Skip to main content
Spotify for Podcasters
Capital Cultural

Capital Cultural

By Capital Cultural

Ne propunem să invităm specialiști și profesioniști din domenii diverse: cultură, medicină, psihologie, new media, comerț, știință, economie, învățământ, sport, voluntariat, comunitate etc, care să ne povestească lucruri din viața lor profesională, dar și cum își împart timpul pentru viața personală sau de familie. Să aflăm despre momente în care au avut de câștigat sau au pierdut.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#5 Cătălina Costache, director executiv Fundația Polisano

Capital CulturalMar 01, 2021

00:00
53:42
#16 Dr. Silviu Radu, medic stomatolog Dent Estet

#16 Dr. Silviu Radu, medic stomatolog Dent Estet

Silviu Radu este medic stomatolog în cadrul Clinicilor DENT ESTET. A ales să practice doar endodonție la microscop, pentru că îl provoacă să fie tot mai bun în fiecare zi și pentru că e un domeniu „precis și în detaliu”.  A absolvit Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. POPA” din Iași, iar de mai bine de un an s-a mutat în Sibiu și lucrează la DENT ESTET Sibiu.

Ne-a  povestit despre ce înseamnă această ramură a stomatologiei-endodonția, cât de importantă e aparatura de ultimă generație în procesul de tratament, care sunt riscurile atunci când ai un dinte lipsă și cum este afectată sănătatea orală. Totodată, am aflat mai multe despre multidisciplinaritate a echipei DENT ESTET, despre protocoalele pe care fiecare medic din echipă trebuie să le aplice, astfel încât pacientul să se bucure de tratamente eficiente și confortabile. L-am întrebat și despre ce-l motivează în profesia lui, cum s-a acomodat în Sibiu și cum își construiește o conexiune cu pacienții lui. 

„La ora actuală, nu știu dacă mi-aș putea permite să lucrez fără microscop. De fapt, nu aș putea concepe endodonția în ziua de azi fără microscop sau fără un sistem de magnificație. Cred că acesta e viitorul stomatologiei, medicii să practice doar o singură ramură. Doar așa poți să excelezi în ceea ce faci. Nu văd stomatologia de azi de tipul one man show.

Aug 02, 202149:26
#15 Florentin Cismaru-Bacanu, președinte Asociația Clubul Sportiv FLUX – Street Workout Team

#15 Florentin Cismaru-Bacanu, președinte Asociația Clubul Sportiv FLUX – Street Workout Team

Florentin Cismaru-Bacanu este liderul clubului sportiv FLUX – Street Workout Team și antrenor personal. Acum câțiva ani, în parcul Subarini din Sibiu a fost amenajată, datorită lui și a altor colegi, o zonă specială pentru tinerii care practică street workout.  Am povestit despre ce înseamnă street workout, cum au apărut primele  competiții dedicate acestui sport în Sibiu. Cum poți deveni membru în comunitatea FLUX și ce planuri au pentru viitor. Însă am profitat de ocazie să povestim cu Florentin despre motivație, organizare, spirit de echipă, coodonare, conduită și încredere. 

„Eu prefer antrenamentele în aer liber pentru că ai libertatea să creezi, în jurul unui parc, o comunitate. Nouă ne place șă ne întâlnim în parc și pentru că suntem prieteni. Nu mergem pentru că trebuie să slăbim sau că trebuie să facem nu știu ce mușchi. E o alegere atât de faină pentru că știi că poți merge cu prietenul tău la sport, ai cât timp vrei tu, nu ești limitat de muzica pe care trebuie să o asculți. 

Ce nu îmi place mie în sala de sport este acea liniște între oameni. Toți sunt cu căștile pe urechi, concentrați ca în ora aia să își facă antrenamentul și după aceea să plece înapoi la viețile lor. Aici, în parc, cu tinerii, parcă timpul stă pe loc și habar nu ai când trec două-trei ore. Te-ai și antrenat, te-ai și bucurat de o experiență faină. Pleci mulțumit acasă că tu ai și povestit una-două-trei chestii și parcă te-ai și eliberat, dar ai mai și creat o prietenie.”

