittäjien työhön, miten sitä hallitaan ja miten siitä kommunikoidaan niin, että bisneskin ymmärtää. Sekä siitä, kuinka legacy -koodiin kurkistaessaan välttää päätymästä Narniaan.

"Senioriksi kasvamisessa on enemmän kyse vastuusta, kuin siitä miten hyvin ymmärrät TS:n syntaksin." - Teemu Mäntyharjun uratarina
Teemusta piti alun perin tulla kylteri, mutta anonyymin Stockan keikkatyöläisen vinkki veikin Turun Yliopiston IT -laitokselle. Matkan varrella on käyty Affecton huumorikornerissa ja laitettu Houstonin Turun toimistoa pystyyn - sekä tietenkin tunkattu koodia mm. Finnairilla. Teemu suhtautuu työhönsä puunikkarin pieteetillä ja jakaa tässä jaksossa myös ajatuksiaan siitä, mitä senioridevaajaksi kasvamiseen kuuluu.

"QA tuottaa tietoa siitä, ollaanko menossa oikeaan suuntaan." - Haastattelussa Jani Grönman, Hidden Trail
QA:sta tulee monelle kehittäjälle varmasti ensimmäisenä mieleen testaus tai portinvartija, joka päättää pääseekö koodia tuotantoon vai ei. Quality Assurance, eli laadunvarmistus on kuitenkin pohjimmiltaan tapa tuottaa tietoa siitä, ollaanko projektissa menossa oikeaan suuntaan. Keskustelemme Jani Grönmanin kanssa niistä monista tavoista, joilla laadunvarmistus näkyy kehittäjän elämässä, ja miten parempaa QA -kulttuuria voi rakentaa työpaikallaan.

Digitaalisen bisneksen trendit vuodelle 2022 - haastattelussa Sofokuksen Teemu Malinen
Teemu Malisen rakas harrastus on visioida tulevaisuutta ja tässä haastattelussa käydäänkin läpi hänen mielestään oleellisimmat digitaalisen bisneksen trendit vuodelle 2022. Siinä missä Metaversen tai Web 3.0:n takia ei kannata vielä laittaa liiketoimintasuunnitelmia uusiksi, saattaa no-code- ja low-code -ohjelmien yleistyminen vaikuttaa softadevaajan työhön piankin, kun yhä useamman alan asiantuntija pääsee syvemmälle mukaan kehitysprojekteihin. Entä mitä taas on Product Led Growth tai mikropivotointi? Kuuntele jakso ja tiedät!

Malagan teknologiakeskus ja hybridiorganisaatioiden tulevaisuus - haastattelussa Wunderdogin Mika Viskari
Suomen ohjelmistokehityskentässä saatiin kuulla joulun alla kiintoisia uutisia, kun Wunderdog ja Finnair ilmoittivat perustavansa yhteistuumin teknologiakeskuksen Malagaan. Miksi juuri Malaga ja minkälaisia hyötyjä sekä haasteita useaan maahan hajautettu kehitysorganisaatio tuo tullessaan? Aiheesta kanssamme keskustelemassa Wunderdogin perustaja ja liiketoiminnan kehityspäällikkö Mika Viskari.

Rekryalan ammattilaisen vastauksia osaajapulaan - haastattelussa Hilla Lempiäinen
Hilla Lempiäinen tarjoilee tässä jaksossa vankkaa rekrytointialan ammattilaisen näkemystä kaoottisen osaajapulan ratkaisemiseen. Viisaus ei asu johdon pääkopassa, vaan vastaukset kannattaa hakea henkilöstöltä, ja ajattelun pitää muuttua reaktiivisesta pelkän osaamisen hakemisesta pitkäjänteiseen ammattilaisten houkuttelemiseen. Tämän lisäksi tutkiskellaan junior-devaajien ja kansainvälisten osaajien rekryämisen tuomia mahdollisuuksia ja kuullaan Hillan mielipide mm. rekrybonuksista.

