Skip to main content
Spotify for Podcasters
Bright Podcast

Bright Podcast

By RTL Nederland

De wekelijkse podcast over tech. De vrienden van Bright bespreken het belangrijkste nieuws, geven je tips, wijzen je op trends en testen de nieuwste gadgets.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Is de elektrische auto nu echt doorgebroken?

Bright PodcastNov 04, 2020

00:00
33:47
De nieuwe iPhones: hoe zijn ze echt?

De nieuwe iPhones: hoe zijn ze echt?

De nieuwe iPhone 13 en iPhone 13 Pro's en de vernieuwde iPad Mini liggen bijna in de winkel, maar wij hebben ze al. Hoe werken al die nieuwe functies in het echt? Verder deze week: ook nieuwe smartphones van Xiaomi, de aanstaande EU-snoertjeswet en meer.

Tips uit deze aflevering:

App: 1Password voor Safari iOS 15. Eén van de beste wachtwoord-apps is met iOS 15 nog wat fijner geworden. Gebruikers met een iPhone of iPad kunnen de extensie in Safari installeren, en daarna nog makkelijker wachtwoorden automatisch invullen en nieuwe wachtwoorden of accounts aanmaken. Door de extensie lijkt 1Password bijna één met iOS, en dat werkt heel laagdrempelig. Extra tip: overweeg ook om je Google Authenticator-codes te verhuizen naar 1Password, scheelt een hoop gedoe als je eens van apparaat wisselt.

Serie: Sex Education seizoen 3. Gaat verder waar het verhaal rond de scholieren van de Moordale Secondary School die het leven ontdekken, met als spil de student Otis en diens moeder, een bekende sekstherapeute gespeeld door Gillian Anderson.

Game: Castlevania: Grimoire of Souls, op Apple Arcade. Het nieuwste deel in de langlopende Castlevania-reeks. Speelt zoals je gewend bent, klinkt zoals je gewend bent en zit vol met bekende personages zoals Alucard en Simon Belmont. Is onderdeel van Apple Arcade en speelbaar op zo'n beetje elk Apple-apparaat. Apple Arcade kost 5 euro per maand.

Serie: Killer Ratings op Netflix, over de Braziliaanse tv-persoonlijkheid Wallace Souza, die steeds als eerste allerlei gruwelijke moorden op tv uitzendt. Dan rijst de vraag: zit hij niet achter die moorden? Een bizar waargebeurd verhaal, en meteen ook een Netflix-hack. Kijk namelijk wat dingen die niet Engels zijn, maar bijvoorbeeld Duits, Spaans of in dit geval Portugees, en Netflix begint je allerlei nieuwe dingen aan te raden, in andere talen.

Sep 22, 202159:60
iPhone 13: 'Voelt toch als iPhone 12S'

iPhone 13: 'Voelt toch als iPhone 12S'

Apple heeft zijn grootste presentatie van het jaar weer achter de rug. Wij zijn weer een hoop wijzer over de nieuwe iPhones, iPads en de Apple Watch. Maar er liggen ook nog wat vragen, die we bespreken in deze Bright Podcast met extra goed nieuws voor Nederlandse Watch-dragers.

Tips uit deze aflevering:

Game: Beat Saber, een ritmegame in virtual reality in de geest van Guitar Hero, maar dan met twee lightsabers. Uitdagend, vermoeiend en verslavend met een bijna eindeloze reeks levels op zo'n beetje alle denkbare muziek. Te spelen op vrijwel elk VR-platform.

Jubileum: Wikipedia bestaat 20 jaar. Eén van de belangrijkste en populairste sites op het internet, nog steeds gratis en reclamevrij. Merijn komt binnenkort met een uitgebreide video over Wikipedia, en alles dat je nog niet wist over de site. Hou daarvoor het Bright YouTube-kanaal in de gaten!

Video: Tim Cook 10 jaar CEO. Over jubileums gesproken: Tim Cook viert dit jaar zijn tienjarig leiderschap van Apple. Erwin blikt terug op de man die Apple tot een waarde van 2 biljoen dollar stuwde, de ogenschijnlijk saaie man van de cijfers die het ongelooflijke bereikte. De langste Bright-video tot nu toe, maar elke minuut is interessant.

Game: Eastward, een indie-game met het uiterlijk van een rijk gedetailleerde SNES-game, en met inspiratie van onder meer Zelda en Mother. Een sfeervolle avonturengame die op 16 september verschijnt voor de Nintendo Switch, Windows en Mac, voor rond de 20 euro.

Video: Erwins indruk van iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey

Sep 15, 202155:11
Slimme lampen voor spotprijzen!

Slimme lampen voor spotprijzen!

We hebben twee beurzen achter de rug: gadgetbeurs IFA en auto-event IAA. We zoomen in op een paar belangrijke ontwikkelingen rond smart home en elektrische auto's. 

Tips uit deze aflevering:

Podcast: Son of a Hitman, exclusief op Spotify. Journalist Jason Cavanagh neemt de luisteraar mee op onderzoek naar Charles Harrelson, huurmoordenaar en vader van acteur Woody Harrelson. Hoe zit dat en welke geheimen kent Charles Harrelson allemaal?

Serie: Only Murders in the Building, een murder-mystery-comedy op Disney+ met Steve Martin, Martin Short en Selena Gomez. Alledrie verslingerd aan dezelfde true-crime-podcast, totdat ze in een echt moordverhaal verzeild raken. Beetje spannend, vooral grappig.

Serie: On Becoming God in Central Florida op Netflix. Met Kirsten Dunst als hoofdrolspeelster en producent. Dunsts partner in het verhaal is verwikkeld in een pyramidespel, en zo rolt zij er ook in. Eerst met tegenzin, maar ze blijkt er snel beter in te worden.

Serie: La Casa de Papel, de hitserie op Netflix over een groep charmante bankrovers is terug. We zitten inmiddels in seizoen drie van de serie, maar de eerste helft van het vijfde deel van het verhaal – verwarrend. Hoe dan ook: het verhaal gaat gewoon weer verder waar het gebleven was: in een bank, met overal een cliffhanger op de loer.

Niks missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Sep 09, 202156:33
Wat is er toch aan de hand bij Apple?

Wat is er toch aan de hand bij Apple?

Er is veel te doen rond Apple de laatste tijd en lang niet alles is positief. Er is gedoe over de App Store, kritiek op het plan voor een 'kinderpornoscan' op iPhones en belangrijke nieuwe functies van iOS zijn uitgesteld. Wat is er allemaal aan de hand?

Lees ook ons commentaar op de App Store-schikking en het genoemde artikel van Edward Snowden.

Tips uit deze aflevering:

Serie: Nine Perfect Strangers op Amazon Prime Video. Een mysterieuze thriller waarin negen mensen in een vreemd wellnessresort in de ban raken van de genezeres Masha. De hoofdrol wordt gespeeld door Nicole Kidman, tevens producent.

Serie: Disney Gallery: The Mandalorian op Disney+. Een making-of van de finale van het tweede seizoen van The Mandalorian. Pas een half jaar daarna, zodat de grote verrassing voor niemand wordt verpest. De aflevering staat in het teken van die verrassing: hoe hebben de makers het geheim weten te houden, en hoe is die aflevering gemaakt?

Serie: See op Apple TV+. Het twee seizoen is van start gegaan: See vertelt over een toekomst waarin de meeste mensen blind zijn en weer in stammen leven. En dan worden er geboren die wel kunnen zien. Bloedspannend met unieke vechtscènes, sterk sound-design, een hoofdrol voor Jason Momoa (Khal Drogo, Aquaman) en de Nederlandse Sylvia Hoeks als sterke kwaadaardige koningin.

Serie: Dat ene woord - Feyenoord. ESPN en Disney+ namen een exclusief kijkje achter de schermen bij Feyenoord tijdens het seizoen 2020/21, een matig seizoen voor de Rotterdammers. In de kleedkamer zie je coach Dick Advocaat en sommige spelers tekeer gaan. Zo zie en hoor je dingen die je als publiek normaal nooit zou meemaken.

Volg ook ons YouTube-kanaal.

Geen belangrijk tech-nieuws missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Sep 01, 202148:02
Films en series: de tofste van komend halfjaar

Films en series: de tofste van komend halfjaar

De zomervakantie zit er voor de meeste mensen (bijna) op, en met school of werk kunnen we er wel wat entertainment bij gebruiken. De Bright Podcast kijkt vooruit naar de tofste films en series voor de rest van dit jaar.

De genoemde titels:

Dune, 16 september in de bioscoop en op HBO Max.

No Time To Die, 30 september in de bioscoop.

Eternals, 3 november in de bioscoop.

Spider-Man: No Way Home, 16 december in de bioscoop.

Matrix: Resurrections, 22 december in de bioscoop.

See seizoen 2, vanaf 27 augustus op Apple TV+.

Foundation, vanaf 24 september op Apple TV+.

Sex Education seizoen 3, vanaf 17 september op Netflix.

Undercover seizoen 3, dit najaar op Netflix.

Cowboy Bebop, vanaf 19 november op Netflix.

The Witcher seizoen 2, vanaf 17 december op Netflix.

The Witcher: Nightmare of the Wolf, nu op Netflix.

Star Wars: Visions, vanaf 22 september op Disney+.

The Book of Boba Fett, vanaf december op Disney+.

Ms. Marvel, vanaf eind 2021 op Disney+.

Hawkeye, vanaf 24 november op Disney+.

Succession seizoen 3, vanaf oktober op HBO.

FC Utrecht: No Guts No Glory, nu op Videoland.

Dat Ene Woord - Feyenoord, vanaf 1 september op Disney+.

Videoland Academy, de eerste drie films gaan op 27 september in premiere op het Nederlandse Film Festival en zijn dan ook meteen te streamen via Videoland.

Dexter: New Blood, vanaf 7 november op Showtime.

Tips uit deze aflevering:

Game: Ghost of Tsushima Director's Cut, de uitgebreidere, betere en mooiere versie van wat al een topgame was. Nu beschikbaar voor PlayStation 4 en PlayStation 5.

Podcast: Real Dictators. Acht afleveringen over Gadhafi, Stalin, Hitler, Kim Jong-Un en meer. Qua creativiteit niet de beste podcast. Maar wel heerlijk als je een beetje van de duistere kanten van de geschiedenis houdt.

Game: Quake bestaat 25 jaar en is dus grafisch een beetje opgepoetst. Te koop op Steam of inbegrepen bij Game Pass.

