Skip to main content
Spotify for Podcasters
BRT Brabantse Radio en kleurenTelevisie

BRT Brabantse Radio en kleurenTelevisie

By BRT Brabanste Radio en kleurenTelevisie

De BRT, de Brabantse Radio en Televisie.
Van Nijvel tot s Hertogenbosch, uw portie cultuur, historiek en actualiteit.

nieuwbrabantsebelangen@gmail.com
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Brabantse volksverhalen geïllustreerd

BRT Brabantse Radio en kleurenTelevisieJun 07, 2023

00:00
36:57
Brabantse volksverhalen geïllustreerd
Jun 07, 202336:57
Goropius Becanus met Ton Kappelhof

Goropius Becanus met Ton Kappelhof

Met gast Ton Kappelhof hebben we het over Goropius Becanus. Goropius Becanus was een taalkundige uit de 16e eeuw die bekendheid verwierf met zijn theorie dat het Brabants de oertaal van de mensheid was. In deze aflevering wordt dieper ingegaan op het leven van Becanus en zijn ideeën over taal.

Ton Kappelhof is een taalhistoricus die veel onderzoek heeft gedaan naar de taaltheorieën van Goropius Becanus. In de podcast vertelt hij over de invloed van Becanus op de Nederlandse taalgeschiedenis en de taalwetenschap. Hij bespreekt ook de kritiek die Becanus kreeg op zijn theorieën, en de rol die hij speelde in de wetenschappelijke discussies van zijn tijd. En zijn verhouding met “het huis der liefde”

Een belangrijk onderwerp in de podcastaflevering is de relatie tussen taal en identiteit. Becanus zag het Brabants als de oertaal van de mensheid en als een belangrijk onderdeel van de Brabantse identiteit. Kappelhof bespreekt de verschillende manieren waarop taal een rol kan spelen in het vormen van identiteit, en hoe dit ook vandaag de dag nog relevant is.

Natuurlijk hebben we het ook over zijn “Origines Antwerpianae “ waarin hij het over de oorsprong van Antwerpen heeft.

De podcastaflevering biedt een interessante kijk op de geschiedenis van de Nederlandse taal en de ideeën van Goropius Becanus. Het is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in taalgeschiedenis, taaltheorie en de rol van taal in identiteit. Door de inzichten van Ton Kappelhof krijgt de luisteraar een goed beeld van de complexiteit van taal en hoe het ons begrip van de wereld om ons heen kan beïnvloeden.

https://verloren.nl/Webshop/Detail/catid/23750/eid/36334/van-adam-tot-antwerpen


https://nl.wikipedia.org/wiki/Bossche_bol

Apr 16, 202337:56
De Bende van Nijvel

De Bende van Nijvel

"Aandacht luisteraars! Ben je geïnteresseerd in de Bende van Nijvel en alles wat daarbij komt kijken? Dan is deze week's aflevering van de Brabantse Radio en Kleurentelevisie Podcast iets voor jou! Onze gast Ben, de initiatiefnemer van de website bendevannijvel.com, neemt ons mee op reis door de gebeurtenissen van deze beruchte bende en de nog steeds actieve onderzoeken naar wie hierachter zit.

In deze aflevering bespreken we de verschillende pistes en theorieën die er zijn over de Bende van Nijvel en hoe Ben zijn website heeft opgebouwd als een centrale hub voor informatie en onderzoek over deze zaak. Ben zal ook dieper ingaan op zijn persoonlijke ervaringen en inzichten tijdens het onderzoeken van de Bende van Nijvel.

Maak je klaar voor een fascinerende reis door de geschiedenis van de Bende van Nijvel, en mis deze aflevering niet! Beluister deze week's aflevering van de Brabantse Radio en Kleurentelevisie Podcast en ontdek het zelf."


Feb 13, 202301:07:42
Helden van het verzet, met Dany Neudt

Helden van het verzet, met Dany Neudt

Waarom is er zo weinig algemene kennis over het verzet in België? Waarom weten we niet dat het V-teken wellicht wereldwijd het meest gekende Belgische exportproduct is? Wat was de zwarte hand. Wat was het XX ste konvooi? Wie waren de mensen van het verzet en wat hebben ze gedaan in de strijd tegen de fascistische bezetter? En waarom is de strijd van het verzet ook vandaag nog belangrijk?

We spraken erover met Dany Neudt historicus en de bezieler van #heldenvanhetverzet

Herinneringen aan buitengewone daden van gewone mensen tegen de nazistische bezetter, die mogen nooit vergeten worden.
#verzetshelden

Steun de Brabantse Radio en kleurenTelevisie en hou de herinnering aan het verzet mee levend, koop en draag het t-shirt van de zwarte hand.

https://nieuwbrabantsekunst.be/product/de-zwarte-hand/


Feb 04, 202354:20
Een geschiedenis van Brussel, met Roel Jacobs

Een geschiedenis van Brussel, met Roel Jacobs

Wanneer je het verhaal van Brabant wil vertellen dan kan je niet om Brussel heen. We duiken dan ook in de fascinerende geschiedenis van deze fascinerende stad samen met historicus en auteur Roel Jacobs. Hij is historicus en consulent geweest  bij Visit Brussels en auteur, publiceerde al tientallen boeken en artikelen over de geschiedenis van Brussel. Daarnaast is hij ook gids, en kent hij de stad als z'n broekzak.

In onze duik in de Brusselse geschiedenis torpederen we een aantal hardnekkige clichés over Brussel en staan we stil bij de invloed van Brussel op het ganse hertogdom. Eveneens bekijken we hoe Brussel geworden is tot wat het geworden is als politieke stad bij uitstek.

De hele Europese geschiedenis speelde zich af in Brussel. De rol van de Brabantse steden op de geschiedenis van Europa is enorm hoog. De geschiedenis van de belangrijkste Brabantse stad is enorm belangrijk en veel complexer dan de karamellenverzen die de Vlaams nationalisten ervan maken.

Een ander clichés dat we onder het vergrootglas leggen gaat over de verfransing van Brussel waarbij we tot de conclusie komen dat niemand meer kwaad gedaan heeft aan de  zaak van het Brussels dialect dan de Vlaams extremisten.

Om af ter ronden staan we uiteraard ook even stil bij de heldendaad van Everard 't Serclaes

En wat is in godsnaam  de zennepot...?

Kom het allemaal te weten in deze uiterst boeiende aflevering van Brasserie Brabant, een podcast van de BRT.

Jan 23, 202301:05:52
The Great Zwans Podcast, met Eliane Van den Ende (deel 2)

The Great Zwans Podcast, met Eliane Van den Ende (deel 2)

Welkom bij de Great Zwans Podcast! In deze aflevering hebben we Eliane Van den Ende, een expert op het gebied van de zwans als typisch Belgische humor en anarchistische maatschappijkritiek.

We beginnen met een korte introductie over de zwans als populaire figuur in de Belgische cultuur. De zwans is een symbool van spot en satire en is vaak gebruikt als middel om de machtige en de rijken belachelijk te maken.

Vervolgens gaan we dieper in op de geschiedenis van de zwans, met aandacht voor de rol die ze speelde in de 19de eeuw. In die tijd vond de Great Zwans Exhibition plaats, een tentoonstelling waarbij kunstenaars en schrijvers hun werk lieten zien dat gewijd was aan de zwans.

Eliane vertelt ons over hoe de zwans werd gebruikt als middel om tegen de dominante ideologie te vechten en om te protesteren tegen de politieke en sociale problemen van de tijd. Ze legt ook uit hoe de zwans is veranderd in de loop der tijd, en hoe deze figuur nog steeds wordt gebruikt om de maatschappij te kritisch te bekijken.

Als laatste bespreken we hoe de zwans vandaag de dag nog steeds relevant is en hoe deze figuur kan worden gebruikt als middel om maatschappelijke problemen aan te kaarten.