Miten palkata, kouluttaa ja sitouttaa junioridevaajia? Haastattelussa If vakuutuksen Tiina Vainio
Yksi vastaus ohjelmisto-osaajien pulaan on kouluttaa niitä itse. Vakuutusyhtiö If on pyörittänyt viimeiset kolme vuotta .NET Trainee -koulutusohjelmaa, jossa vastavalmistuneista tai muuten uransa alkuvaiheessa olevista devaajista leivotaan ammattilaisia osaksi If:in IT-yhteisöä.
Tässä jaksossa Tech Community & Growth Partner Tiina Vainio avaa sitä, miten .NET Trainee -ohjelma on toteutettu, minkälaisia panostuksia se vaatii, sekä miten luodaan työyhteisö, jossa devaajat haluavat kokemuksen kerryttyä myös jatkaa.

Arado Bites: Learning to share knowledge and create a personal connection when working remotely
"I miss the office chit-chat." Sound familiar? Office banter is not the same in the era of distributed and remote work. Sharing knowledge and creating a personal connection with your team members requires a more conscious effort and learning to proactively tell about what you do and what you know.
In this bite-sized podcast episode, Luis Suarez shares his tips on how to grow your knowledge-sharing muscle and start creating conversations in your digital workspace.

Ihmisen ja koneen välimaastossa - keskustelua designista Taisteen Ville Kaislan kanssa
Design auttaa parhaimmillaan ratkomaan ongelmia ennen kuin ne syntyvätkään. Se on avainasemassa, kun suunnitellaan ihmisen ja koneen välistä kommunikointia, ja design-ajattelusta saa ammennettua oppeja elämään myös softakehityksen ulkopuolella.
Designin ja ohjelmistokehityksen yhdistäminen on ollut Taisteen genetiikassa alusta alkaen. Ville Kaisla, yksi yrityksen perustajista, jakaa tässä jaksossa pitkän kokemuksen tuomia ajatuksiaan aiheesta.

"Tarkoitus on olla lähettiläs, ei megafoni" - Hanna Roihuvaaran Dos and Don'ts työntekijälähettiläänä toimimiseen
Mikä ihmeen työntekijälähettiläs? Parhaimmillaan yrityksen viestintä ja työntekijän henkilöbrändi lyövät kättä, pahimmillaan duunari yritetään painostaa firman megafoniksi. Viestinnän moniottelija Hanna Roihuvaara jakaa tässä podcast -jaksossa Dos and Don’ts -listansa kummallekin osapuolelle työntekijälähettiläänä toimisesta sekä siitä, miten omaa tiimiä voi siihen kannustaa.

Liima tietohallinnon ja liiketoiminnan välissä - haastattelussa HMD Globalin Jussi Sorvali
Meillä oli kunnia saada podcastimme vieraaksi HMD Globalin CIO Jussi Sorvali! Jussilla oli takanaan pitkä ura Nokialla hänen aloittaessaan HMD:lla - olihan hän esimerkiksi mukana neuvotteluissa silloin, kun matkapuhelintoimintoja myytiin Microsoftille. Sekä myöhemmin HMD:n mukana ostamassa niitä takaisin.
Jussi tykkää tehdä töitä tietohallinnon ja liiketoiminnan rajapinnassa ja haastattelussa päästäänkiin kurkkaamaan HMD:n kaltaisen nopeasti kasvavan teknologiayrityksen konepellin alle. Jussilla riittää asiasta paljon hyvää kerrottavaa, oli kyse sitten skaalautuvan pilvi-infran rakentamisesta 80 eri maahan tai tiimin kasvattamisesta yrityksen mukana.

Kysy Konsultilta 2 - Henkka ja Ville jälleen Turun Wappuradion vieraina
Mikä on tämän viikon kuumin fronttiframeworkki? Mikä erottaa konsultin ja konsulentin? Juusto vai kinkku päälle? Ville ja Henkka olivat tänäkin vuonna vieraana Turun Wappuradiossa vastaamassa kuulijoiden kysymyksiin aiheesta kuin aiheesta.

Arado-Palat: Kaksi näkemystä koneoppimisen merkityksestä ohjelmistokehittäjien tulevaisuudelle
Tekoälyn ja koneoppimisen kehitys tulee muuttamaan ohjelmistokehittäjien työtä, oli kyse sitten dataprojektien yleistymisestä tai softasta, joka koodaa itse itseään. Kuinka nopeasti tämä muutos tapahtuu, tai kuinka huolissaan siitä pitäisi olla, onkin sitten toinen keskustelunaihe. Tässä kahdesta Uratarinat -haastattelusta koostetussa pätkässä kuullaan Mikko Junnilan ja Ville Henrikssonin mielipiteet aiheesta.

