
cao drinkwater podcast
By Werkgeversvereniging Waterbedrijven
Wat vinden medewerkers zelf van hun cao? Hoe kijken de vakbonden er tegenaan? En hoe zien de werkgevers de toekomst van jouw arbeidsvoorwaarden? Luister en praat mee met ons en vele andere spelers in het cao overleg.

cao drinkwater podcastFeb 25, 2021

Medewerkers drinkwaterbedrijven stemmen voor de nieuwe cao
Het pleit is beslecht. De medewerkers van de drinkwaterbedrijven hebben in groten getale voor de cao gestemd. Daarmee is de nieuwe cao drinkwaterbedrijven een feit.

Vakbonden positief over nieuwe cao
Deze week hebben de vakbonden en werkgevers een cao akkoord bereikt Alle reden dus om een rondje te bellen met de vakbonden. Watt vinden zij van de nieuwe cao drinkwater?

Nienke de Wolff - nieuwe cao-lonen ruim boven het marktgemiddelde
Volgens de vakbonden raken veel medewerkers aan de bedelstaf als de lonen niet fors stijgen. Zo erg is het volgens HR-manager en WWb-bestuurder Nienke de Wolff nog niet, maar er is wel een probleem. De nieuwe cao repareert grotendeels het koopkrachtverlies en is solidair met de medewerkers die het hardst worden getroffen. Zo krijgen de onderste loonschalen er in 2023 tot 11% bij. Om alle medewerkers ook dit jaar nog te compenseren ontvangt iedereen die op 1 december in dienst is eenmalig €1.000 bruto koopkrachtcompensatie.
De integrale tekst van het cao resultaat lees je hier.

Wim Drossaert - Nieuwe cao voor de drinkwatersector
Na amper twee maanden onderhandelen hebben de werkgevers en bonden een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao drinkwaterbedrijven. We waren er als de kippen bij. Terwijl de onderhandelaars zich nog over de definitieve tekst moesten buigen, belden we met Wim Drossaert, voorzitter van de werkgeversvereniging om alvast te horen wat er in de nieuwe cao komt te staan.
De integrale tekst van het onderhandelingsresultaat vind je hier.

Rene Koorn - De cao onderhandelingen liggen stil
De cao onderhandelingen liggen stil. Dat de lonen omhoog moeten, daar is iedereen het wel over eens. De lagere lonen worden het hardst getroffen door het koopkrachtverlies. Nivelleren is volgens de werkgevers geen houdbare kaart voor de lange termijn en een gemiddelde loonstijging is vooral gunstig voor de hogere inkomens. De oplossing lijkt te liggen in een mix van financiële maatregelen. Maar de onderhandelaars rekenen niet met dezelfde cijfers.

Marc Dorst - Geef je baas je studieschuld
Met zijn amper 29 lentes is Marc Dorst veruit de jongste vakbondsbestuurder aan de onderhandelingstafel. Samen met zijn collega en nestor in het onderhandelingsvak Abilash Sewgobind zal hij namens de CNV een frisse wind laten waaien. Althans, als het aan hemzelf ligt. Wie is deze jonge bestuurstijger die er wel wat in ziet dat werkgevers een deel van jouw studieschuld overnemen en pleit voor flexibele verlofregelingen en werktijden?

Abilash Sewgobind: We kunnen de inflatie niet compenseren
Vooral jongeren hebben moeite om rond te komen en steeds meer oudere werknemers willen na hun pensioenleeftijd blijven doorwerken. Dit blijkt uit een peiling van de CNV onder de medewerkers van de waterbedrijven. En verder: inflatie zal niet volledig gecompenseerd worden met meer salaris.

Marcelle Buitendam: We kunnen niet wachten tot 1 januari
Door de gierende inflatie staat velen het water tot aan de wenkbrauwen, zegt FNV onderhandelaar Marcelle Buitendam. Daarom is een snelle en stevige koopkracht impuls nodig. Maar haar looneis is de werkgevers een maatje te groot. Er zal dus water bij de wijn moeten.

Wim Drossaert - We moeten nu solidair zijn!
Begin oktober zijn de cao onderhandelingen weer begonnen. Dit jaar zijn de uitdagingen knap ingewikkeld. Werkgevers en vakbonden zien wat er in de wereld en gebeurt en wat er bij de medewerkers speelt. Wim Drossaert roept op tot solidariteit.

Riksta Zwart: Een eerlijke cao voor alle generaties
Dicht bij jezelf blijven en eerlijk zijn voor alle generaties. Dat is het morele kompas waarmee Riksta Zwart zes jaar lang haar functie vervulde als vice-voorzitter van de Werkgeversvereniging Waterbedrijven. Na twee bestuurstermijnen droeg zij op 1 juli het stokje over aan haar opvolger Jelle Hannema. Hoe kijkt Riksta terug op deze roerige bestuursperiode? Met welke ambities is zij aan deze functie begonnen? En heeft ze die kunnen waarmaken?

