Skip to main content
Spotify for Podcasters
Harmonie 2.0

Harmonie 2.0

By Cindy Schepers

In deze podcast voor (stief)ouders neem ik je mee in wat er nodig is om tot een samengesteld gezin te komen waar jij (en je kinderen) kunnen thuiskomen. Waar je voldoening vindt en diepe liefde... ook al loopt het niet zoals je gedacht had of is het soms moeilijk. Een gezin waar jij je veilig voelt, een basis om het leven volop te leven.

Een podcast die verder gaat dan wat snelle tips en quick fixes. Ik hoop je te inspireren met inzichten zodat je tot echte transformatie kan komen; de shift kan maken naar meer verbinding en respect.
Currently playing episode

Belangrijke vraag als je wil dat er iets verandert in je samengesteld gezin

Harmonie 2.0Nov 07, 2023

00:00
23:37
Belangrijke vraag als je wil dat er iets verandert in je samengesteld gezin

Belangrijke vraag als je wil dat er iets verandert in je samengesteld gezin

Samengestelde gezinnen lijken ingewikkeld, maar dat zijn ze eigenlijk niet. Want ook al speelt er veel mee: er zit logica en orde in wat er gebeurt.

Daarmee zit er OOK een logica en orde in wat er nodig is om tot verandering te komen! Om de sfeer te verbeteren en spanningen te verminderen.

In deze aflevering geef ik een overzicht van hoe het veranderproces eruit ziet.

Centraal daarbij staat één vraag.

Eén vraag die je jezelf te stellen hebt om ervoor te zorgen dat er echt iets verandert. Dat je niet blijft doen wat je altijd al deed. En dus blijft krijgen wat je altijd al kreeg.​​

Zoals: jezelf klein houden, aanpassen, boos worden en daardoor afgewezen worden, je uit de naad werken en daarin niet gezien worden. In deze aflevering stel ik die ene vraag aan jou. Daag ik je uit ermee aan de slag te gaan.

Want als jij verandering wil bij je thuis, in je relatie, met de kinderen, dan zal er iets moeten veranderen (nogal logisch!)... en die verandering.... die begint.... bij jou.


Wil je veel meer weten over de vier puntjes die ik aanhaal in deze aflevering? Wil je een glashelder zicht op wat je echt te doen hebt nu je in een relatie zit en er één of meer kinderen bij betrokken zijn?

Lees dan mijn boek Relatiestress in je samengesteld gezin. Daarin neem ik je mee om op een andere manier te kijken en krijg je tools om met die vier puntjes aan de slag te gaan.

Meer info over het boek vind je op www.cindyschepers.be/boek

Deze week ontving ik mooie woorden van Rika Ponnet over mijn boek:'

Veel relatieboeken reiken kant-en-klare recepten aan die vaker frustreren dan helpen. Dit boek is daarop een uitzondering. Klaar, nuchter, soms pijnlijk ontnuchterend. Maar ook liefde- en hoopvol. Een aanrader voor elk samengesteld gezin.' - Rika Ponnet

Nov 07, 202323:37
'Jij bent mijn moeder niet!'

'Jij bent mijn moeder niet!'

Deze week had ik een boeiend en diepgaand gesprek met een journaliste van De Morgen*.


Ze interviewde me over 
mijn boek en op een bepaald moment kwamen we op de vraag hoe je best kan reageren als het kind roept dat je zijn moeder of vader niet bent.

Wat volgde was een pittig gesprek tussen haar en mij :)

- Over emotionele reacties (terwijl je beter weet).
- Over de machtsstrijd waarin je soms met een (stief)kind verwikkeld kan geraken
- Over de emotionele nasleep die hierdoor kan ontstaan tussen twee partners.

Dit boeiend gesprek was de aanleiding om een nieuwe aflevering van mijn podcast op te nemen.

In deze aflevering:

- het simpele antwoord op die uitspraak 'jij bent mijn moeder/vader niet!'