Liiketoiminnan ja kehittäjien pitää jutella - Ville Henrikssonin Uratarina
Ville Henriksson on aina tykännyt esittää mielipiteitä ja auttaa muita kehittymään. Hän harkitsikin alun perin luokanopettajan koulutusta, mutta myös ohjelmistokonsultin ura on vienyt samojen teemojen äärelle. Tässä Uratarinat -jaksossa käydään läpi Villen matka Åbo Akademilta Aradolle, ja kuullaan hänen mielipiteensä mm. softakehittäjien ja liiketoiminnan kommunikoinnin tärkeydestä, sekä koneoppimisen merkityksestä senioridevaajien tulevaisuudelle.

Arado-palat: Pelot ja ennakkoluulot siirtyessä työntekijästä konsultiksi
Millaista on vaihtaa roolia työntekijästä konsultiksi? Tässä aiemmasta podcastista napatussa palasessa Mikko, Henkka ja Anssi keskustelevat peloista ja ennakkoluuloista, joita heillä oli alun perin konsultiksi ryhtymistä kohtaan. Mitä jos ei olekaan projektia ja päätyy penkille? Joutuuko myymään? Näitä ja paria muuta kysymystä pohditaan tässä jaksossa.

Löytääkö generalisti punaista lankaansa? Kahvit Kimmo Laineen kanssa
Kimmo Laine hukkasi oman kotikaupunkinsa, mutta löysi sen sitten ihmisten kautta uudestaan. Tässä juttutuokiossa käydään läpi hänen monivaiheista matkaansa Turusta maailmalle ja takaisin, miten generalisti löytää paikkansa työelämässä ja kuinka somepöhinä tuo mukanaan myös kaipuuta simppelimpiin aikoihin. Entä miltä etätyöelämä näyttää työhyvinvoinnin kanssa päivittäin työskentelevän silmin? Pitkä ja polveileva keskustelu antaa hyvin kuvan siitä, mitä koko uran jatkunut punaisen langan etsintä voi opettaa - ja miksi sen löytämisestä ei tarvitse olla koko ajan niin huolissaan.

IT -vuorta kaivamassa - Simo-Pekka Koskisen Uratarina
Simo-Pekka päätyi alun perin hakuammunnan kautta dippainssin opintoihin, ja ensimmäisten peruskurssien perusteella ohjelmointi oli "pölöä hommaa". Myöhemmin koodihommiin kuuluva ongelmanratkaisu alkoi kuitenkin kiehtoa, ja Simo-Pekka onkin sittemmin rakentanut synnytyksen tarkkailuun tarkoitettua mobiiliappista Afrikkaan, tavannut Githubin ilosanoman saattajia järjestäessään Turku Agilea, sekä rakentanut kotonaan yhden jos toisenkin yet another to-do -äpin. Simo-Pekan ovelia huomioita uransa varrelta tässä Uratarinat -jaksossa.

Ohjelmistokehitys on tiimityötä - Jukka Tammisen Uratarina
Jukka Tammisen ohjelmointiura käynnistyi Commodore 64:n komennolla PRINT "JUKKA IS BEST". Viimeistään yliopistossa vahvistui fiilis, että ohjelmointi on hienoa hommaa, ja tämän jälkeen Jukan matka on kulkenut Nokian, kymmenen vuoden Lindorff -rupeaman ja Hesburgerin arkkitehtihommien kautta meille. Hesen itsepalvelukassan sielunelämän lisäksi keskustelemme Jukan teatteriharrastuksesta, mitä tehdään, jos unohtaa replat lavalla, ja kuinka niin teatteri, kuin ohjelmistokehityskin, on tiimityötä.

Vakuutusala auttaa arkea jatkumaan - haastattelussa Ifin Tuomas Riihimäki
Vakuutusala ei ole enää pitkään aikaan ollut meleeratun harmaa mainframe -ympäristö, vaan siellä tehdään ketterästi johdettuja kehitysprojekteja mielenkiintoisilla teknologioilla. Ratkaistavat ongelmat ovat arjesta tuttuja; työllään pääsee helpottamaan mm. kolhun saaneen auton huoltorumban taakkaa.
Asiakkaamme Ifin Head of IT Claims Tuomas Riihimäki avaa tässä haastattelussa muiden aiheiden ohella, millaisessa roolissa design on kehitystyössä, miltä vakuutusalan tulevaisuus näyttää ja miksi autokorjaamonkin kannattaa digitalisoitua.

