Skip to main content
Spotify for Podcasters
Bitport CIO Klub Podcast

Bitport CIO Klub Podcast

By Bitport CIO Klub

Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Sikerek, kihívások, eredmények – 2020 IT vezetői és befektetői szemmel

Bitport CIO Klub PodcastFeb 09, 2021

00:00
40:36
CIO Hungary 2023: Valóban mindenre (is) jó az MI?

CIO Hungary 2023: Valóban mindenre (is) jó az MI?

Egy téma nélkül elképzelhetetlen ma egy informatikai konferencia: a mesterséges intelligenciáról beszélni kell. A ChatGPT keltette felfokozott érdeklődés óriási lendületet adott az MI-fejlesztéseknek. De ahelyett, hogy válaszokat kaptunk volna, jobbára csak a kérdések sokasodtak. Bevonul-e az MI a mainstream technológiák közé, és ha igen (mert kétségünk nem lehet: bevonul), mikor? Milyen hatással lesz a régebbi adattechnológiákra, az üzleti analitikára vagy a big datára? Egyáltalán: hogyan befolyásolja majd a vállalatok adattámogatott működését, átalakítja-e a folyamatokat? Hívtunk három szakértőt, akik három iparágat, ezáltal három nézőpontot is képviseltek. Ekler Péter egyetemi oktató (BME VIK), Horváth Gyula meteorológus, elnöki főtanácsadó (OMSZ). Tamás László senior data manager (WizzAir) beszélgetése.

A hangfelvétel 2023. május 12-én készült Egerben, a CIO Hungaryn.

Sep 05, 202346:16
CIO Hungary 2023: Felhő, on-prem, hibrid – és a költségek?

CIO Hungary 2023: Felhő, on-prem, hibrid – és a költségek?

Amikor lassul a gazdaság, a vállalatok alaposabban megnézik, mire mennyit költenek. Ilyenkor hirtelen előkerülnek a szolgáltatásként igénybe vett, ún. felhős megoldások is. És sokszor kiderül, hogy a cloud épp egyik legfontosabb ígéretét, a költséghatékonyságot nem váltja be. De hol a hiba? A felhőben? Vagy adott vállalat nem találta meg azt a felhőköltség-menedzsment eszközt, ami számára ideális lenne? Vagy a módszertannal hibádzik valami? Hogyan mozog ma a vállalati informatika az on-premise – felhő – hibrid hármas kijelölte térben? Erről beszélgetett A CIO Hungaryn Pocsai Zsolt, az OTP Bank Digitális Infrastruktúra Szolgáltatások Igazgatóságának ügyvezető igazgatója, Farkas Tamás, a Lufthansa Systems szenior FinOps-elemzője, a FinOps.hu munkatársa, valamint Tilk Máté, a MOL Group Digital Factory IT-vezetője. A moderátor Gazdag Ferenc, a VISZ alelnöke, az MVM Csoport digitális technológiai tanácsadója.

Az alábbi hangfelvétel 2023. május 12-én készült Egerben, a CIO Hungaryn.

Aug 29, 202346:24
CIO Hungary 2023: Egy teljes nagyvállalati transzformáció hétköznapjai
Aug 22, 202319:52
CIO Hungary 2023: Cloud kantárszáron, avagy miről is szól valójában a FinOps?
Aug 15, 202320:44
CIO Hungary 2023: Tudom, hogy a felhőben van, de az hol van?

CIO Hungary 2023: Tudom, hogy a felhőben van, de az hol van?

Idén is készültünk egy exkluzív kutatással a CIO Hungaryra. A Corvinus Egyetem és a Bitport kutatása, melynek kezdeményezője az IPR-Insights volt, a vállalatok felhőhöz való viszonyát vizsgálta. Az anonim online kérdőív kitöltésével közel száz magyarországi vállalat C szintű vezetője segítette, hogy pontosabb képet kapjunk a magyarországi vállalati felhőhasználatról. Az eredményekről pedig Fehér Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatékért felelős alelnöke, a kutatás vezetője számolt be. Az előadásból és a Bitport oldalálról letölthető prezentációból sok mindenre fény derül. Hogyan és milyen területeken épült be a vállalatok IT-rendszereibe a cloud computing? Merre haladnak a vállalatok: a további "felhősítés" vagy az on-premise rendszerek felé viszik az IT-t? Melyek a legnépszerűbb felhős szolgáltatások, illetve a globális hyperscale szolgáltatók vagy a regionális-helyi szolgáltatók szolgálják ki jobban a vállalati igényeket?

A hangfelvétel 2023. május 12-én készült Egerben, a CIO Hungaryn.

Aug 08, 202328:15
CIO Hungary 2023: Kényes egyensúly: biztonság és/vagy munka?

CIO Hungary 2023: Kényes egyensúly: biztonság és/vagy munka?

