
Ortodoxia Tinerilor
By Balan Cllaudiu
Scopul nostru este să-i ajutăm pe copii, adolescenți și tineri (dar nu numai) să-L cunoască pe Dumnezeu și să se bucure de iubirea Lui. Proiectele noastre se împart pe două zone mari: educație (90% din activitate) și filantropie (10%).

Ortodoxia TinerilorSep 27, 2023

De ce a intrat diavolul în Iuda? Omul în fața evidenței adevărului
Viața lui Iuda, apostolul care l-a vândut pe Iisus Hristos, este o lecție pentru noi și avem multe de învățat din ea. Iuda a avut mereu Adevărul în față și totuși a trădat și a făcut cea mai gravă faptă din istoria umanității. Oare nu ni se întâmplă și nouă să ne pună Dumnezeu în față adevărul despre noi prin întâmplările vieții? Ce facem atunci? Acceptăm adevărul sau ne mințim?
Iuda, pus mereu de către Domnul în fața adevărului rostit delicat, a tot evitat să fie sincer cu sine însuși și s-a tot menajat, s-a mințit, până când diavolul a început să câștige din ce în ce mai mare putere în ființa lui, ajungând până la urmă să-l posede. Diavolul a intrat în Iuda pentru că Iuda nu a acceptat să spună că a greșit, și a nu a vrut să se schimbe și să-și ceară iertare.
Citește articolul complet aici: https://ortodoxiatinerilor.ro/de-ce-a-intrat-diavolul-in-iuda-omul-in-fata-evidentei-adevarului/

Semnul Sfintei Cruci de pe turla bisericilor arată că Dumnezeu este încă respins de oameni astăzi
Am pus semnul Sfintei Cruci pe turlele bisericilor noastre ca să-L cinstim pe Domnul și Crucea Lui. Așa este. Dar Crucea ne amintește că și noi L-am răstignit, și noi L-am respins, și noi L-am omorât, și încă îl respingem.
Fiecare păcat al nostru e o modalitate de a spune "Nu" lui Dumnezeu în viața noastră. Și noi creștinii păcătuim, nu doar cei ce nu-L cunosc pe Dumnezeu. Domnul e respins astăzi nu doar de necredincioși ci adesea și de noi cei credincioși.
Voce: Claudiu Balan

Cum de am ajuns să avem atât de multe lucruri? Elogiul simplității.
Cum am ajuns să avem atât de multe lucrui în casele noastre? Cum am ajuns să cumpărăm atât de multe lucruri? De ce casele noastre sunt pline de obiecte inutile? Ce se întâmplă cu viețile noastre? Obiectele din jurul nostru au ajuns să ne posede ele pe noi, să ne influențeze ele pe noi, să ne fie ele nouă povară. Ceva se întâmplă? Ceva trebuie să schimbăm?
Cartea "Elogiul Simplității" scrisă de doamna Dominque Loreau mi-a deschis mintea în privința spațiul în care locuiesc și a lucrurilor pe care aleg să fie în jurul meu și al familiei mele.
Voce: Claudiu Balan

Lumea Credinței și Lumea Fugii de Dumnezeu (Max Picard)
Extrase din cartea Max Picard - Fuga de Dumnezeu.
"Infernul se câștigă de aici, ni-l creem pe pământ prin tot ceea ce facem rău. Orice om care nu-și construiește permanent lumea credinței trăiește în coșmar și se prăbușește înspre neființă înspre întunericul infernului. Picard arată că lumea credinței este unicul mod, timp, și spațiu de împlinire a persoanei. Refuzul ei este tot una cu refuzul persoanei și depersonalizarea. De aceea opusul ei în lumea fugii este deființarea, piederea conțintului, golirea de conținut până la simpla iluzie a existenței.
Lumea credinței este lumea afirmării, a împlinirii personale, a eu-lui prin ceilalți, prin tu-uri. Lumea fugii este lumea refuzării tu-urilor, lumea exacerbării nebunești și iluzioniste a eu-ului care ajunge să se perceapă utopic numai pe sine, devenind de fapt o coajă de existență, cum zice Heidegger. Este semnificativ însă că această critică violentă a lui Picard nu este demolatoare ci constructivă, căci condamnând infernul egoismului, el subliniază cu tărie necesitatea și forța absolută a comuniunii, nesfârșita sete de comuniune. "
Voce: Cristian Mitu