Aug 25, 202143:44
Google en hardware: haat-liefdeverhouding

Google en hardware: haat-liefdeverhouding

Google kondigde een paar weken terug de Pixel 6 aan, voor later dit jaar en deze week de Pixel 5a, voor eerder dit jaar. Vreemd, verwarrend en exemplarisch voor het zwabberende hardwarebeleid van Google. Hoe zit dat?

Tips uit deze aflevering:

Film: First Cow, over een Chinese immigrant in het Amerika van 1820, die melk gaat stelen bij de eerste koe in de omgeving en alles wat daarop volgt. Prachtig gefilmd en geacteerd, met een eigen vibe en een dubbele laag. Je ziet de frontier eens van een onderbelichte kant, in plaats van kolonisten en cowboys, maar de sociale mechanismen van destijds zitten nog steeds in de Amerikaanse samenleving. Nu te zien in de bioscoop en op streamingdienst Mubi, later dit jaar waarschijnlijk ook on demand.

Serie: What If…?, een Marvel-animatieserie op Disney+ die letterlijk de vraag 'wat als?' stelt en beantwoord. Wat als niet Steve Rogers maar Peggy Carter het super soldier serum had gekregen? Wat als niet Peter Quill als kind werd ontvoerd en uitgroeide tot Star-Lord, maar T'Challa, de latere Black Panther? Erg vermakelijk, en wie weet een kijkje in het multiverse waar het Marvel Cinematic Universe steeds meer mee flirt.

Game: Wurdweb, een nieuwe game van de Nederlandse ontwikkelaars Aran Koning en Adriaan de Jongh, die we kennen van onder meer Hidden Folks. Wurdweb is een frisse variant op de kruiswoordpuzzel en de woordzoeker. Je krijgt een lijst met woorden, die moet je horizontaal of verticaal op een bord leggen en laten kruisen met de woorden die er al liggen. Zo oogt de game bekend en speelt het laagdrempelig, maar zit je voor je het weet toch makkelijk een uur te puzzelen. En dankzij een algoritme is ook geen puzzel hetzelfde. Wurdweb is exclusief te spelen op Apple Arcade, waar de game in één klap naar de eerste plek schoot in veel landen.

Aug 18, 202150:43
Vijf voor twaalf voor vouwtelefoons

Vijf voor twaalf voor vouwtelefoons

Samsung heeft nieuwe vouwtelefoons, smartwatches en oordopjes onthuld. In deze podcast bespreken we ze. Verder: blundert Apple met zijn nieuwe maatregel rond gevoelige beelden? Update: kijk ook onze eerste indruk van de nieuwe Samsung-vouwtelefoons.

Tips uit deze aflevering:

Serie: Swanenburg, een spannende dramaserie van de NPO rond een rijke familie met vier volwassen kinderen, die allemaal op hun eigen manier in de problemen komt. Boeiende opzet: elke vier afleveringen vertellen het verhaal vanuit het perspectief van één van die kinderen, de vier volgende vanuit een ander kind, enzovoorts. De 12 afleveringen staan op NPO Start.

App: Mohi. Een 'slow media community', als reactie op de vele advertenties en computergegenereerde suggesties op social media. Met de gratis app (iOS en Android) kan je je favoriete content bewaren en delen, en de highlights van anderen ontdekken. De focus van de app is voorlopig op Nederland.

Boek: A Wizard of Earthsea van schrijfster Ursula K. Le Guin. Een fantasy-boek uit 1968, maar zijn tijd ver vooruit. Decennia voordat Harry Potter werd bedacht, schreef Le Guin al over Sparrowhawk, een jonge tovenaar met een litteken die naar een toverschool gaat. Bovendien heeft de hoofdpersoon een donkere huidskleur, zeker toen niet gangbaar. Een spannend, groots verhaal in een prachtige fictieve wereld van allerlei eilandjes, met eigen gebruiken en eigen magische regels.

Serie: Clarkson's Farm op Amazon Prime Video – al eerder getipt in deze podcast. In het kort: Jeremy Clarkson (Top Gear, Grand Tour) heeft al jaren een boerderij die hij door een ander laat beheren. Nu besluit hij het zelf te gaan doen, niet gehinderd door enige kennis of ervaring. En dat is te merken: alles wat fout kan gaan, gaat fout en meer. Geestig, leerzaam en bij tijd en wijlen ook hartverwarmend. Een tweede seizoen is inmiddels goedgekeurd.

Niks missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aug 11, 202149:36
Halverwege 2021: de tech-trends en flops

Halverwege 2021: de tech-trends en flops

De zomervakantie staat voor de deur en dus maken we de balans op van het afgelopen half jaar. Wat waren de belangrijkste tech-trends tot nu toe in 2021? Geen zorgen: we zijn half augustus weer terug.

Kijk ook onze koopgids Bright Stuff met de gadgets die wij aanraden.

Tips uit deze aflevering:

Boek: Ruimte een roman van Walter van den Berg over over levensbepalende beslissingen en hun verstrekkende gevolgen, maar meer nog over de onderliggende oorzaken: waar ligt het daadwerkelijke begin van een drama?

Boek: Complotdenkers door Maarten Reijnders. Een boek over wat complotdenkers dat onlangs is bijgewerkt om ook de nieuwste complotten te benoemen, van QAnon tot coronacomplotten.

Boek: The Future Starts Here door John Higgs. Hij schreef dit in 2019, maar deze zomer kunnen we wel wat optimisme gebruiken. Zeker in de wereld van technologie, waar je elke dag met dystopische toekomstbeelden wordt geconfronteerd. Higgs biedt een persoonlijke blik op kunstmatige intelligentie, virtual reality, sociale media, science-fiction, klimaatverandering, Generatie Z en metamodernisme. Wetenschappelijk onderbouwd, maar hij vertelt het met persoonlijke voorbeelden en door te praten met mensen uit zijn directe omgeving. 

App: Brickit. Gooi je bak Lego-steentjes over de vloer, maak een foto met Brickit en machine learning vertelt je een paar seconden later welke stukjes je hebt en wat je daarmee kan bouwen. Je krijgt creatieve ontwerpen van de Brickit-community, en de app kan je zelfs aanwijzen waar nou dat ene kleine stukje ligt dat je niet kan vinden. Erg indrukwekkend, en nog gratis ook.

Jul 14, 202152:46
Elektrische auto's: de knapste en de flexibelste

Elektrische auto's: de knapste en de flexibelste

Er zijn de laatste weken weer veel toffe nieuwe elektrische auto's uitgekomen, waaronder de Hyundai Ioniq 5, de Volvo XC40 Recharge en de slimme deelauto Lynk & Co 01. We bespreken de nieuwe EV's met onze autokenner Rutger Middendorp. En ook private lease is in opkomst, maar is dat wel slim?

Kijk ook: review elektrische Citroën ë-C4.

Tips uit deze aflevering:

Podcast: Onmisbare uitvindingen van de podcast van Het Klokhuis. Sommige uitvindingen hebben de wereld veranderd, maar ze lijken inmiddels heel normaal. Het Klokhuis zet deze uitvindingen in het zonnetje zoals Het Klokhuis dat het beste kan, met leuke weetjes en veel humor. Leuk voor kinderen, maar eigenlijk voor iedereen.

App: Spotify voor Apple Watch werkt nu eindelijk ook in Nederland. De functie werd in mei al aangekondigd, maar was hier vervolgens nog niet beschikbaar. Sinds deze week dus wel, waardoor je muziek kan opslaan op je Apple Watch en met een setje draadloze oordoppen kan gaan wandelen of hardlopen, terwijl je telefoon thuis blijft.

Schoenen: Adidas 4DFWD, hardloopschoenen met een speciale zool uit de 3D-printer. Ze winnen niet per se de schoonheidsprijs, maar lopen wel erg soepel.

Film: The Tomorrow War op Amazon Prime Video. Tijdreizigers komen naar het verleden om nieuwe soldaten voor een oorlog in de toekomst te rekruteren.

Serie: Trying op Apple TV+. Een Britse comedyserie over een koppel dat graag kinderen wil, die niet kan krijgen, probeert te adopteren en zich daarom beter moeten voordoen dan ze misschien zijn. Grappig maar ook erg lief, met een positiviteit die doet denken aan die andere comedy-hit van Apple TV, Ted Lasso.

Volg ook ons YouTube-kanaal.

En meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Jul 07, 202101:01:13
'CoronaCheck: hoop verantwoordelijkheid voor één appje'

'CoronaCheck: hoop verantwoordelijkheid voor één appje'

Het afschalen van veel corona-maatregelen wordt mede mogelijk gemaakt door een app. Verschillende apps en sites en technologische initiatieven zijn het afgelopen jaar geprobeerd in de strijd tegen corona. Wat leverde dat op en waar staan we nu?

Tips uit deze aflevering:

Serie: Bright Bunch, waarin we op bezoek gaan bij innovatieve ondernemers. Zo komen we bij de maker van de prachtige houten platenspeler Wheel. Ook bezoeken we de 14-jarige ondernemer die LEGO-sets verhuurt en bezorgt. Bright Bunch maken we in samenwerking met Mercedes-Benz.

Film: Inside van Bo Burnham op Netflix. Een comedy-special van één van de eerste internet-comedians, helemaal alleen gemaakt tijdens de lockdown in coronatijd. Muzikaal sterk, hilarisch deprimerend, universeel persoonlijk, internetkritisch maar extreem meme-baar. Broodnodig cynisme die in je hoofd blijft zitten, op een positieve manier.

Trailer: Foundation, misschien wel de grootste productie tot nu toe van Apple TV+. De verfilming van het magnum opus van Isaac Asimov, een verhaal dat zich uitstrekt over honderden jaren en tal van planeten. De spil is de menselijke beschaving: kan die worden gered, als we weten dat het eindpunt in zich komt?

Meld je ook aan voor onze nieuwsbrief.

En volg ons op Instagram.

Jun 30, 202137:25
Windows 11: dit kunnen we verwachten

Windows 11: dit kunnen we verwachten

Microsoft onthult de nieuwste versie van Windows. Een testversie van Windows 11 is al uitgelekt en dat maakt een vooruitblik mogelijk. Welke vernieuwingen kan je verwachten? UPDATE: eerste indruk van Windows 11.  

Tips uit deze aflevering:

App: CrossOver, software waarmee het zonder tussenkomst van Windows mogelijk is om Windows-apps op een Mac te draaien, zelfs op een nieuwe Mac zonder Intel-chip. Werkt niet met alle apps en games, maar zeker een uitkomst voor minder zware software die niet bestaat voor macOS.