A CIO Hungary 2023 IT-biztonsági panelbeszélgetésének résztvevői megbeszélték: hogyan alakítható olyan IT-biztonsági környezet, amely nem akadálya, hanem támogatója a core tevékenységnek? Ki lehet-e alakítani olyan IT-biztonsági kereteket a vállalatoknál, melyek egyfelől megadják a szükségesen magas szintű biztonságot a vállalati rendszereknek, de nem akadályozzák az üzleti folyamatokat? Mi a szerepe ebben a CIO-nak, a CISO-nak vagy épp az üzemeltetési vezetőnek? Hogyan lehet bevonni a felhasználókat?


A beszélgetés részvevői: Györke Zsolt, az FGSZ IT-biztonsági és megfelelőségi szakértője, Kincses Károly, az IdomSoft IT-biztonsági vezetője, valamint Marik Csaba, a Phoenix Hungaria Holding CIO-ja.

A beszélgetés moderátora: Tichy-Rács Bálint, a Netlock IT-vezetője, a Vezető Informatikusok Szövetsége IT-biztonsági munkacsoportjának vezetője.

Felvétel 2023. május 11-én készült Egerben, a CIO Hungary 2023 konferencián.

Aug 02, 202341:39
CIO Hungary 2023: Léteznek-e válságálló szervezetek és válságálló IT?
Jul 26, 202329:25
 Beszélgettünk a Bitportról és az IT-újságírás jövőjéről

Beszélgettünk a Bitportról és az IT-újságírás jövőjéről

Három éve indult a Bitport podcastcsatornája. Ötven adás után most a lap vezetői, Csontos Péter, a Bitport kiadójának ügyvezetője, Dervenkár István főszerkesztő és Tököli Gábor szerkesztő ültek mikrofon elé, hogy válaszoljanak személyes és szakmai kérdésekre.

A beszélgetésből portál készítői arról is vallanak, hogy mit gondolnak az IT-bulvárról, illetve a generatív mesterséges intelligencia gyors fejlődése tükrében az újságírói szakma jövőjéről.

Jul 12, 202356:04
A globalizált digitalizáció és a lokális vásárló

A globalizált digitalizáció és a lokális vásárló

Az e-commerce virágkorában akár lerágott csontnak is tűnhet a téma: az értékesítés digitális támogatása. A kereskedelem a szemünk előtt alakul át, digitalizálódik, ma már teljesen természetes, hogy vásárlás előtt az interneten szerünk információkat, ahogy az is, hogy egyre több pénzt költünk el online értékesítési csatornákon. Arról azonban kevesebbet tudunk, hogyan néz ki a folyamat belülről, így meghívtuk a CIO Klub hangos kiadásának műsorába a téma két fekete öves szakemberét. Szigetvári József, a Szallas Group vezérigazgatója, egy kis vidéki szállásközvetítő cégből építette fel a régió egyik legerősebb szállásfoglalási oldalát. A vállalatot tavaly ősszel vásárolt fel a lengyel tőzsdén jegyzett Wirtualna Polska Holding részben azért a know-how-ért, amit Szigetváriék a régiós terjeszkedésük során felhalmoztak. Tilk Máté a MOL Digital Factory informatikai vezetője, így ő felel a MOL-csoport Fogyasztói Szolgáltatások üzletágának digitális átalakulásáért. Csapatával olyan területek digitalizálását végzi, mint az ügyfél-interakciók személyre szabása vagy a belső működés adatalapúságának fejlesztése.

A felvétel 2023. április 18-án a MOL Campuson készült.

May 08, 202351:55
Mikor vált le bennünket végleg a kormánynál a robotpilóta?

Mikor vált le bennünket végleg a kormánynál a robotpilóta?

Hol van az utakról az a több millió sofőr nélküli autó, amit a 2010-es  évek közepén az iparág meghatározó vállalatai ígértek? Egyáltalán:  leváltják-e valaha is a robotpilóták a kormánynál az embereket? Hol tart most az önvezetési technológia, mennyivel vagyunk okosabbak ebben a kérdésben, mint tíz éve? Dr. Szalay Zsolt egyetemi docens a BME Gépjárműtechnológiai Tanszékének és az ott működő Automated Drive labornak a vezetője, és Váradi András, az egyik legsikeresebb magyar startup, a 2012-ben alapított Commsignia  kutatási igazgatója, segített eligazodni az önvezetés szövevényes  világában.

 A felvétel 2023. február 23-án készült a Commsignia budapesti székhelyén.

Mar 01, 202346:54
Mentés másként, avagy hogyan segíthet a nehéz helyzetben az IT a vállalatnak?

Mentés másként, avagy hogyan segíthet a nehéz helyzetben az IT a vállalatnak?

Különböző ágazatokat képviselő informatikai vezetők vitatják meg, hogy milyen IT-stratégia a leghatékonyabb jelen gazdasági helyzetben, fel kell-e készülni az IT-büdzsék csökkentésére, ha igen, hogyan. Esetleg épp hogy az IT erősítése segíthet? Vannak-e bevált receptek, elő lehet-e venni azokat a forgatókönyveket, melyeket a 2008-as válság utáni már egyszer végigjátszottak a vállalatok. Vagy esetleg a jelen helyzet valami egészen új reakciót kíván a vállalatok IT-részlegeitől?

