Skip to main content
Spotify for Podcasters
 Auland - Civil KorTárs

Auland - Civil KorTárs

By Auland

A Civil Rádió FM98
minden kedden, délelőtt 11 órától
Available on
Google Podcasts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Aula- Noé bárkájában 1.0

Auland - Civil KorTárs Mar 28, 2020

00:00
56:58
Egy csepp víz / H12 Podcast

Egy csepp víz / H12 Podcast

ZSOLNAI Balázs kertészmérnök, növény-doktor: "az emberek még nem hiszik el, ami idén nyáron már történik, az mondják, tessék látod, megint esett az eső... De ez nem így van a környezetben, ahogy ők gondolják" 

Minden növény óriási küzdelmet folytat a folyadékért idén nyáron. A növényeink a kiskertekben, a fák a városainkban a szemünk láttára szomjaznak. Nincs kihez kiáltaniuk?!

Tudunk-e locsolni? 

Aug 02, 202208:33
Már a jövőnk sem a régi - Passzívházak 1.

Már a jövőnk sem a régi - Passzívházak 1.

Nem egyszerű jól beszélgetni a passzívházakról - több évtizedünk lehetett volna arra, hogy pontosan megismerjük ezt a fogalmat. Hogy együtt szurkoljunk az újítóknak ( építészeknek, épületgépészeknek, épület-fizikusoknak etc.) hogy megértsük, hogy számunkra is fontos, amit alkotnak. Megtanulhattuk volna a kifejezéseket, a szakmai szempontokat és megérthettük volna azok érdekeinket szolgáló szükségszerűségét. 

De nem így történt. 

Elfeljetettük a fogalmat. Nem foglalkoztunk vele, nem figyeltünk erre kellőképpen. 

A nagy olajválság után (1970) az alacsony-energia felhasználású épületek építésének igénye is lassan halványult.  Új és még újabb trendek jöttek ( gondoljunk arra, hogy sok más mellett a mediterrán építési stílus is divat lett a mi klímánkon is ) A nagy olajválság halványulása, halványította a passzívházak iránti fogékonyságot is.  Évtizedek teltek el így. Közben halkan és ritkán támogatottan, de zajlottak tovább a passzívház szakmai kisérletek. 

De ezek (sajnos) nem kerültek címlapokra,  elsodorta a szakma, és az egyetemi képzés figyelmét is.

Jelenleg 30 évnyi oda-nem-figyelésben vagyunk, gondolati és gondolkodási-hátrányban. 

Az első passzívházak hosszas szakmai kisérletezéseket követően, az 1990-es években épültek meg. 

Magyarországon 2009-ben adták át hivatalosan az első családi-passzívházat és hamarosan megalakult a Magyar Passzívház Egyesület  is

De a fogalom nem ettől lett mostanában trendi. A klímaválság, majd a COVID-19 tette építőipari és ingatlanforgalmazói divat szóvá most.

A passzívház azonban sok minden  - filozófia, tervezői alapos munka, végiggondoltság, szakmák együttműködése - de nem trendi. Nem olyan, mint a mediterrán korlát és a cserép. 

A passzívház nem utca-divat, nem elsősorban csak ép, hanem gondos is. 

Bőven van miről beszélgetni ebben a témában

Passzívház éptészetről a Civil Aula-ban - első adás / "már a jövőnk sem a régi"  

2020. 07.20.

Vendég: Szekér László, a Magyar Passzívház Egyesület alapító elnöke, a magyarországi első passzívház tervezője 

Szerkesztő - műsorvezető: Fázold Helga 

Technikai munkatárs: Horváth Gábor, Márkus Máté 


www.civilradio.net 

#encivilvagyok

   

    

  

Jul 22, 202047:24
Varázsgömbök nélkül - ingatlanszakma 2020

Varázsgömbök nélkül - ingatlanszakma 2020

Varázsgömbök úgy tűnik nincsennek. Vagy ha mégis, akkor annak összetevője semmi más, mint a hozzáértés, értő figyelem, alapos értékelés és ezek alapján új irányok. Az ingatlanok és az ingatlan közvetítés jelene, a Covid- karatén helyzetben és annak következményeiként volt egy közelmúltbeli beszélgetés témája.  

