Skip to main content
Spotify for Podcasters
Balfül podcast - üzlet és technológia csak lazán

Balfül podcast - üzlet és technológia csak lazán

By Balfül podcast

Beszélgetünk technológiáról, gazdaságról, pénzügyről és mindenről, ami ezekről eszünkbe jut, szigorúan közvetlen stílusban.
Bármit mondunk, az csak a magánvéleményünk, és nem minősül befektetési tanácsnak. Sőt, semmilyen tanácsnak nem minősül. Csak szólunk, nehogy baj legyen.
Available on
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#71 Űrsztorik második felvonás: Amikor a Starlink műholdjai eltakarják az eget, a SpaceX meg nem áll arrébb

Balfül podcast - üzlet és technológia csak lazánSep 15, 2020

00:00
02:36:41
#95 A Wall Street Hollywoodban

#95 A Wall Street Hollywoodban

Kipróbáltunk valami újat: Filmekről beszélgetünk, méghozzá olyan filmekről, amelyekben valahogyan megjelenik a Wall Street, vagy a tőzsde világa. Mivel egyikünk sem túl nagy esztéta, nézzétek el nekünk, hogy nem megyünk bele komoly műfaji elemzésekbe! Ja, és az adás felvétele közben elkészül egy keksztekercs is.

Apr 22, 202356:28
#94 Lesz-e valaha teljesen önvezető autó?

#94 Lesz-e valaha teljesen önvezető autó?

A mai adásban egy korábban már megismert vendéget hívtunk vissza. Tamás egy nagy autóipari beszállítónál dolgozik az autókba épített szenzorok által gyűjtött adatok neurális hálóval történő feldolgozásán. Elsőkézből tud nekünk értékes információkat adni arról, hogy egyáltalán hogy működik ez a technológia és milyen kihívásokkal kell szembenéznie az egyes autógyártóknak, ha önvezetés fejlesztésére adnák a fejüket. Egyáltalán életképes a technológia akkor is, ha túllépünk a vezetéstámogató rendszerek limitáltságán és a teljes, valódi (level 5) önvezetésről beszélünk? Meglátjuk...

Feb 11, 202301:05:58
#93 Évbúcsúztatás és jövendőmondás

#93 Évbúcsúztatás és jövendőmondás

Ebben az adásban elbúcsúztatjuk 2022-t. Kinek mi jut eszébe az évről és kinek milyen gondolatai vannak az előttünk álló évre vonatkozólag. Volt itt idén minden: háború, kamatemelés, ársapkák, infláció, de szó lesz az adásban a korábban már előkerült földgáz tradingről (az emlegetett cikk: https://tinyurl.com/2rj72nzd), és ami ennél is sokkal érdekesebb mindenféle osztalék formájában bevételt teremtő kötvényalapról is. A végére még befért az OpenAI, ami mint kiderült nem más, mint Elon Musk egyik biznisze. Gondoltátok volna? Sőt, természetesen nem maradhatnak ki a jövő évre vonatkozó várakozások sem.

Dec 31, 202201:26:07
#92 Black Friday, digitális nomádság és a szokásos tőzsdés vekengés

#92 Black Friday, digitális nomádság és a szokásos tőzsdés vekengés

Itt a Balfül novemberi adása, ahol jó hangulatban, de csapongunk a témák között. Az adás Kanadásnak indult, de hamar kiderül, hogy nem az lesz. Beszélünk a csütörtöki tőzsdei rallyról, aztán arról, hogy ki mit miért nem vásárol Black Friday-en, majd átkanyarodunk Leviék külföldi terveire. Természetesen lesz még tőzsdei kontent, földgáz trading és a végén belefért egy kis Elon Musk / Mark Zuckerberg alázás is. Tartsatok velünk!

Nov 12, 202201:24:49
#91 Rezsidémon adás – Napelemek, gázár és cserépkályha

#91 Rezsidémon adás – Napelemek, gázár és cserépkályha

Visszatértünk. #hiatus. Mi másról is beszélhetnénk, mint az energiaárakról. Levi napelemet létesít, Misi gázárakról hadovál, aztán megnézzük miféle érdekes céges sztorik vannak mostanában és a végén még a cserépkályha is előkerül.
Sep 17, 202249:57
#90 A nemlétező Facebook (Meta) support és végtelen energia

#90 A nemlétező Facebook (Meta) support és végtelen energia

Kellemetlen dolog arra ébredni, hogy álmodban Facebook (bocsánat, Meta) hirdetéseket vásároltak a bankkártyádról. De ha ezt még meg is fejelik azzal, hogy ezt gyakorlatilag sehol sem tudod jelezni, na az az igazi ébresztő a kávé helyett is. Márpedig Misivel éppen ez történt. Ráadásul még az oldalunkat is "ellopták". De ez csak az adás felütése, mert beszélgetünk még természetesen tőzsdéről, gazdaságról is, sőt a végén mindenről ami sárga.

Jan 22, 202256:21
#89 Szia uram! JIRA érdekel? – Repülünk, BABA-zunk, Seeking Alpházunk

#89 Szia uram! JIRA érdekel? – Repülünk, BABA-zunk, Seeking Alpházunk

A mai adást repjegyekkel indítjuk és megkarcoljuk a légitársaságok könyveinek felszínét: Miért terjeszkedik ilyen agresszíven a WizzAir a nehéz időszakban és miért lízingeli vissza az újonnan vásárolt gépeit? Mi történt a Lufthansával? Mi van a konténeres hajós piacon? Aztán kinézünk a kínai cégekre, elsősorban az Alibabára fókuszálva az utóbbi hónapok eseményeinek fényében. Lesz egy kis Atalassian, IBM, végül pedig az amatőr befektetők egyik legfontosabb tudásforrásáról, a Seeking Alpháról is váltunk pár szót.

Jan 01, 202201:05:07
#88 Falusi jóga, metaverzum, digitális rezsi és infláció

#88 Falusi jóga, metaverzum, digitális rezsi és infláció

Hát igen... Levi visszatért, úgyhogy ezt az adást most kihasználtuk arra, hogy csak úgy beszélgessünk bármiféle téma nélkül. Kicsit mint a régi szép időkben. De nyugi, lesz azért szó értelmes dolgokról is. Szerintetek miért vesznek meg minden hülyeséget a Vaterán, meg a Jófogáson? Ti eladjátok a felesleges cuccaitokat, vagy raktároztok? Próbáltatok mostanában autót venni? Az infláció mindenhol ott van, de mit tehetnénk? Ilyesmikről lesz szó, meg még egy csomó hülyeségről.

Dec 18, 202157:06
#87 Blokkláncok, Ethereum killerek és NFT-k minden mennyiségben

#87 Blokkláncok, Ethereum killerek és NFT-k minden mennyiségben

Ismét vendégül hívtuk Norbi barátunkat, aki blokklánc témakörben írta az MBA dolgozatát és segít nekünk kicsit tisztába tenni, hogy mi történik most ebben a világban. Lesz szó az Ethereum platform gázárairól, az alternatív blokklánc platformokról és az NFT őrületről is.

Borítókép: Banksy festményének elégetése NFT-ként: https://www.youtube.com/watch?v=C4wm-p_VFh0

Dec 04, 202101:04:30
#86 Űriparosokkal beszélgettünk

#86 Űriparosokkal beszélgettünk

A mai adásba két korábbi vendéget hívtunk meg, akik mindketten az űriparban dolgoznak, de más-más területen. Félig-meddig laikusoknak szóló, de szakmaiságot sem nélkülöző beszélgetésnek lehettek fültanui a műholdtervezés, kilövések managelése, és mindenféle egyéb témában, ami az űriparhoz kapcsolódik.

Nov 20, 202101:14:49
#85 Dollár hedge, tengeri konténerek ...és ha átutalom?

#85 Dollár hedge, tengeri konténerek ...és ha átutalom?

Ti foglalkoztok vele, hogy milyen devizában jegyzik a céget, amikor megvesztek egy papírt? Vajon kell-e ezzel foglalkozni és milyen esetekben lehet ennek jelentőssége?

Aztán beszélgetünk még a COVID tengeri hajózást megbolygató hatásairól, hogy hogyan lett vashulladék a jól működő hajókból és mi van az üres konténerekkel, amiket senki sem visz sehova.

Miért nem tőzsdézik a magyar? Misi írt egy cikket erről a CapitalBlogra, amit végülis nem beszélünk meg, mert valahogy a készpénzhasználatra terelődött a szó. Így megy ez :) Végezetül néhány tőzsde sztori a világ másik feléről: fókuszban ezúttal Ausztrália és a kínai ADR-ek.

Aug 28, 202149:59
#84 Mi lesz velünk, ha jön a datageddon?

#84 Mi lesz velünk, ha jön a datageddon?

Tudtátok, hogy ha az emberiség a mai gyorsuló ütemben generálja tovább az adatot, akkor néhány száz év múlva már a világ összes atomja sem lenne elég adatot tárolni? Ma még bőszen használjuk a nagy szolgáltatók felhős tárhelyeit, de mi lesz, ha mindennek vége, mert már egyszerűen nincs hová letenni a sok petabyte-nyi 4K-s cicás videót? Beszélgetünk az alternatívákról és egy érdekes decentralizált tárolási megoldásról, a fejlesztőknek szánt Storj projektről.

