Skip to main content
Spotify for Podcasters
Beurs Babbel podcast - Alles over waarde beleggen

Beurs Babbel podcast - Alles over waarde beleggen

By Beurs Babbel

De Nederlandstalige podcast over waarde beleggen.
Joël Schols en Sam Hollanders delen hun eigen ervaring en meningen, de boeken die ze lezen en volgen de memo's en blogs over value investing.

(Voorheen Chess Capital podcast)
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Afl 51: 2023 wordt een goed jaar

Beurs Babbel podcast - Alles over waarde beleggenFeb 07, 2023

00:00
16:52
Afl 51: 2023 wordt een goed jaar

Afl 51: 2023 wordt een goed jaar

Uiteraard heb ik ook mijn denkpistes over wat de toekomst kan brengen, en ik wil daar best wel eens over mijmeren tussen pot en pint. Maar hier ga ik er u niet mee vervelen, want mijn mening over macro-economische zaken heeft geen invloed op hoe ik te werk gaan voor mijn beleggingen.

Eén voorspelling die ik wel wil maken is deze: 2023 wordt een goed jaar voor ons als waardebeleggers.


https://www.beursbabbel.be/2023-wordt-een-goed-jaar/

Feb 07, 202316:52
Boekbespreking: “The psychology of money” van Morgan Housel

Boekbespreking: “The psychology of money” van Morgan Housel

Het was een tijdje geleden dat we een boek besproken hebben. Dit boek van 2020 stond al sinds zijn verschijning op mijn leeslijst. Nu is het er van gekomen. En het is goed, heel goed. De schrijver is - als gewezen columnist van The Wall Street Journal - zeer sterk in het eenvoudig en helder voorstellen van de essentie.


https://www.beursbabbel.be/boekbespreking-the-psychology-of-money-van-morgan-housel/

Dec 07, 202216:46
Mijnheer de expert

Mijnheer de expert

Met de regelmaat van de klok krijgen Sam en ik de vraag wat we denken over de inflatie, hoe de oorlog in Oekraïne invloed heeft op de beurs, wat de rente gaat doen in deze onzekere tijden, in welke geografische regio’s je best kan investeren, of de tech sector vandaag nog interessant is na zo’n geweldige pandoering, … en zoveel meer macro-economische vragen. Op zich allemaal boeiende   en interessante vragen. Helaas zijn wij geen expert in deze materie. Hoe relevant is onze opinie dan?


https://www.beursbabbel.be/mijnheer-de-expert/

Oct 19, 202218:24
Wees niet bezorgd

Wees niet bezorgd

De media doen weer wat ze graag doen, doemberichten brengen met spannende koppen om zo meer clicks te genereren. Afhankelijk van naar welke beurs je kijkt spreekt de media over de slechtste eerste jaarhelft sinds de financiële crisis (Eurostoxx 600) of de dotcomzeepbel (Nasdaq) of zelfs sinds 1970 (S&P 500).

Uiteraard hebben ze daarmee gelijk, dat valt cijfermatig niet te betwisten. Ik heb het wel moeilijk wanneer de schuld gelegd wordt bij de oorlog in Oekraïne en de oplopende inflatie. Voor vele (veelal Amerikaanse) media is Rusland ook de enige schuldige van deze oplopende inflatie. Vreemd dan wel dat de inflatie al opliep voor de oorlog. Zou het financieel lakse beleid sinds de financiële crisis in 2008 - en die tijdens Corona in overdrive ging - er misschien ook iets mee te maken hebben?

De uitleg voor de daling van de beurzen wordt vaak herleid tot slechts enkele zaken, de angst voor een recessie door de oplopende inflatie en de aanpassingen van de waarderingen door de oplopende rentes.

https://www.beursbabbel.be/wees-niet-bezorgd/

Jul 14, 202213:53
Afl 47: Goodwill

Afl 47: Goodwill

Voor deze podcast wil ik inzoomen op één topic uit de veelheid van boekhoudkundige elementen. Eén van de meest misbegrepen concepten is ‘goodwill’ en breder genomen alles wat met immateriële activa te maken heeft. Daar zijn al boeken over geschreven en menige blogs over volgeschreven. Ik geef u mijn versie.


https://www.beursbabbel.be/goodwill/

Jun 01, 202213:33
Afl 46: Een andere wereld

Afl 46: Een andere wereld

Op 24 februari viel Rusland Oekraïne binnen en veranderde de wereld. Oorlog en het bijgaande menselijke leed blijft moeilijk te vatten. Waarom toch?