Sándor Viktória, a magyarországi Etikus Ingatlanos Mozgalom alapítója kezdeményezte azt a kerekasztalt az online térben is, amelyre meghívta a hazai ingatlan szakma elismert szakembereit:   

Beszélgetőpartnerek:

Balla Ákos – Balla Ingatlan

Balogh László – ingatlan.com

Gadanecz Zoltán – GDN

Kőszegi Zoltán – CDC

Osadcow Gergely - MIOSZ

A beszélgetést vezette és moderálta: Sándor Viktória


a műsort szerkesztette: Fázold Helga; 

Technikai munkatárs: Horváth Gábor

Aula - a Kortárs minden kedden 11 órától 

www.civilradio.net

A webinar beszélgetés anyaga, teljes terjedelmében, haramosan elérhető az Aula és Civil Rádió, Civil Tavasz megújult oldalain. 

Jun 02, 202058:53
Bála ház

Bála ház

Éveken át azt hittem, ami "okos", az szuper hightech az épített környezetben - fut, rohan bitben mérve és megelőzi az aktuális kort. 

Helyettem, értem és miattam "gondolkodik" - lehúzza a redőnyöket, idálisra állítja a páratartalmat, felkacsolja a lámpákat, ha kell.  Digitálisan optimatizálja a körülményeket és olyan adatokkal és eredményekkel dolgozik, amiket csak ő ismer. Fejest ugrottam hát a minden-látó és tudó elekrtonikába. Smart világ. 

Majd jött az öko-tudatos gondolkodás és a megszokott klissék helyére új elvek kerültek felszínre. Okos ház, ami szinte lélegzik, páratartalma mindig ideális, a kánikulában hűvös, a hideg télben tartja a meleget. Sehol egy kütyü, valami 21 századi szuper high-tech. Okos építészet - megfontolt építési technológiák és a ház önmagától, anyagában lesz intellinegs. Emberre mérten... - Fázold Helga, szerkesztő-műsorvezető, Aula.

A bála építészet - az első kisérlettől napjainkig,  a Civil Rádió kortárs építészeti műsorában 2020.05.26-án. 

Építsünk szalmából házat közösen -kortárs építészet, a  járványveszélyhelyzet utáni első hetekben. Alternatíva a terveinkhez, hogy indítsuk újra, indítsuk másként a COVID-19 utáni újrakezdésünket. Ne onnan, ne úgy, ahogy régen véltünk helyesnek.  

Civil Aula 

Műsor vendége: Zalatnay László, a szalmabála építészet hazai szaktekintélye

Szerkesztő-műsorvezető: Fázold Helga 

Vezető szerkesztő: Bojár Iván András

Zenei szerkesztő: Horváth Gábor  

Technikai szerkesztő: Márkus Máté  

May 26, 202056:33
Óda az Országos Villamos Teherelosztóhoz...

Óda az Országos Villamos Teherelosztóhoz...

" A fala felhő,- mozgó ember, moccanatlan tárgy,-Szivárvány fényében lassan fordul az évszak, az ember, a kor. " - Vadász György építész verse, kortársa, Virág Csaba épületéről. 

Van az a pillanat, amikor az ember áll és szólni sem kell: két ikonikus alak építész-cseveg, átszellemülten előttünk, a múltból.  Elég ha belepillantanunk ebbe a pár sorba, és máris egy új és teljesebb képet kaphatunk. Korról, építészről. A szavaló építész, a megalkotott térről.

Ámulat

Ez a kor(szellem) bukkant most fel Aula című magazinunk műsorában is. 

A Budavári Országos Villamos Teherelosztó - Virág Csaba 1972-es terve alapján megvalósult épület, amely ódára ihlette még Vadász György építészt is. Azonban egy elrejtett bontási terv alapján, a hetekben megkezdték az épület megsemmisítését, az üveg-felhő-falu várbeli irodaház helyére egy klasszicizálú új-régit terveznek.

Összefogott a szakma, majd a civilek is: a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Megfagyott Muzsikusok építészeti platform is a nyilvánossághoz fordult. Tiltakoztak és támogatást kértek, ötlet pályázatot indítottak az épület hasznosítására, megmentése érdekében. 

