
Beurs Babbel podcast - Alles over waarde beleggen
By Beurs Babbel
Joël Schols en Sam Hollanders delen hun eigen ervaring en meningen, de boeken die ze lezen en volgen de memo's en blogs over value investing.
(Voorheen Chess Capital podcast)

Beurs Babbel podcast - Alles over waarde beleggenFeb 07, 2023

Afl 51: 2023 wordt een goed jaar
Uiteraard heb ik ook mijn denkpistes over wat de toekomst kan brengen, en ik wil daar best wel eens over mijmeren tussen pot en pint. Maar hier ga ik er u niet mee vervelen, want mijn mening over macro-economische zaken heeft geen invloed op hoe ik te werk gaan voor mijn beleggingen.
Eén voorspelling die ik wel wil maken is deze: 2023 wordt een goed jaar voor ons als waardebeleggers.
https://www.beursbabbel.be/2023-wordt-een-goed-jaar/

Boekbespreking: “The psychology of money” van Morgan Housel
Het was een tijdje geleden dat we een boek besproken hebben. Dit boek van 2020 stond al sinds zijn verschijning op mijn leeslijst. Nu is het er van gekomen. En het is goed, heel goed. De schrijver is - als gewezen columnist van The Wall Street Journal - zeer sterk in het eenvoudig en helder voorstellen van de essentie.
https://www.beursbabbel.be/boekbespreking-the-psychology-of-money-van-morgan-housel/

Mijnheer de expert
Met de regelmaat van de klok krijgen Sam en ik de vraag wat we denken over de inflatie, hoe de oorlog in Oekraïne invloed heeft op de beurs, wat de rente gaat doen in deze onzekere tijden, in welke geografische regio’s je best kan investeren, of de tech sector vandaag nog interessant is na zo’n geweldige pandoering, … en zoveel meer macro-economische vragen. Op zich allemaal boeiende en interessante vragen. Helaas zijn wij geen expert in deze materie. Hoe relevant is onze opinie dan?
https://www.beursbabbel.be/mijnheer-de-expert/

Wees niet bezorgd
De media doen weer wat ze graag doen, doemberichten brengen met spannende koppen om zo meer clicks te genereren. Afhankelijk van naar welke beurs je kijkt spreekt de media over de slechtste eerste jaarhelft sinds de financiële crisis (Eurostoxx 600) of de dotcomzeepbel (Nasdaq) of zelfs sinds 1970 (S&P 500).
Uiteraard hebben ze daarmee gelijk, dat valt cijfermatig niet te betwisten. Ik heb het wel moeilijk wanneer de schuld gelegd wordt bij de oorlog in Oekraïne en de oplopende inflatie. Voor vele (veelal Amerikaanse) media is Rusland ook de enige schuldige van deze oplopende inflatie. Vreemd dan wel dat de inflatie al opliep voor de oorlog. Zou het financieel lakse beleid sinds de financiële crisis in 2008 - en die tijdens Corona in overdrive ging - er misschien ook iets mee te maken hebben?
De uitleg voor de daling van de beurzen wordt vaak herleid tot slechts enkele zaken, de angst voor een recessie door de oplopende inflatie en de aanpassingen van de waarderingen door de oplopende rentes.
https://www.beursbabbel.be/wees-niet-bezorgd/

Afl 47: Goodwill
Voor deze podcast wil ik inzoomen op één topic uit de veelheid van boekhoudkundige elementen. Eén van de meest misbegrepen concepten is ‘goodwill’ en breder genomen alles wat met immateriële activa te maken heeft. Daar zijn al boeken over geschreven en menige blogs over volgeschreven. Ik geef u mijn versie.
https://www.beursbabbel.be/goodwill/

