
Begrijpend Leven
By Unie-ABC

Begrijpend LevenNov 14, 2023

#10 - De verkiezingen als thermometer van de tijdsgeest?! met Auke van Eijsden en Jan Martijn Abrahamse
Op woensdag 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Wat zijn de grootste thema’s, wat valt dit keer op? Wat zegt dat over onze tijd? Hoe gaan verschillende generaties daarmee om? En hoe verhouden de christelijke partijen als CDA, ChristenUnie en SGP zich toch deze ontwikkelingen? We spreken erover met politiek verslaggever Auke van Eijsden (Trouw) en lector theologie Jan Martijn Abrahamse (Christelijke Hogeschool Ede)

#9 - Barbie door de bril van de Bijbel?! Met Tabitha van Krimpen en Jan Martijn Abrahamse
De kaskraker van dit jaar leent opvallend veel symboliek en thematiek uit de Bijbel. Schepping, zondeval en menswording komen uitvoerig aan de orde, maar dan uit het perspectief van millennials die ontwaken in een gebroken wereld. Niet gek: Regisseur en millennial Greta Gerwig studeerde filosofie en heeft in diverse interviews de lijntjes met de Bijbel al uit de doeken gedaan. Waarom is deze film zo populair, en waarom nu? We bespreken de verbinding tussen Barbie en de Bijbel met theologen barbie-liefhebber Tabitha van Krimpen en filmfanaat Jan Martijn Abrahamse! De muziek uit deze aflevering heet Also Sprach Zarathustra en is beschikbaar gemaakt onder de Creative Commons licentie door Keving MacLeod.

#8 - Millennials, maakbaarheid en het verlangen naar vervulde tijd? met Robert van Putten en Jan Martijn Abrahamse
Drukte, stress, burnout worden vaak genoemd als kenmerken van de nieuwe volwassenen. Opgegroeid met maakbaarheidsidealen en opgesloten in systemen van productiviteit vragen velen zich af wat eigenlijk de zin van het bestaan is. Hoe menswaardig is dat eigenlijk? We gaan in gesprek met lector Robert van Putten van de Christelijke Hogeschool Ede, die in zijn lectorale rede een lans breekt voor een andere kijk op tijd en productiviteit. Ook Jan Martijn Abrahamse is weer van de partij! Tijdens de podcast worden verschillende tips genoemd:
- Lectorale rede 'Een kwestie van tijd': https://www.che.nl/publicaties/een-kwestie-van-tijd-lectorale-rede
- Serie 'Bezorgd': https://www.human.nl/bezorgd/afleveringen.html
- Film 'Sorry We Missed You': https://www.moviemeter.nl/film/1123628
Muziek in deze aflevering: The Porters Gate - Slow me Down

#7 - Een jaar optrekken met Millennials? met Remko Ongersma en Jurgen Lindenhols
Wat gebeurt er als je een groep millennials in gesprek brengt over hun vragen rondom geloof, de Bijbel en de kerk? Wat ontdekken zij in hun zoektocht naar bruggen tussen hun eigen leven en Bijbelse verhalen? Predikanten Remko en Jurgen waren afgelopen jaar met jongvolwassenen uit hun gemeente proefkonijnen voor de Millennial Challenge. Wat hebben zij ontdekt over millennials? Wat gebeurde er in de groep? Zijn ze anders naar deze generatie gaan kijken? En is er ook iets veranderd aan de manier waarop zij vorm en inhoud geven aan hun voorgangerschap?

#6 - Aan het werk met de bottom-up kerk?! met Tabitha van Krimpen en Jan Martijn Abrahamse
Twintigers die zoeken naar zin- en betekenisgeving komen vaak uit bij de zelfhulp-coach. Doodzonde volgens Tabitha van Krimpen, want juist daar zouden kerken bij kunnen aansluiten. In haar nog te verschijnen boek “Bottom-up kerk: Zijn waar twintigers zijn” doet ze een aantal voorzetten. Maar is dat nog wel op tijd? In gesprek met Jan Martijn Abrahamse en Marijn Vlasblom over generatiekloven, de tijdgeest en zelfs Nietsche komt nog even voorbij. Luisteren dus!

#5 - Oud-studenten tussen wal en schip? Met Jeroen Bos en Teun van der Leer
Studenten van christelijke studentenverenigingen landen ná hun studententijd niet automatisch in de kerk. Sterker nog: de vereniging is vaak zo’n warm bad, dat het kerkgang soms in de weg zit. Wat betekent het eigenlijk om samen geloofsgemeenschap te zijn in tijden van individualisering? En heeft de kerk geen imagoprobleem voor jonge mensen? Student Jeroen Bos (Christelijke Hogeschool Ede) onderzocht de brug tussen studentenvereniging Navigators en de kerk. Wat ontdekte hij daar en wat kunnen kerken daarvan leren? Teun van der Leer, die promoveerde op de leer van de kerk, is docent aan het Baptisten Seminarium en voorganger van een CAMA-kerk in Woerden. Hoe kijkt hij naar deze ontwikkelingen?

