Skip to main content
Spotify for Podcasters
Balfül podcast - üzlet és technológia csak lazán

Balfül podcast - üzlet és technológia csak lazán

By Balfül podcast

Beszélgetünk technológiáról, gazdaságról, pénzügyről és mindenről, ami ezekről eszünkbe jut, szigorúan közvetlen stílusban.
Bármit mondunk, az csak a magánvéleményünk, és nem minősül befektetési tanácsnak. Sőt, semmilyen tanácsnak nem minősül. Csak szólunk, nehogy baj legyen.
Available on
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#32 Tűzoltás a backstage-ben – a Sziget Fesztivál digitális oldala: appok, webshop, meg minden

Balfül podcast - üzlet és technológia csak lazánSep 21, 2019

00:00
01:17:12
#98 Szupravezető, osztalék, zöldülés és román IPO

#98 Szupravezető, osztalék, zöldülés és román IPO

Rögtönöztünk egy gyors beszélgetést arról, hogy mi a helyzet, kit mi foglalkoztat mostanában, aztán ez lett belőle: Először is Misi elmeséli az American Superconductorrel kapcsolatos élményeit, aztán beszélgetünk kicsit az örökzöld zöldülés témáról, hogy miért vannak beütve az osztalékrészvények, tartunk-e kötvényeket és végül, de nem utolsó sorban, hogy Levinek, hogy nem lett tulajdonrésze (vagy mégis?) a román Hidroeletricában.

Oct 14, 202347:13
#97 Treasury-t mindenkinek! Devizakockázat-kezelés KKV szinten

#97 Treasury-t mindenkinek! Devizakockázat-kezelés KKV szinten

A mai adásunk vendége Henrik Gergely az iBanFirst munkatársa, aki kiváló holland kisüzemi sörökkel örvendeztetett meg bennünket (ezúton is köszönjük - Gergő, gyere máskor is!). Gergőék profilja a KKV méretű cégeknek nyújtott treasury szolgáltatások, amivel a sima devizaváltáson és nemzetközi utalásokon túl szofisztikált kockázatkezelési megoldásokat nyújtanak. A fő célcsoport azon vállalkozások köre, ahol különböző devizákban keletkeznek kötelezettségek és kintlevőségek, ezáltal fontos az árfolyamkockázat valamilyen szintű kezelése. Ha nem tudod, mi az a double barrier devizaopció, akkor hallgasd meg az adást!

Aug 05, 202301:17:08
#96 Határidős ügyletből villanyfény az otthonunkban – Hogyan működik az áramtőzsde?

#96 Határidős ügyletből villanyfény az otthonunkban – Hogyan működik az áramtőzsde?

A mai adásukban Péterrel beszélgetünk, aki saját számlás elektromos áram kereskedéssel foglalkozik. A beszélgetés során beavat minket ennek az átlagemberektől elzárt piacnak a rejtelmeibe: megtudhatjuk egyáltalán milyen termékek léteznek, mi ezek között a különbség, és hogy lesz egy tőzsdei kontraktusból lámpafény az otthonunkban. A beszélgetés során szóba kerül még az európai energiapolitika, villanyautózás, és sok-sok technikai részlet.

Jun 24, 202301:23:07
#95 A Wall Street Hollywoodban

#95 A Wall Street Hollywoodban

Kipróbáltunk valami újat: Filmekről beszélgetünk, méghozzá olyan filmekről, amelyekben valahogyan megjelenik a Wall Street, vagy a tőzsde világa. Mivel egyikünk sem túl nagy esztéta, nézzétek el nekünk, hogy nem megyünk bele komoly műfaji elemzésekbe! Ja, és az adás felvétele közben elkészül egy keksztekercs is.

Apr 22, 202356:28
#94 Lesz-e valaha teljesen önvezető autó?

#94 Lesz-e valaha teljesen önvezető autó?

A mai adásban egy korábban már megismert vendéget hívtunk vissza. Tamás egy nagy autóipari beszállítónál dolgozik az autókba épített szenzorok által gyűjtött adatok neurális hálóval történő feldolgozásán. Elsőkézből tud nekünk értékes információkat adni arról, hogy egyáltalán hogy működik ez a technológia és milyen kihívásokkal kell szembenéznie az egyes autógyártóknak, ha önvezetés fejlesztésére adnák a fejüket. Egyáltalán életképes a technológia akkor is, ha túllépünk a vezetéstámogató rendszerek limitáltságán és a teljes, valódi (level 5) önvezetésről beszélünk? Meglátjuk...

Feb 11, 202301:05:58
#93 Évbúcsúztatás és jövendőmondás

#93 Évbúcsúztatás és jövendőmondás

Ebben az adásban elbúcsúztatjuk 2022-t. Kinek mi jut eszébe az évről és kinek milyen gondolatai vannak az előttünk álló évre vonatkozólag. Volt itt idén minden: háború, kamatemelés, ársapkák, infláció, de szó lesz az adásban a korábban már előkerült földgáz tradingről (az emlegetett cikk: https://tinyurl.com/2rj72nzd), és ami ennél is sokkal érdekesebb mindenféle osztalék formájában bevételt teremtő kötvényalapról is. A végére még befért az OpenAI, ami mint kiderült nem más, mint Elon Musk egyik biznisze. Gondoltátok volna? Sőt, természetesen nem maradhatnak ki a jövő évre vonatkozó várakozások sem.

