Skip to main content
Spotify for Podcasters
Compliance Adviseert: ervaringen van experts uit de Nederlandse financiële sector

Compliance Adviseert: ervaringen van experts uit de Nederlandse financiële sector

By Niek, Frederique & Erik

De bijzondere positie van compliance binnen een financiële organisatie resulteert in een continue stroom aan dilemma's en lastige afwegingen. De compliance manager, directies, RvC leden en andere stakeholders proberen daarbinnen de juiste weg te vinden; "Do the right thing".

Maar wat is dat precies?
In deze podcast gaan Erik Reissenweber en Frederique van Binnebeke met hulp van Niek Röselaers op onderzoek uit door met deskundigen te spreken over ervaringen en afwegingen in de dynamische wereld van compliance in de Nederlandse financiële sector, met toenemende aandacht van het grotere publiek.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Tim Vermoolen - RNHB - Compliance in vastgoedfinanciering

Compliance Adviseert: ervaringen van experts uit de Nederlandse financiële sectorOct 27, 2022

00:00
01:01:21
Tim Vermoolen - RNHB - Compliance in vastgoedfinanciering

Tim Vermoolen - RNHB - Compliance in vastgoedfinanciering

We leren Tim beter kennen door hem te onderwerpen aan een sollicitatiegesprek voor een compliance rol in de vastgoed sector. Of Tim de rol ook daadwerkelijk krijgt, laten we nog even in het midden. Vervolgens vertelt Tim over compliance in de vastgoedfinanciering. Luistertip!

Oct 27, 202201:01:21
Jubileum podcast - fragmenten uit Compliance Adviseert

Jubileum podcast - fragmenten uit Compliance Adviseert

De 100e aflevering van Compliance Adviseert is nu te beluisteren.
Uit 100 podcasts hebben we fragmenten (op chronologische volgorde) achter elkaar gezet in één podcast.
Deze compilatie geeft een goed beeld van de onderwerpen en de experts die de revue passeerden. Veel luisterplezier en dank voor alle belangstelling en waardering!

Oct 27, 202251:19
Willem-Jan Smits - Watsonlaw - Crypto: Micar, Transfer of funds regulation en EU sanctie

Willem-Jan Smits - Watsonlaw - Crypto: Micar, Transfer of funds regulation en EU sanctie

Dit is de 100e aflevering van Compliance Adviseert! Feest! Daarom naast deze podcast nóg twee podcasts in één keer. Luister ze direct.

In deze podcast legt Willem-Jan Smits, advocaat bij en oprichter van Watsonlaw, uit wat de Micar voor implicaties heeft voor de cryptowereld. Daarnaast bespreken we de Transfer of funds regulation (FATF refereert hieraan met Travel Rule) en de EU sancties betreffende Russen die in de EU geen crypto diensten meer mogen afnemen. Je bent weer helemaal op de hoogte in een uurtje.

Oct 27, 202201:01:38
Lotte van Meerten - Werken in compliance

Lotte van Meerten - Werken in compliance

Op dit moment is er veel werk in compliance. Het wemelt van de vacatures en veel van die vacatures worden via via ingevuld.

Hoe weet je voordat je ergens in compliance begint of het een match gaat worden? En hoe maak je een goede start in die nieuwe baan?

Lotte van Meerten heeft net een nieuwe job in compliance en er al een aantal achter de rug en bespreekt met Erik Reissenweber hoe zij het werk van de compliance professional ziet en wat er bij het beginnen in een nieuwe compliance rol komt kijken. Om te luisteren en te reflecteren: hoe zie ik dat?

Oct 21, 202258:12
Bas Martens - Advocatuur en Wwft compliance

Bas Martens - Advocatuur en Wwft compliance

Elke podcast app heeft een pauzeknop. Gelukkig maar, want dit gesprek wil je horen, maar in 1 keer beluisteren is wellicht moeilijk haalbaar. Dat krijg je ervan als je met een zeer ervaren expert in één podcast zoveel over de wereld van de advocatuur en (wwft) compliance te bespreken hebt. Wwft verplichtingen en juridische diensten die daaronder vallen worden toegelicht, betalingen voor verrichte diensten aan strafrechtadvocaten en toezicht in de advocatuur, alles komt aan de orde. Bas Martens is oud deken en verzorgt binnen en buiten de advocatuur trainingen in wwft compliance en wij van Compliance Adviseert danken hem voor de uitgebreide uitleg bij de advocatuur.

