Skip to main content
Spotify for Podcasters
Zöld Építés

Zöld Építés

By Build Communication

A hazai építőipar zöld megoldásai a Build-Communication gondozásában.
A podcast gyártásában közreműködő partnerünk a greenfo.hu/
Available on
Apple Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

⁠Műanyag zsaluhéjjal a gazdaságos és fenntartható⁠ építéshez

Zöld ÉpítésJul 28, 2023

00:00
35:05
⁠Műanyag zsaluhéjjal a gazdaságos és fenntartható⁠ építéshez

⁠Műanyag zsaluhéjjal a gazdaságos és fenntartható⁠ építéshez

Az elmúlt években növekedett az építési kivitelezők saját zsalukészleteinek mennyisége, ami most a korszerű eszközökbe beruházók számára, az emelkedő önköltségek ellenére is gazdasági előnyt jelenthet. „Még mindig olcsóbb a saját, műanyag zsaluhéjjal szerelt zsaluzatok karbantartása, mint a zsalubérlés.” – nyilatkozta nemrég Botta D. Mihály, a Meva Zsalurendszerek Zrt. vezérigazgatója. A műanyag zsaluhéjak vezető gyártója, a Meva szerint az elmúlt években a piacra került saját, hazai zsalupark karbantartása is ad majd feladatot a csúcstechnológiával felszerelt új környezetbarát regionális központnak, melynek szerkezetépítési munkái már zajlanak a cég 3 milliárd forintos új telephelyén Dunakesziben.  

Miért mérföldkő ez a cég, ill. a zsalutásban érintett cégek életében? Egyáltalán hogyan lehet műanyag zsaluhéjjal gazdaságos és fenntartható egy építkezés? Hogyan csökkenthető egy építkezés ökolábnyoma?  – többek között ezekről is beszélget Sarkadi Péter szerkesztő Botta D. Mihállyal.

Jul 28, 202335:05
Nézzünk az üveg mögé! Fényvédelem és hőszabályozás, hő- és hangszigetelés

Nézzünk az üveg mögé! Fényvédelem és hőszabályozás, hő- és hangszigetelés

„Az ember a saját otthonában nem tartózkodik, hanem lakik”-  fogalmazott Rejtő Jenő. Mégis előfordulhat, hogy egymás mellett épülő üveghomlokzatos lakóépület és irodaépület esetén az utóbbi homlokzatának kialakítására komolyabb előírások vonatkoznak, mint az otthonul szolgáló, gyakran milliós négyzetméteráron kínált lakóépületekre. A leállított állami beruházások okozta megrendelés-kiesésen túl várakozó állásba merevedett lakásberuházók és a megfontolt lakásvásárlók párhuzamos jelenléte jellemzi 2023 első felét. Most különösen érdemes a lakások egyes „műszaki megoldásai mögé” nézni. Akár új építésű lakásról, akár felújításról van szó -, nem feltétlenül az jut előbb megrendeléshez, aki az legolcsóbb műszaki megoldásokat választotta, hanem az, aki többet, jobbat tud kínálni. Lássuk mi a helyzet üvegfronton itthon és külföldön. Sarkadi Péter mai beszélgetőtársa Németh Árpád András, a Guardian Glass építész tanácsadója.

Jul 28, 202352:52
Megépítik a nyertes családi házat
Jun 13, 202338:32
Mákuk volt a Frisomattal

Mákuk volt a Frisomattal

Mákmag tisztítással és kereskedelemmel foglalkozik az a nagykátai cég, mely 2021-ben, és 22-ben is bővítette telephelyét, és mindkét alkalommal a Frisomat acélcsarnok technológiáját választotta. Miért emellett döntöttek? Mennyire jött be ez a módszer? Milyen tapasztalataik vannak a hagyományos téglás módszer árának feléből pár hét alatt elkészült üzemcsarnokokkal? - többek között erről is beszélgetett Lengyel László, a Poppyseed Kft. cégvezetője és Sarkadi Péter szerkesztő.

