
Barnrättssnack
By Åsa Ekman och Linus Torgeby
Följ oss på instagram: www.instagram.com/barnrattssnack
Frågor? Maila oss på: barnrattssnack@gmail.com

BarnrättssnackDec 04, 2023

113 Högtider och barns rättigheter?
Grankrig, krabbfestival, ramadan, jul och högtider! Här kommer ett improviserat avsnitt om traditioner och högtider, om barns och vuxnas perspektiv på högtider.
Vi reflekterar kring vad som egentligen är barnens högtider? Och vilka är våra bästa och sämsta högtider? Plus Linus pressar Åsa om julkalendrar.

112 Barn, rättigheter och sexualitet
Tabu, blockeringar, historia, barnsyn och vuxnas ryggsäckar påverkar veckans ämne: Barn sexualitet.
Finns barns sexualitet och vad är det ens? Varför är det svårt och känsligt för vuxna att prata om? Vad handlar det om och hur ska vi tänka och möta barnen och deras frågor och funderingar?
Hans Olsson, sakkunnig på RFSU möter oss i ett samtal om att hitta ja och därigenom veta sitt nej.

111 Födelsedagar, åldrar, gränser och övergångar
Är ’Hur gammal är du’ den vanligaste frågan barn får? Är pommes en del i det ultimata födelsedagsfirandet? Vad händer när du fyller år på ett lov?
Veckans avsnitt varvar högt och lågt och vi studsar i Linus bästa dag och Åsas värsta dag. Vi improviserar hej vilt om födelsedagar, övergångar, gränser och åldrar.

110 Att va barn när en anhörig är frihetsberövad
Är en mamma eller pappa i fängelse bland de jobbigaste hemligheterna ett barn kan ha?
Får ett barn älska och hata en förälder samtidigt. Vi träffar Victoria Pye och Anna Ekberg från Solrosen, Räddningsmissionen som stöttar barn och familjer där en familjemedlem är frihetsberövad.
Superintressanta avvägningar om barnets bästa avhandlas, vikten av att ha roligt och hur musik och text kan stötta i svåraste situationerna finns också i avsnittet!

109 Barn, kultur och design = barnkulturdesign!
En världsunik utbildning med fokus på design för och med barn! Pontus Johansson, konstnär och en av lärarna på programmet Child Culture Design vid Göteborgs universitet, HDK Valand möter oss i ett samtal om barns vardag, lek och medskapande.

108 Resursteam heder
Vad är hedersrelaterat våld och förtryck, hur ser utsattheten ut för barn, hur kan vi upptäcka, vad kan vi göra och vad finns det för stöd för barnet? Vi möter Resursteam heder i Göteborgs stad, Christine Lidström och Frida Retz!

107. 700 000 berättelser
Vad är ett arkiv, barns berättelser, samlaren Jan och en liten vind. Karin Isaksson och Linn Köpsell från Svenskt barnbildarkiv berättar om viktigheten i att bevara barns bilder för världen och framtiden.

106 Rättighetsfokus genom struktur
Mål, styrning, uppföljning, främjande granskning och lite Beyoncé.
Astrid Lewin från Specialpedagogiska skolmyndigheten berättar om att göra sin egen rättighetsresa som organisation och att fortsätta resan genom att påverka andra.

105 Föräldrars engagemang och hets i barns idrott
Shout out till vuxna och samtidigt skärp er vuxna! Det är summeringen av veckans avsnitt där vi pratar om föräldraengagemang och föräldrahets inom idrotten där barn är. Peter Nilsson Ekman, spelaragenten är tillbaka!

104 Barns röster och ett hantverk
Ett avsnitt som behandlar envishet, yttrandefrihet, barnsyn, respekt, kontakt och att lyssna på barn. Ylva Mårtens, journalisten det regnat priser om tar med sig sin enorma erfarenhet in i studion. Och vi blir synade på två sekunder.

103. Prövning av barnets bästa i migrationskontext
Barnets bästa, flykt och invandring? Barnkonventionen krockar med andra lagar och prioriteringar, hur går det egentligen ihop? Hur ser det ut i domar idag? Louise Dane, jurist på Asylrättscentrum guidar oss i de komplexa och samtidigt enkla processerna.

102 Vi lajvar en barnkonsekvensanalys!
Är registrering på badhus och simhallar förenligt med barnets bästa?
Det är frågan vi försöker göra en muntlig snabbversionsanalys av. Linus intar rollen som förvaltningschef från Brattevalla och vi kollar på stegen i en prövning av barnets bästa. Glöm inte duscha!

101. Elevråd, rättigheter och engagemang!
Vad är ett fungerande elevråd, hur kan du som vuxen stötta elevrådet i din skola, vilka rättigheter handlar det om?
Det frågar vi Lilian Helgason, ordförande för Sveriges elevråd. Vi pratar om motstånd, om att komma från kaosråd eller det bästa rådet och viljan att förbättra och påverka sin vardag.