Afl 46: Een andere wereld
Op 24 februari viel Rusland Oekraïne binnen en veranderde de wereld. Oorlog en het bijgaande menselijke leed blijft moeilijk te vatten. Waarom toch?
Het heeft geen zin dat ik een analyse maak over deze oorlog, ik ben geen geopolitiek expert of macro-econoom. Wel lees ik het nieuws en vele van deze analyses om mijn job te kunnen doen.
Daarbij heb ik enkele conclusies getrokken welke ik meeneem bij het beleggen.
https://www.beursbabbel.be/een-andere-wereld/

Afl. 45: Schaken en beleggen
Een schaker verandert zijn strategie niet zoals hij van hemd wisselt. Een belegger ook niet.
Er zijn verschillende strategieën die naar een bevredigend resultaat kunnen leiden, meerdere kunnen goed zijn. Maar enkel wanneer ze goed en consequent zijn uitgevoerd.
https://www.beursbabbel.be/schaken-en-beleggen-2/

Afl. 44: Goede voornemens
Heb je een overzicht van je investeringen? Het je een doel gesteld?
Overschouw de prestaties van je investeringen in 2021, noteer wat ze voor je deden. Ben je rijker geworden of armer? Vergeet daarbij de inflatie niet en stel vast dat zichtrekeningen, spaarboekjes en obligaties een ramp zijn.
Nagedacht over vastgoed? Fysiek of op de beurs?
Beleg je via een fonds? Weet je dan hoeveel kosten je betaalt en welk netto rendement er over blijft?
Beleggen in ETF’s: Met één hele brede kan je volstaan. Twee of drie om wat accenten te leggen is ook prima. Ook hier je huiswerk doen en letten op de kosten.
Holdings: een geweldige manier om jouw geld naast dat van de welvarende families te laten renderen. Met een minimum aan huiswerk kan je starten.
Individuele aandelen: het is fun, maar niet voor iedereen. Enkel aan beginnen als je tegen een stoot volatiliteit kan en hoed ook: met mate.
https://www.chesscapital.be/goede-voornemens/

Afl. 43: Het belang van toeval
Studies wijzen uit dat de base rate, dat is de statistische kans op een positief rendement ongeveer 56% op een periode van één maand. Dus iemand die denkt dat het succes volledig tot zijn kunde is terug te brengen overschat zich schromelijk. Hij heeft voor een groot deel het geluk aan zijn zijde. Grote positieve rendementen op korte termijn kan je beter toewijzen aan beginnersgeluk dan aan kunde.
Startende beleggers wens ik toe dat ze eerder verliezen lijden met kleine sommen geld dan dat ze zich onoverwinnelijk wanen.

Afl. 42: Cash een probleem of pure luxe?
Wat moet ik doen met mijn cash? Koop ik vandaag tegen nog steeds relatief hoge koersen? Hoop ik op een verdere daling? Misschien is dit een klein koopmomentje? Moet ik nu niet kopen met deze hoge inflatie?

Afl 41: Groei kent vele gezichten: Luc Kroeze
Een speciale aflevering waarbij Joël een artikel van kwaliteitsbelegger Luc Kroeze opneemt.
https://www.beleggeninkwaliteit.com/post/blog-groei-kent-vele-gezichten

Afl 40: Niets doen is ook een beslissing
De enige wetmatigheid waar ik zeker van ben op de beurs is dat we altijd als een slinger zullen bewegen tussen onderwaardering ofwel pessimisme en overwaardering ofwel euforie, zelden zal de slinger blijven hangen op een correcte waardering. En eigenlijk zijn de redenen daarvoor altijd dezelfde, de omstandigheden zijn altijd anders, maar de redenen zijn hetzelfde als alle keren voordien.
https://www.chesscapital.be/niets-doen-is-ook-een-beslissing/

Afl 39: Verhalen en cijfers, een praktisch voorbeeld
In artikel 37, “verhalen en cijfers” hebben we ons geïnspireerd op Aswath Damodaran om het belang aan te duiden dat cijfers niet losstaan van het businessverhaal en omgekeerd. Om het allemaal een beetje minder theoretisch te maken vind ik het een goed idee om één en ander met een praktisch voorbeeld te duiden.
Daartoe gebruik ik een Engelse taartenbakker die bij weinigen gekend is.
https://www.chesscapital.be/verhalen-en-cijfers-een-praktisch-voorbeeld/