Dec 12, 202239:23
Enterpise bootcamp: a kiképzés, amivel mindenki nyerhet

Enterpise bootcamp: a kiképzés, amivel mindenki nyerhet

Alapjuttatás? Employer branding? Gazdasági kényszer? Miért érdemes vagy kell a dolgozókat képezni? Egy felnőttképzési szakember és egy fejlesztő csapott össze a CIO Klub hangos kiadásában. Belső vállalati képzésekkel foglalkozó összeállításunk lezárásaként meghívtuk a CIO Klub hangos kiadásába a téma két ellenoldali érintettjét. Egyfajta szembesítés következett, ám annyit elszpojlerezhetünk, hogy nem lett konfliktus belőle. Fachs Anitával, a Green Fox Academy vállalati szolgáltatásokért felelős cégvezetőjével, és Pfeiffer Szilárddal, a Balasys korábban hosszú évekig fejlesztőként és fejlesztési vezetőként is dolgozó kiberbiztonsági evangelistájával beszélgettünk.

A felvétel 2022. szeptember 24-én a Green Fox Academy központjában készült.

Sep 28, 202248:29
A jövő turistája az újturizmus világában. Ez lenne a digitális turizmus?

A jövő turistája az újturizmus világában. Ez lenne a digitális turizmus?

Az utóbbi években sorra jelennek meg olyan digitális technológiai megoldások, melyek új lehetőségeket nyitnak a turisztikai attrakciók bemutatásában. A szállodák is átalakulóban vannak, az átalakulás sebessége és lehetséges irányai is kérdésesek. Merre tart a digitalizáció vezérelte világban a fizikai élményre épülő iparág? Gyors vagy lassú átalakulásra számítanak a szakértők és az iparági szereplői? A Futourism 2022 záró panelbeszélgetésében a Dunakavicsok podcast két szerkesztője, Kovács Balázs (GD Consulting) és Nagy-Szász István (CPI Hotels Hungary) beszélgetett Varga Csabával, a Danubius Hotels központi üzemeltetési és HR-igazgatójával, valamint dr. Kilbertus Viktorral, TP-Link Hungary SMB-üzletágának vezetőjével.

A felvételt 2022. május 5-én Budapesten, a Futourism 2022-n rögzítettük.

   

Sep 22, 202233:14
A vendég nem bit, mégis lehet szállodát adatalapon üzemeltetni

A vendég nem bit, mégis lehet szállodát adatalapon üzemeltetni

Azt többé-kevésbé elfogadta a szakma, hogy a hatékony marketinghez vagy az értékesítéshez nélkülözhetetlenek a digitális csatornák. A Futurism konferencián elhangzott panelbeszélgetésből kiderül az is, hogy szinte nincs is olyan terület a turizmusban és a szállodaiparban, amiben ne játszhatna kulcsszerepet a digitalizáció, azon belül is az adat.

Az újturizmus témájával foglalkozó Dunakavicsok podcastcsatorna társszerkeztője, Nagy-Szász István irányításával Belán Miklós (Everguest, ügyvezető igazgató), Kende Gábor (Kende Gastro, társalapító-elnök) és Szekula István (Macmillan Equipment Group, cégtulajdonos, ügyvezető igazgató) próbált összehozni gondolatilag egy olyan szálláshelyet, amelyben szinte minden, még a vendégszám is pontosan tervezhető, így mindig optimális szinten tartható a bevételek és költségek aránya, a személyzet plusz terhelése nélkül tarthat nyitva az éjszakai bár, és még egy párnahuzat sem tűnik el soha.

A felvételt 2022. május 5-én Budapesten, a Futourism 2022 konferencián rögzítettük.

Sep 09, 202232:07
Milyen a digitális ügyfélélmény egy magyar szállodában?

Milyen a digitális ügyfélélmény egy magyar szállodában?

Mikor érkeznek meg a digitális élményeket kereső vendégek? Lehet, hogy már itt is vannak, csak még nem látjuk őket? A május 5-én megrendezett Futourism konferencia panelbeszélgetésén. Bárány Róbert geográfus, urbanista, főállású világutazó, tévés riporter a problémakör három, részben egymást átfedő területét ismerő szakemberrel beszélgetett. Gondos Kitti, az Everguest reputation managere a digitális vendégélmény kamatoztatásának lehetőségeit, Kiss Attila, a mndwrk Kft. ügyvezetője a fejlesztési szempontokat, míg Kelemen Gábor, a Danubius Hotels IT-igazgató feketöves szállodaipari IT-szakemberként a csak terepen megtapasztalható rögvalót (infrastruktúra, üzemeltetés stb.) képviselte.