- over de valkuil van de machtsstrijd met het kind en emotionele conflicten met je partner

- over de drie transformaties die je te doorlopen hebt om rustig je zegje te kunnen doen als reactie op 'je bent mijn moeder niet!'


Vind je deze aflevering boeiend, abonneer je dan zeker op mijn kanaal, geef het vijf sterren :) en laat het weten wie aan jouw vrienden en kennissen die ook met een samengesteld systeem te maken hebben.

Hulp nodig? Een gesprek om samen met mij naar je situatie te kijken? Op www.cindyschepers.be/aanbod lees je hoe ik je momenteel kan helpen. Van harte welkom!


* Is verschenen op zaterdag 2 september 2023 in De Morgen Magazine >>Aug 30, 202325:31
Een cruciale vaardigheid in elke langdurige samengestelde relatie

Een cruciale vaardigheid in elke langdurige samengestelde relatie

Wat gebeurt er met jou als je merkt dat jouw liefste partner nee zegt? Het niet met je eens is? Een ander perspectief heeft?

Ben je blij dat je partner uitkomt voor zijn of haar mening? Komt er een strijder in jou naar voren, die je partner platbombardeert met analyses? Zakt de grond dan onder je voeten weg? Gaat er ergens een licht uit? Of ben je nieuwsgierig naar waarom je partner denkt wat hij of zij denkt?

In deze aflevering ga ik in op een vaardigheid die echt cruciaal is in langdurige relaties, en al zeker als er kinderen zijn uit eerdere relaties.

Erg belangrijk in de vakantieperiode, waarin je al gemakkelijker op elkaars lip zit :)

Op www.cindyschepers.be/aanbod lees je hoe ik je verder help met de relatievragen over je samengesteld gezin. Van harte welkom!

Onlangs kwam mijn boek 'Relatiestress in je samengesteld gezin' uit. Daarin beschrijf ik situaties zoals in deze aflevering. Ik ga er ook uitgebreid in op communicatie in moeilijke situaties. Meer info op www.cindyschepers.be/boekJul 12, 202324:24
Ergernissen in het samengesteld gezin deel 2: als open-minded zijn niet (meer) lukt

Ergernissen in het samengesteld gezin deel 2: als open-minded zijn niet (meer) lukt

In de vorige aflevering van deze podcast had ik het over ergernissen aan de kinderen van je partner of aan diens opvoedstijl. In deze aflevering ga ik daar nog wat dieper op in. Want wat nu als je wel wéét dat je open minded zou moeten zijn, maar het niet lukt? Wat als als weerstand voelt? Of niet weet hoe je tot die open-mindedness moet komen?

Deze aflevering is dus een verdieping op de vorige. Luister die dus eerst mocht je dat nog niet gedaan hebben.


In het bijzonder interessant voor mensen die:

- wel weten hoe het zit, maar dat niet (meer) kunnen opbrengen

- zich daar schuldig bij voelen

- niet weten waar te beginnen


Voorbeelden die voorbij komen gaan over:

- de ex heeft me zo hard geraakt

- ik zie de ex-partner in de kinderen

- ik heb al zoveel gegeven (vb in keuze woonplaats, inrichting huis...), hoeveel wordt er nóg van mij verwacht?!

- de balans van geven en nemen met je partner is niet in evenwicht

- ik ben op na alle veranderingen van de laatste tijd


Mocht je hulp nodig hebben bij jouw situatie of mocht je willen dat ik met je meekijk, neem contact met me op voor een vrijblijvend verkennend gesprek

zie www.cindyschepers.be/aanbod
May 19, 202318:58
Ergernissen aan je stiefkinderen en de opvoedstijl van je partner
May 08, 202332:04
C.O.N.T.A.C.T. (en de magie van verandering)

C.O.N.T.A.C.T. (en de magie van verandering)

Wat als je het allemaal wel begrijpt in je samengesteld gezin? Tot de perfecte analyse bent gekomen, maar er verandert geen sikkepit?