Het heeft geen zin dat ik een analyse maak over deze oorlog, ik ben geen geopolitiek expert of macro-econoom. Wel lees ik het nieuws en vele van deze analyses om mijn job te kunnen doen.

Daarbij heb ik enkele conclusies getrokken welke ik meeneem bij het beleggen.


https://www.beursbabbel.be/een-andere-wereld/

Mar 24, 202212:23
Afl. 45: Schaken en beleggen

Afl. 45: Schaken en beleggen

Een schaker verandert zijn strategie niet zoals hij van hemd wisselt. Een belegger ook niet.

Er zijn verschillende strategieën die naar een bevredigend resultaat kunnen leiden, meerdere kunnen goed zijn. Maar enkel wanneer ze goed en consequent zijn uitgevoerd.


https://www.beursbabbel.be/schaken-en-beleggen-2/

Feb 15, 202212:54
Afl. 44: Goede voornemens

Afl. 44: Goede voornemens

Heb je een overzicht van je investeringen? Het je een doel gesteld?

Overschouw de prestaties van je investeringen in 2021, noteer wat ze voor je deden. Ben je rijker geworden of armer? Vergeet daarbij de inflatie niet en stel vast dat zichtrekeningen, spaarboekjes en obligaties een ramp zijn.

Nagedacht over vastgoed? Fysiek of op de beurs?

Beleg je via een fonds? Weet je dan hoeveel kosten je betaalt en welk netto rendement er over blijft?

Beleggen in ETF’s: Met één hele brede kan je volstaan. Twee of drie om wat accenten te leggen is ook prima. Ook hier je huiswerk doen en letten op de kosten.

Holdings: een geweldige manier om jouw geld naast dat van de welvarende families te laten renderen. Met een minimum aan huiswerk kan je starten.

Individuele aandelen: het is fun, maar niet voor iedereen. Enkel aan beginnen als je tegen een stoot volatiliteit kan en hoed ook: met mate.

https://www.chesscapital.be/goede-voornemens/

Jan 13, 202220:05
Afl. 43: Het belang van toeval
Dec 21, 202119:49
Afl. 42: Cash een probleem of pure luxe?
Dec 07, 202110:26
Afl 41: Groei kent vele gezichten: Luc Kroeze
Nov 23, 202122:03
Afl 40: Niets doen is ook een beslissing
Nov 09, 202114:16
Afl 39: Verhalen en cijfers, een praktisch voorbeeld

Afl 39: Verhalen en cijfers, een praktisch voorbeeld

In artikel 37, “verhalen en cijfers” hebben we ons geïnspireerd op Aswath Damodaran om het belang aan te duiden dat cijfers niet losstaan van het businessverhaal en omgekeerd. Om het allemaal een beetje minder theoretisch te maken vind ik het een goed idee om één en ander met een praktisch voorbeeld te duiden.

Daartoe gebruik ik een Engelse taartenbakker die bij weinigen gekend is.

https://www.chesscapital.be/verhalen-en-cijfers-een-praktisch-voorbeeld/

Oct 19, 202123:04
Afl 38: Terugkeer naar het gemiddelde

Afl 38: Terugkeer naar het gemiddelde

Het concept van mean reversion of terugkeer naar het gemiddelde is belangrijk om veel bewegingen op de beurs te begrijpen. De beurs gaat in golven, en eigenlijk is deze golfbeweging te herleiden tot het sentiment van beleggers.