A beszélgetésből kiderül, hogy hogyan érdemes belefogni a vendégélményt javító fejlesztési projektekbe, hogyan lehet mérni a sikerességét, mit jelent mindez az értékesítésben, és a fejlesztések lépést tudnak-e tartani a vendégek elvárásainak változásával.

A felvételt 2022. május 5-én Budapesten, a Futourism 2022-n rögzítettük.Aug 24, 202229:50
Egy szoknya – sok nadrág. Női vezetők a nagyvállalati IT-ben

Egy szoknya – sok nadrág. Női vezetők a nagyvállalati IT-ben

Nehezített pálya-e nőként az IT-vezetői pozíció? Három szakemberrel beszélgettünk arról, hogy zajlik-e a nemek harca a nagyvállalatok IT-részlegein. Milyen karrierút vár a vállalati IT-ban, ha valaki nőként kerül ebbe az alapvetően férfiak uralta világba. Össze lehet-e egyeztetni a magánéletet és a karriert? Van-e különbség a női és a férfi vezetők módszerei között? Erről beszélgettünk három szakemberrel, akik nehezített pályán, tudniillik nem informatikai végzettséggel indultak, majd lettek hazai nagyvállalatok IT-vezetői. A CIO Klub hangos kiadásának vendége volt Majtényi Márta, a Norsk Hydro kiberbiztonságért felelős globális vezetője, Nagyné Agárdi Györgyi, az Allianz Hungária CIO-ja, és Popovicsné Koncsos Brigitta, E.ON Digital Technology Hungary Kft. ügyvezetője.

Aug 15, 202246:05
Digitális turizmus – van olyan?

Digitális turizmus – van olyan?

A turizmus a fizikai jelenlétről szól. Mégis egyre többen beszélnek a szektor digitalizációjáról. A május 5-én megrendezett Futourism első panelbeszélgetésében ezt az ellentmondást próbálta feloldani Kovács Balázs, az ún. újturizmussal Duna-régiós szinten foglalkozó Dunakavicsok podcast szerkesztője, a bécsi székhelyű GD Consulting ügyvezetője, Holczerné Szentirmai Ágnes, a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége elnöke, valamint Nagy-Szász István, a CPI Hotels Hungary ügyvezető igazgatója, a Dunakavicsok podcastcsatorna társszerkesztője.

A terítékre kerülő kérdések: Hogyan kapcsolható össze egy a fizikai jelenlétre épülő ágazat a digitális megoldásokkal? Hol a helye, hogyan illeszkedik az iparág hagyományos kereteihez? Hogyan áll a digitalizáció terén a magyar turisztikai iparág? Mi köze a turizmus digitalizációjának a smart city projektekhez? Mi az az adatvezérelt turizmus, milyen digitalizációs eszközökhöz nyúlhatnak a turisztikai helyszínek, szállodák-szálláshelyek? Emellett szóba kerül az is, hogy a magyar turisztikai szektor milyen fejlettségi szintre jutott ezen a téren.

A felvételt 2022. május 5-én Budapesten, a Futourism 2022-n rögzítettük.

Aug 08, 202231:10
Szabó Lajos: Kiberháború határok nélkül
Jul 27, 202219:54
Az informatikai vezető legnagyobb kihívása: core-rendszerek cseréje

Az informatikai vezető legnagyobb kihívása: core-rendszerek cseréje

Ha van kihívás egy IT-vezető életében, a core rendszer lecserélése az. Négy szakember, Majtényi Márta informatikai vezérigazgató-helyettes (Tungsram),  Hegedüs Kristóf PMO (Magyar Bankholding), Kelemen Bálint CIO (Vodafone) és Simon Dezső CIO (Diákhitel Központ) - aki a moderátori szerepkört is betöltötte - cserélte ki tapasztalatait nyilvánosan: hogyan kell tervezni, hogyan kell végrehajtani, és mi méri a sikert? Jó és rossz tapasztalataikról egyaránt leplezetlenül beszéltek - mások okulására.

A felvétel 2022. április 29-én készült Egerben, a CIO Hungaryn.


 

Jul 13, 202241:25
Elméletek és tapasztalatok a felhős költségmenedzsmentben

Elméletek és tapasztalatok a felhős költségmenedzsmentben

Miért nem jön ki a matek? Azaz miért nem annyiba kerül a felhő, amennyit az IT kalkulált? Visszafejthető-e a hiba forrása? Költségmenedzsment a tervezéstől az üzemeltetésig. A CIO Hungary 2022 panelbeszélgetésén Rózsa Gábor Azure-architect (Graphisoft), Behán László ügyvezető (FrontX) és Mádi Gábor CIO (ShiwaForce) beszélgetett erről Szalkai Gergely projektmenedzsment-szakértő moderálásával.

A felvétel 2022. április 29-én készült Egerben, a CIO Hungaryn.