Jul 26, 202143:17
#14 Cecilia Vidrighin, educatoare

#14 Cecilia Vidrighin, educatoare

Pentru copii e Cecilia și atât. Sau Ceci. E sufletul Gradiniței de pe strada Avrigului, care-i poartă numele: Grădinița Montessori- Ed. Cecilia Vidrighin. Anul acesta a împlinit 50 de ani de activitate și încă îi numără. Dintotdeauna și-a dorit să lucreze cu copiii, iar bucuria aceasta s-a resimțit la generațiile care i-au trecut prin mână. A început să predea în 1971, astăzi încă mai e la gradinița pe care a deschis-o după ce s-a pensionat, și unde lucrează alături de fetele ei, Iulia și Casandra. 

Am povestit cu doamna Cecilia Vidrighin despre vocația de pedagog, despre amintiri din cariera ei, despre copii și părinți, despre cum s-au schimbat timpurile, oamenii și societatea. Ce e important în primii ani de educație ai copiilor, care e rolul educatorului dar și al părinților. 

Am povestit despre toți acești 50 de ani, cum i-a petrecut în mijlocul copiilor. 

„Pe mine întotdeauna m-a interesat copilul ca individ. Eu nu am luat niciodată o grupă în masă. Asta e grupa mea și așa lucrez cu ea. Nu. Pentru că fiecare copil e diferit. Unii mai timizi, alții mai îndrăzneți. Și eu, pe fiecare l-am luat ca atare și, bineînteles că erau și copii care aveau diferite probleme. Nu se știa atunci de autism,de exemplu. Desi, acum îmi dau seama că aveam copii cu probleme din spectrul autism încă de atunci și nu se vorbea deloc despre asta. Că așa am deschis gradinița asta. Am dorit să lucrez și cu copii speciali. Dintr-o colectivitate de 20 de copii, trei să fie cu probleme de orice fel. Atunci am devenit un autodidact, am citit am căutat tot felul de abateri de la un comportament normal pe care l-ar putea avea copiii, m-am interesat ce pot să fac eu ca educator, să-i ajut să se integreze. Apoi au luat amploare terapiile pentru probleme de tot felul, bineînțeles că am studiat și acolo și am obținut rezultate foarte bune. Pot să mă laud că din toți copiii cu care am lucrat, doar unul singur nu a mers la școală normală pentru ca avea și un handicap locomor, ceea ce îl împiedica. Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu acești copii pentru că sunt extraordinari, cunoști  altă lume lucrând cu ei. Tot timpul a fost o provocare pentru mine, tot timpul se ivea o sarcină, o ambiție de-a mea pe care trebuia să o duc la bun sfârșit..și așa am continuat până acum. Dar mie nu îmi vine să cred că am atâția ani, și nici nu mă privește(râde) și nu mi se pare greu absolut deloc.”


Jul 19, 202151:21
#13 Elena Vlădăreanu, scriitoare și jurnalistă

#13 Elena Vlădăreanu, scriitoare și jurnalistă

Elena Vlădăreanu este scriitoare și jurnalistă la Radio România Cultural, unde realizează partea de film a emisiunii Scena și ecranul. Are studii vizuale și de filozofie și este autoarea mai multor cărți și texte performative. Cea mai recentă cartea a sa este August, un volum de proză scurtă apărut la Editura Nemira. În 2018, Elena Vlădăreanu a lansat proiectul Premiile „Sofia Nădejde” pentru Literatură Scrisă de Femei, care are loc în fiecare an.

Am povestit cu Elena despre cartea ei, „August”, ne-a spus cum  îmbină profesia de scriitoare cu cea de jurnalistă și cu cea de mamă. Am povestit despre literatura pentru femei, echitate în spațiul public și nevoia de a aduce și mai mult în discuție profesia de scriitor.

„În continuare mi se pare că profesia de scriitor e subapreciată. E foarte prost plătită și subapreciată. Mulți au impresia că deschizi computerul, începi să scrii și, efectiv, iese.  Ei, nu iese. Eu nu am această impresie despre un artist vizual, de exemplu. Că pune mâna pe creion, pensulă și în două ore dă marea lucrare, sau despre un regizor de film sau de teatru. Eu știu că în spatele fiecărui astfel de produs e foarte multă muncă. De ce la literatură nu se simte asta? ”

foto: foto: Andreea Lăcătuș 

Jul 13, 202150:21
#12 Eduard Egri, medic specialist medicină de familie

#12 Eduard Egri, medic specialist medicină de familie

Eduard Egri este medic specialist medicină de familie, membru în boardul Asociației Române de Educație Pediatrică în Medicina de Familie, membru al Asociației Babycare Sibiu și al Asociației Medicilor de Familie Sibiu. Are o activitate intensă de voluntariat în comunitatea sibiană și nu numai.

