Skip to main content
Spotify for Podcasters
Compliance Adviseert: ervaringen van experts uit de Nederlandse financiële sector

Compliance Adviseert: ervaringen van experts uit de Nederlandse financiële sector

By Niek, Frederique & Erik

De bijzondere positie van compliance binnen een financiële organisatie resulteert in een continue stroom aan dilemma's en lastige afwegingen. De compliance manager, directies, RvC leden en andere stakeholders proberen daarbinnen de juiste weg te vinden; "Do the right thing".

Maar wat is dat precies?
In deze podcast gaan Erik Reissenweber en Frederique van Binnebeke met hulp van Niek Röselaers op onderzoek uit door met deskundigen te spreken over ervaringen en afwegingen in de dynamische wereld van compliance in de Nederlandse financiële sector, met toenemende aandacht van het grotere publiek.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Geert Vermeulen - de Integriteitscoördinator - Wet bescherming Klokkenluiders

Compliance Adviseert: ervaringen van experts uit de Nederlandse financiële sectorMar 11, 2022

00:00
45:38
Tim Vermoolen - RNHB - Compliance in vastgoedfinanciering

Tim Vermoolen - RNHB - Compliance in vastgoedfinanciering

We leren Tim beter kennen door hem te onderwerpen aan een sollicitatiegesprek voor een compliance rol in de vastgoed sector. Of Tim de rol ook daadwerkelijk krijgt, laten we nog even in het midden. Vervolgens vertelt Tim over compliance in de vastgoedfinanciering. Luistertip!
Oct 27, 202201:01:21
Jubileum podcast - fragmenten uit Compliance Adviseert

Jubileum podcast - fragmenten uit Compliance Adviseert

De 100e aflevering van Compliance Adviseert is nu te beluisteren. Uit 100 podcasts hebben we fragmenten (op chronologische volgorde) achter elkaar gezet in één podcast. Deze compilatie geeft een goed beeld van de onderwerpen en de experts die de revue passeerden. Veel luisterplezier en dank voor alle belangstelling en waardering!
Oct 27, 202251:19
Willem-Jan Smits - Watsonlaw - Crypto: Micar, Transfer of funds regulation en EU sanctie

Willem-Jan Smits - Watsonlaw - Crypto: Micar, Transfer of funds regulation en EU sanctie

Dit is de 100e aflevering van Compliance Adviseert! Feest! Daarom naast deze podcast nóg twee podcasts in één keer. Luister ze direct. In deze podcast legt Willem-Jan Smits, advocaat bij en oprichter van Watsonlaw, uit wat de Micar voor implicaties heeft voor de cryptowereld. Daarnaast bespreken we de Transfer of funds regulation (FATF refereert hieraan met Travel Rule) en de EU sancties betreffende Russen die in de EU geen crypto diensten meer mogen afnemen. Je bent weer helemaal op de hoogte in een uurtje.
Oct 27, 202201:01:38
Lotte van Meerten - Werken in compliance

Lotte van Meerten - Werken in compliance

Op dit moment is er veel werk in compliance. Het wemelt van de vacatures en veel van die vacatures worden via via ingevuld. Hoe weet je voordat je ergens in compliance begint of het een match gaat worden? En hoe maak je een goede start in die nieuwe baan? Lotte van Meerten heeft net een nieuwe job in compliance en er al een aantal achter de rug en bespreekt met Erik Reissenweber hoe zij het werk van de compliance professional ziet en wat er bij het beginnen in een nieuwe compliance rol komt kijken. Om te luisteren en te reflecteren: hoe zie ik dat?
Oct 21, 202258:12
Bas Martens - Advocatuur en Wwft compliance

Bas Martens - Advocatuur en Wwft compliance

Elke podcast app heeft een pauzeknop. Gelukkig maar, want dit gesprek wil je horen, maar in 1 keer beluisteren is wellicht moeilijk haalbaar. Dat krijg je ervan als je met een zeer ervaren expert in één podcast zoveel over de wereld van de advocatuur en (wwft) compliance te bespreken hebt. Wwft verplichtingen en juridische diensten die daaronder vallen worden toegelicht, betalingen voor verrichte diensten aan strafrechtadvocaten en toezicht in de advocatuur, alles komt aan de orde. Bas Martens is oud deken en verzorgt binnen en buiten de advocatuur trainingen in wwft compliance en wij van Compliance Adviseert danken hem voor de uitgebreide uitleg bij de advocatuur.
Oct 14, 202201:44:07
Claudia Sijstermans - anti-corruptie bij industriële onderneming

Claudia Sijstermans - anti-corruptie bij industriële onderneming

Erik Reissenweber vraagt Claudia Sijstermans over haar werk als Compliance professional en specifiek over het tegengaan van corruptie en omkoping bij een industriële onderneming. Claudia vervulde een senior compliance rol bij ASML, ze werkte zelfstandig als compliance professional en werkt sinds anderhalf jaar bij AkzoNobel als Director ABAC, Policies & Training. Tevens nam ze plaats in de redactie van Tijdschrift voor Compliance.
Oct 07, 202234:07
Bo van der Meer - EY - Think like a criminal

Bo van der Meer - EY - Think like a criminal

In deze podcast benadrukt Bo van der Meer, ex-FIU en senior manager Financial Crime Advisory bij EY, het belang van een gedegen uitwerking van de bruto risico's bij het uitvoeren van een Systematische Integriteits Risico Analyse (SIRA). Mis je bij die stap de diepgang en specifieke risico's, dan levert dat slechtere resultaten op van je transactie monitoring en moet je door de grote hoeveelheden false positives meer en meer transactie monitoring analisten het vuile werk op laten knappen. Dat kan beter. Bo legt uit hoe. Think like a criminal.
Sep 02, 202234:29
Martijn Bruinsma - Essay over Machine Learning in Transactie Monitoring

Martijn Bruinsma - Essay over Machine Learning in Transactie Monitoring

In het kader van zijn postgraduate opleiding aan de VU schreef Martijn Bruinsma een essay over machine learning in transactie monitoring. De enquête werd via linkedin gedeeld met de volgers van Compliance Adviseert. We beloofden een podcast met de resultaten van zijn onderzoek. Die zijn er nu en nu is de podcast er ook. Belangrijkste leerpunt voor compliance professionals bij financiële instellingen volgens Martijn: verdiep je in machine learning, want het gaat deel uitmaken van je werk! Luister de hele podcast voor de overige inzichten die het onderzoek opleverde. 
Aug 26, 202226:58
De Leeuw en Agterhuis - Triodos - ESG, EU duurzaamheidsregelgeving

De Leeuw en Agterhuis - Triodos - ESG, EU duurzaamheidsregelgeving

Worden Europese banken duurzamer door Europese regelgeving in het kader van Environment, Social en Governance? We vragen het Emma de Leeuw en Jan Agterhuis van Triodos Bank. Taxonomie gaat hier over een classificatiesysteem voor de hele Europese Unie, waarmee bedrijven en organisaties getoetst kunnen worden hoe duurzaam hun investeringen zijn. We bespreken ook SFDR en NFDR. Geen paniek als je allemaal afkortingen hoort, Emma en Jan leggen het allemaal duidelijk uit. Deze aflevering van Compliance Adviseert is bijzonder: we bespreken een onderwerp dat zowel voor milieuprofessionals als compliance professionals interessant is. Daarom maken we voor het eerst een co-productie! Dat doen we met Groene Gesprekken, de podcast over duurzaamheid voor milieuprofessionals.
Aug 18, 202258:07
Kitty Nooij - de compliance professional als ethisch leider

Kitty Nooij - de compliance professional als ethisch leider

Luister nu naar dit aangename gesprek met Kitty Nooij over ethisch leiderschap. De compliance professional heeft in de financiële instelling een voorbeeldfunctie als het gaat om ethische kwesties. Hoe werkt dat precies, als je in de hiërarchie geen leidinggevende functie hebt? En is de mens nou van nature geneigd het goede te doen of gaat het mis als je er geen aandacht aan schenkt? Kitty put uit haar jarenlange ervaring bij Kitty Nooij als consultant, spreker, trainer en coach op het vlak van ethisch leiderschap. Ze vervulde tot eind 2018 ruim 14 jaar diverse bestuursfuncties in de top van het Openbaar Ministerie. Daarnaast was ze onder andere betrokken bij Transparency International en het Huis van Klokkenluiders.
Aug 12, 202250:55
Simone Aurighi - Credit card scheme rules

Simone Aurighi - Credit card scheme rules

Credit card companies, like Mastercard and Visa, impose ‘scheme rules’. Simone Aurighi explains the world of the scheme rules in the latest podcast of Compliance Adviseert. Simone has a broad experience with Risk Management at payment institutions, mainly credit card acquirers. He sheds a light on the way schemes mitigate financial and compliance risks. With consumer and business needs always in mind, schemes and compliance try to find ways to fight the bad actors and provide the best financial services to the good actors. Interesting, also if you're a newbie to the way credit card schemes work.
Aug 05, 202201:05:50
Jan van Koningsveld en Joras Ferwerda over offshore constructies en anti witwasbeleid

Jan van Koningsveld en Joras Ferwerda over offshore constructies en anti witwasbeleid

Wat zijn offshore constructies in de context van witwassen? Wat kunnen we doen om het bestrijden van witwassen beter te maken? Welke wetenschappelijke inzichten helpen ons daarbij? Antwoorden op deze vragen en meer met Jan van Koningsveld, Joras Ferwerda en Frederique van Binnebeke in een nieuwe aflevering van Compliance Adviseert.
Jul 23, 202201:05:06
Frans Demmers - Tuchtrecht banken

Frans Demmers - Tuchtrecht banken

Financiële instellingen dienen - uiteraard - te voldoen aan wet- en regelgeving. Er is ook nog zoiets als tuchtrecht. In deze podcast bespreken we welke rol tuchtrecht precies speelt in de financiële sector en soms zullen we een uitstapje maken buiten die sector. Frans Demmers is nu bijna 5 jaar partner bij Admers Advies en heeft diverse andere rollen gehad, waarvan de meeste juridisch van aard waren, zoals bijna 30 jaar bij ING. Tevens is hij voorzitter bij de Vereniging van Compliance Officers. Frans werkt nu bij tuchtrecht banken. Frans legt het ons allemaal uit.
Jul 15, 202242:32
Nathalie Voortman - Just Business Consulting - Integriteitscultuur bij fusies en overnames

