Skip to main content
Spotify for Podcasters
cao drinkwater podcast

cao drinkwater podcast

By Werkgeversvereniging Waterbedrijven

Werk jij bij een van de Nederlandse waterbedrijven? Dan zijn je arbeidsvoorwaarden geregeld in de collectieve arbeidsovereenkomst Waterbedrijven, in het kort: de cao drinkwater. Hierin staan een hele reeks afspraken, die gemaakt zijn tussen de werkgevers en werknemers en die gelden voor de hele sector.

Wat vinden medewerkers zelf van hun cao? Hoe kijken de vakbonden er tegenaan? En hoe zien de werkgevers de toekomst van jouw arbeidsvoorwaarden? Luister en praat mee met ons en vele andere spelers in het cao overleg.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Groen op reis in ruil voor extra vakantiedagen?

cao drinkwater podcastJul 12, 2023

00:00
13:55
Olaf van der Kolk

Olaf van der Kolk

Volgens Olaf is de tijd van achterkamertjes voorbij. Alle medewerkers praten mee over de toekomst van hun arbeidsvoorwaarden. Waarom willen de werkgevers dat zo graag, daar hebben we toch de vakbonden voor?


Sep 24, 202313:35
Groen op reis in ruil voor extra vakantiedagen?
Jul 12, 202313:55
Medewerkers drinkwaterbedrijven stemmen voor de nieuwe cao

Medewerkers drinkwaterbedrijven stemmen voor de nieuwe cao

Het pleit is beslecht. De medewerkers van de drinkwaterbedrijven hebben in groten getale voor de cao gestemd. Daarmee is de nieuwe cao drinkwaterbedrijven  een feit. 

Nov 17, 202212:19
Vakbonden positief over nieuwe cao

Vakbonden positief over nieuwe cao

Deze week hebben de vakbonden en werkgevers een cao akkoord bereikt Alle reden dus om een rondje te bellen met de vakbonden. Watt vinden zij van de nieuwe cao drinkwater?

Nov 11, 202208:28
Nienke de Wolff - nieuwe cao-lonen ruim boven het marktgemiddelde
Nov 10, 202208:47
Wim Drossaert - Nieuwe cao voor de drinkwatersector
Nov 10, 202209:46
Rene Koorn - De cao onderhandelingen liggen stil

Rene Koorn - De cao onderhandelingen liggen stil

De cao onderhandelingen liggen stil. Dat de lonen omhoog moeten, daar is iedereen het wel over eens. De lagere lonen worden het hardst getroffen door het koopkrachtverlies. Nivelleren is volgens de werkgevers geen houdbare kaart voor de lange termijn en een gemiddelde loonstijging is vooral gunstig voor de hogere inkomens. De oplossing lijkt te liggen in een mix van financiële maatregelen. Maar de onderhandelaars rekenen niet met dezelfde cijfers. 

Nov 04, 202212:41
Marc Dorst - Geef je baas je studieschuld

Marc Dorst - Geef je baas je studieschuld

Met zijn amper 29 lentes is Marc Dorst veruit de jongste vakbondsbestuurder aan de onderhandelingstafel. Samen met zijn collega en nestor in het onderhandelingsvak Abilash Sewgobind zal hij namens de CNV een frisse wind laten waaien. Althans, als het aan hemzelf ligt. Wie is deze jonge bestuurstijger die er wel wat in ziet dat werkgevers een deel van jouw studieschuld overnemen en pleit voor flexibele verlofregelingen en werktijden?

Nov 03, 202211:43
Abilash Sewgobind: We kunnen de inflatie niet compenseren

Abilash Sewgobind: We kunnen de inflatie niet compenseren

Vooral jongeren hebben moeite om rond te komen en steeds meer oudere werknemers willen na hun pensioenleeftijd blijven doorwerken. Dit blijkt uit een peiling van de CNV onder de medewerkers van de waterbedrijven. En verder: inflatie zal niet volledig gecompenseerd worden met meer salaris.

