
Magaralar/Magaracılık/ASPEG
By ASPEG

Magaralar/Magaracılık/ASPEGMay 24, 2021

Türkiye'de Mağara Dalgıçlığı/Yapılan belli başlı etkinlikler çerçevesinde sohbet
Hakan Eğilmez: Mağara Dalgıcı
Oktay Pöhrenk: Mağara Dalgıcı
Mert Gündüz. Mağara Dalgıç Adayı
bir araya gelerek Altınbeşik Mağarası, Morca Düdeni, Ali İhsan Mağarası, Aksu mağarası ve Cocar (İran) Mağaralarında yapılan dalış etkinlikleri ve başından geçenler anlatan güzel bir sohbet.

Biyospeleoloji 2
Mehmet Sait Taylan ve Gökhan Aydın hocalarımızla tekrar mikrofonda buluştuk ve sadece mağaradaki canlıları değil, biraz dünyanın başlangıcından bu yana canlılar, biraz küresel ısınma etkisi, biraz numune toplama kısacası birçok konuya dokunduk. Yabancılara da dokunduk tabii ki, mağaracılıkta onlara dokunmadan olmuyor.

Yakın zamana kadar Dünya'nın en derin mağarası olan Krubera'ya inen Hakan Eğilmez'in paylaşımları
Krubera Mağarası Dünya'da ilk defa 2000 m'nin altına inen ve Abhazya'da Kafkas dağlarında konuşlanmıştır. Hakan Eğilmez arkadaşımız, ilk Türk mağaracı olarak bu mağaraya karma uluslararası ekiple girmiş ve 1700 metreye kadar çalışmalara katılmıştır. 1700 metre derinliğe inerek aynı zamanda en derine inen Türk mağaracıdır. Bu söyleşi başından geçenleri anlatarak bize Krubera macerasını aktardı.

En Derine İnen Türk Kadın Mağaracı - Selin Tezcan
Bu bölümde Selin Tezcan'ı misafir ediyoruz. Selin Tezcan, bir arkadaşı tavsiyesi ile mağaracılıkla tanışıyor ve öyle seviyor ki, Amerika'ya taşınana kadar hemen hemen birçok mağara keşif etkinliğini kaçırmıyor. Bunlardan biri olan 2013 yılındaki Çukurpınar Araştırma Etkinliğinde -1030 metre derinliğe inerek, ilk defa bu kadar derine inen Türk Kadın mağaracı ünvanını alıyor. Selin'le sadece derinliği değil ama genel olarak mağaracılığa yaklaşımını ve niye mağaracılık yaptığını konuştuk.

Mağara Biyolojisi
Mağara deyip geçmemek lazım. Mağaraya girdiğinizde soğuk karanlık ve ışıksız ve sanki yalnızlık sizi bekler ama biraz dikkatli bakarsanız aslında insanın yaşamasına elverişsiz ortamlarda birçok canlı hayata tutunmuştur. Hem mikro canlılar hem de gözle görebileceğimiz canlılar ve bunlar bu ortamlarda yaşabilmek için evrimleşmiş, ortama uymuşlardır. Bu podcast'te bu canlıların hikayesi vardır.

Türkiye Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç ile söyleşi
Türkiye'deki mağaracıların dernek ve okul kulüplerinden daha bütüncül bir sivil toplum kuruluşuna doğru gitmelerinin hikayesidir. Bu hikaye, 1990 başlamış, 1993'de tartışılmış 1995'de Birlik olarak ilan edilmiş, 2009 yılında derneklerin kurduğu Federasyona evrilmiştir. 1987 yılından beridir arkadaşım olan ve şu an ki federasyon başkanı Bülent Genç ile bu evrimi ve ileriye yönelik planların sohbetini yaptık.

Hakan Eğilmez ile Mağara Dalgıçlığı ve mağaracılık üzerine sohbet
Türkiye'de yapılan mağara dalgıçlığı üzerine Hakan Eğilmez'le sohbet ediyoruz. Türkiye, Balkan'lardaki dalışlardan, Taylan'daki kurtarma çalışmaları ve çeşitli mağara dalışlarından zengin bir sohbet oldu.

Biraz Taşeli Biraz Morca Hikayesi- 2 /Ümit Günhan
Bu bölümde Morca Mağarasını kaldığı yerden -600 metrelerden sonuna kadar anlatıyoruz. Amacımız, Morca'ya özellikle yeni gelecek mağaracı arkadaşları bilgilendirmek ve Morca'nın derinlerine inmeyen ama Morca'da bir fiil çalışan mağaracılara onları nelerin beklediğini sunmak ve en sonunda ise spekülatif derinlik tahminimizi sunmaktayız.

Bir Taşeli Bir Morca Hikayesi-1 /Ümit Günhan
Bu podcastımız da Morca'dan ve Taşeli'ndeki araştırmalarımızın başlama tarihini anlattık. Özellikle Morca 2020 Etklinliğine gelmeyi düşünen mağaracı arkadaşlara yönelik Morca'yı tanıtma, mağaradaki zorluklar ve nelerle karşılacaklarını, eski araştırmalarımızdaki yaptığımız keşif sürecini anlatarak iletmek istedik. Ümit Günhan, EMAK ve ASPEG'li arkadaşımız, Coğrafya okumanında getirdiği avantajla mağaraya biraz jeomorfolojik yönlerinden de bahsetmektedir.

Okul/Dernek farkları ve özel bir mağaracılık söyleşisi/Büşra Karatay
Bu bölümde ASPEG üyelerinden Büşra'yla üniversite kulüplerinde ve derneklerde mağaracılık farklarından, bize nasıl katıldığından ve kendi mağaracılığıyla ilgili güzel bir sohbet yaptık.

Marmara Adası /14 Şubat Sevgililer Günü
Mağaracılık etkinliklerinde belki de sayısız ufak büyük tatlı anılarımız olmuştur. Bu da onlardan biridir.