Dec 31, 202201:26:07
#92 Black Friday, digitális nomádság és a szokásos tőzsdés vekengés

#92 Black Friday, digitális nomádság és a szokásos tőzsdés vekengés

Itt a Balfül novemberi adása, ahol jó hangulatban, de csapongunk a témák között. Az adás Kanadásnak indult, de hamar kiderül, hogy nem az lesz. Beszélünk a csütörtöki tőzsdei rallyról, aztán arról, hogy ki mit miért nem vásárol Black Friday-en, majd átkanyarodunk Leviék külföldi terveire. Természetesen lesz még tőzsdei kontent, földgáz trading és a végén belefért egy kis Elon Musk / Mark Zuckerberg alázás is. Tartsatok velünk!

Nov 12, 202201:24:49
#91 Rezsidémon adás – Napelemek, gázár és cserépkályha

#91 Rezsidémon adás – Napelemek, gázár és cserépkályha

Visszatértünk. #hiatus. Mi másról is beszélhetnénk, mint az energiaárakról. Levi napelemet létesít, Misi gázárakról hadovál, aztán megnézzük miféle érdekes céges sztorik vannak mostanában és a végén még a cserépkályha is előkerül.
Sep 17, 202249:57
#90 A nemlétező Facebook (Meta) support és végtelen energia

#90 A nemlétező Facebook (Meta) support és végtelen energia

Kellemetlen dolog arra ébredni, hogy álmodban Facebook (bocsánat, Meta) hirdetéseket vásároltak a bankkártyádról. De ha ezt még meg is fejelik azzal, hogy ezt gyakorlatilag sehol sem tudod jelezni, na az az igazi ébresztő a kávé helyett is. Márpedig Misivel éppen ez történt. Ráadásul még az oldalunkat is "ellopták". De ez csak az adás felütése, mert beszélgetünk még természetesen tőzsdéről, gazdaságról is, sőt a végén mindenről ami sárga.

Jan 22, 202256:21
#89 Szia uram! JIRA érdekel? – Repülünk, BABA-zunk, Seeking Alpházunk

#89 Szia uram! JIRA érdekel? – Repülünk, BABA-zunk, Seeking Alpházunk

A mai adást repjegyekkel indítjuk és megkarcoljuk a légitársaságok könyveinek felszínét: Miért terjeszkedik ilyen agresszíven a WizzAir a nehéz időszakban és miért lízingeli vissza az újonnan vásárolt gépeit? Mi történt a Lufthansával? Mi van a konténeres hajós piacon? Aztán kinézünk a kínai cégekre, elsősorban az Alibabára fókuszálva az utóbbi hónapok eseményeinek fényében. Lesz egy kis Atalassian, IBM, végül pedig az amatőr befektetők egyik legfontosabb tudásforrásáról, a Seeking Alpháról is váltunk pár szót.

Jan 01, 202201:05:07
#88 Falusi jóga, metaverzum, digitális rezsi és infláció

#88 Falusi jóga, metaverzum, digitális rezsi és infláció

Hát igen... Levi visszatért, úgyhogy ezt az adást most kihasználtuk arra, hogy csak úgy beszélgessünk bármiféle téma nélkül. Kicsit mint a régi szép időkben. De nyugi, lesz azért szó értelmes dolgokról is. Szerintetek miért vesznek meg minden hülyeséget a Vaterán, meg a Jófogáson? Ti eladjátok a felesleges cuccaitokat, vagy raktároztok? Próbáltatok mostanában autót venni? Az infláció mindenhol ott van, de mit tehetnénk? Ilyesmikről lesz szó, meg még egy csomó hülyeségről.

Dec 18, 202157:06
#87 Blokkláncok, Ethereum killerek és NFT-k minden mennyiségben

#87 Blokkláncok, Ethereum killerek és NFT-k minden mennyiségben

Ismét vendégül hívtuk Norbi barátunkat, aki blokklánc témakörben írta az MBA dolgozatát és segít nekünk kicsit tisztába tenni, hogy mi történik most ebben a világban. Lesz szó az Ethereum platform gázárairól, az alternatív blokklánc platformokról és az NFT őrületről is.

Borítókép: Banksy festményének elégetése NFT-ként: https://www.youtube.com/watch?v=C4wm-p_VFh0

Dec 04, 202101:04:30
#86 Űriparosokkal beszélgettünk

#86 Űriparosokkal beszélgettünk

A mai adásba két korábbi vendéget hívtunk meg, akik mindketten az űriparban dolgoznak, de más-más területen. Félig-meddig laikusoknak szóló, de szakmaiságot sem nélkülöző beszélgetésnek lehettek fültanui a műholdtervezés, kilövések managelése, és mindenféle egyéb témában, ami az űriparhoz kapcsolódik.

Nov 20, 202101:14:49
#85 Dollár hedge, tengeri konténerek ...és ha átutalom?

#85 Dollár hedge, tengeri konténerek ...és ha átutalom?

Ti foglalkoztok vele, hogy milyen devizában jegyzik a céget, amikor megvesztek egy papírt? Vajon kell-e ezzel foglalkozni és milyen esetekben lehet ennek jelentőssége?

Aztán beszélgetünk még a COVID tengeri hajózást megbolygató hatásairól, hogy hogyan lett vashulladék a jól működő hajókból és mi van az üres konténerekkel, amiket senki sem visz sehova.