Met deze aflevering wil ik je als ouder en/of als plusouder laten ervaren hoe praten met je partner of je kind op een andere manier kan laten verlopen, zodat er ook echt iets verschuift.


In deze aflevering:


- hoe er iets kan veranderen ook al is er geen oplossing

- waarom je theorieën, verhalen en analyses van de situatie meestal niet helpen

- hoe je elkaar beter kan horen

- hoe je anders met schuldgevoel kan omgaan


Ik ben benieuwd wat deze aflevering jou brengt. Dankjewel voor je reactie!

Mocht je hulp nodig hebben bij iets in de relaties in je samengesteld gezin, bekijk dan mijn aanbod op www.cindyschepers.be/aanbod

Apr 25, 202319:40
Hoe angst voor afwijzing ervoor zorgt dat je ter plaatse blijft trappelen in je samengesteld gezin

Hoe angst voor afwijzing ervoor zorgt dat je ter plaatse blijft trappelen in je samengesteld gezin

In deze aflevering laat ik je zien hoe angst voor afwijzing maakt dat je ter plaatse blijft trappelen in je samengesteld gezin.


Aan bod komt:

- wat heb je te doen in een samengesteld gezin?

- waarom is die angst voor afwijzing zo vaak aanwezig?

- wat kan je doen om anders met die angst om te gaan?


Hulp nodig? Op www.cindyschepers.be/aanbod lees je hoe ik je verder kan helpen.


Zo is er een gratis webinar op 27 april: 5 tips voor gevoelige plusouders (zie www.cindyschepers.be/webinar)

Binnenkort start er ook een nieuwe online praat- en leegroep (zie www.cindyschepers.be/plusouders)


Van harte welkom!


Apr 07, 202320:53
Jij bent een deel van de oplossing

Jij bent een deel van de oplossing

Soms heb je veel inzicht in een situatie en pas je alle communicatievaardigheden van de wereld toe... maar blijf je toch ter plaatse trappelen in je samengesteld gezin. En merk je, week na week, of weekend na weekend: dezelfde issues komen terug. 

Ook al heb je er al over gepraat.. je blijf met een onbehaaglijk gevoel zitten. Is dit het dan? Heb je het hier mee te doen? Is dit wat je gewoon te aanvaarden hebt?

In deze aflevering laat ik zien waar dat mee te maken kan hebben en hoe je tot een doorbraak kan komen, bijvoorbeeld in afspraken, sfeer in huis enz. 

Geen ellelange gesprekken meer die toch niks veranderen, maar echt diepgaand de blik naar binnen werpen om te zien wat jij kan doen om de situatie te deblokkeren!

Aan de hand van een eigen voorbeeld geef ik je concrete vragen die je jezelf kan stellen om écht tot die shift te komen die ervoor gaat zorgen dat je je meer ontspannen en op je gemak voelt bij elkaar.

Feb 03, 202327:12
Help, het is hopeloos!

Help, het is hopeloos!

Wat als je merkt dat steeds maar weer dezelfde situaties terugkomen in je samengesteld gezin? Als je partner, kind, ex... blijft op een manier reageren waardoor bij jou de moed in de schoenen zinkt? Wat als je steeds maar weer verzeild in dezelfde oude emoties?

Het klinkt misschien als een negatief onderwerp, maar ik geloof dat als je hierin meer inzicht verwerft, je uit de hopeloosheid kan stappen en terug inspiratie krijgt om het anders aan te pakken. Om 'ergens anders de mosterd te gaan halen'.

In deze aflevering ga ik in op de vraag of een situatie hopeloos is en waar 'm dat dan in zit. Ik laat je zien dat reacties van (plus)ouders er vaak toe leiden dat de wanhoop alleen maar toenoemt. En - uiteraard - ga ik ook uitgebreid in op wat je kan doen om uit de hopeloosheid te komen en stappen te zetten naar meer rust en ontspanning in je samengesteld gezin.

Check www.cindyschepers.be als je wil zien hoe ik je hierbij verder kan helpen.