Jun 23, 202241:23
Pocsai Zsolt: Mennyibe kerül egy hibrid rendszer?
Jun 15, 202220:36
Fehér Péter: Amikor az adat és a tapasztalat egymásnak feszül...
Jun 10, 202219:21
Sepp Norbert: Hova lettél, Watson?
Jun 07, 202231:59
Kiberháború: várni pofont jobbról, kapni balról

Kiberháború: várni pofont jobbról, kapni balról

Február 24-én orosz csapatok rohanták le Ukrajnát. Érezteti-e hatását Magyarországon a háború nyomán felerősödött rosszindulatú kibertevékenység? Hogyan kell kezelni a problémát egy kritikusinfrastruktúra-szolgáltatónál, az állami szférában és egy olyan nagyvállalatnál, amely mindkét háborús fél országában intenzíven jelen van. Lehet-e háborús gyakorlatot szerezni békeidőben? Kockázatokról és jó gyakorlatokról beszélgetett a CIO Hungary 2022-n Agárdi Györgyi CIO (Allianz), Szoboszlai Beáta üzleti elemzési vezető(MVM) és Hári Krisztián CISO (NISZ Zrt.). A beszélgetést Hagen István CISO (Bonafarm Csoport) vezette.

A felvétel 2022. április 28-án készült Egerben, a CIO Hungaryn.


Jun 01, 202241:53
Kacsuk Péter: Az NFT világa – Informatika és művészet találkozása
May 23, 202230:31
Rendszerfelügyeleti félóra

Rendszerfelügyeleti félóra

A CIO Klub hangos kiadásának újabb epizódjában a rendszerfelügyelet kérdéseivel foglalkozunk három szakember segítségével, Vendégünk Esztocsák Zsolt, a IT-System vezetője, Ganev Attila IT-biztonsági szakértő az ITsecure Kft.-től, valamint Vincze Gábor, a Biztributor kkv-s üzletágának vezetője. A beszélgetés során három fontosabb kérdést járunk körbe. Először elhelyezzük az rendszerfelügyeleti eszközöket az IT-infrastruktúrában, kapcsolatát egyéb rendszerekkel, biztonsági és üzleti alkalmazásokkal. A második részben praktikus kérdéseket vitatunk meg (egyszerű kezelőfelület vs pilótavizsgás eszközök, felhő és rendszerfelügyelet, belső üzemeltetés, kiszervezés stb.). Végül terítékre kerül a legfontosabb kérdés: az üzemeltetés, azon belül a rendszerfelügyelet optimális költségszintje.

Apr 04, 202201:02:19
Rendkívüli podcast adás a digitális turizmusról

Rendkívüli podcast adás a digitális turizmusról

Május 5-én a budapesti Futourism 2022 turisztikai digitalizációs konferencián Szigetvári József, a Szállás Group vezérigazgatója egy felmérést mutat be a régió turisztikai digitalizációs szintjéről. Ennek kapcsán kérdeztük egy rövid podcastban. A beszélgetésből kiderül többek között, hogy a Szállás Group vezérigazgatója szerint hol a helye egy alapvetően fizikai élményre építő iparágban a digitalizáció helye, és ebben az esetben mit kell érteni digitalizáció fogalma alatt, és hogy mennyiben eszköz-beruházás, és mennyiben szemlélet kérdése a digitális tranformáció. 

Mar 31, 202218:42
Így alakul át a gazdaság indikátor cége

Így alakul át a gazdaság indikátor cége

Globális csiphiány, gyártási nehézségekkel küzdő termelőüzemek, időről időre leálló autógyárak, munkaerőhiány, nemzetközi politikai és gazdaságpolitikai feszültségek, és még sorolhatnánk – szinte minden volt az elmúlt két évben, ami negatívan befolyásolhatta a nagy iparvállalatok teljesítményét, miközben a szoftveres és felhős cégek (és persze a félvezetőgyártók) negyedévről negyedévre döntötték meg bevételi csúcsaikat. A Siemensen azonban mintha nem fogott volna a kedvezőtlen környezet. A vállalat a legutóbbi negyedéves jelentésében éves összevetésben 17 százalékos bevételnövekedésről, 54 százalékkal magasabb megrendelésállományról, 19 százalékkal magasabb profitról számolt be. Eközben a vállalat erős portfóliótisztításon is átesett. A Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Jeránek Tamást arról kérdeztük, hogy merre tart a már Magyarországon is 135 éve jelen lévő vállalat.

Feb 21, 202225:39
Újraértelmezés: SD WAN a pandémia után

Újraértelmezés: SD WAN a pandémia után

Az Software Defined WAN szerepének változásait tártuk fel két szakértő segítségével. A CIO Podcast 31. adásának vendégei: Majtényi Márta, a Tungsram IT vezérigazgató-helyettese, és Tóth Attila, az SD WAN-t szolgáltatásként nyújtó Invitech vezető szaktanácsadója. A podcastból kiderül az is, hogyan értelmezhetnek újra érett technológiát globális válságjelenségek.