Miért nem tőzsdézik a magyar? Misi írt egy cikket erről a CapitalBlogra, amit végülis nem beszélünk meg, mert valahogy a készpénzhasználatra terelődött a szó. Így megy ez :) Végezetül néhány tőzsde sztori a világ másik feléről: fókuszban ezúttal Ausztrália és a kínai ADR-ek.

Aug 28, 202149:59
#84 Mi lesz velünk, ha jön a datageddon?

#84 Mi lesz velünk, ha jön a datageddon?

Tudtátok, hogy ha az emberiség a mai gyorsuló ütemben generálja tovább az adatot, akkor néhány száz év múlva már a világ összes atomja sem lenne elég adatot tárolni? Ma még bőszen használjuk a nagy szolgáltatók felhős tárhelyeit, de mi lesz, ha mindennek vége, mert már egyszerűen nincs hová letenni a sok petabyte-nyi 4K-s cicás videót? Beszélgetünk az alternatívákról és egy érdekes decentralizált tárolási megoldásról, a fejlesztőknek szánt Storj projektről.

Jul 25, 202151:56
#83 Tokenizáljunk mindent is! – NFT-forradalom mémeken innen és túl

#83 Tokenizáljunk mindent is! – NFT-forradalom mémeken innen és túl

A mai epizódban a tokenizált mémek körül csapong majd a beszélgetés. Megpróbáljuk megfejteni, mit keres nyan cat a blokkláncon és van-e ennek az egésznek egyáltalán értelme. Milyen hatással lehet ez a technológiai forradalom a művészvilágra? Aztán lesz szó az NFT-k egyéb (értelmes) felhasználási területeiről is, mert olyanok is vannak neki. Tartsatok velünk!
Jun 19, 202148:60
#82 A világgazdaság patkánymérge és hétköznapi traderproblémák

#82 A világgazdaság patkánymérge és hétköznapi traderproblémák

A mai adást azzal kezdjük, hogy az öreg Warren Buffet és hű harcostársa Charlie vajon értik-e az új idők szeleit. A bitcoinról alkotott markáns véleményük alapján nem igazán. Vagy talán a végén még nekik lesz igazuk? Ki tudja! 

Beszélgetünk még a tech cégek gyorsjelentéseiről, piaci hangulatról, jól és rosszul időzített trade-ekről, valamint azokról a problémákról, amikkel előbb utóbb minden kereskedő szembetalálja magát. 

May 07, 202101:22:24
#81 Egy karrierváltás története: Orvosból programozó – Koreny Dóra interjú

#81 Egy karrierváltás története: Orvosból programozó – Koreny Dóra interjú

Egy nem mindennapi karrierváltás történetét ismerhetitek meg a mai adásban. Koreny Dóri volt a vendégünk, aki először elvégezte az orvosi egyetemet, majd úgy döntött a magyar egészségügy viszonyait hátrahagyva egy merész fordulattal programozónak áll. A Codecool képzése után egy olyan munkahelyen találta magát, ahol az orvosi pályán szerzett ismereteit is kamatoztathatja. Mindemellett festőművész, és nem utolsó sorban anyuka is. Ismerjétek meg!

Mar 13, 202148:60
#80 A GameStonk short squeeze és utóélete (már ha lesz neki)

#80 A GameStonk short squeeze és utóélete (már ha lesz neki)

Bár némiképp lerágott csont lehet már ez a téma az internet megfelelő szegleteiben, azért biztosan nem mindenki mélyedt el a téma bugyraiban: Adott az amerikai GameStop (GME) nevű videójáték bolt, ami hülyére shortolva, minimális free float mellett várta a short sqeezre éhes hordákat. Azok pedig a Reddit újdonsült krétaevő degeneráltjai képében, u/DeepFuckinValue vezetésével meg is érkeztek. De mi a franc ez az egész? Miért pont most? És vajon tényleg osztályharc történik itt, vagy csak pár tizenéves most fedezte fel a call opciókat, és szeretne Lamborghinit magának Húsvétra? Ezeket járjuk ma körbe mi is.
Feb 20, 202101:19:08
#79 Hogy kerül a specialty kávé Alejandro brazil farmjáról a Rumbach Sebestyén utcába?

#79 Hogy kerül a specialty kávé Alejandro brazil farmjáról a Rumbach Sebestyén utcába?

Egy korábbi epizódban már boncolgattuk a kávé ökonómiáját, de mivel akkor mi nem értettünk hozzá, most szereztünk nektek valakit, aki ért. Vendégünk Peics Kitti, aki többször járt már kávéültetvényen, ismeri a szakma csínját-bínját. Elmeséli az utat a kávébabtól a norvég elosztón keresztül egészen a csészéig. 

Jan 30, 202101:06:54
#78 Tesla: Világmegváltás, vagy buborék

#78 Tesla: Világmegváltás, vagy buborék

Vajon mit tud a Tesla, amit más nem? Egyáltalán van ilyen? A Tesla fanok nyomják fel a részvényárfolyamot, vagy valóban van valami a sztoriban? Autóipari szakértőnk segít megválaszolni azokat a kérdéseket, hogy tulajdonképpen mi mindent csinál a Tesla, hol lehet előnye a versenytársakhoz képest, és egyltalán logikus dolog-e csak autóipari cégként gondolni rá, vagy annál azért sokkal több?