Dipak Vadera, Leadfeeder - Life and work as a digital nomad
Four years ago Dipak Vadera wanted to pursue life, that would give him more purpose, and decided to quit his job at Hootsuite to become a full-time backpacker.
In this episode of our podcast, we hear how he conducts his life as a digital nomad: how he was able to find work suitable for this lifestyle, how he chooses the next country to go to, and how he self-motivates at work while travelling.
Dipak has an inspiring story to tell on how distributed work can enable you to live life in the way you want to. His webpage can be found from https://www.dipakvadera.com

Luis Suarez 2/2 - How to share more and create connection in the digital workspace?
Distributed working can boost productivity and create a better work-life, but it also requires much more deliberation and design from both your company and you personally.
In this second part of our interview with distributed work enthusiast Luis Suarez, he gives good tips on how you can start sharing more of your daily work with your colleagues to create possibilities for connecting and sharing ideas.
In addition to this, he gives examples of companies, that are doing distributed right and gives further insight on what we can learn from the past to not make the same mistakes again.
If you wish to follow Luis in the future as well, here is his latest blog post: http://www.elsua.net/2020/02/06/transitions/

Luis Suarez 1/2 - Interview with a distributed work veteran
Our new normal was really nothing new for Luis Suarez - he started working remotely when people were obsessed with conference calls the same way we are obsessed with video meetings today. After 20 years of distributed work, and having written about it for almost the same amount of time, he has a lot to say about the phenomenon.
Why are you always more effective when you work distributed? Are we taken over by a cult of busyness? Or do you remember, when we used to hate the office? Luis delivers interesting viewpoints and thought-provoking opinions throughout this episode.
You can find Luis' blog from www.elsua.net

Accessibility & AI - an interview with Michael Stormbom, Lingsoft
Lingsoft has been doing NLP and translation services for a long time - they eg. developed the original spell-check for MS Word for the Nordic languages. In this episode, we discuss with their Business Director Michael Stormbom about new EU directives related to digital accessibility, how language services such as subtitling can help with those, and the state of AI-powered services in general.
What advantages does combining humans with automated processes give against giants such as Google and Amazon? Or does Michael think they are able to automate themselves out of existence in the future? This and many more topics in this episode!

Uratarinoita - Markus Suominen
The Untold Story of Markus Suominen.
Markuksen matka on kulkenut läpi IT -kuplan, Nokian huippuvuosien, Symbianin alasajon ja parin yrityskaupan. Asiat eivät ole aina edenneet suunnitellulla tavalla: Edukit vaati heittäytymistä markkinoinnin pariin, eikä matkapuhelinmaailman taakseen jättäminen ollut helppoa. Kaikessa on kuitenkin lopulta aina käynyt hyvin, ja muutokset näyttävät myöhemmässä valossa enimmäkseen positiivisilta.

Mitä Puolassa oikein tapahtuu?! - Haastattelussa Christian Maines
Ruotsin IT -alan toimijoita haastatellessamme olemme toistuvasti törmänneet trendiin ohjelmistokehityksen ulkoistamisesta Puolaan. Maa on EU:hun liittymisensä jälkeen noussut nopeasti osaavaksi IT -palveluiden tarjoajaksi ja kauppa käy etenkin Pohjoismaihin, Jenkkeihin ja Lähi-Itään.
Christian Maines on tehnyt alalla töitä Puolassa jo hyvän aikaa, ja hän on loistavasta asemassa avaamaan maassa tapahtunutta muutosta sekä kansainvälisen kaupan toimintatapoja. Nopeus on valttia, omaa osaamistaan on varauduttava päivittämään jatkuvasti, mutta tarvittaessa pitää myös uskaltaa pyytää apua. Puolaan ulkoistamisen trendi ei ole Suomessa vielä päässyt täyteen vauhtiinsa, mutta se on alalla vaikuttava realiteetti, josta on tärkeä pysyä tietoisena.

Career Stories - Stefano Garusi
Stefano Garusi was told in school, that: "There is no future in coding." Despite these warnings, he decided to pursue a career in software development and has spent most of his working life in Finland.
Without any previous experience, nor existing networks, Stefano built his career here from scratch and has since worked for companies such as Nokia, Tieto, and If. Also, remote working for an Italian startup, while at the same time working full time in Finland, and being a father of newly born twins has kept him busy over the years!
Stefano has a genuine and deep interest in his craft, and in addition to his career story, we hear his views on eg. Federated Social Networks.