Am povestit despre presiunea ultimului an pe care au resimțit-o medicii, cum se simte în comunitatea din care face parte. Ne-a  spus mai multe despre rolul medicului de familie, despre educație medicală, prevenție, prejudecăți, mituri, lipsuri, dar și ce crede că s-a schimbat în bine, în ultimii ani.

„Rolul medicului de familie în societate este foarte, foarte important. La noi s-a produs undeva un declic, legat de rol și de respectul pentru meseria aceasta. Undeva în istorie, nu știu unde . De acolo, cred că trebuie să plecăm ca să schimbăm lucrurile în medicina de familie. Vă dau un exemplu, în țări din Europa de Vest este foarte respectată și promovată medicina primară pentru că eficiența-cost este cel mai bun. Medicul de familie cunoaște cel mai bine pacienții, cu tot istoricul lor și rezolvă cam 80-90% din problemele medicale.”

realizatori: Oana Ciucă & Dani Gheorghiu

Jul 08, 202150:33
11# Elena Bouleanu, psiholog clinician principal autonom

11# Elena Bouleanu, psiholog clinician principal autonom

Elena Bouleanu este psiholog clinician principal autonom, este doctor în psihologie și psihoterapeut Ne-a vorbit despre dezvoltarea rezilienței la copii și adolescenți, despre ce înseamnă comportament de stres, care sunt primele semne și ce măsuri putem lua. Totodată, am întrebat-o ce s-a schimbat în relațiile dintre părinți și copii după un an de pandemie, și de ce crede că părinții au început să devină mai atenți la comportamentul copiilor lor.

„Părintele, în primul rând, trebuie să citească corect aceste semne. Apoi, să plece de pe acea etichetă de tulburare de comportament (că e obraznic, că și-a luat-o în cap, că e răsfățat) și să intre în această paradigmă a comportamentului de stres a copilului. Deci, să înțeleagă că copilul transmite mesaje că ceva e în neregulă cu el sau cu mediul în care se află și că el nu are resurse să rezolve singur. Pasul următor ar fi ca părintele să fie atent la propria stare, la propriul autoreglaj. Pentru că un părinte epuizat, la un asemenea moment de tantrum al copilului va amplifica nesiguranța copilului. (...)Copilul se calmează repede la un contact fizic adecvat. Pentru că dacă pun mâna pe el și îl strâng, copilul primește semnal de pericol. Dar dacă îl ating blând, îi transmit siguranță, îi transmit ca sunt acolo și stiu ce sa fac, chiar dacă nu știu în momentul ăla. Nu-l scutur de umeri, nu-l smucesc de mana, nu îi trag una peste cap, pentru că nu îl ajut nici pe el nici pe mine.”

Realizatori: Oana Ciucă & Dani Gheorghiu

Jul 04, 202158:28
#10 Ștefan Radu Crețu, artist vizual

#10 Ștefan Radu Crețu, artist vizual

„ Simți că înțeleg oamenii arta ta?

De multe ori, dacă nu explic, rămâne doar funny și „..se mișcă ceva”. Dacă explic, zic: ok, da..nu m-am gândit la asta. Și de acolo, sunt în universul meu.”

Ștefan Radu Crețu este artist vizual. Pasionat de artă cinetică, lucrările sale sunt de cele mai multe ori mobile: de la instalații mari de exterior, până la lucrări mici de interior. Am povestit despre expoziția sa, care poate fi încă vizitată la Sibiu, în spațiul de artă contemporană, „Artă. nonstop”. Ne-a spus despre disciplina sa de lucru, cum e cu inspirația, ce ne oferă Sibiul în zona de artă vizuală, ce nu ne oferă. Dar am vorbit și despre proiectele  la care lucrează acum.