Beszélgetünk gyártástechnológiákról, akksikról, a kínai gyárépítésről, energetikai fejlesztésekről, és természetesen végül a részvényárfolyamról is? Olcsó? Drága? Hallgasd meg az adást, aztán döntsd el!

Jan 16, 202101:49:45
#77 Mi van a WC túloldalán? Vízközmű-technológiák szennyvíztől az ivóvízig

#77 Mi van a WC túloldalán? Vízközmű-technológiák szennyvíztől az ivóvízig

Gondolkoztatok már azon, mi történik, amikor lehúzzátok a WC-t? Mi sem... De szerencsére itt van velünk Lőrinc, aki elmondja miért nem szabad lehúzni a nedves törlőkendőt, hogy mégis mi történik a hálózaton, mire a víz eljut a szennyvíztelepig, valamint nagy vonalakban hogyan tisztul meg, hogy aztán a Dunán kersztül újra a csapba kerüljön. Aztán lesz szó egy kicsit a technológiákról és az üzleti oldalról is: Milyen cégek vannak jelen ebben az iparágban, mik az aktuális legmenőbb fejleszések és milyen irányba tart a víz-ipar úgy egyáltalán?

Dec 12, 202001:03:10
#76 BalFund évértékelés második felvonás – A drága Tesla, a darabolandó Amazon és az örök chipgyártók

#76 BalFund évértékelés második felvonás – A drága Tesla, a darabolandó Amazon és az örök chipgyártók

Íme az előző heti epizód folytatása, a TOP10 (vagy 9), ahol nem a Tesla nyert, de amúgy mégis. Olyan cégekről lesz itt szó, mint a közönségkedvenc Amazon, Tesla, Nvidia, satöbbi. Kifejtjük miért nincsenek veszélyen az olyan óriások, mint az Amazon, Google, vagy Facebook, akiknek a darabolásával oly szívesen riogatják a befeketőket már évek óta. De lesznek itt lítiumos ETF-ek, mindenféle más alapok, mikrohitelezés, szuperszónikus utazás és egyéb agymenések. Majd végül Bandi bölcsességével zárjuk az adást, amiből kiderül, hogy nem az út a hosszú, hanem az időnk a kevés. Tartsatok velünk!

Nov 28, 202001:08:06
#75 BalFund évértékelés

#75 BalFund évértékelés

A mai epizódban végigmegyünk, virtuális alapunk, a BalFund első éves teljesítményén. Lesznek itt kisebb bukók, és nagyobb nyerők, valamint ezt-azt el is adunk. BP, Deutsche Bank, SAP, PayPal, US Steel, Disney, Cloudera, MasterCard, Teva és még sokan mások. Ki miben hisz, és miért? A jövő heti adásban pedig jövünk vissza a TOP 10-zel!

Nov 23, 202038:05
#74 Tényleg a robinhooderek rángatják a tőzsdét? Mi vár ránk a választások után?

#74 Tényleg a robinhooderek rángatják a tőzsdét? Mi vár ránk a választások után?

Első és legfontosabb: Levi visszatért! (De csak egy kicsit.) Szóval sok idő után az eredeti felállásban hallgathattok minket, amikor is arról beszélünk, amiről csak akarunk, mert még a témát sem beszéltük meg előre. (Mi másról lehetne tehát szó, mint a piacokról?!)

Beszélgetünk a robinhoodos srácok inváziójáról, akik fogalmatlan ügyleteikkel teleszemetelik a világ order bookjait, valamint arról, hogy ez tényleg akkora probléma-e. Aztán lesz szó az olajcégek lejtmenetéről, és az elektromos autók térnyeréséről (egy kis Teslázás mindig belefér). A piacon mostanában divatos SPAC-ek megjelenéséről, és végül, de nem utolsósorban, hogy miért nem várunk (nagy) esést az elnökválasztás közeledtével.

Oct 24, 202001:00:48
#73 Marketingesből startupper a világ körül – Tornai Bence interjú

#73 Marketingesből startupper a világ körül – Tornai Bence interjú

A mai vendégünk Tornai Bence, aki a Corvinus kereskedelem és marketing szakáról Londonon, Hollandián, Manhattenen keresztül egészen egy berlini oktatási startup, a Mastory head of business development pozíciójáig jutott. Hallgassátok meg a sztoriját, amiben lesz szó reklámokról, egyetemi versenyekről, diáksztorikról egy menő holland magánsuliból, valamint mindenféle sikeres és kevésbé sikeres vállalkozásról az út közben.
Oct 17, 202001:12:54
#72 Zsinórbohócok, hőlégballonok és repülőgépek motor nélkül

#72 Zsinórbohócok, hőlégballonok és repülőgépek motor nélkül

A mai epizódban ismét itt van velünk Márton, akit anno a Nokia 5G-s és AI-os problémáiról faggattunk. Mint kiderült Márton és Misi közös hobbin osztoznak, ami pedig nem más, mint a repülés, így úgy gondoltuk felveszünk Nektek erről is egy beszélgetést - a csapongó Balfül-stílusba simán belefér. Ha szeretnétek kipróbálni a repülésnek ezt a formáját, dobjatok egy üzit, és a COVID elvonultával Misi leszervez nektek egy sétarepülést Farkashegyen ;)

Sep 26, 202049:53
#71 Űrsztorik második felvonás: Amikor a Starlink műholdjai eltakarják az eget, a SpaceX meg nem áll arrébb

#71 Űrsztorik második felvonás: Amikor a Starlink műholdjai eltakarják az eget, a SpaceX meg nem áll arrébb

Egyszer már készítettünk adást az űripar érdekességeiről, de a visszajelzésekből ítélve a téma egyrészt megmozgatott Titeket, másrészt pedig bőven van még benne tartalék, úgyhogy úgy döntöttünk, visszatérünk rá. Szóval itt van velünk Gábor, aki műholdakkal foglalkozik és rengeteg érdekes sztorit mesél nekünk az ESA (Európai Űrügynökség) háza tájáról, és mindenféléről, ami még a háttérben történik mostanában. Lesz szó Elon Musk műholdas agymenéséről, és még sokminden másról is.