Oct 14, 202201:44:07
Claudia Sijstermans - anti-corruptie bij industriële onderneming

Claudia Sijstermans - anti-corruptie bij industriële onderneming

Erik Reissenweber vraagt Claudia Sijstermans over haar werk als Compliance professional en specifiek over het tegengaan van corruptie en omkoping bij een industriële onderneming. Claudia vervulde een senior compliance rol bij ASML, ze werkte zelfstandig als compliance professional en werkt sinds anderhalf jaar bij AkzoNobel als Director ABAC, Policies & Training. Tevens nam ze plaats in de redactie van Tijdschrift voor Compliance.
Oct 07, 202234:07
Bo van der Meer - EY - Think like a criminal

Bo van der Meer - EY - Think like a criminal

In deze podcast benadrukt Bo van der Meer, ex-FIU en senior manager Financial Crime Advisory bij EY, het belang van een gedegen uitwerking van de bruto risico's bij het uitvoeren van een Systematische Integriteits Risico Analyse (SIRA). Mis je bij die stap de diepgang en specifieke risico's, dan levert dat slechtere resultaten op van je transactie monitoring en moet je door de grote hoeveelheden false positives meer en meer transactie monitoring analisten het vuile werk op laten knappen. Dat kan beter. Bo legt uit hoe. Think like a criminal.

Sep 02, 202234:29
Martijn Bruinsma - Essay over Machine Learning in Transactie Monitoring

Martijn Bruinsma - Essay over Machine Learning in Transactie Monitoring

In het kader van zijn postgraduate opleiding aan de VU schreef Martijn Bruinsma een essay over machine learning in transactie monitoring.

De enquête werd via linkedin gedeeld met de volgers van Compliance Adviseert.

We beloofden een podcast met de resultaten van zijn onderzoek. Die zijn er nu en nu is de podcast er ook.

Belangrijkste leerpunt voor compliance professionals bij financiële instellingen volgens Martijn: verdiep je in machine learning, want het gaat deel uitmaken van je werk!

Luister de hele podcast voor de overige inzichten die het onderzoek opleverde. 

Aug 26, 202226:58
De Leeuw en Agterhuis - Triodos - ESG, EU duurzaamheidsregelgeving

De Leeuw en Agterhuis - Triodos - ESG, EU duurzaamheidsregelgeving

Worden Europese banken duurzamer door Europese regelgeving in het kader van Environment, Social en Governance?
We vragen het Emma de Leeuw en Jan Agterhuis van Triodos Bank.
Taxonomie gaat hier over een classificatiesysteem voor de hele Europese Unie, waarmee bedrijven en organisaties getoetst kunnen worden hoe duurzaam hun investeringen zijn. We bespreken ook SFDR en NFDR. Geen paniek als je allemaal afkortingen hoort, Emma en Jan leggen het allemaal duidelijk uit.
Deze aflevering van Compliance Adviseert is bijzonder: we bespreken een onderwerp dat zowel voor milieuprofessionals als compliance professionals interessant is. Daarom maken we voor het eerst een co-productie! Dat doen we met Groene Gesprekken, de podcast over duurzaamheid voor milieuprofessionals.
Aug 18, 202258:07
Kitty Nooij - de compliance professional als ethisch leider

Kitty Nooij - de compliance professional als ethisch leider

Luister nu naar dit aangename gesprek met Kitty Nooij over ethisch leiderschap. De compliance professional heeft in de financiële instelling een voorbeeldfunctie als het gaat om ethische kwesties. Hoe werkt dat precies, als je in de hiërarchie geen leidinggevende functie hebt? En is de mens nou van nature geneigd het goede te doen of gaat het mis als je er geen aandacht aan schenkt?

Kitty put uit haar jarenlange ervaring bij Kitty Nooij als consultant, spreker, trainer en coach op het vlak van ethisch leiderschap. Ze vervulde tot eind 2018 ruim 14 jaar diverse bestuursfuncties in de top van het Openbaar Ministerie. Daarnaast was ze onder andere betrokken bij Transparency International en het Huis van Klokkenluiders.

Aug 12, 202250:55
Simone Aurighi - Credit card scheme rules

Simone Aurighi - Credit card scheme rules

Credit card companies, like Mastercard and Visa, impose ‘scheme rules’.
Simone Aurighi explains the world of the scheme rules in the latest podcast of Compliance Adviseert.
Simone has a broad experience with Risk Management at payment institutions, mainly credit card acquirers. He sheds a light on the way schemes mitigate financial and compliance risks. With consumer and business needs always in mind, schemes and compliance try to find ways to fight the bad actors and provide the best financial services to the good actors. Interesting, also if you're a newbie to the way credit card schemes work.

Aug 05, 202201:05:50
Jan van Koningsveld en Joras Ferwerda over offshore constructies en anti witwasbeleid

Jan van Koningsveld en Joras Ferwerda over offshore constructies en anti witwasbeleid

Wat zijn offshore constructies in de context van witwassen? Wat kunnen we doen om het bestrijden van witwassen beter te maken? Welke wetenschappelijke inzichten helpen ons daarbij? Antwoorden op deze vragen en meer met Jan van Koningsveld, Joras Ferwerda en Frederique van Binnebeke in een nieuwe aflevering van Compliance Adviseert.
Jul 23, 202201:05:06
Frans Demmers - Tuchtrecht banken

Frans Demmers - Tuchtrecht banken

Financiële instellingen dienen - uiteraard - te voldoen aan wet- en regelgeving. Er is ook nog zoiets als tuchtrecht. In deze podcast bespreken we welke rol tuchtrecht precies speelt in de financiële sector en soms zullen we een uitstapje maken buiten die sector.