We hopen dat je geniet van deze aflevering van de Great Zwans Podcast. Blijf luisteren voor meer interessante gesprekken over de rijke geschiedenis en betekenis van de zwans in de Belgische cultuur.

https://nieuwbrabantsekunst.be/product/alors-on-zwanze-t-shirt/


Jan 03, 202344:09
The Great Zwans Podcast, met Eliane Van den Ende (deel 1)
Dec 10, 202230:57
In opstand! met Pieter Serrien

In opstand! met Pieter Serrien

Voor de 50ste podcast van de Brabantse Radio en kleurenTelevisie zijn we nog meer dan anders In Opstand. Met historicus Pieter Serrien hebben we het over zijn ondertussen al negende boek, de vergeten geschiedenis van de geuzenopstand in de Lage Landen (1565-1578).

In de Lage Landen van de zestiende eeuw kwam een bonte groep rebellen in  opstand. Ze noemden zich geuzen en streden tegen de katholieke  onderdrukking, het Spaanse bewind en de behoudsgezinde regering. Wat  volgde was een jarenlange spiraal van geweld, met vervolgingen,  beeldenstormen, zeeroverij, staatsgrepen en bloedbaden. De geuzenopstand  resulteerde in waanzinnig religieus geweld tussen katholieken en  protestanten, een bloedige burgeroorlog, de revolutie van de Lage  Landen, de stichting van calvinistische stadsrepublieken en de  uiteindelijke breuk tussen noord en zuid, het latere Nederland en  België.

En ons geliefde Brabant lag in het centrum van de storm. We  hebben het over de oorsprong van de Geuzenopstand en uiteraard over de  gigantische impact die de groep op de verdere geschiedenis heeft gehad.
‘Liever Turks dan Paaps!’, Vive les Gueux, N'ayez pas peur Madame, ce ne sont là que des gueux, het komt allemaal aan bod.

Het boek is uiteraard te koop in de boekhandel of te bestellen bij uitgeverij Horizon 


Dec 04, 202238:54
Pierre Goetsbloets en de Franse bezetting van Brabant, met Brecht Deseure.

Pierre Goetsbloets en de Franse bezetting van Brabant, met Brecht Deseure.

Met Brecht Deseure, doctor in de geschiedenis, hebben we het over de Franse periode van Brabant. Hoe de departementen werden ingevoerd en wat er na de val van Napoleon wordt behouden en wat niet.

Hoe we na de val van Napoleon een raar amalgaam kregen van historische provincies in het noorden en het behouden van de departementen in het zuiden. Met een historische saus over de departementen om de koning Willem 1 een soort van legitimatie van zijn macht te geven. Hoe de oude namen gerestaureerd werden maar eigenlijk weinig te maken hebben met het oude territorium.

We hebben het over de symbolen die door de Fransen werden weggehaald en tegelijkertijd ook niet. Hoe de Fransen de Brabantse Leeuw naar hun eigen zeggen echt vrij gemaakt hebben. We hebben het over hoe de Brabantse Leeuw het symbool van verzet wordt. Hoe het idee dat vrijheid en legitimatie van de macht samenhangt met de Brabantse symbolen.

We hebben het over hoe de geschiedenis gebruikt wordt om aan natie-vorming in al zijn vormen en kleuren te doen.

Over het persoonlijke dagboek van Pierre Goetsbloets tijdens de periode van de Franse overheersing in zijn geliefde stad, Antwerpen. Goetsbloets haatte de Fransen en hun idealen van vrijheid en gelijkheid. Hij was dan ook een man van het ancien régime en behoorde tot rijkste burgers van Antwerpen. Met lede ogen zag hij hoe de Franse revolutionairen in 1794 zijn stad binnenvielen en van de ene dag op de andere komaf maakten met zijn privileges. Iedereen was plots gelijk voor de wet. Goetsbloets was razend, maar machteloos. Daarom begon hij op een obsessieve manier alle gebeurtenissen neer te schrijven in zijn Tijdsgebeurtenissen.

Ook staan we even stil bij de vrijheden van Brabant, de blijde incomste en de invloed van de Brabantse geschiedenis op de vorming van de Belgische staat.

Wederom een uiterst interessante podcast over de Brabantse, de Franse en de geschiedenis van de Lage Landen.

Onze gast heeft er een boek over geschreven

Revolutie in Antwerpen

https://ludion.be/nl/books/detail/revolutie-in-antwerpen

https://ludion.be/nl/insights/de-unieke-aquarellen-van-pierre-goetsbloets

Nov 27, 202249:12
Brasserie Brabant met Jos Vander Velpen

Brasserie Brabant met Jos Vander Velpen

In deze aflevering van Brasserie Brabant spraken we met Jos Vander Velpen.

Hij is een Brabants / Belgische advocaat met 30 jaar deskundige ervaring in de rechtsdomeinen strafrecht en mensenrechten. Gewezen voorzitter van De Liga voor Mensenrechten en kan in strafzaken optreden als advocaat voor het Hof van Cassatie. Hij trad op als advocaat in het proces dat in 2004 leidde tot de veroordeling van het Vlaams Blok als racistische partij.

“Ik ga uit van de gelijkwaardigheid van elke mens. Ik ken maar één ras en dat is het menselijk ras. Mijn belangstelling en inzet, ook als advocaat, gaat uit naar de zwaksten.”

Jos is dan ook een sociaal betrokken advocaat. We hebben het met hem over zijn boeken, de liga voor Mensenrechten, over recht en over rechts in Brabant.

Nov 11, 202201:05:12
Frank Judo en de zeven woorden van de lage landen

Frank Judo en de zeven woorden van de lage landen

Vroeger zei een pastoor; ik zal die man zijn doopceel eens lichten.. tegenwoordig google je iemand. En

dan vind je bij Ertsberg een boeiende zin.

Wie is Frank Judo? En wat kan hij ons vertellen over zijn passies en  de link met Brabant

 Hij is nen Brusseleir geboren in Anderlecht in 1971

Hij studeerde geschiedenis, filosofie en rechten aan de KUL. 25 jaar Advokaat aan de balie van Brussel en

kerkjurist. Voorzitter juristenvereniging. Was een tijd lid van de hoge raad voor Justitie. Volgt de

actualiteit met verbaasde blik en zoekt en vind vaak houvast in wat de geschiedenis ons leerde. Hij is

vader en daarnaast ook nog auteur van meerdere boeken; Het bewaren waard / Belg én

Bataaf / 2022: de zeven woorden van de Lage Landen Naast een reeks boeken voor

Advokaten; Onteigeningen / Taalgebruik in het bedrijfsleven / Prejudiciële vragen praktisch

We voegen een link toe naar Klara waar Frank’ muziekkeuze te beluisten is want hij was gast als ‘ De

Liefhebber” https://klara.be/lees/beluister-de-liefhebber-met-frank-judo

enkele quotes 

- Hij omschrijft zichzelf als Brabander en Nederlander in de betekenis van: iemand

uit de Lage Landen. ‘In Vlaanderen probeert men de provincies af te schaffen ten

bate van het Vlaams gewest. Dan zeg ik: jongens, dat is een negentiende-eeuws,

centralistisch verhaal. Daar kan ik met de beste wil van de wereld niet mee

instemmen.

- De mislukking van het progressieve verhaal is evident


Oct 28, 202201:01:00
Nieuwe Tijdinghen met professor Paul Arblaster

Nieuwe Tijdinghen met professor Paul Arblaster

Abraham Verhoeven de uitgever van de Nieuwe Tijdingen in de jaren 20 van de 17 de eeuw. Was er zoiets als kranten in de 16 de eeuw? Financiers en handelslui wilden weten wat er gaande was en starten met het vergaren van nieuws. Zoals bijvoorbeeld de Fuggerzeitung in geschreven versie.

Begin 17 de eeuw worden deze geschreven gazetten vervangen door gedrukte versies met een grotere oplage. Tegen 1617 is Abraham Verhoeven in Antwerpen beginnen denken aan een wekelijkse gedrukte nieuwsbrief om uit te brengen. Met één van de best bewaarde kranten van die tijd als gevolg. De Nieuwe Tijdingen waren geboren.