Nathalie Voortman - Just Business Consulting - Integriteitscultuur bij fusies en overnames

Bijna elke compliance professional zal in zijn werkzame leven een keer betrokken zijn bij een fusie of overname. Op fusies en overnames zijn wettelijke verplichtingen van toepassing, het is dus goed te weten hoe zo’n fusie of overname doorgaans verloopt om vanuit compliance het bestuur te kunnen adviseren. Veel fusies en overnames gaan mis. Eén van de belangrijkste oorzaken daarvoor is het onvoldoende aandacht besteden aan verschillen in cultuur tussen de partijen. Nathalie Voortman is sinds 2012 zelfstandig organisatieadviseur via Just Business Consulting. Zij richt zich op duurzame organisatieontwikkeling door het versterken van de integere bedrijfsvoering. Hierbij legt zij de focus op de bijdrage van cultuur, gedrag en naleving aan de strategische doelen van de organisatie. Nathalie heeft in 2020 onderzoek (Nyenrode Business Universiteit) gedaan naar de invloedsfactoren van het doen van integriteitscultuuronderzoek in fusies en overnames. Zij vraagt via diverse publicaties, zoals op MenA.nl, CHRO.nl, in ‘de Jurist’ en onlangs in Audit Magazine aandacht voor dit belangrijke thema. In deze podcast legt zij uit welke methoden er zijn om integriteitscultuur te meten en te betrekken in de risicoafweging bij een fusie of overname. In de hoop dat organisaties daarmee hun voordeel kunnen doen en er minder mislukte fusies en overnames zullen komen.
Jul 08, 202242:53
Bökkerink en de Laat - visie op witwas bestrijding

Bökkerink en de Laat - visie op witwas bestrijding

In deze podcast bespreken we mogelijke benaderingen en methoden op het vlak van witwasbestrijding die zowel publieke als private partijen tevreden stelt. Marloes de Laat is Senior Manager Forensic & Financial Crime bij Deloitte, heeft ruim 12 jaar ervaring in senior rollen bij financiële instellingen in het bestrijden van financieel economische delicten (FEC) en denkt in onze podcast mee over de toekomst van bestrijding van FEC. Naast haar zit een voor onze vaste luisteraars inmiddels redelijk bekende expert, Maud Bökkerink. Eerder liet zij in podcast compliance adviseert haar licht al schijnen op sancties en FIU meldingen.
Jul 01, 202246:40
Anna Stylianou - Compliance professional - Cyprus

Anna Stylianou - Compliance professional - Cyprus

Cyprus a high risk country? Apparently not. Anna Stylianou, working in Cypriotan financial sector in compliance roles for 20 years takes us on a sunny explanation about Cyprus. She shares her thoughts about events that impacted the reputation of the financial sector in Cyprus and the current situation is different. Is better. Listen why. Anna refers to this documentary of Al Jazeera in the podcast: https://www.youtube.com/watch?v=Oj18cya_gvw Other sources: https://cyprus-mail.com/2022/05/27/boc-earns-best-compliance-team-silver-at-2022-ica-awards/ https://www.investopedia.com/ask/answers/060616/cyprus-considered-tax-haven.asp https://www.knowyourcountry.com/cyprus1111 https://www.schengenvisainfo.com/news/eu-commission-tells-malta-cyprus-to-end-their-golden-passport-schemes-immediately/ Profiteer met de code compliance100 van 100 euro korting op een compliance en/of fraudetraining bij Kerckebosch, via deze link: https://www.kerckebosch.nl/financiele-fraude?utm_source=podcastcompliance&utm_medium=podcastcompliance&utm_campaign=fraude2022
Jun 24, 202227:52
Simone van Ruijven - LiteBit - Compliance bij een crypto exchange platform

Simone van Ruijven - LiteBit - Compliance bij een crypto exchange platform

Het is pionieren op het vlak van compliance bij een grote Nederlandse crypto exchange. Simone van Ruijven, compliance professional bij LiteBit, legt uit welke diensten LiteBit biedt en waar volgens haar de risico's en kansen liggen bij een crypto exchange platform. In de podcast wordt gesproken over het herkennen van mixing. De uitspraak dat een mixer kan opvallen door een grote uitgaande transactie en vele kleine inkomende transacties is op zich is correct, maar let op: ook bij een transactie vanuit een crypto exchange kan een transactie uit meerdere kleinere transacties bestaan. Vele kleinere inkomende transacties hoeven dus niet altijd te wijzen op het gebruik van mixing. Profiteer met de code compliance100 van 100 euro korting op een compliance en/of fraudetraining bij Kerckebosch, via deze link: https://www.kerckebosch.nl/financiele-fraude?utm_source=podcastcompliance&utm_medium=podcastcompliance&utm_campaign=fraude2022
Jun 17, 202201:05:60
Jong en Jans - VCO - reactie op voorstel wijziging Corporate Governance Code

Jong en Jans - VCO - reactie op voorstel wijziging Corporate Governance Code

Gerard Jong en Marlène Jans van de Vereniging van Compliance Officers vertellen in deze podcast over hun reactie op het voorstel voor wijziging Corporate Governance Code (De Code). Ze vertellen wat oorspronkelijk het doel en aanleiding was voor De Code en wat er in hun ogen nog ontbreekt. De Corporate Governance Code mikt in eerste instantie op beursgenoteerde ondernemingen, maar voor elke compliance professional bij financiele instellingen is het nuttig hiervan kennis te nemen, Gerard en Marlène leggen uit waarom. Veel luisterplezier. Meer info: https://www.mccg.nl/actueel/nieuws/2022/2/21/voorstellen-voor-actualiseren-corporate-governance-code 💌 Luisteraars van de podcast profiteren met de code compliance100 van 100 euro korting op een compliance en/of fraudetraining bij Kerckebosch, via deze link: https://www.kerckebosch.nl/financiele-fraude?utm_source=podcastcompliance&utm_medium=podcastcompliance&utm_campaign=fraude2022!
Jun 10, 202257:53
Diantha Snelleman - ABN AMRO - Policies schrijven

Diantha Snelleman - ABN AMRO - Policies schrijven

Diantha Snelleman is verantwoordelijk voor de wwft-gerelateerde policy van ABN AMRO bank. In deze podcast vertelt zij wat effectieve policies zijn, wat de aanleiding is voor het opstellen van policies, uit welke belangrijke onderdelen policies dienen te bestaan en de wijze waarop policies in onderling overleg tot stand komen. Vele uitdagingen passeren de revue, bij het schrijven van effectieve policies komt nog veel kijken, vooral bij het actueel houden ervan. Natuurlijk komen ook Global Standards en procedures aan de orde in de podcast. Ok, dit is niet direct KYC gerelateerd onderwerp, maar voor elke compliance professional, ook voor de KYC of transactie monitoring analist, is deze podcast een absolute aanrader. Profiteer met de code compliance100 van 100 euro korting op een compliance en/of fraudetraining bij Kerckebosch, via deze link: https://www.kerckebosch.nl/financiele-fraude?utm_source=podcastcompliance&utm_medium=podcastcompliance&utm_campaign=fraude2022
Jun 03, 202257:40
te Brake en Westerveld - LVV en ABN AMRO - de vertrouwenspersoon en Speak up

te Brake en Westerveld - LVV en ABN AMRO - de vertrouwenspersoon en Speak up

Dit jaar won de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen de Nationale Compliance Award. Inge te Brake, voorzitter van de vereniging, is gast in de podcast en vertelt, puttend uit haar uitgebreide ervaring, over de aankomende wetgeving rondom vertrouwenspersonen en het belang van vertrouwenspersonen. Barbara Westerveld, programmamanager van het programma Speak Up vult aan en vertelt over het programma dat ‘as we speak’ wordt uitgerold bij ABN AMRO. Incidenten die recent in de media kwamen onderstrepen het belang van de vertrouwenspersoon des te meer. We leren van de inhoud van de podcast hoe belangrijk het is dat medewerkers zonder angst voor nare consequenties zich uitspreken over wat zij vaak als eerste zien. Inge benadrukt het belang van een gedegen opleiding van vertrouwenspersonen en de juiste houding en kennis bij leidinggevenden. En ze maakt zich er bij de politiek hard voor dat het beroep van vertrouwenspersoon een beschermde status krijgt. Compliance heeft hierin doorgaans een rol in de zijlijn, maar Inge adviseert: zoek die vertrouwenspersoon in je organisatie op en stem af, je kunt elkaars rollen versterken!
May 27, 202252:26
Nicole Voorhuis - Freelance consultant - AML training in het buitenland

Nicole Voorhuis - Freelance consultant - AML training in het buitenland

Nicole Voorhuis heeft 22 jaar ervaring bij het OM en 3 jaar bij DNB. In haar huidige werkzaamheden combineert zij die ervaring met haar liefde voor reizen: ze geeft allerlei groepen in diverse landen Anti Money Laundering training. Geregeld zijn FATF Mutual Evaluation Reports aanleiding voor haar opdrachten. Ze vertelt in deze podcast over de verschillen in wetgeving, rechtspraak en culturen en legt een link met de wereld van de compliance professional bij Nederlandse financiële instellingen.
May 13, 202254:28
Alex van der Baan - Metaverse, NFT en compliance