Speelgoed: Lego Luigi, ook in Lego-vorm heeft Mario nu een broer. De Lego Mario Bros. kunnen via bluetooth aan elkaar gekoppeld worden, wat samen spelen nog leuker maakt. Ook zijn er veel nieuwe sets, waarmee nog grotere en gevarieerdere levels te bouwen zijn.

Game: Lego Builder's Journey, een game die doet denken aan Monument Valley. Met Legoblokjes bouw je een pad waarop een zoon naar zijn vader kan lopen. Simpel maar prachtig vormgegeven, eerder al beschikbaar voor Apple Arcade, nu ook voor Nintendo Switch en pc.

Film: The Trip to Greece. Voor de vierde en laatste keer gaan acteurs en comedians Rob Brydon en Steve Coogan samen op reis om restaurants te reviewen. Dit keer gaan ze naar Griekenland. Naast de gebruikelijke vermakelijke dialogen en hilarische persiflages op prachtige locaties dus ook veel Griekse mythologie. De film is online te huur via onder meer Ziggo On Demand, Picl, Pathe Thuis en Lumiere.

Volg ons ook op YouTube.

Jun 23, 202143:07
Games van Nintendo en Xbox om naar uit te kijken

Games van Nintendo en Xbox om naar uit te kijken

Gamebeurs E3 is net achter de rug en dat betekent games, games en nog eens games. In deze podcast pikken we de opvallendste nieuwe games die zijn aangekondigd er voor je uit. 

Tips uit deze aflevering:

Battlefield-video's: de nieuwe trailer, de trailer naast de inspiratie en de reactie van de originele maker.

Serie: Clarkson's Farm op Amazon Prime Video. Jeremy Clarkson (Top Gear, Grand Tour) probeert het leven op de boerderij. Dat doet hij in geheel eigen stijl: lomp, verrassend en altijd grappig.

Video: De drones van Rijkswaterstaat. De laatste video in de reeks van Merijn, waarin hij de slimme technische kant van Rijkswaterstaat bekijkt. In deze nieuwste aflevering: drones. In de lucht om bruggen te inspecteren, maar ook op het water. Bekijk hier het hele project.

Serie: Lupin op Netflix. Het tweede deel van deze spannende Franse serie over een meestercrimineel die zich baseert op de fictieve Lupin. Charmant gespeeld door Omar Sy en het tweede deel begint zo spannend als het eerste eindigt.

Volg ook ons YouTube-kanaal.

Meld je ook aan voor onze nieuwsbrief.

Jun 16, 202135:30
WWDC: 'Die ouderwetse Apple-magie'

WWDC: 'Die ouderwetse Apple-magie'

Apple onthulde deze week tijdens de jaarlijkse WWDC-presentatie de nieuwe versies van iOS, macOS, iPadOS en meer. We pikken de krenten uit de pap: alle toffe nieuwe functies op een rij. En wat stelde teleur? 

Verder aandacht voor: Amazon-baas Jeff Bezos gaat de ruimte in, de nieuwe Sony-oordoppen en mogen Nederlandse scholen geen Google-diensten meer gebruiken?

Tips uit deze aflevering:

Muzieksite/app: Poolsuite.fm, een muziekdienst die totaal in de jaren 80 is blijven hangen. Met nieuwe zomerse muziek die op de 80's is geïnspireerd. De verschillende afspeellijsten vind je in een interface die zo is weggelopen van een oude Macintosh. Dat gaat heel ver: je komt voor de muziek, je blijft voor de sfeer en de interface.

Serie: Loki. De nieuwste Marvel-serie op Disney+ richt zich op Loki, de kwaadaardige broer van Thor. Althans, in de films ontdooit hij maar deze serie richt zich op de gemene Loki die we kennen uit de vroege Avengers-films. Hij ontsnapte met de Tesseract, nu zien we eindelijk wat er verder gebeurde.

Podcast: Leven volgens K. Schippers, deze aflevering van de Radio 1 Docs-podcast is een gesprek met schrijver K. Schippers door komiek Ronald Snijders. Schippers vertelt over diens ziekte, Laurel & Hardy, toeval, de geluiden in zijn hoofd en zijn misschien wel op handen zijnde verdwijning.

Eerste indruk: Sony-oordoppen WF-1000XM4.

Volg ons YouTube-kanaal.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Jun 09, 202157:14
Streamers zetten tv-zenders buitenspel?

Streamers zetten tv-zenders buitenspel?

De strijd tussen tv-zenders en streamers gaat een nieuwe fase in. Ook voor live-uitzendingen van sport moet je steeds vaker bij een streamingdienst zijn. Wat zijn de gevolgen voor de kijker? En wat is er in Nederland aan sport te zien in 4K-kwaliteit? 

Verder in deze podcast: de Nederlandse mega-claim tegen TikTok, universiteiten mogen studenten met software surveilleren en Xiaomi laadt een smartphone op in slechts 8 minuten.

Tips uit deze aflevering:

Artikel van Wired: Hoe kun je lekker gamen op een pc nu de prijzen van grafische kaarten door het dak gaan?

Serie: The Handmaid's Tale Seizoen 4 op Videoland.

Artikel van New York Times: waarom er wereldwijd tekorten zijn aan tal van producten.

Serie: Master of None op Netflix.

Lees ook het artikel over Viaplay met een overzicht van sport-uitzendrechten.

Volg ook ons YouTube-kanaal.

Ontvang onze nieuwsbrief.

Jun 02, 202143:24
'Smart Home is voor iedereen, niet alleen geeks'

'Smart Home is voor iedereen, niet alleen geeks'

Smart home wordt steeds slimmer en completer en dankzij de nieuwe standaard Matter wordt het binnenkort ook simpeler. Is de nieuwe gouden smart home-standaard goed nieuws? Dat en meer vragen we in deze podcast aan Fred Potter, de baas van het smart home-merk Netatmo.

PS. We zoeken nieuwe video-stagiairs: meld je hier aan.

Tips uit deze aflevering:

Serie: 1971, The year that music changed everything. Een achtdelige documentaire op Apple TV+ over de grote hoeveelheid hits die in 1971 verschenen. Muzikanten werden activistisch, spoorden mensen aan zich uit te spreken tegen bijvoorbeeld de Vietnam-oorlog en ander leed. Je ziet van heel dichtbij hoe het nieuws invloed had op muzikanten als Marvin Gaye en John Lennon, en hoe hun muziek weer invloed had op het nieuws.

Serie: Love, Death & Robots. Seizoen twee van deze afwisselende animatieserie staat op Netflix. Korte afleveringen, elke aflevering een nieuw verhaal van een andere maker. Centraal staat uiteraard elke keer weer een ander soort robot.

Podcast: Buiten de Muren van NTR. Een podcast waarin twee ex-gedetineerden worden gevolgd op weg naar een leven buiten de muren van de gevangenis. 

Ontvang ook onze nieuwsbrief.

May 26, 202140:39
Stroom Google-updates: deze vallen op

Stroom Google-updates: deze vallen op

Google onthulde tijdens zijn jaarlijkse event Google I/O weer een hoop nieuws: Android 12, veel slimme AI-functies en meer – we lopen de tofste dingen langs. Ook verbazen we ons over de nieuwe feature van Apple Music: lossless muziek.

Tips uit deze aflevering:

Boek: Ready Player Two, vervolg op het succesvolle verfilmde boek uit 2011. In een dystopisch 2045 zit de hele wereld in een grote VR-game omdat de wereld is verpest. Het eigendom van die enorme VR-game wordt als prijs aangeboden aan de winnaar van een soort speurtocht. Dat is het eerste boek: wat gebeurt er daarna? In november verscheen het vervolg, een verfilming is ook al aangekondigd.

Serie: Mythic Quest op Apple TV+. Een comedyserie in een kantoor, in dit geval een gamestudio. Niet realistisch wat betreft de weergave van hoe games gemaakt worden, wel des te herkenbaarder in zijn situaties op de werkvloer. Macht, waardering, irritaties: alles komt heel geestig voorbij. Het tweede seizoen is net begonnen, elke vrijdag is er een nieuwe aflevering.

Docu: Alma Matters, over de harde realiteit van studenten aan de meest gerenommeerde technische universiteiten van India, de Indian Institute of Technology (IIT). Jonge Indiërs dromen massaal ervan de nieuwe Sundar Pichai, de ceo van Google, te worden. Pichai studeerde aan zo’n IIT, veel Indiase tech-topmannen ook. Elk jaar zijn er 1,5 miljoen aanmeldingen voor 13 duizend plaatsen. Deze 3-delige docuserie geeft een blik achter de schermen, hoe zwaar het is daar te studeren in een omgeving waar alles draait om competitie.

Links:

Google Foto's: de nieuwe slimme functies die worden toegevoegd zoals Cinematic Moments waarbij AI een kunstmatig beeld kan maken dat tussen twee bestaande foto's ligt.

Project Starline: de experimentele 3D-videobeldienst van Google.

May 19, 202159:35
Dit vinden wij de beste smartphones

Dit vinden wij de beste smartphones

Onze koopgids Bright Stuff is weer vernieuwd. We bespreken de beste smartphones in elke prijsklasse, en blikken vooruit op de nieuwe laptops, tv's en oordoppen die we aan het testen zijn.

Tips uit deze aflevering:

Film: De Oost, een Nederlandse film van Jim Taihuttu over de Indonesische Onafhankelijksheidoorlog tussen 1946 en 1949, de politionele acties van de KNIL-troepen en in het bijzonder legerkapitein Raymond Westerling. Films over de Tweede Wereldoorlog zijn er al genoeg, dit conflict wordt een stuk minder belicht. Vanaf 13 mei op Amazon Prime Video.

Serie: TRECX, een absurdistische serie in de stijl van Jiskefet, met Jiskefet-oudgediende Michiel Romeyn in de hoofdrol. Bijna alleen maar vreemde sketches zonder duidelijke clou, een heerlijke mix van verbijstering en gekke humor. Te zien op Amazon Prime Video.

Podcast: Absolutely Mental, de nieuwe podcast van comedian Ricky Gervais die belt met neurowetenschapper en filosoof Sam Harris. Elke aflevering begint met vragen van Gervais die te maken heeft met de chaos van het moderne leven en de wetenschap daar achter. Zoals: waarom dromen we? Gaan robots ons vervangen? Waarom zijn we bang voor de dood? Hoe gaat onze beschaving eindigen? Zware thema’s op een lichte toon besproken, en leerzaam. Met de aanstekelijke lach van Gervais, daar krijg je nooit genoeg van. Deze podcast van elf afleveringen is betaald en kost 15 dollar.

May 12, 202139:16
Verliest Apple de slag om de App Store?

Verliest Apple de slag om de App Store?