Jul 25, 202151:56
#83 Tokenizáljunk mindent is! – NFT-forradalom mémeken innen és túl

#83 Tokenizáljunk mindent is! – NFT-forradalom mémeken innen és túl

A mai epizódban a tokenizált mémek körül csapong majd a beszélgetés. Megpróbáljuk megfejteni, mit keres nyan cat a blokkláncon és van-e ennek az egésznek egyáltalán értelme. Milyen hatással lehet ez a technológiai forradalom a művészvilágra? Aztán lesz szó az NFT-k egyéb (értelmes) felhasználási területeiről is, mert olyanok is vannak neki. Tartsatok velünk!
Jun 19, 202148:60
#82 A világgazdaság patkánymérge és hétköznapi traderproblémák

#82 A világgazdaság patkánymérge és hétköznapi traderproblémák

A mai adást azzal kezdjük, hogy az öreg Warren Buffet és hű harcostársa Charlie vajon értik-e az új idők szeleit. A bitcoinról alkotott markáns véleményük alapján nem igazán. Vagy talán a végén még nekik lesz igazuk? Ki tudja! 

Beszélgetünk még a tech cégek gyorsjelentéseiről, piaci hangulatról, jól és rosszul időzített trade-ekről, valamint azokról a problémákról, amikkel előbb utóbb minden kereskedő szembetalálja magát. 

May 07, 202101:22:24
#81 Egy karrierváltás története: Orvosból programozó – Koreny Dóra interjú

#81 Egy karrierváltás története: Orvosból programozó – Koreny Dóra interjú

Egy nem mindennapi karrierváltás történetét ismerhetitek meg a mai adásban. Koreny Dóri volt a vendégünk, aki először elvégezte az orvosi egyetemet, majd úgy döntött a magyar egészségügy viszonyait hátrahagyva egy merész fordulattal programozónak áll. A Codecool képzése után egy olyan munkahelyen találta magát, ahol az orvosi pályán szerzett ismereteit is kamatoztathatja. Mindemellett festőművész, és nem utolsó sorban anyuka is. Ismerjétek meg!

Mar 13, 202148:60
#80 A GameStonk short squeeze és utóélete (már ha lesz neki)

#80 A GameStonk short squeeze és utóélete (már ha lesz neki)

Bár némiképp lerágott csont lehet már ez a téma az internet megfelelő szegleteiben, azért biztosan nem mindenki mélyedt el a téma bugyraiban: Adott az amerikai GameStop (GME) nevű videójáték bolt, ami hülyére shortolva, minimális free float mellett várta a short sqeezre éhes hordákat. Azok pedig a Reddit újdonsült krétaevő degeneráltjai képében, u/DeepFuckinValue vezetésével meg is érkeztek. De mi a franc ez az egész? Miért pont most? És vajon tényleg osztályharc történik itt, vagy csak pár tizenéves most fedezte fel a call opciókat, és szeretne Lamborghinit magának Húsvétra? Ezeket járjuk ma körbe mi is.
Feb 20, 202101:19:08
#79 Hogy kerül a specialty kávé Alejandro brazil farmjáról a Rumbach Sebestyén utcába?

#79 Hogy kerül a specialty kávé Alejandro brazil farmjáról a Rumbach Sebestyén utcába?

Egy korábbi epizódban már boncolgattuk a kávé ökonómiáját, de mivel akkor mi nem értettünk hozzá, most szereztünk nektek valakit, aki ért. Vendégünk Peics Kitti, aki többször járt már kávéültetvényen, ismeri a szakma csínját-bínját. Elmeséli az utat a kávébabtól a norvég elosztón keresztül egészen a csészéig. 

Jan 30, 202101:06:54
#78 Tesla: Világmegváltás, vagy buborék

#78 Tesla: Világmegváltás, vagy buborék

Vajon mit tud a Tesla, amit más nem? Egyáltalán van ilyen? A Tesla fanok nyomják fel a részvényárfolyamot, vagy valóban van valami a sztoriban? Autóipari szakértőnk segít megválaszolni azokat a kérdéseket, hogy tulajdonképpen mi mindent csinál a Tesla, hol lehet előnye a versenytársakhoz képest, és egyltalán logikus dolog-e csak autóipari cégként gondolni rá, vagy annál azért sokkal több?

Beszélgetünk gyártástechnológiákról, akksikról, a kínai gyárépítésről, energetikai fejlesztésekről, és természetesen végül a részvényárfolyamról is? Olcsó? Drága? Hallgasd meg az adást, aztán döntsd el!

Jan 16, 202101:49:45
#77 Mi van a WC túloldalán? Vízközmű-technológiák szennyvíztől az ivóvízig

#77 Mi van a WC túloldalán? Vízközmű-technológiák szennyvíztől az ivóvízig

Gondolkoztatok már azon, mi történik, amikor lehúzzátok a WC-t? Mi sem... De szerencsére itt van velünk Lőrinc, aki elmondja miért nem szabad lehúzni a nedves törlőkendőt, hogy mégis mi történik a hálózaton, mire a víz eljut a szennyvíztelepig, valamint nagy vonalakban hogyan tisztul meg, hogy aztán a Dunán kersztül újra a csapba kerüljön. Aztán lesz szó egy kicsit a technológiákról és az üzleti oldalról is: Milyen cégek vannak jelen ebben az iparágban, mik az aktuális legmenőbb fejleszések és milyen irányba tart a víz-ipar úgy egyáltalán?

Dec 12, 202001:03:10
#76 BalFund évértékelés második felvonás – A drága Tesla, a darabolandó Amazon és az örök chipgyártók

#76 BalFund évértékelés második felvonás – A drága Tesla, a darabolandó Amazon és az örök chipgyártók

Íme az előző heti epizód folytatása, a TOP10 (vagy 9), ahol nem a Tesla nyert, de amúgy mégis. Olyan cégekről lesz itt szó, mint a közönségkedvenc Amazon, Tesla, Nvidia, satöbbi. Kifejtjük miért nincsenek veszélyen az olyan óriások, mint az Amazon, Google, vagy Facebook, akiknek a darabolásával oly szívesen riogatják a befeketőket már évek óta. De lesznek itt lítiumos ETF-ek, mindenféle más alapok, mikrohitelezés, szuperszónikus utazás és egyéb agymenések. Majd végül Bandi bölcsességével zárjuk az adást, amiből kiderül, hogy nem az út a hosszú, hanem az időnk a kevés. Tartsatok velünk!

Nov 28, 202001:08:06
#75 BalFund évértékelés

#75 BalFund évértékelés

A mai epizódban végigmegyünk, virtuális alapunk, a BalFund első éves teljesítményén. Lesznek itt kisebb bukók, és nagyobb nyerők, valamint ezt-azt el is adunk. BP, Deutsche Bank, SAP, PayPal, US Steel, Disney, Cloudera, MasterCard, Teva és még sokan mások. Ki miben hisz, és miért? A jövő heti adásban pedig jövünk vissza a TOP 10-zel!

Nov 23, 202038:05
#74 Tényleg a robinhooderek rángatják a tőzsdét? Mi vár ránk a választások után?

#74 Tényleg a robinhooderek rángatják a tőzsdét? Mi vár ránk a választások után?

Első és legfontosabb: Levi visszatért! (De csak egy kicsit.) Szóval sok idő után az eredeti felállásban hallgathattok minket, amikor is arról beszélünk, amiről csak akarunk, mert még a témát sem beszéltük meg előre. (Mi másról lehetne tehát szó, mint a piacokról?!)

Beszélgetünk a robinhoodos srácok inváziójáról, akik fogalmatlan ügyleteikkel teleszemetelik a világ order bookjait, valamint arról, hogy ez tényleg akkora probléma-e. Aztán lesz szó az olajcégek lejtmenetéről, és az elektromos autók térnyeréséről (egy kis Teslázás mindig belefér). A piacon mostanában divatos SPAC-ek megjelenéséről, és végül, de nem utolsósorban, hogy miért nem várunk (nagy) esést az elnökválasztás közeledtével.

Oct 24, 202001:00:48
#73 Marketingesből startupper a világ körül – Tornai Bence interjú

#73 Marketingesből startupper a világ körül – Tornai Bence interjú

A mai vendégünk Tornai Bence, aki a Corvinus kereskedelem és marketing szakáról Londonon, Hollandián, Manhattenen keresztül egészen egy berlini oktatási startup, a Mastory head of business development pozíciójáig jutott. Hallgassátok meg a sztoriját, amiben lesz szó reklámokról, egyetemi versenyekről, diáksztorikról egy menő holland magánsuliból, valamint mindenféle sikeres és kevésbé sikeres vállalkozásról az út közben.
Oct 17, 202001:12:54
#72 Zsinórbohócok, hőlégballonok és repülőgépek motor nélkül

#72 Zsinórbohócok, hőlégballonok és repülőgépek motor nélkül

A mai epizódban ismét itt van velünk Márton, akit anno a Nokia 5G-s és AI-os problémáiról faggattunk. Mint kiderült Márton és Misi közös hobbin osztoznak, ami pedig nem más, mint a repülés, így úgy gondoltuk felveszünk Nektek erről is egy beszélgetést - a csapongó Balfül-stílusba simán belefér. Ha szeretnétek kipróbálni a repülésnek ezt a formáját, dobjatok egy üzit, és a COVID elvonultával Misi leszervez nektek egy sétarepülést Farkashegyen ;)

Sep 26, 202049:53
#71 Űrsztorik második felvonás: Amikor a Starlink műholdjai eltakarják az eget, a SpaceX meg nem áll arrébb

#71 Űrsztorik második felvonás: Amikor a Starlink műholdjai eltakarják az eget, a SpaceX meg nem áll arrébb

Egyszer már készítettünk adást az űripar érdekességeiről, de a visszajelzésekből ítélve a téma egyrészt megmozgatott Titeket, másrészt pedig bőven van még benne tartalék, úgyhogy úgy döntöttünk, visszatérünk rá. Szóval itt van velünk Gábor, aki műholdakkal foglalkozik és rengeteg érdekes sztorit mesél nekünk az ESA (Európai Űrügynökség) háza tájáról, és mindenféléről, ami még a háttérben történik mostanában. Lesz szó Elon Musk műholdas agymenéséről, és még sokminden másról is.