Frans Demmers is nu bijna 5 jaar partner bij Admers Advies en heeft diverse andere rollen gehad, waarvan de meeste juridisch van aard waren, zoals bijna 30 jaar bij ING. Tevens is hij voorzitter bij de Vereniging van Compliance Officers. Frans werkt nu bij tuchtrecht banken. Frans legt het ons allemaal uit.

Jul 15, 202242:32
Nathalie Voortman - Just Business Consulting - Integriteitscultuur bij fusies en overnames

Nathalie Voortman - Just Business Consulting - Integriteitscultuur bij fusies en overnames

Bijna elke compliance professional zal in zijn werkzame leven een keer betrokken zijn bij een fusie of overname. Op fusies en overnames zijn wettelijke verplichtingen van toepassing, het is dus goed te weten hoe zo’n fusie of overname doorgaans verloopt om vanuit compliance het bestuur te kunnen adviseren. Veel fusies en overnames gaan mis. Eén van de belangrijkste oorzaken daarvoor is het onvoldoende aandacht besteden aan verschillen in cultuur tussen de partijen.

Nathalie Voortman is sinds 2012 zelfstandig organisatieadviseur via Just Business Consulting. Zij richt zich op duurzame organisatieontwikkeling door het versterken van de integere bedrijfsvoering. Hierbij legt zij de focus op de bijdrage van cultuur, gedrag en naleving aan de strategische doelen van de organisatie. Nathalie heeft in 2020 onderzoek (Nyenrode Business Universiteit) gedaan naar de invloedsfactoren van het doen van integriteitscultuuronderzoek in fusies en overnames. Zij vraagt via diverse publicaties, zoals op MenA.nl, CHRO.nl, in ‘de Jurist’ en onlangs in Audit Magazine aandacht voor dit belangrijke thema.

In deze podcast legt zij uit welke methoden er zijn om integriteitscultuur te meten en te betrekken in de risicoafweging bij een fusie of overname. In de hoop dat organisaties daarmee hun voordeel kunnen doen en er minder mislukte fusies en overnames zullen komen.

Jul 08, 202242:53
Bökkerink en de Laat - visie op witwas bestrijding

Bökkerink en de Laat - visie op witwas bestrijding

In deze podcast bespreken we mogelijke benaderingen en methoden op het vlak van witwasbestrijding die zowel publieke als private partijen tevreden stelt. Marloes de Laat is Senior Manager Forensic & Financial Crime bij Deloitte, heeft ruim 12 jaar ervaring in senior rollen bij financiële instellingen in het bestrijden van financieel economische delicten (FEC) en denkt in onze podcast mee over de toekomst van bestrijding van FEC. Naast haar zit een voor onze vaste luisteraars inmiddels redelijk bekende expert, Maud Bökkerink. Eerder liet zij in podcast compliance adviseert haar licht al schijnen op sancties en FIU meldingen.
Jul 01, 202246:40
Anna Stylianou - Compliance professional - Cyprus

Anna Stylianou - Compliance professional - Cyprus

Cyprus a high risk country? Apparently not. Anna Stylianou, working in Cypriotan financial sector in compliance roles for 20 years takes us on a sunny explanation about Cyprus. She shares her thoughts about events that impacted the reputation of the financial sector in Cyprus and the current situation is different. Is better. Listen why. Anna refers to this documentary of Al Jazeera in the podcast: https://www.youtube.com/watch?v=Oj18cya_gvw Other sources: https://cyprus-mail.com/2022/05/27/boc-earns-best-compliance-team-silver-at-2022-ica-awards/ https://www.investopedia.com/ask/answers/060616/cyprus-considered-tax-haven.asp https://www.knowyourcountry.com/cyprus1111 https://www.schengenvisainfo.com/news/eu-commission-tells-malta-cyprus-to-end-their-golden-passport-schemes-immediately/

Profiteer met de code compliance100 van 100 euro korting op een compliance en/of fraudetraining bij Kerckebosch, via deze link: https://www.kerckebosch.nl/financiele-fraude?utm_source=podcastcompliance&utm_medium=podcastcompliance&utm_campaign=fraude2022

Jun 24, 202227:52
Simone van Ruijven - LiteBit - Compliance bij een crypto exchange platform

Simone van Ruijven - LiteBit - Compliance bij een crypto exchange platform

Het is pionieren op het vlak van compliance bij een grote Nederlandse crypto exchange. Simone van Ruijven, compliance professional bij LiteBit, legt uit welke diensten LiteBit biedt en waar volgens haar de risico's en kansen liggen bij een crypto exchange platform. In de podcast wordt gesproken over het herkennen van mixing. De uitspraak dat een mixer kan opvallen door een grote uitgaande transactie en vele kleine inkomende transacties is op zich is correct, maar let op: ook bij een transactie vanuit een crypto exchange kan een transactie uit meerdere kleinere transacties bestaan. Vele kleinere inkomende transacties hoeven dus niet altijd te wijzen op het gebruik van mixing. Profiteer met de code compliance100 van 100 euro korting op een compliance en/of fraudetraining bij Kerckebosch, via deze link: https://www.kerckebosch.nl/financiele-fraude?utm_source=podcastcompliance&utm_medium=podcastcompliance&utm_campaign=fraude2022
Jun 17, 202201:05:60
Jong en Jans - VCO - reactie op voorstel wijziging Corporate Governance Code