A ritka alkalmak egyike, amikor a Civil Rádió Aula magazinja egy épületért dobbanás részese lehet.  

Együtt kell megtennünk a szükséges lépéseket ! 

Civil Rádió / Aula - S.O.S Országos Villamos Teherelosztó 

Stúdió vendégek az online-térben: 2020.05.05-én

Krizsán András - Magyar Építőművészek Szövetsége - elnök

Smiló Dávid - Paradigma Ariadné

Győrfi Dániel - Megfagyott Muzsikusok 

      

 Szerkesztő-műsorvezető: Fázold Helga 

Vezető-szerkesztő: Bojár Iván András

Technikai munatársak: Horváth Gábor és Márkus Máté 


Civil Rádió/ Aula a Civil KorTárs 2020.05.05.

felhasznált fotó: Gulyás Attila


May 10, 202059:45
Mert kell egy barlang... - Otthon az Aulában

Mert kell egy barlang... - Otthon az Aulában

Otthon-közvetítők - nem így hívjuk őket. Hivatalos "leánykori" nevén, a rendszerváltozás utáni évek felszabaduló piacának szaknyelvén: ingatlan közvetítők. Sándor Viktória szemén át nézve azonban ők inkább a mediátor-pszichológus-értékbecslő-közgadász-jótevőink. A segítőink, az irányítóink és az irányt mutatóink is, ha egy-egy otthon eladásáról, vagy kiválasztásáról van szó.

Viktória évek óta dolgozik azon, hogy ez a szakma megkapja az elismerést, és hogy az ő szemén át nézve (is) lássuk ezt a hivasát. Életre hívta az Etikus Ingatlanos Mozgalom szellemiséget és védjegyet, és ezekben a virus-veszélyhelyzeti napokban is folyton azon gondolkodik, hogyan tudná derűsen és hatékonyan átalakítani az otthon keresést. Figyel a csapatára és női érzékenységével szövi újra a piac jelenlegi lehetőségeit is.

Maradj Otthon - az Aulaban /Civil Rádió 2020.április 21. kedd

"Mindenkinek kell hogy legyen egy saját barlangja tele drágakövekkel. De legalábbis egyetlenegy saját drágakővel. Egy olyan helynek, ahová nem hatol be a külső fény. Ebbe a barlangba nem kell mindig bemenni. De emlékezni kell rá, nem elfelejteni az oda vezető utat. "  G. Szluzsitel

Aula vendég ( a home-office-ból): Sándor Viktória, az Etikus Ingatlanos Mozgalom védnöke, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének etikai bizottságának vezetője

Technikai munkatárs: Márkus Máté

Szerkesztő-műsorvezető: Fázold Helga

adás:  www.civilradio.net

mozgalom:https://etikusingatlanos.hu/csapat/

Apr 23, 202056:26
Aula- Noé bárkájában 1.0

Aula- Noé bárkájában 1.0

A Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzet második hetében, a korona karantén első adását készítettük el 2020 március 24.-én.

Témánk: van-e hely Noé bárkájában - és ha van, akkor vajon hogyan lehet bekerülni? Ki vehet jegyet a hajóra, s ha jegyet vásárol, az milyen formában bbefdolyásolja a jegyek árát? Egyáltalán: Noé bárkája eladó? S ha igen hogy kerül rá a hal és a delfin? Azaz az élet olyan szereplői, akik hajó nélkül is elboldogulnak? És valójában hogy kerül a hajó az asztalra? Azaz a terítékre egy kortárs építészeti beszélgetésben.

Ezt a témát hoztuk el Önöknek az adásba. Noé bárkája ugyanis úgy tűnik menthetetlenül megtelt, miközben sokan a parton ragadtak, akiknek viszont helyet kellene találni.

Aula - Noé bárkája 1.0 - Nyílt szavak a lakhatási válságról

A beszélgetés résztvevői: Jelinek Csaba, a Periféria Közpolitikai és Kutató Közponbt alapítója, Kováts Bence, Noé bárkájának hiteles tudosítója, urbanista, a Regionális Kutatóközpont munkatársa, és Kováts Áron, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutató elemzője. 