Cuvinte despre dragoste de la părinții din pustia Egiptului
Sursa: Patericul mare. Apoftegmele parintilor pustiei.
Culegere de apoftegme (ziceri, sentinte, scurte istorisiri) ale monahilor din pustiului Egiptului in principal (traitori in epoca de aur a monahismului egiptean sec. IV-V).
Voce: Cristian Mitu

Suntem axați permanent să ne facem pe plac
Autor: Schiarhimandritul Ioachim Parr
Sursa: Să nu preferi nimic iubirii lui Hristos, vol. 1
Voce: Karina Botiș

De mic căsătorește-te, de mic călugărește-te (Sf. Paisie Aghioritul)
Anii trec repede. Este bine ca tânărul să nu rămână nehotărât prea multă vreme la răscrucea drumului, ci să-și aleagă o cruce – una din cele două căi ale Bisericii noastre – potrivit cu chemarea sa şi cu mărimea lui de suflet şi să înainteze pe ea cu încredere în Hristos. Să-L urmeze pe Hristos la Răstignire, dacă vrea să se bucure pascal. În ambele feluri de viaţă există amărăciuni, însă atunci când te afli lângã Dumnezeu, le îndulceşte dulcele lisus.
Sursa: Cuvinte duhovnicești, vol. 4. Viața de familie.
Autor: Cuviosul Paisie Aghioritul
Voce: Mihaela Mitican

Nevrednică sunt, Doamne, milostivirii Tale (4 poezii de Zorica Lațcu, maica Teodosia)
Patru poezii frumoase ale Zoricăi Lațcu (Maica Teodosia) poate cea mai dulce viersuitoare creștină din neamul nostru: Pocăință, Spre cer, Cântec și Autumnală
Voce: Cristian Mitu

Vedem doar ceea ce căutăm
Tot ceea ce înțelegem și conștientizăm ne este transmis de ochi, de urechi și de simțuri însă acestea suferă din cauza impreciziei și nu rareori chiar ne înșeală. De aceea întreaga noastră percepție determinată de organele de simț este pervertită și cel mai important este faptul că suntem predispuși să credem în ceea ce vedem și simțim. Noi credem ceea ce putem încadra în limitele înțelegerii noastre. Ne este greu că lucrul acesta poate să fie greșit. Suntem atât de mult predispuși spre idei preconcepute încât unele lucruri reușim să le înțelegem doar cu mare greutate.
Din cartea "Să nu preferi nimic iubirii lui Hristos", vol. 1
Autor: Schiarhimandritul Ioachim Parr
Voce: Karina Botiș

Rugăciuni pe malul lacului (meditații extraordinare ale Sf. Nicolae Velimirovici)
În ciuda titlului, nu avem de‑a face cu nişte rugăciuni obişnuite, şi nici cu scrieri dogmatice sau filosofice (deşi găsim câte ceva din toate acestea), ci cu graiuri de taină, vorbiri ale sufletului cu Dumnezeu, vărsare a sufletului şi punere a lui înaintea Ziditorului. Limbajul, deşi plin de poetice figuri de stil, nu este al unui ritor, ci al unui adânc şi statornic căutător de Dumnezeu ce‑şi spovedeşte lumii întregi toată durerea, păcătoşenia şi neputinţa, dar şi credinţa şi nădejdea că va afla astfel mult doritul răspuns al Celui Preaiubit.