Sep 15, 202002:36:41
#70 Mindenféle menő programozási nyelv, és számtalan IT-s betűszó

#70 Mindenféle menő programozási nyelv, és számtalan IT-s betűszó

Mai vendégünk Tamás, aki egy szoftverfejlesztő agency, a RisingStack ügyvezetője. Főleg programozási nyelvekről és kódolásról beszélgetünk, de szóba kerülnek azért Linus Torvalds dühkitörései és a Twitch is. Kiderül, hogy mi az a Kernel, illetve elkanyarodunk a free and open source (FOS) szoftverek világába, amiket egy sörös példabeszéd útján magyaráz el nekünk Tamás.
Aug 29, 202001:15:56
#69 A Nokia esete az 5G-vel, avagy gépi tanulás felügyeletlenül

#69 A Nokia esete az 5G-vel, avagy gépi tanulás felügyeletlenül

A mai adásban a Nokia Bell Labs egyik AI kutatóját faggatjuk a munkájáról, nevezetesen arról, hogy hogyan lehetne a mobilszolgáltatók által használt antennáknak megtanítani, hogyan tudják optimalizálni működésüket a rádiós térben. Ha ezt a mondatot most nem értetted, akkor mindenképp hallgasd meg!
De lesznek itt még dolgok, például kiömlik a Guiness, amiben nem tudjuk miért van golyó. Beszélgetünk Star Wars filmekről, Interstellarról, és mindenféle csillagász dologról, amihez természetesen egyikünk sem ért, de pont ettől szép ez a műfaj. Tartsatok velünk!
Aug 15, 202001:09:40
#68 Utazós cégek a COVID-válságban – Kik lehetnek a nagy túlélők?

#68 Utazós cégek a COVID-válságban – Kik lehetnek a nagy túlélők?

Portfolió válságállósítás közben jött az ötlet, hogy bár a légiközlekedést padlóra küldte a COVID, így is lehetnek olyan részvények a szektorban, amiket talán már most is érdemes lehet vásárolni. Átbeszéljük a repüléshez kapcsolódó piacot Dél-Amerikától a sarkkörig. Fapadossal ingázó dolgozók és a harmadik világ leendő utasai is szóba kerülnek.

Szokás szerint nem ajánlunk senkinek semmit kereskedési céllal.

Jul 25, 202038:27
#67 Nem félünk a fogorvostól – Gyökértömés, villanyroller, macskaszitter és jó whisky

#67 Nem félünk a fogorvostól – Gyökértömés, villanyroller, macskaszitter és jó whisky

Ezen a héten meglehetősen távol evezünk a megszokott témáktól és egy fogorvossal beszélgetünk a praxisáról, valamint mindenféléről, aminek ehhez semmi köze. A régi időket idéző eklektikus Balfül epizód lett ebből, amihez jó szórakozást kívánunk!
Jul 11, 202001:18:08
#66 Válságban gondoskodjon, bőségben zsugorodjon, mi az?

#66 Válságban gondoskodjon, bőségben zsugorodjon, mi az?

Egy mélyenszántó epizódban megvizsgáljuk az állami szerepvállalás fontosságát, korlátait és felelősségét olyan kérdésekben, mint például a társadalmi különbségek elburjánzása. Aztán beszélgetünk a szabályozókról és szabályalkotókról, emberi természetről, valamint a demokráciák és társadalmak viszonyáról. Vajon miért működik jobban az egyik ország, mint a másik? Aztán lesz itt szó a közlegelők tragédiájáról és annak a feloldásáról, amiért Elinor Ostrom 2009-ben megkapta a közgazdasági Nobel-díjat. Végül pedig egy kis piaci kitekintő, és mostanában örök témánk, az infláció.
Jun 27, 202001:04:08
#65 Afrika kínai gyarmatosítása

#65 Afrika kínai gyarmatosítása

A mai adásban vendégünkkel, Buda Lorinával feltárjuk miként kebelezi be Kína a világot, és elsősorban Afirikát. Lorinával megbeszéljük, hogy Kína az akkor most diktatúra-e, vagy kapitalista ország. Egyáltalán a kettő csak a mi fejünkben zárja ki egymást? Aztán lesz szó Afrika aktuális problémáiról, és a kínai térnyerésről a régióban. 

Jun 13, 202045:33
#64 Alexa, mihez kezdjek veled? - Okos otthon tanácsok kezdőknek

#64 Alexa, mihez kezdjek veled? - Okos otthon tanácsok kezdőknek

IOT, avagy tárgyak internete. Jó pár éve ismert a fogalom, de mi hívta életre valójában és mi a jelentősége ma? És ami ennél is fontosabb, hogy lesz a segítségével okos a mosógép meg a kávéfőző? És egyáltalán jó lesz-e ez nekünk? Norbi volt a vendégünk, akivel felidézzük az IOT születését és megpróbálunk tanácsot adni azoknak, akik óvatos léptekkel okosítanának egy kicsit a lakáson. Milyen okos eszközökkel érdemes kezdeni (kamera? kapucsengő? Echo dot?) és mennyibe kerül ez az első világbeli huncutság?
May 30, 202053:55
#63 Hogy a csudába lehet a félelemmel kereskedni?! – Volatilitás, VIX-index és gyermekei (XIV, VXX, VXZ, UVXY, SVXY, stb.)

#63 Hogy a csudába lehet a félelemmel kereskedni?! – Volatilitás, VIX-index és gyermekei (XIV, VXX, VXZ, UVXY, SVXY, stb.)

Közkívánatra megpróbáljuk közérthetően felvázolni, hogy hogyan lehet egy matematikai konstrukcióból kereskedhető pénzügyi terméket kreálni, és mire jó ez az egész. A híres-hírhedt VIX indexről (a.k.a. félelem index, fear&greed gauge) talán már mindenki hallott, de azt kevesen tudják, hogy mit és hogyan mér pontosan. A volatilitás kereskedése egy eléggé egzotikus területnek számít a befektetések világában, és ha valaki nem kvantitatív pénzügyekkel foglalkozik, valószínűleg sosem lesz hozzá köze. Ettől még a mélységek iránt érdeklődőknek igazi inyenc fogás lehet a mai adás, reméljük sikerült érthetően bemutatni miről van szó.

May 23, 202031:41
#62 Űrutazás félpanzióval – Csökkenő árak és üzleti lehetőségek az űriparban

#62 Űrutazás félpanzióval – Csökkenő árak és üzleti lehetőségek az űriparban

Ákos barátunk éppen elnyert egy menő állást egy fellövések lebonyolításával foglalkozó cégnél, így kaptunk az alkalmon és Hollandiába költözése előtt még rögzítettünk vele egy beszélgetést az emberiség egyik legkomplexebb kihívásaival foglalkozó iparág kulisszatitkairól. Ha szeretnéd megtudni, hogyan lehetsz te is űrturista, vagy csak valami úri hóbort okán fel akarsz lőni egy szatelitet, de nem tudod hogyan fogj hozzá, mindenképp hallgasd meg az adást! De lesz itt még szó a közelgő Artemis-misszióról, aminek keretében újra embert tervezünk juttatni a Holdra, valamint a távolabbi tervekről, a marsutazás kihívásairól is.
May 09, 202001:15:24
#61 Miért nem hagyjuk tönkremenni a felelőtlen cégeket?

#61 Miért nem hagyjuk tönkremenni a felelőtlen cégeket?

A mai adásban Bandi felteszi a nagy kérdést, miszerint "mi a csuda történik a piacokon?" Egyértelmű válaszaink természetesen nincsenek, de azért felvázolunk pár elméletet a magunk módján. Egy kis kitérővel Misi elmeséli a Netfixre kötött félresikerült opciós ügyletét, valamint ha már szóbakerültek az opciók beszélgetünk kicsit az ún. black swan fundokról. Végül pedig filozofiai és morális mélységekbe merülünk alá a válságkezelés és a monetáris politika kontextusában.
May 02, 202043:00
#60 Néha megéri veszíteni - Mi különbség az orosz, arab és texasi olajcégek üzleti modelljei közt?

#60 Néha megéri veszíteni - Mi különbség az orosz, arab és texasi olajcégek üzleti modelljei közt?

A történelem során először fordult elő, hogy az amerikai WTI típusú könnyűolaj jegyzése negatív tartmányba fordult (legalábbis a májusi határidő tekintetében). A mai adásban megbeszéljük, hogy ez mit jelent a gyakorlatban és, hogy ettől még ne indulj el üres zsebbel a benzinkútra. Aztán lesz még itt szó kitermelési technológiákról, az OPEC-ről, fapados repülésről, tankerekről, valamint úgy általában mindenről ami előjöhet mostanában az olajpiacon. Ismét eléggé pénzügyi-technikai adás lett, reméljük bejön ez is!
Apr 25, 202043:46
#59 Alapkezelőt kérdeztünk: mitől zöld egy bank, mik az ESG-alapok, és hogyan legyünk etikus befektetők

#59 Alapkezelőt kérdeztünk: mitől zöld egy bank, mik az ESG-alapok, és hogyan legyünk etikus befektetők

A mai adásban vendégül hívtuk egy Németországban élő barátunkat, aki mesterdolgozatát a zöld bankolásból írta, majd New Yorkban gyakornoki programját a Fossil Free Indexes nevű karbonsemleges indexeket számoló cégnél töltötte, hogy aztán Németországba visszakerülve, az ország legnagyobb zöld bankjának egyik ESG alapját kezelje. Segítségével megpróbáljuk kideríteni, hogy mitől zöld egy cég, hogyan készülnek a környezettudatos befeketetési alapok és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha valaki ilyen szemlélet mellett tervez befektetni.
Apr 11, 202001:02:39
#58 Ha már mindenünk okos, aktuális még az okos város koncepció?