Oct 28, 202208:35
Marcelle Buitendam: We kunnen niet wachten tot 1 januari

Marcelle Buitendam: We kunnen niet wachten tot 1 januari

Door de gierende inflatie staat velen het water tot aan de wenkbrauwen, zegt FNV onderhandelaar Marcelle Buitendam. Daarom is een snelle en stevige koopkracht impuls nodig. Maar haar looneis is de werkgevers een maatje te groot. Er zal dus water bij de wijn moeten.Oct 27, 202208:24
Wim Drossaert - We moeten nu solidair zijn!

Wim Drossaert - We moeten nu solidair zijn!

Begin oktober zijn de cao onderhandelingen weer begonnen. Dit jaar zijn de uitdagingen knap ingewikkeld. Werkgevers en vakbonden zien wat er in de wereld en gebeurt en wat er bij de medewerkers speelt. Wim Drossaert roept op tot solidariteit. 

Oct 13, 202211:33
Riksta Zwart: Een eerlijke cao voor alle generaties

Riksta Zwart: Een eerlijke cao voor alle generaties

Dicht bij jezelf blijven en eerlijk zijn voor alle generaties. Dat is het morele kompas waarmee Riksta Zwart zes jaar lang haar functie vervulde als vice-voorzitter van de Werkgeversvereniging Waterbedrijven. Na twee bestuurstermijnen droeg zij op 1 juli het stokje over aan haar opvolger Jelle Hannema. Hoe kijkt Riksta terug op deze roerige bestuursperiode? Met welke ambities is zij aan deze functie begonnen? En heeft ze die kunnen waarmaken?

Jul 11, 202216:00
De nieuwe CAO drinkwater is korter en beter leesbaar
May 31, 202221:10
De nieuwe CAO drinkwater is actueler dan ooit

De nieuwe CAO drinkwater is actueler dan ooit

Begin april 2021 bereikten de werkgevers en de vakbonden een nieuw cao akkoord voor de drinkwaterbedrijven. Het duurde echter nog tien maanden voor de definitieve cao-tekst klaar was. In aflevering 1 van het nieuwe seizoen van de cao drinkwater podcast gaan we in gesprek met Lix Key (kaderlid van de FNV) en met Hans Smits en Paul Bruggeman, kaderleden bij het CNV. Zij maken deel uit van de Paritaire Werkgroep CAO Redactie. Samen met de werkgevers hebben zij de teksten van de nieuwe cao herschreven. Werd het touwtrekken met de werkgevers om het gelijk aan de eigen zijde te krijgen, of viel dat mee?

In seizoen 3 gaan we op bezoek bij de onlangs in het leven geroepen paritaire werkgroepen. Hierin werken de vakbonden en de werkgevers samen aan de toekomst van de CAO. Waar houden zij zich mee bezig, wat staat er op het spel en vooral: wil het een beetje lukken met die samenwerking?

Wil jij ook meepraten?
Wil je zelf ook meepraten over de toekomst van jouw arbeidsvoorwaarden, ga dan eens naar de
website cao drinkwater en doe mee aan de Verbeelding. Aan de hand van 10 prikkelende stellingen nodigen we je uit om jouw visie op de toekomst van jouw arbeidsvoorwaarden te geven.

Wil je weten welke partijen allemaal betrokken zijn bij jouw cao of wil je meer weten wat de vakbonden voor jou kunnen beteken? Ook daarover vind je alle informatie op de website.

Geef je mening!
Vind je de cao drinkwaterpodcast een waardevolle serie? Geef ons dan een paar sterren of schrijf een recensie in jouw favoriete podcast app. Zo help je ons om nog meer luisteraars te bereiken.