A beszélgetés támogatója a Graphisoft, Kortárs Építészeti Központ 2020

zenék: Péter Bence zeneszerző-zongoraművész


Mar 28, 202056:58
Budapest KÉK 2. - a parkmentes park

Budapest KÉK 2. - a parkmentes park

A közelmúltban markáns gondolat-váltás történt a budapesti városházán. Azzal, hogy Erő Zoltán lett budapest főépítésze, a főváros KÉK-re váltott, azaz a több, mint 10 éves Kortárs Építészeti Központ már régóta formabontó, szellemiség formáló, új, lendületes kortárs építészeti szemlélete fő-építészi szerepbe kerülhetett. Ez pedig azonnal KÉK azaz más megvilágításba helyezett számos ügyet. A Lánchíd, a Liget és egyéb nagy beruházások azonnal vészfékeztek és az új szemlélet alapján kezdtek formálódni. Ugyanezt erősítheti Bardóczi Sándor is, aki tájépítészként elvállalta, hogy fő-tanácsadója legyen Karácsony Gergelynek a Budapest élhetőbb várossá alakításának projektjében.

A napokban mutatták be Budapesten a Városliget elmúlt évtizedét feldolgozó filmet, a Partizán Stúdió rendezésében. Szomorú címet találtak: Parkmentes övezet ( itt megtekinthető) .

.Egy park parkmentesítését dolgozza fel. A bemutatót követően Gulyás Márton, a Partizán stúdió vezetője, inspiráló műhely beszélgetésre invitálta a főszereplőket, találkozhattak egymással a Ligetet eddig védők és a Ligetet mostantól minden erejével védő főpolgármester és a városháza új, a jövő zöldügyeiért felelős frissen kinevezett szakértői.

Ennek a műhely beszélgetés részleteit pedig ma elhoztuk Önöknek.

szerkesztő-műsorvezető: Fázold Helga ; technikai szerkesztő: Márkus Máté 

Elhangzott: Civil Rádió, 2020.02.11. 

Feb 12, 202056:55
Jártam a jövőben/ BIM - 2020.február 4

Jártam a jövőben/ BIM - 2020.február 4

A holnapután ámulatba ejtő, a tervrajz életre kell, a gépészeti tervektől a csomópontokig egy könnyen átlátható egységgé áll össze. Térben és időben is. A BIM, egy mindent-tudó kincs a szakmának, és egy ámulatba ejtő varázslat a laikus megrendelőnek. Mégis: mintha nem tudnánk eleget a BM-ről. 

Óriás munka és sok évnyi-évtizednyi magyarországi kutatás és fejlesztés előzte ezt meg - így a jövő már itt van. Ám a szakmai mintha nem mindig reagálna értő módon erre. Mi a probléma, hol van a gond?

Az építészet jelenlegi egyik legnagyobb kihívása és legizgalmasabb területe, a BIM és hazai jövője volt a téma a közelmúltban a Kortárs Építészeti Központ ( KÉK) szakmai beszélgetésén. A diskurzus éppoly izgalmas és konstruktív volt, mint maga a téma. 

S, hogy kerül Mézga Aladár és a SIMS számítógépes játék a BIM Building Information Modelling környezetébe?

Kiderül ez is a műsorunkból. Tartsanak velünk. 

Aula - a Civil Kortárs, az építészet magazinja,

www.civilradio.net 


Feb 07, 202059:37
KÉK Budapest 2020

KÉK Budapest 2020

Egy KÉK történet iródik Budapesten évek, lassan több évtized óta. A KÉK – a Kortárs Építészeti Központ független, építész szakmai szervezetként, az építészet, az urbanisztika és az épített környezet kérdéseinek, ezek közösséghez való viszonyának napirenden tartására, megvitatására, bemutatására, a szakma és a széleskörű nyilvánosság bevonására törekszik. Egy újfajta, széles látókörű kommukáció jellemzi, amelynek megvalósulásához nagy hallótávolság is szükséges. 

Ehhez társult most a Civil Aula hogy, KorTársként, a KÉK üzenetét eljuttathassa minél több hallgatónkhoz.