Sep 15, 202002:36:41
#70 Mindenféle menő programozási nyelv, és számtalan IT-s betűszó

#70 Mindenféle menő programozási nyelv, és számtalan IT-s betűszó

Mai vendégünk Tamás, aki egy szoftverfejlesztő agency, a RisingStack ügyvezetője. Főleg programozási nyelvekről és kódolásról beszélgetünk, de szóba kerülnek azért Linus Torvalds dühkitörései és a Twitch is. Kiderül, hogy mi az a Kernel, illetve elkanyarodunk a free and open source (FOS) szoftverek világába, amiket egy sörös példabeszéd útján magyaráz el nekünk Tamás.
Aug 29, 202001:15:56
#69 A Nokia esete az 5G-vel, avagy gépi tanulás felügyeletlenül

#69 A Nokia esete az 5G-vel, avagy gépi tanulás felügyeletlenül

A mai adásban a Nokia Bell Labs egyik AI kutatóját faggatjuk a munkájáról, nevezetesen arról, hogy hogyan lehetne a mobilszolgáltatók által használt antennáknak megtanítani, hogyan tudják optimalizálni működésüket a rádiós térben. Ha ezt a mondatot most nem értetted, akkor mindenképp hallgasd meg!
De lesznek itt még dolgok, például kiömlik a Guiness, amiben nem tudjuk miért van golyó. Beszélgetünk Star Wars filmekről, Interstellarról, és mindenféle csillagász dologról, amihez természetesen egyikünk sem ért, de pont ettől szép ez a műfaj. Tartsatok velünk!
Aug 15, 202001:09:40
#68 Utazós cégek a COVID-válságban – Kik lehetnek a nagy túlélők?

#68 Utazós cégek a COVID-válságban – Kik lehetnek a nagy túlélők?

Portfolió válságállósítás közben jött az ötlet, hogy bár a légiközlekedést padlóra küldte a COVID, így is lehetnek olyan részvények a szektorban, amiket talán már most is érdemes lehet vásárolni. Átbeszéljük a repüléshez kapcsolódó piacot Dél-Amerikától a sarkkörig. Fapadossal ingázó dolgozók és a harmadik világ leendő utasai is szóba kerülnek.

Szokás szerint nem ajánlunk senkinek semmit kereskedési céllal.

Jul 25, 202038:27
#67 Nem félünk a fogorvostól – Gyökértömés, villanyroller, macskaszitter és jó whisky

#67 Nem félünk a fogorvostól – Gyökértömés, villanyroller, macskaszitter és jó whisky

Ezen a héten meglehetősen távol evezünk a megszokott témáktól és egy fogorvossal beszélgetünk a praxisáról, valamint mindenféléről, aminek ehhez semmi köze. A régi időket idéző eklektikus Balfül epizód lett ebből, amihez jó szórakozást kívánunk!
Jul 11, 202001:18:08
#66 Válságban gondoskodjon, bőségben zsugorodjon, mi az?

#66 Válságban gondoskodjon, bőségben zsugorodjon, mi az?

Egy mélyenszántó epizódban megvizsgáljuk az állami szerepvállalás fontosságát, korlátait és felelősségét olyan kérdésekben, mint például a társadalmi különbségek elburjánzása. Aztán beszélgetünk a szabályozókról és szabályalkotókról, emberi természetről, valamint a demokráciák és társadalmak viszonyáról. Vajon miért működik jobban az egyik ország, mint a másik? Aztán lesz itt szó a közlegelők tragédiájáról és annak a feloldásáról, amiért Elinor Ostrom 2009-ben megkapta a közgazdasági Nobel-díjat. Végül pedig egy kis piaci kitekintő, és mostanában örök témánk, az infláció.
Jun 27, 202001:04:08
#65 Afrika kínai gyarmatosítása

#65 Afrika kínai gyarmatosítása

A mai adásban vendégünkkel, Buda Lorinával feltárjuk miként kebelezi be Kína a világot, és elsősorban Afirikát. Lorinával megbeszéljük, hogy Kína az akkor most diktatúra-e, vagy kapitalista ország. Egyáltalán a kettő csak a mi fejünkben zárja ki egymást? Aztán lesz szó Afrika aktuális problémáiról, és a kínai térnyerésről a régióban. 