Uratarinoita - Mikko Junnila
Mikko Junnilan ohjelmoijanuran alkukipinät voidaan löytää Quakenetin ajoilta, kun hän modasi skriptoja omille irc -kanavilleen. Mikko on ehkä ainoa henkilö koskaan, joka on opiskellut .Net -sertifikaatin kirjasta, mutta tämä serti avasi sittemmin ovet silloiselle CCC:lle. Matkan varrella on rakennettu ERP -järjestelmää anonyymille suomalaiselle keittiöyritykselle, sekä toimitettu protoja esimyynnin tueksi. Mikolla on myös ollut tapana käydä dippaamassa itseään startup-maailmaan tilaisuuden tullen, ja tästä onkin jäänyt hyviä muistoja sekä IndustryHack voitosta, että Edukitin rakentamisesta.
Mikolla on taipumus analysoida ja kehittää jatkuvasti omaa toimintaansa, ja hän jakaakin hyviä vinkkejä oman tekemisen ja ajankäytön tehostamiseen. Entä miltä näyttää ohjelmoijan tulevaisuus Open AI:n valossa? Pohdiskelua ohjelmoijan arkielämästä ja tulevaisuudesta luvassa tässä Uratarinat -jaksossa.

Uratarinoita - Henrik Lehtonen
Henrik Lehtonen, eli Henkka, tuntuu hakeutuvan luonnostaan haasteiden äärelle. Hän lähti Aradoon mukaan neljäntenä jäsenenä - ensimmäisenä perustajajoukon jälkeen, ja tämän jälkeen matkalla on rakennettu muun muassa Edukit -startup ja webbidevattu osana kansainvälistä verkkokauppaa, jossa on miljoonia transaktoita päivässä (näin NDA -ystävällisesti ilmaistuna).
Henkka uskoo laaja-alaisuuteen ja monipuoliseen osaamiseen, ja uratarinansa lisäksi kuullaankin siitä, mistä osaamisen next-level löytyy.

Talk with a developer CEO - Jonas Bjering, Piktiv AB
Our exploration into the Swedish IT industry continues, as we have a talk with Jonas Bjering from Piktiv. Jonas has been in the field for over ten years and has grown Piktiv from one man company into one of the most prominent employers in the city of Skövde. Lately Jonas has had to leave behind his dreams of being able to both code and be a CEO, but he still carries a long practical knowledge from working in the industry,
Like many CEO's, Jonas has a habit of diving into fundamentals and we tackle subjects as building a roadmap to trust with your clients, and answering the question "Why we exist as a company?". Jonas also shares his predictions on how much machine learning will impact the industry as a whole.
The episode gives an interesting look into the challenges and questions a Swedish IT CEO faces - and those are not that different at all from the ones we have here in Finland. You can find more information about Piktiv from here: https://www.piktiv.se and if you wish to get in touch with Jonas you can do so via email: jonas@piktiv.se
Hope you enjoyed the episode, and as usual if you want to take part or you know someone who would be a good quest, send us a message at hello@arado.fi

Differences in IT in Sweden and Finland - Sebastian Monadjemzadeh, Cfinder
It's often said, that Finland tends to be a couple of years behind Sweden in cultural progression. We continue our attempts to find out if this is true in the field of IT in this episode with Sebastian Monadjemzadeh (or Monad, as he likes to spell it) from Cfinder; a global digital platform designed to connect freelancers with companies offering IT gigs.
The developments in consultants becoming freelancers, companies outsourcing workforce and the growing significance of digital communities can already be seen in Finland. But they are, in fact, just a bit more ahead in Sweden. We even end up discussing the IT in the UK, so this conversation should definitely give you a good perspective on what's happening in the field!
If you wish to join the Cfinder community discussed in the podcast, sign up here:
https://cfinder.com/

The IT field in Sweden - Interview w. Carl Bergström from 7N
In our previous interview with Janne Kuikka from Talented we heard that Sweden offers a lot of possibilities for software consultants and freelancers. We got curious and this is the first episode of a series of interviews we are conducting with various IT-related companies in Sweden.
Carl Bergström has an extensive career in both selling and recruiting IT talent. He currently works at 7N - a headhunting agency focused on bringing together high-class IT talents with ambitious customer companies. We discuss his views on the role of consultants and the important balance between having the right competences, but still keeping the project team small enough. We also discuss how the Swedish IT ecosystem has progressed regarding outsourcing, offshoring, remote work and knowing the native language.
I hope you enjoyed this episode and if you have something to say about it feel free to reach out via email or LinkedIn: veli-pekka.virtanen@arado.fi
Also, if you feel like you or your friend has a good story to tell, or you just want to come and share thoughts with us on anything IT related, send us a message and we'll get you to the show!