May 31, 202324:59
⁠Szeretne egy kompakt családi házat?⁠

⁠Szeretne egy kompakt családi házat?⁠

Hogyan lehet minél gyorsabban, és lehetőleg minél olcsóbban saját családi házhoz jutni? „Házat, de gyorsan!” címmel építészeknek és építészhallgatóknak írt ki tavaly ötletpályázatot a Leier, melynek 11 díjazott munkája bekerült a cég típusház kínálatába. Sarkadi Péter mai vendége a SÉD ház terveivel e pályázaton II. díjat nyert  Vesztergom Ádám - Junior Prima díjas okleveles építészmérnök, az Arch-studio ügyvezetője. Miért gazdaságos az előregyártott elemekből összeállítható betonház? Mitől zöld egy otthon? Hogyan lehet olcsón komfortos egy épület? Mik a hazai építészeti igények?

May 16, 202331:16
Féláron épült és nulla a rezsiköltsége

Féláron épült és nulla a rezsiköltsége

Javarészt hőszivattyúkkal és más zöld technológiákkal foglalkozik az a tapolcai székhelyű cég, amely 2017-ben bemutatótermet és raktárat épített a Frisomat acélcsarnok technológiájával. A hagyományos téglás módszer árának feléből pár hónap alatt már birtokba is vehették a nulla rezsiköltségű épületet, melyet már bővítettek is. Hogy miért a Frisomat acélcsarnoka mellett döntöttek, és hogy mennyire jött be a választás, ill. miért érdemes a hőszivattyús technológiát alkalmazni - többek között erről is mesél Vetsey Roland, a Vetsey Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. egyik tulajdonosa Sarkadi Péter szerkesztőnek.

Apr 28, 202325:49
Házat, de gyorsan - és zöldebben!

Házat, de gyorsan - és zöldebben!

Szeretne minél gyorsabban, és lehetőleg minél olcsóbban saját családi házhoz jutni? A mai növekvő árak és szűkös szakemberkínálatban egy jó megoldás a Leier típusház választéka, mely időt és pénzt is megtakarít az építtetőknek. Itt persze nem egyenházakra kell gondolni – lásd a főleg 80’-as évek un. Kádár kockáit, hanem típustervekre, melyek a megrendelő igényei szerint módosíthatók, variálhatók, személyre szabhatók. Eddig 14 terv volt a kínálatban, és ezt bővítendő „Házat, de gyorsan!” címmel építészeknek és építészhallgatóknak írt ki tavaly ötletpályázatot a Leier. A beérkezett 45 munkából 10-et díjazott a zsűri, egyet pedig a közönség, így már 25 típusból indulhatnak ki az otthonra vágyók. Sarkadi Péter vendége e pályázat egyik zsűritagja Prof. Dr. Kiss Gyula egyetemi tanár, szakfejlesztési igazgató, építész szakfelelős az Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Karán – aki a zöld építés elkötelezett híve, így erről is bőven szól a podcastban.

Apr 28, 202344:28
Nyílászáró kisokos
Apr 17, 202337:27
A típusház nem egyenház!

A típusház nem egyenház!

Gyorsan és viszonylag olcsón szeretne mihamarabb új lakásába költözni? Nem szeretne szakik után rohangászni, építőanyagokra vadászni, idegeskedni? Van megoldás! „Legózza össze” saját igényeinek megfelelő családi házát a Leier típusház terveiből. Az eddigi 14 modelles választék hamarosan a duplájára nő. Tervezzen, rendeljen, és hamarosan jön a „lapraszerelt” otthona, melybe akár 3 hónapon belül beköltözhet. A részletekről Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője mesélt Sarkadi Péter szerkesztőnek.

Mar 29, 202337:05
Kéményvarázslás felsőfokon

Kéményvarázslás felsőfokon

Mielőtt lakóépületének felújításába kezd, hallgassa meg a Leier Kéményrendszerek Üzletág termékmenedzserének hasznos gyakorlati tanácsait a tetőfelújítással, a betoncseréppel, a kéményekkel, és a típusházakkal kapcsolatban. Szücs Zsolt, és a szerkesztő Sarkadi Péter beszélgetéséből emellett sok-sok kulisszatitokra is fény derül a rossz fűtési szokásoktól az energiapazarlásig.