Feb 11, 202256:35
Lefordítottuk a gyártóipar nyelvére a digitalizációt

Lefordítottuk a gyártóipar nyelvére a digitalizációt

A beszélgetésből kiderül, hol van a helye a legfrissebb digitális technológiáknak a gyártóiparban, és az is, hogy nincs olyan öreg gyártósor, aminél ne lehetne helye a digitalizációnak. Az év első podcastját a gyártóipari digitalizációnak szenteltük. Két vendégünkkel, Papp Dáviddal, a Vodafone nagyvállalati marketing- és értékesítési igazgatójával, valamint Rab Gergellyel, a Dell Magyarország vezető tanácsadójával megbeszéltünk, merre halad a gyártóipar digitalizációja, és a már elindult fejlesztések képesek-e becsatornázni az újabb technológiákat.

Jan 24, 202237:42
Az év legjava - 2021

Az év legjava - 2021

Digitalizáció az oktatásban, hibrid munkavégzés, innovációk az önvezető autók gyártásában, log4j és mesterséges intelligencia - öt izgalmas téma, amikkel kapcsolatosan telefonos beszélgetések keretében érintettük az idei év fő változásait szakértő vendégeinkkel. A körkapcsolásban részvevők: 1. Gazdag Ferenc, a Vezető Informatikusok Szövetsége elnökségének tagja 2. Kiss Márton, a Graphisoft SE Globális Ügyfélelégedettségért Felelős igazgatója 3. Patay Szabolcs, a Commsignia Kft. autóipari üzletfejlesztési vezetője 4. Scheidler Balázs, IT-tanácsadó és befektető, a Balabit alapítója 5. Popovics László, banki Informatikai vezető, mesterségesintelligencia-szakértő.

Dec 23, 202153:38
Megoldottuk az informatikai felsőoktatás minden problémáját!

Megoldottuk az informatikai felsőoktatás minden problémáját!

Alig több mint egy órában megoldottuk a magyar informatikai felsőoktatás minden problémáját. Nem! De sok probléma felszínre került. Vendégeink:  Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai karának dékánja, valamint Fehér Péter,a Budapesti Covinus Egyetem posztgraduális és executive programokért felelős dékánja. Korábban mindketten tanszékvezetőként, intézetvezetőként irányították egyetemükön az informatikai képzést. Véleményük abból a szempontból is érdekes volt, hogy a Corvinuson már érezhetők a modellváltás hatásai, míg a BME az állami fenntartásban maradt egyetemek lehetőségeit mutatja.

Megbeszéltük, hogy milyen most, és milyen legyen a jövőben az informatikai oktatás. Több kell belőle vagy kevesebb? Valós-e az ipar által sokat emlegetett munkaerőhiány? Mit jelent általában a digitális tudás, ehhez képest mit kell tudnia egy informatikus menedzsernek és egy mérnök-informatikusnak? A beszélgetésben néhány érdekes, meglepő tényre is fény derül.

Nov 15, 202101:13:05
Magyar vállalatok a kiberbűnözők célkeresztjében
Oct 24, 202122:38
Mesterséges intelligencia: az, amire gondolunk?
Oct 24, 202119:27
Covid és digitalizáció: mit mutatnak a számok?

Covid és digitalizáció: mit mutatnak a számok?

Közmegegyezés, hogy a járványhelyzet felpörgette a digitalizációt. A piackutatási adatok az eszközvásárlás növekedését világosan mutatják. De a folyamatokban és a fejekben is lezajlott ez a változás? Erről szól a Corvinus Egyetem és a Bitport friss CIO-kutatása, melynek eredményeit Fehér Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem executive degree programokért és szakirányú továbbképzésekért felelős dékánja mutatta be a CIO Hungray 2021 közönségének. (Az előadáshoz az alábbi linkről letölthető a konferencián bemutatott prezentáció is: https://bitport.hu/esemenyek/ciohungary/files/cio_hungary_2021_feher_peter.pdf.)

A kutatásban részt vettek: Borbásné Szabó Ildikó, Fehér Péter, Kovács Tibor, Őri Dóra, Szabó Zoltán, Varga Krisztián és Vas Réka; kutatásvezető: Kő Andrea. A kutatást a "COVID világjárvány hatása a KKV-k digitális átalakulási kezdeményezéseire" című 2019-2.1.11-TÉT-2020-00172 azonosítószámú a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott projekt támogatta.

A podcastfelvétel 2021. szeptember 2-án készült Egerben, a CIO Hungaryn.

Oct 18, 202120:16
Személyes történelmünk a virtuális térben
Oct 18, 202129:31
Hogyan nyerj meg egy válságot?

Hogyan nyerj meg egy válságot?

Aki válaszolt: Szigetvári József, a Szállás.hu Zrt. vezérigazgatója. Előadásából kiderül, milyen előnyei vannak, ha egy vállalat olyan adatvezérelt, digitalizált szervezetté válik, amelynek alapját az IT, az üzletfejlesztés és az irányítás szétválaszthatatlan hármasa adja.

A podcastfelvétel 2021. szeptember 1-án készült Egerben, a CIO Hungaryn.