We praten erover met Paul Arblaster? Professor Engels aan de faculteit vertalen en tolken Marie Haps in Brussel. Doctoraat Geschiedenis in Oxford over kranten in de zuidelijke Nederlanden tot 1660.Over het belang van nieuwsverspreiding toen en we stellen de vraag of het nu echt anders is als toen. Of komen we tot de conclusie dat er eigenlijk weinig nieuws onder de zon is...

Een boeiende aflevering over media in de 17 de eeuw of gaat het toch ook wat over de media nu.

Oct 13, 202245:20
Septemberverklaring door de schijnhertog van Brabant

Septemberverklaring door de schijnhertog van Brabant

We onderbreken onze normale programmatie voor de septemberverklaring van de schijnhertog van Brabant

Sep 26, 202205:38
Episode V Return of de Kat
Sep 26, 202245:06
Nieuw Brabantse Belangen en Pacte des Cygnes.

Nieuw Brabantse Belangen en Pacte des Cygnes.

In deze aflevering van Brasserie Brabant draaien we de rollen om. Rudiger wordt onze host en de Nieuw Brabantse Belangen en het Pacte des Cygnes zijn onze gasten. Christoph Van Dyck als de schijnhertog van Brabant voor de N-BB en Ramon de Louw voor het Pacte des Cygnes.

Ze brengen ons hun geloofsbrieven, wie zijn ze, wat doen ze en waarom Brabant. We gaan op reis in Brabant en bespreken wat hen drijft, wat hun doelen zijn en hoe luisteraars en mede-Brabanders hen kunnen helpen.

De Lohengrin Omwenteling, de artificiële grens, staatsstructuren, doelen van de beide organisaties, ze komen allemaal aan bod in deze razend boeiende aflevering.

Deel gerust deze aflevering, een must voor alle Brabanders.

https://pactedescygnes.org/nl/

https://pactedescygnes.org/nl/webshop-pdc

https://nieuwbrabantsekunst.be/

https://nieuwbrabantsekunst.be/winkel/

https://www.facebook.com/nieuwbrabantsebelangen

http://n-bb.be/

Sep 22, 202244:40
Extra Extra Extra

Extra Extra Extra

Aan de vooravond van het derde seizoen van de podcast van de Brabantse Radio en kleurentelevisie een kleine extra aflevering over een aantal van de geweldige dingen die bij de start van seizoen drie op de plank liggen.
Zo speelt op 15 oktober Don Vitalski in de studio van de B-R-T zijn show "Gewoon blijven ademen" De tickets kosten 15 euro echter de plaatsen zijn beperkt dus aarzel niet en koop snel uw ticket voor het evenement uitverkocht is. Het belooft een geweldige show te worden en de opbrengst van de tickets gaan naar de kosten van de B-R-T dus dan steunt u ook nog eens uw favoriete podcast.
tickets voor die show kan u hier vinden:
nieuwbrabantsekunst.be/product/15-oktober-gewoon-blijven-ademen/

Op 23 oktober gaat de NBB in gesprek met historici. De Nieuw-Brabantse Belangen (NBB) werd opgericht in 2019 en verzet zich tegen de vervlaamsing en voor de onafhankelijkheid van Brabant. Ze ijveren voor de hereniging van Noord- Vlaams- en Waals-Brabant.
Hun ideologische visie is radicaal tegengesteld aan die van het Vlaams-nationalisme: ze bepleiten de historisch multiculturele, meertalige, pluralistische en transnationale samenleving die Brabant altijd is geweest.
Ze gaan daarover in gesprek met historici Vincent Scheltiens Ortigosa en Jan Dumolyn in het "Groot ongelijk" te Leuven
www.facebook.com/events/539995070949999
hetgrootongelijk.be
Mail uw suggesties door naar info@b-r-t.be
Aug 31, 202206:14
In de kronkels van mijn geest, met Guido Belcanto

In de kronkels van mijn geest, met Guido Belcanto

Voor deze aflevering van de podcast van de BRT, de Brabantse Radio en kleurenTelevisie gingen de schijnhertog van Brabant Christoph de Kaele en de Brabantse minister van Cultuur en gevelkerstmanbestrijding Tristan de Vocaele op bezoek in de kronkels van de geest van Guido Belcanto.

Toen ze een jaar en enkele maanden geleden de podcast in volle corona lockdown begonnen hadden ze nooit durven dromen om in de living van de schijnhertog zijn favoriete troubadour deze aflevering met Guido Belcanto te kunnen opnemen.

Een gemoedelijk warm gesprek over de kunst, de muziek, de kunst en de moeilijkheden voor de singer-songwriter. Een gesprek waarin we afdalen of moeten we eerder opstijgen zeggen in de geest van een mooie mens. Waarbij we stilstaan bij vaak over het hoofd geziene dingen als troost, humor, de roeping van de kunsten, het transnationale en nog vele vele andere zaken.

Duik dus maar mee snel in de kronkels van de geest van Guido Belcanto en onze twee gevleugelde verslaggevers die na de lange periode van gedwongen opnames via videocalls door corona maar al te blij waren om nog eens met hun gast rond dezelfde tafel te kunnen zitten.

Want niet enkel een zanger, maar ook een podcast moet trachten de pijn te verzachten...


Wil je ook helpen om de pijn te verzachten deel dan gerust deze aflevering

Jul 26, 202255:12
ViaBundus routeplanner met Wouter Loeff
Jun 22, 202244:48
Journalistiek in tijden van Fake News, met Luc Pauwels

Journalistiek in tijden van Fake News, met Luc Pauwels

De schijnhertog van Brabant, Christoph de Kaele had voor de podcast van de Brabantse Radio en kleurenTelelvisie een boeiend gesprek met de Brabander Luc Pauwels. Luc is journalist voor de VRT, gespecialiseerd in energie, maar evenzeer schrijver en auteur van het boek: Journalistiek in tijden van Fake News.

Doen de mainstream media hun job wel goed genoeg? Dat is het uitgangspunt van het boek. Helaas ziet de auteur zelf het al te vaak mislopen. Het vertrouwen in "de media" daalt jaar na jaar. Desinformatie, fake news, brutaliteit het neemt allemaal toe. In het gesprek gaan we op zoek naar oorzaken van het dalende vertrouwen en aarzelt de auteur niet om ook de hand in eigen boezem te steken.

Uiteraard volgt er na elke probleemstelling ook in de podcast een zoektocht naar oplossingen.

Nu we toch een specialist energie te gast hadden aarzelde de schijnhertog uiteraard niet om het ook even over een Brabantse energiemix te hebben, de Lohengrin omwenteling en we zouden geen Brabanders zijn moesten we het ook niet even over bier hebben.

Zet u, ga lopen, fietsen of gelijk wat u doet tijdens het luisteren naar uw favoriete podcast en vergeet niet de aflevering te delen zodat we nieuwe Brabanders kunnen bereiken met onze op en top Brabantse omroep.

Het boek: Journalistiek in tijden van fake news kan u overal vinden.

Jun 09, 202201:18:40
Norbertijnen en de band met Brabant: Een gesprek met pater Johan de Pauw

Norbertijnen en de band met Brabant: Een gesprek met pater Johan de Pauw

De band tussen de kloosterorde van de norbertijnen en Brabant gaat  ver terug. Al zo'n 900 jaar speelt de abdijgemeenschap een belangrijke  rol in ons gebied. De heilige Norbertus stichtte in 1124 in Antwerpen de  Sint-Michielsabdij en van hieruit werden kort later de abdijen van  Tongerlo en Averbode gesticht. Abdijen met veel grondbezit en lokale  invloed, tot aan de zeventiende eeuw ook in het huidige Noord-Brabant.  Nog steeds mogen Noord-Brabanders voor hun historie komen spitten in de  archieven van de abdij.

Pater Johan de Pauw  is lid van de abdijgemeenschap van Tongerlo. Als priester, historicus  en licentiaat toegepaste theologie heeft hij een grote kennis van de  lokale geschiedenis. Hij gaf jarenlang een goedbezochte lesreeks over de  orde en de abdij in Tongerlo. In de podcast neemt hij ons mee op een  reis door de tijd. Daar waar Wikipedia stopt, gaat pater Johan voor ons  verder.Hij stipt voor de belangrijkste momenten aan in de lange  historie, zoals de zware tijd onder de Franse bezetting en de rol bij de  Brabantse Omwenteling. En natuurlijk staan we ook stil bij het  heerlijke bier dat in naam van de abdij wordt gebrouwen.