#58 Ha már mindenünk okos, aktuális még az okos város koncepció?

Üdv mindenkinek a Balfül podcast első remote adásában! Folytatjuk azon adások sorát, amik témáját Ti dobtátok be javaslatként: az okos város koncepcióról, vagy ún. smart city-kről lesz szó. Mik ezek, mi tartozik az okos város definíciója alá és milyen kihasznált vagy kihasználatlan lehetőségek vannak még a technológiában. Vannak-e városok, ahol sikerrel valósultak meg okos város programok, ami megkönnyítik a városlakók életét. A hang olyan amilyen, de a karanténból erre futja (a következő adásra megígérjük javítunk rajta).

Apr 04, 202044:15
#57 Nyélgázon a pénznyomda – gazdasági vakcina vagy ballépés?

#57 Nyélgázon a pénznyomda – gazdasági vakcina vagy ballépés?

A világ jegybankjai éppen csapágyasra járatják a nyomdagépeket, de ettől még a koronavírus járvány nem múlik el és a 2020-as gazdasági válságnak nem vet egyszerre véget. A cégeknek továbbra sincs piacuk és várhatóan az emberek sem fogják a gazdasági válság után elkölteni minden pénzüket, a kijárási korlázozások alatt pláne. A tőzsdei árfolyamok közben brutális volatilitás mellett pattognak, épp mint amikor senki sem tudja megmondani mi mennyit ér, és mit hoz a holnap. Történelmi időket élünk, csak tudnánk mikor lesz már vége!
Mar 28, 202031:05
#56 Az SAP-sztori, ahogy még sosem hallottad: lyukkártyától a felhőig közel 50 év alatt

#56 Az SAP-sztori, ahogy még sosem hallottad: lyukkártyától a felhőig közel 50 év alatt

Közkívánatra visszahívtuk Norbit, akit már hallhattatok az AWS-adásban, amikor is az Amazon felhőszolgáltatásáról mesélt nekünk. Mivel pályájának nagy részét az SAP-nál töltötte, indokoltnak éreztük, hogy ismét elhívjuk körünkbe. Norbi elmeséli nekünk, hogyan alapította meg az SAP-t 1972-ben néhány német úriember, majd hogyan fejlődött a cég, napjaink egyik legnagyobb vállalati szofverekre specializálódott vállalatává. Megtudhatjuk milyen kihívásokkal találta szemben magát a cég az évek során, és hogyan tud megfelelni a legújabb idők kihívásainak.

Mar 21, 202001:09:06
#55 Befektetés válság idején – Shortosoknak áll a világ, vagy vegyük meg az esést?

#55 Befektetés válság idején – Shortosoknak áll a világ, vagy vegyük meg az esést?

Úgy tűnik a COVID-19, vagy közismertebb nevén a koronavírus pandémia elhozta, amit mindenki évek óta várt már: vége a történelem eddigi leghosszabb bikapiacának. Oké, de mi lesz most? Egyáltalán beszélhetünk válságról, vagy ez csak egy nagyobbacska korrekció? Mitől lesz egy piaci pánikból válság? Felvázolunk egy worst-case scenáriót, amire reméljük nem kerül sor. Mik azok a veszélyek, amik még előttünk állnak, és hogyan lehetünk legalább részben felkészülve egy elhúzódó eső időszakra? Melyek azok a vállalatok, amik profitálhatnak ebből a nehéz időszakból, és milyen mutatókat érdemes figyelni, ha meg akarjuk őket találni? 

Tanuljatok a mi hibáinkból, mert néhányat megosztunk veletek! Aztán ütköztetjük a véleményeket a spekuláns kontra buy&hold témakörben: shortoljunk-e, vagy inkább majd csak vegyük meg az olcsó papírokat, amikor elült a vihar? Milyen eszközök állnak rendelkezésedre, ha védeni szeretnéd a portfóliódat? Hedging for dummies. 

Érdekes időket élünk, ez egészen biztos. Ja, és mossatok kezet!

Mar 14, 202001:16:45
#54 Válságálló az elektromos autózás, vagy törékeny a lendület? Vendégünk a Renault munkatársa

#54 Válságálló az elektromos autózás, vagy törékeny a lendület? Vendégünk a Renault munkatársa

A mai adásban Sóstói Tamást, a Renault Magyarország marketingkommunikációs vezetőjét faggattuk az autóipar aktuális kihívásairól, valamint a villanyautózásról. Kiderül kinek való és kinek nem az elektromos autó, hogy valójában mennyire zöld dolog villanyautózni, és hogy nagyobb távlatokban mi lesz az autózás jövője.
Mar 07, 202001:03:04
#53 A Spotify az audió jövője, de a bakelit nem hal ki – Zene és film a streaming korában

#53 A Spotify az audió jövője, de a bakelit nem hal ki – Zene és film a streaming korában

Gondoltátok volna, hogy a zeneformátumok, a hallgatási szokások mennyire hatnak egyes műfajok és előadók népszerűségére, vagy éppen eltűnésére a süllyesztőben? Hogyan változtatta meg a zene- és filmipart az internet megjelenése? A Spotify vajon megöli a konceptalbumokat, mint ahogy azt néhány zenész állítja? Mennyire igazságos vagy igazságtalan az egyes streaming szolgáltatók bevételeinek visszaosztása a művészek felé? És mi újság a Netfilx-szel? Egyeduralkodó csillagként tündökölt, legalábbis ezidáig. Most viszont egyre inkább nyakában loholnak az Amazon, a HBO, és a Disney, akik mind ugyanabból a tortából akarnak egyre nagyobb szeletet. Vajon a jövőben is várható a Netfilx részvény menetelése, vagy a további emelkedés már nem fenntartható? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána, szokás szerint sok egyéb mellett.
Feb 29, 202045:52
#52 Konténerkórház, koronavírus, kamu cégek és villanyautózás a kommunista Kínában

#52 Konténerkórház, koronavírus, kamu cégek és villanyautózás a kommunista Kínában

Jó, nade mit adtak nekünk a kínaiak? Koronavírust, tíz nap alatt felépülő konténerkórházat, kamu pénzügyi jelentéseket produkáló gazdaságot. Az egész világ beszállítói láncolatának első láncszeme látszik épp megfeszülni a vírus-para eredményeképp, de a nyugati világ látszólag nem túlságosan akar tudomást venni az események lehetséges hatásairól. Közben a kínai részvények esnek-kelnek, de valahogy mégsem akkorát, mint amit a józan ész dikálna. Véletlen lenne, vagy ez is a kínai kommunista párt által fentről irányított számok eredménye? Ezeknek a kérdéseknek próbálunk utánajárni az adás első felében, hogy aztán átnyergeljünk a kínai elektromos autógyártókra, valamint a nyugati cégekről lekoppintott technológiákra.
Feb 22, 202053:27
#51 Így keresnek a nagyok a gyenge forinton és más sztorik: Revolutos szivatás, zöld alapok, BP és Deutsche Bank

#51 Így keresnek a nagyok a gyenge forinton és más sztorik: Revolutos szivatás, zöld alapok, BP és Deutsche Bank

Az adásban a hét legfontosabb eseményeiből szemezgetünk: Szegény forint a leggyengébb gyerek a régiós játszótéren, szóval ütik is rendesen. Ennek kapcsán megbeszéljük, hogy mégis miféle biznisz ez a híres-hírhedt carry trade, amikor devizapárok kamatkülönbségein keresnek nagybefektetők. Aztán volt a héten egy meglepően magas inflációs adat (az adásban helytelenül 5,7% hangzik el a 4,7% helyett).

Az utóbbi időben elő-előkerül a Revolut ügyfelek legújabb "szívatása", amikor is készpénz felvételként könyvelték el bizonyos bankok bizonyos esetekben a Revolut számla feltöltését. Ennek kapcsán felhívjuk a figyelmet a felügyeleti szervek és szabályozók fontosságára, valamint az Országos Betétbiztosítása Alapra.  Aztán megbeszéljük, hogy mi az az ESG és valójában mennyire zöldek az ilyen alapon környezetbarátnak titulált befektetések. Ez is csak egy újabb példája a greenwashingnak, vagy tényleg van értelme? Dióhéjban megbeszéljük, hogy mi is az a közeledő Bitcoin halvening, de erről valószínűleg lesz egy egész adás majd valamikor a jövőben.

Végül pedig két cég pár mondatban: Új CEO-ja van a BP-nek, aki első beszédében máris karbonsemlegessé akarná tenni a cégét, ami azért lássuk be, egy olajtársaság esetén, nem kis vállalás. A másik alany pedig Misi egyik kedvence, a Deutsche Bank, ami talán kifelé mászik a gödörből. Vagy mégsem?

Feb 15, 202048:16
#50 Kiadáskövető appok, hogy tudd mire megy el a pénzed

#50 Kiadáskövető appok, hogy tudd mire megy el a pénzed

A jubileumi 50-edik adásban közkívánatra mondunk pár szót a Tesla részvényről (a keddi állapotok szerint), majd átkanyarodunk az eredeti témánkra, ami nem más, mint a személyes pénzügyek, méghozzá tudatosan. Megnézünk pár kiadáskövető alkalmazást, úgy mint a Koin, vagy a Wyze. Beszélgetünk banki integrációkról, PSD2-ről, de főleg hogy egyáltalán miért fontos ez az egész kiadáskövetősdi. Nem csak pénzt keresni érdemes okosan, de költeni is.

Feb 08, 202056:50
#49 Adatalapú címlapsztori – Magyarázó újságírás az Átlátszó.hu-nál

#49 Adatalapú címlapsztori – Magyarázó újságírás az Átlátszó.hu-nál

A mai rendhagyó epizódból megtudhatjátok, hogyan leplezik le mindenféle adatgyűjtő eszközökkel és Exceltáblákkal felvértezett újságírók politikusaink és gazdasági elitünk ÁTLÁTSZÓ trükkjeit (bocs, nem bírtam ki).