Mar 17, 202339:57
Akiknek bejött az acélcsarnok

Akiknek bejött az acélcsarnok

Növekszik a cége? Bővíteni kell a telephelyét? Új üzemcsarnokra van szüksége? A nagy kérdés, hogy milyen technológiát válasszon, mik a fő szempontok. Speciális acél alapanyag, hulladékmentes gyártás, kisebb súly, pontos tervezés, gyors kivitelezés, kiváló hőszigetelés, nagy strapabírás. Ezeket kínálja a Frisomat acélcsarnoka. E podcastban Sarkadi Péter  vendégei olyan cégek vezetői, akik a Frisomat acélcsarnoka mellett döntöttek. Hogy miért, és hogy mennyire jött be a választás – többek között erről is mesél Gyopár Ferenc gépészmérnök, a GYOPÁR 2000 KFT. cégvezetője, és Pasku István PAS-Q Bt. cégvezetője.

Feb 22, 202327:32
Így felezheti meg fűtésköltségét

Így felezheti meg fűtésköltségét

Miközben a hazai családiház állomány 25 %-a van valamennyire leszigetelve, Németországban ez 90 %. A nagyon lepusztult, korszerűtlen hazai épületállomány miatt magas a lakhatási szegénység. A megoldás a szigetelés, és máris feleződhet a rezsiszámla. De milyen anyagokat használjunk? Mennyit és hogyan takaríthatunk meg lakásainkban, épületeinkben? Mikor, hány éven belül térül meg? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a mai podcastban.
Sarkadi Péter szerkesztőnek Kruchina Sándor, az Austrotherm Kft vezető szaktanácsadója.

Feb 13, 202353:28
Van aki milliókat spórolt vele 2 hónap alatt

Van aki milliókat spórolt vele 2 hónap alatt

A mai beszélgetés főszereplője az ERP, ez egy angol betűszó, az Enterprise Resource Planning kifejezés rövidítése. Magyarul a Vállalati Erőforrás Tervezés a szó szerinti fordítása, de általában vállalatirányítási rendszerként használjuk. Mi ennek a lényege, és miért éri meg használni a moduláris összetett vállalatirányítási információs szoftvert? Miért jó ez elsősorban a kisvállalatoknak?  Többek között erről beszélget Sarkadi Péter szerkesztő Fehér Tamás mérnök-informatikussal, a FRIK, azaz a Fehér Rendszerház Informatikai Kft. tulajdonosával, ügyvezetőjével

Nov 09, 202240:19
Ne izzadjon le a magas rezsiáraktól! Akár 85%-kal is lehet olcsóbb a hűtés

Ne izzadjon le a magas rezsiáraktól! Akár 85%-kal is lehet olcsóbb a hűtés

Az emberi test az izzadság elpárologtatásával hűti magát, és ez az egyszerű elv az alapja az un. adiabatikus hűtőberendezéseknek is. Energiatakarékosság nagy méretekben, melyek egy része családi házak esetében is használható: bevilágító és fénybeeresztő rendszerek, árnyékolástechnika. A hazai piac meghatározó szereplője a gravitációs szellőzési, épületgépészeti- és épületenergetikai megoldásokat nyújtó Colt Hungária Kft. 14 év után október 1-től Autent Solutions Kft. néven folytatja tevékenységét. Csordás Zoltán ügyvezető igazgatóval Sarkadi Péter beszélgetett.

Oct 11, 202244:32
Egy átlátszó rezsicsökkentési módszer

Egy átlátszó rezsicsökkentési módszer

2022 nyarán- őszén felpörgött a rezsicsökkentési láz. Építkezik? Felújít? Csökkenteni akarja a gáz és villanyszámlát? Ennek egy fontos területe, hogy milyen nyílászárókat vesz. Az ár mellet fontos a hőszigetelési tulajdonság is, és itt is igaz, hogy ugyan drágább az energiatakarékosabb, korszerűbb termék, de a növekvő energiaárak mellett egyre rövidebb időn belül megtérül a magasabb ár. A mai podcast fókuszában a nyílászárók, az energiatakarékosság, és a környezettudatosság. Sarkadi Péter szakértő vendége a Gealan cégcsoport Kelet-Magyarországi Területi Értékesítési Vezetője, Kocsis Lajos.