Als alles goed gaat, dan worden beleggers hebberig en gaan ze in hun berekeningen de goede winsten van de bedrijven extrapoleren naar de toekomst waardoor ze bereid zijn stevige prijzen te betalen voor de aandelen. Andersom, wanneer het slecht gaat, rekenen beleggers ook dat het altijd slecht zal blijven gaan en trekken ze ook die visie door naar de toekomst waardoor ze steeds minder willen betalen voor dezelfde winst. Beleggers zijn over het algemeen ofwel hebzuchtig, ofwel angstig. En de overgang van de ene emotie naar de andere zorgt voor deze golfbeweging op de beurs.

https://www.chesscapital.be/terugkeer-naar-het-gemiddelde/

Sep 28, 202114:37
Afl 37: Verhalen en cijfers
Sep 14, 202118:16
Afl 36: Madame Matchbox
Jul 27, 202115:51
Afl 35: Inflatie en een dure beurs
Jun 29, 202120:58
Lang leve compounders
Jun 11, 202114:40
Afl 33: Denken als een eigenaar

Afl 33: Denken als een eigenaar

Vorig jaar met de eerste lockdown nam de interesse om te beleggen toe, en we zagen deze interesse tot op vandaag stijgen. Tegen eind vorig jaar werd het al duidelijk dat de gezonde interesse voor beleggen, welke we in de eerste jaarhelft zagen, steeds meer plaats moest ruimen voor speculatie. De term “raketjes”, welke aandelen voorstellen die fors gaan stijgen, werd gemeengoed.

Bij de jaarwisseling werd ik al behoorlijk wat somberder wanneer ik de vragen zag van nieuwe beleggers. Iedereen wou gewoon op de trein springen en verwachtte exponentiële winsten, vaak zonder er om te geven in wat men belegt

May 27, 202109:07
Afl 32: Ongemakkelijk eigenzinnig beleggen

Afl 32: Ongemakkelijk eigenzinnig beleggen

De juiste voorbeeldfunctie vinden is voor iedereen die iets nieuw aanleert van uitzonderlijk belang. Wanneer je zaken fout aanleert is het des te moeilijker om die slechte gewoonten af te leren om vervolgens weer op het juiste pad te komen.

Dat is bij beleggen niet anders. Er zijn heel wat manieren om met de beurs om te gaan. Bestaat er wel een juiste manier? Ik weet het niet zeker, maar wat ik wel weet, is dat je de manier van beleggen dient te vinden die het beste bij jou past. Wanneer je een manier van beleggen gaat toepassen die niet goed aanvoelt voor jou, dan ga je deze niet volhouden.


https://www.chesscapital.be/ongemakkelijk-eigenzinnig-beleggen/

May 12, 202115:23
Afl 31: Geluk dwing je af

Afl 31: Geluk dwing je af

In periodes zoals deze kan bijna iedereen mooie beleggingsresultaten voorleggen, maar is dat geluk of kunde? Daarom vinden wij het nuttig om even te gaan kijken naar hoe wij rendement willen bereiken. Dat bestaat uit twee delen. 

https://www.chesscapital.be/geluk-dwing-je-af/

Apr 28, 202112:26
Afl 30: Risico, het misverstane woord (deel 2)

Afl 30: Risico, het misverstane woord (deel 2)

In maart bespraken we in deel 1 het belang van het begrip ‘risico’. Ik zou dat doen in tien thema’s. Toen kwamen de eerste vier aan bod, nu volgen de zes andere.


https://www.chesscapital.be/risico-het-misverstane-woord-deel-2/

Apr 13, 202114:37
Afl 29: Party like it's 1999?

Afl 29: Party like it's 1999?

De beurs valt niet te voorspellen, en voor waardebeleggers moet dat ook niet. Belangrijk is wel om voorbereid te zijn.

Daarentegen kunnen we de tekenen van een dure beurs niet ontkennen, maar er zijn ook verschillende zaken die eerder wijzen op 1998 dan 1999 als we de vergelijking met de Dotcom periode willen maken.

https://www.chesscapital.be/party-like-its-1999/

Mar 30, 202111:12
Afl 28: Risico, het misverstane woord (deel 1)

Afl 28: Risico, het misverstane woord (deel 1)

“De beurs is een casino, De beurs is riskant, het is een mijnenveld waar je beter van wegblijft.” Allemaal goed bedoelde woorden van bezorgde mensen die hun vrienden en familie willen behoeden van het nemen van te veel risico.

