Skip to main content
Spotify for Podcasters
Bedre Psykiatri Podcast

Bedre Psykiatri Podcast

By Bedre Psykiatri

Få gode, konkrete råd om, hvordan du hjælper én med psykisk sygdom samtidig med, at du passer på dig selv.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

10. Ny i psykiatrien

Bedre Psykiatri PodcastMay 06, 2021

00:00
26:25
20. Graviditet og psykisk sygdom
Dec 19, 202214:23
19. Når din kære har bipolar sindslidelse
Dec 19, 202215:14
18. Når din kære har borderline
Dec 19, 202214:03
17. Hvordan foregår en udskrivelse?
Dec 19, 202217:08
16. Når din kære udviser selvmordsadfærd
Dec 19, 202217:24
15. Sådan foregår en tvangsindlæggelse
Jun 29, 202216:06
14. Når din kære ikke vil have hjælp
Jun 29, 202212:54
13. Når din kære har skizofreni
Jun 29, 202217:60
12. Hvordan foregår et indlæggelsesforløb?
Jun 29, 202217:53
11. Hvad sker der i akutmodtagelsen?
Jun 29, 202218:00
10. Ny i psykiatrien

10. Ny i psykiatrien

Psykiatrien er et stort og uoverskueligt system, som kan være svært at finde rundt i for mange syge og pårørende. Hvordan hjælper man som pårørende den syge med at finde rundt og med at få den bedst mulige behandling? Hvad er mulighederne, når man ikke oplever at blive mødt, som man havde håbet? Og hvordan finder man hjælp til at finde vejen til et mere stabilt liv for én selv og den syge? Det kommer vi ind på i det sidste afsnit af 2. sæson af Bedre Psykiatris podcast. 

Mød Pernille Schmidt-Andersen, der er mor til døtre med psykisk sygdom og Louise B. Rasmussen, der er klinikchef og overlæge på Ballerup Psykiatrisk Center.

May 06, 202126:25
9. Børn som pårørende

9. Børn som pårørende

Børn med en forælder eller søskende med psykisk sygdom bliver tit ensomme og kede af det, og i værste fald risikerer de alvorlige psykiske problemer eller sygdom. Hvordan kan man som forældre sikre, at familiens raske børn trives og udvikler sig godt, selvom en af forældrene eller en søskende har psykisk sygdom? Og hvordan sikrer man, at sygdommen bliver noget, man taler om og håndterer i stedet for et tabu, der skaber utryghed, angst og dårlig samvittighed?

Mød Natasha Bach, der er vokset op med en far med skizofreni. Og få gode råd af Ingelise Nordenhof, der er familieterapeut, socialrådgiver og forfatter til flere bøger om børn i familier med alvorlig sygdom.

Apr 28, 202123:15
8. Hjælp den syge med arbejde og uddannelse

8. Hjælp den syge med arbejde og uddannelse

Mennesker med psykisk sygdom drømmer ligesom alle andre om at klare sig selv og have et aktivt liv med løn og gode fællesskaber. Men mange syge løber panden mod muren i jobcentret eller på uddannelsen, og mange ender med et liv på forsørgelse. Det er frustrerende og sorgfuldt at opleve som pårørende – ikke mindst, når man vil gøre alt for at hjælpe. Men hvilke rettigheder og muligheder har den syge ift. arbejde og uddannelse? Hvad gør man, når det ikke går, som man vil? Og hvad kan man som pårørende gøre for at hjælpe? Det er nogle af de spørgsmål, vi dykker ned i i denne podcast.

Mød Bettina, der har kæmpet for at få uddannelsesstøtte og dispensationsmuligheder til sin 26-årige datter Karoline, der har borderline. Og få gode råd fra Bea, der har været beskæftigelseskonsulent og nu forsker i recovery og inklusion.

Apr 21, 202129:46
7. Medicin - bivirkninger og bekymringer

7. Medicin - bivirkninger og bekymringer

Psykiatrisk medicin hjælper mange med psykisk sygdom og kan være en vigtig del af behandlingen. Men medicinen kan også give alvorlige bivirkninger, og for mange pårørende giver det mange bekymringer. For hvad kan og skal man gøre for at hjælpe den syge med sin medicin? Hvilke bivirkninger skal man holde særligt øje med? Hvad skal man gøre, og hvem skal man tale med, hvis man bliver bekymret? Det kommer vi ind på i denne podcast.