Sep 27, 202131:29
Az ügyfélémény, és ami mögötte van

Az ügyfélémény, és ami mögötte van

Ügyfélélmény? Na és mi köze ehhez az informatikának? Nem szimpla dizájn kérdése? És van bármi köze az IT-architektúrához? Egy rendhagyó beszélgetés a CIO Hungary 2021-ről.

És akik megosztják tapasztalataikat, véleményüket a hallgatókkal:

Szögi Ágnes, az Erste Bank digitális csatornákért felelős vezetője, 

Both András, a DKF Kft. CIO-ja és fejlesztési vezetője, és

Káli György szolgáltatásdizájn-szakértő, a Humanize munkatársa.

A beszélgetést Hazslinszky Ákos, a Budai Egészségközpont informatikai igazgatója vezette.

A podcastfelvétel 2021. szeptember 2-án készült Egerben, a CIO Hungaryn.

Sep 27, 202139:17
Új helyzetek, új skillek, avagy: milyen a jó IT-s koronavírus-járvány után?

Új helyzetek, új skillek, avagy: milyen a jó IT-s koronavírus-járvány után?

A Covid-19 átrendezte a vállalatok belső folyamatait, ami végső soron a dolgozókon csapódott le. Milyen képességek kerültek előtérbe az új helyzetben, hogy változtak meg az IT-csapatoknál a recruitment hangsúlyai? Ki ma az ideális IT-s?

Molnár Judit, a Quattrosoft operatív vezetője,

Fejes Imre főosztályvezető, Információs Hivatal,

Oszlánszki Péter HR- és szervezetfejlesztési vezető, Gloster Infokommunikációs Nyrt.

A beszélgetést Gazdag Ferenc, az MVM Csoport CDO-ja moderálta.

A felvétel 2021. szeptember 2-én készült Egerben, a CIO Hungary konferencián.

Sep 27, 202134:46
Ipari kémek a digitalizálódó vállalatoknál

Ipari kémek a digitalizálódó vállalatoknál

Évek óta digitalizációs lázban égnek a vállalatok, így egyre nagyobb felületet adnak az ipari kémekedésben utazó hekkereknek. Fejlett kémeszközökből nincs hiány. De hogyan lehet védekezni ellenük?

Akik megosztják velünk tapasztalataikat:

Szarvák Anikó CISSP, CHFI, CEH, IT-fejlesztési menedzser, OTP Bank Elosztott Rendszerek Fejlesztési Igazgatóság

Kovács Zoltán CISSP, IT-biztonsági szakértő, ITBN/Cyber Intel Matrix

Tichy-Rács Bálint informatikai igazgató, FGSZ Földgázszállító Zrt.

A moderátor: Szalkai Gergely projektmenedszment-szakértő, a CIO Klub podcastok házigazdája.

A felvétel 2021. szeptember 1-én készült Egerben, a CIO Hungray konferencián.

Sep 27, 202139:58
Meg lehet-e tartani képzéssel a vándormadarakat?

Meg lehet-e tartani képzéssel a vándormadarakat?

Vonzóbb-e az a munkahely, amit folyamatos képzéssel társítanak? És ha igen, akkor melyik képzési forma a nyerő? Antal Balázs employer branding szakértő (Quest) és Bárdos Kristóf (Green Fox) beszélte át a témát.

Jul 14, 202145:54
Az edge, a cloud és a business: avagy az innováció két arca

Az edge, a cloud és a business: avagy az innováció két arca

Hogyan lehet megtölteni tartalommal egy közhelyet? Kimondva-kimondatlanul erről folyt a diskurzus a CIO Klub hangos kiadásának 18. adásában. A tartalommal megtöltendő közhely pedig az az unalomig ismételt kijelentés, hogy az IT és az üzlet együttműködésén múlik egy vállalat sikere. Erről beszélgettünk Frankó-Csuba Dea jövőkutatóval, innovációs coach-csal és Rab Gergellyel, a Dell Magyarország technológiai tanácsadójával.

May 28, 202149:04
Podcast, amiből kiderül, hogy az adatközpont miért nem lerágott csont

Podcast, amiből kiderül, hogy az adatközpont miért nem lerágott csont

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő adatközpont-igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel. Kévés Tiborral, az Invitech pre-sales vezetőjével, és Kerper Gábor független IT-menedzsment tanácsadóval kiveséztük az adatközponti szolgáltatások legfontosabb kérdésit. Szóba került fenntarthatóság, környezetre gyakorolt hatás, biztonság, megbízhatóság, regionális és globális szolgáltatók viszonya, valamint a magyar piac sajátosságai is. A téma egyik legteljesebb hangos összefoglalása IT-vezetőknek egy órában.

