Skip to main content
Spotify for Podcasters
Botcast

Botcast

By Botcast

Michiel Stokman en Jesse Baas gaan in gesprek met elkaar over financiën, trading en alles wat daarbij te maken heeft. Met vragen van luisteraars en af en toe een interessante spreker blijf je op de hoogte van alle ins-and-outs.
Currently playing episode

Botcast Nr. 9  Blijven de AM banken failliet gaan?, Rente nieuws en en uiteraard belastingverhogingen!

BotcastMay 03, 2023

00:00
19:08
Botcast nr 12. Opnieuw stijgende inflatie en de All-weather Bots uitgelegd!

Botcast nr 12. Opnieuw stijgende inflatie en de All-weather Bots uitgelegd!

Welkom bij Botcast Aflevering 12, gepresenteerd door Jesse Baas en Michiel Stokman! In deze aflevering duiken we dieper in op het actuele onderwerp van opnieuw stijgende inflatie en leggen we de kracht van onze All-Weather bots uit.


Als eerste bespreken we de recente ontwikkelingen van de inflatie in Nederland, waarbij we de omslag van maandenlange afname naar opnieuw stijgende inflatie belichten. Wat betekent dit voor beleggers en hoe kunnen we ons hierop voorbereiden?


Daarna gaan we in op de kern ontwikkelingen van BOTS, met de nadruk op de Triple Power en onze All-Weather bots. Ontdek hoe deze bots ongeacht de marktrichting rendement kunnen genereren en welke voordelen ze bieden voor beleggers in deze volatiele tijden.


In deze aflevering hebben we ook een spannend nieuwtje: we introduceren een gratis service waarmee je Bitcoin en crypto kunt kopen zonder enige kosten! Leer meer over deze revolutionaire mogelijkheid en ontdek hoe je moeiteloos kunt investeren in digitale valuta.


Tot slot behandelen we een veelgestelde vraag: waarom heeft BOTS slechte reviews gekregen? We lichten enkele van deze beoordelingen toe en geven inzicht in hoe we als bedrijf hiermee omgaan en continu werken aan het verbeteren van onze diensten.


Mis deze boeiende aflevering niet, vol waardevolle inzichten en praktische tips.

Jun 02, 202323:36
Botcast nr. 10 De nieuwe koers van BOTS!

Botcast nr. 10 De nieuwe koers van BOTS!

Welkom bij Botcast, aflevering 10! In deze aflevering duiken we in enkele boeiende onderwerpen die de financiële wereld op zijn kop zetten. We verkennen de nieuwe koers van BOTS en de opwindende mogelijkheden die dit met zich meebrengt.

Als eerste kijken we naar de opmerkelijke veranderingen in het BOTS-platform. Tarieven worden verlaagd naar 0, waardoor het voor iedereen toegankelijk wordt om te investeren. Bovendien ontdekken we hoe je kunt verdienen in neergaande markten en waarom periodiek inleggen een slimme strategie kan zijn.

In het tweede deel van de aflevering gaan we in op de crypto-industrie. We werpen een blik op het huidige landschap en hoe sommige crypto-bedrijven het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden. Is er geen droog brood meer te verdienen in deze branche? We bespreken de uitdagingen en mogelijke toekomstige ontwikkelingen.

Daarna nemen we een duik in de Amerikaanse politiek en de gevolgen van het schuldenplafond van de Verenigde Staten. Wat gebeurt er als de USA op slot gaat? We onderzoeken de potentiële impact op de wereldwijde financiële markten en kijken naar mogelijke scenario's.

En tot slot, beantwoorden we enkele leuke luistervragen! We houden van interactie met onze luisteraars en behandelen graag jullie vragen over alles wat met financiën en investeren te maken heeft.

Dus, ga er lekker voor zitten en maak je klaar voor een fascinerende aflevering vol nieuwe inzichten en interessante discussies. Dit is Botcast nummer 10 - een nieuwe koers voor BOTS. Laten we beginnen!

May 25, 202316:36
Botcast Nr. 9  Blijven de AM banken failliet gaan?, Rente nieuws en en uiteraard belastingverhogingen!