Career Stories - Kirill Bulatov 2/2
The second part of the interview with our consultant Kirill Bulatov is all about Rust and Remote! The story starts with his arrival to Finland on a dark Winter night and moves from there to his work with the programming language Rust.
Kirill uses Rust in his project with an American company ShowSeeker and we also discuss how he enjoys working for a remote-first company with a long history in location-independent work. What is it like working for a company where you have never met your co-workers in real life? Does a company like that have a distinct atmosphere?
Thank you listening to Arado Podcast! If you wish to look more into Rust language, this is the best place to start: https://www.rust-lang.org
It would be great to hear your thoughts and ideas for future interviews, so in case you have them please let me know: veli-pekka.virtanen@arado.fi.

Career Stories - Kirill Bulatov 1/2
Kirill Bulatov has always been keen to place himself in a proper feedback loop to learn new skills. This started already as a child when he begun his career in tech by coding a Snake game over and over again with a computer system Subor. All this brought him later to do development work in a multitude of different companies and domains - from Mercartor to banking processes at Yandex Money. With a curious attention to detail Kirill has many interesting stories to tell. In this first part of a two part series we follow Kirill through his childhood and early career in Russia.
I hope you find this conversation as fascinating as I did. If you wish to leave any feedback or comments please do so at veli-pekka.virtanen@arado.fi.
Ps. Kirill would like to add, that he was not completely happy with his explanation about Mercartor projections and how they function. You may find more in-depth explanation at the topic from here: https://en.wikipedia.org/wiki/Mercator_projection

Kuinka pyörittää yritystä, jonka 100 % työntekijöistä omistaa?
Mitkä ovat syyt, että työntekijöille haluttiin antaa mahdollisuus omistaa pala yritystä? Onko kyse ihmisten sitouttamisesta ja motivoinnista vai liittyykö asiaan muita syitä?
Miten yrityksestä oman osuuden omistaminen on vaikuttanut omaan työskentelyyn ja mielikuvaan siitä, miten kokee itsensä työntekijänä / konsulttina / yrityksen jäsenenä?
Kun yrityksellä on useampi omistaja, on erilaisissa päätöksissä myös mukana useampi henkilö. Onko omistajakunnan kasvattaminen vaikuttanut päätöksentekoon ja siihen, mihin suuntaan yritystä viedään? Millä tavalla strategisempia päätöksiä ylipäätään tehdään?
Linkit
http://www.rogaining.fi/mita-on-rogaining/
https://www.instagram.com/kcmkupittaa/

ITduunit.fi ja ohjelmistoalan tulevaisuus
Arado Podcastin vieraana Talentedin Janne Kuikka kertomassa vastikään päivänvalon nähneestä ITduunit.fi -palvelusta.
Talented on kuunnellut ympärilleen keräämäänsä IT-asiantuntijoiden verkostoa tarkalla korvalla ja tämän prosessin tuloksena syntyi ITduunit.fi, joka kerää yhteen alan avoimet työpaikat. Janne hyppäsi projektin myötä myös itse uuteen haasteeseen, koska ei ollut aiemmin toiminut Product Ownerin paikalla.
Keskustelun aikana käydään läpi saitin rakentamisen salojen lisäksi Jannen näkemyksiä softa-alan tulevaisuudesta ja siitä, miten Korona on vaikuttanut yritysten suhtautumiseen etätöihin.
ITduunit löydät sivulta: https://itduunit.fi
Ja jos haluat liittyä jaksossa mainittuun Talentedin Slack -yhtieisöön, voit tehdä sen täällä: https://join.talented.fi
Jos sinulla tai ystävälläsi on tarina kerrottavana IT -alalta tai sen laitamilta, kerro siitä meillekin ja tule mukaan seuraavaan jaksoon! veli-pekka.virtanen@arado.fi