Sep 27, 202237:18
Áldás vagy átok? Vízelvezetés, vagy visszatartás?

Áldás vagy átok? Vízelvezetés, vagy visszatartás?

A 2022-es nyár a csapadék és hőség szempontjából is rendkívüli volt. Elvétve villámárvizek és egyre tartósabb hőhullámokkal párosult az aszály. Hogyan alkalmazkodjunk a megváltozott környezeti feltételekhez? Mit tehetünk lakókörnyezetünkben a túlélésért?  Milyen építészeti, technikai módszerekkel tudjuk az egyre értékesebb vízkincset megtartani? Ehhez is ad tippeket, ötleteket Major Tamás, a Leier Hungária Kft. mélyépítés- környezettechnika- vasútépítés, Durisol üzletágvezetője.

Sep 22, 202226:51
A tető, amely erős, mint a bika

A tető, amely erős, mint a bika

Lehet hogy a tetőd korábbi életében sörösdoboz volt? 1850 óta elektromos árammal állítják elő azt a fémet, amely 70 éve az egyik legjobb tetőfedő alapanyag. Könnyű, hajlékony, tetszőleges alakra szabható, nem rozsdásodó, és viharálló. Egyediséget kölcsönző speciális bevonatára is 40 év garancia jár. Magyarország a négyszög szelvényű lefolyó birodalom. Sok építőipari termékkel ellentétben az idén csak egy áremelésük volt. Érdekességek az alumínium tetőfedés és homlokzatburkolás világából Nemere Judit okl. építőmérnöktől, a Prefa Hungária Kft. ügyvezetőjétől.

Sep 05, 202244:51
Mitől zöld a zöldtető?

Mitől zöld a zöldtető?

Már akár egy 10 centi vastag extenzív zöldtető termikus burkot képez a ház körül, a megnövelt hőkapacitás télen, nyáron csökkenti a rezsiköltséget. A zöldtetők csökkentik a városi hősziget hatást. A tető növényei gazdag élőhelyek, és óvják épületeinket is. A napelem a zöldtetőnek jóbarálja. A tető zöldítésének kulisszatitkaiba a specialista BAUDER építész- közgazdász rendszertanácsadója: Rácz István vezet be.

Aug 30, 202244:45
A modern típusházak nem egyenházak
Aug 15, 202240:38
Amikor műanyaggal csökkentjük egy építkezés ökolábnyomát

Amikor műanyaggal csökkentjük egy építkezés ökolábnyomát

Az építőipari beruházások nagy faanyagigénnyel járhatnak, és pl. a fa zsaluzat legtöbbször csak egyszer használható. A MEVA választékában már 20 éve elérhetők a számtalanszor felhasználható, újrahasznosítható zsalutáblák, amelyek az építkezések fafelhasználásának visszaszorításában oroszlánszerepet játszanak. De mennyire zöld ez a módszer?  Miért, hogyan éri meg a csak elsőre drágább műanyag használata? Megvegyük, vagy béreljük? Mi lesz velük, ha egyszer valamikor tönkremennek? A famentes zsaluzás világában Botta D. Mihály, a Meva Zsalurendszerek Zrt. vezérigazgatója kalauzol.

Aug 04, 202236:35
Ablakmatek- így takarékoskodj. Nem csak az üvegréteg szám számít

Ablakmatek- így takarékoskodj. Nem csak az üvegréteg szám számít

Mit tudnak a Roto tetőablakaik? Egyáltalán mire figyeljünk a tetőtér beépítésnél? Rétegszám, hőhíd, kamrák mennyisége, UW szám? Csak annak bonyolult dolgok ezek, akik még ne hallgatták meg Sarkadi Péter és Hargitai Zsolt, a ROTO Elzett Kft. értékesítési vezetőjének beszélgetését.