May 31, 202220:49
De Terugblik

De Terugblik

De Werkgevers en de vakbonden hebben dit jaar opvallend snel een nieuwe cao bereikt voor de drinkwatersector. Daar hebben ze wel wat voor moeten doen. In de laatste aflevering van de cao drinkwaterpodcast van dit seizoen kijken we samen met de werkgevers en de vakbonden terug op dit succes en werpen we vast een blik op de toekomst. Aflevering 18 van de cao drinkwaterpodcast kun je vanaf 16 juni hier beluisteren.

Jun 15, 202120:48
De Gebruikers

De Gebruikers

In de nieuwe cao zijn verschillende afspraken gemaakt over lonen, geboorteverlof en andere arbeidsvoorwaarden. Nu de handtekening is gezet, is het aan de werkgevers om uitvoering te geven aan de nieuwe CAO. Tijd dus, om ons oor te luister te leggen bij een HR manager en een algemeen directeur. Wat vinden zij van de nieuwe cao en waar zullen zij zich de komende twee jaar voor inspannen? Want, hoe tevreden men ook is, er blijft werk aan de winkel.

We lichten er twee pikante onderwerpen uit.

Jun 03, 202122:20
De Stemming

De Stemming

Begin vorige maand bereikten de werkgevers en de vakbonden in recordtempo een nieuw cao akkoord voor de drinkwaterbedrijven.

In het nieuwe akkoord krijgen alle medewerkers er bruto 75 euro per maand op het loonstrookje bijgeschreven, in plaats van een procentuele loonsverhoging. Dat is een trendbreuk met de voorgaande cao’s. Ook nieuw in het akkoord is de aanvulling van het loon bij geboorteverlof tot 100%. Al met al goed resultaat voor de laagst betaalde functies en de jongere werknemers.

Voor de oudere werknemers en met name zij die de snelle ontwikkelingen in de sector wat lastiger kunnen bijbenen, of moeilijker ter been raken en eerder met pensioen zouden willen gaan, pakt het akkoord minder gunstig uit.

Toch zijn de bonden en de werknemers ermee in hun nopjes, want maar liefst 87% van de werknemers stemde voor de nieuwe cao. Een haast Noord-Koreaanse uitslag, die zelfs bij de bonden tot verbazing leidde. Hoe kan het dat de onderhandelingen nu wel zonder gedoe in zo’n korte tijd tot een goed einde kwam en vrijwel unaniem door de werknemers werd goedgekeurd. En wat zegt dat over de toekomst van de collectieve arbeidsvoorwaarden?

May 05, 202114:41
De Meningen

De Meningen

Na ruim drie maanden onderhandelen hebben de werkgevers en de vakbonden een cao akkoord bereikt, die in de vorige aflevering door de onderhandelaars werd toegelicht.

Het nieuwe cao akkoord is inmiddels aan de werknemers voorgelegd en zal de komende dagen in stemming worden gebracht. Uit een peiling op de website caodrinkwater.nl lijken de meningen verdeeld. 51% geeft aan voor de nieuwe cao te zijn, terwijl 49% zich er niet in lijkt te kunnen vinden.

Alle reden dus, om eens met een paar medewerkers van de waterbedrijven in gesprek te gaan en hun mening te peilen. Daarom zitten aan de digitale tafel vandaag Renee van de Maat van Evides, Lix Key en Jurjen van Tellingen, beide werkzaam bij Vitens.

Apr 15, 202127:40
Het akkoord

Het akkoord

Iedereen krijgt er op zijn bruto maandsalaris 75 euro bruto bij. Dat is een van de hoofdpunten uit het akkoord dat de werkgevers en de vakbonden voor de nieuwe cao waterbedrijven overeengekomen zijn. Luister vanaf zaterdag 10 april naar aflevering 14 van de CAO Drinkwaterpodcast. Daarin praten we met de onderhandelaars over het bereikte akkoord en wat dat voor de werknemers van de waterbedrijven betekent.