De nieuwe CAO drinkwater is korter en beter leesbaar
Bijna een jaar en liefst tien vergaderingen had de Werkgroep CAO Redactie nodig om het in april 2021 bereikte cao akkoord voor de drinkwaterbedrijven vast te leggen in een definitieve tekst. Namens de werkgevers gingen Astrid Nijhuis, Kristel Zirkzee en Ilse van Doornik met de stofkam door de nieuwe cao. Die is nu twintig pagina’s korter en beter leesbaar. Maar wordt hij nu dan ook beter gelezen of is daar meer voor nodig?
In seizoen 3 gaan we op bezoek bij de onlangs in het leven geroepen paritaire werkgroepen. Hierin werken de vakbonden en de werkgevers samen aan de toekomst van de CAO. Waar houden zij zich mee bezig, wat staat er op het spel en vooral: wil het een beetje lukken met die samenwerking?
Wil jij ook meepraten?
Wil je zelf ook meepraten over de toekomst van jouw arbeidsvoorwaarden, ga dan eens naar de website cao drinkwater en doe mee aan de Verbeelding. Aan de hand van 10 prikkelende stellingen nodigen we je uit om jouw visie op de toekomst van jouw arbeidsvoorwaarden te geven.
Wil je weten welke partijen allemaal betrokken zijn bij jouw cao of wil je meer weten wat de vakbonden voor jou kunnen beteken? Ook daarover vind je alle informatie op de website.
Geef je mening!
Vind je de cao drinkwaterpodcast een waardevolle serie? Geef ons dan een paar sterren of schrijf een recensie in jouw favoriete podcast app. Zo help je ons om nog meer luisteraars te bereiken.

De nieuwe CAO drinkwater is actueler dan ooit
Begin april 2021 bereikten de werkgevers en de vakbonden een nieuw cao akkoord voor de drinkwaterbedrijven. Het duurde echter nog tien maanden voor de definitieve cao-tekst klaar was. In aflevering 1 van het nieuwe seizoen van de cao drinkwater podcast gaan we in gesprek met Lix Key (kaderlid van de FNV) en met Hans Smits en Paul Bruggeman, kaderleden bij het CNV. Zij maken deel uit van de Paritaire Werkgroep CAO Redactie. Samen met de werkgevers hebben zij de teksten van de nieuwe cao herschreven. Werd het touwtrekken met de werkgevers om het gelijk aan de eigen zijde te krijgen, of viel dat mee?
In seizoen 3 gaan we op bezoek bij de onlangs in het leven geroepen paritaire werkgroepen. Hierin werken de vakbonden en de werkgevers samen aan de toekomst van de CAO. Waar houden zij zich mee bezig, wat staat er op het spel en vooral: wil het een beetje lukken met die samenwerking?
Wil jij ook meepraten?
Wil je zelf ook meepraten over de toekomst van jouw arbeidsvoorwaarden, ga dan eens naar de website cao drinkwater en doe mee aan de Verbeelding. Aan de hand van 10 prikkelende stellingen nodigen we je uit om jouw visie op de toekomst van jouw arbeidsvoorwaarden te geven.
Wil je weten welke partijen allemaal betrokken zijn bij jouw cao of wil je meer weten wat de vakbonden voor jou kunnen beteken? Ook daarover vind je alle informatie op de website.
Geef je mening!
Vind je de cao drinkwaterpodcast een waardevolle serie? Geef ons dan een paar sterren of schrijf een recensie in jouw favoriete podcast app. Zo help je ons om nog meer luisteraars te bereiken.

De Terugblik
De Werkgevers en de vakbonden hebben dit jaar opvallend snel een nieuwe cao bereikt voor de drinkwatersector. Daar hebben ze wel wat voor moeten doen. In de laatste aflevering van de cao drinkwaterpodcast van dit seizoen kijken we samen met de werkgevers en de vakbonden terug op dit succes en werpen we vast een blik op de toekomst. Aflevering 18 van de cao drinkwaterpodcast kun je vanaf 16 juni hier beluisteren.

De Gebruikers
In de nieuwe cao zijn verschillende afspraken gemaakt over lonen, geboorteverlof en andere arbeidsvoorwaarden. Nu de handtekening is gezet, is het aan de werkgevers om uitvoering te geven aan de nieuwe CAO. Tijd dus, om ons oor te luister te leggen bij een HR manager en een algemeen directeur. Wat vinden zij van de nieuwe cao en waar zullen zij zich de komende twee jaar voor inspannen? Want, hoe tevreden men ook is, er blijft werk aan de winkel.
We lichten er twee pikante onderwerpen uit.

