
Kurda Kuşa Aşa
By Buğday Derneği

Kurda Kuşa AşaJun 05, 2020

Doğal Mürekkep Yapımı
“Buğday’ın Ambarı’ndan Kurda, Kuşa, Aşa...” podcast serimizde Lalehan Uysal, sosyal tasarım merkezi MILKist’in kurucu direktörü ve “Bir Çiftçinin Renkleri - Doğal Mürekkep Yapımı” kitabının yazarı Birnur Temel Birtane ile tohum toplayıcılığından mürekkep yapımına, Türkiye’yi gezen atölye serilerinden bu kayıtların derlendiği kitabın oluşumuna uzanan deneyimleri konuşuyor.

Ekoloji Mücadelesinin Doğası
“Buğday’ın Ambarı’ndan Kurda, Kuşa, Aşa...” podcast serimizde Lalehan Uysal, WWF Türkiye Yönetim Kurulu ve Kurucu üyesi Nergis Yazgan ile Türkiye’de yaban hayatın korunmasına adanan mücadele dolu yılları ve ekoloji alanında çalışan sivil toplum hareketini konuşuyor.

Şifa Mutfağı
“Buğday’ın Ambarı’ndan Kurda, Kuşa, Aşa...” podcast serimizde Lalehan Uysal, bağışıklık sistemi güçlendirme menüler, fermente gıdalar, holistik beslenme, hasta mutfakları, doğru gluten ve doğru gıda alışverişleri üzerine çalışan; Okuyan Us Yayınevi'nden çıkan "Duyguya Tarif Gerek" kitabının yazarı, eğitmen, danışman ve şef Tuba Gürcan ile “Holistik Mutfak” denilen ama kendisinin “Şifa Mutfağı” adıyla tanımladığı sağlık mutfağını konuşuyor.

Geleceği Besle
“Buğday’ın Ambarı’ndan Kurda, Kuşa, Aşa...” podcast serimizde Lalehan Uysal, Beslenme Uzmanı Dilara Koçak ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda, gelecek nesillere daha yaşanır bir dünya bırakmak için, kimseyi geride bırakmadan gezegeni ve geleceği beslemeyi hedef alan çalışmaları, Sıfır Açlık İçin ‘Gıdanı Koru’ kampanyasını ve atıksız beslenmenin önemini konuşuyor.

Ekolojik Tasarım
“Buğday’ın Ambarı’ndan Kurda, Kuşa, Aşa...” podcast serimizde Lalehan Uysal, tasarımcı ve yazar Melih Aşanlı ile ekolojik tasarımın doğasını ve yaşadığımız gezegene olan onarıcı etkilerini konuşuyor.

Çatı Çiftlikleri
“Buğday’ın Ambarı’ndan Kurda, Kuşa, Aşa...” podcast serimizde Lalehan Uysal, şehirde ekolojik üretim örneği oluşturan Montreal’deki “çatı çiftlikleri” uygulamalarını peyzaj mimarı ve kent bahçecisi Dilek Ayman ile konuşuyor.

Yaşamın Mücevherleri: Tohumlar
“Buğday’ın Ambarı’ndan Kurda, Kuşa, Aşa...” podcast serimizde Lalehan Uysal ve Leyla Aslan, tohumun mucizevi dönüşüm hikayesini ve Lalehan Uysal'ın Yapı Kredi bomontiada Galeri'de ziyarete açılan "Kurda, Kuşa, Aşa... Ve Göze" tohum fotoğrafları sergisini konuşuyor.

Sağlıklı Toprak ve Bitkiler İçin Kompost
“Buğday’ın Ambarı’ndan Kurda, Kuşa, Aşa...” podcast serimizde Lalehan Uysal, mutfak atıklarını kompost yaparak çöpleri doğa için yararlı hale getirmeyi, evde veya bahçede uygulanabilecek kompost yöntemlerini Buğday Derneği eğitmeni Emre Rona ile konuşuyor.

Buğday Hareketi’nin Yayıncılık Öyküsü
Lalehan Uysal, Buğday Hareketi'nin bir fanzinle başlayan; bülten, dergi ve e-bültenin ardından destekçilerinin attığı yeni tohumlarla Buğday E-Dergi'ye dönüşerek devam eden yayıncılık öyküsünü, kendisi gibi dergiye emek verenlerden gazeteci, yazar Oya Ayman ile konuştu.

Victor’un Attığı Tohumları Yeşertiyoruz: Şişli %100 Ekolojik Pazar 15 Yaşında
Lalehan Uysal, Türkiye'nin ilk ekolojik pazarı Şişli %100 Ekolojik Pazar'ın 15. yıldönümünde, Buğday Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Aslan, pazarın ilk üreticilerinden Şaban Burhan ve pazar türeticilerinden müzisyen Şelale Şehnaz Sam ile ekolojik pazarın kuruluş hikayesini ve yaşadığı dönüşümü konuştu.

Sürdürülebilir Yeni Dünya
“Buğday’ın Ambarı’ndan Kurda, Kuşa, Aşa...” podcast serimizde Lalehan Uysal, iletişim alanında 45 yıllık deneyime sahip, “Kurumsal İtibar Yönetimi” kavramının ülkemizde ve dünyada tanınması ve yer etmesine öncülük eden Salim Kadıbeşegil ile değişen değerleri, gezegenin itibarını ve sürdürülebilir yeni dünyayı konuştu.

