Skip to main content
Spotify for Podcasters
Bayer Agro Podd

Bayer Agro Podd

By Bayer AB

Podden för dig inom lantbruksbranschen som vill lära dig mer om viktiga ämnen inom det svenska lantbruket. Fokus ligger på olika utmaningar inom växtskyddsområdet men även på helhetstänket som är viktigt att ha med i sin växtodling. I vår podd möter vi personer som delar med sig av sin expertis och erfarenhet.

Medlem i Svenskt Växtskydd. Använd växtskyddsmedel med försiktighet. Läs alltid etikett och produktinformation före användning. Observera alla varningsfraser och symboler.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

17 Höstbehandling- en lönsam insats

Bayer Agro PoddSep 11, 2023

00:00
17:46
19 En återblick på växtskyddets historia del 2 - tiotonsklubbar och omställning-90

19 En återblick på växtskyddets historia del 2 - tiotonsklubbar och omställning-90

En återblick på växtskyddets historia, del 2 av 3.

Tiotonsklubbar och omställning-90

I detta avsnitt fortsätter vi resan genom växtskyddets historia. Med start i 80-talet går vi tillsammans med teknikagronom Hans Hagenvall igenom tiotonsklubbar, EU-inträde och ny appliceringsteknik. Många preparat tillkommer, men nu finns även en växande miljöaspekt att förhålla sig till.

Programledare är Martin Holmberg, växtskyddsrådgivare på Bayer.

Dec 06, 202317:24
18 En återblick på växtskyddets historia del 1 - pudror och BT Kemi

18 En återblick på växtskyddets historia del 1 - pudror och BT Kemi

En återblick på växtskyddets historia del 1 av 3.

Pudror och BT Kemi.

Tillsammans med teknikagronom Hans Hagenvall går vi i denna miniserie igenom hur användningen av växtskyddsmedel har förändrats genom historien. I detta första avsnitt backar vi några tusen år och tar oss raskt fram till sent 1900-tal. Vi går från en lång tid med grundämnen i toxiska koncentrationer till att istället fokusera mest på syntetiska substanser som gjorde entré efter andra världskriget.

Programledare är Martin Holmberg, växtskyddsrådgivare på Bayer.

Nov 29, 202312:48
17 Höstbehandling- en lönsam insats

17 Höstbehandling- en lönsam insats

Höstspannmål har en säsong på strax över 320 dagar. Ge inte ogräsen möjlighet att konkurrera fritt med grödan de första 220 dagarna. Konkurrensen från ogräs om vatten, solljus och näringsämnen kostar skörd, och den förlorade skörden går inte att kompensera fullt ut med enbart vårbehandling av ogräs. Lisa och vår nya kollega Martin diskuterar höstbehandlingens fördelar och berättar mer om våra höstprodukter Mateno Duo och Mateno Forte Set. 

Sep 11, 202317:46
16 Gräsogräs ska hanteras med en genomtänkt strategi

16 Gräsogräs ska hanteras med en genomtänkt strategi

Gräsogräsproblemen ökar i Sverige och det är viktigt att vara uppmärksam på vilka gräsogräs man brottas med och att ha ett helhetstänk när man bygger sin strategi. I detta avsnitt ringer Mats ett gäng kunniga personer runt om i landet för att diskutera viktiga verktyg i kampen mot några av de svårare gräsogräsen. Mats ringer Niclas Eserup i Mälardalen för att prata kvickrot och flyghavre, Margareta Björk i Halland för att diskutera hönshirs, Sofie Pålsson i Halland för att höra mer om losta och sist men inte minst Lars Bäksted på Övedskloster i Skåne för att höra om deras problematik kring italienskt rajgräs.
Apr 05, 202337:04
15 Renkavle - viktigt att använda olika verktyg i kampen

15 Renkavle - viktigt att använda olika verktyg i kampen

Mats besöker Jonas, Leif och Christian på Gullviks kontor i Bjuv. Tillsammans diskuterar de renkavlens spridning och vikten av att använda olika verktyg i kampen mot ett av våra värsta gräsogräs. Var ska man leta efter renkavle och vad ska man göra om man upptäcker renkavle på sin gård? De pratar om vilka åtgärder, utöver växtskydd, man bör ta till för att hålla ner beståndet och hur man ska tänka när man bygger sin växtskyddstrategi.

Mar 29, 202322:21
14 Lärdomar och erfarenheter från 2022 och framtidsspaning

14 Lärdomar och erfarenheter från 2022 och framtidsspaning

Mats, Lisa och Louise sammanfattar året som har gått men blickar även framåt.
Mats ringer upp Vilhelm Linde på Lantmännen, som var gäst i vårt mest lyssnade avsnitt 2022, för att höra hur rapsåret blev. Sist men inte minst ringer Mats upp Ola Sixtensson på Scandinavian Seed för att höra mer om var fokus ligger på förädling av sorter och vilka trender han kan se framöver. 