Botcast Nr. 9  Blijven de AM banken failliet gaan?, Rente nieuws en en uiteraard belastingverhogingen!

Botcast Nr. 9  Blijven de AM banken failliet gaan?, Rente nieuws en en uiteraard belastingverhogingen.
Welkom bij de Botcast van beleggingsplatform BOTS met Head of Platform Jesse Baas en CEO Michiel Stokman. In deze aflevering nemen we je mee door de belangrijkste gebeurtenissen in de financiële wereld en bespreken we de prestaties van de BOTS manager.


Een opvallende gebeurtenis is het faillissement van weer een Amerikaanse bank, First Republic Bank. Wat is daar echt aan de hand?

Een rapport van Goldman Sachs laat zien dat de grote banken voldoende toegang hebben tot liquiditeiten, waardoor het idee van "too big to fail" terrein wint en kansen pakt. Hoewel deze bankencrisis minder dramatisch lijkt dan die van 2008, heeft het toch invloed gehad op sectoren zoals tech en crypto, evenals de vastgoedmarkt die nu de eerste pijn begint te voelen.

Een belangrijk onderwerp is de verwachting van renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. Er wordt voorspeld dat de rente met 25 basispunten (0,25%) zal stijgen naar 5,25%. Deze renteverhogingen hebben als doel om de inflatiecijfers te laten dalen. Wereldwijd is de impact zichtbaar, met name in sectoren als tech en crypto. Ook de aandelenmarkt wordt beïnvloed. Daarnaast komt er nieuws over belastingverhogingen.

De renteverhogingen hebben geleid tot een reeks gevolgen: van lage rentes en overheidsleningen naar inflatie, en nu hoge rente en recessie. Dit leidt tot meer uitgaven om de armen te steunen, wat uiteindelijk kan resulteren in een neerwaartse spiraal en een credit crunch. In Nederland is de staatsschuld op dit moment nog op een redelijk niveau (50%), maar de lastendruk zal voornamelijk op de middenklasse terechtkomen.

Ondertussen hebben we binnen BOTS al negen keer €50 ingelegd, wat resulteert in een totaal van €450. Na aftrek van enkele kosten en beleggingsresultaat is de stand momenteel €438,67. We houden de ontwikkelingen in de gaten en zullen later meer informatie delen.

Wat betreft Bitcoin blijft de prijs het sterke weerstandsniveau van €30.000-€32.000 testen. Met ongunstige macro-economische omstandigheden lijkt het minder waarschijnlijk dat BTC dit niveau zal doorbreken. Als dit weerstandspunt meerdere keren niet wordt doorbroken, kan dit een zware neerwaartse druk veroorzaken en kan de bearmarkt enkele maanden aanhouden. 

May 03, 202319:08
Botcast nummer 8 van BOTS 'Een perfecte storm en een Paradox'

Botcast nummer 8 van BOTS 'Een perfecte storm en een Paradox'

Welkom bij de Botcast van beleggingsplatform BOTS met Head of Platform Jesse Baas en CEO Michiel Stokman.

In deze aflevering nemen we je mee door de belangrijkste ontwikkelingen in de financiële wereld en delen we enkele interessante nieuwtjes over BOTS. Vandaag behandelen we twee belangrijke onderwerpen.

Ten eerste bespreken we de 'perfecte storm' voor overheden. Een toenemende schuldenlast, hoge rente, zorgkosten, pensioenkosten en milieukosten zorgen voor grote uitdagingen voor regeringen wereldwijd. We bespreken de historische en huidige trends in schuldenlast en rente, de impact van vergrijzing op zorg- en pensioenkosten en hoe overheden omgaan met deze uitdagingen. Ook bespreken we de vraag waar overheden hun geld vandaan halen en welke mogelijke fiscale maatregelen ze kunnen nemen.

Het tweede onderwerp is de huidige situatie op de huizenmarkt. We bespreken de paradox van dalende huizenprijzen en een groot woningtekort. We kijken naar de voorspellingen van Rabobank en ABN Amro over de prijsdalingen van huizen in 2023 en hoe verschillende factoren de huizenmarkt beïnvloeden. We behandelen de kansen en bedreigingen voor huizenbezitters en beleggers op de huizenmarkt.