Galambosi Eszter és Bátorfy Attila a vendégeink, akik kis hazánk egyik legismertebb oknyomzó műhelye, az atlatszo.hu​ munkatársai. Elmesélik nekünk, hogy működik a munka az Átlátszónál, milyen eszközökkel és módszerekkel göngyölítenek fel egy-egy sztorit, és időnként milyen ádáz harcot vívnak közintézményekkel az elvileg közérdekű adatok kiadásáért. Attiláék elmesélik az ominózus, Mészáros Lőrinc jachtozásáról írt kémfilmbe illő leleplező cikk születését.

A műsor második felében hallhattok az adatfeldolgozásra, valamint vizualizációra használt szoftverekről és technikákról, valamint az Atlo​ nevű vizualizációs spin-offról is.

Feb 01, 202001:10:37
#48 A gépek a Netflix mögött – Mitől AWSome az Amazon felhőszolgáltatása?

#48 A gépek a Netflix mögött – Mitől AWSome az Amazon felhőszolgáltatása?

A mai adásban a fellegekbe repülünk: Egy cloud architekt segítségével megpróbálunk ízelítőt kapni abból a rengeteg technológiából, amit az Amazon az elmúlt években mindenki számára elérhetővé tett saját felhő alapú infrastruktúrája segítségével. Megbeszéljük mi az a cloud, és mikor éri meg egy cégnek erre a technológiára váltania. Vajon problémát jelent-e a felhőszolgáltatók terjedésével az interneten megjelenő centralizáció, vagy ez is egy olyan témakör amikor a kényelemért cserébe biztonsággal kell fizetnünk?

Jan 25, 202001:10:43
#47 Frei trade adás – Hogy kerül macskakaka a kotyogósba?

#47 Frei trade adás – Hogy kerül macskakaka a kotyogósba?

Mitől fair trade a kávé, amit a Cafe Freiben iszol? Egyáltalán jó dolog-e a fair trade, vagy ez egy csúf beavatkozás a vad kapitalizmusba? Kik termelik meg a kávét és miért? Befeketetői szemmel van benne fantázia? Mit gondolunk a lelketlen kávézóláncokról? A címben szereplő borzalmas szóviccért ezúton is elnézést kérünk!

Jan 18, 202045:17
#46 Csevegő apokalipszis és megfigyelő kapitalizmus – Már a Pokémonokban sem bízhatunk

#46 Csevegő apokalipszis és megfigyelő kapitalizmus – Már a Pokémonokban sem bízhatunk

Az év elején komoly visszhangot váltott ki, hogy mindkét nagy tech óriás változtat a milliók (milliárdok) által használt csevegő szoftverein: A Google egyszerűen kivezeti, valamint fizetős szolgáltatások felé tereli a felhasználóit, a Facebook pedig összevon szolgáltatásokat, aminek végső soron úgyis a privacy látja kárát. A műveletekről egyelőre nem sokat lehet tudni, de amit igen, azt megbeszéljük, a maradékot meg megpróbáljuk kitalálni.

A Google háza táján amúgy is bűzlik valami a Project Maven botrány kirobbanása óta. A céges kultúra gyökeres megváltozásáról, mindenféle szervezeti botrányokról, valamint a transzparancia csökkenéséről beszélnek az elemzők és az egykor alkalmazottak is - közöttük felsővezetők. Nemrég pedig a két alapító, Sergey Brin és Lerry Page is elhagyta a vállalatot.

Shoshana Zuboff nemrég megjelent könyve (The Age of Surveillance Capitalism) kapcsán beszélgetünk még megfigyelési botrányokról, valamint, hogy mennyire vagyunk akár tudtunkon kívül is kiszolgáltatva az alternatív adatainkból (pl. helyadatok, érdeklődési körök, lehallgatás, stb) pénzt csináló cégeknek. Még a Pokémonokban sem bízhatunk.

Jan 11, 202001:01:07
#45 Évértékelés helyett Japán úti beszámoló

#45 Évértékelés helyett Japán úti beszámoló

2019-et egy se nem technológiai, se nem pénzügyi adással zárjuk: Pétert már ismerhetitek a SalesForce-os epizódból, aki Japánban járt, és mindenféle bizarr, innen nézve sci-fibe illő dologról mesélt nekünk: kolbásztilalom, 400 km/h-ás vonatozások, magányos sushizások és high tech szaniterek. Szóval jöjjön ezúttal egy rendhagyó, évzáró Balfül "travel special", a felkelő nap házából. Vagy hazájából. Mindegy. Fogadjátok szeretettel!
Dec 28, 201959:30
#44 Mindent (is) tudnak rólunk... Betekintés az online marketing világába egy hazai marketingügynökségen keresztül

#44 Mindent (is) tudnak rólunk... Betekintés az online marketing világába egy hazai marketingügynökségen keresztül

Egy Balfül podcast hallgató, Balogh Dávid volt a vendégünk, aki a nulláról épített marketingügynökséget itthon. A vállalkozás indulása körüli nehézségek mellett kőkemény belsős infókat is megosztott velünk a Facebook hirdetések világából. Kiderült, hogy a Facebook algoritmusa ma már jobban targetálja a hirdetők célközönségét, mint maguk a cég munkátarsai. Honnan tudja a Facebook hogy mi érdekel, ha soha nem adtad semmi jelét? Miért nehezebb átverni az algoritmust mint néhány évvel ezelőtt? Hogyan leplezi le a Facebook Pixel az online identitásunkat? Ha a másik oldalon állsz és hirdetni szeretnél, akkor hogyan fogj bele a Facebook hirdetési kampányodba? Mikor van értelme ügynökséghez fordulni és hogyan tudod felismerni a gyanús marketinges ajánlatokat?

Dec 14, 201901:34:08
#43 Rendszerváltás a BÉT-en, határidős termékek, market making, valamint a HFT vajon mi?

#43 Rendszerváltás a BÉT-en, határidős termékek, market making, valamint a HFT vajon mi?

A mai egy meglehetősen technikai adás lett, ahol először is megbeszéljük, milyen változásokat hozott a Budapesti Értéktőzsdén a Xetra T7-es verzió bevezetése. Innen aztán átnyargalunk a határidős piacok felé, és megbeszéljük mi a fenét jelentenek az opciók, future kontraktusok, a contango és a backwardation, valamint hogyan lehet ezeket kihasználni, ha van az embernek kéznél egy tankerhajó. (Az adásban nem tertünk ki rá, de a tankerekkel kapcsolatban a szállítmányozás is köthető határidős kontraktusként.) Aztán lesz itt még szó a piaccsinálókról, spreadekről, kereskedési díjakról, és a végén kicsit belenyalunk a nagyfrekvenciás kereskedésbe is, legalábbis annyira, hogy van ilyen is.

Dec 07, 201952:50
#42 OK, boomer! A baby boomerek a munka hősei, vagy béklyó az Y generáció nyakán?

#42 OK, boomer! A baby boomerek a munka hősei, vagy béklyó az Y generáció nyakán?

Volt az Indexen egy új cikk egy nem új jelenségről, mi meg jól összevesztünk rajta, hogy ez a boomerezés valid dolog-e: A II. világháború után született generáció valóban leuralta a világot, vagy ez csak egy rossz sztereotípia, amit felkapott a jó öreg internet? Segítsetek eldönteni, hogy vajon tényleg az van-e, hogy a mai 60-as generáció nem engedi pozícióba a fiatal X, Y, Z generációt! Azok meg jobb híján elmennek startupperkedni, amiből éhenhalnak. Vagy mégsem? 

Tényleg elárasztották a bullshit jobok a multi világot, vagy ezt csak azok az Excelhuszárok terjesztik, akiknek savanyú a szőlő? Egyáltalán mitől számít egy munka céltalannak? Fontos a valódi értékteremtés, vagy tökmindegy, csak fussa a lakáshitelre? A Tesla meg a környezettudatosság jegyében kijött egy soktonnás, acél batárral, amit nyugodtan lehet fegyvernek tekinteni egy civil sofőr kezében. A termék értelmetlen, a marketing viszont kétség kívül zseniális. 

De lesz itt még Brain Bar, IKEA és Christine Lagarde is. A szokásosnál csapongóbb, de annál is izgalmasabb kontent.

Nov 30, 201901:05:42
#41 Az adat az új olaj, vagy fordítva? – Aramco IPO, norvég olajpénzek, commodity trading az űrből

#41 Az adat az új olaj, vagy fordítva? – Aramco IPO, norvég olajpénzek, commodity trading az űrből

A mai epizód a fekete arany köré koncentrálódik. Első témánk a világ legnagyobb cégének titulált Saudi Aramco olajvállalat tervezett nyilvános részvénykibocsátása, valamint ennek kapcsán Szaud-Arábia nyitása a külföldi tőkebefektetők felé. A cég már évek óta készül az IPO-ra, de valami mindig közbejött. A szeptemberi infrastruktúra ellenni merényletek alaposan megrázták a céget, és ezzel együtt az olaj világpiaci árát is.

Beszélgetünk még a norvég állami olajalap pénzeiről, hogy a kitermelt vagyon kezelői mennyi különböző helyre, milyen kis részletekben képesek azt kihelyezni. Ha már Északi-tenger, szóba kerülnek még a sarkvidék eddig kiaknázatlan lehetőségei, a jégtörők fontossága, valamint, hogy az oroszok már itt is a spájzban vannak.