Dec 22, 202233:16
13 Det viktiga förädlingsarbetet av nya vetesorter

13 Det viktiga förädlingsarbetet av nya vetesorter

Mats besöker Tina Henriksson på Svalöv Weibull, Lantmännen, en mycket erfaren veteförädlare med lång erfarenhet av förädlingsarbete. Tina berättar hur förädlingsarbetet går till och vilket fokus de har i den svenska förädlingen. De diskuterar vilka olika tekniker och digitala verktyg som används i dagens förädlingsarbete. Tina svarar även på hur länge man bör skydda sin vete mot svampsjukdomar.
Mats ringer Gunilla Berg på Växtskyddscentralen och frågar bland annat vilken behandlingstidpunkt som är viktigast i vete.
Nov 25, 202235:41
12 En djupdykning i sprutteknik och växtskyddssprutor

12 En djupdykning i sprutteknik och växtskyddssprutor

Mats pratar sprutteknik med experten Eskil Nilsson på Visasvi. De diskuterar allt från standardisering, munstycke, ramper, rengöring och mycket mer. Ett riktigt faktaspäckat avsnitt. Mats ringer Sören Tang, VD på SkaberNäs HB för att höra hur de hanterar växtskyddsarbetet, vilka faktorer de värderar vid val av växtskyddsspruta och vad han hoppas på i framtiden.
Nov 11, 202251:40
11 Hur bygger du en effektiv svampstrategi i vete och korn?

11 Hur bygger du en effektiv svampstrategi i vete och korn?

Mats blickar tillbaka på växtskyddssäsongen för svampbehandling tillsammans med kollegan Marcus Pedersen. Vilka förutsättningar har vi haft och vad ser Marcus för tendenser i försöksresultaten som sakta men säkert kommer in? De pratar även om varför det är viktigt att se tillbaka på flera säsonger när man planerar framåt. Mats ringer lantbrukaren Ola Drevås som vi pratade med inför svampbehandlingen i våras, för att höra hur resultatet blev. 

Sep 14, 202246:29
10 Höstraps- sortval och etablering

10 Höstraps- sortval och etablering

Mats och Lisa pratar höstraps med Vilhelm Linde från Lantmännen och Oskar Gustafsson från Scandinavian Seed. De diskuterar vilka faktorer som de tycker är viktiga att väga in när man som lantbrukare ska välja höstrapssort. De vänder även några handfasta tips kring etableringen och insatser på hösten. Med dagens höga pris är det värdefullt att ta rätt beslut i sin rapsodling. 

Jun 10, 202251:36
9 Aktuella svampstrategier över vårt avlånga lantbruksland

9 Aktuella svampstrategier över vårt avlånga lantbruksland

Det nuvarande väderläget med behagliga temperaturer och regn gör att vi har optimal tillväxt för grödorna men även för svampsjukdomar.
I det tredje podd-avsnittet 2022, kring svampstrategier i vete, har Mats sällskap i studion av kollegan Lisa Rydenheim.
Lisa och Mats ringer den skånska lantbrukaren Ola Drevås, Martina Hallberg, Svenska Foder, Andreas Hernbo, Varaslättens Lagerhusförening och Niclas Eserup, Lantmännen.
Tillsammans ger de en bild av hur det ser ut i olika delar av landet just nu och vilka svampstrategier som planeras under säsongen.

May 25, 202227:50
8 Status i fält och uppföljning av höstens ogräsbekämpningar

8 Status i fält och uppföljning av höstens ogräsbekämpningar

Andra avsnittet 2022 tar avstamp i grödornas status efter vintern, årets planer men även en återkoppling till höstens ogräsbehandlingar. Mats Andersson ringer Anna Lindgren, VäxtRåd, Gustaf Larsson, Svenska Foder, Fredrik Tidström, Växtab och David Gottfridsson från HIR som ger en bild av hur det ser ut i olika delar av landet i slutet av april 2022. Vintern och kylan har äntligen släppt sitt grepp och våren är äntligen här för att stanna över hela lantbrukssverige.

Apr 25, 202240:48
7 Prognosverktyg och den viktiga beslutsprocessen inför svampbehandling

7 Prognosverktyg och den viktiga beslutsprocessen inför svampbehandling

Mats Andersson besöker Alf Djurberg, rådgivare på Växtskyddscentralen för att prata om prognosverktyg. De diskuterar erfarenheter, möjligheter och utmaningar med att använda olika beslutsstöd som hjälpmedel i växtodlingen. Mats ringer även kollegan Maria Rosén som har jobbat med Bayers projekt att mäta svartpricksjuka med qPCR för att höra mer om projektet och vår plan för 2022.
Mar 17, 202241:02
6 Lantbrukets viktiga roll i samhället

6 Lantbrukets viktiga roll i samhället

Mats Andersson möter journalisten Lennart Wikström för att prata om lantbrukets viktiga roll i samhället. De pratar om hur långt fram de svenska lantbrukarna är inom en rad olika områden, vilka utmaningar som Lennart ser och vad framtiden har för möjligheter. Mats ringer även Kristina Forsberg, välkänd lantbrukare som driver växtodling- och köttdjursproduktion på Frö Gård i Östergötland. Tillsammans diskuterar de om synen på svenskt lantbruk har förändrats de senaste åren och hur kommer vi vidare för att informera den enskilda konsumenten. 