Jun 13, 202045:33
#64 Alexa, mihez kezdjek veled? - Okos otthon tanácsok kezdőknek

#64 Alexa, mihez kezdjek veled? - Okos otthon tanácsok kezdőknek

IOT, avagy tárgyak internete. Jó pár éve ismert a fogalom, de mi hívta életre valójában és mi a jelentősége ma? És ami ennél is fontosabb, hogy lesz a segítségével okos a mosógép meg a kávéfőző? És egyáltalán jó lesz-e ez nekünk? Norbi volt a vendégünk, akivel felidézzük az IOT születését és megpróbálunk tanácsot adni azoknak, akik óvatos léptekkel okosítanának egy kicsit a lakáson. Milyen okos eszközökkel érdemes kezdeni (kamera? kapucsengő? Echo dot?) és mennyibe kerül ez az első világbeli huncutság?
May 30, 202053:55
#63 Hogy a csudába lehet a félelemmel kereskedni?! – Volatilitás, VIX-index és gyermekei (XIV, VXX, VXZ, UVXY, SVXY, stb.)

#63 Hogy a csudába lehet a félelemmel kereskedni?! – Volatilitás, VIX-index és gyermekei (XIV, VXX, VXZ, UVXY, SVXY, stb.)

Közkívánatra megpróbáljuk közérthetően felvázolni, hogy hogyan lehet egy matematikai konstrukcióból kereskedhető pénzügyi terméket kreálni, és mire jó ez az egész. A híres-hírhedt VIX indexről (a.k.a. félelem index, fear&greed gauge) talán már mindenki hallott, de azt kevesen tudják, hogy mit és hogyan mér pontosan. A volatilitás kereskedése egy eléggé egzotikus területnek számít a befektetések világában, és ha valaki nem kvantitatív pénzügyekkel foglalkozik, valószínűleg sosem lesz hozzá köze. Ettől még a mélységek iránt érdeklődőknek igazi inyenc fogás lehet a mai adás, reméljük sikerült érthetően bemutatni miről van szó.

May 23, 202031:41
#62 Űrutazás félpanzióval – Csökkenő árak és üzleti lehetőségek az űriparban

#62 Űrutazás félpanzióval – Csökkenő árak és üzleti lehetőségek az űriparban

Ákos barátunk éppen elnyert egy menő állást egy fellövések lebonyolításával foglalkozó cégnél, így kaptunk az alkalmon és Hollandiába költözése előtt még rögzítettünk vele egy beszélgetést az emberiség egyik legkomplexebb kihívásaival foglalkozó iparág kulisszatitkairól. Ha szeretnéd megtudni, hogyan lehetsz te is űrturista, vagy csak valami úri hóbort okán fel akarsz lőni egy szatelitet, de nem tudod hogyan fogj hozzá, mindenképp hallgasd meg az adást! De lesz itt még szó a közelgő Artemis-misszióról, aminek keretében újra embert tervezünk juttatni a Holdra, valamint a távolabbi tervekről, a marsutazás kihívásairól is.
May 09, 202001:15:24
#61 Miért nem hagyjuk tönkremenni a felelőtlen cégeket?

#61 Miért nem hagyjuk tönkremenni a felelőtlen cégeket?

A mai adásban Bandi felteszi a nagy kérdést, miszerint "mi a csuda történik a piacokon?" Egyértelmű válaszaink természetesen nincsenek, de azért felvázolunk pár elméletet a magunk módján. Egy kis kitérővel Misi elmeséli a Netfixre kötött félresikerült opciós ügyletét, valamint ha már szóbakerültek az opciók beszélgetünk kicsit az ún. black swan fundokról. Végül pedig filozofiai és morális mélységekbe merülünk alá a válságkezelés és a monetáris politika kontextusában.
May 02, 202043:00
#60 Néha megéri veszíteni - Mi különbség az orosz, arab és texasi olajcégek üzleti modelljei közt?

#60 Néha megéri veszíteni - Mi különbség az orosz, arab és texasi olajcégek üzleti modelljei közt?

A történelem során először fordult elő, hogy az amerikai WTI típusú könnyűolaj jegyzése negatív tartmányba fordult (legalábbis a májusi határidő tekintetében). A mai adásban megbeszéljük, hogy ez mit jelent a gyakorlatban és, hogy ettől még ne indulj el üres zsebbel a benzinkútra. Aztán lesz még itt szó kitermelési technológiákról, az OPEC-ről, fapados repülésről, tankerekről, valamint úgy általában mindenről ami előjöhet mostanában az olajpiacon. Ismét eléggé pénzügyi-technikai adás lett, reméljük bejön ez is!
Apr 25, 202043:46
#59 Alapkezelőt kérdeztünk: mitől zöld egy bank, mik az ESG-alapok, és hogyan legyünk etikus befektetők

#59 Alapkezelőt kérdeztünk: mitől zöld egy bank, mik az ESG-alapok, és hogyan legyünk etikus befektetők

A mai adásban vendégül hívtuk egy Németországban élő barátunkat, aki mesterdolgozatát a zöld bankolásból írta, majd New Yorkban gyakornoki programját a Fossil Free Indexes nevű karbonsemleges indexeket számoló cégnél töltötte, hogy aztán Németországba visszakerülve, az ország legnagyobb zöld bankjának egyik ESG alapját kezelje. Segítségével megpróbáljuk kideríteni, hogy mitől zöld egy cég, hogyan készülnek a környezettudatos befeketetési alapok és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha valaki ilyen szemlélet mellett tervez befektetni.
Apr 11, 202001:02:39
#58 Ha már mindenünk okos, aktuális még az okos város koncepció?

#58 Ha már mindenünk okos, aktuális még az okos város koncepció?