Jong en Jans - VCO - reactie op voorstel wijziging Corporate Governance Code

Gerard Jong en Marlène Jans van de Vereniging van Compliance Officers vertellen in deze podcast over hun reactie op het voorstel voor wijziging Corporate Governance Code (De Code). Ze vertellen wat oorspronkelijk het doel en aanleiding was voor De Code en wat er in hun ogen nog ontbreekt. De Corporate Governance Code mikt in eerste instantie op beursgenoteerde ondernemingen, maar voor elke compliance professional bij financiele instellingen is het nuttig hiervan kennis te nemen, Gerard en Marlène leggen uit waarom. Veel luisterplezier.

Meer info:

https://www.mccg.nl/actueel/nieuws/2022/2/21/voorstellen-voor-actualiseren-corporate-governance-code

💌 Luisteraars van de podcast profiteren met de code compliance100 van 100 euro korting op een compliance en/of fraudetraining bij Kerckebosch, via deze link: https://www.kerckebosch.nl/financiele-fraude?utm_source=podcastcompliance&utm_medium=podcastcompliance&utm_campaign=fraude2022!

Jun 10, 202257:53
Diantha Snelleman - ABN AMRO - Policies schrijven

Diantha Snelleman - ABN AMRO - Policies schrijven

Diantha Snelleman is verantwoordelijk voor de wwft-gerelateerde policy van ABN AMRO bank. In deze podcast vertelt zij wat effectieve policies zijn, wat de aanleiding is voor het opstellen van policies, uit welke belangrijke onderdelen policies dienen te bestaan en de wijze waarop policies in onderling overleg tot stand komen. Vele uitdagingen passeren de revue, bij het schrijven van effectieve policies komt nog veel kijken, vooral bij het actueel houden ervan. Natuurlijk komen ook Global Standards en procedures aan de orde in de podcast. Ok, dit is niet direct KYC gerelateerd onderwerp, maar voor elke compliance professional, ook voor de KYC of transactie monitoring analist, is deze podcast een absolute aanrader.

Profiteer met de code compliance100 van 100 euro korting op een compliance en/of fraudetraining bij Kerckebosch, via deze link: https://www.kerckebosch.nl/financiele-fraude?utm_source=podcastcompliance&utm_medium=podcastcompliance&utm_campaign=fraude2022

Jun 03, 202257:40
te Brake en Westerveld - LVV en ABN AMRO - de vertrouwenspersoon en Speak up

te Brake en Westerveld - LVV en ABN AMRO - de vertrouwenspersoon en Speak up

Dit jaar won de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen de Nationale Compliance Award. Inge te Brake, voorzitter van de vereniging, is gast in de podcast en vertelt, puttend uit haar uitgebreide ervaring, over de aankomende wetgeving rondom vertrouwenspersonen en het belang van vertrouwenspersonen. Barbara Westerveld, programmamanager van het programma Speak Up vult aan en vertelt over het programma dat ‘as we speak’ wordt uitgerold bij ABN AMRO.

Incidenten die recent in de media kwamen onderstrepen het belang van de vertrouwenspersoon des te meer. We leren van de inhoud van de podcast hoe belangrijk het is dat medewerkers zonder angst voor nare consequenties zich uitspreken over wat zij vaak als eerste zien. Inge benadrukt het belang van een gedegen opleiding van vertrouwenspersonen en de juiste houding en kennis bij leidinggevenden. En ze maakt zich er bij de politiek hard voor dat het beroep van vertrouwenspersoon een beschermde status krijgt.

Compliance heeft hierin doorgaans een rol in de zijlijn, maar Inge adviseert: zoek die vertrouwenspersoon in je organisatie op en stem af, je kunt elkaars rollen versterken!

May 27, 202252:26
Nicole Voorhuis - Freelance consultant - AML training in het buitenland

Nicole Voorhuis - Freelance consultant - AML training in het buitenland

Nicole Voorhuis heeft 22 jaar ervaring bij het OM en 3 jaar bij DNB. In haar huidige werkzaamheden combineert zij die ervaring met haar liefde voor reizen: ze geeft allerlei groepen in diverse landen Anti Money Laundering training. Geregeld zijn FATF Mutual Evaluation Reports aanleiding voor haar opdrachten.
Ze vertelt in deze podcast over de verschillen in wetgeving, rechtspraak en culturen en legt een link met de wereld van de compliance professional bij Nederlandse financiële instellingen.
May 13, 202254:28
Alex van der Baan - Metaverse, NFT en compliance
May 06, 202201:00:23
Nadja van der Veer - Money Transfers en Virtual IBAN
Apr 29, 202245:13
Zwarts en Mackaaij - Fraude en informatie uitwisseling

Zwarts en Mackaaij - Fraude en informatie uitwisseling

Hoe voorkomen banken dat een fraudeur waarvan de ene bank afscheid heeft genomen bij een andere bank verder gaat met zijn frauduleuze praktijken?