Apr 09, 202117:07
Water is sexy en krijgt steeds meer kleur

Water is sexy en krijgt steeds meer kleur

De waterbedrijven staan de komende jaren voor een grote opgave om zowel de continuïteit als de veiligheid van het drinkwater te waarborgen. Volgens Vitens recruiter én WWB-bestuurder Hank Kuit, willen steeds meer mensen daar een steentje aan bijdragen. In deze aflevering praten we met Hank Kuit over werving en selectie van personeel en diversiteit van op werkvloer.

Mar 04, 202118:07
FNV bestuurder Marcelle Buitendam - socialer uit de crisis en meer loon

FNV bestuurder Marcelle Buitendam - socialer uit de crisis en meer loon

"We moeten socialer uit de crisis komen", zegt Marcelle Buitendam, vakbondsbestuurder van de FNV. "Teveel werknemers staat het water aan de lippen, dus de lonen moeten omhoog." Hoeveel de lonen moeten stijgen is nog een heet hangijzer. Tijdens het laatste cao overleg kwamen de onderhandelaars daar nog niet uit. Daarom keert de FNV terug naar haar achterban. 

Feb 25, 202113:45
Ab Sewgobind - vakbondsbestuurder van de CNV

Ab Sewgobind - vakbondsbestuurder van de CNV

De onderhandelingen voor een nieuwe drinkwater cao zijn nu twee maanden onderweg. Vooralsnog verlopen de gesprekken in een constructieve sfeer en als het aan de onderhandelaars ligt, dan blijft dat ook zo. Maar er moeten natuurlijk wel besluiten genomen gaan worden. Over duurzame inzetbaarheid, eerder stoppen met werken, thuiswerkregelingen en natuurlijk over lonen. Komt er dit jaar iets bij of niet? Is het überhaupt vanzelfsprekend dat er bij elke nieuwe cao steeds meer voorzieningen bij komen, of is een minimum cao misschien ook een optie? Zoals het bij eigenlijk alle cao onderhandelingen gaat, beginnen de partijen met hun inzetbrieven en bovenaan op het lijstje staan de lonen. Laten we daar dan ook maar mee beginnen: Wat is de looninzet van de CNV?

Feb 11, 202118:48
Riksta Zwart, directeur Waterbedrijf Groningen over duurzame inzetbaarheid en AOW

Riksta Zwart, directeur Waterbedrijf Groningen over duurzame inzetbaarheid en AOW

Ieder jaar gaat de AOW-leeftijd een beetje verder omhoog. Dus is er bij de waterbedrijven veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De vakbonden FNV en CNV zouden graag zien dat werknemers eerder kunnen stoppen met werken. Binnen de huidige arbeidsvoorwaarden zijn er al diverse voorzieningen ingebouwd die dat mogelijk maken, maar als het aan de bonden ligt, zouden die nog verder uitgebreid mogen worden. Is werken in de watersector zo zwaar en hoe gaan de waterbedrijven eigenlijk om met duurzame inzetbaarheid?

Feb 02, 202108:52
AVV bestuurder Rene Koorn pleit voor een minimum cao

AVV bestuurder Rene Koorn pleit voor een minimum cao

De onderhandelingen voor de nieuwe drinkwater cao zijn officieel van start gegaan. Jarenlang schoven daarvoor alleen de FNV & de CNV aan tafel. Dit jaar doet voor het eerst een derde partij mee: De AVV - Het Alternatief voor Vakbond. En die komt meteen met een alternatief voor de standaard cao. AVV-bestuurder Rene Koorn pleit voor een minimum cao die werkgevers en werknemers de ruimte geeft voor meer maatwerk.  

Jan 23, 202118:08
Jurjen van Tellingen roept jongeren op mee te praten over hun CAO

Jurjen van Tellingen roept jongeren op mee te praten over hun CAO

Jurjen van Tellingen is projectmedewerker bij van Vitens in Leeuwarden. Tot voor kort was Jurjen ook bestuurslid van Jong Vitens. In die hoedanigheid kon hij tijdens de vorige cao onderhandeling zijn invloed uitoefenen. Wat verwacht hij dit jaar van de onderhandelingen?