Afl 38: Terugkeer naar het gemiddelde
Het concept van mean reversion of terugkeer naar het gemiddelde is belangrijk om veel bewegingen op de beurs te begrijpen. De beurs gaat in golven, en eigenlijk is deze golfbeweging te herleiden tot het sentiment van beleggers.
Als alles goed gaat, dan worden beleggers hebberig en gaan ze in hun berekeningen de goede winsten van de bedrijven extrapoleren naar de toekomst waardoor ze bereid zijn stevige prijzen te betalen voor de aandelen. Andersom, wanneer het slecht gaat, rekenen beleggers ook dat het altijd slecht zal blijven gaan en trekken ze ook die visie door naar de toekomst waardoor ze steeds minder willen betalen voor dezelfde winst. Beleggers zijn over het algemeen ofwel hebzuchtig, ofwel angstig. En de overgang van de ene emotie naar de andere zorgt voor deze golfbeweging op de beurs.
https://www.chesscapital.be/terugkeer-naar-het-gemiddelde/

Afl 37: Verhalen en cijfers
Eén van de meest essentiële zaken bij het waarderen van een bedrijf is dat je niet klakkeloos cijfertjes in een spreadsheet dumpt, maar dat je die cijfers ook linkt aan het businessverhaal. Een DCF berekening loslaten op een reeks getallen en een waardering tot drie cijfers na de komma bekomen zou wel ‘precisely wrong’ kunnen zijn. En zoals Buffett ons al vertelde is het veel beter om ‘approximately correct’ te zijn. Over deze yin & yang van het beleggen, namelijk de cijfers enerzijds en het verhaal anderzijds, schreef Damodaran het boeiende boek ‘Narratives and Numbers’.

Afl 36: Madame Matchbox
Wat kan een Matchbox met beleggen te maken hebben? Heel veel zo blijkt. Leer meer over deze unieke vrouw en de cirkel van competentie.

Afl 35: Inflatie en een dure beurs
Een vraag die me momenteel zeer vaak wordt gesteld is of ik niet bang ben voor inflatie, en of het vandaag niet beter is zoveel mogelijk belegd te zijn om inflatie te counteren. Ik begrijp de zorgen om inflatie. We zien allemaal dat er absurd veel geld in het systeem wordt gepompt door de centrale banken en overheden, en dat moet toch ergens sporen nalaten. Zeker nu de prijzen ook echt beginnen stijgen wordt het zeer reëel

Lang leve compounders
Laat me maar meteen verontschuldigen voor het gebruik van het woord compounder. Misschien ligt het aan mij, maar ik vond echt geen Nederlandstalig woord dat maar enigszins in de buurt kwam van wat bedoeld wordt met dat mooie Engelse woord.
Ik weet niet hoe u het ervaart, maar voor mij klinkt het als muziek in de oren: een com-poun-der. Dat is zoiets als een “geld-maak-machine” zeg maar. Een soort van “Ezeltje-strek-je”

Afl 33: Denken als een eigenaar
Vorig jaar met de eerste lockdown nam de interesse om te beleggen toe, en we zagen deze interesse tot op vandaag stijgen. Tegen eind vorig jaar werd het al duidelijk dat de gezonde interesse voor beleggen, welke we in de eerste jaarhelft zagen, steeds meer plaats moest ruimen voor speculatie. De term “raketjes”, welke aandelen voorstellen die fors gaan stijgen, werd gemeengoed.
Bij de jaarwisseling werd ik al behoorlijk wat somberder wanneer ik de vragen zag van nieuwe beleggers. Iedereen wou gewoon op de trein springen en verwachtte exponentiële winsten, vaak zonder er om te geven in wat men belegt