De Apple App Store ligt onder vuur: de Europese Commissie beschuldigt Apple van machtsmisbruik en in de VS is de rechtszaak van Epic tegen Apple van start gegaan. Hoofdonderwerp in beide zaken: de grip van Apple op de App Store, en de kosten die dat voor apps met zich meebrengt. Zijn die zaken nog wel in balans?

Tips uit deze aflevering:

Serie: The Bad Batch op Disney+. Een animatieserie, spin-off van The Clone Wars die zich richt op een groepje bijzondere klonen. De buitenbeentjes hebben genetische afwijkingen en gaan een stuk minder volgens de regeltjes te werk dan hun broers in wit uniform.

Podcast: The Friendship Onion met Dominic Monaghan en Billy Boyd: de acteurs die Merry en Pippin speelden in de Lord of the Rings speelden. Nu, 20 jaar later, kijken ze samen in een podcast terug en spreken ze ook met andere acteurs en castleden over de opnames van de legendarische trilogie.

Podcast: Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam. Een podcast over de oorlog, de jodenvervolging en het verzet in Amsterdam. Verhalen en herinneringen van mensen die als kind de oorlog meemaakten of van familieleden. Gemaakt in opdracht van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité en het Joods Cultureel Kwartier.

May 06, 202142:31
'E-bikes zijn nu spannender dan ooit'

'E-bikes zijn nu spannender dan ooit'

Het aanbod e-bikes is enorm gegroeid terwijl de vraag zeer snel is gestegen. We bespreken met onze e-bike-expert David Lemereis de trends rond elektrische fietsen. En in onze koopgids Bright Stuff raden we deze zes e-bikes aan.

Elektrische fiets kopen? Bekijk de verschillen tussen e-bikes.

Tips uit deze aflevering:

Boek: The Code Breaker, het nieuwste boek van Steve Jobs-biograaf Walter Isaacson. Vertelt op een begrijpelijke manier over CRISPR, stukjes code die in DNA zitten. Door die code te ontcijferen, kan het menselijk gen worden aangepast. Dat biedt grote mogelijkheden; CRISPR is bijvoorbeeld gebruikt bij de ontwikkeling van het COVID19-vaccin van Pfizer. Het boek richt zich op scheikundige Jennifer Doudna, die in 2020 de Nobelprijs voor de Scheikunde won voor haar ontdekkingen rond CRISPR.

Film: The Mitchells vs. The Machines, een animatiefilm over een moderne familie die het opeens moet opnemen tegen een wereldovername van robots. Gemaakt door regie-duo Phil Lord een Christopher Miller, bekend van Cloudy with a Chance of Meatballs, The Lego Movie en 21 Jump Street. Grappig is het dus sowieso, vanaf 30 april te zien op Netflix.

Serie: For All Mankind op Apple TV+. Een ruimte-serie in een alternatief universum, waarin niet de Amerikanen maar de Russen als eerste op de maan landden. En dus gaat de space race door, met alle gevolgen en technische ontwikkelingen van dien. Slim, spannend en meeslepend. We tipten de serie al eerder, nu is het tweede seizoen ten einde en de seizoensfinale is één van de sterkste van de afgelopen tijd.

Film: Nomandland, de winnaar van de Oscars voor beste film, beste regie en beste vrouwelijke hoofdrol. Een film van de Chinese regisseur Chloé Zhao met Frances McDormand als moderne nomade die door Amerika trekt in een busje. Vanaf 30 april te zien op Disney+.

App: Moofer, de app die we bespraken bij het e-bike-onderdeel. Biedt VanMoof-eigenaren meer opties dan de officiële app, zoals de mogelijkheid om op eigen risico de hogere snelheid weer in te schakelen. Kost een tientje voor iPhone en Android

Zet de bel aan op ons YouTube-kanaal om niks te missen..

Apr 29, 202159:08
Apple-event: grote upgrades voor iMac en iPad Pro

Apple-event: grote upgrades voor iMac en iPad Pro

Apple onthulde tijdens zijn lente-presentatie veel nieuwe gadgets: de nieuwe iMac (in 7 kleuren), iPad Pro, Apple TV, de langverwachte bluetooth-trackers AirTags, en nog meer. We praten je bij. Kijk ook onze video.

Tips uit deze aflevering:

Docu: Greta Thunberg - A Year to Change the World van de BBC. Deze docuserie volgt de 18-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg. Je ziet haar bijvoorbeeld bij het Wereld Economisch Forum in Davos, waar ook Trump aanwezig was. Een bijzonder contrast. Ook bezoekt ze - reizend per trein en boot - allerlei wetenschappers, politici en bedrijven die werken aan oplossingen voor het klimaat. Maar ze ontmoet ook mensen die hun baan verloren door de klimaatproblematiek, zoals Poolse mijnwerkers.  

Dienst: Stapel-Gek, een verhuursite voor LEGO-sets. Want het bouwen is uiteindelijk toch het leukste onderdeel, maar de grootste LEGO-sets zijn niet goedkoop. Stapel-Gek is opgezet door een 14-jarige scholier, sets kunnen worden opgehaald of worden bezorgd in een radius van 100 kilometer rond Nijmegen.

Film: Wolfwalkers op Apple TV+. Een prachtige animatiefilm van de Ierse studio Cartoon Saloon, bekend van The Secret of Kells en Song of the Sea. Veel delen van de film zijn nog ouderwets handgetekend en dat zie je: Wolfwalkers is betoverend.

Apr 21, 202101:02:46
Apple vs. Facebook: geen trek in tracking?

Apple vs. Facebook: geen trek in tracking?

Apps op iOS moeten gebruikers na de volgende update, iOS 14.5, vragen of ze hen mogen tracken. Apps en sites kunnen gebruikers dan niet meer ongevraagd en ongemerkt volgen, zo is de bedoeling. Facebook en allerlei andere bedrijven zijn daar boos over. Wat is er aan de hand? En wat voor gevolgen kan dit beleid van Apple hebben? 

Tips uit deze aflevering:

Video: Apple CarPlay vs. Android Auto. Merijn en Harm leggen Apple CarPlay en Android Auto naast elkaar, nu die tweede eindelijk officieel beschikbaar is in Nederland. Wat heb je er aan, wat zijn de overeenkomsten en de verschillen, en welk autosysteem is het beste?

Docu: The Painter and the Thief. Deze docu begint met de diefstal van twee schilderijen uit een galerie in Oslo. De twee dieven worden uiteindelijk gepakt, maar de schilderijen zijn weg: de dieven herinneren zich door drugsgebruik niet waar ze zijn. De kunstenares vraagt echter een van de dieven voor haar te poseren, waarna een hechte vriendschap ontstaat, en zich een bizar verhaal ontspint. De film, die op de shortlist voor een Oscar staat, is tot 27 april gratis online te kijken bij het Duitse Arte. Later dit jaar ook in Nederland in de bios.

Artikel: Worden kleine ondernemers de dupe van het strengere trackingbeleid van Apple?

App: Adelee, een berichten-app van Nederlandse makers, speciaal bedoeld voor twee mensen. Je kan dus maar één ontvanger toevoegen, bijvoorbeeld je partner. Daar is de app ook wel op toegespitst. Je kan lijstjes maken van allerlei onderwerpen zoals boodschappen of interieurideeën. Ook is er een gedeeld foto-album, handig om al die foto’s van je kinderen of huisdier overzichtelijk bij elkaar te houden. De berichten zijn nog niet end-to-end versleuteld, dat komt nog. Adelee is er ook alleen nog voor iOS.

Apr 14, 202146:24
'Hé Siri, waar is m'n VanMoof?'

'Hé Siri, waar is m'n VanMoof?'

Apple geeft derde partijen toegang tot zijn grote zoeknetwerk. Dat lijkt een kleine functie, maar heeft stiekem toch meer voeten in de aarde. 

Ook in het technieuws deze week: LG stopt met maken van smartphones, T-Mobile stort zich op glasvezel en de grote update voor Apple-gamedienst Arcade.

Tips uit deze aflevering:

Podcast: Bestemming 2032, een podcast van ABN Amro gemaakt door voormalige Bright-collega’s Anic van Damme en Miriam van ‘t Veer. Over future food, de doe-het-zelf-huisarts, het cyberkantoor, de stad als service en dergelijke onderwerpen.

Serie: Invincible op Amazon Prime. Superheldenserie gebaseerd op een comic die weer overduidelijk is afgeleid van de DC-helden, met varianten op Batman, Superman, Wonder Woman en meer. Verhaal draait om de zoon van de soort van Superman, die net zijn eigen krachten begint te ontwikkelen. De serie is erg gewelddadig en de cast zit vol bekendheden, zoals JK Simmons, Seth Rogen, Sandra Oh en Gillian Jacobs.

Artikel: Godzilla and Kong keep growing. But they’re no match for physics. Wired duikt in de natuurkunde achter enorme vechtende wezens uit bioscoopfilms. Binnenkort verschijnt GodGodzilla vs. Kong, waarin 's werelds grootste reptiel en 's werelds grootste aap het tegen elkaar opnemen. Wat zouden ze wegen, en kan je dan nog wel hard slaan? Wired heeft het precies uitgezocht.

Documentaire: Louis Theroux - Shooting Joe Exotic. Louis Theroux belooft je het 'ware verhaal' achter de Netflix-hit Tiger King. Hij bezocht tien jaar geleden voor een van zijn BBC-docu's al 'Tiger King' Joe Exotic en ontdekte ijzingwekkende opnames die nooit werden uitgezonden. Hoewel Theroux zelf niet mocht praten met Joe Exotic, die 22 jaar celstraf kreeg voor het inschakelen van een huurmoordenaar, maakt de docu de belofte toch grotendeels waar.

Volg ook ons YouTube-kanaal.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Apr 08, 202135:41
'Data kan verkeersongelukken voorspellen'

'Data kan verkeersongelukken voorspellen'

Deze aflevering is gemaakt in samenwerking met Rijkswaterstaat. We praten met Stijn van Balen, die werkt voor het Datalab van Rijkswaterstaat dat de schat aan informatie van het agentschap op allerlei innovatieve manieren toepast.

Tips uit deze aflevering:

Podcast: Hardcore History, een podcast met urenlange afleveringen over grote gebeurtenissen en periodes uit de geschiedenis.

Podcast: In Strange Woods, over de verdwijning van Jacob Wells in een groot bos in 2015. Het verhaal heeft een spannend plot. Maar wat het leukste is aan deze podcast is dat het een musical is. Klinkt vreemd, maar het is verrassend leuk.