Jan 17, 202329:41
Dé sleutel om lastige situaties in je samengesteld gezin te deblokkeren en de energie weer te laten stromen

Dé sleutel om lastige situaties in je samengesteld gezin te deblokkeren en de energie weer te laten stromen

In deze aflevering behandel ik een totaal onderbelicht thema als het gaat over oplossingen voor relatieproblemen in samengestelde gezinnen. 

Iets wat ik echt als dé sleutel zie om de situatie te deblokkeren en 'het' weer te laten stromen. 

En ja... dat laatste mag je zelfs letterlijk nemen :)


In deze aflevering komen verder ook aan bod:

- wat te doen bij kinderen die niet in het samengesteld gezin willen zijn

- een grote valkuil wanneer kinderen beïnvloed worden door de ouder in het andere huis

- wat niet helpt als de stiefouder zich op de slaapkamer opsluit

- hoe wanhopig ouders soms lopen te ijsberen

- wat te doen als bepaalde voorvallen maar niet verteerd geraken ('ben je daar nu nog niet over?!')

- wanneer hulp van buitenaf nodig is

- en... een simpele maar radicale communicatietip die je helpt om dit alles in de praktijk om te zetten


Kortom, alle redenen om zonder uitstel deze aflevering te beluisteren! 

Ik kijk alvast uit naar je reactie.


Hebben jullie hulp nodig om de situatie bij je thuis te deblokkeren, neem dan contact met me op voor een uitgebreik gesprek (www.cindyschepers.be/intake)


Tot slot nog de bronvermelding van het verhaal over de kamelen: afkomstig uit de eindwerkpresentatie van IV-therapeut Koen Van Dijck, overgenomen uit het boek 'de Gestalttherapeut en zijn spiegel', Georges Lambrechts (2008, uitgeverij EPO vzw)Dec 11, 202229:53
Welke stappen kan je zetten om je meer thuis te voelen in je samengesteld gezin?
Nov 07, 202230:37
Wat als jouw partner niet wil meewerken?

Wat als jouw partner niet wil meewerken?

Wat als het lijkt alsof jij de enige bent die aan jullie samengesteld gezin wil werken?

Wat als jouw partner zijn of haar rol niet wil opnemen?

Wat als jouw partner niet wil leren over samengestelde gezinnen, bijvoorbeeld weigert naar deze podcastreeks wil luisteren, geen webinar wil meedoen of een artikel wil lezen? 

Of... wat als hij of zij dat allemaal wel voor je wil doen, maar niet bereid is om iets te veranderen omdat 'er toch niets op te lossen valt'?

In deze podcast geef ik je enkele ideeën mee die je kunnen inspireren er anders naar te kijken en het anders aan te pakken.

Dankjewel om deze podcast te delen met je vrienden en al wie je lief is!

Oct 03, 202221:57
Antwoorden op simpele en complexe opvoedvragen in samengestelde gezinnen

Antwoorden op simpele en complexe opvoedvragen in samengestelde gezinnen

Wat als mijn stiefkind de huisregels niet naleeft, maar mijn partner heeft dat niet gemerkt? Of stoort zich er niet aan?

Moet ik kinderen inspraak geven in bepaalde beslissingen?

Wat als mijn partner een andere opvoedvisie heeft dan ik?

Wat als mijn kinderen wel beperkte schermtijd hebben en die van mijn partner geen beperking krijgen?

Maar wat als de kinderen van de ene meer in ons gezin aanwezig zijn dan de kinderen van de andere?

Wat als mijn kind onbeleefd is tegen mijn partner? Moet ik het dan terechtwijzen waar mijn partner bij is of beter niet?

En wat met die boze telefoontjes van de ex-partner als mijn kind niet gelukkig


Het is logisch dat deze en vele andere vragen opduiken als je samenwoont of samenleeft wanneer er al kinderen zijn uit een vorige relatie. 

Ontdek mijn antwoord in deze aflevering!