Afl 32: Ongemakkelijk eigenzinnig beleggen
De juiste voorbeeldfunctie vinden is voor iedereen die iets nieuw aanleert van uitzonderlijk belang. Wanneer je zaken fout aanleert is het des te moeilijker om die slechte gewoonten af te leren om vervolgens weer op het juiste pad te komen.
Dat is bij beleggen niet anders. Er zijn heel wat manieren om met de beurs om te gaan. Bestaat er wel een juiste manier? Ik weet het niet zeker, maar wat ik wel weet, is dat je de manier van beleggen dient te vinden die het beste bij jou past. Wanneer je een manier van beleggen gaat toepassen die niet goed aanvoelt voor jou, dan ga je deze niet volhouden.
https://www.chesscapital.be/ongemakkelijk-eigenzinnig-beleggen/

Afl 31: Geluk dwing je af
In periodes zoals deze kan bijna iedereen mooie beleggingsresultaten voorleggen, maar is dat geluk of kunde? Daarom vinden wij het nuttig om even te gaan kijken naar hoe wij rendement willen bereiken. Dat bestaat uit twee delen.
https://www.chesscapital.be/geluk-dwing-je-af/

Afl 30: Risico, het misverstane woord (deel 2)
In maart bespraken we in deel 1 het belang van het begrip ‘risico’. Ik zou dat doen in tien thema’s. Toen kwamen de eerste vier aan bod, nu volgen de zes andere.
https://www.chesscapital.be/risico-het-misverstane-woord-deel-2/

Afl 29: Party like it's 1999?
De beurs valt niet te voorspellen, en voor waardebeleggers moet dat ook niet. Belangrijk is wel om voorbereid te zijn.
Daarentegen kunnen we de tekenen van een dure beurs niet ontkennen, maar er zijn ook verschillende zaken die eerder wijzen op 1998 dan 1999 als we de vergelijking met de Dotcom periode willen maken.
https://www.chesscapital.be/party-like-its-1999/

Afl 28: Risico, het misverstane woord (deel 1)
“De beurs is een casino, De beurs is riskant, het is een mijnenveld waar je beter van wegblijft.” Allemaal goed bedoelde woorden van bezorgde mensen die hun vrienden en familie willen behoeden van het nemen van te veel risico.
Maar hoe zit dat nu met dat fameuze risico. Wat is goed en wat is te veel?
https://www.chesscapital.be/risico-het-misverstane-woord-deel-1/

Afl 27: Weimar inflatie? Of toch niet?
We schreven vorige maand dat we wachten tot de muziek stopt. Ze is nog niet gestopt, maar we zagen wel al enkele nieuwe beleggers panikeren wanneer de plaat even haperde. In afwachting dat de muziek stopt kijken we deze maand eens naar inflatie.
In eerste plaats wil ik graag opmerken dat wij geen experts zijn op gebied van inflatie en deflatie, noch macro-economen. We hebben ook niet de ambitie dit te worden. Wij zijn gewoon beleggers/ondernemers die zich vragen stellen en antwoorden zoeken bij intelligente mensen, om ons vermogen zo goed mogelijk te beheren.
https://www.chesscapital.be/weimar-inflatie-of-zal-het-zon-vaart-niet-lopen/

Afl 26: Maak je huiswerk!
‘Maak je huiswerk!’ is een zin die vele ouders meermaals hebben herhaald aan hun opgroeiend gespuis. Ik haal ze nog eens boven want in de beleggingswereld durft men ze te vergeten en toch is het nu meer dan ooit nodig om je huiswerk te maken.
https://www.chesscapital.be/maak-je-huiswerk/

Afl 25: Nieuwsbrief Januari: Wachten tot de muziek stopt
Is risico verdwenen?
Volgens Jeremy Grantham van GMO is de stierenmarkt die al gaande is sinds 2009 nu uitgemond in een epische bubbel met extreme overwaarderingen, explosieve koersstijgingen en hysterisch speculatief beleggersgedrag. Hij gelooft dat wat we nu zien, de geschiedenis zal ingaan als één van de grootste financiële bubbels, samen met 1929 en 2000.
Hoelang kan er nog gedanst worden op het beursfeest?
https://www.chesscapital.be/nieuwsbrief-januari-wachten-tot-de-muziek-stopt/