Game: Cozy Grove op Apple Arcade. Een game waarin je kampeert op een eiland vol geesten van diertjes. Het is wel gezellig op het eiland, waar je door de geestjes op pad wordt gestuurd. Het heeft iets weg van Animal Crossing, in zijn zorgeloze opzet.

Serie: Upload op Prime Video, een comedyserie over een virtueel hiernamaals. De hemel bestaat dus, maar is door een bedrijf gemaakt en alles kost geld. Grappig, en naarmate de serie vordert nog spannend ook.

Genoemde aflevering van Black Mirror: San Junipero, aflevering 4 van het derde seizoen van de serie.

Genoemde site: bestwelsnel.nl

Mar 28, 202136:53
'Grote hacks zijn soms net James Bond-films'

'Grote hacks zijn soms net James Bond-films'

Deze week heeft de Bright Podcast een gast: onderzoeksjournalist Hans Klis vertelt over zijn nieuwe luisterboek 'Gehackt!', dat gaat over de grootste cyberaanvallen van de 21e eeuw.

Tips uit deze aflevering:

Video's: De Slimste Tuin van Nederland, een driedelige serie waarin Erwins tuin volledig slim wordt gemaakt. Aanstaande maandag verschijnt de eerste aflevering op het YouTube-kanaal van Bright, in april volgt een tweede aflevering en de derde komt in mei. Ook te zien bij Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven op RTL 4.

Film: Coded Bias, een documentaire met de verhalen van mensen die zijn getroffen door schadelijke technologie. Kunstmatige intelligentie als gevaar voor de burgerrechten. Centraal staat het verhaal van een onderzoeker aan de MIT-universiteit, die ontdekte dat veel gezichtsherkenning-technologie niet reageert op haar huidskleur. De film is gratis te streamen via Nxt Museum, tot en met zaterdag 27 maart, door deze code te gebruiken: NXTCB751.

Serie: Tiny World, een prachtige natuurdocumentaire op Apple TV+ over het kleinere leven in de jungle, op de savanne en in de eigen achtertuin. Schitterend in beeld gebracht, leerzaam en soms grappig. Er zijn vijf afleveringen van rond de 30 minuten.

Ontvang ook de Bright Nieuwsbrief

Mar 24, 202149:37
NFT-cryptokunst: miljoenen voor een jpeg?

NFT-cryptokunst: miljoenen voor een jpeg?

De NFT, kort voor 'non-fungible token', is enorm in opkomst. Het is een manier om met cryptotechnologie digitale kunstwerken uniek en herleidbaar te maken, waardoor mensen plots duizenden tot miljoenen euro's overhebben voor een afbeelding. Hoe zit dat? En wat zijn de problemen met deze technologie?

Volg ook onze updates over NFT's

Tips uit deze aflevering:

App: Wombo.ai, waarmee je een foto omtovert tot een zingende video. Niet altijd even overtuigende deepfake, wel heel grappig en gratis voor zowel Android als iOS.

Serie: The One op Netflix. Wat als een bedrijf de perfecte liefdesmatch kon vinden op basis van DNA? Om zo'n datingservice draait The One, en die vraag leidt tot allerlei intrige en spanning.

Game: FIFA 21 voor Stadia, de spelcomputer in de cloud van Google. De paar maanden oude voetbalgame kost op Stadia nog maar 2 tientjes. En ook Stadia is in de aanbieding: de controller en een Chromecast Ultra kosten nu samen 60 euro, minder dan een Chromecast Ultra los.

Niks missen? Ontvang onze nieuwsbrief.

Mar 18, 202135:25
Verkiezingen 2021: wat zeggen de partijen over tech?

Verkiezingen 2021: wat zeggen de partijen over tech?

De Tweede Kamerverkiezingen zijn er bijna. Hoe staan de partijen tegenover technologie, en waar kun je terecht om daar meer over te weten te komen?

Bekijk hier ons overzicht van tech-kieswijzers en artikelen met meer informatie over hoe de partijen over technologie denken.

Tips uit deze aflevering:

App: Dispo, waarin je foto's maakt op digitale rolletjes. Die zijn pas de volgende ochtend te bekijken, zodat je wat meer in het moment leeft. Rolletjes kun je openbaar delen op je profiel of privé houden en eventueel delen met vrienden. Nu nog alleen voor iPhones en met een wachtrij, al kunnen vrienden je uitnodigen.

Serie: Star Trek Lower Decks op Amazon Prime. Een komische animatieserie die ingaat op de vraag: wat spookt de rest van de bemanning van de ruimteschepen in Star Trek eigenlijk uit? De hoofdrolspelers hangen de held uit, maar wat doet de rest?

Serie: The Next E-Talent Team Gullit op Videoland. De grootste talenten in de voetbalgame FIFA strijden in een afvalrace om een plek in het e-sportsteam van Ruud Gullit. Ze worden niet alleen op hun skills in de game getest, ook hun topsportmentaliteit, sociale vaardigheden en omgang met de media tellen mee. E-sporter worden, er komt heel wat bij kijken...

Video: Zelfvarende binnenvaartschepen: Net als auto's gaan ook schepen in de toekomst zelfstandig varen. Bright mocht alvast mee met een schip dat zelf de weg weet op het water en kilometers kan varen zonder dat de kapitein hoeft in te grijpen. Met de komst van dit soort schepen moet Rijkswaterstaat ook bruggen en sluizen aanpassen, zodat die objecten kunnen communiceren met die zelfvarende schepen.

Mar 10, 202139:59
Elektrische auto's: straks vooral Chinees?

Elektrische auto's: straks vooral Chinees?

Nieuwe Chinese automerken schieten uit de grond, elektrisch uiteraard. Nu nog vaak onbekend, maar rijden we over tien jaar misschien overwegend in Chinese auto's?

Tips uit deze aflevering:

Auto: Fiat 500e, de elektrische Fiat 500. Volgende week te zien in een video van Rutger. Tipje van de sluier: het is een heel leuk autootje.

Podcast: Sideways, een podcast van de BBC waarin journalist Matthew Syed de verrassende herkomst van bekende fenomenen onderzoekt. Bijvoorbeeld: het Stockholmsyndroom. De vrouw voor wie die term ooit werd bedacht, is het helemaal niet eens met de omschrijving.

Game: Maquette, een indie-game met prachtige levels, waarin je zelf de maquette ziet staan waarin je ook rondloopt. Doet leuke dingen met dat vreemde gegeven, en vertelt ondertussen een mooi verhaal. Voor PlayStation 4 en 5 en pc, kost 15-20 euro en is voor PS+ gebruikers op PS5 in maart gratis.

Mar 04, 202153:12
Laptops zijn weer spannend

Laptops zijn weer spannend

Laptops zijn in de basis altijd hetzelfde: een scherm en een toetsenbord met een scharnier ertussen. Wel is de rol van de laptop de laatste jaren veranderd, en innovatie brengt dat nog een stap verder. Van de andere kant: is saaier voor een laptop niet juist beter? We bespreken de nieuwe laptops die we aanraden in onze koopgids.

In het technieuws deze week: Spotify krijgt een abonnement met betere audiokwaliteit (hoor jij het verschil?), tekort PlayStation 5 duurt nog maanden en Star beschikbaar op Disney+.

Tips uit deze aflevering:

Chrome-extensie: Audiblogs. Geen zin of tijd om een lang Engelstalig artikel te lezen? Je kan er naar luisteren, door ze met één klik door te sturen naar je favoriete podcast-app. Daar leest een computerstem de artikelen aan je voor. De audio komt als RSS-feed in elke podcast-app binnen. Het werkt ook wel in het Nederlands, maar dan klinkt de stem minder goed.

Video: De relatie tussen de VS en China uitgelegd op basis van een aantal simpele stellingen, door een professor die er alles vanaf weet. De relatie tussen de landen is belangrijk op techgebied: veel populaire gadgets zijn een samenkomst van Amerikaanse en Chinese arbeid.

Docu: Força Koeman op Videoland. Een driedelige docu waarin we de familie Koeman volgen, terwijl Ronald coach van FC Barcelona wordt. Boeiende, persoonlijke inzichten in misschien wel de meest begeerde trainersbaan.

Serie: For All Mankind op Apple TV+. Een ruimtevaartserie die een alternatieve geschiedenis vertelt. Namelijk: wat als de 'space race' tussen de Amerikanen en Russen nooit zou zijn gestopt? Een boeiende gedachte die in tot in detail wordt uitgewerkt in deze sterke, spannende serie waar het tweede seizoen net van begonnen is. Met zelfs een Nederlands tintje.

Volg Bright op Clubhouse: onze username is brightnl 

Niks missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Feb 24, 202142:34
Clubhouse: is de babbel-app meer dan een hype?

Clubhouse: is de babbel-app meer dan een hype?

Clubhouse: een nieuw, snelgroeiend sociaal platform dat draait om samen kletsen met alleen maar geluid. Hoe werkt het? Waarom is het nu zo populair? En is het toekomstbestendig?

Clubhouse bestaat sinds april 2020, maar pas sinds een paar weken zit de groei er echt in. Wat de app precies is, en vooral wat er leuk aan is, bespreken we in deze Bright Podcast, met onder meer Bright-freelancer Rutger Middendorp. Hij is enthousiast gebruiker van Clubhouse. Ook in deze aflevering: wachtwoordmanagers, PlayStation-controllers en iPhone 13-geruchten.

Tips uit deze aflevering:

Serie: Trying op Apple TV+. Een comedyserie over een koppel dat een baby wil adopteren, maar hun vreemde leven en rare vrienden maken alles nogal ingewikkeld.

Game: Super Mario 3D World + Bowser's Fury, een heruitgave van de Wii U-game Super Mario 3D World, op zichzelf al een uitstekende Mario-game. Uitgebreid met Bowser's Fury, een soort korte apenwereld-versie van Mario: verrassend, vernieuwend. Samen een leuk pakket, kost 59,99 euro. Extra tip: Switch Online-gebruikers kunnen voor 99 euro een voucher kopen, die goed is voor twee nieuwe Switch-games.

Tijdschrift: Wired, de nieuwste editie draait om een voorpublicatie van het boek 2034, dat vooruitblikt op een oorlog tussen de VS en China. Ook online te lezen, het hele boek verschijnt op 9 maart.

Podcast: From the Oasthouse: The Alan Partridge Podcast, een luisterboek dat draait om de fictieve podcast van Alan Partridge, het bekendste typetje van comedian Steve Coogan.

Niks missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons ook op Facebook en Twitter

Feb 17, 202152:24
Is Stadia rijp voor het Google-kerkhof?

Is Stadia rijp voor het Google-kerkhof?

