Skip to main content
Spotify for Podcasters
Raikkaita digitaalisia ajatuksia

Raikkaita digitaalisia ajatuksia

By Citrus Solutions

Tässä podcastissa mullistetaan maailmaa juttelemalla työelämän ja työympäristön muutoksista. Tervetuloa Citruksen backstagelle!

Citrus Solutions Oy
Part of Citrus

www.citrus.fi
Available on
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Jakso 9: Tutkittua tietoa Legal Techin maailmantilanteesta

Raikkaita digitaalisia ajatuksiaJun 10, 2021

00:00
30:39
Jakso 9: Tutkittua tietoa Legal Techin maailmantilanteesta

Jakso 9: Tutkittua tietoa Legal Techin maailmantilanteesta

Oikeudellinen teknologia on trendaava aihe, mutta käytetäänkö teknologiaa hyödyksi vielä lakialalla? Otimme selvää ja tilasimme tutkimuksen Legal Techin maailmantilanteesta.

Australiasta löytyi tutkija John Flood (Professor of Law & Society, Griffith University Brisbane), joka lähti tutkimusryhmänsä kanssa selvittämään asiaa. Tutkimuksen tuottajana toimi Deduktia Oy. 


Tässä podcastissa Saara ja Taina nostavat esiin viisi selkeintä tutkimuksen tulosta:

1) Lakialalla ei hyödynnetä automaatiota.

2) Juridisista tehtävistä suuri osa tulee katoamaan, muuttumaan tai siirtymään muille kuin juristeille.

3) Lakialan uudet pelurit syrjäyttävät perinteiset laki- ja asianajotoimistot.

4) Vaatimuksenmukaisuuden (compliance) ja sääntelyn (regulation) osa-alueet ovat maailmalla suurimmat juridiikan automaation hyödyntäjät.

5) Kulttuurin muuttaminen juridiikan alalla on kriittinen tekijä, jotta teknologiaa voidaan hyödyntää.


Kuuntele jakso, niin saat viisi vinkkiä miten päästä alkuun Legal Techin kanssa.

Jun 10, 202130:39
Jakso 8: Sinäkö et sopisi IT-alalle? Kuka niin sanoi?

Jakso 8: Sinäkö et sopisi IT-alalle? Kuka niin sanoi?

Sinä, joka et ensimmäisenä kuvailisi itseäsi matemaattisloogiseksi: IT-ala tarvitsee sinua!

Saamme päivittäin käyttämistämme palveluista parhaiten hyödyn irti silloin, kun niiden käyttäminen on meille luontevaa ja helppoa. Siksi palveluiden kehittäjien joukon tulee olla monimuotoinen, jotta mahdollisimman monet käyttötavat ja -toiveet tulevat huomioiduiksi jo kehitysvaiheessa. 

Aiemmissa urapoluissaan Saara ja Taina eivät välttämättä olisi ajatelleet, että tulevat myöhemmin työskentelemään teknologian parissa. Saaran tie juristina IT-alalle oli täynnä karikkoja ja oli olemassa aika, kun Tainalle kirjainyhdistelmä "IT" toi mieleen kaukaisen erillisen saarekkeen, jolta pyydettiin uusi salasana kesäloman jälkeen. 

Molemmat kuitenkin hoksasivat, että omassa työssään ei tule paremmaksi, ellei kehitä itseään ja osaamistaan myös teknisestä näkökulmasta. Siksi he kannustavatkin kaikkia haastamaan omia ajatuksiaan IT-alasta ja siitä, että sen mahdollisuudet eivät sopisikaan itselle aiemman työtaustan takia.

Saaran ja Tainan vinkit uranvaihtajille:

1) Hakeudu sinne, missä voit antaa omaa asiantuntijuuttasi muiden hyväksi. Mene mukaan, niin opit.

2) Älä väheksy taitojasi - ei tarvitse olla matemaattislooginen pärjätäkseen mainiosti IT-alalla.

3) Tämä on tekemistä siinä, missä kaikki muukin. Tämä on uusien taitojen opettelua. 