Afl 24: Bruce Greenwald - From Graham to Buffett and beyond
Ken je professor Bruce Greenwald? Het is de gepensioneerde professor die aan de Columbia University in New York de leerstoel van Benjamin Graham bezette gedurende vele jaren. De man publiceerde in 2001 samen met Judd Kahn de eerste editie van hun boek ‘Value Investing, From Graham to Buffett and beyond’. Dat was in volle dotcom periode toen waardebeleggen dood verklaard was. In oktober 2020 verscheen de tweede en sterk bijgewerkte versie. Kampioenen qua timing, want weer ligt value investing aan het beademingstoestel.
https://www.chesscapital.be/value-investing-from-graham-to-buffett-and-beyond/

Afl 23: Op weg naar een rustig jaareinde?
Zoals vorige maand al geschreven, verandert er niet elke maand iets aan onze visie op de beurs. En na de rally van november is de conclusie van vorige maand, dat de beurs niet goedkoop is, enkel nog maar versterkt.
Moeten we dan vrezen voor een correctie of krijgen we eerder een rustig jaareinde?
https://www.chesscapital.be/op-weg-naar-een-rustig-jaareinde/

Afl 22: Goedkope aandelen kopen of aandelen goedkoop kopen?
Toen Sam me vroeg wat waardebeleggen voor mij eigenlijk is en er in één adem de titelvraag aan toevoegde wist ik meteen dat dit voldoende inspiratie zou opleveren voor een boeiend artikel.
Het is een zeer diepgaande vraag die heel wat onderliggende thema’s oproep zoals:
Waar draait het bij waardebeleggen nu eigenlijk om? Waardeaandelen versus groeiaandelen, hoe zit dat nu? Wat is de toekomst van waardebeleggen?https://www.chesscapital.be/goedkope-aandelen-kopen-of-aandelen-goedkoop-kopen/

Afl 21: Nieuwsbrief november: Biden of Trump, dat is bijzaak
Als lange termijn beleggers zijn wij ook notoire optimisten, dat kan ook niet anders, want je moet geloven in de toekomst en de innovatiekracht van mensen. Maar toch zijn wij nu niet zo positief als de markten.
Maar dat wil niet zeggen dat er ook in deze markt geen kansen te vinden zijn.
https://www.chesscapital.be/nieuwsbrief-november-biden-of-trump-dat-is-bijzaak/

Afl 20: Boekbespreking The Education of a Value Investor - Deel 2
Deel 2 van de boekbespreking van The Education of a Value Investor.
Iedereen heeft zo van die boeken die blijven plakken.
Voor mij is zo’n plakker dat ene boek dat Guy Spier schreef in 2014. Guy verwierf bekendheid in de beleggerswereld als de man die samen met Monisch Pabrai, één van mijn andere helden, voor het ‘charity dinner’ met Warren Buffett 650.100 dollar neertelde in 2008.
‘A life changing experience’ zoals hij het zelf noemde. Een jaar later is hij verhuisd van Manhattan naar Zurich en omarmt hij het ‘zero management fee’ principe. Hij leeft een ander leven want hij is gestopt met het dagelijks bekijken van beurskoersen op zijn Bloomberg scherm.
Ik heb voor dit boek gekozen als eerste boekbespreking omdat het zelf vorm gaf aan mijn carrièrewending. Het heeft mij sterk beïnvloed, sterker nog, het legde de basis voor het project dat ik startte met Sam. Daar ben ik Guy erg dankbaar voor.
Deze samenvatting is vrij lang en werd daarom opgesplitst in twee afleveringen.
https://www.chesscapital.be/boekbespreking-the-education-of-a-value-investor/