Google sloot na nog geen anderhalf jaar zijn eigen gamestudio voor Stadia-spellen. Een teken aan de wand, of een verstandige koerswijziging?

Tips uit deze aflevering:

Netflix-films: Erwin bekeek een aantal van de nieuwe films op Netflix, met wisselend resultaat. Space Sweepers, een Koreaanse scifi film: heel weird. The Dig over een amateur-archeoloog (Ralph Fiennes), was wel oké, lekker Brits. Actiefilm Outside the Wire met Anthony Mackie (The Falcon uit MCU), eindoordeel volgt later. En dan de nieuwste: News of the World, een western van Paul Greengrass met Tom Hanks.

Muziek: playlists met fijne, rustige muziek om bij te werken of te leren: lofi hip hop music, de bekendste, zowel op Spotify als Apple Music, BEATstrumentals op Apple Music en Chill Beats Music op Spotify en Apple Music.

Artikel: Apple Is the $2.3 Trillion Fortress That Tim Cook Built, over hoe Apple door topman Tim Cook probleemloos langs alle obstakels op de weg laveerde, met een nadruk op de Trump-jaren die net achter de rug zijn. Veel leuke anekdotes.

Feb 10, 202147:58
Tv-pakket: stiekem best duur

Tv-pakket: stiekem best duur

Steeds meer Nederlanders willen hun tv-abonnement opzeggen. Wat scheelt dat per maand, en is het eigenlijk wel zo makkelijk gedaan?

Tips uit deze aflevering:

Muziek: LEGO White Noise, achtergrondgeluid voor tijdens het leren, werken of relaxen. Niet van de natuur, maar van allerlei LEGO-geluiden. Vreemd, maar verrassend rustgevend.

Films: Marvel Cinematic Universe in chronologische volgorde. Disney+ heeft in zijn Marvel-kanaal al zijn superheldenfilms op verschillende manieren gerangschikt, waaronder een playlist op chronologische volgorde, met als eerste Captain America. Leuke manier om te kijken, en er vallen allemaal nieuwe dingen op.

Film: Locke, een film uit 2013 met Tom Hardy die zich volledig afspeelt in de auto van de hoofdpersoon.

Game: Control Ultimate Edition, de mysterieuze thrillergame uit 2019 is opnieuw uitgebracht voor de PlayStation 5 en Xbox Series X/S. Nu met 4K 60fps, of 30fps met raytracing. Beide opties zijn een enorme verbetering, de dlc zit er nu bij inbegrepen en voor consolegamers is dit veruit de beste versie om te kopen. In februari bovendien gratis op PS+, ook te koop voor Xbox.

Video: Hoe slimme algoritmes Nederland minder zout maken. Zonder maatregelen zorgen grote zeesluizen ervoor dat veel zout water Nederland binnenstroomt. Slimme software helpt de bedienaars de sluizen op het juiste moment open en dicht te doen. Merijn legt je uit hoe dat werkt.

Feb 03, 202134:26
Hoe TikTok Nederland verovert

Hoe TikTok Nederland verovert

Het gebruik van TikTok in Nederland is explosief gestegen. Heeft dat gevolgen voor andere sociale media? En wat kan TikTok leren van de fouten van de concurrenten? Deze week praten we je bij over alle trends rond sociale media, want dankzij een nieuw onderzoek is duidelijk hoe het gebruik van sociale media in Nederland is veranderd het afgelopen jaar.

Tips uit deze aflevering:

Game: Ghost of Tsushima, een PlayStation 4-game waarin je als één van de laatst overgebleven samoerai strijdt tegen het Mongoolse Rijk. Prachtige omgevingen, schitterende lichtval en uitdagende zwaardgevechten.

App: Tweetbot 6, de nieuwste versie van één van de populairste Twitter-apps van weleer. Twitter maakte het zulke apps de afgelopen jaren moeilijk, waardoor ze veel minder bruikbaar werden. Dat wordt nu langzaamaan teruggedraaid, en Tweetbot 6 laat zien hoe mooi en snel een Twitter-app in 2021 kan zijn.

Film: Jexi op Amazon Prime Video. De slechte comedyversie van scifi-film 'Her' over virtuele assistent met eigen wil. Telefoonverslaafde jongen (gespeeld door Adam Devine, bekend van onder meer de serie Workaholics) krijgt een nieuwe telefoon met een nieuwe virtuele assistent die hem moet helpen afkicken die helpt weer een leven te krijgen en die vervolgens jaloers wordt. Kijk dit als je even wat 'luchtigs' nodig hebt.

Video: Hoe slimme algoritmes Nederland minder zout maken. Zonder maatregelen zorgen grote zeesluizen ervoor dat veel zout water Nederland binnenstroomt. Slimme software helpt de bedienaars de sluizen op het juiste moment open en dicht te doen. ;

Jan 27, 202148:55
Avondklok-amusement: de films, series en games van 2021
Jan 20, 202152:33
Eerste Indruk: Galaxy S21 en het beste van CES 2021

Eerste Indruk: Galaxy S21 en het beste van CES 2021

De Samsung Galaxy S21 is onthuld, wij probeerden 'm al even. Luister om te horen wat we er van vinden, en voor alle hoogtepunten van de overvolle virtuele techbeurs CES 2021.

Tips uit deze aflevering:

Podcast: Groene Oren, een podcast van Staatsbosbeheer waarin bekende acteurs en cabaretiers de rol aannemen van wilde dieren uit de Nederlandse natuur. Zo hoor je ook eens van de dieren zelf wat ze er van vinden. Interviewer is Chris Bajema van de podcasts ‘Man met de microfoon’ en ‘Lockdown’ en ook veel van de dieren komen je vast bekend voor…

Serie: Modern Family, nog steeds een van de beste sitcoms van de afgelopen tien jaar. Het elfde en laatste seizoen staat nu op Netflix.

Achtergrondverhaal: waarom Spotify de laatste tijd zo inzet op podcasts, op Bloomberg Business.

Serie: Lupin, een Franse serie waarin het personage van hoofdrolspeler Omar Sy (Intouchables) zich laat inspireren door de fictieve meesterdief Arsène Lupin. Net zo charmant zet hij de grootste, meest onmogelijke diefstallen op, maar natuurlijk is er meer aan de hand. Snel, grappig en erg spannend: de eerste vijf afleveringen staan nu op Netflix.

Jan 14, 202151:23
Verwacht in 2021: nieuwe tv's, telefoons en gadgets voor thuis

Verwacht in 2021: nieuwe tv's, telefoons en gadgets voor thuis

We blikken vooruit op de innovatieve nieuwe tv's die komende week tijdens de techbeurs CES worden onthuld, de aankondiging van de nieuwe smartphones van Samsung (ook volgende week al) en meer gadgets die inspelen op deze corona-tijden.

Tips uit deze aflevering:

Serie: Big Brother 2021, de oudste Nederlandse reality-serie is terug. Opnieuw worden mensen opgesloten in een huis, maar de buitenwereld is in de tussentijd zo veranderd dat het programma met hetzelfde recept toch heel anders werkt. Dagelijks te zien op RTL 5 en de hele dag live op Videoland.

Film: Soul van Pixar, te zien op Disney+. Een film die de zin van het leven en het hiernamaals behandelt op de bekende luchtige maar toch niet kinderachtige Pixar-manier. Mooi, grappig en met een sterke jazz-soundtrack.

Muziek: De grootste hits van de Britse muziekpioniers The KLF, een van de populairste acts van begin jaren 90, verschenen op 1 januari officieel op internet, waaronder YouTube en Spotify. Na meerdere nummer 1-hits stopte het duo in 1992 helemaal: alle muziek werd van de markt gehaald. The KLF trok daarna de aandacht door als kunstproject 1 miljoen Britse pond te verbranden. Het laatste kunstproject van het duo is The People’s Pyramid.

Jan 06, 202140:02
Bright-jaaroverzicht van 2020

Bright-jaaroverzicht van 2020

2020 was in alle opzichten een bijzonder jaar, maar tjokvol tech zat het sowieso. Dat hadden we begin dit jaar niet verwacht, maar we hoefden ons niet te vervelen. We kijken terug op techjaar 2020.

Tips uit deze aflevering:

Film: The Midnight Sky, een Netflix-film door en met George Clooney, als zo'n beetje de laatste man op aarde na een wereldwijde catastrofe.

Films: Home Alone 1 en Home Alone 2, twee van de leukste kerstfilms. Komen normaal gesproken jaarlijks op tv, maar voortaan niet meer. Ze staan nu op Disney+, maar zijn ook te huur en te koop via diensten als iTunes. Genoeg manieren om de traditie in ere te houden dus.

Gadget: Netgear Nighthawk M5 5G, de ultieme mobiele internethub, voorzien van 5G en WiFi6, voor de snelste draadloze verbindingen.

Bordspel: Ticket to Ride, waarbij je zelf je eigen spoorlijn moet aanleggen. Speelt als een combinatie tussen Risk en Catan.

Video: in deze aflevering zit een fragment van Vox Pop, waarin mensen de vraag krijgen wat zij van 2020 vonden: raar dus.

Dec 23, 202055:44
Moet Big Tech bang zijn voor Europa?

Moet Big Tech bang zijn voor Europa?

Europa wil meer grip krijgen op grote techbedrijven zoals Facebook, Google, Apple en Amazon. Die riskeren gigantische boetes als ze zich niet houden aan nieuwe regels die de Europese Commissie deze week heeft gepresenteerd. We praten erover met Europarlementariër Paul Tang.

Tips uit deze aflevering:

Game: Among Us, een game die niet eens dit jaar verscheen maar wel dit jaar erg populair werd. Nu ook beschikbaar voor Nintendo Switch. Speel met vrienden of vreemden en kom erachter wie de imposter is.

App: Wikiloc: vind de beste wandelroutes in je omgeving, rechtuit of juist in een cirkel zodat je altijd bij het begin uitkomt. Ook goed voor routes voor een heleboel andere sporten.

Game: Wild Rift, de mobiele versie van League of Legends, is sinds deze week beschikbaar voor iOS en Android.

Game: Alba: A Wildlife Adventure, een gezellige, zomerse game van de makers van Monument Valley. Je loopt over een eiland, maakt foto's van de dieren en voert gesprekjes met bewoners. Speelbaar op iOS via Apple Arcade, en op pc te koop op Steam. Komt in het voorjaar ook naar de Nintendo Switch.

Interview: Versneld carrière maken met een andere blik. Voorkomen dat de instroom van zout zeewater via een nieuwe zeesluis te ver landinwaarts stroomt, lijkt mijlenver verwijderd van de studie Geschiedenis en Staatsrecht. Maar niets is minder waar, vertelt informatieanalist Laurens Niereisel.