May 10, 202259:08
Groot Vader Land
Apr 17, 202234:52
Debatfiches van de Vlaamse Elite

Debatfiches van de Vlaamse Elite

Met de BRT hebben we Robrecht Vanderbeeken en Karim Zahidi de auteurs van het boek “Debatfiches van de Vlaamse elite” te gast. Met hen praten we over de mythes, de frames, dooddoeners, oneliners, de hondenfluitjes en de talrijke semantische salto’s van de Vlaamse elite en hun vrienden. Als taal voor het politiek personeel van VOKA-Vlaanderen de sleutel tot de Vlaamse identiteit is, welk wereldbeeld zit er dan achter hun eigen taal?

‘De hardwerkende Vlaming betaalt zich blauw aan de luie Waal.’ ‘De VRT is een rode burcht.’ ‘Er staat een Chinese muur tussen N-VA en Vlaams Belang.’ ‘De Europese cultuur is uitgeput.’ ‘Racisme is relatief.’ ‘Klimaatactivisten zijn verwende kinderen.’ Als Brabanders worden we helaas ook dagelijks rond de oren geslagen met deze Vlaamse onzin.

Laat dit boek en deze aflevering van de podcast een eerste stap zijn in het terugdringen van de Vlaamse semantiek. Laat de Vlaamse elite met hun debatfiches gaan zaaien in fiere Vlaamse steden als Rijsel, Duinkerke of Hulst. Echter niet bij ons, niet in Brabant.

In aanloop naar de moeder der moeder van verkiezingen in 2024 is dit boek en deze podcast een hoogstnoodzakelijk  verklarende handleiding bij de newspeak van de Vlaamse culturele elite en hun bijhorende Vlaamse woke-cultuur.

Apr 02, 202201:00:10
De Zachte G prijs met Yoïn van Spijk

De Zachte G prijs met Yoïn van Spijk

Bende of kende gij iemand die keigoed bezig is mee het Brabants? De Zachte G-prijs is een prijs voor bijzondere prestaties op het gebied van het Brabants in al zijn verschijningsvormen, die wordt uitgereikt door Erfgoed Brabant.

Met Yoïn van Spijk hebben we het over de zachte G en de zachte G prijs. Eveneens staan we stil bij het Brabants als dialect zelf, hoe Noord en zuid veel dichter bij elkaar liggen dan oost  en west. Wat is het belang van dialect, wat is het belang van het Brabantse dialect en hoe staat het met het dialect.

Het traditionele dialect kan misschien verloren gaan maar er zal altijd een tongval blijven. En ook aan die tongval blijft een identiteit kleven. Dialect zijn net alleen andere woorden maar ook een ander gevoel.

De zachte G prijs is een noord Brabantse prijs, we vragen ons af of we niet beter zouden inzetten op een zachte G prijs voor gans Brabant. We zouden er alleen maar rijker van worden.

Met de Brabantse Radio en kleurentelevisie delen wij volop de oproep van omroep Brabant. Erfgoed Brabant roept iedereen op, van jong tot oud, kandidaten en activiteiten voor te dragen voor de Zachte G-prijs. Het kan hierbij gaan om onderzoek, bijvoorbeeld het verzamelen van dialectwoorden in de eigen plaats, en om projecten die daaruit voorkomen, zoals een lespakket voor het basisonderwijs of een boek voor een breed publiek. Maar het kan ook gaan om culturele uitingen op het podium of papier, zoals toneel, muziek, proza en poëzie in het Brabants. Óf om opvallende resultaten op sociale media, of op internet.

https://www.erfgoedbrabant.nl/projecten/zachte-g-prijs

de site van Yoïn

https://taalaandewandel.com/

Mar 15, 202241:54
Muziek was zijn hele leven.. in memoriam Dree Peremans

Muziek was zijn hele leven.. in memoriam Dree Peremans

De BRT maakte met Dree Peeremans enkele dagen voor zijn overlijden een podcast over al die dingen die hem gedurende meer dan 50 jaar nauw aan het hart lagen.

Brabander Dree Peeremans was zelf muzikant in de Folk/ volksmuziek en promootte ook de muziek van talloze andere muzikanten in zijn radioprogramma’s op omroep Brabant van de oude BRT. Hij maakte legendarische programma’s en  begeesterde Patagonie-liefhebbers, ingewijden weten hoe ver dat ging.  Hij stond zo dicht bij andere grootheden uit de folk zoals Dirk van Esbroeck en Wannes van de Velde dat zijn boeken standaard werken werden.  Hij stimuleerde hun materiaal, zo organiseerde hij nog een reeks optredens over Wannes van de Velde.

Op de opname van de podcast vanuit Portugal bleek dat hij nog mooie begeesterende plannen had.

Zijn onverwacht overlijden raakt ons, de opname ploeg van de BRT , de Brabantse radio en kleurentelevisie diep.

Het is pijnlijk afscheid nemen zo kort na zo’n hartelijk en warm gesprek.

De podcast werd door zijn onverwachte overlijden een warm afscheid van deze creatieve warme mens.

Feb 26, 202248:58
Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk

Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk

Het fort van Breendonk waarvan de plannen dateren uit 1906 en de bouw begon in 1909 heeft een bewogen geschiedenis. Gebouwd als nieuwe verdedigingsgordel van Antwerpen, nadat de Brialmont fortengordel door de nieuwe wapentechnologie verouderd was geworden.

In de 1ste Wereldoorlog kregen de  300 soldaten die in het gloednieuwe fort gekazerneerd waren 463 projectielen te verwerken. Tijdens het interbellum bleef het een militair domein en aan het begin van de 2de  Wereldoorlog was het kortstondig het hoofdkwartier van koning Leopold III. Na de capitulatie van België  wordt het fort een SS-Auffanglager. Een "opvangkamp" voor dissidenten, verzetslieden, gijzelaars en Joden.

Als Auffanglager was het niet de bedoeling om de gevangenen werk te laten verrichten ten voordele van de Duitse oorlogsindustrie, nee het had een volledig ander sinister doel.

De enige echte bedoeling van het kamp was om de mensen die er gevangen zaten te pesten, zware arbeid te laten verrichten tot ze erbij doodvielen. In het kamp hebben in totaal zeker 3591 mensen gevangen gezeten, hoewel er nooit meer dan 660 tegelijk waren. Meer dan de helft van hen heeft de oorlog niet overleefd: 303 stierven ter plekke, ten gevolge van martelingen of door executie, 54 werden elders terechtgesteld en 1.741 overleden naderhand in concentratiekampen.

Als Brabanders bekijken we ook de gelijkenissen met het concentratiekamp  Kamp Vught in Noord Brabant.

Het gruwelijke verhaal van het fort van Breendonk  moet je eigenlijk in Breendonk zelf ontdekken. Met Brasserie Brabant hopen we echter de aanzet te kunnen geven, zodat je echt eens een bezoek aan het fort zal brengen. Het verhaal levendig houden is enorm belangrijk en daar werken wij graag aan mee. Het fort doet iets met een mens als je er effectief op bezoek komt. In Breendonk zie je tot welke gruwel totalitaire regimes kunnen leiden en dan is de vraag hoe ga jij daar individueel mee om.

Alle info kan je vinden op de website van het Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk. www.breendonk.be

Feb 06, 202243:50
Een avond met Roosje Pertz

Een avond met Roosje Pertz

Onze gast van vandaag. We lezen op haar site dat ze van haar moeder het advies kreeg niet langer met haar mond open voor zich uit te staren. Haar vrienden vonden dat ze stand-upcomedian moest worden. Ze gidst je met haar aparte blik langs de geijkte paadjes van de middenklasse en is ook te beluisteren in haar eigen podcast KiloCast. Dit alles doet ze in een Brabants dialect in het Leuvens accent.