Afl 19: Boekbespreking The Education of a Value Investor - Deel 1
Iedereen heeft zo van die boeken die blijven plakken.
Voor mij is zo’n plakker dat ene boek dat Guy Spier schreef in 2014. Guy verwierf bekendheid in de beleggerswereld als de man die samen met Monisch Pabrai, één van mijn andere helden, voor het ‘charity dinner’ met Warren Buffett 650.100 dollar neertelde in 2008.
‘A life changing experience’ zoals hij het zelf noemde. Een jaar later is hij verhuisd van Manhattan naar Zurich en omarmt hij het ‘zero management fee’ principe. Hij leeft een ander leven want hij is gestopt met het dagelijks bekijken van beurskoersen op zijn Bloomberg scherm.
Ik heb voor dit boek gekozen als eerste boekbespreking omdat het zelf vorm gaf aan mijn carrièrewending. Het heeft mij sterk beïnvloed, sterker nog, het legde de basis voor het project dat ik startte met Sam. Daar ben ik Guy erg dankbaar voor.
Deze samenvatting is vrij lang en werd daarom opgesplitst in twee afleveringen.
https://www.chesscapital.be/boekbespreking-the-education-of-a-value-investor/

Afl 18: Nieuwsbrief oktober: Gelijk hebben en gelijk krijgen is niet hetzelfde
Zelfs als je 100% gelijk hebt dat een aandeel te goedkoop is, kan de koers nog altijd dalen. Gelijk hebben is niet gelijk aan gelijk krijgen.
Luister in deze episode naar onze visie op de markt.
https://www.chesscapital.be/nieuwsbrief-oktober-gelijk-hebben-en-gelijk-krijgen-is-niet-hetzelfde/

Afl 17: Risico's Schulden en waarderen - deel 3
In deze aflevering gaan we dieper in op de Discounted Cash Flow (DCF) methode. De methode is gebaseerd op de wetenschap dat een investeringsgoed een waarde heeft die gelijk is aan de kasstromen die je er uit kan halen over de ganse levensduur. Die kasstromen dien je te verrekenen naar de waarde van het geld op vandaag. Deze som van deze verdisconteerde kasstromen is de waarde op vandaag.
https://www.chesscapital.be/risico-schulden-en-waarderen-deel-3/

Afl 16: Risico's, schulden en waarderen deel 2
In het vorige artikel legde ik uit dat je als waardebelegger het risico van je investering beperkt door enkel bedrijven te weerhouden die verstandig omgaan met hun schulden.
In dit artikel gaan we het hebben over risicobeperking door niet te duur aan te kopen. Wie aan waardebeleggen doet koopt een kwalitatief bedrijf voor minder dan zijn waarde.
https://www.chesscapital.be/risico-schulden-en-waarderen-deel-2/

Afl 15: Risico's, Schulden en waarderen Deel 1
Risico is één van de meest gebruikte begrippen wanneer het over investeren gaat. En tegelijk ook één van de meest misbegrepen woorden.
Sinds ik actief ben met waardebeleggen komt het in vele gesprekken aan bod. Wanneer ik stel dat ik als grondig waardebelegger reken op rendementen van 10 tot 15% dan volgt de logische vraag welke risico’s je daarvoor dient te nemen.
Ik heb zelf met die vraag geworsteld, ben op zoek gegaan naar antwoorden en wil met dit artikel de visie van de waardebelegger over het begrip risico met u delen.
https://www.chesscapital.be/risico-schulden-en-waarderen-deel-1/

Afl 14: nieuwsbrief september: omgaan met onzekerheden
Op de beurs moeten we steeds omgaan met onzekerheden. Vandaag denken wij daarbij ook aan het inflatie of deflatie verhaal.
https://www.chesscapital.be/nieuwsbrief-september-omgaan-met-onzekerheden/