Az adás végén pedig pár érdekesség adatvezérelt világunkból: Tudtátok, hogy van egy cég, ami azzal foglalkozik, hogy műholdképek elemzésével próbálja megbecsülni a világ olajtartalékainak alakulását, majd az így kapott adatokat eladja befektetőknek? Az adat az új olaj ugyebár. Több olyan vállalkozás is létezik már, ami a világon folyamatosan keletkező elképesztő mennyiségű adat minnél gyorsabb és pontosabb feldolgozásával foglalkozik. Ha rengeteg értékes adaton ülsz, vagy adatvezérelt hedge fund létrehozásán gondolkozol, és még nem hallottál a Nasdaq Quandlről, mindenképp hallgasd meg az adást!

Nov 23, 201942:17
#40 Mit adott a Salesforce Steve Jobsnak? – A SF, és ami mögötte van

#40 Mit adott a Salesforce Steve Jobsnak? – A SF, és ami mögötte van

A mai adásban Szabó Péter, Salesforce-fejlesztő mesél nekünk arról, hogy mit is tud a Salesforce, és úgy általában mik azok a CRM rendszerek. Megbeszéljük a legalapvetőbb sales fogalmakat, mint opportunity, lead, account, cross selling és hasonlók. Beszélgetünk a cég történetéről, valamint, még az is kiderül, hogy mi köze  az Apple ma ismert AppStore-jának a SF történetéhez.

Nov 18, 201953:32
#39 Online bizniszt a semmiből – Hasznos szoftverek kezdő vállalkozóknak

#39 Online bizniszt a semmiből – Hasznos szoftverek kezdő vállalkozóknak

A mai adásban nem maradunk a kaptafánál, és mindenféle netes áruláshoz hasznos eszközről beszélgetünk. Hírlevél automatizmusok a MailChimptől, honlap a WordPresstől, fizetési szolgáltatás a PayPaltól, mikrofont az Audio-Technikától. Mikor és miért rendelünk valamit webshopból ahelyett, hogy bemennénk egy üzletbe? Mi a helyzet a Kickstarterrel? Nem mindig sikerül a pénzgyűjtő kampány úgy, ahogy elképzeltük. Végül levezetésként megnézzük a BalFundot, Misi pedig elmeséli, hogyan generálta ő egy bizonyos részvény egész napi forgalmát a Franfurti Értéktőzsdén, és hogyan lehet pénzt keresni a hong kongi tüntetéseken.

Nov 09, 201947:22
#38 Microchipgyártásról és kvantumszámítógépekről egy pénzügyileg tudatos villamosmérnökkel

#38 Microchipgyártásról és kvantumszámítógépekről egy pénzügyileg tudatos villamosmérnökkel

A mai adásban csatlakozott hozzánk Horváth Tamás villamosmérnök, aki korábban hardvertervek szoftveres verifikációjával foglalkozott, majd a pénzügyek felé fordult, és jelenleg a CEFA képzésén vesz részt. Ő mesél nekünk arról, hogy hogy néz ki egy microchip tervezése és gyártásba kerülése, mesél pár szót a Google-féle kvantumfölényről és a quantum computingról általában, végül pedig megtudjuk miért kezd egy mérnök pénzügyi alapkezelői tanfolyamra járni, hogy hol és merre tart a témában. Az itt-ott megjelenő hanghibákért elnézést kérünk!

Nov 02, 201901:14:12
#37 Hol van már a válság, amit mindenki vár? – Fogyasztás, greenwashing és a shortolás ára

#37 Hol van már a válság, amit mindenki vár? – Fogyasztás, greenwashing és a shortolás ára

Évek óta várjuk, mégsem jön, mi az? Hát a recesszió! Legalábbis a gazdasági újságírók azóta várják, hogy a 2008-2009-es válság után mindent túlszárnyaltak az árfolyamok. De úgy tűnik a medve azóta téli álmot alszik, úgyhogy itt valami turpisságnak kell lennie. Lehet ennek köze a quantitative easinghez? Egyáltalán mi az? Ezeket jól megbeszéljük.

Aztán lesz itt még szó greenwashingról, gilisztakakáról (Tom Szaky és a TerraCycle), a globális ruhaipar általi szennyezésről, valamint hogy miért fogyasztunk egy csomó mindent, amire nincs is szükségünk.

Oct 26, 201941:54
#36 Fúziós energia, villanyautózás és rolleres Mad Max Budapesten

#36 Fúziós energia, villanyautózás és rolleres Mad Max Budapesten

Most megtudhatjátok, elhozza-e a zöld kánaánt és az ingyen energiát a várva várt fúziós erőmű, vagy a Jevons-hatás akcióba lép, és semmivel sem törődő árampazarló népekké változtat minket. Kiderül még, hogy hogyan lehet betontömbökben enerigát tárolni, aztán a beszélgetést az Európát behálózó villanyvezetékeken át belevezetjük a villamos autózás témakörébe. Tudtátok, hogy kis hazánkban is készülnek majd ilyen járgányok a Fox Automotive jóvoltából? Ugyanitt: Adakozzatok, Porsche Taycanra gyűjtök!
Beszélgetünk még Budapest közlekedési problémáiról, az elektromos rolleres apokalipszisről, a reptéri vasút nemlétéről, valamint a BKV-vel megközelíthetetlen Infoparkról. Mulassatok jól!
Oct 19, 201959:27
#35 Az államadósság szexi – Kinek jó, és mire való az állampapír?

#35 Az államadósság szexi – Kinek jó, és mire való az állampapír?

Amikor már a hármas metróban is az állampapírokat hirdető plakátok jönnek szembe, elgondolkozunk: Mikor lett ez a befektetési forma ennyire "lakossági"? Miért nem volt az eddig? Kinek és miért éri meg állampapírban tartania a megtakarításai egy részét? Milyen konstrukciók léteznek, és mik közöttük a főbb különbségek?

Ha eddig nem tudtad volna, mik azok az államkötvények és milyen fajtái vannak, most megtudhatod. Devizában eladósodni nem kell félnetek jó lesz.

Oct 12, 201942:44
#34 Az egekbe árazott startupok és az ingyen pénz világa

#34 Az egekbe árazott startupok és az ingyen pénz világa

Vajon normális dolog, ha egy nem különösebben innovatív ingatlanos cég sokmilliárd dollárt ér a kockázati tőkések árazása alapján? Olyan mintha a befektetők bizonyos esetekben minden kontroll nélkül öntenék a pénzt olyan sztorikba, amik mögött valójában semmi sincs. Olyan olcsó a pénz a világban, hogy már ennyire nincs hová tenni? A végén, ha IPO-ra kerül sor, a kisbefektetők szívják meg a nagyok azonnali kiszállását? Főleg ezekről lesz ma szó, néhány kitérővel.

Oct 05, 201923:57
#33 BalFund kickoff & stock picking

#33 BalFund kickoff & stock picking

A mai, alapvetően a tőzsdének szentelt adásban beindítjuk a két epizóddal ezelőtt már beharangozott virtuális alapunkat, a BalFundot. Százezer virtuális dollár nagyjából harmadát költjük el az adásban mindenféle részvényekre. Elmondjuk milyen komoly, vagy esetenként kevésbé komoly érvek állnak egy-egy választásunk mögött. Cél az S&P500 felülteljesítése, kőgazdagság, világhír. Az alap teljesítménye folyamatosan követhető itt: https://balful.hu/balfund
Sep 28, 201936:00
#32 Tűzoltás a backstage-ben – a Sziget Fesztivál digitális oldala: appok, webshop, meg minden

#32 Tűzoltás a backstage-ben – a Sziget Fesztivál digitális oldala: appok, webshop, meg minden

Nagy Illés, a Sziget Zrt. digitális projektjeiért felelős web managere mesél nekünk, hogy milyen IT megoldásokra van szükség egy Sziget (és a kapcsolódó fesztiválok) lebonyolításához.
Hogy készülnek a minden alkalommal újra és újra megújuló honlapok, mobil appok és egyéb digitális tartalmak? Hogyan és miért digitalizálódnak a fesztiválok: készpénzmentes fizetés, on-line és self check-in a sziget előtt, stb.
Lassan már a webshopban is sorban kell állni. (Legalábbis amikor Ed Sheeran jön.) IT-s, és management kulisszatitkok első kézből.
Sep 21, 201901:17:12
#31 Durran-e a lakáspiac, miben van a buborék? (ingatlan, részvény, deviza, aktív/passzív alapok)

#31 Durran-e a lakáspiac, miben van a buborék? (ingatlan, részvény, deviza, aktív/passzív alapok)

Miért tekintunk magyarként a lakásra tuti befektetésként? Miért nem tekintünk más pénzügyi eszközökre is úgy? Egyáltalán van olyan, hogy valami tuti befektetés? Miközben a budapesti négyzetméter-árak a bécsiekkel játszanak egy ligában vannak még olyan pénzügyi eszközök, amiknél egyre többen sejtenek lufit, vagy buborékot a háttérben. Mondjuk pont a budapesti lakáspiacot nem gondoljuk ilyennek. Bár a kereslet lassulása már egyértelműen látszik, de azért szakadástól nem tartunk. (És a szakértők sem.)
Megnézzük, mi a különbség egy aktívan kezelt alap, és egy passzív indexkövető között. Utóbbiak Michael Burry (a Big Shortból ismert befektető, aki megjósolta az amerikai ingatlanhitelpiac bedőlését és ezzel a globális válságot 2008 előtt) szerint az utóbbi időben gombamód elszaporodó passzív alapok jelenthetik a következő nagy problémát a tőzsdéken. Megbeszéljük miért. Elültetjuk egy saját alap ötlet magját, amihez majd tőletek is várjuk a tippeket, milyen papírokat vegyünk bele. Biztos jó móka lesz, indul a BalFund.
Az Excel, mint a (pénzügyi) világ tartópillére. Vajon miért? Az Excel egy svájcibicska, ami mindenre jó, vagy még annál is több?
Vissza a lufikhoz: Etikus dolog-e kockázati tőkésként, ha felfújunk egy céget, aztán kiszállunk belőle, mielőtt borul a bili?
Végül pedig: Mi van mostanában Elon Muskkal? Mit csinál a Neuralink? Mégis megmenekül a Tesla? Tavasszal még nem úgy tűnt, de a Model 3 eladások úgy tűnik kezdenek lassan pénzt is termelni.
Sep 07, 201947:59
#30 Para az 5G-től: csak konteó, vagy mind meghalunk?