David Zwarts en Wilco Mackaaij van Delta Capita vertellen uitgebreid over (hun ervaringen met) het protocol dat daarvoor in het leven is geroepen: het PIFI protocol.

Shownotes:

https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/zelf-doen/register-vergunningen/incidenten-waarschuwingssysteem-financiele-instellingen

https://www.nvb.nl/publicaties/protocollen-regelingen-richtlijnen/protocol-incidenten-waarschuwingssysteem-financi%C3%ABle-instellingen/


Apr 22, 202243:07
Dr. Mara Wesseling - Radicaal rechts terrorismefinanciering

Dr. Mara Wesseling - Radicaal rechts terrorismefinanciering

Terrorisme door extreem en radicaal rechts kent kleine en grote vormen van financiering. Expert op het gebied van terrorismefinanciering Dr. Mara Wesseling vertelt je hoe dit in zijn werk gaat zodat je als Compliance Officer dergelijke financieringsstromen op tijd kunt signaleren.

Apr 15, 202249:26
Albert Stoetzer - FIU verdacht verklaringen
Apr 08, 202201:04:53
Maasdam en Boufrach - Compliance in de zorg

Maasdam en Boufrach - Compliance in de zorg

De compliance functie is voor de financiele sector in Nederland verankerd in de wet. Hoe zit dat eigenlijk in een andere sector zoals de zorg?
In deze podcast vertellen Yvonne Maasdam en Loubna Boufrach, bestuurders van de Vereniging Compliance in de Zorg, over de specifieke uitdagingen van de compliance professional in de zorg. De hoeveelheid wetgeving die van toepassing is op de zorg is omvangrijk, maar compliance in de zorg staat nog in de kinderschoenen. Hoe is het om te pionieren op dit vlak? En zijn er mogelijkheden om van elkaar te leren?
Apr 01, 202201:05:07
Joost van Houten - Sentinels - AI in transactie monitoring
Mar 25, 202248:52
Alando van Bodegom - ZZPer - Adverse Media Screening

Alando van Bodegom - ZZPer - Adverse Media Screening

Adverse Media Screening. Niet wettelijk verplicht bij KYC processen, maar wel vereist door DNB en essentieel onderdeel van het proces.
Waarom zoeken financiele instellingen door openbare bronnen in het KYC proces en hoe doen ze dat?
Alando van Bodegom is ZZP-er en heeft er veel ervaring mee en gelukkig bereid om er uitgebreid over te vertellen in deze podcast van Compliance Adviseert.
Mar 18, 202201:05:26
Geert Vermeulen - de Integriteitscoördinator - Wet bescherming Klokkenluiders

Geert Vermeulen - de Integriteitscoördinator - Wet bescherming Klokkenluiders

Binnenkort zal naar verwachting de nieuwe Europese richtlijn voor bescherming klokkenluiders ook in Nederland worden ingevoerd. Waarom beschermen we klokkenluiders? En waarop moeten financiele instellingen zich nu vast voorbereiden? Geert Vermeulen, CEO van de Integriteitscoördinator, legt het haarfijn uit in deze podcast.

Boektip van Geert Vermeulen: Giving Voice to Values - Dr. Mary C. Gentile, Professor at the Darden School of Business at the University of Virginia https://www.cfainstitute.org/en/ethics-standards/ethics/giving-voice-to-values#:~:text=The%20principle%20behind%20Giving%20Voice,effectively%20act%20on%20their%20values.

De blog over de klokkenluider bij SNS Property Finance:
https://www.deintegriteitscoordinator.nl/klokkenluider-sns-pf-lessen-voor-integriteitscoordinatoren/.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Neem een abonnement op de nieuwsbrief door een email te sturen naar info@deintegriteitscoordinator.nl of door dit contactformulier in te vullen: https://www.deintegriteitscoordinator.nl/contact/.