May 14, 202101:05:24
DevOps – A mozgalom, ami megoldja a time-to-market örökzöld problémáját

DevOps – A mozgalom, ami megoldja a time-to-market örökzöld problémáját

A CIO Klub Podcastjának 2021 második beszélgetésében nyeretlen kétévesként faggattam vendégeinket a DevOps mibenlétéről, akik rendkívül érthetően osztották meg nézeteiket és tapasztalataikat: Kovács Dávid a Supercharge CTO-ja és Marhefka István az Agiluu alapítója, agilis coach és szoftver architekt volt a gyorstalpaló két „professzora”.

Apr 12, 202151:15
Sikerek, kihívások, eredmények – 2020 IT vezetői és befektetői szemmel

Sikerek, kihívások, eredmények – 2020 IT vezetői és befektetői szemmel

A CIO Klub Podcastjának idei első beszélgetésében egy extrém évet összegeztünk, és jóslásra is kértük vendégeinket Foltányi Tamást, az Erste Bank COO-ját, és Scheidler Balázst privát befektetőt és tanácsadót, a Balabit alapítóját.

Feb 09, 202140:36
A gyártósorig terjeszkedő IT-biztonság kihívásai

A gyártósorig terjeszkedő IT-biztonság kihívásai

A hálózatba kapcsoltság elérte a gyártóüzemeket, és a lokalizáltan, akár csupán fizikai védelemmel megoldható biztonsági problémák egy-egy nagyobb gyártó vállalat esetében globálissá terebélyesedtek. Hogyan lehet ezt hatékonyan kezelni az OT oldalán?

Résztvevők: György László, Regional Account Manager, Trend Micro; Komáromi Zoltán, SCADA-szakértő, ELMÜ Hálózati Kft.; Sándor Krisztián, távközlési szakértő, ELMÜ Hálózati Kft.; Lesku Gergely, üzletfejlesztési vezető, OT konzulens, Euro One

A felvétel a ManufactureIT 2020 konferencián készült, 2020. december 3-án. A moderátor Szalkai Gergely, független projektmenedzsment és IT szakértő 

Jan 28, 202154:18
Digitális gyártás a gyakorlatban

Digitális gyártás a gyakorlatban

A technológia itt van, az alkalmazási lehetőségeit keresik kutatók és gyártók egyaránt. Hogyan kerülnek be a megoldásszállítók fejlesztései a termelésbe? Gyorsította-e a magyar gyártószektor digitalizációját a COVID-19? 

Résztvevők: Benczúr András, kutató, szakmai vezető, Nemzeti MI Labor; Kovács Gábor, digitális gyártásért felelős globális igazgató, Suez; Papp Dávid

üzleti technológiai megoldásokért felelős vezető, Vodafone Magyarország; Rab Gergely, szenior tanácsadó, ipar 4.0-szakértő, Dell Technologies Magyarország. 

A felvétel a Manufacture IT 2020 konferencián, 2020. december 3-án készült. A moderátor, Szalkai Gergely, független projektmenedzsment és IT szakértő


Jan 24, 202155:18
Az IT szervezetek állóképessége

Az IT szervezetek állóképessége

Hogyan hat az IT-szervezetek működésére a koronavírus-járvány? Lehet-e fejleszteni a járványhelyzetben? Mi a szerepe ebben a vezetőknek és a beosztottaiknak? Hogyan lehet mozgékonyabbá tenni a csapatokat? És mérhető-e az eredmény. Erről beszélgetett Kemendi Zsolt, az Invitech vállalati üzletágának vezérigazgató-helyettese, és Tanács Lajos, az IT-szervezetefejlesztési tanácsadást is nyújtó Wunderplan ügyvezetője, hogy a beszélgetés végére jobbára egy platformra kerüljenek.

Dec 28, 202054:57
Még a 4G-ben is van kraft, és a vezetékeket sem ássák ki

Még a 4G-ben is van kraft, és a vezetékeket sem ássák ki

Hosszabb technikai szünet után ismét itt a Bitport CIO Podcast. Vendégeink ezúttal Bedő Erik vállalati telekommunikációs tanácsadó, a Sciamus ügyvezetője, valamint  Fülöp Gábor, a Telenor üzleti értékesítési és marketing igazgatója voltak. A beszélgetésből kiderül, hogy miért marad még sokáig velünk a 4G, és miért nem teszi fölöslegessé az 5G a vezetékes kommunikációt. 

Dec 21, 202034:32
Különkiadás: A pletyka szerepe az üzleti életben

Különkiadás: A pletyka szerepe az üzleti életben

Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus megmutatta a CIO Hungary hallgatóságának, hogy nyelvében él a csapat. Rendhagyó podcastunkban a neves szakember A pletyka és a vállalati információáramlás. Hogyan vegyük figyelembe a szervezeti folyamatoknál az információ torzulását? című előadását hallgathatják meg. Megtudhatják többek között azt is, hogy a digitális transzfromáció következtében létrejövő ún. hibrid szervezetekben hogyan működik a pletyka, és hogyan lehet kordában tartani. A felvétel az Egerben rendezett CIO Hungaryn készült 2020. augusztus 27-én.
Oct 19, 202031:05