Dec 16, 202049:46
Smart home: werkt alles eindelijk samen?

Smart home: werkt alles eindelijk samen?

Smart home is door corona hard in populariteit gegroeid, maar het aanbod is verwarrend en de samenwerking tussen gadgets blijft grillig. We maken de balans op: hoe staat smart home er nu bij?

Tips uit deze aflevering:

Films: de Lord of the Rings-trilogie is opnieuw uitgebracht in 4K, met aangepaste kleurcorrectie en opgevijzelde special effects. Verkrijgbaar op 4K Blu-ray, de digitale verkrijgbaarheid van de films is nog onduidelijk.

Film: Godfather Coda: The Death of Michael Corleone, staat nu op alle on-demand huurplatforms zoals Apple TV, Pathe Thuis, Amazon (5 euro). Dit is Coppola’s re-edit van het vaak bekritiseerde derde deel van The Godfather, in betere beeldkwaliteit, een stuk korter en met een ander eind.

Game: Cyberpunk 2077, misschien wel meest gewilde game van het jaar, die na meermaals uitstellen nog op de valreep van 2020 verschijnt. Een futuristische openwereldgame in een dystopische stad vol cyborgs en met Keanu Reeves als belangrijk personage. Verkrijgbaar voor pc, Xbox One, PS4 en Stadia, en ook speelbaar op PS5 en Xbox Series S en X. De nieuwste consoles krijgen volgend jaar een gratis update met verbeterde graphics.

Serie: Buurman & Buurman, het nieuwste seizoen 'Winterpret' staat nu op Netflix. Leuk voor wie kinderen heeft, maar voor volwassenen stiekem ook nog steeds erg vermakelijk. Nog steeds met dezelfde stemmen van Kees Prins en Siem van Leeuwen.

Genoemd in deze aflevering: de slimme lampen van Lidl en van de Action.

Praat mee op onze Discord-server.

Niks missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dec 09, 202046:33
Pakketperikelen: bezorgen moet beter

Pakketperikelen: bezorgen moet beter

We bestellen steeds meer online, maar op de bezorging is nog een hoop aan te merken. In de Bright Podcast van deze week bespreken we manieren waarop het voor de klant én de bezorger beter kan.

Tips uit deze aflevering:

Series: Star Wars The Clone Wars en Star Wars Rebels, allebei op Disney+. Deze Star Wars-verhalen worden eindelijk verder uitgediept in The Mandalorian. Tot nu toe nog niet cruciaal om het verhaal te begrijpen, maar het geeft wel een toffe achtergrond. Laat je niet afschrikken door het uiterlijk: deze series doen wel hele toffe dingen met Star Wars.

Podcast: Bill Gates and Rashida Jones Ask Big Questions, waarin Bill Gates samen met actrice Rashida Jones bekendheden ondervraagt over belangrijke vraagstukken. In de eerste aflevering is de Amerikaanse topviroloog Anthony Fauci te gast. Te beluisteren op onder meer Apple Podcasts en Spotify.

Dienst: Apple Pay is nu ook te gebruiken met credit cards van ING. Eerder kon de betaaldienst al gebruikt worden met creditcards van Rabobank. Apple Pay kan dan online gebruikt worden bij sites die geen debit-betalingen via Apple Pay accepteren. Ook kan de iPhone of Apple Watch dan worden gebruikt om in te checken bij het openbaar vervoer in onder meer Londen, New York en Japan – voor als we weer kunnen reizen.

Meld je aan voor de Bright-nieuwsbrief.

Chat met ons op Discord.

Dec 02, 202044:34
Vechten om de plek van Huawei

Vechten om de plek van Huawei

Huawei ziet zijn positie op de smartphonemarkt steeds verder onderuit gaan. Concurrenten ruiken bloed, vooral andere smartphonemakers uit China pikken graag wat marktaandeel van Huawei. Wie maakt de beste kans?

Tips uit deze aflevering:

App: Play Magnus, een schaak-app voor Android en iOS waarmee je leert schaken, van beginner tot hoog niveau. Wie maandelijks betaalt krijgt allerlei training van de naamgever van de app, de schaakgrootmeester Magnus Carlsen.

Game: World of Warcraft: Shadowlands, de achtste uitbreiding van World of Warcraft. Nog steeds een geweldige mmorpg die zichzelf steeds probeert opnieuw uit te vinden, zonder de vertrouwde wereld uit het oog te verliezen die de game zo uniek maakt.

Serie: Sneakerheads een comedyserie op Netflix over een sneakerliefhebber die onder de plak zit bij zijn vriendin, en met een oude vriend op zoek gaat naar exclusieve sneakers.

Podcast: Gothrecht, een absurdistische podcast geschreven en verteld door Pepijn Lanen, ook wel bekend als Faberyayo van de Jeugd van Tegenwoordig. Echt heel erg VPRO, dus lekker absurdistisch, met in de hoofdrol Georgina Verbaan als de gothic kantoormedeweker Brinta. Het vreemde verhaal wordt deels verteld in de vorm van liedjes, geheel in de stijl van Faberyayo.

Site: Boerenenburen.nl, waarbij je écht lokaal producten van de boer kan kopen. Locaties zitten in de stad, producten komen van boeren uit de buurt en die krijgen een veel groter percentage voor hun spullen dan wanneer je ze in de supermarkt koopt.

Nov 26, 202042:54
Streamingoorlog na 1 jaar: hits en missers?

Streamingoorlog na 1 jaar: hits en missers?

De streamingoorlog barstte een jaar geleden echt los in Nederland, met de komst van Disney+ en Apple TV+. Daarna werd Amazon Prime Video goedkoper, terwijl Netflix en Videoland ook extra gas gaven. Hoe staat het nu met de streamingoorlog?

Tips uit deze aflevering:

Muziek: Het Mooiste Komt Nu van rapper Sticks en producer Kubus. Werken al jaren samen, nog uit de tijd van Opgezwolle. Met deze plaat van een half uur bewijst Sticks opnieuw dat hij het nog steeds niet verleerd is. Te luisteren via onder meer Spotify, Deezer en Apple Music.

Game: Hyrule Warriors: Age of Calamity voor de Nintendo Switch. Een prequel van Legend of Zelda Breath of the Wild, 100 jaar eerder. De game heeft dezelfde look, maar is gemaakt door de studio achter Dynasty Warriors. Dat betekent één ding: enorme, grootse veldslagen. Kost zo'n 60 euro.

Film: Greenland op Amazon Prime Video. Gerard Butler speelt een man die zijn gezin door een naderende apocalyps in veiligheid moet brengen in een bunker op Groenland, maar er gaat vanalles mis.

Trui: De AirPop-trui met het poppetje gemaakt van AirPods is weer verkrijgbaar bij kledingmerk Okimono uit Arnhem. Je kan de trui kennen uit allerlei Bright-video's: we hebben de trui vorig jaar in samenwerking met Okimono gemaakt.

Ook genoemd in deze aflevering:

Bright interviewde Jim Ryan, de baas van PlayStation, over de lancering van de PlayStation 5.

App Sofa maakt het makkelijk om alle series, films, games en boeken die je leest of wil lezen op één plek bij te houden.

Praat mee op onze Discord-server.

Nov 19, 202053:16
De nieuwe MacBooks: vaarwel Intel?

De nieuwe MacBooks: vaarwel Intel?

Apple heeft zijn eerste Macs onthuld met een eigen chip: de M1. Wat bieden deze nieuwe MacBooks? Ook hebben we de andere twee nieuwe iPhones al kunnen testen: de iPhone 12 Mini en 12 Pro Max. Verder in het technieuws: meer details over de PS5 bekend, VanMoof trapt op de rem en Trump 'vergeet' TikTok.  

Tips uit deze aflevering:

Video: Merijn bekeek hoe een brug slim wordt gemaakt. Een beetje zoals je thuis een slimme thermostaat en slimme verlichting neemt, maar dan bij een hele brug. Volg de projecten van Rijkswaterstaat en zijn partners bij het Kanaal Gent-Terneuzen via hun liveblog.

Serie: Truth Seekers, een serie op Amazon Prime van Nick Frost en Simon Pegg die we kennen van onder meer Shaun of the Dead. Ook dit is een horror comedy, die draait om een groepje dat met apparatuur op zoek is naar paranormale verschijnselen. Leuk, en zeker meer lachen dan eng.

iPhone-tip: Wie een 12 Mini neemt en bang is de dag niet te halen, moet de dark mode eens de hele dag proberen. Een oledscherm gebruikt geen stroom bij het tonen van zwart, en dat scheelt volgens Erwin zo een uur batterijduur.

De Bright Podcast is vanaf deze week ook te beluisteren via TuneIn, een populaire podcastdienst die standaard in veel auto's zit, zoals Tesla's. Je kan bijna een jaar terugluisteren, dus abonneer je ook in de auto op de Bright Podcast.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Praat mee op Discord.

Nov 11, 202041:47
Is de elektrische auto nu echt doorgebroken?

Is de elektrische auto nu echt doorgebroken?

Bright-autotester Rutger Middendorp testte deze week de Volkswagen ID.3, en daarmee hebben we alle belangrijke elektrische auto's voor de grote markt van dit jaar gehad. Tijd om de balans op te maken met de vraag: was dit jaar dé doorbraak van elektrisch rijden in Nederland?

Tips uit deze aflevering:

Serie: The Queens Gambit, een Netflix-serie over een weesmeisje in de jaren '50 dat geholpen door medicijnen een briljant schaakster wordt.

Game: Assassins Creed Valhalla, de nieuwste game in de Assassins Creed-serie draait om Vikings en verschijnt op 10 november voor PC, Google Stadia en zowel de huidige als nieuwe Xboxen en PlayStations.

Game: South of the Circle, op Apple Arcade. Draait om een man die met een vliegtuig is neergestort op de Zuidpool, tijdens de Koude Oorlog in de jaren ‘60 en hulp probeert te zoeken. Mooie stijl, fraaie flashbacks, je moet emotionele keuzes maken. Met stemmen van bekende acteurs en een simpele speelstijl is dit ook bij uitstek een game voor mensen die niet van gamen houden, maar wel een interactief verhaal willen beleven.

Praat mee op de Bright Discord-server.

En meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Nov 04, 202033:47
PS5 en nieuwe Xbox: te groot voor je kast?

PS5 en nieuwe Xbox: te groot voor je kast?

De PlayStation 5 en Xbox Series S en X liggen bijna in de winkel. De eerste exemplaren zijn bij de pers, Bright heeft er ook eentje: dit valt op.