Üdv mindenkinek a Balfül podcast első remote adásában! Folytatjuk azon adások sorát, amik témáját Ti dobtátok be javaslatként: az okos város koncepcióról, vagy ún. smart city-kről lesz szó. Mik ezek, mi tartozik az okos város definíciója alá és milyen kihasznált vagy kihasználatlan lehetőségek vannak még a technológiában. Vannak-e városok, ahol sikerrel valósultak meg okos város programok, ami megkönnyítik a városlakók életét. A hang olyan amilyen, de a karanténból erre futja (a következő adásra megígérjük javítunk rajta).

Apr 04, 202044:15
#57 Nyélgázon a pénznyomda – gazdasági vakcina vagy ballépés?

#57 Nyélgázon a pénznyomda – gazdasági vakcina vagy ballépés?

A világ jegybankjai éppen csapágyasra járatják a nyomdagépeket, de ettől még a koronavírus járvány nem múlik el és a 2020-as gazdasági válságnak nem vet egyszerre véget. A cégeknek továbbra sincs piacuk és várhatóan az emberek sem fogják a gazdasági válság után elkölteni minden pénzüket, a kijárási korlázozások alatt pláne. A tőzsdei árfolyamok közben brutális volatilitás mellett pattognak, épp mint amikor senki sem tudja megmondani mi mennyit ér, és mit hoz a holnap. Történelmi időket élünk, csak tudnánk mikor lesz már vége!
Mar 28, 202031:05
#56 Az SAP-sztori, ahogy még sosem hallottad: lyukkártyától a felhőig közel 50 év alatt

#56 Az SAP-sztori, ahogy még sosem hallottad: lyukkártyától a felhőig közel 50 év alatt

Közkívánatra visszahívtuk Norbit, akit már hallhattatok az AWS-adásban, amikor is az Amazon felhőszolgáltatásáról mesélt nekünk. Mivel pályájának nagy részét az SAP-nál töltötte, indokoltnak éreztük, hogy ismét elhívjuk körünkbe. Norbi elmeséli nekünk, hogyan alapította meg az SAP-t 1972-ben néhány német úriember, majd hogyan fejlődött a cég, napjaink egyik legnagyobb vállalati szofverekre specializálódott vállalatává. Megtudhatjuk milyen kihívásokkal találta szemben magát a cég az évek során, és hogyan tud megfelelni a legújabb idők kihívásainak.

Mar 21, 202001:09:06
#55 Befektetés válság idején – Shortosoknak áll a világ, vagy vegyük meg az esést?

#55 Befektetés válság idején – Shortosoknak áll a világ, vagy vegyük meg az esést?

Úgy tűnik a COVID-19, vagy közismertebb nevén a koronavírus pandémia elhozta, amit mindenki évek óta várt már: vége a történelem eddigi leghosszabb bikapiacának. Oké, de mi lesz most? Egyáltalán beszélhetünk válságról, vagy ez csak egy nagyobbacska korrekció? Mitől lesz egy piaci pánikból válság? Felvázolunk egy worst-case scenáriót, amire reméljük nem kerül sor. Mik azok a veszélyek, amik még előttünk állnak, és hogyan lehetünk legalább részben felkészülve egy elhúzódó eső időszakra? Melyek azok a vállalatok, amik profitálhatnak ebből a nehéz időszakból, és milyen mutatókat érdemes figyelni, ha meg akarjuk őket találni? 

Tanuljatok a mi hibáinkból, mert néhányat megosztunk veletek! Aztán ütköztetjük a véleményeket a spekuláns kontra buy&hold témakörben: shortoljunk-e, vagy inkább majd csak vegyük meg az olcsó papírokat, amikor elült a vihar? Milyen eszközök állnak rendelkezésedre, ha védeni szeretnéd a portfóliódat? Hedging for dummies. 

Érdekes időket élünk, ez egészen biztos. Ja, és mossatok kezet!

Mar 14, 202001:16:45
#54 Válságálló az elektromos autózás, vagy törékeny a lendület? Vendégünk a Renault munkatársa

#54 Válságálló az elektromos autózás, vagy törékeny a lendület? Vendégünk a Renault munkatársa

A mai adásban Sóstói Tamást, a Renault Magyarország marketingkommunikációs vezetőjét faggattuk az autóipar aktuális kihívásairól, valamint a villanyautózásról. Kiderül kinek való és kinek nem az elektromos autó, hogy valójában mennyire zöld dolog villanyautózni, és hogy nagyobb távlatokban mi lesz az autózás jövője.
Mar 07, 202001:03:04
#53 A Spotify az audió jövője, de a bakelit nem hal ki – Zene és film a streaming korában

#53 A Spotify az audió jövője, de a bakelit nem hal ki – Zene és film a streaming korában

Gondoltátok volna, hogy a zeneformátumok, a hallgatási szokások mennyire hatnak egyes műfajok és előadók népszerűségére, vagy éppen eltűnésére a süllyesztőben? Hogyan változtatta meg a zene- és filmipart az internet megjelenése? A Spotify vajon megöli a konceptalbumokat, mint ahogy azt néhány zenész állítja? Mennyire igazságos vagy igazságtalan az egyes streaming szolgáltatók bevételeinek visszaosztása a művészek felé? És mi újság a Netfilx-szel? Egyeduralkodó csillagként tündökölt, legalábbis ezidáig. Most viszont egyre inkább nyakában loholnak az Amazon, a HBO, és a Disney, akik mind ugyanabból a tortából akarnak egyre nagyobb szeletet. Vajon a jövőben is várható a Netfilx részvény menetelése, vagy a további emelkedés már nem fenntartható? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána, szokás szerint sok egyéb mellett.
Feb 29, 202045:52
#52 Konténerkórház, koronavírus, kamu cégek és villanyautózás a kommunista Kínában