Van Brabantse dialecten zijn wij alvast grote fan dus zeggen wij volmondig welkom in de podcast van de BRT comedian Roosje Pertz

Volgens Michael Van Peel is ze “Zonder twijfel de allergrappigste blondine van heel Kessel-Lo West tussen de Gemeentestraat en de Diestsesteenweg (ter hoogte van bakkerij Stevens). En omstreken!” Volgens Iwein Segers wordt je “In haar buurt sowieso verdraagzamer, dat is een goed effect en volledig haar verdienste. Ze zou een goede Koningin zijn.”

Zet Roosje bij de BRT en je krijgt een fijn gesprek over losers, stand-up comedy, passie, belastinggeld, de stress van audities  de lelijkheid van onze taal. Een gesprek over Brabant, van Nijvel tot s Hertogen Bosch. Een gesprek over mensen die geen koffie drinken en wat daarmee gebeurd kan zijn. Een gesprek over koriander en de waanzin van kaastaart.

Bijwijlen lijkt het soms alsof wij in de podcast van Roosje, de kilocast, zaten in plaats van Roosje op de B-R-T. Een heerlijk allesomvattend gesprek

Jan 29, 202253:32
De PFOS-gazet (met Thomas Goorden)

De PFOS-gazet (met Thomas Goorden)

Thomas Goorden werd altijd weggespeeld als onbelangrijk, als een man die overal spoken zag. Je kan dat allemaal natuurlijk waar vinden totdat de raad van staten hem volop gelijk geeft en zegt dat de “veiligheidsberm” die cruciaal is voor de bouw van de Oosterweel, een illegaal stort is dat je niet mag bouwen. Het merkwaardige is dan natuurlijk wel dat de overheid zegt dat ze dat gewoon wel zouden moeten mogen bouwen. De patriarchale arrogantie zegt immers dat wetgeving voor iedereen van toepassing is behalve natuurlijk voor henzelf. Blijkbaar is voor hen het motto: als de wetgeving niet past voor ons zullen we de wetgeving wel aanpassen.

Door de reguliere media wordt de activist straal genegeerd. Bizar wel  dat duidingsprogramma’s ondertussen iedereen ongeveer hebben uitgenodigd  om het standpunt van Lantis en de overheid te duiden, maar dat de man  die het probleem naar de oppervlakte heeft gebracht gewoon straal  genegeerd wordt. Nee het lijkt wel alsof voor hen “de kat”, aka Thomas  Goorden geen enkele rol speelt in het hallucinante pfos verhaal.

Bij de BRT staan we echter wel open voor nieuws. We hadden “de katal te gast in april 2021 voor het schandaal de eerste keer losbarstte. En ook nu gaan we graag in geprek met de belangrijkste speler in gans dit pfos verhaal.

We vroegen hem waar we staan en wat er nog zal gebeuren. De berm is gesneuveld, ten eerste lag die niet op het terrein van het project, ten tweede is het geen nuttige toepassing van de grond en is het met andere woorden een stortplaats. Dit zijn niet de woorden van Thomas Goorden maar het vonnis van de raad van staten… Beluister de aflevering en kom te weten waar we ondertussen staan in het eeuwigdurende PFOS verhaal..

Jan 23, 202248:49
Brabant vooruit! Mensen willen worst. (kust mijn Gluten met Bart Verhoeven)

Brabant vooruit! Mensen willen worst. (kust mijn Gluten met Bart Verhoeven)

“Kust mijn Gluten” toen Bart Verhoeven in zijn bed kroop sloop die zin in zijn gedachten binnen. Een titel die hij te goed vond om niets mee te doen. Een tastbaar boek is dan ook het gevolg daarvan. Wat begon als een satirisch boek evolueerde zeer snel naar een versie vol zelfrelativering, frustratie en kwaadheid. Het resultaat een boek met grapjes in, maar het is zeker geen grap. Een reeks observaties van heel wat maatschappelijke problemen.

Satire zorgde voor een explosie in het brein van Bart Verhoeven. Hoe je zeer maatschappijkritische punten kan maken door absurde grappen, keihard te overdrijven en het tegenovergestelde te doen. Dat wou hij dan ook zelf doen. Van de start met satirische gedichten over een blog over Duffel tot het Beleg van Antwerpen en nu ook het boek “Kust mijn Gluten”

Een boek over wat we allemaal opgeven om klanten, consumenten, gebruikers, volgers, likers en sharers te worden. Waarbij we niet beseffen wat we opgeven om tot kortetermijngratificatie te komen. Iedereen is tegenwoordig klaar om oorlog te verklaren aan elkaar.

We spreken met Bart in de podcast dan ook over het Beleg, over zijn boek maar ook over de tijd waarin we leven. Over hoe politici een satiricus  van constante inspiratie voorziet, hoe de politiek zelf satire is waardoor satire plots serieus wordt. Wanneer politiek, entertainment en nieuw allemaal entertainment worden krijg je uiteindelijk Trump.

In de podcast staan we uiteraard ook even stil bij ons als Brabanders, hoe wij een gezellig volk zijn, een volk dat niet graag moeilijk doet.

Uiteindelijk, woke dat nog, komen we tot de conclusie dat ondanks de reptielen van Buckingham Palace, Bill Gates en Marc Van Ranst het fameus tegenslaat met die 5G-ontvangst.

Maar bovenal: ze na efkes kalm, en Brabant vooruit! Mensen willen worst.

Jan 19, 202249:50
Wijvenwereld met Chanelle Delameillieure

Wijvenwereld met Chanelle Delameillieure

Waarom waren de patriarchale banden in de Nederlanden en al zeker in Brabant losser dan in de rest van Europa? Waardoor vrouwen eigenlijk meer bewegingsvrijheid hadden hier dan ergens anders.

Chanelle Delameillieure historicus en co auteur van het boek “Wijvenwereld” deed er onderzoek naar en ze is onze gast in Brasserie Brabant. Een podcast over ‘Wijven’, de middeleeuwse benaming voor vrouwen, en wijven zijn het hoofdpersonage.

De donkere middeleeuwen. Dat krijgen we op school al tijdens de geschiedenislessen te horen. Dat de periode na de middeleeuwen de verlichting genoemd wordt doet er ook niet goed aan om de middeleeuwen te zien voor wat ze zijn. Een razend interessante periode die langs geen kanten overeenkomt met het beeld en het verhaal dat we niet enkel op school maar in films en bijvoorbeeld game of thrones ingelepeld krijgen.

In de grote documenten, charters, wetteksten komen vrouwen weinig aan bod. Zoomen we echter in op andere documenten, rechtszaken, criminaliteitsgegevens, private contracten etc etc dan krijgen we een gans ander verhaal. Daarin zien we vrouwen aan bod komen en kunnen we een gans ander realistischer beeld schetsen over de middeleeuwen en al zeker over de vrouwen.

Dat beeld  botst met het beeld dat heerst in onze maatschappij, in onze media, in onze schoolboeken. Het typische  beeld van de Middeleeuwen, de donkere middeleeuwen is al niet zo best. Als we dan nog eens over vouwen gaan praten is het hek helemaal van de dam. Vrouwen werden op de brandstapel gezet. Vrouwen moesten thuis zitten en konden niets doen. De typische clichés. Met hun onderzoek merkten ze echter dat dat beeld helemaal niet klopt.

De vrouwen in Brabant die babbelden, die  dreven handel, die hadden erfrecht, die deden dingen die ergens anders enkel door mannen werden gedaan. En bovendien laten mannen hen dat doen omdat ze dat zo goed kunnen.

Luister naar de razend interessante aflevering van de podcast en kom te weten waarom bijvoorbeeld vrouwen het in de middeleeuwen beter hadden dan na de verlichting of de 19 de eeuw. In sommige opzichten waren de middeleeuwen immers moderner dan we vaak denken.