Erő Zoltán - Budapest új főépítésze. Szakmaisága és eddigi egyik fő munkája, a világhírűvé lett,  budapesti M4 metróvonal volt adásunk témája, hogy bemutahassuk és körüljárhassuk gondolatvilágát, új-várost teremtő alkotói koncepcióját. 

"Magyarországon a KOMPROMISSZUM szitok szó. Magyarul mondunk olyat, hogy rossz kompromisszumot, az angolban ilyen szó összetétel nincs, ott a kompromisszum eleve üdvözölendő " - ezek dr. Mérő László gondolatai, amelyeknek szintén helye volt a Civil Aula-ban a budapesti,  egyre éleződőbb város-építészeti témák kapcsán. Liget-projekt, Lánchíd felújítása - több, kettőnél valamennyi. 

Beszélgetőtársaink: 

Kádár Bálint - a KÉK elnöke és Szőke Tímea, a KÉK Budapest100 programjának projekt koordinátora 

Műsorvezető-szerkesztő: Fázold Helga, 

Technikai munkatárs: Márkus Máté 

Vezető-szerkesztő: Bojár Iván András 

Feb 01, 202056:53
Mentsük meg az Otthonunkat - KÉk Klímacsúcs Madridban 2019

Mentsük meg az Otthonunkat - KÉk Klímacsúcs Madridban 2019

Tiltakoztak már sokan, tüntettek már világszerte - a napokban pedig végre és újra egy asztalhoz ültek a világ nemzetei, hogy átbeszéljék és újragondolják Földünk jövőjének sorsát.  Az ENSZ Kék Klímacsúcs 2019 december 02-án kezdődött Madridban. Antonio Guterres, ENSZ főtitkár a megnyítón leszögezte: a fiatalok vezető szerepet vállalva lépnek fel világszerte a klímaváltozás mérséklése érdekében, de velük ellentétben a kormányzatok részéről hiányzik a politikai akarat a problémahalmaz kezelésére. Pedig már vannak működő technikai megoldások és hatásos intézkedések, de politikai szándékra van szükség

Mentsük meg az otthonunkat - üzente Ferenc pápa a konferencia résztvevői számára.  

A madridi Klímacsúcs kapcsán két szakértővel beszélgettünk a Civil Aulában, 2019. december 10-én; Lehoczky Annamáriával, a Másfél fok - Éghajlatváltozásról közérthetően csapatának szakértője, klímakutatóval és Miháltz István, építészmérnök, klímatanácsadóval. 

Time for action - CivilAula (még) az FM98 megaherzen


szerkesztő- műsorvezető: Fázold Helga 

vezető-szerkesztő: Bojár Iván András 

technikai szerkesztő: Márkus Máté 

Dec 11, 201959:59
Mi lesz veled Erzsébetváros - SZŰCS Balázs a Civil Aulában

Mi lesz veled Erzsébetváros - SZŰCS Balázs a Civil Aulában

Annak idején még itt álltak Pest város védfalai, káposztaföldek és mindössze 11 ház árválkodott ezen a területen. Ma Budapest legkisebb, de legsűrűbben lakott kerülete és a világban hamar elhíresült városrésze: Erzsébetváros. Itt az éjjelt is nappallá tevő  bulinegyed, a mély emlékű zsinagóga és hetedik kerületiek otthona. 

Szűcs Balázs, egyház- és civil-ügyi tanácsnokként, képviselőként évek óta dolgozott azon, hogy jól élhető negyeddé alakítsa a városrészt. Szervezett, kommunikált, ellenzéki képviselőként civil ügyekben közvetített és járt el

Ma már, Erzsébetváros civil- és egyházügyi alpolgármestere.

A Civil Aulában láttuk vendégül, hogy beszélgessünk terveiről és lehetőségeiről

Szerkesztő-műsorvezető:

FÁZOLD Helga 

Technikai szerkesztő: 

MÁRKUS Máté 

Szerkesztő: 

BOJÁR Iván András    

Dec 04, 201956:58
Együtt; Civil Aula és a 10 Millió Fa

Együtt; Civil Aula és a 10 Millió Fa

Beszélégetés a meséről, a 10 millió fa igaz, néha mégis hihetetlen és meseszép történetéről. Az Ültetés - hallgassuk együtt, újra. 