Alex van der Baan - Metaverse, NFT en compliance

Als je onderneemt in een innovatieve sector, investeringen ontvangt uit de crypto sector en zelf een crypto munt wilt lanceren voor je metaverse dan is het bijna onmogelijk om ergens een bankrekening te openen. Hoe zit het dan met die integriteitsrisico's? We gingen het gesprek aan met Alex van der Baan van Beemup en Your Open Metaverse, bijgestaan door jurist Benjamin Niemeijer. We krijgen, al is het hier en daar nog wat abstract en moeilijk grijpbaar, meer inzicht in wat de metaverse in combinatie met NFT's nou precies inhoudt. De wereld van Beemup valt niet onder wet- en regelgeving, maar Alex zoekt toch naar manieren om uit te leggen dat zijn business legitiem en aantrekkelijk is. Voor investeerders, voor marketing maar natuurlijk ook voor gebruikers van de metaverse omgevingen die Beemup bouwt. En mocht je als compliance professional hieraan een bijdrage willen leveren, Beemup zoekt momenteel een compliance professional die Beemup verder brengt. Neem gerust contact op met Alex op alex@beemup.com. Veel luisterplezier!
May 06, 202201:00:23
Nadja van der Veer - Money Transfers en Virtual IBAN

Nadja van der Veer - Money Transfers en Virtual IBAN

Nadja van der Veer is als zelfstandige o.a. Compliance directeur bij Money Transfer bedrijf Rewire. Ze vertelt over de werking van enkele soorten Money Transfer diensten, de risico's en de risico mitigerende maatregelen. Rewire biedt haar klanten ook een virtual IBAN. Ze legt uit wat dat precies is. Een leerzame podcast door de hoge informatiedichtheid. In de podcast komen ter sprake: * De Wolfsberg vragenlijst voor banken: https://www.wolfsberg-principles.com/sites/default/files/wb/pdfs/Wolfsberg%27s_CBDDQ_220218_v1.2.pdf * De lijst hoog risico landen van de EU commissie: https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/banking-and-finance/financial-supervision-and-risk-management/anti-money-laundering-and-countering-financing-terrorism/eu-policy-high-risk-third-countries_en
Apr 29, 202245:13
Zwarts en Mackaaij - Fraude en informatie uitwisseling

Zwarts en Mackaaij - Fraude en informatie uitwisseling

Hoe voorkomen banken dat een fraudeur waarvan de ene bank afscheid heeft genomen bij een andere bank verder gaat met zijn frauduleuze praktijken? David Zwarts en Wilco Mackaaij van Delta Capita vertellen uitgebreid over (hun ervaringen met) het protocol dat daarvoor in het leven is geroepen: het PIFI protocol. Shownotes: https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/zelf-doen/register-vergunningen/incidenten-waarschuwingssysteem-financiele-instellingen https://www.nvb.nl/publicaties/protocollen-regelingen-richtlijnen/protocol-incidenten-waarschuwingssysteem-financi%C3%ABle-instellingen/
Apr 22, 202243:07
Dr. Mara Wesseling - Radicaal rechts terrorismefinanciering

Dr. Mara Wesseling - Radicaal rechts terrorismefinanciering

Terrorisme door extreem en radicaal rechts kent kleine en grote vormen van financiering. Expert op het gebied van terrorismefinanciering Dr. Mara Wesseling vertelt je hoe dit in zijn werk gaat zodat je als Compliance Officer dergelijke financieringsstromen op tijd kunt signaleren.
Apr 15, 202249:26
Albert Stoetzer - FIU verdacht verklaringen

Albert Stoetzer - FIU verdacht verklaringen

Financiele instellingen zijn verplicht ongebruikelijke transacties te melden bij de FIU. De FIU kan deze transacties verdacht verklaren. Hoe gaan financiele instellingen om met deze verdacht meldingen, ook wel bekend als dissemination notification? Albert Stoetzer, ruim 20 jaar compliance professional, legt het in deze podcast in detail uit. Bezoek ook zijn website: www.112Wwft.nl.
Apr 08, 202201:04:53
Maasdam en Boufrach - Compliance in de zorg

Maasdam en Boufrach - Compliance in de zorg

De compliance functie is voor de financiele sector in Nederland verankerd in de wet. Hoe zit dat eigenlijk in een andere sector zoals de zorg? In deze podcast vertellen Yvonne Maasdam en Loubna Boufrach, bestuurders van de Vereniging Compliance in de Zorg, over de specifieke uitdagingen van de compliance professional in de zorg. De hoeveelheid wetgeving die van toepassing is op de zorg is omvangrijk, maar compliance in de zorg staat nog in de kinderschoenen. Hoe is het om te pionieren op dit vlak? En zijn er mogelijkheden om van elkaar te leren?
Apr 01, 202201:05:07
Joost van Houten - Sentinels - AI in transactie monitoring

Joost van Houten - Sentinels - AI in transactie monitoring

Financiële instellingen zijn de poortwachters van het financiële stelsel. Zij bepalen welke klanten toegang krijgen tot financiële diensten en producten, alleen zij kunnen het transactie gedrag van hun klanten goed in de gaten houden. De kosten en inspanning voor deze processen rijzen de pan uit. Wat kan Artificial Intelligence bijdragen aan een integere financiële sector? Dat bespreken we met Joost van Houten, CEO van Sentinels. Het boek dat Joost aan het eind van de podcast tipt is hier te vinden: https://www.amazon.com/Prediction-Machines-Economics-Artificial-Intelligence/dp/1633695670
Mar 25, 202248:52
Alando van Bodegom - ZZPer - Adverse Media Screening

Alando van Bodegom - ZZPer - Adverse Media Screening

Adverse Media Screening. Niet wettelijk verplicht bij KYC processen, maar wel vereist door DNB en essentieel onderdeel van het proces. Waarom zoeken financiele instellingen door openbare bronnen in het KYC proces en hoe doen ze dat? Alando van Bodegom is ZZP-er en heeft er veel ervaring mee en gelukkig bereid om er uitgebreid over te vertellen in deze podcast van Compliance Adviseert.
Mar 18, 202201:05:26
Geert Vermeulen - de Integriteitscoördinator - Wet bescherming Klokkenluiders

Geert Vermeulen - de Integriteitscoördinator - Wet bescherming Klokkenluiders

Binnenkort zal naar verwachting de nieuwe Europese richtlijn voor bescherming klokkenluiders ook in Nederland worden ingevoerd. Waarom beschermen we klokkenluiders? En waarop moeten financiele instellingen zich nu vast voorbereiden? Geert Vermeulen, CEO van de Integriteitscoördinator, legt het haarfijn uit in deze podcast. Boektip van Geert Vermeulen: Giving Voice to Values - Dr. Mary C. Gentile, Professor at the Darden School of Business at the University of Virginia https://www.cfainstitute.org/en/ethics-standards/ethics/giving-voice-to-values#:~:text=The%20principle%20behind%20Giving%20Voice,effectively%20act%20on%20their%20values. De blog over de klokkenluider bij SNS Property Finance: https://www.deintegriteitscoordinator.nl/klokkenluider-sns-pf-lessen-voor-integriteitscoordinatoren/. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Neem een abonnement op de nieuwsbrief door een email te sturen naar info@deintegriteitscoordinator.nl of door dit contactformulier in te vullen: https://www.deintegriteitscoordinator.nl/contact/.
Mar 11, 202245:38
Van der Laan, Oostindjer en Amar - Sancties Rusland

Van der Laan, Oostindjer en Amar - Sancties Rusland

Lousewies van der Laan, directrice Transparancy International Nederland, Nathan Oostindjer, beleidsmedewerker Wwft en Sancties bij de Nederlandse Vereniging van Banken en Yvo Amar, advocaat internationale sancties praten gericht op de compliance professional in de financiele sector over de sancties in Rusland. Lousewies: 'het gaat niet om regeltjes naleven, maar om wat voor soort wereld willen wij met elkaar hebben' Onder andere de bedrijfsconstructies om beneficial ownership te verhullen, het UBO register, bescherming klokkenluiders en de werking van sancties worden uitgebreid besproken in deze actuele podcast (4 maart 2022 opgenomen).
Mar 05, 202201:12:22
Marijke Terpstra - Chief Risk Officer - Stichting Derdengelden bij Betaalinstellingen

Marijke Terpstra - Chief Risk Officer - Stichting Derdengelden bij Betaalinstellingen

   In razend tempo is in de afgelopen jaren de betaalwereld gefragmenteerd geraakt. Een simpele betaling voor een bestelling of dienst gaat soms langs vele verschillende betrokken betaalinstellingen en langs bankrekeningen. In deze podcast nemen we de stichting derdengelden onder de loep met Marijke Terpstra, Chief Risk Officer met ruime ervaring bij betaalinstellingen. Waar dient die stichting derdengelden voor? Op welke risico's let je als je bestuurder bij een stichting derdengelden bent? En moeten banken en opsporingsinstanties zich zorgen maken over de integriteitsrisico's?
Feb 25, 202249:27
Deborah Voorbij - Senior Risk Manager - Herstel- en exitplan

Deborah Voorbij - Senior Risk Manager - Herstel- en exitplan

Niemand denkt graag na over het eind. Toch komen door uiteenlopende omstandigheden financiële instellingen wel eens in zwaar weer terecht en moet er worden hersteld of zelfs ontmanteld. Financiële instellingen moeten zich daar in goede tijden al op voorbereiden. Het sluiten van de deuren kan grote gevolgen hebben voor klanten of andere betrokkenen. Het plan waarin staat hoe de instelling de zaken moet redden of moet afwikkelen noemt met het herstel- en exitplan en moet bijdragen aan een soepel herstel of exit. Deborah Voorbij heeft als senior risk manager ervaring met het opstellen van zo’n plan. Ze heeft diverse senior risk functies vervult, is sinds bijna twee jaar Senior Operational Risk Innovation Officer bij ING, daarvoor was ze 2 jaar Head of Enterprise Risk Management bij Payvision en weer daarvoor was ze bijna 4 jaar Head of Risk bij European Merchant Services, de creditcard acquirer en aanbieder van omnichannel betaaloplossingen.
Feb 18, 202250:04
Remy Jansen - DNB - maatregelen