Het verwerven van vrouwenrechten gaat niet met een stijgende lijn vanuit de middeleeuwen, maar gaat met ups-and-downs en gans de geschiedenis toont aan dat die rechten niet in steen gebeiteld staan en dat waakzaamheid, ook vandaag de dag meer dan nodig blijft.

deel gerust deze aflevering en ga eens langs op onze site

www.b-r-t.be

Jan 15, 202235:10
De Wagnervrienden

De Wagnervrienden

Met Bernard Huyvaert, de voorzitter van de Wagnervrienden VZW hebben we het over Wagner. Over de man in al zijn aspecten. Aan de ene kant als groot kunstenaar, maar gaan we aan de andere kant de donkere kanten ook niet uit de weg. Met de N-BB hebben we het vaak over de Logengrin omwenteling. Hoog tijd dat we dan ook een aflevering van de podcast aan de kunstenaar Wagner wijden.

Kunst dient om theater te brengen, om een drama te brengen en om  bepaalde filosofische en literaire ideeën uit te diepen. Het woord staat  centraal, men spreekt altijd over de muziek van Wagner maar het woord  staat centraal en de muziek dient het woord.

Kunst, literatuur, religie, muziek dat was voor Wagner één geheel. Wagner was iemand die synthetisch dacht en die verschillende kunstvormen bijeen probeerde te brengen. We spreken dan ook over het Gesamtkunstwerk

Wagner wordt vaak met rechts en extreem rechts geassocieerd. Echter dit  is niet juist. Wagner was een linkse rakker. Wagner heeft zijn linkse  ideeën opgedaan einde 1830 in Parijs. Later in Dresden weten we dat  Wagner tijdens de revolutie van 1849 op de barricaden stond. Natuurlijk  kunnen we niet ontkennen dat Wagner een antisemiet was.

Daarom benadrukken de Wagnervrienden zeer duidelijk in hun statuten:

 De VZW is van nature volledig neutraal inzake godsdienstige, levensbeschouwelijke en
politieke strekkingen. In al haar geschriften en in haar communicatie zullen de VZW en
haar leden deze neutraliteit bewaren en een absoluut respect betonen voor alle
opvattingen, huidskleuren, rassen en geaardheden, en dit zowel binnen de VZW en
haar leden als buiten de VZW.

Jan 02, 202245:18
Welcome to the Rebellion met Michael Van Peel

Welcome to the Rebellion met Michael Van Peel

Michael Van Peel had tien jaar lang een eindejaarconference, nam een sabbatjaar en was in maart 2020 klaar voor het begin van een nieuwe show. Helaas had corona een gelijkaardig idee en ging corona eerder dan Michael in première.

Nu is hij echter terug met een meerjarenconference. Vol tragikomische grappen over de staat van de planeet, over het toenemende  verzet en duikt hij dieper de tijdsgeest in. Uiteraard  kunnen wij met ons verzet tegen het Vlaams gewest natuurlijk niet ontbreken….

Met Michael Van Peel praten we over de speeltijd die voorbij is, de oefening die we moeten maken, het eenvoudig houden der dingen speciaal voor de Vlaamse graaf Jan Jambon.

Over de ploeg van 11 miljoen, de nostalgie van de plezante lockdown. Over de noodzaak van “duidelijk” verzet. Over het belang van Merksem. Over clowns to the left of me and jokers to the right of me. Over opinies, emoties en de relatie met feiten. Over een bende prutsers bij elkaar.

Met hem gaan we naar de Brabant side of the Farce. Een kant van meatballs with cherry sauce and zuur bier. Een bourgondische kant van beulingen met appelmoes en de Oostenrijkse bier connectie. Kortom een aflevering waar curryworsten thuis zijn.

40 minuten heerlijke chaotische onzin of zit er toch wat diepgang in.

The farce will be with you….Allways!

Dec 07, 202144:02
De stille Kempen? Don Vitalski over ‘De Kempenkrak’

De stille Kempen? Don Vitalski over ‘De Kempenkrak’

Don Vitalski schreef ‘De Kempenkrak‘. Een feest van herkenning voor de Kempenaar. Maar wie is nu die Kempenaar in Vitalski?

Een gesprek over zijn werk, de streek en de volksaard. Want het is tijd dat iedereen de Kempen leert kennen.Over drugs, erotheken, de kempische droom die verder gaat waar de Amerikaanse droom stopt. Over Kempen Lives matter, het schandaal van de stille Kempen, de kempische New Wave subcultuur.

Over het nachtburgerschap, minderwaardigheidscomplexen  en het feit dat Hitler ook geen Duitser was.

Een fijne babbel waar zelf een pezerik ter sprake komt. Je kan een man uit de Kempen halen maar niet de Kempen uit de man.

Dec 03, 202136:56
Heilige auto maak ons weer mobiel.

Heilige auto maak ons weer mobiel.

Mobiliteit is een positief iets, ten minste als ze goed wordt toegepast. Helaas hervallen we vaak in dezelfde fouten uit het verleden. Wij praten erover met Kris Peeters, beter gekend als “de andere Kris Peeters”. Auteur van o.m. 'Het voorruitperspectief', 'De file voorbij' en 'Weg van mobiliteit'.

Met hem praten we over een systeem dat rammelt aan alle kanten dat we kunstmatig aan levensverlenging helpen. Over doing the wrong things better. Over oplossing die ervoor zorgen dat we nog langer in de file staan. Over dingen die men vergeet te vertellen als men zoekt naar dat fameuze draagvlak. Over elke euro die je investeert in openbaar vervoer of fietsinfrastructuur zich maatschappelijk meervoudig terugverdient terwijl dat bij de auto niet zo is. Over hoe je je fout vast betonneert. Over Vlaamse bricolage.

We mogen uiteraard niet blind zijn voor de vooruitgang die in de voorbije decennia gemaakt werd maar toch maken we nog veel te vaak dezelfde fout. We doen het beter dan 20 jaar geleden maar we zouden misschien beter nog eens een debat voeren over de volledige mobiliteit.

Stoppen met de dingen fout te blijven doen en te leren uit onze fouten is essentieel om tot een duurzame oplossing te komen. In de podcast zoeken we dan ook naar oplossingen om mobiliteit terug als iets positiefs te kunnen ervaren.

Nov 24, 202135:28
Loopgravenonderbreking met Sarah Wagemans

Loopgravenonderbreking met Sarah Wagemans

We hadden de eer en het genoegen om een poëzie debutant in onze podcast als gast te hebben.

Het resultaat is een aangenaam, gezellig en lekker chaotisch gesprek met Sarah Wagemans die onlangs haar eerste poëziebundel, Loopgravenonderbreking, uitbracht.

Een bij wijlen schoon gesprek waar we balanceren tussen lachen en ook heel serieus over allerlei dingen en de toestand van de wereld babbelen. Over de macht van de docent, het verliezen van uzelf en hoe je in al je superioriteit iets in je gezicht geworpen kan krijgen van je studenten dat je terug met beide voeten op de grond zet.

Over dwangmatig schrijfgedrag, de stand van de wereld, iets met plastrons en de eeuwige vraag: is wat ik doe wel goed genoeg?

En dan komt u ook te weten dat u zomaar een gesigneerd exemplaar van haar dichtbundel Loopgravenonderbreking kan winnen. Zomaar. Jaja!

Nov 17, 202136:30
Ico Maly over Woord x Macht x Strijd

Ico Maly over Woord x Macht x Strijd

Op dinsdag 16 november om 20 uur is er de Livestream Première Woord X Macht X Strijd, de ultieme masterclass van Jan Blommaert. Over taal en ongelijkheid. En over nog zo veel meer.

Jan Blommaert was een academicus en een activist die er steeds vol overtuiging voor koos om zijn inzichten in te zetten voor de samenleving. Voor zijn overlijden begin januari 2021 besloten enkele vrienden en sympathisanten om 'iets' te doen. Iets te doen om zijn enorm rijke intellectuele erfenis in de verf te zetten. Dat werd de web documentaire Woord x Macht x Strijd. Een magistrale masterclass van Jan Blommaert over taal en ongelijkheid.

Wij spraken met één van de initiatiefnemers van die masterclass, cultuurwetenschapper Ico Maly. Jan was collega van Ico aan de universiteit van Tilburg, vriend en promotor van het eindwerk van Ico.