4) Ajattele rohkeasti IT:tä ja huomaa, että saatat löytää paikkasi myös oman alasi ulkopuolelta.

Jun 10, 202120:47
Jakso 7: Miksi teknologian käyttöönotto on niin vaikeaa?

Jakso 7: Miksi teknologian käyttöönotto on niin vaikeaa?

Taina ja Saara ovat samaa mieltä siitä, että me ihmiset rakastamme tärkeitä rutiinejamme, emmekä mielellämme pyydä apua. Siksi innovaatioitakaan ei oteta käyttöön heti ensikuulemalta, vaan haluamme itse oivaltaa niiden hyödyllisyyden.

Jokainen kysyy tiedostamatta itseltään nämä kysymykset uuden teknologian edessä:

  1. Onko tämä parempi kuin edellinen?
  2. Kuinka sopusoinnussa uusi teknologia on arvomaailmani kanssa?
  3. Tarvitsenko muutosta? Kuinka paljon pitäisi muuttaa työtapoja, jotta tämä onnistuisi?
  4. Ymmärränkö tämän ja opinko käyttämään tätä? Haluan testata ja todentaa asian itse.
  5. Miten voin helposti kertoa työyhteisössä muille, että tämä helpottaisi työtä ihan hirveästi?
Mar 26, 202131:16
Jakso 6: Korona teki meistä epäkohteliaita

Jakso 6: Korona teki meistä epäkohteliaita

Arjen suuri puhututtava elefantti on etäkommunikointi, joka  näkyy palavereissa puhumattomuutena, uusina rooleina ja käyttämättä  jätettyinä puheenvuoroina.

Etäsuositukset jatkuvat Citruksellakin ainakin vuoden  loppuun. Etäilty on ennenkin, mutta sataprosenttinen etätyö on  vaikuttanut myös Saaran ja Tainan arkeen enemmän, mitä ehkä keväällä  osasi odottaa.

Saara ja Taina juttelevat niistä itsestäänselvyyksistä, joita ei  tullut fyysisten tapaamisten aikana edes ajatelleeksi.  Etätyöskentely todella tehostaa toimintaa, mutta jotain  siitä jää puuttumaan. Missä ovat ilmeet, eleet ja hiljaiset signaalit -  puhumattakaan sivistyneestä työelämän käytöksestä?

Sep 15, 202017:27
Jakso 5: Toimitko vastuullisesti vai sanotko vain?

Jakso 5: Toimitko vastuullisesti vai sanotko vain?

Vastuullisuus näkyy kaikkialla, mutta näkyykö se todella yritysten arjessa?

Jaksossa pohditaan vastuullisohjelmien ja yritysten verkkosivuilla olevien vastuullisuusjulistusten ristiriitaa  käytännön tasolla. Saaraa jopa ärsyttää yritysten sanamuodoiltaan samanlaiset vastuullisuusohjelmat ja julistukset. Hänellä herää epäilys, että elääkö yritys todella vastuullisuutta todeksi arjessaan niin kuin sivuillaan julistaa.

Taina ja Saara pohtivat, miten vastuullinen toiminta saadaan elämään ja näkymään käytäntöinä siten, ettei vastuullisuus jää vain yleväksi julistukseksi yrityksen verkkosivuille. Uskallammeko kertoa rehellisesti siitä, missä vastuullisuuden teemoissa meillä kaikilla olisi vielä kehitettävää?

Sep 15, 202017:58
Jakso 4: Legal Tech - korvaako robotti juristin?

Jakso 4: Legal Tech - korvaako robotti juristin?

Saara väittää lakialan olevan työn tekemisen tavoissa  hyvinkin perinteinen, eikä alalla ole vielä nähty  massiivisia teknologiaa hyödyntäviä muutoksia. Taina kaipaa Legal Tech  -tekemiseen konkretiaa ja odottaa käytännön tekoja ja ideoita. Saara  kertoo yksityiskohtaisesti juristin kokemuksiaan siitä, miten  lakirobotti auttaa häntä käytännön työssä ja missä asioissa robotti  kannattaa ottaa avuksi arjessa.