Remy Jansen - DNB - maatregelen

Op 17 december 2021 publiceerde DNB op haar website een bericht met als titel ‘DNB heeft aanwijzing gegeven aan een betaalinstelling’, de link naar het bericht tref je hieronder. De betaalinstelling in kwestie diende te beschikken over een onafhankelijk functionerende raad van commissarissen. DNB publiceert geregeld berichten waarin staat welke maatregelen DNB een instelling heeft opgelegd. Welke maatregelen kan DNB nemen om gedrag van onder toezicht staande financiële instellingen te beïnvloeden? Waarop is die bevoegdheid gebaseerd? Wat probeert DNB met deze maatregelen en publicatie ervan precies te bereiken? Wat is het verschil tussen informele en formele maatregelen? Wanneer draag DNB een zaak over aan het OM? Remy Jansen, Afdelingshoofd Interventie en Handhaving, bijna 20 jaar werkzaam bij DNB, legt bij Compliance Adviseert uit hoe handhaving van DNB is ingericht. Het nieuwsbericht over de maatregel: https://www.dnb.nl/actueel/nieuws-voor-de-sector/boetes-2021/dnb-heeft-aanwijzing-gegeven-aan-een-betaalinstelling/
Feb 12, 202201:02:20
Berndt Rif - MinVWS - Screenen personeel

Berndt Rif - MinVWS - Screenen personeel

Waarom screenen we personeel? Ga jij ook op zoek naar wat er mis kan zijn met een sollicitant? Misschien doe je het wel helemaal verkeerd! En wat is bijvoorbeeld de waarde van de VOG? Screenen van personeel past bij de Wft vereiste van integere bedrijfsvoering volgens de brief van Wopke Hoekstra van juni 2019 toen hij de kamer informeerde over een incident bij een bank. (https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2019/06/07/kamerbrief-screening-van-medewerkers-banken-op-integriteit/kamerbrief-screening-van-medewerkers-banken-op-integriteit.pdf) Hoe benadert Berndt Rif, ridder in de orde van oranje Nassau en de eerste (en enige) certified insider threat profiler in NL, werkzaam bij Ministerie van VWS, het screenen van personeel? (Berndt spreekt in deze podcast op persoonlijke titel)
Feb 04, 202201:01:28
Remco Voogt - Charco & Dique - Transactiemonitoring

Remco Voogt - Charco & Dique - Transactiemonitoring

Waarom doen financiële instellingen aan transactiemonitoring? Hoe richt je goeie transactiemonitoring in? En hoe weet je of het goed functioneert? Remco Voogt, adviseur bij Charco & Dique, voorheen werkzaam bij DNB, gaat ruim 80 minuten in op de materie. En we hadden er nog een uur over kunnen praten. Hebben we alle elementen van transactiemonitoring voldoende besproken? Wil je er nog over in discussie met Remco? Hij nodigt je uit om van je te laten horen, bijvoorbeeld via linkedin.
Jan 28, 202201:21:29
Daniël Meel - ABN AMRO - Risico's met virtuele valuta

Daniël Meel - ABN AMRO - Risico's met virtuele valuta

Digitale identiteit gaat bijdragen aan een veiligere wereld! In onze nieuwste podcast praten we met Daniël Meel, Head of Innovation & Design of Detecting Financial Crime bij ABN AMRO, over risico’s met virtuele valuta. In de toekomst verwacht hij dat meerdere technologische ontwikkelingen zoals de digitale identiteit kunnen bijdragen aan een veiligere wereld. Wat leerden wij verder van dit gesprek? ➡️ ABN ziet sterke toename van particuliere klanten die handelen in virtuele valuta ➡️ De bank heeft beperkt zich op deze transacties; eigenlijk alleen transacties van en naar wisselkantoren ➡️ Deel je klanten in in profielen (persona’s) en zoom in op de afwijkingen ➡️ Training van KYC analisten is essentieel, met name voor het deskundig kunnen vaststellen welke verklaringen voor verdacht gedrag plausibel zijn ➡️ Nu worden nog veel analyses handmatig uitgevoerd, als meer deskundigheid is opgebouwd moet gezocht worden naar meer afhandeling in automatische processen Compliance Adviseert reclamevrij houden? Doneer via de website.
Jan 22, 202246:34
Pierre Simon - Simon Consulting - Update EU AML wetgeving

Pierre Simon - Simon Consulting - Update EU AML wetgeving

Wetgeving op het gebied van bestrijding witwassen (Anti Money Laundering) is voortdurend aan verandering onderhevig. Wat zijn nou eigenlijk de pijnpunten nog die maken dat Europese wetgevers het nodig vinden om die wetgeving aan te passen en welke wijzigingen kunnen we dan nog verwachten? In hoeverre ziet die wetgeving op poortwachters of op witwassers rechtstreeks (daarmee wil ik niet uitsluiten dat die poortwachters soms zelf actief bij witwassen betrokken kunnen zijn)? Pierre Simon van Simon Consulting legt in deze podcast van omstreeks een uur op heldere wijze uit welke wijzigingen in de wetgeving we allemaal kunnen verwachten en welke gevolgen die kunnen hebben voor poortwachters en de effectiviteit van de bestrijding van witwassen.
Jan 14, 202201:01:22
Rob van Eijbergen - Hoogleraar Integriteit VU Amsterdam

Rob van Eijbergen - Hoogleraar Integriteit VU Amsterdam

In dit nieuwe jaar gaan we knallend van start met Rob van Eijbergen, Hoogleraar Integriteit aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Rob pleit voor waarden gedreven organisaties waarin tegenspraak volledig geaccepteerd is. Organisaties waarin iedereen naar zijn morele kompas luistert, zijn concurrerende organisaties waar compliance afdelingen in de toekomst niet meer nodig zijn. Ook waarschuwt hij voor integritisme: het doorslaan in de grote hoeveelheid regelgeving en de naleving daarvan. Kortom genoeg prikkelende onderwerpen voor een half uur luisterplezier.
Jan 09, 202234:21
Richard Meinders - SVC Groep - Compliance bij Verzekeraars

Richard Meinders - SVC Groep - Compliance bij Verzekeraars

Hoe ziet de wereld van de verzekeraars eruit? Wat zijn in die wereld de belangrijkste compliance risico’s? Als verzekeraars met behulp van grote databestanden berekenen welke groepen veel risico met zich meebrengen, hoe werkt dat dan in de toekomst door in de premie? Richard Meinders, managing partner bij SVC Group, meer dan 20 jaar op senior posities werkzaam in de verzekeringsbranche en meer dan 13 jaar docent bij opleidingsinstituut NIBE-SVV vertelt ons er alles over, met een focus op het uitbestedingsrisico bij verzekeraars. Compliance Adviseert reclamevrij houden? Doneer via de website.
Dec 24, 202101:11:03
Peter Steegmans - Rabobank - Controles in de dealingroom

Peter Steegmans - Rabobank - Controles in de dealingroom

In deze podcast nemen we de compliance professional mee op een schoolreisje door de dealingroom van Rabobank. Peter Steegmans, deskhead van first line control in de dealingroom, vertelt over zijn werk. We zijn allemaal toch wel een beetje nieuwsgierig hoe dat toch werkt, die ruimte met dealers die grote transacties uitvoeren namens de bank of klanten van de bank. Hoe wordt de integriteit van al die transacties gecontroleerd? Hoe komen prijzen en rentes tot stand? Peter probeert complexe materie begrijpelijk te maken voor de ongeoefende luisteraar en zo krijgen we een eerste indruk van wat daar nou precies gebeurt. Mocht je de podcast waarderen en iets willen bijdragen aan door ons gemaakte kosten, dan zouden we een kleine donatie zeer waarderen. Dat kan nu via ‘doneren’ op de website complianceadviseert.nl. Dank vast!
Dec 17, 202133:51
Simon Lelieveldt - Onderzoek herkomst vermogen en middelen bij virtuele valuta

Simon Lelieveldt - Onderzoek herkomst vermogen en middelen bij virtuele valuta

Onderzoek naar herkomst vermogen en middelen is al langere tijd gewoon voor financiële instellingen. Maar op een dag komt er een alert uit het transactiemonitoring systeem naar boven en verklaart de klant de opvallende winst te hebben behaald met handel in virtuele valuta. Naarmate handelen in en bezit van virtuele valuta meer en meer mainstream wordt en mede door regulering de markt van crypto wallets en virtuele valuta wisseldiensten professioneler wordt, is het zaak om als financiële instelling te kijken hoe je risico’s met virtuele valuta kunt mitigeren. In deze podcast zoomen we met Simon Lelieveldt in op de manier waarop je onderzoek kunt doen naar source of funds en source of wealth, in het bijzonder als het om virtuele valuta gaat. Simon legt uit: ➸ waarom financiele instellingen en crypto bedrijven onderzoek doen naar vermogen en middelen ➸ wat regulier gebruik van virtuele valuta momenteel is ➸ waar het risico met virtuele valuta ‘m in zit ➸ hoe je vast kunt stellen of dit vermogen en deze middelen logisch verklaard kunnen worden ➸ en hoe je deze verklaringen kunt verifiëren FATF - red flags/ risk indicators > https://www.fatf-gafi.org/media/fatf/documents/recommendations/Virtual-Assets-Red-Flag-Indicators.pdf Nieuwe Wereld Podcast over Defi > https://open.spotify.com/episode/7Ht4peH39ublDCi8md0njI Cryptobedrijf - Financiele instelling of niet - podcast verwijzingspagina (met ook geactualiseerde toelichting verwijzingen voor de liefhebber) > https://www.simonl.org/nl/wwft-aanpassing-in-verband-met-amld5-richtlijn-vierde-gewijzigde-anti-witwaswet/ Podcast over Fintech-toezicht / Walletverificatie-eis DNB > https://open.spotify.com/episode/1y7y3WoYvxwVnwrnyUjb9b?si=abTeNOIUQOGeivKmNU4thQ
Dec 10, 202101:06:35
Jaklien Wotte - Head of Compliance Triodos Bank NL