Anne, der mor til Alexander med skizofreni, fortæller om sin medicinskepsis og sine bekymringer om bivirkninger. Og Line Hansen, der er overlæge på Psykiatrisk center Amager giver gode råd om, hvordan man som pårørende kan hjælpe ens kære med hans eller hendes medicin. 


Apr 14, 202131:24
6. Krise og kaos - gode råd om at være pårørende i krisetid

6. Krise og kaos - gode råd om at være pårørende i krisetid

Det er sorgfuldt, kaotisk og skræmmende, når én man er tæt på, får en psykisk sygdom. Hvordan føles krisen og sorgen for de pårørende? Hvordan får man som pårørende det hele til at hænge sammen uden selv at bukke under for presset? Marianne, der er mor til en 22-årig datter med alvorlig psykisk sygdom fortæller om sin egen krise, og Lene Karlsson, der er psykoterapeut og rådgiver i pårørendegrupper i Bedre Psykiatri, giver gode råd om at være pårørende. 

Apr 06, 202125:56
5. Pas på dit arbejde

5. Pas på dit arbejde

Det er svært for mange pårørende at bevare jobbet, når psykisk sygdom gør hjemmefronten kaotisk. Og mange må gå ned i tid eller helt forlade arbejdsmarkedet. Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen og social- og handicapkonsulent Søren Møller Petersen giver gode råd til, hvordan du kan få arbejdslivet til at hænge sammen og bruge de rettigheder, du har, samtidig med at du passer på dig selv.

Hør blandt andet om, hvordan du laver konkrete aftaler med din chef, taler med dine kolleger og finder vej i dine rettigheder i kommunen.  

Hver fjerde pårørende har i følge en undersøgelse fra bedre Psykiatri har haft orlov, nedsat tid eller været sygemeldt pga. den belastning, pårørendesituatioen giver.

Oct 06, 202018:31
4. Forælder til et barn med psykisk sygdom - sådan får du hjælp og passer på dig selv

4. Forælder til et barn med psykisk sygdom - sådan får du hjælp og passer på dig selv

At være forælder til et barn med psykisk sygdom sorgfuldt, kaotisk og skræmmende. Men der er flere ting, du kan gøre for at hjælp dit barn, dig selv og resten af familien. Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen og forældrementor Dorthe Stieper giver råd om, hvordan du finder frem til den rigtige hjælp, ikke tager et nej for et nej, holder kontakten med skolen, finder små åndehuller til dig selv og meget andet. 

Find mere viden og hjælp på Bedrepsykiatri.dk/podcast

Oct 06, 202019:30
3. Misbrug og psykisk sygdom - sådan kan du hjælpe

3. Misbrug og psykisk sygdom - sådan kan du hjælpe

Misbrug forpester livet for mange med psykisk sygdom. Det ødelægger behandlingen og gør det ekstremt svært at være pårørende. Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen og misbrugsbehandler Kasper Sørensen giver gode råd om, hvordan du hjælper den syge med at få hjælp, hvorfor du ikke skal acceptere misbruget, og hvordan du selv undgår, at knække under presset. 

40.000 danskere lider af misbrug og psykisk sygdom - såkaldt dobbeltdiagnose. Læs mere på bedrepsykiatri.dk/podcast

Oct 06, 202020:24
2. Få bedre hjælp i kommunen

2. Få bedre hjælp i kommunen

Mange pårørende har svært ved at finde rundt mellem kommunens mange afdelinger og tilbud. Og mange oplever, at de får mindre eller ringere hjælp end de selv eller den syge har brug for. 

Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen og socialrådgiver Inge Louv giver gode råd om, hvordan man lettest finder frem til den hjælp, man har brug for. Hør fx om hvordan du kan forhandle med din sagsbehandler, og hvordan du klager, og hvordan du undgår at blive overbelastet af, at være den, der altid skal koordinere behandlingen for din kære med psykisk sygdom.  

Oct 05, 202018:01
1. Bliv inddraget i behandlingen

1. Bliv inddraget i behandlingen

Når du som pårørende bliver inddraget i behandlingen, har den syge bedre mulighed for at blive rask. Alligevel oplever mange pårørende, at det er svært at blive inddraget. Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen og psykiater Louise Behrend Rasmussen giver gode råd om, hvad du kan gøre for at ikke at ende på sidelinjen.

Hør blandt andet om, hvordan du kan byde dig til og være insisterende, hvornår du skal tage fat i medarbejderne, og om at du ikke altid skal lade dig bremse af manglende samtykke fra den syge. 

Oct 05, 202020:21