Maar hoe zit dat nu met dat fameuze risico. Wat is goed en wat is te veel?


https://www.chesscapital.be/risico-het-misverstane-woord-deel-1/

Mar 16, 202112:11
Afl 27: Weimar inflatie? Of toch niet?

Afl 27: Weimar inflatie? Of toch niet?

We schreven vorige maand dat we wachten tot de muziek stopt. Ze is nog niet gestopt, maar we zagen wel al enkele nieuwe beleggers panikeren wanneer de plaat even haperde. In afwachting dat de muziek stopt kijken we deze maand eens naar inflatie.

In eerste plaats wil ik graag opmerken dat wij geen experts zijn op gebied van inflatie en deflatie, noch macro-economen. We hebben ook niet de ambitie dit te worden. Wij zijn gewoon beleggers/ondernemers die zich vragen stellen en antwoorden zoeken bij intelligente mensen, om ons vermogen zo goed mogelijk te beheren.

https://www.chesscapital.be/weimar-inflatie-of-zal-het-zon-vaart-niet-lopen/

Feb 25, 202113:09
Afl 26: Maak je huiswerk!

Afl 26: Maak je huiswerk!

‘Maak je huiswerk!’ is een zin die vele ouders meermaals hebben herhaald aan hun opgroeiend gespuis. Ik haal ze nog eens boven want in de beleggingswereld durft men ze te vergeten en toch is het nu meer dan ooit nodig om je huiswerk te maken.


https://www.chesscapital.be/maak-je-huiswerk/

Feb 09, 202115:45
Afl 25: Nieuwsbrief Januari: Wachten tot de muziek stopt

Afl 25: Nieuwsbrief Januari: Wachten tot de muziek stopt

Is risico verdwenen?

Volgens Jeremy Grantham van GMO is de stierenmarkt die al gaande is sinds 2009 nu uitgemond in een epische bubbel met extreme overwaarderingen, explosieve koersstijgingen en hysterisch speculatief beleggersgedrag. Hij gelooft dat wat we nu zien,  de geschiedenis zal ingaan als één van de grootste financiële bubbels, samen met 1929 en 2000.

Hoelang kan er nog gedanst worden op het beursfeest?

https://www.chesscapital.be/nieuwsbrief-januari-wachten-tot-de-muziek-stopt/

Jan 26, 202111:59
Afl 24: Bruce Greenwald - From Graham to Buffett and beyond

Afl 24: Bruce Greenwald - From Graham to Buffett and beyond

Ken je professor Bruce Greenwald? Het is de gepensioneerde professor die aan de Columbia University in New York de leerstoel van Benjamin Graham bezette gedurende vele jaren. De man publiceerde in 2001 samen met Judd Kahn de eerste editie van hun boek ‘Value Investing, From Graham to Buffett and beyond’. Dat was in volle dotcom periode toen waardebeleggen dood verklaard was. In oktober 2020 verscheen de tweede en sterk bijgewerkte versie. Kampioenen qua timing, want weer ligt value investing aan het beademingstoestel.

https://www.chesscapital.be/value-investing-from-graham-to-buffett-and-beyond/

Jan 15, 202124:45
Afl 23: Op weg naar een rustig jaareinde?

Afl 23: Op weg naar een rustig jaareinde?

Zoals vorige maand al geschreven, verandert er niet elke maand iets aan onze visie op de beurs. En na de rally van november is de conclusie van vorige maand, dat de beurs niet goedkoop is, enkel nog maar versterkt.

Moeten we dan vrezen voor een correctie of krijgen we eerder een rustig jaareinde?


https://www.chesscapital.be/op-weg-naar-een-rustig-jaareinde/

Dec 15, 202009:50
Afl 22: Goedkope aandelen kopen of aandelen goedkoop kopen?

Afl 22: Goedkope aandelen kopen of aandelen goedkoop kopen?

Toen Sam me vroeg wat waardebeleggen voor mij eigenlijk is en er in één adem de titelvraag aan toevoegde wist ik meteen dat dit voldoende inspiratie zou opleveren voor een boeiend artikel.