Jaklien Wotte - Head of Compliance Triodos Bank NL

'Je peilt de temperatuur, je geeft af en toe een medicijn maar de patiënt blijft zelf verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid' aldus Jaklien Wotte, Head of Compliance Triodos Bank Nederland. In deze nieuwe aflevering deelt Jaklien Wotte haar visie op de compliance functie. De tweedelijns rol van compliance is volgens haar van essentieel belang om effectief te kunnen zijn als compliance. Naast deze rolvastheid spreekt ze over: - Waarom een goede relatie met de eerste lijn zo belangrijk is. - Hoe een bank met een duidelijke maatschappelijke missie omgaat met compliance risico's. - Het belang van 'gevoel van urgentie', aantoonbaarheid en de betrokkenheid van het senior management bij het mitigeren van compliance risico's. We wensen je veel luisterplezier.
Dec 05, 202134:49
Ivar Timmer - Hoge School Amsterdam - Juridisch risico management

Ivar Timmer - Hoge School Amsterdam - Juridisch risico management

Risico management is van belang voor alle sectoren, niet in de laatste plaats voor de financiële sector. Wat is de rol van juristen in dit risico management? Dit onderzocht Ivar Timmer, werkzaam voor de Hoge School van Amsterdam. Hij vertelt op hoofdlijnen over zijn onderzoek en de bevindingen uit dat onderzoek in deze podcast. Op hoofdlijnen, want zijn studie is omvangrijk en te vinden op: https://www.hva.nl/subsites/nl/kc-mr/publicaties/publicaties-algemeen/legal-management/2021/juridisch-risicomanagement-van-worst-case-naar-good-practice.html Met uiteraard relevantie voor Compliance. Belangrijkste lessen: zorg dat je systematisch te werk gaat, zorg dat je pro-actief bent en zorg dat je afstemt op de strategie van de onderneming. En wees specifiek als het gaat om het benoemen van risico's.
Nov 26, 202147:26
Muel Kaptein en Wies Wagenaar - KPMG en ABN AMRO - Soft Controls in de praktijk

Muel Kaptein en Wies Wagenaar - KPMG en ABN AMRO - Soft Controls in de praktijk

‘Om te zorgen dat medewerkers het juiste gedrag laten zien, moet je de situatie beïnvloeden en het systeem begrijpen’ aldus Muel Kaptein en Wies Wagenaar. Als compliance officer wil je dat de medewerkers in je organisatie het juiste doen maar daar is meer voor nodig dan alleen beleid. Kennis van gedrag en dat vervolgens beïnvloeden zijn dan ook essentieel om je beleid tot leven te laten komen.
Nov 14, 202101:06:32
Andries Doets - Eurius - Relatie met toezichthouder

Andries Doets - Eurius - Relatie met toezichthouder

Financiele instellingen staan onder toezicht. Wat betekent dat? Hoe ziet de relatie met de toezichthouder eruit? Welke bevoegdheden heeft een toezichthouder? Hoe komen de verhoudingen eruit te zien als je het oneens bent met beslissingen van de toezichthouder? Andries Doets van advocatenkantoor Eurius heeft ruime ervaring met het bijstaan van ondernemingen die een geschil hadden met de toezichthouder en deelt veel informatie en bruikbare tips. Hij stond onder andere in het voorjaar van 2021 Bitonic bij in hun zaak tegen DNB.
Nov 06, 202158:24
Carolin Gardner - EBA - guidelines AML/CTF officer

Carolin Gardner - EBA - guidelines AML/CTF officer

The European Banking Authority (EBA) plays an important role for financial institutions in Europe, without everyone knowing exactly what they do and how they do it. The new consultation that was published recently by the EBA on the role of the AML/CFT officer at financial institutions was reason to reach out to Carolin Gardner and discuss the roles and powers of the EBA, consultations of the EBA in general and the latest consultation specifically. It was an honour to talk with Mrs. Gardner and on the side also hear about publications of the EBA for the coming months. Interested? You should be! Central message of this podcast: don’t hesitate to provide the EBA with your views on the consultations. Especially the smaller financial institutions can be impacted and your input can be influential! Consultation mentioned in the podcast can be found here: https://www.eba.europa.eu/eba-consults-new-guidelines-role-amlcft-compliance-officers
Oct 23, 202140:01
Nicolet Jager en Carolien Merkens - Compliance en de relatie met de RvC

Nicolet Jager en Carolien Merkens - Compliance en de relatie met de RvC

De compliance functie bestaat niet alleen uit de compliance officer. De compliance officer of professional werkt met allerlei stakeholders samen aan de integriteit van de organisatie. Leden van de Vereniging van Compliance Officers hebben een onderzoek gedaan naar de relatie tussen Compliance en de Raad van Commissarissen. Nicolet Jager en Carolien Merkens, beide zelfstandig CDD experts en lid van de werkgroep gedrag en cultuur van de VCO, publiceerden in het Tijdschrift voor Compliance hun bevindingen van dit onderzoek en vertellen in deze podcast over de hoofdlijnen van dat onderzoek, voor als je liever luistert dan leest.  ;-)
Oct 08, 202148:33
Yolanda van Setten - Een portret van Director Forensic Deloitte - voorheen OvJ

Yolanda van Setten - Een portret van Director Forensic Deloitte - voorheen OvJ

Compliance Adviseert maakte deze keer een portret van Yolanda van Setten, Director Forensic bij Deloitte en voorheen Officier van Justitie in het zuiden des lands. Het werd een prettig persoonlijk gesprek dat zijdelings veel inzicht geeft in de beweegredenen van een mens met rechtvaardigheidsgevoel, het werk van een Officier van Justitie en allerlei andere zienswijzen die zomaar parallellen vertonen met het werk van Compliance professionals. Dus laat je inspireren door Yolanda en laat haar weten wat je van het gesprek vond.
Oct 02, 202101:06:04
Alexander MacLean - Chief Compliance Officer Aegon

Alexander MacLean - Chief Compliance Officer Aegon

Heb je altijd al willen weten hoe compliance bij een verzekeraar eruit ziet? In deze nieuwe aflevering van Compliance Adviseert gaat Frederique van Binnebeke in gesprek met Alexander MacLean, Chief Compliance Officer van Aegon. We leren Alexander beter kennen en horen zijn visie op het compliance vakgebied.
Sep 26, 202139:20
Greetje Bos en Peter van Leusden - War on drugs

Greetje Bos en Peter van Leusden - War on drugs

Ruim 40 burgemeesters, vooral uit het Zuiden van het land, kwamen op 18 september in de publiciteit met een manifest waarin ze waarschuwen dat Nederland een bananenrepubliek wordt als er geen betere aanpak komt tegen drugscriminaliteit. Ook Femke Halsema heeft zich hierover uitgesproken in de pers. Financiële instellingen en met name Compliance vervullen een niet te onderschatten rol in de bestrijding van drugscriminaliteit en corruptie. In deze podcast kijken we met Greetje Bos, Wethouder Leefbaarheid, Wijkveiligheid, Financiën en Energie van Breda en Peter van Leusden, anti-fraude en anti-corruptie expert bij Partner in Compliance, naar het grotere plaatje van drugscriminaliteit in Nederland en de rol daarin van Compliance. Voor onze gasten is het glas halfvol, maar toename in geweld vanuit het criminele circuit baart hen enorm zorgen. Ze leggen tot in detail uit waarom. En wat we nog gezamenlijk kunnen doen om het tij te keren. En om samen sterker te zijn dan het egoïsme van enkelen. Enkele tips voor ons en de overheid van deze experts: besef wat je rol is in het geheel van bestrijding ondermijning ken je klant, ken je klant, neem geen genoegen met minder overheid: maak reclame voor de goede dingen die je doet! overheid: pak het verdienmodel van drugscriminaliteit aan https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/nos-radio-1-journaal/bdad98f5-72ab-4e60-9b7a-e2d303715566/2021-09-18-nos-radio-1-journaal (starten bij 1 uur, 10 minuten) https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2398210-halsema-ga-niet-achter-coke-aan-maar-achter-het-geld-en-de-netwerken https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3959988/burgemeesters-zijn-aanpak-drugscriminaliteit-zat-bananenrepubliek-dreigt https://open.spotify.com/episode/1cIjvThfFeTKGX8VnPNrWM?si=UOY985kpTmucKSrKiyqG6w&dl_branch=1  Luister snel naar deze nieuwe podcast van Compliance Adviseert!
Sep 18, 202101:06:47
Chris van Dijk - onafhankelijk CDD expert - Leren van de rechter

Chris van Dijk - onafhankelijk CDD expert - Leren van de rechter

Er is weer een splinternieuwe aflevering van Compliance Adviseert! Uitspraken van rechters geven de compliance officer vaak een nuttig en mooi inkijkje in de manier waarop financiële instellingen hun processen hebben ingericht en bovendien kun je eruit opmaken hoe rechters de Wwft interpreteren in specifieke gevallen. Chris van Dijk, onafhankelijk CDD expert, publiceert op linkedin regelmatig zijn samenvattingen van interessante uitspraken van rechters. In deze podcast legt hij uit waarom hij dat doet, hoe hij dat doet en wat we ervan kunnen leren. Luister snel naar deze 50e podcast van Compliance Adviseert! In deze podcast besproken o.a.: https://www.goodreads.com/book/show/18770267-make-it-stick https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/17/de-complotdenker-bankiert-maar-elders-zegt-de-bank-a4055125 https://www.linkedin.com/posts/mrcvdijk_uitspraak-voorzieningenrechter-amsterdam-activity-6817708729559998464-kJVw https://www.linkedin.com/posts/mrcvdijk_vonnis-cvbvhb-activity-6792671158002061312-YKrn https://www.linkedin.com/posts/mrcvdijk_uitspraak-rechtbank-rotterdam-activity-6788717720805355520-Yuwb https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:PHR:2021:239 
Sep 04, 202131:20
Frederique van Binnebeke - introductie nieuwe host van Compliance Adviseert

Frederique van Binnebeke - introductie nieuwe host van Compliance Adviseert

In deze podcast praten Erik Reissenweber en Frederique van Binnebeke over de podcast tot nu toe. Er is ook wat te bespreken want er zijn inmiddels bijna 50 afleveringen van Compliance Adviseert. Tijdens dit persoonlijke gesprek deelt Erik het grote nieuws: Frederique gaat ook afleveringen maken voor Compliance Adviseert! Jullie kunnen kennismaken met Frederique, zijn ideeën bij de podcast en we kijken terug op de podcast serie tot nu toe. Verder mijmeren we over welke sprekers we graag nog in de podcast willen. Deze podcast biedt tevens op ontspannen wijze een inkijkje in het tot stand komen van de serie en wat je verder nog kunt verwachten.
Jul 22, 202148:08
Evelyn Bell - KPMG - SIRA