Tips uit deze aflevering:

Serie: The Mandalorian. Het tweede seizoen van de Star Wars-serie start op zaterdag 30 oktober. Simpelweg het beste dat Star Wars in jaren overkomen is.

Spel: Woonplaatsguesser, een spelletje voor in de browser waarin je zo goed mogelijk moet raden waar in Nederland een bepaalde plaats of gemeente ligt. Hoe dichterbij de echte plek, hoe meer punten. Verrassend lastig, erg leuk om te spelen. Gemaakt door RTL Nieuws-collega Wouter van Dijke.

App: Halide, de allerbeste camera-app voor de iPhone. Wie graag foto's in RAW-formaat neemt en/of meer handmatige controle over zijn foto's wil, heeft met Halide de beste optie. Schitterend, doordacht ontwerp met ijzersterke functies. Gratis te gebruiken, met extra functies voor 11 euro per jaar.

Onderzoek: Dit is waarom (urenlang) gamen goed is voor je kind

Oct 28, 202036:31
iPhone 12: Pro of 'Prima'?

iPhone 12: Pro of 'Prima'?

Bright heeft als eerste Nederlandse medium een week de nieuwe iPhone 12, 12 Pro en iPad Air kunnen uitproberen. Hoe bevallen ze?

Tips uit deze aflevering:

Serie: Primal, een animatieserie van Genndy Tartakovsky, maker voorheen van Dexter’s Laboratory en de Powerpuff Girls. Primal gaat over een holbewoner die vrienden wordt met een dinosaurus. Bijzonder is: er wordt geen woord gesproken. Het eerste seizoen is na maanden weer verdergegaan. Te zien bij het Amerikaanse Adult Swim.

Film: Borat: Subsequent Moviefilm, het vervolg op de film uit 2006. Opnieuw gaat comedian Sasha Baron Cohen verkleed als Borat naar de VS, waar Borat zich op zijn beurt moet verkleden om niet op te vallen. Ook nu beloven Amerikanen vooral zichzelf weer voor schut te zetten. De nieuwe Borat-film is vanaf vrijdag 23 oktober te zien op Amazon Prime Video.

Boek: Ik weet je wachtwoord, het boek van RTL Nieuws-collega Daniël Verlaan. Vol waargebeurde tech-verhalen op het schimmige deel van het internet, maar ook met handige tips voor elke lezer. Het boek kost 22,99 euro, en is online en in de boekhandel te koop.

App: Launch Center Pro, een app waarmee je de app-icoontjes op je iPhone en iPad naar smaak kan aanpassen. Dat kan ook via Siri Opdrachten, maar met Launch Center Pro heb je geen tussenscherm, maar apps openen gewoon zoals je gewend bent.

Philips Hue-terugroepactie

Bright Discord: Bright heeft een virtueel clubhuis geopend op de chatdienst Discord. Je kunt ons er vragen stellen over gadgets en praten met andere techliefhebbers.

Oct 22, 202059:50
iPhone 12: wat is er anders dan verwacht?

iPhone 12: wat is er anders dan verwacht?

Apple heeft vier nieuwe iPhones gepresenteerd, waaronder de kleinste in jaren en de grootste ooit. De iPhone 12's hebben allerlei nieuwe functies, van 5G tot verbeterde camera's. Er waren ook een paar verrassingen. Luister onze nabeschouwing.

Tips en links uit deze aflevering:

Video: We maakten een video over de technologie achter één van de grootste sluizen ter wereld die in Nederland wordt gebouwd. Bekijk het liveblog van Rijkswaterstaat.

Discord: Bright heeft meer dan 500.000 volgers op social media en om dat te vieren zijn we een Discord-server gestart. Een soort digitaal clubhuis waar je met de presentatoren kan chatten, en natuurlijk met andere Bright-fans over alles wat Bright is. Meedoen is gratis en gezellig!

Game: World of Warcraft blijft na 15 jaar nog springlevend. De nieuwste uitbreiding, Shadowlands, is onlangs uitgesteld, maar de pre-patch is woensdag verschenen. Met die gratis update wordt het verhaal van de uitbreiding al ingeleid, kunnen spelers hun personage veel uitgebreider aanpassen en gaat het maximumlevel omlaag van 120 naar 50. (Bonus: de besproken WoW-microfoon van Blue).

Serie: Fargo, de zwartkomische serie met elk seizoen een nieuw verhaal over steeds weer een andere groep misdadigers. Vaak spannend, grappig op een vreemde manier en boordevol sfeer. Fargo staat vooraan op Videoland – de eerste drie afleveringen van het vierde seizoen zijn al te zien, daarna volgt elke zondag een nieuwe aflevering.

Video: Virusvrije telefoon: Maak veilig je gadgets schoon

Oct 14, 202059:04
Big Tech in Big Trouble?

Big Tech in Big Trouble?

Instagram bestaat tien jaar: van kleine startup naar één van de grootste sociale media. Toevallig spreekt de Amerikaanse politiek zich juist over dat onderwerp deze week uit: het Congres vindt dat de grote techbedrijven te veel macht hebben gekregen, maar wat gaan ze daar aan doen?

Tips uit deze aflevering:

YouTube: Hobbyisten restaureren oude zwart-wit video's van soms wel 100 jaar oud naar kleur, vaak met de app DeOldify, met kunstmatige intelligentie. Ondanks kritiek van historici zijn de video's toch wel de moeite, zoals deze van de Jordaan in 1931.

Serie: Ted Lasso op Apple TV+. Jason Sudeikis speelt de ultiem opgewekte American football-trainer Ted Lasso, die zonder enige ervaring een Brits voetbalteam moet coachen. Een onmogelijke taak, maar Lasso is zo aanstekelijk positief dat hij alle wind mee krijgt. Een grappige, heerlijke feelgood-serie, zeker ook voor wie niet van voetbal houdt.

Serie: Tehran, een spannende Israëlische thriller Warin een hacker-agent van de Mossad in de Iraanse hoofdstad infiltreert. Dat mislukt, en lever een sterke en bloedspannende serie op. Ook te zien op Apple TV+.

Gadget: Netatmo slimme deurbel wordt anderhalf jaar na de aankondiging eindelijk geleverd. Een slimme deurbel die privacyvriendelijker belooft te zijn, en goed samenwerkt met HomeKit. Erwin heeft 'm, test 'm en bespreek 'm binnenkort in een video op het YouTube-kanaal van Bright.

Oct 07, 202048:21
Is Google nog wel vernieuwend?

Is Google nog wel vernieuwend?

Google onthulde nieuwe producten: de Pixel 5, Nest Audio en de meest complete Chromecast tot nu toe. Spannend, of hadden we er meer van verwacht?

Tips uit deze aflevering:

Serie: Erik In De Verdeelde Staten, een heel persoonlijke documentaireserie waarin RTL-correspondent Erik Mouthaan op zoek naar de diepe verdeeldheid van de Amerikanen. Met de aanstaande verkiezingen in het land bijzonder relevant.

Game: Star Wars: Squadrons, een game in de geest van Rogue Squadron. Speelt zich helemaal af in de cockpit van X-Wings, TIE Fighters en andere bekende Star Wars-schepen. Het verhaal speelt na Return of the Jedi, de game verschijnt op 2 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Kaartspel: Junior Hanafuda, een Japans kaartspel maar dan met kaarten ontworpen door Amerikaanse icon designer Louie Mantia, bekend van Apple, Overcast, Deliveries en vele andere apps. Prachtige kaartspellen, leuk om te leren, verschillende uitvoeringen zij op Kickstarter te bestellen vanaf 15 dollar, geleverd in februari 2021.

Oct 01, 202053:59
Game-oorlog nu echt losgebarsten

Game-oorlog nu echt losgebarsten

De nieuwe strijd tussen de spelcomputers is officieel losgebarsten: de eerste exemplaren van de PS5 en nieuwe Xboxen zijn al besteld, en Microsoft zet de boel op scherp met een recordovername. PS. We geven een PS5 of nieuwe Xbox weg.

Kijk ook onze review van de nieuwe Apple Watches.

Tips uit deze aflevering:

Event: Onderzeedienst Live, ervaar hoe het is om te werken op een onderzeeboot van Defensie. De spectaculaire filmische liveregistratie, neemt je meein de wereld onder en boven water. Het evenement wordt gepresenteerd door Erwin, Merijn en Anic.

Bright Stuff: we hebben onze koopgids uitgebreid met een nieuwe categorie: de speed pedelec. Een elektrische fiets die 45 kilometer per uur mag, en de laatste tijd populairder wordt. We raden er drie aan die wij het beste vinden. Net als al onze koopgidsen zullen wij deze actueel houden.

Trailer: WandaVision, de eerste Marvel-serie op Disney+. Geen zijdelings verhaal met tweederangs personages zoals voorheen met Marvel-series, maar met personages en acteurs uit de grote films. Superhelden Wanda en Vision lijken opgesloten te zitten in een tv-serie in verschillende tijdperken, zonder dat ze dat in de gaten lijken te hebben. Verwarrend en verfrissend, en mogelijk de opmaat naar de nieuwe reeks bioscoopfilms van Marvel. WandaVision is later dit jaar op Disney+ te zien.

Niks missen? Meld je aan voor de Bright Nieuwsbrief.

Sep 23, 202046:33
Apple Watch SE: nóg een SE-hit?

Apple Watch SE: nóg een SE-hit?

Apple heeft twee nieuwe Watches, twee nieuwe iPads en een nieuwe abonnementenbundel aangekondigd. Maar geen nieuwe iPhones! De Bright Podcast bespreekt het Apple-evenement van september na.

Tips uit deze aflevering:

Trailer: The Mandalorian S2, vanaf 30 oktober te zien op Disney+, de eerste trailer staat alweer bol van het ongrijpbare Star Wars-gevoel.

Game: Super Mario 3D All-Stars voor de Nintendo Switch. Een bundel van Super Mario 64, Sunshine en Galaxy geremasterd in full hd. Voor jonge spelers een perfecte manier om de eerste 3D-games van Mario voor het eerste spelen, voor oudere gamers een mooi stukje nostalgie met opgepoetste beelden. Vanaf 18 september te koop voor 60 euro maar let op: na 31 maart is hij niet meer verkrijgbaar dus wees er snel bij.

Event: Onderzeedienst Live, ervaar hoe het is om te werken op een onderzeeboot van Defensie. De spectaculaire filmische liveregistratie, neemt je meein de wereld onder en boven water. Het evenement wordt gepresenteerd door Erwin, Merijn en Anic en is via het YouTube-kanaal van Bright te volgen.

Sep 16, 202052:22