Tot slot delen we nog wat interessante feiten over inflatie en voedselprijzen, de actuele stand van de Bitcoin en ons eigen beleggingsresultaat.

Heb je een vraag of opmerking over deze aflevering of wil je een suggestie doen voor een volgende aflevering? Stuur dan een e-mail naar botcast@revenyou.io.

Bedankt voor het luisteren naar deze aflevering van de Botcast en we zien jullie graag volgende week weer terug!

Apr 26, 202317:58
Botcast nummer 7 Schulden wereldwijd. Is er vet op de botten bij Banken en update van de BotsManager.

Botcast nummer 7 Schulden wereldwijd. Is er vet op de botten bij Banken en update van de BotsManager.

Welkom bij de Botcast van beleggingsplatform BOTS, gepresenteerd door Jesse Baas, Head of Platform, en Michiel Stokman, CEO. In deze aflevering nemen we je op een makkelijke manier mee door de belangrijkste gebeurtenissen in de financiële wereld en delen we af en toe wat leuk nieuws over Bots.

Een nieuw topic dat regelmatig terug zal komen in de Botcast is zero emissions, wat steeds meer als big business wordt gezien. Tijdens de recente COP26 - de UN Conference on Climate Change die in oktober 2022 in Glasgow plaatsvond - hebben meer dan 5.200 bedrijven toegezegd om tegen 2050 netto nul koolstofuitstoot te willen bereiken. Hierbij zijn ook 450 banken, verzekeraars en investeerders betrokken, die gezamenlijk $130 biljoen aan activa beheren en daarmee 40% van het wereldwijde private kapitaal vertegenwoordigen. Een interessante ontwikkeling is Climeworks, een technologie die koolstofdioxide uit de lucht haalt om zo de klimaatverandering tegen te gaan.

Daarnaast kijken we naar het historisch perspectief van de vet op de botten van banken. Hoogleraar banking and finance Harald Bennink heeft onderzoek gedaan in 10 Europese landen en heeft interessante inzichten opgeleverd. In de jaren 1900 bedroeg het percentage vet op de botten van banken nog 30%, maar in de jaren 1930 was dit al gedaald naar 15%. Na verloop van tijd is dit percentage verder gedaald naar slechts 7.5%, maar door garantstellingen van de overheid werd het vertrouwen in banken toch behouden. In de jaren vijftig was het percentage vet op de botten nog maar 6%, en tijdens de financiële crisis in 2008 was dit zelfs slechts 2-3%. Hoewel het percentage nu weer iets hoger is, namelijk 5%, wordt dit nog steeds als extreem laag beschouwd in historisch perspectief.

Daarnaast kijken we naar de ontwikkeling van wereldwijde schulden. Volgens informatie van het IMF en de Wereldbank is de wereldwijde schuld sinds 1980 aanzienlijk gestegen. Voor 2008 bedroeg de schuld 260% van het wereldwijde BBP, maar in 2020 was dit al gestegen naar 360%. Dit komt neer op 37.000 euro per persoon. Hoewel de schuldquote van ontwikkelde markten in de afgelopen jaren is gedaald, is de schuldquote van opkomende markten juist gestegen naar 250% van het BBP.

Als we kijken naar deze ontwikkelingen in de financiële wereld, wordt duidelijk dat zero emissions en de financiële gezondheid van banken en landen belangrijke onderwerpen zijn om in de gaten te houden. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuws in de Botcast van BOTS.


De Bots Manager is een innovatieve functie van BOTS, waarbij gebruikers automatisch kunnen beleggen met behulp van geavanceerde bots. En het goede nieuws is dat de Bots Manager steeds populairder wordt onder beleggers. Zo hebben we bijvoorbeeld een gebruiker die al 7 keer €50 heeft ingelegd, wat in totaal €350 aan inleg betekent.

Maar dat is niet alles! De gebruiker heeft ook al een mooie winst van €6,49 verdiend in slechts 7 weken. Dat is een indrukwekkend rendement op de inleg. Het laat zien hoe de Bots Manager kan bijdragen aan het behalen van positieve resultaten met geautomatiseerd beleggen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat beleggen altijd gepaard gaat met risico's en dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de beleggingsmogelijkheden en je risicobereidheid te kennen voordat je besluit om te beleggen. BOTS biedt een breed scala aan bots om aan verschillende beleggingsdoelen en risicoprofielen te voldoen, zodat gebruikers de keuze hebben die het beste bij hen past.