100. Feeest och jubileum för podd och barnkonventionen
Fanfarernas avsnitt, det hundrade avsnittet av Barnrättssnack! Vi bjuder såklart på fyrverkerier, popcorn och massvis av glädjetjut. Och vi pratar om olika former av jippon, kampanjer och uppmärksamhetsdagar för barnets rättigheter. Gör dom nån skillnad, för vem, och hur?

99. Barnrättsstart!
Vi börjar säsong 6 med att prata om att kicka igång, börja och fortsätta arbetet med barnets rättigheter. I vilken ände ska vi börja, kan vi börja fel, vad kan va bra att göra och ett gäng andra frågor diskuteras. Och the floor is lava! Välkomna till säsong 6 och avsnitt 99.
Under avsnittet tipsar vi bland annat om:

98. Tack för säsong 5!
Tack, tillbakablick och lärdomar pratar vi om det här sista avsnittet för säsongen. Vilka barnrättsliga medskick är det säsongens gäster återkommit till, vad har vi lärt oss och vad händer i höst? Tack till er alla för säsong 5!

97. Sommar, bad och simborgarmärken
Babysim, simhopp och simskola. Fint väder, sommar och bad. Vi pratar simkunnighet och simskolor. Vilka simmärken har Åsa och Linus koll på och vad har egentligen simkunnighet med barnkonventionen att göra?

96. Alla barnen... Om att ha roligt i barnrätten.
Hahahahaha, är skratt en mänsklig rättighet? Ett avsnitt om att ha kul, främja skratt och om det finns en specifik barnhumor. Om skratt som en ingång till och främjande av andra rättigheter.

95. Ett barn avslutar sitt liv - Ett barnrättsperspektiv på suicid.
När det svåraste har hänt, vad kan vi göra?
Vad vet vi idag suicid bland barn, vilka barn handlar det om, vi pratar om vad vi kan och ska vi göra när det otänkbara sker. Avsnittet tar upp vikten av att prata om psykisk ohälsa, uppsökande verksamhet och hur barn och vuxnas mående kan skilja sig åt.
Ericastiftelsen besöker oss i podden och vi pratar med Erica Norlen och Agnes Rosén om ett barnrättsperspektiv på suicid.

94. Barn som inte kommer till skolan
Alla barn har rätt till utbildning, men många barn kan inte av olika skäl komma till eller va i skolan. Hur kommer det sig och vad kan vi göra åt det? Vi pratar med Magelungens, behandlinsgchef Oskar Hill, som har jobbat med skolfrånvaro i många år.

93. Att se, bli sedd och att synas - om ledarskap i en barn- och ungdomsorganisation
Den här veckan pratar vi om att bli trodd på och få en plattform, om tillträde och tillgänglighet. Att va ledare, ung och samtidigt driva en organisation av, med och för barn. Vi möter Warda Abdalla Ordförande för Rädda barnens ungdomsförbund.

92. Var är männen?
Var är killarna? Är det en rimlig fråga runt arbetet med barnets rättigheter?
Åsa och Linus resonerar om en fundering vi har fått i olika sammanhang, där killars frånvaro problematiseras eller närvaro hyllas. Vi tittar och påminner om siffror och strukturer som gör att kvinnor ofta är mer närvarande i barns liv och vilka barnrättsledare som är kvinnor och män.

91. Yttrandefrihet, integritet och barns perspektiv
Privatliv, integritet, medier och barns vardag och perspektiv. Veckans avsnitt gästas av forskaren Ylva Ågren, som intresserar sig för barns perspektiv, yttrandefrihet och privatliv. Kommer vi granska Linus sociala medier och hur är vi på rätt sida gränsen mellan att exponera, exploatera och visa barns verklighet?

90. Skärmtid, makt, medier och integritet
Ett avsnitt om ett hav av media, algoritmer, yttrandefrihet, om vuxnas ansvar, skärmtid och om oss som dinosaurier.
Gästerna är inga mindre än Fideli Alkhagen, Maria Süslich och Jonatan Alestig.
Vi pratar om mer generationshäng, möjligheterna med internet och vikten av att skydda och stärka barn och unga. Och framförallt, att se barn coh unga som människor med egen integritet, vilja och kunskap!

89 Myndigheten med ballaste instruktionen! Statens medieråd
Vi träffar och samtalar med myndigheten som har ballaste edgen på sitt uppdrag och med den svåra och utmanande uppgiften att hänga med i barns medieanvändning. Vi pratar med barnrättsansvarig Francisca Benavente och avdelningschefen Idah Klint, om balans mellan att skydda, stötta och vara närvarande runt barns medieanvändning. Hur sätts åldersgränser på film och hur bygger en upp en barnrättsdriven organisation. Vill barn att vuxna ska veta vad de gör på nätet? Och ett lejon.