Evelyn Bell - KPMG - SIRA

Er kan altijd wat mis gaan op het vlak van integriteit bij instellingen. Dat kan desastreuse gevolgen hebben voor het vertrouwen in de financiele sector. De Systematische Integriteits Analyse is een belangrijk element in het tijdig onderkennen en mitigeren van integriteitsrisico's. Maar wat wordt precies verwacht van financiele instellingen? En hoe pak je de SIRA op de juiste wijze aan? Evelyn Bell, Senior Manager Integrity & Compliance bij KPMG, neemt je mee en vertelt op heldere wijze alles wat je moet weten over de SIRA. Je kunt er zo mee aan de slag.
Jul 11, 202150:45
David Zwarts - Delta Capita Academy - Herkomst middelen en vermogen

David Zwarts - Delta Capita Academy - Herkomst middelen en vermogen

Een uiterst belangrijk onderdeel van Customer Due Diligence is het doen van onderzoek naar middelen en vermogen. Wat houdt het verschil tussen die twee precies in, waar moeten we als CDD officer op letten en wat zijn de fijne kneepjes van het vak? David Zwarts doet dit uit de doeken in deze korte maar informatieve aflevering van Compliance Adviseert.
Jun 26, 202129:15
Frederique van Binnebeke en Remo Niehot - ABN AMRO - Compliance training

Frederique van Binnebeke en Remo Niehot - ABN AMRO - Compliance training

Compliance training is cruciaal om de integriteit van je organisatie te bevorderen. Het bieden van compliance training is onderdeel van het werk, maar roept verschillende vragen op. Hoe leren medewerkers optimaal? Hoe krijg je ze naar het volgende niveau? Hoe bereid ik me voor op het geven van de training? Wat zet ik in mijn uitnodiging voor de training? Nodig ik de leidinggevende ook uit? We bespreken compliance training met Frederique van Binnebeke en Remo Niehot. Zij trainen compliance officers van ABN AMRO in het verzorgen van trainingen. Biedt je in je werk ook training (met name de classroom training)? Luister dan deze podcast!
Jun 06, 202155:02
Björn en Alex - Trustmoore - UBO's bij stichtingen

Björn en Alex - Trustmoore - UBO's bij stichtingen

Dit is een eerste aflevering in een serie korte podcasts over CDD gerelateerde onderwerpen. Björn Schuitemaker en Alex Laumans vertellen over de bedrijfsvorm stichting (dus niet de goede doelen), in welke gevallen voor de bedrijfsvorm stichting wordt gekozen en hoe je bepaalt wie de UBO's van een stichting zijn.
May 31, 202117:47
Abiola Makinwa - THUAS - Integrity training

Abiola Makinwa - THUAS - Integrity training

Abiola Makinwa won the runner up prize of the Compliance Award 2020 for her contribution to the compliance society for the integrity training module she developed for The Hague University for Applied Science. Her work is partly based on and inspired by theories of Sheehan and Schmidt, “Preparing accounting students for ethical decision making: Developing individual codes of conduct based on personal values”, J. of Acc. Ed. 33 (2015) 183–197 (Integrity Awareness) and Mary Gentile, “Giving Voice to Values, How to Speak your Mind when you know what is right”, 2010, Yale University Press. The tool she discusses in this podcast is freely available on: integritydlm.net.
May 22, 202135:19
Sara Douwes - Accenture - Transactiemonitoring

Sara Douwes - Accenture - Transactiemonitoring

Van financiële instellingen wordt verwacht dat ze de risico’s met hun klanten op voortdurende basis monitoren. Transactie monitoring speelt daarin een belangrijke rol. Sara Douwes, managing Director finance risk & compliance bij Accenture implementeert bij grote financiële instellingen oplossingen voor transactie monitoring en overziet in haar rol de stand van zaken.
May 14, 202144:19
Friederike van der Jagt - Hunter Legal - AVG

Friederike van der Jagt - Hunter Legal - AVG

De AVG gerelateerde boetes en datalekken vlogen ons het afgelopen jaar om de oren. Tijd om de balans op te maken met privacy expert Friederike van der Jagt van Hunter Legal. Ze vertelt onder andere over... ★ de raakvlakken tussen de werkvelden van de Compliance Officer en de privacy functionaris ★ de slagkracht van de Autoriteit Persoonsgegevens ★ de wens van werkgevers om coronatests bij werknemers af te nemen en vaccinatiebewijzen te verlangen ★ grote datalekken en opgelegde boetes uit het nieuws en wat wij daarvan kunnen leren ★ privacy en Bigtech ★ verwachtingen voor de toekomst op het vlak van privacy
May 02, 202148:35
Cora Wielenga - NCI - De vertrouwenspersoon

Cora Wielenga - NCI - De vertrouwenspersoon

Ken jij het verschil tussen overtredingen, incidenten en misstanden? Weet jij welke voornaamste taken de vertrouwenspersoon heeft? Wat het belang is van een vertrouwenspersoon voor de integriteit van de instelling? Is het aanstellen van een vertrouwenspersoon wel of niet een wettelijke verplichting? En niet te vergeten: hoe kunnen de vertrouwenspersoon en de Compliance Officer elkaars functies versterken? Luister deze podcast en gij zult het weten!
Apr 17, 202143:22
Sebastiaan Bennink - BenninkAmar - export controles en asset freezes

Sebastiaan Bennink - BenninkAmar - export controles en asset freezes

Vorig jaar besteedde Compliance Adviseert al aandacht aan sancties in een populaire podcast met Maud Bökkerink. Er valt meer te vertellen over sancties, asset freezes en export controls. Sebastiaan Bennink is met zijn advocatenkantoor gespecialiseerd in sanctieregelgeving en vertelt waar de valkuilen en mogelijkheden liggen voor wat betreft sancties, met uiteraard aandacht voor Iran, de blocking statute, het human rights regime en nog veel meer.
Apr 03, 202145:23
Arno Voerman - Dentons - PSD2

Arno Voerman - Dentons - PSD2

Steeds meer betaaldienstverleners zijn vergunningplichtig geworden sinds invoering van de Payment Services Directive 2 (PSD2). Hoe ziet dat betaallandschap er nou precies uit? Welke innovatieve betaaldiensten kunnen we nu gebruiken die mogelijk zijn gemaakt door de inmiddels bijna 3 jaar oude PSD2? En voor welke uitdagingen staat Compliance bij banken en andere financiële instellingen momenteel nog in relatie tot PSD2? En wat brengt ons de PSD3? Arno Voerman, partner bij advocatenkantoor Dentons en specialist op het gebied van payment services, vertelt er in deze podcast uitgebreid over en draagt voorbeelden aan om de complexe materie begrijpelijk uit te leggen.
Mar 27, 202101:16:19
Daniël Meel - ABN AMRO - Detecting Financial Crime

Daniël Meel - ABN AMRO - Detecting Financial Crime

Op basis van statistieken kun je stellen dat een bepaald percentage van transacties die banken verwerken vallen onder de noemer ‘crimineel’. Maar welke transacties? Wat is financiële criminaliteit en hoe detecteert een bank dat? Banken nemen daarbij in rap tempo mensen aan, maar slagen ze in hun missie? Daniël Meel vertelt in Compliance Adviseert over zijn missie bij ABN AMRO bank. Hij is Head of Innovation & Design of Detecting Financial Crime en bankbreed verantwoordelijk voor het ontwerpen van Client Due Diligence processen. Hij ontwikkelt met zijn team monitoring modellen om verdacht gedrag op te sporen en werkt samen met ondernemingen om het netwerk tegen financiële criminaliteit te versterken.
Mar 20, 202149:51
Maarten Hoekstra - VCO - leren navigeren in grijs gebied

Maarten Hoekstra - VCO - leren navigeren in grijs gebied

De wereld wordt complexer en steeds minder situaties waarin risico afwegingen moeten worden gemaakt zijn te vangen in regeltjes. Is er een mogelijkheid om medewerkers bij financiële instellingen te steunen bij het maken van de juiste afwegingen zonder ze te overladen met zwart-wit voorschriften? Maarten Hoekstra, co-voorzitter van de kennistafel gedrag en cultuur van de VCO, voorheen werkzaam bij ING, bij leadership development en momenteel bij ABN AMRO, traint medewerkers bij financiële instellingen en vertelt in deze podcast op welke wijze je kunt trainen om te navigeren in het grijze gebied.
Mar 13, 202140:23
Marlène Jans - RSM - Three Lines Model

Marlène Jans - RSM - Three Lines Model

Als we het hebben over governance van een financiële instelling, dan hebben we het sinds jaar en dag ook al snel over het three lines of defence model. DNB handhaaft erop dus het is zeker relevant. Maar waar komt dat model vandaan? Werkt het in de praktijk? Is het tijd voor herziening? De bedenkers van het originele model denken van wel. Marlène Jans, ruim twee en een half jaar director bij RSM Netherlands Consultancy B.V. vertelt er uitgebreid over in de nieuwste aflevering van de podcast Compliance Adviseert.
Mar 05, 202157:40
Serge Dussenbroek - Volksbank - FATCA en CRS

Serge Dussenbroek - Volksbank - FATCA en CRS

Als je als bestaande instelling nu nog moet gaan werken aan implementatie van FATCA en CRS ben je - zo liet onze deskundige fijntjes weten - ruim 7 jaar te laat. Luister deze aflevering van Compliance Adviseert vooral als je echt gedegen informatie wilt over de Foreign Account Tax Compliance Act en de Common Reporting Standard, omdat je er wel van hebt gehoord, maar niet precies weet waarover het gaat. Serge Dussenbroek weet er alles van en neemt ons mee in de totstandkoming en scope van de wetgeving, de vereisten, de implementatie en de dilemma’s die zijn ontstaan.
Feb 26, 202101:04:29
Karssing en Wielenga - Evaluatie eed/belofte