Együtt a Civil Rádió FM 98 műsorán, Hervai Franciska, Kovács Anna 

Szerkesztő-műsorvezető: 

FÁZOLD Helga, BOJÁR Iván András 

Technikai munkatárs: Márkus Máté 

Nov 12, 201956:18
Genius Loci az Aulaban - H13, a hely szelleme

Genius Loci az Aulaban - H13, a hely szelleme

Piros esernyők a térben, Szendrey Júlia titkos lakása, a tér szelleme és a hely boszorkánya egy adásban - Civil Aula, a KorTárs, az FM98 műsorán. 2019. 11.12-én a Genius Loci nyomában, Budapesten,  Józsefvárosban. Tér nyomozás korról, szellemről, helyről és ismereteinkről.  

Civil Aula - minden kedden 11 órától.

Szerkesztő-műsorvezető: 

Fázold Helga és Bojár Iván András

Technikai munkatárs: Márkus Máté 

Maradjunk együtt Civilek

Nov 12, 201952:02
MedveAngyal

MedveAngyal

Október 22-én Rajk Lászlóra emlékezett a Civil Aula - a KorTárs, a Civil Rádió FM 98 műsorán. 

Megható,megkapó pillanatok a stúdióban - az építészről, díszlettervező politikusról.  Jelenidőben egy MedveAngyalról 

2019. október 22. / 11 h FM 98

Szerkesztő műsorvezető: BOJÁR Iván András , FÁZOLD Helga 

Stúdió vendég: CSANÁDI Judit professzor

Oct 27, 201957:18
A 10 millió fa igaz meséje

A 10 millió fa igaz meséje

Egyszer egy 17 éves fiatalember, Kelet-Indiában elhatározta, nem nézi tétlenül többé, hogy pusztul a környezete. Az öregektől tanult módszerrel, minden nap elültetett egy fát. Ma, 40 évvel később, egy Central Park nagyságú területen élnek a növényei. 

Bojár Iván András, 2019 júliusában határozta el; minden állampolgárnak legyen egy fája Magyarországon. Ötletét a közösségi oldalon megosztotta - hamarosan 10 ezer ember reagált rá és napokon belül elindulhatott a 10 Millió Fa Mozgalom 

Igaz mese a valóságról - csodákkal és örömteli meglepetésekkel.

Bojár Iván András az Aula vendége volt. 2019. július 16.-án.

Hallgassuk együtt/újra

Civil Rádió FM 98 ; www.civilradio.hu 


Jul 16, 201944:42
Beszélő városok - Kőszeg

Beszélő városok - Kőszeg

A városok beszélnek - emlékeznek és suttognak, rejtjelesen kommunikálnak. Csak meg kell tanulni érteni  ezt a varázs-nyelvet. Professzor Miszlivetz Ferenc és az "Iask" csapata meghallotta ezt, és hosszas kutató munkát követően, egy kötetbe rendezte egy város mesélő házainak, tereinek történeteit. 

2019 június 25-én mutatták be kutatásuk első kötetét; Beszélő Városok - Kőszeg. 

Mese-könyv és varázskötet ez, hiszen ha valaki beleolvas látni, érezni és érteni fogja a falak fabuláit. A házak pedig emberi történeteket őriznek; lépcsők és lépcsőfordulók, párkányok, kiugrók és beszögelések, mind-mind meseszépen emlékeznek. Komolyan mondom Önöknek: akár egy Dan Brown regényben, csak itt a felfejtett titkok a valóság szövetei. 

Szerethető városok születhetnek a Beszélő Városok kötetekből.

Hallgassuk újra : beszélgetés Miszlivetz Ferenc professzorral  

Jul 11, 201913:54
Nyaraljunk együtt - nyári programok az építészet szerelmesei számára

Nyaraljunk együtt - nyári programok az építészet szerelmesei számára

Az Aula Magazin ezen a héten nyaralni ment – persze nem a szó valódi értelmében, hanem kifejezetten kikapcsolódást nyújtó nyári programokat kínáltunk az építészet szerelmesei számára. Hallgassunk bele a Műcsarnok II. Nemzeti Építészeti Szalonjának gondolatébresztő megnyitójába és részletes programjába. Beszélgessünk egy várossal – keressük meg a történeteit, olvassunk bele egy új, szemléletformáló könyvbe, a Beszélő Városok – Kőszeg történetei című vadonatúj, különleges élményvilágú kötetbe, Miszlevitz Ferenc professzor segítségével.  Kukkantsunk be közösen a Csepel Művekbe, a Kortárs Építészeti Központnak köszönhetően. 