88 Barnrättsbyrån - om att tro på barn, gilla barn och alltid stå på barnets sida
Behöver vi en organisation som jobbar för barns rättigheter när Sverige är ett av världens bästa länder för barn att växa upp i?
Vi träffar Elin Wernquist, en av grundarna till Barnrättsbyrån. Vi pratar om ideologi, om boj och ankare, att va tydlig i vad som är fel, aldrig tumma på att va på barnets sida och snällt driva på för en förändring.

87 Skratt, clowner, scenkonst och makt
Varför börjar Åsaoch Linus gråta när vi pratar om skratt och clowner? Generalsekreterare Louise Frisk berättar om en underdogorganisation som alltid står på barnets sida på scenen och i mötet med makthavare. Vi får höra om rosa tromboner i SydSudan och hur Artikel 31 kan bli en dörröppnare till barnets andra rättigheter. Alla kan inte bli clowner men vi behöver skratta och ha roligt tycker Clowner utan gränser, vi instämmer.

86 Knas hemma
Många barn i Sverige har det knasigt hemma men får inte den info, stöd och behandling dom har rätt till. Därför startades Knas hemma. Organisationen av, för och med barn och unga som har erfarenhet av placeringar i samhällsvård. Vi möter fantastiska projektledaren Jennie Persson Thörnqvist och får höra om svårigheter, viktigheter, gemenskap och roligheter!

85 Ågrenska, ett önskeavsnitt.
Varför har Noah tjatat på Åsa och Linus att bjuda in Ågrenska sen typ en evighet tillbaka? Och varför älskar alla barn Ågrenska? Gästerna i veckans avsnitt, Cecilia Stocks och Samuel Holgersson, berättar om den viktiga familjeön och Linus delar minnen från världens roligaste sommarjobb.

84 Barnkonventionen och detaljplaner
Göteborgs barnvänligaste eller obarnvänligaste gata? Vad gör en planarkitekt, vad är en detaljplan och varför är barnkonventionen viktig för nån som jobbar med kartor? Det frågar vi Anette Karlsson, planarkitekten i Tanums kommun om i veckans avsnitt. Och vi får höra om kommunens arbete med att integrera barnets rättigheter i detaljplaneprocessen! Om att ta sitt uppdrag i mål kring barnets rättigheter och inte titta på den stora bilden först.

83 Barnfestival, barnkultur och barnfest!
Sjöjungfrudisco, sockervadd och tivoli! Vi får besök av enhetskulturchefen Sofie Brinkmo som berättar om kultursatsningen barnfestivalen, som Varbergs kommun genomförde för några år sen. Hur uppkom idén, vad tyckte barnen och hur blev det? Det pratar vi om i det här avsnittet. Utmaningar med att barn älskar djur och hur att verkligen försöka sitt bästa räcker långt!

82 Hur lever Sverige upp till barnkonventionens krav?
Sverige har fått kritik och rekommendationer av FN:s barnrättskommitté. Är det julafton för Åsa? Vad händer under en granskning? Och vad säger egentligen FN till Sverige?

81 En uppväxt fri från våld
För första gången har det gjorts en statlig utredning med uppdrag om ett helhetsgrepp kring en strategi kring våld mot barn. Vi har besök av Karin Blomgren, utredningssekretaren som berättar om arbetet, några av dom slutsatser och frågeställningar som utredningen kommit fram till. Ett väldigt viktigt uppdrag, och nästan omöjligt? Viktig del kring barn som inte kan eller klarar att berätta om våld!

80 Dikesköraravsnittet
Vi har alla kört i det barnrättsliga diket och gjort grejer vi med facit i hand kanske borde gjort på annat sätt (eller inte borde gjort alls). Vi pratar om dom vanligaste misstagen en gör i barnrättsarbetet och lyfter några av våra egna dikesköringar. Vänd på avsnittet så har du facit på exakta barnrättssprocessen eller…?

79 Säsong 5 börjar nu!
Vi tog en 8 månader lång paus, men nu är Barnrättssnack tillbaka!
Vi pratar om oklart tema, undviker vad som hänt i livet och fokuserar istället på om det hänt nåt dom tre åren som barnkonventionen varit lag.
Välkomna att lyssna
/// Linus Torgeby och Åsa Ekman

78 Betyg och säsongsavslutning

77 Vad har hänt i domstolarna?

76 Barnkonventionen, assisterad befruktning och donerade könsceller?
Tips till alla vuxna som funderar på att donera eller ta emot donerade spermier och/eller ägg!

75 Berg- och dalbana med barnkonventionen

74 Resursfördelningsmodell i Malmö

73 Barn, budget och rättigheter

72 Ska vi ens prata sänkt rösträttsålder?

71 Ålder, makt och Jeanette Sundhall

70 Unga Påverkar

69 Utbildning, utbilda, utbildare, utbildad

68 Säsong fyra startar nu!

67 Sommaravslutning

66 Midsommar, alkohol och Trygga Barnen

65 Barnens mötesplats