Mar 11, 202245:38
Van der Laan, Oostindjer en Amar - Sancties Rusland

Van der Laan, Oostindjer en Amar - Sancties Rusland

Lousewies van der Laan, directrice Transparancy International Nederland, Nathan Oostindjer, beleidsmedewerker Wwft en Sancties bij de Nederlandse Vereniging van Banken en Yvo Amar, advocaat internationale sancties praten gericht op de compliance professional in de financiele sector over de sancties in Rusland.
Lousewies: 'het gaat niet om regeltjes naleven, maar om wat voor soort wereld willen wij met elkaar hebben'
Onder andere de bedrijfsconstructies om beneficial ownership te verhullen, het UBO register, bescherming klokkenluiders en de werking van sancties worden uitgebreid besproken in deze actuele podcast (4 maart 2022 opgenomen).
Mar 05, 202201:12:22
Marijke Terpstra - Chief Risk Officer - Stichting Derdengelden bij Betaalinstellingen

Marijke Terpstra - Chief Risk Officer - Stichting Derdengelden bij Betaalinstellingen

In razend tempo is in de afgelopen jaren de betaalwereld gefragmenteerd geraakt. Een simpele betaling voor een bestelling of dienst gaat soms langs vele verschillende betrokken betaalinstellingen en langs bankrekeningen. In deze podcast nemen we de stichting derdengelden onder de loep met Marijke Terpstra, Chief Risk Officer met ruime ervaring bij betaalinstellingen. Waar dient die stichting derdengelden voor? Op welke risico's let je als je bestuurder bij een stichting derdengelden bent? En moeten banken en opsporingsinstanties zich zorgen maken over de integriteitsrisico's?
Feb 25, 202249:27
Deborah Voorbij - Senior Risk Manager - Herstel- en exitplan

Deborah Voorbij - Senior Risk Manager - Herstel- en exitplan

Niemand denkt graag na over het eind. Toch komen door uiteenlopende omstandigheden financiële instellingen wel eens in zwaar weer terecht en moet er worden hersteld of zelfs ontmanteld. Financiële instellingen moeten zich daar in goede tijden al op voorbereiden. Het sluiten van de deuren kan grote gevolgen hebben voor klanten of andere betrokkenen. Het plan waarin staat hoe de instelling de zaken moet redden of moet afwikkelen noemt met het herstel- en exitplan en moet bijdragen aan een soepel herstel of exit.
Deborah Voorbij heeft als senior risk manager ervaring met het opstellen van zo’n plan. Ze heeft diverse senior risk functies vervult, is sinds bijna twee jaar Senior Operational Risk Innovation Officer bij ING, daarvoor was ze 2 jaar Head of Enterprise Risk Management bij Payvision en weer daarvoor was ze bijna 4 jaar Head of Risk bij European Merchant Services, de creditcard acquirer en aanbieder van omnichannel betaaloplossingen.
Feb 18, 202250:04
Remy Jansen - DNB - maatregelen
Feb 12, 202201:02:20
Berndt Rif - MinVWS - Screenen personeel

Berndt Rif - MinVWS - Screenen personeel

Waarom screenen we personeel? Ga jij ook op zoek naar wat er mis kan zijn met een sollicitant? Misschien doe je het wel helemaal verkeerd!
En wat is bijvoorbeeld de waarde van de VOG?
Screenen van personeel past bij de Wft vereiste van integere bedrijfsvoering volgens de brief van Wopke Hoekstra van juni 2019 toen hij de kamer informeerde over een incident bij een bank. (https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2019/06/07/kamerbrief-screening-van-medewerkers-banken-op-integriteit/kamerbrief-screening-van-medewerkers-banken-op-integriteit.pdf)
Hoe benadert Berndt Rif, ridder in de orde van oranje Nassau en de eerste (en enige) certified insider threat profiler in NL, werkzaam bij Ministerie van VWS, het screenen van personeel? (Berndt spreekt in deze podcast op persoonlijke titel)
Feb 04, 202201:01:28
Remco Voogt - Charco & Dique - Transactiemonitoring

Remco Voogt - Charco & Dique - Transactiemonitoring

Waarom doen financiële instellingen aan transactiemonitoring? Hoe richt je goeie transactiemonitoring in? En hoe weet je of het goed functioneert? Remco Voogt, adviseur bij Charco & Dique, voorheen werkzaam bij DNB, gaat ruim 80 minuten in op de materie. En we hadden er nog een uur over kunnen praten. Hebben we alle elementen van transactiemonitoring voldoende besproken? Wil je er nog over in discussie met Remco? Hij nodigt je uit om van je te laten horen, bijvoorbeeld via linkedin.
Jan 28, 202201:21:29
Daniël Meel - ABN AMRO - Risico's met virtuele valuta

Daniël Meel - ABN AMRO - Risico's met virtuele valuta

Digitale identiteit gaat bijdragen aan een veiligere wereld! In onze nieuwste podcast praten we met Daniël Meel, Head of Innovation & Design of Detecting Financial Crime bij ABN AMRO, over risico’s met virtuele valuta. In de toekomst verwacht hij dat meerdere technologische ontwikkelingen zoals de digitale identiteit kunnen bijdragen aan een veiligere wereld. Wat leerden wij verder van dit gesprek? ➡️ ABN ziet sterke toename van particuliere klanten die handelen in virtuele valuta ➡️ De bank heeft beperkt zich op deze transacties; eigenlijk alleen transacties van en naar wisselkantoren ➡️ Deel je klanten in in profielen (persona’s) en zoom in op de afwijkingen ➡️ Training van KYC analisten is essentieel, met name voor het deskundig kunnen vaststellen welke verklaringen voor verdacht gedrag plausibel zijn ➡️ Nu worden nog veel analyses handmatig uitgevoerd, als meer deskundigheid is opgebouwd moet gezocht worden naar meer afhandeling in automatische processen Compliance Adviseert reclamevrij houden? Doneer via de website.
Jan 22, 202246:34
Pierre Simon - Simon Consulting - Update EU AML wetgeving