Jan 20, 202109:43
Farid Belghanou wil meer diversiteit op de werkvloer

Farid Belghanou wil meer diversiteit op de werkvloer

Farid Belghanou is mechanisch monteur bij Delfluent Services. Daar voelt hij zich als een vis in het water. Maar hij is nog steeds een van de weinige mannen met een Marokkaans-Nederlandse achtergrond in de watersector. Daar zou hij graag verandering in zien.

Jan 11, 202108:20
Maarten Knoppert blijft zich ontwikkelen

Maarten Knoppert blijft zich ontwikkelen

Het duurde even voor Maarten Knoppert wist wat hij wilde.  Maar na een paar niet afgeronde opleidingen, een baan in een dierentuin en bij een plasticfabriek, wist hij het zeker: proces operator in de watersector! Daar zit hij nu helemaal op zijn plaats en volgt hij naast zijn fulltime baan een hbo-opleiding technische informatica. De cao helpt hem daarbij. 

Jan 10, 202115:15
Jenny Maarseveen weet haar mannetje te staan.

Jenny Maarseveen weet haar mannetje te staan.

Als één van de weinige vrouwelijke procesoperatoren weet Jenny Maarseveen haar mannetje te staan. Ze combineert deze functie momenteel met het opvoeden van haar zoontje door gebruik te maken van ouderschapsverlof, maar dat houdt binnenkort op. Wat vindt ze hiervan?

Dec 30, 202012:44
Lix Key. Actief vakbondslid praat mee over de nieuwe CAO

Lix Key. Actief vakbondslid praat mee over de nieuwe CAO

Lix Key is actief vakbondslid en al jaren betrokken bij de cao-onderhandelingen. Hij vindt dat we op dit moment al een prima cao hebben. Wat valt er nog te wensen?

Dec 29, 202015:23
Hillie de Boer over leeftijd en vitaliteit op de werkvloer

Hillie de Boer over leeftijd en vitaliteit op de werkvloer

Hillie de Boer is medewerker klantcontact bij WMD Water. In deze aflevering praten we met haar over leeftijd en vitaliteit op de werkvloer. Kan ze de jongere generatie wel bijbenen en is er voldoende oog voor de wat oudere medewerker?

In aanloop naar de nieuwe Collectieve Arbeidsvoorwaarden gaan we elke dinsdag in gesprek met medewerkers van de waterbedrijven over hún wensen voor de nieuwe cao. Praat mee over jouw cao op www.caodrinkwater.nl

Dec 22, 202011:48
WWB-voorzitter Wim Drossaert over de uitdagingen voor de watersector

WWB-voorzitter Wim Drossaert over de uitdagingen voor de watersector

Wim Drossaert is voorzitter van de werkgeversvereniging. Een modernere cao is volgens hem belangrijk. Wat zijn de maatschappelijke uitdagingen waar de waterbedrijven voor staan?

In aanloop naar de nieuwe Collectieve Arbeidsvoorwaarden gaan we in gesprek met medewerkers van de waterbedrijven over hún wensen voor de nieuwe cao. Praat mee over jouw cao op www.caodrinkwater.nl


Dec 14, 202008:00
Renee van de Maat over ouderschapsverlof en diversiteit

Renee van de Maat over ouderschapsverlof en diversiteit

Renee van de Maat is HR recruiter bij Evides én hoogzwanger. Renee vertelt wat zij vindt van ouderschapsverlof voor mannen en diversiteit op de werkvloer. 

In aanloop naar de nieuwe Collectieve Arbeidsvoorwaarden gaan we elke dinsdag in gesprek met medewerkers van de waterbedrijven over hún wensen voor de nieuwe cao. Praat mee over jouw cao op www.caodrinkwater.nl

Dec 14, 202013:37