Karssing en Wielenga - Evaluatie eed/belofte

Zo’n vijf jaar geleden werd de bankierseed een wettelijke verplichting. Het afleggen van een eed of belofte kan een effectief middel zijn om integer handelen te bevorderen. Edgar Karssing, Nijenrode en Cora Wielenga, Nederlands Compliance Instituut voerden een onderzoek uit naar hoe de eed wordt beleefd, wat instellingen doen om de eed blijvend onder de aandacht te houden en vertellen ons wat in hun beleving en ervaring met de eed zou moeten gebeuren om de impact ervan op de integriteit van organisaties te vergroten.
Feb 20, 202142:39
Femke de Vries en Mirea Raaijmakers - Gedrag en cultuur

Femke de Vries en Mirea Raaijmakers - Gedrag en cultuur

De cultuur van de (teams bij) financiële instellingen krijgt sinds de bankencrisis steeds meer aandacht. Een cultuur met risicovolle patronen zou prominent aanwezig moeten zijn in de SIRA. Femke de Vries (ex DNB, partner &samhoud consultancy en hoogleraar Toezicht RUG) en Mirea Raaijmakers (ook ex DNB, Global Head Behavioral Risk Management bij ING) leggen ons het belang van gedrag en cultuur haarfijn uit en geven praktijkvoorbeelden voor Compliance Officers om invulling te geven aan sturen op cultuur.
Feb 16, 202101:03:20
Maud Bökkerink - FECwise - FIU meldingen

Maud Bökkerink - FECwise - FIU meldingen

In deze podcast besteden we uitgebreid aandacht aan alles wat er komt kijken bij het melden van ongebruikelijke transacties. We zoomen in op de melding van ongebruikelijke transacties bij de Financial Intelligence Unit, de FIU. Maud Bökkerink, AML/CFT en Sancties adviseur bij Bokkerink Compliance International en trainer en partner bij FECwise praat ons bij. Met Maud’s kennis van zaken en praktische insteek is de podcast een must voor zowel beginnende als ervaren Compliance Officers en medewerkers bij financiële instellingen die betrokken zijn bij het proces van FIU meldingen.
Jan 30, 202159:01
Jaap van Dijk - RSM International - Tax Integrity

Jaap van Dijk - RSM International - Tax Integrity

De wereld van belastingontwijking en ontduiking is nog volop in beweging. De roep om eerlijke verdeling van belastingen neemt begrijpelijkerwijs nog steeds toe. Offshore jurisdicties voelen de druk van internationale afspraken, regelgeving en belastingverdragen worden aangescherpt, vooroplopende internationale ondernemingen worden transparanter over hun belastingafdracht onder de noemer van integriteit en duurzaamheid. Er is een grote rol weggelegd voor financiële ondernemingen, maar hoe herken je de risico’s? Hoe maak je verschil tussen betamelijk en onbetamelijk? Hoe mitigeer je de risico’s vervolgens? RSM international houdt zich al jaren bezig met consultancy op het vlak van tax integrity in de financiële sector. Jaap van Dijk, directeur bij RSM, legt diverse aspecten van tax integrity en het toezicht daarop helder uit, vertelt waar de grootste risico’s zitten en maakt aan de hand van praktijkvoorbeelden duidelijk dat je geen belastinginspecteur hoeft te zijn om weloverwogen beslissingen te nemen wat betreft belastingrisico’s.
Jan 23, 202101:02:22
Andrea Wiegman - Trends4fi - Trends in Financial Crime

Andrea Wiegman - Trends4fi - Trends in Financial Crime

Hoe blijven opsporingsautoriteiten op de hoogte van de nieuwste trends op het vlak van Financieel Economische Criminaliteit? Wat kunnen Compliance Officers bij financiële instellingen leren van de manier waarop trends in kaart worden gebracht? En wat zijn de laatste trends? Het FIOD heeft twee medewerkers in dienst die voortdurend trends in Financieel Economische Criminaliteit spotten. Andrea Wiegman leidt het netwerk trends4fi en vertelt ons met groot enthousiasme alles over hoe zij te werk gaan en over de meest relevante trends. Op hoofdlijnen zijn de belangrijkste trends: internationalisering digitalisering professionalisering van georganiseerde misdaad We bespreken nog veel meer trends, zelfs de volgelingen van Trump proberen we te begrijpen. Wist je dat je ook zelf kunt bijdragen aan het spotten van trends? En ben jij een egel, een vos of een arend? Luister om meer te weten te komen!
Dec 27, 202001:05:16
Speciale Kersteditie van Compliance Adviseert

Speciale Kersteditie van Compliance Adviseert

Het einde van 2020 nadert. Voor velen tijd om de balans op te maken. Wat vinden we van afgelopen jaar en wat zijn de plannen voor het nieuwe jaar?  Ruim 35 experts uit de Compliance wereld werkten in het afgelopen jaar mee aan Compliance Adviseert en zij hebben de podcast interessant gemaakt voor vele volgers op linkedin en luisteraars in allerlei soorten podcast apps. Zij deelden op allerlei Compliance gebieden hun aanbevelingen en adviezen en in deze speciale kersteditie van de podcast kijken we met de experts terug en vooruit. Veel plezier onder de kerstboom of waar je ook luistert.  Wij van Compliance Adviseert wensen je prettige feestdagen, maak er iets moois van, ondanks Corona veel warmte, gezondheid en geluk!
Dec 22, 202035:51
Yuri Broodman - MLRO bij ING - Compliance Monitoring

Yuri Broodman - MLRO bij ING - Compliance Monitoring

Misschien wel de belangrijkste functie van Compliance: Compliance monitoring. Het onderwerp raakt direct onderwerpen zoals de Systematische Integriteits Risico Analyse en de Three Lines of Defense, maar het draait in deze aflevering in deze serie podcasts om monitoring en rapportage door Compliance. We bespreken dit onderwerp met Yuri Broodman, Money Laundering Reporting Officer bij de afdeling Global Innovation and Mergers & Acquisition Risk Management op het hoofdkantoor van ING Nederland. Hij was voorheen Compliance Manager bij HSBC en bij Paypal.
Dec 20, 202051:04
Goudsmit en Jongmans - Rabobank en Online Payment Platform - Automated learning en AI

Goudsmit en Jongmans - Rabobank en Online Payment Platform - Automated learning en AI

Automated learning, Artificial Intelligence, Regtech en innovatie. Kunnen processen bij banken efficiënter en beter door gebruik te maken van de rekenkracht van computers en de enorme hoeveelheden data die financiële instellingen ter beschikking hebben? Op welke wijze komt een financiële instelling tot de juiste modellen? Hoe tonen we bijvoorbeeld richting toezichthouders aan dat de geautomatiseerde processen tot de juiste beslissingen kwamen, maw: is de controle effectief? We bespreken dat en meer in deze aflevering van Compliance Adviseert met @Jeroen Goudsmit, gepromoveerd in wiskundige logica en begin 2020 begonnen bij Rabobank en met Maurice Jongmans, CEO bij Online Payment Platform. En ja: natuurlijk vinden deze experts dat AI goed toepasbaar is. Zelfs ik ;-) ben ervan overtuigd geraakt dat je ook als Compliance Officer niet bang hoeft te zijn voor AI. Geïnteresseerd? Niet alleen luisteren, maar ook lezen? https://jeroen.goudsmit.nl
Dec 12, 202001:06:48
Frank van Brussel - ING - Forensisch klantonderzoek

Frank van Brussel - ING - Forensisch klantonderzoek

Vele analisten bij financiële instellingen doen onderzoek naar klanten en leveranciers in het kader van Know Your Customer vereisten uit de Wwft en Wft. Alle integriteitsrisico’s worden in kaart gebracht en beoordeeld. Maar wat als de standaard processen niet volstaan en alleen extra onderzoek kan uitwijzen of risico’s wel of niet acceptabel zijn. Hoe ga je dan te werk? Frank van Brussel, KYC special investigator bij ING wholesale bank, vragen we in deze nieuwe aflevering van Compliance Adviseert hoe hij te werk gaat. En waar zijn werk ophoudt. Met zijn achtergrond als criminal investigator bij het FIOD kent hij de fijne kneepjes van het vak en ook de beperkingen die het werk bij een financiële instelling kent.
Dec 06, 202001:01:19
Suzanne de Boer - Transcedent Group - Compliance awareness training

Suzanne de Boer - Transcedent Group - Compliance awareness training

Compliance training is een vereiste in diverse wetten. Vaak is daarbij een rol weggelegd voor medewerkers uit het Compliance team. Waar moet een Compliance opleidingsplan aan voldoen? Wat proberen we ermee te bereiken en hoe stellen we vast dat we effectief trainen? Welke functionarissen moeten worden betrokken bij het bieden van effectieve training? Wat zijn voor- en nadelen van verschillende trainingsvormen, zoals elearnings en workshops? Wil je daar alles over weten? Wij wel. Dus we vroegen het Suzanne, consultant bij Transcendent Group, met ruime ervaring bij o.a. bij meerdere ministeries en De Nederlandsche Bank. Laat je verrassen door de prachtige inzichten die Suzanne met ons deelt.
Nov 29, 202059:40
Willem-Jan Smits - Watsonlaw - Crypto currencies: regulering DNB en Micar

Willem-Jan Smits - Watsonlaw - Crypto currencies: regulering DNB en Micar

Er zijn twee ontwikkelingen te melden op het vlak van virtuele valuta. Wisselplatformen komen onder toezicht van DNB en voor aanbieders van Crypto assets treedt binnenkort de Micar in werking. Willem van Watson law praat ons bij in deze spiksplinternieuwe podcast in de serie van Compliance Adviseert. Willem Jan adviseert Compliance officers bij financiële instellingen om zich te verdiepen in de regulering rondom virtuele valuta, aangezien je er vroeger of later mee te maken zult krijgen nu wetgevers en toezichthouders de aanbieders en handel steeds serieuzer reguleren.
Nov 23, 202031:20
Bewier en Reissenweber - Identificatie en verificatie