In de podcast praten Christoph de Kaele en Tristan de Vocaele samen met Ico over Jan Blommaert. Over zijn werk, zijn leven, zijn activisme, zijn boeken. Maar evenzeer hoe je de “professor” ’s nachts aan een stakingspiket kon vinden of op de soundtrack van het verzet in café Rood wit.

De perfecte aanloop naar de docu “Woord x Macht x Strijd”, een film gemaakt door Docwerkers en die op 16 november in premiere zal gaan. Je kan de film bekijken op youtube maar hij zal evenzeer gestreamd worden op de facebookpagina van onder andere ABVV, ACV, de universiteit van Tilburg, enkele faculteiten van universiteiten van Antwerpen en Gent, de liga van de mensenrechten, het massereelfonds en nog tal van andere organisaties.

Nov 11, 202130:46
Marco Pogo en de Bierpartei

Marco Pogo en de Bierpartei

Met de podcast van de Brabantse Radio en kleurenTelevisie gaan we de internationale tour op. We zijn dan ook uitermate blij met onze gast in de podcast. Uit Oostenrijk de zanger van de geweldige punkgroep TURBOBIER, de frontman van de Oostenrijkse Bierpartei, de auteur en de biersteker van het gelijknamige en eveneens geweldige Turbobier, Marco Pogo.

Met Marco hebben we het over de opkomst van de Bierpartei, over het belang van humor in de politiek, over zijn muziek. Over zijn eventuele gooi naar het Oostenrijkse presidentschap. Over zijn vaccinatiecampagne die hij organiseerde want Marco is ook na al zijn andere activiteiten afgestudeerd als dokter. Maar natuurlijk hebben we het ook over de belangrijke dingen zoals een bierfontein, over het belang van diplomatieke bieruitwisseling tussen Brabant en Oostenrijk en wanneer hij eindelijk met zijn band in Brabant komt spelen en nog belangrijker de Brabantse bieren proeven.

Dus trek een goed Brabantse biertje open, leun achterover en geniet van de aflevering.

PS de introductie is in het gewoonlijk Brabantse dialect maar vermits Marco nog geen Brabants kan gaan we daarna verder in een soort van Brabants-Duits-Engels gebrabbel. 

Intro music King of Simmering, Turbobier
Nov 09, 202141:40
PFOS The Neverending Story (deel 3)

PFOS The Neverending Story (deel 3)

In mei 2021 toen we Thomas Goorden voor de eerste keer te gast hadden stonden we nog wat alleen te roepen in de woestijn. Na onze eerste uitzending werden we wat vreemd bekeken, zo van dat kan toch allemaal niet waar  zijn. Helaas is zowat alles waar we het toen over hadden ondertussen  uitgekomen. Vandaag hebben we hem voor de derde keer als gast voor een  spraakmakende update rond de hele PFOS saga.

Alles zal worden onthult.

Twee weken na onze eerste uitzending barste de PFOS bom in de reguliere media langzaam los. Nu zijn we enkele maanden verder en is er reeds van alles gepasseerd. Maar hoe zit het nu eigenlijk vandaag de dag. Hoe zit het met de zorgplicht van de overheid? Hoe zit het met PFOS vervuiling, en alle andere varianten, niet alleen in Zwijndrecht maar in gans het Gewest? Hoe zit het nu met die fameuze bodemnormen? Hoe zit het met PFOS in ons voedsel? En wat werd er nu allemaal gezegd eigenlijk in die onderzoekscommissie. 

Luister naar de update rond het PFOS verhaal en dat gaat heus niet enkel de mensen van Zwijndrecht aan. Dit is een dossier dat duizenden keer zwaarder is dan de dioxinecrisis. De politiek tracht de vinger in de dijk te houden, maar barsten zal hij.

Dit is een echte whodunit in verschillende bedrijven…..Er zit druk op het systeem en de domino stenen beginnen te vallen en hoe moet het nu allemaal verder? Deel dit mee om dit verhaal mee naar buiten te brengen en luister voor een absolute primeur hier op de Brabantse Radio en kleurenTelevisie

Oct 31, 202101:02:18
Slag van Turnhout

Slag van Turnhout

Met Francis Stijnen, ex – burgemeester en huidig schepen van de stad Turnhout, hebben we het over een wat onbekende maar daarom niet onbelangrijke gebeurtenis uit 1789. De slag van Turnhout.

Uit onvrede met het beleid van de Oostenrijkse keizer Jozef II komt er in Brabant maar ook in de andere regio’s een opstand tegen het beleid van de keizer. De vernieuwingen van de keizer stoten de bevolking tegen de borst en eer ontstaat een protestbeweging van patriotten die hoofdzakelijk bestaat uit twee stromingen.

De Statisten onder leiding van de Brusselse advocaat Hendrik Van der Noot die de meer traditionele de katholieke en de landelijke bevolkingsgroepen vertegenwoordigden en de progressievere strekking onder de advocaat Frans Vonck.

Deze twee groepen vinden elkaar in gemeenschappelijk protest tegen de Oostenrijkers bewapenen zich trekken via Noord Brabant naar Hoogstraten waar het Manifest van het Brabantse Volk voorgelezen wordt op 24 oktober. Het Oostenrijkse leger wil de opstand de kop indrukken en er volgt een veldslag in de Brabantse stad Turnhout.

Een veldslag die gewonnen wordt door de Brabantse Patriotten onder leiding van generaal Van der Mersch.

Het was de start van wat we de Brabantse omwenteling noemen en heeft geresulteerd in de stichting van de Verenigde Staten van Nederland. Een confederale staat van de regio’s van de zuidelijke Nederlanden en een voorloper van België.

Oct 29, 202132:50
Stef & De Tong en het perfecte frietje

Stef & De Tong en het perfecte frietje

Bij de start van het tweede seizoen hebben we Steven Boers te gast. Steven was de voorbije 20 jaar beter gekend als Stef Bef de zanger van katastroof. 

In deze aflevering kijken we wat de artistieke duizendpoot allemaal doet. Over diamanten, Spart, kunst, Brabantse dialecten,  trilogieën en wat heeft dat allemaal te maken met en vooral wat is het perfecte frietje?

Met de Brabantse Radio en kleurenTelevisie krijgen we ook de primeur van een nieuwe song. "Dat het liefde is" vers van de pers en u hoort ze voor het eerst bij ons

Oct 20, 202133:28
Het Charter van Kortenberg

Het Charter van Kortenberg

Op 27 september 1312 werd in de abdij van Kortenberg het charter van Kortenberg uitgevaardigd door hertog Jan II van Brabant. Het Brabants constitutionalisme werd zo op een beslissende manier versterkt en een verre voorloper van de rechtsstaat werd ingevoerd.

Met professor emeritus Middeleeuwse geschiedenis Wim Blockmans, historicus en voormalig hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden hebben we het in de Brasserie over het belangrijkste Brabantse charter.

Wat was het, wat waren de gevolgen ervan, wat was er uniek Brabants aan, wat is die befaamde weerstandsclausule, hoe heeft het charter zoveel invloed gehad op de Brabantse geschiedenis en de geschiedenis van de Nederlanden. Maar vooral wat hebben nierstenen daar in godsnaam mee te maken?