Pierre Simon - Simon Consulting - Update EU AML wetgeving

Wetgeving op het gebied van bestrijding witwassen (Anti Money Laundering) is voortdurend aan verandering onderhevig. Wat zijn nou eigenlijk de pijnpunten nog die maken dat Europese wetgevers het nodig vinden om die wetgeving aan te passen en welke wijzigingen kunnen we dan nog verwachten? In hoeverre ziet die wetgeving op poortwachters of op witwassers rechtstreeks (daarmee wil ik niet uitsluiten dat die poortwachters soms zelf actief bij witwassen betrokken kunnen zijn)?
Pierre Simon van Simon Consulting legt in deze podcast van omstreeks een uur op heldere wijze uit welke wijzigingen in de wetgeving we allemaal kunnen verwachten en welke gevolgen die kunnen hebben voor poortwachters en de effectiviteit van de bestrijding van witwassen.

Jan 14, 202201:01:22
Rob van Eijbergen - Hoogleraar Integriteit VU Amsterdam

Rob van Eijbergen - Hoogleraar Integriteit VU Amsterdam

In dit nieuwe jaar gaan we knallend van start met Rob van Eijbergen, Hoogleraar Integriteit aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Rob pleit voor waarden gedreven organisaties waarin tegenspraak volledig geaccepteerd is. Organisaties waarin iedereen naar zijn morele kompas luistert, zijn concurrerende organisaties waar compliance afdelingen in de toekomst niet meer nodig zijn. Ook waarschuwt hij voor integritisme: het doorslaan in de grote hoeveelheid regelgeving en de naleving daarvan. Kortom genoeg prikkelende onderwerpen voor een half uur luisterplezier.

Jan 09, 202234:21
Richard Meinders - SVC Groep - Compliance bij Verzekeraars
Dec 24, 202101:11:03
Peter Steegmans - Rabobank - Controles in de dealingroom
Dec 17, 202133:51
Simon Lelieveldt - Onderzoek herkomst vermogen en middelen bij virtuele valuta

Simon Lelieveldt - Onderzoek herkomst vermogen en middelen bij virtuele valuta

Onderzoek naar herkomst vermogen en middelen is al langere tijd gewoon voor financiële instellingen. Maar op een dag komt er een alert uit het transactiemonitoring systeem naar boven en verklaart de klant de opvallende winst te hebben behaald met handel in virtuele valuta. Naarmate handelen in en bezit van virtuele valuta meer en meer mainstream wordt en mede door regulering de markt van crypto wallets en virtuele valuta wisseldiensten professioneler wordt, is het zaak om als financiële instelling te kijken hoe je risico’s met virtuele valuta kunt mitigeren.

In deze podcast zoomen we met Simon Lelieveldt in op de manier waarop je onderzoek kunt doen naar source of funds en source of wealth, in het bijzonder als het om virtuele valuta gaat.

Simon legt uit:

➸ waarom financiele instellingen en crypto bedrijven onderzoek doen naar vermogen en middelen

➸ wat regulier gebruik van virtuele valuta momenteel is

➸ waar het risico met virtuele valuta ‘m in zit

➸ hoe je vast kunt stellen of dit vermogen en deze middelen logisch verklaard kunnen worden

➸ en hoe je deze verklaringen kunt verifiëren

FATF - red flags/ risk indicators
> https://www.fatf-gafi.org/media/fatf/documents/recommendations/Virtual-Assets-Red-Flag-Indicators.pdf

Nieuwe Wereld Podcast over Defi
> https://open.spotify.com/episode/7Ht4peH39ublDCi8md0njI

Cryptobedrijf - Financiele instelling of niet - podcast verwijzingspagina (met ook geactualiseerde toelichting verwijzingen voor de liefhebber)
> https://www.simonl.org/nl/wwft-aanpassing-in-verband-met-amld5-richtlijn-vierde-gewijzigde-anti-witwaswet/

Podcast over Fintech-toezicht / Walletverificatie-eis DNB
> https://open.spotify.com/episode/1y7y3WoYvxwVnwrnyUjb9b?si=abTeNOIUQOGeivKmNU4thQ

Dec 10, 202101:06:35
Jaklien Wotte - Head of Compliance Triodos Bank NL

Jaklien Wotte - Head of Compliance Triodos Bank NL

'Je peilt de temperatuur, je geeft af en toe een medicijn maar de patiënt blijft zelf verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid' aldus Jaklien Wotte, Head of Compliance Triodos Bank Nederland.

In deze nieuwe aflevering deelt Jaklien Wotte haar visie op de compliance functie. De tweedelijns rol van compliance is volgens haar van essentieel belang om effectief te kunnen zijn als compliance. Naast deze rolvastheid spreekt ze over:

- Waarom een goede relatie met de eerste lijn zo belangrijk is.

