
BOLDcast - Centre for BOLD Cities
By Centre for BOLD Cities

BOLDcast - Centre for BOLD CitiesApr 26, 2023

#5: De bibliotheek als motor van de slimme stad
"Zijn wij er om mensen hun weg te laten vinden in de digitale overheid of de steeds complexer wordende maatschappij?"
Bibliotheken hebben zich ontwikkeld van plekken waar boeken worden uitgeleend tot 'huiskamers van de stad' waar mensen elkaar ontmoeten en onder andere hun digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen. En dat is ook hard nodig want de overheid en de maatschappij als geheel digitaliseren steeds verder. Hoe probeert de bibliotheek digitale geletterdheid te bevorderen? En welke uitdagingen en dilemma's brengt dat met zich mee voor de bibliotheken?
We praten in deze podcast over die veranderende rol van bibliotheken met prof. dr. Frank Huysmans, bijzonder hoogleraar informatiesamenleving aan de Universiteit van Amsterdam, dr. Annemarie Samuels, universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden, en Stephanie Kuijper, opgavemanager basisvaardigheden bij de Koninklijke Bibliotheek.
Liever lezen? Op de website van het Centre for BOLD Cities vindt u een samenvatting van de verschillende onderwerpen die in de podcast aan bod komen.
** Meer informatie **
Giest S.N. & Samuels A. (2022), Administrative burden in digital public service delivery: The social infrastructure of library programs for e-inclusion, Review of Policy Research
Broersma, M. et al. (2022), Eindrapportage: Digitale geletterdheid in de bibliotheek: Bevordering van digitale inclusie en participatie.

#4: Wie controleert de technologie?
Op 16 maart mogen we stemmen voor de gemeenteraad. Maar let zij ook op de rol van technologie in de stad? Dat bespreken we met Dennis Tak van PvdA Rotterdam en Tim de Boer van de Haagse Stadspartij. Daarnaast vertellen Bold Cities-onderzoekers Miyabi Babasaki en Jiska Engelbert over hun onderzoek naar welke plek technologie heeft in de gemeenteraad. “Je ziet vanaf het begin de aanname dat we mee moeten in de digitalisering en dat we een behoefte hebben aan slimme steden.”

#3 trailer: hoe kunnen data helpen om crises in hoogbouw te bestrijden?
Teaser voor de derde editie van BOLDcast

#3: Hoe kunnen data helpen om crises in hoogbouw te bestrijden?
“Panden in de digitale werkelijkheid moet je óók onderhouden”
Monique Arkesteijn onderzoekt voor het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities hoe data hulpdiensten zoals de brandweer kunnen helpen bij een crisis. Hoeveel mensen zijn er in het gebouw, en waar bevinden zij zich? Om daarachter te komen, wil Monique zoveel mogelijk databronnen van zo’n gebouw op elkaar leggen, zoals van mobiele telefoons, wifi-punten, koffiemachines, ingangspoortjes en liften.
Samen met officier en kennisregisseur Maurice de Beer van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vertelt Monique in gesprek met Inge Janse hoe die aanpak werkt - en tegen welke problemen je daarbij aanloopt. Want waar bevinden al die data zich precies en hoe vind je een balans tussen volledigheid en privacy? Dat hoor je in deze editie van BOLDcast, de podcast van het Centre for Bold Cities.
Links

#2: Wat doen digitale druktemeters met de stad?
Social distancing. Dat is misschien wel hét woord van het jaar. Data kan daarbij helpen, want via digitale druktemeters kun je mensenmassa’s mijden en veilig de stad doorkruisen. Zo heb je SpotRotterdam, een online app die laat zien hoe druk het in de stad is. Maar het kan er óók voor zorgen dat je je ongewenst voelt in je eigen woonplaats. Hoe oké is dat eigenlijk, zo’n datagedreven slimme app?
Daarover praat journalist Inge Janse in BOLDcast met Jiska Engelbert, Frank Vieveen en Adriaan van der Giessen. Jiska doet bij de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoek naar onder meer smart cities. Frank en Adriaan werken allebei bij de gemeente Rotterdam aan smart cities: Frank als Programmamanager en Adriaan als Projectmanager.
Liever lezen? Op de website van BOLD Cities vind je de podcast als uitgeschreven interview!

#2 trailer: wat doen digitale druktemeters met de stad?
Teaser voor de tweede editie van BOLDcast

#1: Datagedreven re-integratie in Rotterdam: zo werkt dat
Re-integratie op de arbeidsmarkt is een notoir lastig vraagstuk. Data kan daarbij helpen, maar mag dat ook altijd? En welke gevaren liggen daarbij op de loer? Liesbet van Zoonen (wetenschappelijk directeur bij Centre for BOLD Cities) en Maarten van Kooij (strategisch adviseur werk & inkomen bij de gemeente Rotterdam) vertellen over hun ervaringen. “Veranderingen gaan gewoon niet zo snel als iedereen denkt.”
Liever lezen? Op de website van BOLD Cities vind je de podcast als uitgeschreven interview!