In ruil voor verstrekkende privileges, garanties en concessies trokken de steden de portemonnee voor de hertog. Dankzij die afspraken kreeg participatie in Brabant een structureel karakter en verwierven met name de steden een verregaande medezeggenschap. Het hertogdom Brabant was daardoor één van de koplopers in de tijd dat steden, en de stedelijke bourgeoisie, in heel Europa meer zeggenschap verwierven.

https://deoudeabdij.be/

https://www.jhsg.nl/recensie-wim-blockmans-medezeggenschap/

https://webwinkel.uitgeverijprometheus.nl/book/wim-blockmans

Sep 16, 202156:38
Brussel, het Jeruzalem van België

Brussel, het Jeruzalem van België

Vermits wij de Brabantse radio en kleurentelvisie zijn moeten we het ook eens hebben over de meest gehate stad van België en de Europese Unie. De hoofdstad van Brabant. De hoofdstad van een half miljard Europeanen. ‘It’s like a hellhole,’ verklaarde vorige president Donald Trump.
Maar Brussel is ook de onvermoede broedplaats van utopieën, urbanistische experimenten en Grote Maatschappelijke Vergezichten. Karl Marx schreef er zijn Communistisch Manifest, salafisten broeden er op de vestiging van een religieuze heilstaat en de EU bouwt er aan het meest ambitieuze politieke project sinds de Tweede Wereldoorlog. Brussel toonde zich bovendien een toevluchtsoord voor bannelingen en artistieke vrijbuiters zoals Charles Baudelaire, de grootste Brusselhater aller tijden.
Brussel is in zekere zin het Jeruzalem van België, zonder de religieuze laag. Het is de stad waar het om draait en waar het endspiel, als Belgie ooit zou doorschuiven naar zijn einde, gespeeld zal worden. Sommige dromen veranderden de wereld, andere vielen stuk op de Brusselse kasseien.
In de podcast hebben wij de auteur van het boek BRUTOPIA, Pascal Verbeken, te gast. Samen verkennen we Brussel, waarom het zo gehaat wordt en tegelijkertijd zo fascinerend is. We leggen de hedendaagse ziel bloot van de Brabantse stad bij uitstek stad. En we voegen nog een utopie aan de lijst toe. De Lohengrin Omwenteling. Stof genoeg voor een boek op zichzelf…
Sep 09, 202156:15
Ons Leives

Ons Leives

Vandaag staan we stil bij de taal van Leuven, het Leives. Dit in het kader van de dialectmaand van Erfgoed Brabant (uit Noord-Brabant), maar vooral omdat wij van Brasserie Brabant onze dialecten lief hebben.

Leuven is natuurlijk de stad waar de oorsprong van Brabant is gelegen. Vinden we dat ook terug in de taal? En wat maakt Leuven nu zo’n speciale stad? We spreken er over met Eddy Bruers en Flory Vloebergs. Leuvenaars, of moet ik zeggen ‘Leivenaar’ ?


https://www.facebook.com/Leuvensdialect/

Sep 07, 202142:59
PFAS/PFOS/FBSA het 3M horrorverhaal in Antwerpen
Aug 25, 202151:34
Het is allemaal de schuld van de chinezen, met Tine Hens

Het is allemaal de schuld van de chinezen, met Tine Hens

Overstromingen bij ons, torenhoge temperaturen in Canada. Het is allemaal de schuld van de chinezen.
Nee natuurlijk niet. Auteur en journalist Tine Hens schreef er een boek over met de gelijknamige titel. Wij hadden de auteur te gast in de podcast van de Brabantse radio en kleurentelevisie.
Van ‘We kunnen er toch niets meer aan doen’ en ‘Wij zijn te klein om het verschil te maken’ tot ‘Het klimaat is altíjd veranderd!’ en ‘We gaan toch niet terug naar de middeleeuwen?’ Wie al eens in een discussie over het klimaat verzeilt, voelt de dooddoeners vaak al van kilometers ver aankomen. Origineel zijn ze zelden. Eigenlijk komen ze altijd op hetzelfde neer: maak je geen zorgen, doe zo weinig mogelijk of laat anderen het probleem oplossen. Ze zaaien vooral twijfel en verwarring. Want intuïtief voel je aan dat de redenering rammelt. Maar overtuig maar eens de luide nonkel die beweert dat zijn planten net ‘heel content’ zijn met meer CO2 en dat niet het klimaat maar de overbevolking het probleem is.
In dit even speelse als ernstige boek gaat Tine Hens, door haar lezingen goed bekend met een terugkerend type interventies uit de zaal, de uitdaging aan. Vertrekkend van tien dooddoeners klopt ze aan bij bekende en minder bekende klimaatwetenschappers. Een zelfhulpboek bij klimaatverwarring.
Jul 16, 202144:29
Onze Immigranten

Onze Immigranten

Met Brasserie Brabant hebben we het over misschien wel de oudste traditie, de oudste noodzakkelijkheid van de mensheid: migratie.

Voorbij alle clichés spreken we met twee ervaringsdeskundigen. Uit Afghanistan ondernemer Yama Saraj en uit Groot-Brittannië stand-upcomedian Nigel Williams.Een uitermate boeiend gesprek over migratie, taal, vooroordelen, clichés, identiteit en nog zoveel meer.


Jul 01, 202150:32
Brabantse humor? of toch maar gewoon getormenteerd existentieel absurdisme

Brabantse humor? of toch maar gewoon getormenteerd existentieel absurdisme

2 comedians/ theatermakers Johan Petit en Rob Scheepers, één uit zuid brabant de andere uit noord brabant, die elkaar niet kenden praten in de brasserie over humor, vintage en het getormenteerde existentiele absurdisme…. Is er zoiets als Brabantse humor?
Jun 15, 202101:20:53
De slag bij Woeringen, met als gast Jan Lampo

De slag bij Woeringen, met als gast Jan Lampo

Op 5 juni 1288 vond de slag bij Woeringen plaats. Maar wat was dat eigenlijk de slag bij Woeringen. En waarom is de slag bij Woeringen tot op de dag van vandaag nog atijd belangrijker voor Brabant dan die onbeduidende schermutseling 14 jaar later in Kortrijk?

Wij vroegen het aan historicus en auteur Jan Lampo.


Jun 01, 202157:26
Hier spreekt men Brabants

Hier spreekt men Brabants

Met Miet Ooms, schrijfster van het boek Buurtaal en blogster op taalverhalen.be, expert in taalverschillen tussen BE-NL en NL-NL hebben we het over de invloed van het Brabants op het Nederlands. Hebben we het over het Brabants en de verschillen in het Brabants maar nog meer over de gelijkenissen die er ondanks de staatsgrens  nog altijd zijn.

En bovendien lossen we ook het eeuwenoude vraagstuk op: is het nu Curryworst, frikandel of lange hamburger….

May 15, 202144:55
Hoe giftig is de oosterweel grond? Wij vroegen het aan “De Kat” aka Thomas Goorden

Hoe giftig is de oosterweel grond? Wij vroegen het aan “De Kat” aka Thomas Goorden

De grond waar men de Oosterweeltunnel wil graven zit barstensvol "PFOS", een toxisch, bio-accumulatief en persistent chemisch goedje. Dat zijn dure woorden om te zeggen dat het niet vanzelf weggaat, zelfs niet na decennia, opgeslagen wordt in je lichaam en dat van dieren en daar allerlei problemen veroorzaakt. Ballen die verschrompelen, verzwakt immuunsysteem (meer kans op infecties, slechtere reactie op vaccinatie, zwaardere COVID symptomen), verlaagde geboortegewichten, verhoogde LDL cholesterol, problemen in de lever, ... Dat zijn de effecten zoals het Europees voedselagentschap ze beschrijft.

Wat is er juist aan de hand. De Brabantse Radio en kleurenTelevisie sprak met een soort van Regionaal vertegenwoordiger van Brabantse belangen in het federaal parlement, auteur, activist, federaal burgerlobbyist , milieuactivist Thomas Goorden…

Hou u vast, dit is een horrorverhaal….

May 11, 202152:34
Hier drinkt men Brabants, de beste bieren zijn Brabants.

Hier drinkt men Brabants, de beste bieren zijn Brabants.

Brasserie  Brabant. Een podcast van de BRT, voor en door Brabanders. Van Nijvel  tot Den Bosch is hier uw portie cultuur, actualiteit en historiek onder  het genot van uw vaste stamgasten.

Aflevering drie van de  Brasserie gaat... over bier. En wie bier zegt, zegt Brabant. Maar wat is  dat eigenlijk, Brabants bier? Bram van den Molengraaf, eigenaar van De  Molengraaf Brouwerij te Mierlo, proost mee met de BRT en vertelt over de  rijke traditie. En we kijken alvast vooruit naar de toekomst. En wat  ons betreft: Echte brouwers brouwen Brabants!

#bier #brabantsbier #brabant #demolengraaf

May 01, 202135:36