- Hoe een bank met een duidelijke maatschappelijke missie omgaat met compliance risico's.

- Het belang van 'gevoel van urgentie', aantoonbaarheid en de betrokkenheid van het senior management bij het mitigeren van compliance risico's.

We wensen je veel luisterplezier.

Dec 05, 202134:49
Ivar Timmer - Hoge School Amsterdam - Juridisch risico management
Nov 26, 202147:26
Muel Kaptein en Wies Wagenaar - KPMG en ABN AMRO - Soft Controls in de praktijk

Muel Kaptein en Wies Wagenaar - KPMG en ABN AMRO - Soft Controls in de praktijk

‘Om te zorgen dat medewerkers het juiste gedrag laten zien, moet je de situatie beïnvloeden en het systeem begrijpen’ aldus Muel Kaptein en Wies Wagenaar.

Als compliance officer wil je dat de medewerkers in je organisatie het juiste doen maar daar is meer voor nodig dan alleen beleid. Kennis van gedrag en dat vervolgens beïnvloeden zijn dan ook essentieel om je beleid tot leven te laten komen.

Nov 14, 202101:06:32
Andries Doets - Eurius - Relatie met toezichthouder

Andries Doets - Eurius - Relatie met toezichthouder

Financiele instellingen staan onder toezicht. Wat betekent dat? Hoe ziet de relatie met de toezichthouder eruit? Welke bevoegdheden heeft een toezichthouder? Hoe komen de verhoudingen eruit te zien als je het oneens bent met beslissingen van de toezichthouder?

Andries Doets van advocatenkantoor Eurius heeft ruime ervaring met het bijstaan van ondernemingen die een geschil hadden met de toezichthouder en deelt veel informatie en bruikbare tips. Hij stond onder andere in het voorjaar van 2021 Bitonic bij in hun zaak tegen DNB.

Nov 06, 202158:24
Carolin Gardner - EBA - guidelines AML/CTF officer

Carolin Gardner - EBA - guidelines AML/CTF officer

The European Banking Authority (EBA) plays an important role for financial institutions in Europe, without everyone knowing exactly what they do and how they do it. The new consultation that was published recently by the EBA on the role of the AML/CFT officer at financial institutions was reason to reach out to Carolin Gardner and discuss the roles and powers of the EBA, consultations of the EBA in general and the latest consultation specifically. It was an honour to talk with Mrs. Gardner and on the side also hear about publications of the EBA for the coming months.

Interested? You should be!

Central message of this podcast: don’t hesitate to provide the EBA with your views on the consultations. Especially the smaller financial institutions can be impacted and your input can be influential!

Consultation mentioned in the podcast can be found here: https://www.eba.europa.eu/eba-consults-new-guidelines-role-amlcft-compliance-officers

Oct 23, 202140:01
Nicolet Jager en Carolien Merkens - Compliance en de relatie met de RvC

Nicolet Jager en Carolien Merkens - Compliance en de relatie met de RvC

De compliance functie bestaat niet alleen uit de compliance officer. De compliance officer of professional werkt met allerlei stakeholders samen aan de integriteit van de organisatie. Leden van de Vereniging van Compliance Officers hebben een onderzoek gedaan naar de relatie tussen Compliance en de Raad van Commissarissen.

Nicolet Jager en Carolien Merkens, beide zelfstandig CDD experts en lid van de werkgroep gedrag en cultuur van de VCO, publiceerden in het Tijdschrift voor Compliance hun bevindingen van dit onderzoek en vertellen in deze podcast over de hoofdlijnen van dat onderzoek, voor als je liever luistert dan leest.  ;-)

Oct 08, 202148:33
Yolanda van Setten - Een portret van Director Forensic Deloitte - voorheen OvJ

Yolanda van Setten - Een portret van Director Forensic Deloitte - voorheen OvJ

Compliance Adviseert maakte deze keer een portret van Yolanda van Setten, Director Forensic bij Deloitte en voorheen Officier van Justitie in het zuiden des lands. Het werd een prettig persoonlijk gesprek dat zijdelings veel inzicht geeft in de beweegredenen van een mens met rechtvaardigheidsgevoel, het werk van een Officier van Justitie en allerlei andere zienswijzen die zomaar parallellen vertonen met het werk van Compliance professionals. Dus laat je inspireren door Yolanda en laat haar weten wat je van het gesprek vond.

Oct 02, 202101:06:04
Alexander MacLean - Chief Compliance Officer Aegon

Alexander MacLean - Chief Compliance Officer Aegon

Heb je altijd al willen weten hoe compliance bij een verzekeraar eruit ziet? In deze nieuwe aflevering van Compliance Adviseert gaat Frederique van Binnebeke in gesprek met Alexander MacLean, Chief Compliance Officer van Aegon. We leren Alexander beter kennen en horen zijn visie op het compliance vakgebied.

Sep 26, 202139:20