Apr 18, 202312:36
Botcast nummer 6 - Markt update en een fantastische lezersvraag: Moet ik nu wel of niet gaan beleggen?

Botcast nummer 6 - Markt update en een fantastische lezersvraag: Moet ik nu wel of niet gaan beleggen?

Marktupdate

Gisteren was de Amerikaanse inflatiecijfer het gesprek van de dag. In maart steeg de inflatie met 5% op jaarbasis, wat iets lager was dan de voorspelde 5,2%. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,1%. In februari lag de inflatie nog op 6%, wat betekent dat er sprake is van desinflatie (een afname van de snelheid van inflatie). De financiële markten reageerden aanvankelijk positief omdat de inflatie sneller daalde dan verwacht. Direct na de bekendmaking van de cijfers stegen de aandelen, goud en bitcoin.


Recessie

Maar de kerninflatie, exclusief voedsel en energie, daalde niet en bleef staan op 5,6%. Dit betekent dat de inflatie mogelijk toch hardnekkig blijft en dat we nog langere tijd te maken kunnen hebben met hogere inflatie. Het is daarom waarschijnlijker dat de Fed in mei de rente nogmaals met 25 basispunten zal verhogen.

Omstreeks 20:00 uur kregen de Amerikaanse beurzen een flinke klap. Dit was het gevolg van de publicatie van de Fed-notulen. Tijdens de laatste beleidsvergadering uitte de centrale bankleden hun zorgen over de mogelijke gevolgen van het faillissement van de Silicon Valley Bank. Als gevolg van de Amerikaanse bankencrisis zal de economie later dit jaar waarschijnlijk in een recessie belanden, aldus de notulen van de Fed.


Tesla

De S&P 500 eindigde uiteindelijk 0,41% lager op 4.091 punten en de Nasdaq verloor 0,85% bij een slot op 11.929 punten. Het aandeel Tesla viel op met een verlies van 3,35%, nadat het bedrijf werd aangeklaagd voor het intern verspreiden van video-opnames in auto’s van klanten.


Moet ik nu wel of niet gaan beleggen?Het lijkt alsof ik altijd verlies als ik ga beleggen.

Het zijn zeer onzekere tijden. Ik verwacht dat de beleidsmakers voor een zekere financiele wereld gaan zonder neerwaartse ellende en dus geld zullen bijdrukken. Dat zal dan vertalen naar hogere aandelen koersen terwijl wij als burger armer worden door inflatie. Maar het kan ook fout gaan. De controle van de beleidsmakers is niet totaal. 


Daarom geldt nu meer dan ooit: beleg gespreid en periodiek -maandelijks- bitcoin, aandelen, goud, bedrijfjes en hou ook wat cash aan.

Apr 13, 202311:59
Start van de de-dollarisatie, en komt de dag dat de dollar valt?

Start van de de-dollarisatie, en komt de dag dat de dollar valt?

Waarover gaat de Botcast? De Botcast neemt je op een makkelijke manier mee met de belangrijkste gebeurtenissen in de financiële wereld en met de prestaties van de BOTS manager. 


Thema 1 De-Dollarisatie

In 1944 vond de Bretton Woods-conferentie plaats, waarbij de Verenigde Staten als een van de belangrijkste winnaars van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelden. Tijdens deze conferentie werd besloten dat de Amerikaanse dollar de rol van de Britse pond sterling zou overnemen als wereldmunt. In die tijd was de dollar gekoppeld aan goud, wat betekende dat andere landen hun dollars konden inwisselen voor goud bij de Amerikaanse overheid.

In de jaren 70 zorgden economische en politieke factoren ervoor dat de Amerikaanse regering besloot om de dollar niet langer aan goud te koppelen. Dit betekende het einde van het Bretton Woods-systeem en het begin van het tijdperk van de petrodollar. In 1974 sloot de VS een overeenkomst met Saudi-Arabië om de petrodollars te recyclen door deze te investeren in Amerikaanse staatsobligaties.