Jul 31, 202250:28
Variációk fűtésre a fenntarthatóság jegyében

Variációk fűtésre a fenntarthatóság jegyében

A rezsicsökkentés elbukása is felgyorsítja a kandallók és egyéb fatüzeléses eszközök reneszánszát, amihez már csak egy jól megválasztott, biztonságos kémény kell. A régi-új, de mindenesetre sok helyen alternatív fűtési megoldások kifejezetten környezet- és pénztárcakímélők is lehetnek. Ha… A mai podcast célkeresztben a tetőmegoldások, a tetőcserép, és a kémény. 2010 óta csak „rendszer jellegű kémény” építhető. De az mi? Mit tud a kéményvarázsló? Közérthetően szakszerű tanácsok Szücs Zsolttól, a Leier Kéményrendszerek üzletág termékmenedzserétől.

Jul 26, 202243:20
Akik okos ablakot is nyitnak a jövőre

Akik okos ablakot is nyitnak a jövőre

Lakást épít? Felújít? Előbb utóbb döntenie kell, hogy milyen nyílászárókat vegyen. Az ár mellet fontos szempont a hőszigetelési tulajdonság is, és itt is igaz, hogy ugyan drágább az energiatakarékosabb, korszerűbb termék, de a növekvő energiaárak mellett egyre rövidebb időn belül megtérül a magasabb ár. Korszerű szigeteléssel, nyílászárókkal felezhetőek a hűtés/fűtés költségek. Mire figyeljünk a vásárlásnál? Fa, műanyag?  Mennyire tartós? Környezetbarát? Egyáltalán hol tart ma a technológia? Milyen új irányok vannak ablakfronton? Hasznos információk a Gealan cégcsoport Kelet-Magyarországi Területi Értékesítési Vezetőjétől, Kocsis Lajostól.

Jul 13, 202240:41
Nem akar egy környezetbarát ipari csarnokban élni?

Nem akar egy környezetbarát ipari csarnokban élni?

Speciális acél alapanyag, hulladékmentes gyártás, kisebb súly, pontos tervezés, gyors kivitelezés, kiváló hőszigetelés, nagy strapabírás. És ha nem csarnok lenne, hanem lakóház – akár féláron? Ennek sincs akadálya. A részletekbe a Frisomat Kft. értékesítési vezetője, Mészáros Zoltán avat be.

Jul 12, 202230:13
Igazán zöld zajvédelem

Igazán zöld zajvédelem

Életünk természetes velejárója a zaj, a feltöltődés záloga azonban a csend: csakhogy a városiasodással az építkezések, a megnövekedett közúti forgalom, de akár a szórakoztatóipar jelenléte miatt – a zajterhelés mértéke is egyre nő. Az erős zaj tartós fennállása egyéni érzékenységtől függően feszültséghez, kialvatlansághoz, sőt, halláskárosodáshoz is vezethet. Mit tehetünk, hogy otthonunk a város olykor őrjítő zajában is a béke szigete maradjon? Hogyan védekezhetünk a szomszéd zajai ellen? Mitől zöld a Leier Durisol technológiája? Többek között ezekről beszélgetett Sarkadi Péter szerkesztő Major Tamással,  a Leier Hungária Kft. mélyépítés- környezettechnika- Durisol üzletágvezetőjével.

Jul 12, 202239:55
Mona Lisa mosolyától a vakotásodásig – a sokoldalú üveg titkai.

Mona Lisa mosolyától a vakotásodásig – a sokoldalú üveg titkai.

Energiapazarló, vagy takarékos? Fenntartható, vagy nagy a környezeti lábnyoma? Megbízható? Időtálló? Biztonságos? Hol tart ma az üvegépítészet? Mi köze van a Mona Lisának Orosházához? Tudta, hogy még a lakásban és a kocsiban is leéghetünk? És még sok-sok üveges érdekesség „ Mr. Guardian”-tól, azaz Németh Árpád Andrástól, a Guardian Orosháza Kft. építész tanácsadójától. A szerkesztő: Sarkadi Péter.

Jun 21, 202255:38
Csarnoképítés olcsón, gyorsan, hatékonyak, és zölden
Jun 13, 202244:59