Victor'un Mutfağı ve Arife Tarif Kitabı
Podcast serimizin bu kaydında, başından beri Buğday Hareketi’nin içinde yer alan 4 Buğdaygil; Oya Ayman, Güneşin Aydemir, Elif Özizmir ve Lalehan Uysal biraraya geldi. Ve Buğday Hareketi'nin kurucusu, ekolojik yaşam ve tarım konusunda fark yaratan öncü fikirleriyle, oluşturduğu modellerle tanınan Victor Ananias'ın aramızdan ayrılışının 10. yıldönümünde, anısına hazırlanan Arife Tarif yemek kitabını, onun yemeğe ve gıdaya bakışını, mutfağını ve sofrasını konuştular.

Tersine Göç
Lalehan Uysal, yerleşeceği dağ köyünü seçtiğinde 31, zeytinlik aldığında 33, yerleştiğinde 35 yaşında olan gazeteci yazar Candan Turhan ile tersine göç etme cesaretini; 15 yıldır doğanın bir parçası olmayı kabul ederek yaşamayı ve üretmeyi konuştu.

Filmlerin İzinde 12 Yıl: SYFF
Lalehan Uysal, 12 yılı geride bırakan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali'ni, kurucularından Tuna Özçuhadar ile konuştu.

Saklı Orman
Lalehan Uysal, Ekofil Topluluk Destekli Yayıncılık’tan çıkan David George Haskell'in on iki dile çevrilen kitabı "Saklı Orman"ı Türkçe'ye kazandıran İlknur Urkun Kelso ile konuştu.

Sağlıklı Yaşam Rehberi ile Kışa Hazırlık
Lalehan Uysal, Şaduman Karaca ile kış mevsimine geçerken bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yapabileceğimizi, beden, zihin ve ruh sağlığımız için hazırladığı ‘Sağlıklı Yaşam Rehberi’ üzerine konuştu.

Kokulu ot ve baharat dünyası
Lalehan Uysal, sürdürülebilir ve bütüncül mutfağın şehirdeki uygulamaları konusunda atölyeler düzenleyen, ‘İncekiler’in kurucusu Nazlı Pişkin ile kokulu ot ve baharata dair konuştu.

Atıksız Yaşam
Podcast serimizin bu haftaki konuğu atıksız yaşamayı bir hayat felsefesi olarak seçen, Atıksız Mutfak kitabının da yazarı, tasarımcı Gönül Paksoy. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde ‘Sürdürülebilir Tasarım’ dersi veren Gönül Paksoy, ekosistemin geleceğine sahip çıkmamız için “denklemin gücü biziz” diyor. Gerçekten güç bizim elimiz de mi? Gönül Paksoy ile Lalehan Uysal konuştu.

Yeşil Çember
Lalehan Uysal, Berlin şehrinin orta yerinde bir otoparkı toprakla doldurup bir kent bahçesi yaratan Gülcan Nitsch ile Türkiye kökenli insanlara sürdürülebilir ekolojik yaşam bilgisini aktarma çabalarını ve Yeşil Çember’i konuşuyor.

Kadim Bir Gelenek: Fermantasyon
Fermantasyonlu gıdalar ve içeceklerin hayatına girmesiyle, hem kadim bir gelenekle köklerine, hem de hayata daha da bağlandığını belirten Elif Özizmir ile Lalehan Uysal konuştu.

Organik Tarımın Sürdürülebilirliği
Lalehan Uysal, ziraat mühendisi Yeşim Bekyürek ile organik tarımın sürdürülebilirliğini konuşuyor.

Gıda Etiği
Lalehan Uysal, Özlem Atabaş ile ‘Üretimden Pazarlamaya Gıda Etiği' üzerine konuşuyor.

Gönüllü Olmak
Lalehan Uysal, Buğday gönüllüsü Neval Ergun ile ‘gönüllü’ olmayı konuşuyor.

Geçmişten Bugüne Buğday Türleri
Lalehan Uysal, Çanakkale Bayramiç Yeniköy Mezrası’nda çiftçilik yapan Mustafa Alper Ülgen ile buğday türleri üzerine konuşuyor.

Bizi Biz Yapan Değerler
Lalehan Uysal, yönetim danışmanı ve eğitmen Bora Sarı bizleri tanımlayan, yol gösteren değerler üzerine konuşuyor.

Arıların Dünyası
Lalehan Uysal, Buğday Derneği eğitmenlerinden Yasemin Kireç ile, arılar ve ekolojik arıcılık üzerine konuşuyor.

Ekmek Sevdası
Lalehan Uysal, 2014 yılından beri evinde ekşi mayalı ekmek yapan, bu ekmekleri yürüyerek ve toplu taşıma kullanarak dağıtan Murat Demirtaş ile ekmek ve ekşi maya üzerine konuşuyor.

Zehirsiz Sofralar'ın Perde Arkası
Turgay Özçelik ve Lalehan Uysal, 16 pestisit etken maddesinin yasaklanmasından sonra, sıradaki adımları ve Zehirsiz Sofralar Kampanyası'nın perde arkasını konuşuyor.

Kırsalda Yaşam
Lalehan Uysal ve Oya Ayman, kırsalda yaşam, sadeleşme ve kır-kent dayanışması üzerine konuşuyor.

Atalık Buğdaylar, Gluten ve Ekşi Maya
“Buğday’ın Ambarı’ndan Kurda, Kuşa, Aşa...” podcast serimizin üçüncüsünde Lalehan Uysal ve Neslihan Balamir atalık buğdaylar, gluten ve ekşi maya üzerine konuşuyor.

Çamtepe'nin Öyküsü
Güneşin Aydemir ve Lalehan Uysal, 10. yaşını kutlayan Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nin dününü ve bugününü konuşuyor.

Victor'un Balkabakları
Lalehan Uysal, Leyla Aslan Ünlübay ile çocuklar için yazdığı Victor’un Balkabakları kitabı üzerine konuşuyor.