Afl 13: De zeven ondraaglijke pijnen van waardebeleggen
We hebben tot nu toe enkel over de positieve kanten van waardebeleggen gesproken. We vinden het hoog tijd om de andere kant van de medaille te belichten.
https://www.chesscapital.be/de-zeven-ondraaglijke-pijnen-van-waardebeleggen/

Afl 12: Marktvisie Augustus
Het sentiment op de beurs is nog steeds positief, daarmee komt deze nog meer los van de economie. Worden er zeepbellen geblazen?
https://www.chesscapital.be/nieuwsbrief-augustus-het-sentiment-is-positief/

Afl 11: Ondernemers op de beurs deel 2
Hoe kijkt een ondernemer naar een bedrijf en hoe kijken beleggers ernaar? Wat zijn de belangrijkste verschillen en wat kunnen we leren?

Afl 10 : Ondernemers op de beurs
Is de beurs een plaats om op te handelen, of te investeren in bedrijven? Ondernemers op de beurs zetten deze parameters naar hun hand: aankoopprijs, eventuele kost en opbrengst gedurende de periode van eigendom en de verkoopprijs

Afl 9: Markt update juli
Ongeziene tijden is een straffe uitspraak, maar wat gebeurd op de beurs heb ik sinds 1999 nog niet gezien. Hoe moeten we daarmee omgaan is de vraag.
https://www.chesscapital.be/nieuwsbrief-juli-ongeziene-tijden/

Afl 8: Ga voor eerlijke kosten
Wat zijn eerlijke kosten bij fondsen en meer informatie over het "Zero Management Fee" principe waar wij 100% achter staan.

Afl. 7: De ideale portefeuillebeheerder
Waar moet je op letten in je zoektocht naar de ideale beheerder van uw beleggingsportefeuille? We geven je enkele tips om mee te starten.
https://www.chesscapital.be/de-ideale-portefeuillebeheerder/

Afl. 6: Waarom Waardebeleggen
Onze ervaring leert ons dat waardebeleggen voor ons de enige filosofie is die aansluit bij ons ondernemerschap, bij onze lange termijn visie en bij onze levensstijl.

Afl. 5: Onze visie op de markt juni 2020
We beleven op de beurs ongewone tijden en begeven ons op werkelijk onbekend terrein. En dan is het belangrijk om een goede houvast en strategie te hebben.
In deze aflevering hoort u onze visie op de huidige markt.
https://www.chesscapital.be/nieuwsbrief-juni-we-zijn-vertrokken/

Afl. 4: Op zoek naar een goede beleggingsfilosofie
Eén van de belangrijke criteria wanneer u het beleggen uitbesteedt, is de beleggingsfilosofie en de daaruit vloeiende strategie die uw leverancier hanteert.
https://www.chesscapital.be/op-zoek-naar-een-goede-beleggingsfilosofie/

Afl 3: Ben ik geschikt om in aandelen te beleggen?
Kan ik in aandelen beleggen? Wil ik dat? Hoe pak ik dat dan aan? In dit artikel bespreken we de fundamentele kenmerken die je als belegger dient te hebben.
https://www.chesscapital.be/3-ben-ik-geschikt-om-in-aandelen-te-beleggen/

Afl. 2: Help, ik ga investeren
Waarom beleggen of investeren we?
Dat doen we natuurlijk op zoek naar meer rendement op ons geld.
Welke investeringen zijn mogelijk en waarom wij voor aandelen kiezen, dat leert u in deze podcast episode.

Aflevering 1: Ben je een belegger, gokker of speculant?
Sommige mensen zien de beurs als een goktempel. Uitspraken als “Yes, de bitcoin is maal drie gegaan” en “Toeme, de beurs crasht, maak dat je weg bent” zijn niemand vreemd.
Daarom willen we graag het onderscheid uitleggen tussen drie basisbegrippen: gokken, speculeren en beleggen. Het is namelijk van fundamenteel belang om het verschil zeer goed te begrijpen.
https://www.chesscapital.be/ben-je-belegger-speculant-of-gokker/