De Stemming
Begin vorige maand bereikten de werkgevers en de vakbonden in recordtempo een nieuw cao akkoord voor de drinkwaterbedrijven.
In het nieuwe akkoord krijgen alle medewerkers er bruto 75 euro per maand op het loonstrookje bijgeschreven, in plaats van een procentuele loonsverhoging. Dat is een trendbreuk met de voorgaande cao’s. Ook nieuw in het akkoord is de aanvulling van het loon bij geboorteverlof tot 100%. Al met al goed resultaat voor de laagst betaalde functies en de jongere werknemers.
Voor de oudere werknemers en met name zij die de snelle ontwikkelingen in de sector wat lastiger kunnen bijbenen, of moeilijker ter been raken en eerder met pensioen zouden willen gaan, pakt het akkoord minder gunstig uit.
Toch zijn de bonden en de werknemers ermee in hun nopjes, want maar liefst 87% van de werknemers stemde voor de nieuwe cao. Een haast Noord-Koreaanse uitslag, die zelfs bij de bonden tot verbazing leidde. Hoe kan het dat de onderhandelingen nu wel zonder gedoe in zo’n korte tijd tot een goed einde kwam en vrijwel unaniem door de werknemers werd goedgekeurd. En wat zegt dat over de toekomst van de collectieve arbeidsvoorwaarden?

De Meningen
Na ruim drie maanden onderhandelen hebben de werkgevers en de vakbonden een cao akkoord bereikt, die in de vorige aflevering door de onderhandelaars werd toegelicht.
Het nieuwe cao akkoord is inmiddels aan de werknemers voorgelegd en zal de komende dagen in stemming worden gebracht. Uit een peiling op de website caodrinkwater.nl lijken de meningen verdeeld. 51% geeft aan voor de nieuwe cao te zijn, terwijl 49% zich er niet in lijkt te kunnen vinden.
Alle reden dus, om eens met een paar medewerkers van de waterbedrijven in gesprek te gaan en hun mening te peilen. Daarom zitten aan de digitale tafel vandaag Renee van de Maat van Evides, Lix Key en Jurjen van Tellingen, beide werkzaam bij Vitens.

Het akkoord
Iedereen krijgt er op zijn bruto maandsalaris 75 euro bruto bij. Dat is een van de hoofdpunten uit het akkoord dat de werkgevers en de vakbonden voor de nieuwe cao waterbedrijven overeengekomen zijn. Luister vanaf zaterdag 10 april naar aflevering 14 van de CAO Drinkwaterpodcast. Daarin praten we met de onderhandelaars over het bereikte akkoord en wat dat voor de werknemers van de waterbedrijven betekent.

Water is sexy en krijgt steeds meer kleur
De waterbedrijven staan de komende jaren voor een grote opgave om zowel de continuïteit als de veiligheid van het drinkwater te waarborgen. Volgens Vitens recruiter én WWB-bestuurder Hank Kuit, willen steeds meer mensen daar een steentje aan bijdragen. In deze aflevering praten we met Hank Kuit over werving en selectie van personeel en diversiteit van op werkvloer.

FNV bestuurder Marcelle Buitendam - socialer uit de crisis en meer loon
"We moeten socialer uit de crisis komen", zegt Marcelle Buitendam, vakbondsbestuurder van de FNV. "Teveel werknemers staat het water aan de lippen, dus de lonen moeten omhoog." Hoeveel de lonen moeten stijgen is nog een heet hangijzer. Tijdens het laatste cao overleg kwamen de onderhandelaars daar nog niet uit. Daarom keert de FNV terug naar haar achterban.

Ab Sewgobind - vakbondsbestuurder van de CNV
De onderhandelingen voor een nieuwe drinkwater cao zijn nu twee maanden onderweg. Vooralsnog verlopen de gesprekken in een constructieve sfeer en als het aan de onderhandelaars ligt, dan blijft dat ook zo. Maar er moeten natuurlijk wel besluiten genomen gaan worden. Over duurzame inzetbaarheid, eerder stoppen met werken, thuiswerkregelingen en natuurlijk over lonen. Komt er dit jaar iets bij of niet? Is het überhaupt vanzelfsprekend dat er bij elke nieuwe cao steeds meer voorzieningen bij komen, of is een minimum cao misschien ook een optie? Zoals het bij eigenlijk alle cao onderhandelingen gaat, beginnen de partijen met hun inzetbrieven en bovenaan op het lijstje staan de lonen. Laten we daar dan ook maar mee beginnen: Wat is de looninzet van de CNV?