Dec 09, 202144:37
5 Utnyttja potentialen i din raps

5 Utnyttja potentialen i din raps

Mats Andersson pratar raps med Lars Ipsen, som är Bayers egen expert på raps. Varför har vi den situation för rapsen som vi har idag och vad är Lars råd för att utnyttja potentialen i denna gröda. Mats ringer även Albin Gunnarson, välkänd profil inom svensk rapsodling, för att höra vad han tycker är viktigast och vad han prioriterar för att maximera utbytet i sin rapsodling. 

Sep 30, 202147:36
4 Ogräsbehandling på hösten frigör viktig tid på våren

4 Ogräsbehandling på hösten frigör viktig tid på våren

Mats Andersson möter Rikard Andersson som har lång och gedigen erfarenhet om ogräsfrågor både från sin tid som rådgivare på HIR Skåne och nu senast som regional ogräsrådgivare på Jordbruksverket. Tillsammans diskuterar de fördelarna med höstbekämpning, hur de geografiska skillnaderna i Sverige påvekar val av strategier och andra viktiga metoder som bör användas för att uppnå en långsiktig och hållbar ogrässtrategi. Mats ringer även upp den engagerade lantbrukaren Patrick Aulin som driver en växtodlingsgård tillsammans med sin far utanför Nyköping och hör hur han tänker kring höstbehandling på gården, där prioritering, riskspridning och optimering av behandlingsfönster är viktiga delar i strategin.
Jun 30, 202135:36
3 Viktiga beslut inför svampbehandling i stråsäd

3 Viktiga beslut inför svampbehandling i stråsäd

Mats Andersson möter den engagerade rådgivaren Fredrik Tidström från Växtab för att prata planering inför svampbehandling i stråsäd. De diskuterar det viktiga helhetstänket som man ska ha med sig från den tidiga grundplaneringen fram till säsong, där det gäller att följa utvecklingen i fält, gå ut och titta, kolla väderprognosen och håll sig uppdaterad kring lokala sjukdomsprognoser. Fredrik och Mats ger praktiska handfasta råd och många intressanta diskussioner. För Fredrik är det viktigt att ständigt utvecklas, satsa för att vinna och han vill att lantbrukarna ska fokusera på intäkter istället för att bara se kostnader.

May 10, 202131:09
2 DTR- välj din strategi efter förutsättningarna i fält

2 DTR- välj din strategi efter förutsättningarna i fält

Svampsjukdomar i spannmål är inte alltid enkelt men dock viktiga att hålla koll på då de kan reducera skörden rejält.
I vårt andra avsnitt möter Mats Andersson den uppskattade rådgivaren Niclas Sjöholm från Växtråd i Mälardalen. Niclas delar med sig av sin erfarenhet och expertis kring DTR, även benämnd vetets bladfläcksjuka, en svampsjukdom som har fått ökat fokus de senaste åren. Olika fält har olika förutsättningar för svampangrepp och de olika svampsjukdomarna har även olika förlopp. Det är viktigt att planera sin svampstrategi utefter de förutsättningar man har i respektive fält men det är även viktigt att hålla koll i fält under säsongen.
Vi ringer även Per Landén från Charlottenlund utanför Ystad i Skåne och lyssnar på hans olika strategier som är byggda på kunskap och lång erfarenhet.

Apr 22, 202123:44
1 Renkavlebekämpning kräver ett helhetstänk

1 Renkavlebekämpning kräver ett helhetstänk

Renkavle är ett mycket konkurrenskraftigt gräsogräs som kan orsaka stora skördeförluster som länge har varit ett problem i områden med tunga lerjordar i södra Sverige. Tyvärr hittas det fruktade gräsogräset nu även på andra jordtyper och i andra delar av landet.
I vårt första avsnitt möter Mats Andersson den numera pensionerade forskaren Anders TS Nilsson som har arbetat med renkavle sen 80-talet. Anders delar med sig av sin gedigna kunskap kring bekämpning av renkavle.
Vi pratar även med Jan Jönsson från Lydinge-Rosendal-Vrams Gunnarstorp som ger sina praktiska erfarenheter från många års kämpande mot renkavle. 

Mar 19, 202135:24
Trailer

Trailer

Bayer Agro Podd

Mar 17, 202100:46