Maar nu lijkt het einde van de petrodollar in zicht te zijn. Steeds meer landen, waaronder de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika), zijn bezig om hun eigen alternatieven te ontwikkelen voor de Amerikaanse dollar. Zo heeft Maleisië bijvoorbeeld het initiatief genomen om een Asian Monetary Fund op te richten. Er wordt zelfs gesproken over het creëren van een nieuwe munt die samengesteld is uit meerdere bestaande munten.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft al een alternatief voor de dollar in de vorm van de Special Drawing Rights (SDR). De SDR is een kunstmatige valuta die samengesteld is uit een mandje van verschillende valuta, waaronder de dollar, de euro, de yen en het Britse pond sterling. De SDR is bedoeld als aanvulling op bestaande valuta en kan worden gebruikt door landen die moeite hebben om aan buitenlandse valuta te komen.


Thema 2: Beperking olie productie

De beperkingen in de olieproductie door de OPEC zijn het gevolg van de verwachting van een verminderde vraag. Als reactie hierop hebben landen besloten om minder te produceren. Dit heeft echter geleid tot hogere olieprijzen, wat op zijn beurt weer negatief is voor het afremmen van de inflatie. Het afremmen van de inflatie is een belangrijke doelstelling van veel centrale banken.

De hogere olieprijzen hebben echter ook geleid tot druk op de banken en een dreigende crisis. Ondanks deze ontwikkelingen gingen de koersen toch omhoog. Dit kan worden verklaard door Michiel's theorie, waarbij de hoge inflatie leidt tot een afname van de koopkracht van burgers, maar de financiële wereld wel miljarden dollars heeft ontvangen in de afgelopen dagen en weken.

Dit toont aan dat de economie complex en onderhevig is aan vele factoren. Zowel de beperkingen in de olieproductie als de financiële injecties hebben een significante impact op de economie en de financiële markten. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het maken van economische voorspellingen en beslissingen.

Apr 08, 202310:53
Gaan de grote banken in Nederland ook vallen?

Gaan de grote banken in Nederland ook vallen?

Een scheiding van Wallstreet en Mainstreet? Michiel deelt zijn financiële theorie..., laat vooral weten of jij 't met hem eens bent. Binance is aangeklaagd door de autoriteiten, wat is daar nou precies gebeurd? Wat kan het effect zijn dat Brazilië en China van de Amerikaanse dollar afstappen? En er is weer € 50 op de BOTS Manager gezet. 'Gaat de Deutsche Bank failliet'? is de luistervraag van deze week, gesteld door Merel uit Oosterhout. De prijs is onderweg... Heb je ook een vraag mail dan vooral naar botcast@revenyou.io.

Mar 31, 202312:03
Cruciale tijden voor het financiële systeem; wat betekent dit voor Bitcoin?

Cruciale tijden voor het financiële systeem; wat betekent dit voor Bitcoin?

Met deze week: De Zwitserse bank UBS neemt wankelende concurrent Credit Suisse over. De bitcoin heeft een flinke stijging ingezet; wat doen de Altcoins en het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. En uiteraard hebben we ook deze week weer de luistervraag. Johan uit Scherpenzeel heeft hiermee € 50 tegoed op de BOTS Manager gewonnen.


Mar 23, 202311:08
Een domino-effect van ellende zoals in 2008?

Een domino-effect van ellende zoals in 2008?

Deze week in de Botcast praten Michiel en Jesse natuurlijk over de bankencrisis in Amerika, worden we weer blij van de stijgende Bitcoin en leggen we uit wat consumer price index precies inhoudt en wat de ontwikkelingen zijn. En we hadden een vraag van de week, dus de eerste BOTS sweater is onderweg!

Mar 14, 202313:40
Komt de cryptolente eraan?

Komt de cryptolente eraan?

De eerste aflevering van de Botcast is er. Jesse Baas en Michiel Stokman gaan wekelijks met elkaar in gesprek over de financiele wereld. Vandaag in de Botcast: inflatie wordt nog steeds hoger, Silver Gate Capital in de problemen en de Nederlander is financieel kwetsbaar. 

Mar 09, 202312:33