Etäkonsultoinnin salat ja asynkroninen kommunikaatio
Mitä kuuluu? Alkaako Aradolaiset mökkihöperöityä?
Miten markkinatilanne on vaikuttanut konsulttisoppareihin?
Etätyöskentelyn vinkit
Videopuhelut vs puhelinsoitot
Jutustelua asynkronisesta kommunikaatiosta
Muuta kivaa!
Linkit
Skribbl.io
Talented Insights
The reason Zoom calls drain your energy
The Five Levels of Remote Work — and why you’re probably at Level 2
Range
Basecamp - How we communicate
Notion
The Legend of Zelda - Breath of the Wild
Overcooked 2
Hügge

Ville ja Henkka Turun Wappuradion vieraina
Mikä ero on vapulla ja wapulla? Mikä on konsultin vakiovale? Onko konsultin elämä ollut yhtä tarunhohtoista, kuin miltä se opiskeluaikoina vaikutti? Henkka ja Ville olivat Miikka Peltotalon vieraina Turun Wappuradiossa vastaamassa mihin vain mitä vain.
Kuuntele Turun Wappuradion raikausta vappuaaton iltaan asti joko radioaalloilla 93,8 hz tai osoitteessa https://www.turunwappuradio.com/. Ja jos vietä etävappua, kerro siitä myös meille Instagramissa @wearearado ja olet mukana wappukisassa!
Siman ja munkkien täyteistä vappua kaikille! Pysykää terveinä!

Uratarinoita - Ville Ruuskanen
Seuraavana Aradon uratarinoissa vuorossa meidän oma Ville! Ville on ollut Aradolla vuodesta 2016 lähtien. Käytiin läpi miten Ville päätyi aikaisessa vaiheessa opiskeluja työelämään ja nopeasti tiiminvetäjäksi. Veresteltiin myös Grand Prix 2 ja Logo-ohjelmointikielen muistoja. Mitä vinkkejä Ville antaisi nuorelle itselleen? Mitä ajatuksia Villellä on nykypäivän konsultoinnista?
Jakson linkit:
Visan polkupyörähuolto
http://www.visainen.com/
GatsbyJS
https://www.gatsbyjs.org/starters/contentful-userland/gatsby-contentful-starter/
Netlify
https://www.netlify.com/
Contentful
https://www.contentful.com/

Miten pyörittää yritystä jossa 100% rekrytoi?
Jakson maininnat:
Tuoni Studiot
www.tuoni.fi/
Tuomas Artman: Real-time sync for web apps (React Helsinki)
youtu.be/WxK11RsLqp4?t=2186
Oura Ring
ouraring.com/
Radio Sodoma
areena.yle.fi/1-4150922

Uratarinoita - Timo Vilppu
Uratarinoita!
Aloteltiin uusi sarja podcastissa, jossa käydään läpi eri ihmisten uratarinoita.
Ensimmäisenä vuorossa meidän oma Timo Vilppu!
Timo on ollut mukana Aradolla alusta asti. Kuuntele miten Timo hyppäsi heti 15 vuotiaana syvään päähän koodin kanssa. Mitä ajatuksia Timolla on työskentelystä konsulttina asiakkaalla?

Miten pyörittää yritystä jossa 100% laskuttaa?
Aradossa kaikki työntekijät laskuttaa. Miten tää on mahdollista?
Miten me ollaan hoidettu yrityksen pyörittämiseen liittyviä muita juttuja? Käydään läpi mm. identiteettiä, myyntiä, koulutusta, rekrytointia ja markkinointia.
Mainittuja juttuja
Arado Techventures videoita
https://www.youtube.com/channel/UClQ8BE8gwvUtAEJYZm5ZmCg/videos
Awesome Games Done Quick
https://gamesdonequick.com/
2019 in Review
https://rauchg.com/2020/2019-in-review
Undefined Podcast - Is the JAMStack really the future?
https://undefined.fm/radio/is-the-jamstack-really-the-future

2019 Recap
Mitä kaikkea vuonna 2019 tapahtui?
Jutustelua toimitiloista, tapahtumista, tarinankerronnasta ja etätyöskentelystä.
Mainitut jutskat:
AradoLabs/LetsMakeMLBoringAgain
Slurp - Kahvia netistä
Spotify Christmas Cocktail Jazz