Realizatori: Oana Ciucă & Dani Gheorghiu

Jun 23, 202101:00:00
#9 Iulian Motoc, fondatorul Campionatului Național de Masaj din România

#9 Iulian Motoc, fondatorul Campionatului Național de Masaj din România

Iulian Motoc este antreprenor, managerul general al Academiei Reflexovital.  În 2019, a fondat Campionatul Național de Masaj. Este terapeut din 1997, trainer internațional acreditat de IMA și ambasador Word Wellnes Weekend pentru România. Am povestit despre antreprenoriat, lucrul în echipă, familie, temeri, riscuri, stabilitate financiară. Despre cum a început cu o masă de masaj în portbagajul mașinii, iar astăzi are filiale deschise în 14 orașe din țară. L-am întrebat cum a depășit anul 2020 cu toate restricțiile impuse de pandemie, ce înseamnă un lider bun, cât de afectată a fost zona de wellness, cum a fost prima ediție a Campionatului Național de Masaj și ce planuri au pentru viitor. 

Apr 28, 202148:13
#8 Adela Floricioiu, balerină

#8 Adela Floricioiu, balerină

Adela Floricioiu este balerină de mai bine de 20 de ani. A început să danseze la 10 ani. La 16 ani a plecat din Sibiu la București, la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, ca să facă performanță. Timp de 10 ani și-a desfășurat activitatea ca balerină în Ansamblul Operei Naționale București, iar mai apoi ca solistă în cadrul aceluiași compartiment. Din 2011 s-a întors în orașul ei natal și face parte din ansamblul Teatrului de Balet din Sibiu. 

Adela Floricioiu are 41 de ani, două fetițe și încă dansează. Am povestit cu ea despre ce înseamnă să performezi atâta vreme pe scenă, care e legătura cu publicul, ce roluri i-au rămas în gând, cum e să antrenezi copii, pentru că e și profesoară de balet. Totodată, am întrebat-o și despre sacrificiile pe care le-a făcut de-a lungul timpului, în această meserie. 

Mar 26, 202154:23
#7 Loredana Kaschovits, cofondatoarea Asociației Luthelo

#7 Loredana Kaschovits, cofondatoarea Asociației Luthelo

„Creștem învingătoare”

Loredana Kaschovits este vocea Asociației Luthelo, care ajută victimele să iasă din relații toxice. Ea însăși a plecat dintr-o astfel de relație, cu doi copii de mână și și un ghiozdan în spate. Astăzi, alături de alte femei, care din victime s-au transformat în învingătoare, au pornit pe un drum anevoios, dar care dă roade. Ne-a povestit cum sunt ajutate femeile care le cer ajutorul, de câte tipuri sunt abuzurile, care e planul de siguranță atunci când o persoană face pasul de a ieși din relația toxică și ce pot face cei din jur ca să le ajute.

realizatori: Oana Ciucă & Dani Gheorghiu

Mar 26, 202149:16
#6 Carmen Chindriș - președinta asociației „SUS INIMA”

#6 Carmen Chindriș - președinta asociației „SUS INIMA”

„Pentru ca nimeni să NU treacă SINGUR prin Cancer”

Asociația SUS INIMA a deschis două case - la Sibiu si la București- unde sunt cazați gratuit bolnavii de cancer care vin la tratament din altă localitate. Totodată, pacienții oncologici cât și familor lor primesc suport din partea unui psiholog, pot participa la art-terapie, beneficiază de o masă caldă, de sfaturile unui nutriționist și ajutor din partea unui navigator medical. 

Cum a pornit proiectul, de unde reușesc să strângă banii care să acopere chiriile celor două case și cheltuielile lunare, dar și ce planuri au pentru viitor,  am aflat de la președinta Asociației „Sus Inima”, Carmen Chindriș.

realizatori: Oana Ciucă și Dani Gheorghiu

Mar 11, 202137:20
#5 Cătălina Costache, director executiv Fundația Polisano

#5 Cătălina Costache, director executiv Fundația Polisano

Cătălina Costache este directorul executiv al Fundației Polisano. Din 2015, Fundația Polisano se implică în sănătatea comunităţii noastre prin proiecte de tratament, prevenţie şi informare, educaţie pentru sănătate, dar şi dotarea spitalelor din România.

Principalul proiect este „Inimi sănătoase pentru copii”, în cadrul căruia sunt operați copii cu malformații cardiace grave din toată țara, de echipe medicale internaționale partenere.

Cătălina Costache este omul care caută fonduri să acopere costurile operațiilor, vorbește cu medicii străini și îi convinge să vină pro bono în România să opereze cazurile grave, le explică părinților despre boala copilului lor, negociază cu directori de companii pentru susținere financiară, scrie proiecte, și nu în ultimul rând, este mama a doi băieți. 