Cum ai ajuns să fii homosexual, tu copilul inocent şi curat de altă dată?
Ceva s-a întâmplat la un moment dat în viaţă. Undeva cineva ţi-a schimbat felul tău de a fi fără să fii conştient. Nu se naşte nimeni homosexual. Uită-te cu atenţie în trecutul tău, dar şi cu sinceritate şi vezi ce te-a atras către acest mod de a fi nefiresc. Cine te-a păcălit că eşti homosexual?
- Ai fost poate abuzat sexual când erai mai mic de cineva apropiat şi această experienţă negativă te-a schimbat emoţional încât ai început să crezi despre tine că eşti gay?
- Eşti prin firea ta masculină mai delicat şi mai puţin bărbătos şi alţii au râs de tine şi ţi-au zis că eşti „femeie” sau că ești gay? Au tot râs de tine de atâtea ori încât ai ajuns şi tu însuţi să crezi asta?
- Sau poate ai urmărit filme pornografice şi ai primit de acolo duhuri de desfrânare care te-au făcut să urmăreşti scene cu perversiuni din ce în ce mai mari încât ai ajuns să vezi chiar scene gay din ce în ce mai puternice, și astea ți-au schimbat mintea.
- Sau la un moment dat în tinereţea ta te-ai simţit neiubit şi neapreciat de oameni, şi neavând o prietenă şi fiindu-ţi greu să-ţi faci una, ai ajuns să te apropii mai mult de un alt băiat.
- Sau poate în alt fel ai fost atras când erai adolescent sau tânăr de mângâierile și apropo-urile sexuale ale unui bărbat.
Citește articolul complet aici: https://ortodoxiatinerilor.ro/cum-ai-ajuns-sa-fii-homosexual-tu-copilul-inocent-si-curat-de-alta-data/

Tot ce vezi, vei fi tentat să-ți dorești! Orice vezi, inima cere. La orice îți expui ochii, de fapt îți expui inima!
Sfinții Părinți ne aduc un gând care ne ajută să înțelegem mai bine cum ar trebui să ne poziționăm în lupta cu ispitele. Ei zic ceva de genul: ferește-te de toate situațiile în care poți cădea, ferește-te de toate circumstanțele care te îndeamnă la păcat, mai degrabă decât să te duci singur în locul în care vei fi ispitit și apoi să ceri Domnului să te ajute și să te scoată din ispită.
Mai concret ar fi așa: Vrei să te lași de fumat? Atunci o perioadă nu mai sta la cafea cu prietenii sau seara pe la terase, căci în mintea ta țigara și cafeau sunt strâns conectate. Vrei să nu-ți mai atingi prietena ca nu cumva să cădeți iarăși în păcat? Atunci n-o mai chema la tine acasă, feriți-vă de toate situațiile în care sunteți singuri, stați mereu în public, în văzul altor persoane. Vrei să nu mai pui bani la pariuri? Atunci depărtează-te o perioadă de toate meciurile, de site-urile sportive și de discuțiile cu prietenii legate de fotbal.
Vrei să nu mai judeci pe oameni și să-i bârfești? Atunci când vezi că în jurul tău e vorbit cineva de rău, taci sau ridică-te și ferește-te de acea discuție. Vrei să mânânci mai puțin? Atunci cumpără-ți mai puțină mâncare și țineți frigiderul și bucătăria cât mai puțin atractivă pentru poftele tale. Vrei să stai mai puțin timp pe telefon căci ai devenit dependent? Atunci du telefonul cât mai departe de ochii tăi, ca să nu-l vezi, du-l în altă cameră, mai ales seara când nu ai nevoie de el. Vrei să nu mai cheltui bani la cumpărături? Plimbă-te prin altă parte decât prin mall-uri și magazine.
Lista exemplelor poate continua la nesfârșit, dar toate au ceva în comun: ochiul care vede, va dori, va pofti, va cere! Ochiul care nu vede, uită, nu va mai pofti ca înainte, nu va mai cere ca-n trecut.
Iată ce cuvânt plin de Duhul Sfânt spune Profetul David în psalmi:
„Întoarce ochii mei ca să nu vadă deşertăciunea; în calea Ta viază-mă.” (Psalmul 118, 37)

Toate sunt ale Harului
Toate le poate Dumnezeu acum. Are puterea să facă ce vrea, când vrea cu cine vrea. Nimic nu-i stă împotrivă. Nu are nevoie de nimeni şi nimic să lucreze toate câte vrea în inimile şi vieţile oamenilor.
Ce a schimbat acest mare adevăr în mintea mea? Că Domnul în mod real şi fiinţial nu are nevoie de proiectele mele şi de efortul meu de a atrage pe oameni la El. El în mod fiinţial nu are nevoie de nimeni ca să schimbe sufletele oamenilor. Asta înseamnă că ceea ce am făcut noi în ani de zile, El poate face într-o clipă, acum. Domnul e nemărginit în pricepere şi poate prin fel de fel de evenimente să schimbe sufletele oamenilor într-o zi aşa cum nu le-au schimbat predicile a mii de preoţi în 10 ani.