#52 Konténerkórház, koronavírus, kamu cégek és villanyautózás a kommunista Kínában

Jó, nade mit adtak nekünk a kínaiak? Koronavírust, tíz nap alatt felépülő konténerkórházat, kamu pénzügyi jelentéseket produkáló gazdaságot. Az egész világ beszállítói láncolatának első láncszeme látszik épp megfeszülni a vírus-para eredményeképp, de a nyugati világ látszólag nem túlságosan akar tudomást venni az események lehetséges hatásairól. Közben a kínai részvények esnek-kelnek, de valahogy mégsem akkorát, mint amit a józan ész dikálna. Véletlen lenne, vagy ez is a kínai kommunista párt által fentről irányított számok eredménye? Ezeknek a kérdéseknek próbálunk utánajárni az adás első felében, hogy aztán átnyergeljünk a kínai elektromos autógyártókra, valamint a nyugati cégekről lekoppintott technológiákra.
Feb 22, 202053:27
#51 Így keresnek a nagyok a gyenge forinton és más sztorik: Revolutos szivatás, zöld alapok, BP és Deutsche Bank

#51 Így keresnek a nagyok a gyenge forinton és más sztorik: Revolutos szivatás, zöld alapok, BP és Deutsche Bank

Az adásban a hét legfontosabb eseményeiből szemezgetünk: Szegény forint a leggyengébb gyerek a régiós játszótéren, szóval ütik is rendesen. Ennek kapcsán megbeszéljük, hogy mégis miféle biznisz ez a híres-hírhedt carry trade, amikor devizapárok kamatkülönbségein keresnek nagybefektetők. Aztán volt a héten egy meglepően magas inflációs adat (az adásban helytelenül 5,7% hangzik el a 4,7% helyett).

Az utóbbi időben elő-előkerül a Revolut ügyfelek legújabb "szívatása", amikor is készpénz felvételként könyvelték el bizonyos bankok bizonyos esetekben a Revolut számla feltöltését. Ennek kapcsán felhívjuk a figyelmet a felügyeleti szervek és szabályozók fontosságára, valamint az Országos Betétbiztosítása Alapra.  Aztán megbeszéljük, hogy mi az az ESG és valójában mennyire zöldek az ilyen alapon környezetbarátnak titulált befektetések. Ez is csak egy újabb példája a greenwashingnak, vagy tényleg van értelme? Dióhéjban megbeszéljük, hogy mi is az a közeledő Bitcoin halvening, de erről valószínűleg lesz egy egész adás majd valamikor a jövőben.

Végül pedig két cég pár mondatban: Új CEO-ja van a BP-nek, aki első beszédében máris karbonsemlegessé akarná tenni a cégét, ami azért lássuk be, egy olajtársaság esetén, nem kis vállalás. A másik alany pedig Misi egyik kedvence, a Deutsche Bank, ami talán kifelé mászik a gödörből. Vagy mégsem?

Feb 15, 202048:16
#50 Kiadáskövető appok, hogy tudd mire megy el a pénzed

#50 Kiadáskövető appok, hogy tudd mire megy el a pénzed

A jubileumi 50-edik adásban közkívánatra mondunk pár szót a Tesla részvényről (a keddi állapotok szerint), majd átkanyarodunk az eredeti témánkra, ami nem más, mint a személyes pénzügyek, méghozzá tudatosan. Megnézünk pár kiadáskövető alkalmazást, úgy mint a Koin, vagy a Wyze. Beszélgetünk banki integrációkról, PSD2-ről, de főleg hogy egyáltalán miért fontos ez az egész kiadáskövetősdi. Nem csak pénzt keresni érdemes okosan, de költeni is.

Feb 08, 202056:50
#49 Adatalapú címlapsztori – Magyarázó újságírás az Átlátszó.hu-nál

#49 Adatalapú címlapsztori – Magyarázó újságírás az Átlátszó.hu-nál

A mai rendhagyó epizódból megtudhatjátok, hogyan leplezik le mindenféle adatgyűjtő eszközökkel és Exceltáblákkal felvértezett újságírók politikusaink és gazdasági elitünk ÁTLÁTSZÓ trükkjeit (bocs, nem bírtam ki).

Galambosi Eszter és Bátorfy Attila a vendégeink, akik kis hazánk egyik legismertebb oknyomzó műhelye, az atlatszo.hu​ munkatársai. Elmesélik nekünk, hogy működik a munka az Átlátszónál, milyen eszközökkel és módszerekkel göngyölítenek fel egy-egy sztorit, és időnként milyen ádáz harcot vívnak közintézményekkel az elvileg közérdekű adatok kiadásáért. Attiláék elmesélik az ominózus, Mészáros Lőrinc jachtozásáról írt kémfilmbe illő leleplező cikk születését.

A műsor második felében hallhattok az adatfeldolgozásra, valamint vizualizációra használt szoftverekről és technikákról, valamint az Atlo​ nevű vizualizációs spin-offról is.

Feb 01, 202001:10:37