Het is een zeer diepgaande vraag die heel wat onderliggende thema’s oproep zoals:

Waar draait het bij waardebeleggen nu eigenlijk om? Waardeaandelen versus groeiaandelen, hoe zit dat nu? Wat is de toekomst van waardebeleggen?

https://www.chesscapital.be/goedkope-aandelen-kopen-of-aandelen-goedkoop-kopen/

Dec 02, 202017:60
Afl 21: Nieuwsbrief november: Biden of Trump, dat is bijzaak
Nov 16, 202012:13
Afl 20: Boekbespreking The Education of a Value Investor - Deel 2
Oct 29, 202023:20
Afl 19: Boekbespreking The Education of a Value Investor - Deel 1
Oct 28, 202019:52
Afl 18: Nieuwsbrief oktober: Gelijk hebben en gelijk krijgen is niet hetzelfde

Afl 18: Nieuwsbrief oktober: Gelijk hebben en gelijk krijgen is niet hetzelfde

Zelfs als je 100% gelijk hebt dat een aandeel te goedkoop is, kan de koers nog altijd dalen. Gelijk hebben is niet gelijk aan gelijk krijgen.

Luister in deze episode naar onze visie op de markt.

https://www.chesscapital.be/nieuwsbrief-oktober-gelijk-hebben-en-gelijk-krijgen-is-niet-hetzelfde/

Oct 20, 202013:20
Afl 17: Risico's Schulden en waarderen - deel 3
Oct 07, 202030:27
Afl 16: Risico's, schulden en waarderen deel 2
Sep 30, 202021:53
Afl 15: Risico's, Schulden en waarderen Deel 1

Afl 15: Risico's, Schulden en waarderen Deel 1

Risico is één van de meest gebruikte begrippen wanneer het over investeren gaat. En tegelijk ook één van de meest misbegrepen woorden. 

Sinds ik actief ben met waardebeleggen komt het in vele gesprekken aan bod. Wanneer ik stel dat ik als grondig waardebelegger reken op rendementen van 10 tot 15% dan volgt de logische vraag welke risico’s je daarvoor dient te nemen.

Ik heb zelf met die vraag geworsteld, ben op zoek gegaan naar antwoorden en wil met dit artikel de visie van de waardebelegger over het begrip risico met u delen.


https://www.chesscapital.be/risico-schulden-en-waarderen-deel-1/

Sep 18, 202021:60
Afl 14: nieuwsbrief september: omgaan met onzekerheden

Afl 14: nieuwsbrief september: omgaan met onzekerheden

Op de beurs moeten we steeds omgaan met onzekerheden. Vandaag denken wij daarbij ook aan het inflatie of deflatie verhaal.

https://www.chesscapital.be/nieuwsbrief-september-omgaan-met-onzekerheden/


Sep 08, 202009:40
Afl 13: De zeven ondraaglijke pijnen van waardebeleggen
Aug 18, 202017:57
Afl 12: Marktvisie Augustus
Aug 07, 202013:48
Afl 11: Ondernemers op de beurs deel 2
Jul 22, 202016:54
Afl 10 : Ondernemers op de beurs
Jul 15, 202013:06
Afl 9: Markt update juli
Jul 07, 202011:40
Afl 8: Ga voor eerlijke kosten
Jun 30, 202014:52
Afl. 7: De ideale portefeuillebeheerder
Jun 23, 202014:22
Afl. 6: Waarom Waardebeleggen
Jun 16, 202014:10
Afl. 5: Onze visie op de markt juni 2020

Afl. 5: Onze visie op de markt juni 2020

We beleven op de beurs ongewone tijden en begeven ons op werkelijk onbekend terrein. En dan is het belangrijk om een goede houvast en strategie te hebben.

In deze aflevering hoort u onze visie op de huidige markt.

https://www.chesscapital.be/nieuwsbrief-juni-we-zijn-vertrokken/

Jun 12, 202013:10
Afl. 4: Op zoek naar een goede beleggingsfilosofie
Jun 09, 202012:59
Afl 3: Ben ik geschikt om in aandelen te beleggen?
Jun 02, 202011:41
Afl. 2: Help, ik ga investeren
May 25, 202018:37
Aflevering 1: Ben je een belegger, gokker of speculant?
May 18, 202018:03