Robotti taipuu moneksi ja jaksossa käy  ilmi myös se, miten esimerkiksi asiantuntijoiden erityisosaaminen  voidaan monistaa robotin avulla laajemmin yrityksen käyttöön. Vastauksen  kysymykseen: ”Korvaako robotti juristin?” saat kuuntelemalla tämän  jakson.

Sep 15, 202016:56
Raikkaita digitaalisia ajatuksia - trailer

Raikkaita digitaalisia ajatuksia - trailer

Tervetuloa kuuntelemaan Citrus Solutions Oy:n podcast-kanavaa! 

Tämä on Raikkaita digitaalisia ajatuksia.

www.citrus.fi

Aug 26, 202000:20
Jakso 3: Digitalisaatio - miten muutat omaa toimintaasi?

Jakso 3: Digitalisaatio - miten muutat omaa toimintaasi?

Kolmannessa jaksossa Saara ja Taina juttelevat siitä, miten  omat työtavat ovat muuttuneet vuosien saatossa ja mikä merkitys tähän  kaikkeen on työympäristön muutoksella, perinteisillä toimintatavoilla ja digitalisaatiolla.  Taina kertoo nykyään työskentelevästä Robotin kanssa ja Saarakin  päivittelee perinteistä tapaa, jolla aiemmin teki juristin tehtäviä.  Molemmat ovat samaa mieltä siitä, että omia henkilökohtaisia työtapoja  pitää muuttaa, mutta ei teknologian ehdoilla, vaan teknologiaa  hyödyntäen. Tässä on kysymys ajattelutavan muutoksesta, joka ei  mukavuudenhaluisille ihmisille ole kovinkaan helppoa.

Kuuntele Saaran ja Tainan omakohtaisia oppeja siitä, miten he ovat  pystyneet muuttamaan omia työtapojaan Citrus Robotin avulla ja mitä he  odottavat modernilta asiantuntijalta.

Aug 26, 202025:52
Jakso 2: Human Touch Framework

Jakso 2: Human Touch Framework

Mikä on Human Touchin komponenttikirjasto ja miten tunteet liittyvät siihen?

Tässä jaksossa pureudutaan Citruksen Human Touch -viitekehykseen.  Miten se on syntynyt ja mitä sen on tarkoitus ohjata - asioita vai  tunteita?

Teknologia-alalla on paljon sääntöjä, raameja ja standardeja. Miten  tällaisessa ympäristössä voi huomioida tunnetaidot ja yksilölliset  kokemukset - saati monistaa kokemuksia muiden käyttöön. Tähän avuksi  löytyi apua teknologian termistöstä, mutta inhimillistettynä.

Taina muistuttaa, että ihmiset vaikuttavat omilla teoillaan tosi  paljon. Näiden vaikutusten vieminen arkeen vaati konkreettisia tekoja ja  jokaisen äänen kuuluviin.

Koska jos prosesseihin saa mukaan ylimmän tason eli tunteen, ollaan jo aidosti erottautumisen kynnyksellä.

Aug 26, 202020:51
Jakso 1: Tunneälykäs toimitusjohtaja

Jakso 1: Tunneälykäs toimitusjohtaja

Saara ja Taina keskustelevat siitä, millaista on aloittaa  toimitusjohtajana Legal Techiin ja Health Techiin erikoistuneessa yrityksessä, jossa työskentelee kovan luokan teknologiaosaajia ohjelmistokehittäjistä erityisasiantuntijoihin.

Taina väittää Saaran olevan tunneälykäs toimitusjohtaja. Saaraa se vähän ujostuttaa, sillä tunneälykäs tekeminen on Saaran mielestä enemmän kuin vain yhden tyypin juttu. Saara kertoo myös tekemistään muutoslupauksista ja  siitä, miksi tunneälykäs tekeminen on tuotu Citruksen strategiaan.

Jaksossa rupatellaan myös siitä, miksi kenenkään henkilön pelkkä  asiaosaaminen tai sen kehittäminen ei riitä, vaan jokaisen on  kehitettävä itseään myös tunnetasolla, erityisesti työelämässä.

Aug 26, 202022:59