#30 Para az 5G-től: csak konteó, vagy mind meghalunk?

Ipari méreteket öltött a paráztatás az ötödik generációs mobilhálózatok körül. Van aki világvégét vár a bevezetésétől, mások megváltóként tekintenek rá, közben a fake news gyárak folyamatosan generálják a megtévesztő és elbizonytalanító kontentet, amit az internet népe aztán futótűzként terjeszt. A magunk módján most megpróbáljuk megfejteni, hol az igazság.
Aug 31, 201924:54
#29 Kultúrsokk, pontrendszer és falusi mobilfizetés - 10 város 30 nap alatt Kínában egy médiaművész szemével

#29 Kultúrsokk, pontrendszer és falusi mobilfizetés - 10 város 30 nap alatt Kínában egy médiaművész szemével

A mai maratoni adásban Gergő mesél nekünk kínai kalandjairól. Egy hónap alatt 10 várost látogattak meg párjával. Megtudjuk mennyire fárasztó a konstans kultúrsokk, és hogyan működik a kínai egyéneket büntető, vagy épp jutalmazó állami pontrendszer. Gergővel végigjárjuk a kínai mainland megacityjeit, elmegyünk Tibetbe, valamint meglátogatjuk a vidéki rizsföldeket. A sztorik mentén megpróbáljuk feltárani Kína nyugati szemmel nézve idegen, vagy legalábbis különös világát. Pillanatképet kapunk az állandóan változó társadalom mindennapjairól - kultúráról, hozzáállásról, életről, valamint kibeszéljük mi mennyibe kerül, ha netán kedvet kapnátok egy hasonló triphez. Az adás vége felé beszélünk még a világváros Hongkongról, és a jelenleg is tüntetéseket kiváltó kínai ellentétről.

Aug 24, 201901:48:53
#28 Kiotói kvóták, az ideális élettér, családtámogatás és utazási karbonlábnyom

#28 Kiotói kvóták, az ideális élettér, családtámogatás és utazási karbonlábnyom

Ebben az adásban mindenről IS lesz szó! A WSJ lehozott egy vitaindító cikket a széndioxid kvóták kereskedelméről. Aztán megbeszéljük, hogy építsünk ideális lakóházat, és miért vannak a jó arcok mindig a konyhában. A just-in-time beszállítói láncok már a spájzban vannak, ezért nincs hely a kolbásznak. Lesz még szó az állami pénzosztó kampányokról (CSOK, babahitel, életkezdési támogatás, stb.) és vekengünk kicsit az utazgatás okozta környezetterhelésről is a slow living jegyében. Végül Bandi megosztja velünk, hogy milyen volt a Sziget, valamint, hogy szeretne egy sparheltot. Eklektikus adásra számítsatok!
Aug 17, 201945:27
#27 Bocs, kártyás fizetés nincs! Vagy mégis? Segít a PayTech: Square, SumUp, Paypal, iZettle

#27 Bocs, kártyás fizetés nincs! Vagy mégis? Segít a PayTech: Square, SumUp, Paypal, iZettle

Mit tehet a kiskereskedő, ha nagyon szeretne bankkártyát elfogadni, de nem tudja (vagy nem akarja) kitermelni egy POS terminál költségét? Szerencsére a PayTech korát éljük, amikor is a virágzó startup világ csak úgy ontja magából az alternatív megoldásokat.
Aug 10, 201929:34
#26 Spórolunk a fiatal nyugdíjas évekre, és pár szó a magánegészségügyről

#26 Spórolunk a fiatal nyugdíjas évekre, és pár szó a magánegészségügyről

Levi felemlegeti a Revolut új szolgáltatását, amivel a METÁL ügyfelek már részvényeket is vásárolhatnak jutalékok nélkül.

Aztán ugrunk egyet a spórolás világába, és beszélgetünk egy kicsit a korai megtakarítás fontosságáról, valamint lehetőségeiről. Vajon érdemes-e beáldozni a legszebb fiatal éveinket a kamatos kamat oltárán? Egyáltalán csak így lehet fiatalon anyagilag függetlenné válni, vagy van más út? Van-e értelme a kiadások követésének, és ki milyen tanulságokat vont le belőle (Koin, Wyze.me és hasonlók).

Végül egy kanyarral kitárgyaljuk az állami és magánegészségügy közötti különbséget, és hogy micsoda logisztika van egy-egy veseátültetés mögött. Tartsatok ma is velünk!

Aug 03, 201952:54
#25 Mentsük meg a világot alternatív kapitalizmussal! - Sharing economy, degrowth és társaik

#25 Mentsük meg a világot alternatív kapitalizmussal! - Sharing economy, degrowth és társaik

A mai epizódban 10 percben kitekintünk a magyar Reddit bugyraiba, aztán Levi felvilágosít minket a kapitalizmus árnyoldalairól, és az ezekre választ adni próbáló modellekről. A világot nem váltjuk meg ugyan az adás végére sem, de reméljük gondolatébresztőnek azért megteszi.

Jul 27, 201947:03
#24 Napraforgók, ETF-ek, PannErgy közgyűlés, valamint miért sárgaház a bolondok háza?

#24 Napraforgók, ETF-ek, PannErgy közgyűlés, valamint miért sárgaház a bolondok háza?

Fenemód fragmentált és eklektikus Balfül epizód következik. Hollandiában kezdünk, ahol a kanálisok mentén Van Gogh Napraforgói és azok 17.500 eurós kópiái sárgállnak. A füvezésről valakinek eszébe jutnak az ETF-ek, úgyhogy gyorsan meg is beszéljük, hogy mik azok. Egy kis kanyar a tőzsdei hírek irányába, illetve, hogy ki hogyan informálódik, hogy aztán kikössünk egy PannErgy közgyűlésen.

Ja, és ha érdekel, hogy miért hívjuk sárgaháznak a bolondok házát, akkor mindenképp hallgasd végig az adást!

Jul 20, 201944:08
#23 Befektetési 1×1: Hogyan kezdjünk tőzsdézni, hogyan válasszunk brókercéget?

#23 Befektetési 1×1: Hogyan kezdjünk tőzsdézni, hogyan válasszunk brókercéget?

Már régen készülünk rá, hogy készítsünk egy bróker összehasonlító adást. Aztán tegnap az S&P500 története során először átlépte a 3000 pontot, ami végül arra motivált minket, hogy nekifussunk.

Nézzük miről lesz szó: Mi a különbség egy kereskedő és egy értékalapú befektető között? Egyáltalán mit jelent az értékalapú befektetés? Megbeszéljük mit jelentenek az olyan kifejezések, mint a kötés, order, stop-loss, tőkeáttétel, margin call. Kiderül majd mit csinál egy brókercég, és mi mennyibe kerül, valamint kezdőként milyen rejtett csapdákról érdemes tudni.

Végül pedig összehasonlítjuk a brokerchooser.com (#nemreklám) által ajánlott legnépszerűbb, hazánkban is sokak által használt szolgáltatókat, a SaxoBankot, az Interactive Brokerst, valamint a Degirot. Sose feledjétek a Dunning-Kruger-effektust, és ne vegyetek semmit, amiről nem tudjátok micsoda! Reméljük hasznotokra válik ez a beszélgetés.

Jul 13, 201957:08
#22 Meddig lesz munkája a szoftverfejlesztőknek és más történetek

#22 Meddig lesz munkája a szoftverfejlesztőknek és más történetek

Levi meglepetés témát hozott, ami nem más, mint a Bubble nevű drag-and-drop alkalmazásfejlesztő alkalmazás bemutatása, amivel bárki csinálhat magának appot komolyabb fejlesztői tudás nélkül is.

Innen lazán átugrunk a internetes csalások és a mindenttudó black bankkártyák világába, valamint az online kereskededelem és a nemzetközi logisztika vizeire. A végén pedig macskás kontent!

Jul 06, 201955:10
#21 Mi ez a Libra és mit akar vele a Facebook?

#21 Mi ez a Libra és mit akar vele a Facebook?

A technológiai sajtóban most a csapból is ez folyik, de nem mindenkinek egyértelmű, hogy pontosan mi lesz a Facebook új digitális szuperpénze, a Libra. Egyáltalán mit jelent az, hogy digitális pénz? És ha a Facebook fejleszti, akkor miért kell hozzá egy független, Svájcban bejegyzett szervezet? Szerintünk valami bűzlik. Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

Jun 29, 201950:21
#20 Balfül special: Kenyai kalandok egy árvaház árnyékában
Jun 21, 201901:12:58
#19 Elizabeth Warren kapitalista Amerikája

#19 Elizabeth Warren kapitalista Amerikája

Elnök lesz-e Elizabeth Warren? Egyáltalán ki ő, és mit akar? Hogyan reformálná meg a vállalatok működését azáltal, hogy képviseletet adna a dolgozó rétegeknek a menedzsmentben? Igazi amerikai adást készítettünk, a végén kis kitérőkkel erre-arra.

Jun 01, 201950:12
#18 Taxis dark web – az Uber IPO-tól a töltöttkáposztáig

#18 Taxis dark web – az Uber IPO-tól a töltöttkáposztáig

Először is visszatekintünk a két adással ezelőtti tőzsdecápa tippjeinkre, aztán kiveséztük, miért venne bárki is Uber részvényt, hogy végül a taxisokon keresztül fejest ugorjunk a vendéglátás bizniszbe.