#4 - Samen lezen in polariserende tijden? Met Peter Kruijt en Jan Martijn Abrahamse
Als de kerk een gemeenschap 'rondom het Woord' is, hoe werkt dat dan in tijden van polarisatie? Hoe kun je als kerk samen de Bijbel lezen en in gesprek over ‘hete hangijzers’ zonder elkaar te verliezen? Hoe praat je samen over moeilijke thema’s als homoseksualiteit, schepping en evolutie, en het huwelijk en daar gezamenlijkheid vinden in een tijd van individualisering, secularisering, de-institutionalisering en polarisatie? Voorganger Peter Kruijt ging met die vragen op onderzoek binnen eigen gemeente. Wat ontdekte hij daar, en waarom denkt hij dat er nu iets moet gebeuren in onze kerken? Dat deelt hij in dit boeiende gesprek met Jan Martijn Abrahamse (CHE, Baptisten Seminarium) en Marijn Vlasblom (Begrijpend Leven).

#3 - Generatie Y in ademnood? met Jan Verduijn en Jan Martijn Abrahamse
Hoe komt het dat millennials niet meer tot rust kunnen komen? Hoe kun je op een gezonde manier ontspannen, als aandacht een product is geworden waar grote mediabedrijven gretig aanspraak op doen? Ademcoach Jan Verduijn ontdekte na een dieptepunt in zijn leven de kracht van adem als brug tussen ons lichaam, geest, hart en ziel. Sterker nog: Het is een mogelijkheid om iets van Gods onvoorwaardelijke aanwezigheid te ervaren. Maar lukt het hem ook om twee theologen mee te krijgen? Oefen mee met Jan Martijn Abrahamse (CHE, Baptisten Seminarium) en Marijn Vlasblom (Begrijpend Leven) met een live-meditatie onder leiding van Jan Verduijn (Op Adem).

#2 - Pijn in je buik rondom Bijbelgebruik?! met Anne-Mareike Schol-Wetter en Jan Martijn Abrahamse
Ongeveer de helft van alle christenen in Nederland leest nooit of nauwelijks de Bijbel. Is dat erg? Hoe komt dat? Hoe zit dat met jongvolwassen en hoe gaan we daar zelf mee om? Samen met Anne-Mareike Schol-Wetter (Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap) en Jan Martijn Abrahamse (CHE, Baptisten Seminarium) gaan we op zoek naar de ervaringen en verhalen achter de cijfers, ontdekken we behulpzame structuren en zelfs een beetje genade achter de schuld rondom 'stilte tijd'!

#1 - Begrijp je wat je leest? met Henk Bakker en Jan Martijn Abrahamse
In deze aflevering gaan we in gesprek over het begrijpen van de Bijbel. Kan dat eigenlijk wel? En is een boek van duizenden jaren niet gewoon te oud om daadwerkelijk nog te begrijpen? Samen met Henk Bakker en Jan Martijn Abrahamse duiken we in de complexiteit van de Bijbel in onze tijd en cultuur. Spreekt de Bijbel ons nog tegen? En zijn die mooie dagboekjes nu juist behulpzaam of niet? Welke ritmes, structuren bieden we onszelf en onze kinderen om met moeilijke teksten te leven? Henk Bakker is als hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam en het Baptisten Seminarium. Hij traint dus leiders en voorgangers in de kunst van het verstaan van heilige teksten: Hermeneutiek. Jan Martijn Abrahamse is als docent dogmatiek en onderzoeker verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede én het Seminarium. Verwacht dus een hartstochtelijk pleidooi voor het grondig bestuderen van de Bijbel… Want niet de duivel, maar God, is “in the details”...

#0 Pilot – Evangelie voor het hele leven? Met Daniël Drost en Rosanne Langebeeke
Millennials (geboren tussen 1981-1996) laten zich steeds minder zien en gelden in de kerk. Waarom eigenlijk? Heeft dat te maken met de vorm, inhoud of de reikwijdte van het evangelie? Wat zouden we als kerk van hen kunnen leren? Daniël Drost (1979) is nét te oud om millennial te zijn, maar leerde wel een aantal unieke eigenschappen van deze generatie. Rosanne Langebeeke (1999) is dan weer net te jong om millennial te zijn, maar ziet als praeses van Navigators in Utrecht opvallende overeenkomsten…

Maak kennis met Begrijpend Leven!
Waar gaat deze podcast eigenlijk over?