Sep 09, 202227:29
Liefde overwint niet alles: hoe conflicten een wegwijzer zijn

Liefde overwint niet alles: hoe conflicten een wegwijzer zijn

Het is een wijdverspreide mythe dat liefde alles overwint. Dat als het echt goed zit, er geen problemen of conflicten zouden opduiken. En als dat dan toch gebeurt - iets wat in alle relaties onvermijdelijk is en in 'samengestelde relaties' al zeker - dan vrezen we het ergste.

In deze aflevering laat ik je zien dat dit normaal is. Dat dit niet het begin van het einde is, maar het einde van het begin. Want conflicten hoeven geen problemen te zijn, ze kunnen wegwijzers zijn die ons helpen naar elkaar toe te groeien.

Ontdek in deze aflevering hoe dat precies zit en wat jullie kunnen doen om samen te werken in plaats van elkaar tegen te werken.

Heb je hulp nodig bij jouw situatie? Check dan hoe ik je kan verder helpen op www.cindyschepers.be/aanbod.


Aug 28, 202229:01
Een samengesteld gezin bestaat niet

Een samengesteld gezin bestaat niet

Deze aflevering voelt als een coming out ... spannend!

Ik verwoord namelijk dat een samengesteld gezin niet bestaat en dat net de mensen die het tegenovergestelde geloven, vaak in onmogelijke patstellingen terecht komen (met relatieproblemen en nieuwe scheidingen als gevolg).

Ok, dat is super kort door de bocht geformuleerd. Luister vooral naar deze aflevering om te horen wat ik ermee precies mee bedoel en laat me weten wat je ervan vindt!

In deze aflevering gaat het over 2 types aan motieven die ik zie terugkomen bij mijn cliënten. Enkel vanuit één van de twee motieven zie ik hen uiteindelijk een doorstart kunnen maken, hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn.

In welk van de twee motieven herken jij je het meest? Weet dat het nooit te laat is om daar verandering in te brengen! Neem contact met me op als je graag verder geholpen wordt. www.cindyschepers.be
Aug 12, 202222:26
Zo ga je weg van spanning en vermijding en open je de weg naar meer ontspanning in je samengesteld gezin

Zo ga je weg van spanning en vermijding en open je de weg naar meer ontspanning in je samengesteld gezin

In deze aflevering laat ik je graag zien waar verandering start. Wat het is wat je kan doen als de spanning en het conflict oploopt, of gewoon, in minder dramatische toestanden, als je je nog niet 100% goed voelt bij hoe het nu loopt.


In de aflevering komen aan bod:

  • de twee neigingen die mensen hebben als het niet loopt zoals ze verwacht hadden en hoe hen dat de das om doet
  • in mijn ogen de eerste stap die iedere mens die in een samengesteld gezin zou moeten zetten ('moeten is een lelijk beest', zeiden ze bij ons thuis vroeger altijd... I know... Maar toch! Maar toch!)
  • een gekke metafoor dit alles duidelijk maakt
  • een voorbeeld uit mijn praktijk
  • wat er mogelijk wordt als je deze stap zet


Ik zou het bijzonder waarderen als je mij laat weten wat deze aflevering je brengt! 

Welke inzichten of vragen het oproept. Surf naar www.cindyschepers.be en laat gerust een bericht achter. Ik lees je graag!

Wil je aan de slag en leren hoe een samengesteld gezin echt werkt? Meld je dan aan voor mijn online programma: www.cindyschepers.be/basisprogramma


Dank ook om deze podcast te delen met al wie je lief is.

Jul 18, 202217:56
Waar blijft die harmonie?!

Waar blijft die harmonie?!

Hoe komt er harmonie, rust en verbinding als er al kinderen zijn uit een vorige relatie?

Dat is dé vraag die mij keer op keer gesteld wordt door ouders en stiefouders als het gaat over hun samengesteld gezin.

In deze podcastreeks geef ik daar graag een antwoord op.

Jun 24, 202217:02