Am povestit cu ea despre impactul pe care l-a avut pandemia asupra activității lor. Despre campaniile de prevenție și informare pe care le-au derulat, despre copiii care s-au făcut bine datorită Fundației Polisano, dar și despre cazurile nefericite și impactul lor emoțional. Am întrebat-o despre cazurile copiilor care stau pe lista de așteptare și cum vor reuși să strângă banii de care e nevoie pentru operații.

Mar 01, 202153:42
#4 Makcim Fernandez-Samodaiev, muzician

#4 Makcim Fernandez-Samodaiev, muzician

Am povestit cu muzicianul Makcim Fernandez-Samodaiev despre muzică, psihologie, viața de familie, cum e Sibiul, cum era în Cuba  dar și ce înseamnă să faci performanță.

Makcim Fernandez-Samodaiev este violoncelist de origine ruso-cubaneză. Este absolvent al ”Conservatorului Regal” din Anvers, Belgia. S-a stabilit cu familia la Sibiu, în 2015. Din pasiune pentru muzica de cameră, împreună cu soția sa, pianista Monica Florescu, a lansat în 2015 stagiunea Florescu-Fernandez & Friends, care are mare succes.  Este membru al Filarmonicii de Stat Sibiu. 

cover foto: Rareș Helici

moderator: Oana Ciucă Lázár

Nov 17, 202034:55
#3 - Artă.nonstop. De vorbă cu Monika Tompos și George Roșu

#3 - Artă.nonstop. De vorbă cu Monika Tompos și George Roșu

„Eu am această poantă, de obicei pe facebook o pun ..mă, măcar se face ceva ”. E, acum chiar se face ceva. Și poți să vezi și să simți că se face.  Avem o expoziție începând de mîine (n.a 6 noiembrie), și pentru că avem aceste condiții cu pandemia, expoziția o să fie vizitabilă prin vitrină.  Este cu lucrări video, este chiar și un documentar foarte fain făcut de Alina Manolache „I am here”, în care ea, pe timpul lockdown-ului din martie, a înregistrat cu webcam-uri din lume diverse fragmente și e foarte fain, apocaliptic și poetic în acelaști timp. O să vedeți.” - George Roșu

Art.nonstop a dechis prima expoziție pentru public: „Aș vrea să ne vedem dar nu cred că e safe”. Pe strada Tribunei nr. 13, în locul unde se găsește celebra lucrare a regretatului artist Mircea Nicolae. De ceva timp, spațiul era  gol, iar artistul George Roșu împreună cu Asociația Develop din Sibiu și uzinaduzina din Cluj au închiriat acest spațiu pentru următorii ani.  

Despre proiectul Artă.nonstop, despre arta contemporană în general sau local, despre colaborări și artiști dar și despre  alte  lucruri interesante din zona artei lui George Roșu,  am povestit  în poscastul #3. 

Moderatori: Oana Ciucă Lázár și Dani Gheorghiu. 

Nov 06, 202053:26
#2 - Răzvan Biriș, director Crucea Roșie Sibiu

#2 - Răzvan Biriș, director Crucea Roșie Sibiu

L-am invitat la o poveste pe Răzvan Biriș, actualul director al Crucii Roșii Sibiu.  Ne-a vorbit despre proiectele pe care le-au început deja și despre cele de viitor. L-am întrebat și despre experiența lui în zona de business privat și ce calități trebuie să aibă un manager bun. Am ajuns să vorbim și despre homeschooling în Sibiu, management medical sau schimbările din comunitate. 

Moderatori: Oana Ciucă Lázár, Dani Gheorghiu

www.capitalcultural.ro

Sep 07, 202001:16:00
#1 - Radu Hasan, antreprenor. Co-fondatorul companiei SmartBill

#1 - Radu Hasan, antreprenor. Co-fondatorul companiei SmartBill

Despre antreprenoriat, soluții și provocări în zona de business. Interviu cu Radu Hasan, co-fondatorul și CEO-ul companiei SmartBill, cea mai de succes companie din domeniul cloud, care oferă servicii de facturare, gestiune și contabilitate primară.

Datorită activității companiei, ei sunt mereu în legătură cu antreprenorii, iar în această perioadă au lansat și un barometru care contorizează situația afacerilor mici și mijlocii.

Moderatori: Oana Ciucă Lázár, Dani Gheorghiu

www.capitalcultural.ro

Aug 13, 202041:12