May 20, 201933:29
#17 Függünk-e az internetes óriásoktól? Digitális olaj a tűzre

#17 Függünk-e az internetes óriásoktól? Digitális olaj a tűzre

Szétesett adásnak indult, de aztán összeraktuk. Függünk a Facebooktól, vagy az függ tőlünk? Tudnánk-e élni a Google nélkül? A technológiai fejlődés lenne az evolúció következő lépcsője? Mitől értékes egy IT cég? Hogyan szabályozzuk a globális platformokat nemzetállami szinten? Az adat az új olaj, bányásszatok velünk!

May 09, 201939:05
#16 Tőzsdecápa adás (Pinterest, Lyft, Uber és Zoom IPO)

#16 Tőzsdecápa adás (Pinterest, Lyft, Uber és Zoom IPO)

Az Amazon dolgozói úgy gondolják, a cégüknek nem kéne “piszkos” cégeket segítenie szolgáltatásaival. Aztán megszakértettünk néhány aktuális részvénykibocsájtást: A Pinterest és a Zoom szárnyal, a Lyft zakózott, az Ubert meg majd meglátjuk. Kinek milyen hullócsillagjai vannak. GoPro és JCPenney.

Apr 19, 201942:27
#15 Szabad újságírás a technológia árnyékában, hírlevélszemle, mániás rendrakás, baromi hosszú címek

#15 Szabad újságírás a technológia árnyékában, hírlevélszemle, mániás rendrakás, baromi hosszú címek

Fintech podcast-e vagyunk? Ha azok vagyunk, akkor eléggé? Ha nem vagyunk azok, akkor legyünk jobban? Segítsetek eldönteni!

Amúgy meg most kicsit elkanyarodtunk, és csináltunk egy sajtós, médiás, tartalomfogyasztós, hírleveles adást. Van-e létjogosultsága az online sajtó világában a támogatói tartalomnak, vagy éppen a közösségileg finanszírott újságírásnak? Olvasunk-e hírleveleket, és ha igen, miket? Fogyasszátok egészséggel!

Apr 10, 201938:18
#14 Digitális gyarmatosítás, csatangolás az IT erdőben

#14 Digitális gyarmatosítás, csatangolás az IT erdőben

A heti epizód egy cél nélküli barangolás az IT erdejében. Lesz itt szó az Apple új bankkártyájáról, a Google Stadiaról, a gamingről és streamingről úgy általában. Valamint megbeszéljük, hogy a nagy IT órások, hogyan gyarmatosítják Afrikát digitálisan. Be evil!
Apr 01, 201942:01
#13 Mesterséges, de nem intelligencia: az AI csak egy buzzword, vagy tényleg ez a jövő?

#13 Mesterséges, de nem intelligencia: az AI csak egy buzzword, vagy tényleg ez a jövő?

A balfül történetének első vendége – inkább ő beszéljen, mint mi! 

Az adás témája a mesterséges intelligencia – vagy ahogy manapság mindenki emlegeti: csak “AI” – leginkább filozófiai megközelítésben. Lesz itt szó arról, hogy ma már miért nem mesterséges intelligencia, amire tegnap még azt mondtuk; hogy miért mondják valamire, hogy mesterséges intelligencia, amikor nemis; meg arról is, hogy mi az intelligencia egyáltalán, és miért nem lehet mesterséges. Vagy talán mégis lehet? Mi sem tudjuk eldönteni. Ezen kívül: agygép, neuronháló, deep learning, önvezető autó, morális dilemmák, evolúció. Filozófiai mélyenszántás, tartsatok velünk!

Beszélgetőpartnerünk: Sepp Norbert, a CEU vendégelőadója, az SZTE Szabadegyetemének előadója, valamint a KÜRT Akadémia szakértője, akit megkértünk, hogy segítsen a mesterséges intelligencia szerteágazó témaköret kicsit kibogozni.

Mar 26, 201901:11:17
#12 Legyőzheti-e az azonnali fizetés és a PSD2 a készpénzt?

#12 Legyőzheti-e az azonnali fizetés és a PSD2 a készpénzt?

Július 1-ével indul hazánkban az azonnali fizetés, kibeszéltük mi ez egyáltalán. A PSD2-ről is váltottunk pár szót, vajon hogyan segíti a digitalizációt a mindennapi pénzügyeinkben. Lesz-e még létjogosultsága a készpénznek 2030-ban?
Mar 15, 201934:43
#11 Félelem és rettegés a Revolutnál

#11 Félelem és rettegés a Revolutnál

Milyen céget épít egy traderből lett startupper. Egyáltalán mi a különbség egy startup és egy multi között? Ezeket a kérdéseket jártuk körbe a Revoluttal az utóbbi pár hétben történt események kapcsán.

Mar 09, 201939:37
#10 Egy feltört Facebook account margójára

#10 Egy feltört Facebook account margójára

Valaki feltörte Misi Facebook accountját és hirdetéseket futtatott a nevében, aztán eltűnt. De ki? És miért? És miért így? 

Amúgy meg miért csetel mindenki a messengeren, ha egyszer van egy csomó alternatívája? És miért nem ugyanott csetelünk, ahol 20 éve? És miért csetelünk? Ez, és ehhez hasonló kérdések foglalkoztattak minket a héten, egy kicsit az online privacy fényében (is).

Feb 23, 201926:45
#9 Valentin napi special: Online shopping Afrikában, és a Revolut esete a szinglikkel

#9 Valentin napi special: Online shopping Afrikában, és a Revolut esete a szinglikkel

A mai Valentin napi különkiadásból kiderül, hogy még nem húroztam fel a gitáromat. Ezen kívül megbeszéljük, hogy az Amazon miként viszi el a civilizációt a fekete kontinensre (már ha elviszi), valamint a Revolut Valentin napi PR-failt. Ja, meg CSÖCSÖK.
Feb 17, 201916:29
#8 Az internet dolgai, a dolgok internete – mindenünk okos, de minek?

#8 Az internet dolgai, a dolgok internete – mindenünk okos, de minek?

Lassan minden eszközünk kapcsolódik a hálózatra. Mi az a dolgok internete, és miért jó nekünk? Okos villanykörte, okos hűtő, okos karkötő, lassan mindenünk okos, de kell ez nekünk, vagy ez is csak egy hype, amire költhetünk? Az adás végén kitérünk IOT egészségügyi és értelmes alakalmazásaira is.

Jan 30, 201927:05
#7 Mire jó, és mire nem jó a Revolut?

#7 Mire jó, és mire nem jó a Revolut?

Revolut reloaded adás. Egyszer már beszélgettünk róla, de most kiveséztük rendesen. Hogy működik? Minek van? Kinek jó, és kinek nem? Kérnénk-e rá a fizetésünket? Milyen alternatívái vannak? Lesz-e a jövője? Hogyan illeszkedik a jelenlegi bankrendszerbe egy ilyen szolgáltató? Ezeket jártuk körbe.
Jan 26, 201932:52
#6 Az új internet decentralizált, a Google mégsem talál minket – online privacy for dummies

#6 Az új internet decentralizált, a Google mégsem talál minket – online privacy for dummies

Az “új internet” működésével kezdünk, méghozzá egy magyar gyökerű projekt, a ZeroNet kapcsán. Ennek folyományaként beszélgetünk egy kicsit az internet anonim böngészésének lehetőségeiről, az internetes cenzúráról, arról, hogy a facebook és a google miért evil. 

Aztán átnyergelünk arra, hogy hogy a csudába működik a keresőmotor. Duckduckgo. Célzott hirdetés és manipuláció. Trackelünk mindenkit. A google sem talál minket.

Jan 11, 201937:07
#5 Évértékelés helyett Brexit

#5 Évértékelés helyett Brexit

Úgy gondoltuk, hogy évértékelő beszélgetés lesz, aztán végülis nem az lett. Bandi elmondja mi az a brexit és miért szívás.
Dec 14, 201825:00
#4 Robinhood, Revolut, online brókerek és szegény Elon Musk

#4 Robinhood, Revolut, online brókerek és szegény Elon Musk

Kicsit pénzügyi fókuszú beszélgetés a feltörekvő fintech szolgáltatókról, online brókercégekről, és megint elővettük szegény Elon Muskot is, de csak egy kicsit.
Sep 27, 201840:04
#3 Atlassian, Slack, felhős vekengés

#3 Atlassian, Slack, felhős vekengés

Ebből az adásból kiderül, hogy mi volt az a hipchat, amiről senki sem hallott. És már nem is fog. És, hogy ehhez mi köze az Atlassiannek és a Slacknek.
Sep 13, 201814:46
#2 A bitcoinról és a Tesláról dióhéjban

#2 A bitcoinról és a Tesláról dióhéjban

Vennénk-e teslát, és miért, vagy miért nem?

Sep 04, 201814:14
#1 Autó és robogómegosztásról, elektromos közlekedésről úgy általában

#1 Autó és robogómegosztásról, elektromos közlekedésről úgy általában

Az adásban a közösségi közlekedés új formáiról, az autó, illetveve robogómegosztókról, valamint az elektromos autózásról beszélgettünk. Értünk hozzá, vigyázz!
Jul 20, 201828:10
#0 spotify, netflix, streaming (nulladik, kísérleti adás)

#0 spotify, netflix, streaming (nulladik, kísérleti adás)

Ez egy fintech / tech / biz tematikájú podcast lesz. Patkány stílus, hozzá nem értés, elfogult vélemények. Egyelőre próbálgatjuk a szárnyainkat, aztán lehet, hogy egyszer lesz egy első adás is.

Jun 04, 201850:11