Riksta Zwart, directeur Waterbedrijf Groningen over duurzame inzetbaarheid en AOW
Ieder jaar gaat de AOW-leeftijd een beetje verder omhoog. Dus is er bij de waterbedrijven veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De vakbonden FNV en CNV zouden graag zien dat werknemers eerder kunnen stoppen met werken. Binnen de huidige arbeidsvoorwaarden zijn er al diverse voorzieningen ingebouwd die dat mogelijk maken, maar als het aan de bonden ligt, zouden die nog verder uitgebreid mogen worden. Is werken in de watersector zo zwaar en hoe gaan de waterbedrijven eigenlijk om met duurzame inzetbaarheid?

AVV bestuurder Rene Koorn pleit voor een minimum cao
De onderhandelingen voor de nieuwe drinkwater cao zijn officieel van start gegaan. Jarenlang schoven daarvoor alleen de FNV & de CNV aan tafel. Dit jaar doet voor het eerst een derde partij mee: De AVV - Het Alternatief voor Vakbond. En die komt meteen met een alternatief voor de standaard cao. AVV-bestuurder Rene Koorn pleit voor een minimum cao die werkgevers en werknemers de ruimte geeft voor meer maatwerk.

Jurjen van Tellingen roept jongeren op mee te praten over hun CAO
Jurjen van Tellingen is projectmedewerker bij van Vitens in Leeuwarden. Tot voor kort was Jurjen ook bestuurslid van Jong Vitens. In die hoedanigheid kon hij tijdens de vorige cao onderhandeling zijn invloed uitoefenen. Wat verwacht hij dit jaar van de onderhandelingen?

Farid Belghanou wil meer diversiteit op de werkvloer
Farid Belghanou is mechanisch monteur bij Delfluent Services. Daar voelt hij zich als een vis in het water. Maar hij is nog steeds een van de weinige mannen met een Marokkaans-Nederlandse achtergrond in de watersector. Daar zou hij graag verandering in zien.

Maarten Knoppert blijft zich ontwikkelen
Het duurde even voor Maarten Knoppert wist wat hij wilde. Maar na een paar niet afgeronde opleidingen, een baan in een dierentuin en bij een plasticfabriek, wist hij het zeker: proces operator in de watersector! Daar zit hij nu helemaal op zijn plaats en volgt hij naast zijn fulltime baan een hbo-opleiding technische informatica. De cao helpt hem daarbij.

Jenny Maarseveen weet haar mannetje te staan.
Als één van de weinige vrouwelijke procesoperatoren weet Jenny Maarseveen haar mannetje te staan. Ze combineert deze functie momenteel met het opvoeden van haar zoontje door gebruik te maken van ouderschapsverlof, maar dat houdt binnenkort op. Wat vindt ze hiervan?

Lix Key. Actief vakbondslid praat mee over de nieuwe CAO
Lix Key is actief vakbondslid en al jaren betrokken bij de cao-onderhandelingen. Hij vindt dat we op dit moment al een prima cao hebben. Wat valt er nog te wensen?

Hillie de Boer over leeftijd en vitaliteit op de werkvloer
Hillie de Boer is medewerker klantcontact bij WMD Water. In deze aflevering praten we met haar over leeftijd en vitaliteit op de werkvloer. Kan ze de jongere generatie wel bijbenen en is er voldoende oog voor de wat oudere medewerker?
In aanloop naar de nieuwe Collectieve Arbeidsvoorwaarden gaan we elke dinsdag in gesprek met medewerkers van de waterbedrijven over hún wensen voor de nieuwe cao. Praat mee over jouw cao op www.caodrinkwater.nl

WWB-voorzitter Wim Drossaert over de uitdagingen voor de watersector
Wim Drossaert is voorzitter van de werkgeversvereniging. Een modernere cao is volgens hem belangrijk. Wat zijn de maatschappelijke uitdagingen waar de waterbedrijven voor staan?
In aanloop naar de nieuwe Collectieve Arbeidsvoorwaarden gaan we in gesprek met medewerkers van de waterbedrijven over hún wensen voor de nieuwe cao. Praat mee over jouw cao op www.caodrinkwater.nl

Renee van de Maat over ouderschapsverlof en diversiteit
Renee van de Maat is HR recruiter bij Evides én hoogzwanger. Renee vertelt wat zij vindt van ouderschapsverlof voor mannen en diversiteit op de werkvloer.
In aanloop naar de nieuwe Collectieve Arbeidsvoorwaarden gaan we elke dinsdag in gesprek met medewerkers van de waterbedrijven over hún wensen voor de nieuwe cao. Praat mee over jouw cao op www.caodrinkwater.nl