Töltsük együtt a nyarat is – minden kedden, 11 órától, a Civil Rádió FM 98 műsorán

 AULA, a KORtárs 

Jun 25, 201957:04
ÖKOlogika2019

ÖKOlogika2019

Zöld - vagy kék, mint az Égbolt, vagy Nap sárga, vagy víztiszta, vagy földszínű, ahogyan a bolygónk. Sokszínű lett a június 18.-ai műsorunk. ÖKOlogikáról beszélgettem, Miháltz István építésszel, az ÖKO építészet hazai egyik legnevesebb képviselőjével. Centiről centire haladtunk a celsiusok csökkentésében, a tudósok által meghatározott, utolsó pillanatunkig megjelölt 2 perc növelésére. Szétszedtük közösen az eddig jól összerakottnak gondolt világunkat, hogy újra építhessük és EGY FÖLD is elég legyen számunkra - akár újabb millió évekre is. 

Tartsanak velünk, most is.  

Jun 18, 201954:21
Templomépítők

Templomépítők

Templom falak nélkül, asztal lábak nélkül - az építészek új generációja már éli és értékeli első sikereit. A XII. kerületi, Normafánál épülő kegyhely kapcsán beszélgettünk a Studio Nomad csapatának tagjával, Pongor Somával. Fiatalságról, szellemi frissességről, a háláról és tiszteletről a tanítóik iránt, és új tervéről, a "Kövek útja"- projektjéről. A templomról, amelyben az égbolt a boltozat, a gesztenyefák a falai és ha egy közösség jól értelmezi a tervet, folyamatosan hozzáépíthet. " Ezek a kövek adják az alkotás legfontosabb üzenetét: a helyi közösségek képesek arra, hogy az egyéneket összekapcsolják és közben egy még nagyobb hálózat által az egész részévé tegyék őket."
Pongor Soma az Aula-ban, a Civil Rádióban, 

May 15, 201957:03
Építészek,ne építsetek!

Építészek,ne építsetek!

Bevallom egyetlen percig sem tudtam elhinni Bojár Iván András, napokban megjelent felkavaró cikkének címét; Építészek, ne építsetek!
El tudtam viszont hinni azt, hogy ez egy fontos palackposta, egy szükségszerű ébresztő óra és igazolása annak, hogy hallgatni nem mindig arany. Sőt, sokszor már nem is nemesfém.
Mert hallgatni destruktív, felkiáltani és felszólítani azonban konstruktív. Mert csak a cselekvő ember, a tenni akaró képes nem-cselekvést kérni.
Álljunk meg és gondolkodjunk - gondolkodjunk amíg még lehet - pontosítsuk, vagy tervezzük újra céljaink koordinátáit. Ne úgy, ahogyan eddig.
Építészek, az Isten szerelmére, addig ne építsetek!
És amikor újra belekezdtek, gondoljátok meg mi kerül ki a tervező asztalaitokról. A tervezés újra tervezéshez segít ez a cikk..
Kicsit fékezni nagyot, nem lehet.  - Fázold Helga, Aula Magazin szerkesztője

Beszélgetés Bojár Iván Andrással a Civil Rádió Aula című kortárs építészeti magazinjában

May 15, 201946:19
A láthatatlan tér

A láthatatlan tér

 Sound of the silence - ez jutott eszemben a Civil Rádió, Aula című műsorának készítése közben. Bár adásunk az építészetről szól, most mégis úgy éreztem a csend szólalt meg a stúdióban. A hallgatás hangjait hallhattuk ép az építészet kapcsán; a vakok és gyengénlátók ritkán kimondható kapcsolatáról beszélgettünk a terekről. - Fázold Helga műsorvezető,szerkesztő
A láthatatlan térről, az Aulában - rendkívüli gondolatokkal  

Feb 04, 201956:15