Bewier en Reissenweber - Identificatie en verificatie

Identificatie en verificatie. Twee belangrijke stappen in het CDD proces. Maar waarom doen we het en wat wordt er eigenlijk precies onder identificatie en verificatie verstaan? En op welke moderne wijzen kan dit inmiddels op afstand worden gedaan? We hebben er deze keer een rollenspel van gemaakt. Want dat leek ons de beste manier om een rode draad in het verhaal te krijgen over het onderwerp dat een veelkoppig monster blijkt te zijn. We beperken ons overigens tot Nederlandse natuurlijke personen, want dat blijkt al lastig genoeg. Alex Bewier van Bewier Risk & Management Services speelt in het rollenspel de bank, ik wil graag een lening bij ‘m afsluiten.
Nov 16, 202030:20
Houtman en Strijker - Ministerie van Financiën - FATF en landen evaluaties

Houtman en Strijker - Ministerie van Financiën - FATF en landen evaluaties

De Financial Action Task Force staat met name bekend om haar invloed op wetgeving rondom witwassen en landen evaluaties. Financiële instellingen die onder de reikwijdte van de Wwft vallen hebben veel met de FATF te maken, want de aanbevelingen van de FATF op het vlak van witwasbestrijding hebben deels ook betrekking op hen en de leidraden van de FATF kunnen zeer behulpzaam zijn bij het inrichten van processen waarbij integriteitsrisico’s moeten worden gemitigeerd. In de nieuwste podcast uit de serie ‘Compliance Adviseert’ leggen Evert Houtman, Hoofd van de delegatie voor het Koninkrijk der Nederlanden naar de FATF bij het ministerie van Financiën en Anne Strijker, consultant anti witwassen uit hoe de FATF te werk gaat en met name hoe wij als Compliance Officers de landen evaluaties moeten begrijpen en toepassen in ons dagelijks werk. Evert en Anne voorzien ons zoals gebruikelijk bij Compliance Adviseert van nuttige tips.
Nov 10, 202001:07:03
Beyer en Peters - Charco & Dique - ESG en de SFDR

Beyer en Peters - Charco & Dique - ESG en de SFDR

Environment, Social and Governance (ESG) is in de financiële wereld, met name bij beleggingsondernemingen, inmiddels een belangrijk begrip geworden in verband met het behalen van klimaatdoelstellingen in 2030. Met welke wetgeving moeten financiële instellingen voldoen en waarmee moeten Compliance Officers beginnen bij naleving van deze wet- en regelgeving? In de podcast gaan we vooral nader in op de SFDR. Klaske Beyer en Nina Peters van Charco & Dique nemen je mee in de wereld van ESG
Nov 02, 202036:36
Raf Houben - VU Amsterdam - Mifid en investor protection

Raf Houben - VU Amsterdam - Mifid en investor protection

Een slecht advies van Compliance, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Een verkeerd beleggingsadvies kan helemaal verkeerd uitpakken. De Markets In Financial Instrument Directive (Mifid) beoogt beleggers te beschermen met een woud aan regels. Waar komen die regels vandaan? Wat is het effect ervan op het gedrag van de belegger? Hoe pak je Compliance monitoring aan als je voor de uitdaging staat om toe te zien op naleving van deze rule based wetgeving? Raf Houben, Assistant Professor aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, neemt de nog niet zo ervaren Compliance Officer mee in de wereld van Mifid, met speciale aandacht voor investor protection, en licht zijn twee belangrijkste tips uitgebreid toe: win advies in van een toezicht jurist gebruik een op de SIRA gelijkend model om de risico’s overzichtelijk te krijgen
Oct 20, 202058:00
Paul Vlaanderen - Transparency International

Paul Vlaanderen - Transparency International

Integriteit is het goede doen, ook als niemand kijkt én het goede doen als het verkeerde doen legaal is. Helaas volgen incidenten elkaar in rap tempo op. Transparency International streeft een integere wereld na. Een eerlijke wereld, zonder corruptie. Hoe doen ze dat? We spreken met de voorzitter van bestuur van Transparency International Nederland, Paul Vlaanderen. Hij vertelt bevlogen en strooit met tips.
Oct 12, 202001:04:40
Römer en Knottnerus - Rabobank - Audit op gedrag en cultuur

Römer en Knottnerus - Rabobank - Audit op gedrag en cultuur

Cultuur, de gedeelde overtuigingen in een groep, is sterk van invloed op het gedrag van het individu. Cultuur hangt dus sterk samen met beheerste en integere bedrijfsvoering. Hoe kun je nou gedrag en cultuur meetbaar maken? Matthijs Knottnerus en Moritz Römer, gedrag en cultuur specialisten bij Rabobank, vertellen in onze nieuwe podcast over hun werk, waarbij ze collega's auditors en Compliance Officers bij Rabobank aan de hand van de methoden van Muel Kaptein ondersteunen bij het integreren van gedrag en cultuur in hun monitoring activiteiten.
Oct 05, 202057:15
Edgar Karssing - Nyenrode - Ethiek en Compliance

Edgar Karssing - Nyenrode - Ethiek en Compliance

Hoe kan ethiek nuttig zijn in het Compliance vak? Wat is de relatie tussen de vragen ‘waarom zijn wij hier op aarde?’ en ‘zullen we de risico’s met deze klant accepteren?’? Biedt ethiek bepaalde methoden om morele vraagstukken te lijf te gaan die ook bruikbaar zijn in het Compliance vak? Niemand minder dan @Edgar Karssing, universitair hoofddocent bij Nyenrode, gaat in op tal van dergelijke vragen en legt of fascinerende wijze uit hoe ethiek en het Compliance vak met elkaar verweven zijn. Edgar deelt vele nuttige tips zoals: begrijp het verschil tussen de vragen: waar gaat compliance over en waar gaat de compliance officer over? primair moet het management zichzelf vaker de vraag durven stellen: doen we de goeie dingen op de goeie manier? dat kun je als Compliance Officer faciliteren richt je als Compliance meer op middenmanagement; zij vormen de voornaamste schakel in het vertalen van de missie van de onderneming naar de uitvoering ervan
Sep 28, 202059:49
Köhler en de Klijne - Triodos - TMNL

Köhler en de Klijne - Triodos - TMNL

Begin juli dit jaar brachten de dagbladen belangrijk nieuws over een initiatief tot samenwerking op het vlak van transactie monitoring door enkele grote banken in Nederland. In deze podcast van Compliance Adviseert praten Daniël Köhler en Wibout de Klijne ons bij over Transactie Monitoring Nederland, kortweg TMNL. Wie zijn de initiatiefnemers? Wat is de aanleiding? In welke fase van de samenwerking is men? Wat zijn de belemmeringen? En wat zijn de toekomstplannen?
Sep 15, 202034:34
Iris Sluiter - Financieel Expertise Centrum

Iris Sluiter - Financieel Expertise Centrum

Het Financieel Expertise Centrum (FEC) werkt aan het versterken van de integriteit van de financiële sector. Maar wat doen ze precies? Wie nemen deel aan dit samenwerkingsverband? Wat zijn de toekomstplannen van het FEC? En welke boodschap en advies heeft het FEC voor de Compliance Officer bij de financiële instelling? Iris Sluiter, sinds 2019 hoofd van het FEC, vertelt in deze podcast over het FEC en over een tweetal concrete projecten (Trade Based Money Laundering en witwassen in uitbuitingssituaties) waaraan het FEC momenteel werkt.
Sep 08, 202043:19
Tillema en Zwinkels - Ivy Advocaten - Aansprakelijkheid Compliance Officer

Tillema en Zwinkels - Ivy Advocaten - Aansprakelijkheid Compliance Officer

Kan een Compliance Officer worden bestraft voor verboden gedragingen van de financiële instelling? In deze podcast bespreken we met Joris Zwinkels en Arjen Tillema, beide werkzaam bij Ivy advocaten, hun juridische analyse van dit risico en hoe hiermee om te gaan. Hier vast drie adviezen van Joris en Arjen voor Compliance Officers: Bewaak goed de rol van de Compliance Officer binnen de 3 Lines of Defence Model waardoor geen twijfel kan ontstaan over de onafhankelijkheid van de compliance officer; Creëer tegelijkertijd voldoende ruimte om met de business samen te werken; Zorg voor vroegtijdige betrokkenheid bij de afwegingen omtrent integriteitsrisico zodat tijdig kan worden bijgestuurd; Een goede compliance officer kan en durft onregelmatigheden aan de kaak te stellen. Pak die rol.
Aug 26, 202050:01
Esther van den Ende - Compliance bij kleine instellingen

Esther van den Ende - Compliance bij kleine instellingen

Kleinere ondernemingen die een (betaal)vergunning bij DNB of AFM willen, komen soms voor complexe compliance uitdagingen te staan. Welke uitdagingen zijn dat en hoe kun je toch voldoen aan wet- en regelgeving? Esther van den Ende, voorheen verantwoordelijk voor Compliance bij o.a. Adyen en Uber payments en nu zelfstandig werkzaam onder de naam EVE Compliance & Risk, geeft goede raad in deze aflevering van de podcast Compliance Adviseert. Hier vast drie tips van Esther: maak risk en compliance vanaf het begin onderdeel van de bedrijfsprocessen; stel niet direct bij de start al een Raad van Commissarissen aan, maar vraag onderbouwd uitstel daarvoor aan; koop geen dure PEP en sanctie oplossingen, maar bouw het in huis. Luister het hele gesprek direct op: https://anchor.fm/complianceadviseert of luister in je favoriete podcast app!
Jul 20, 202051:15
Suzanne Visser - AMLC - Witwasbestrijding en het AMLC

Suzanne Visser - AMLC - Witwasbestrijding en het AMLC

Kennis over witwassen en terrorismefinanciering is versnipperd; financiële instellingen kennen hun klant en hebben zicht op enorme hoeveelheden transacties, terwijl de politie en fiod zicht hebben op criminele gedragingen in de praktijk. Het Anti Money Laundering Centre (AMLC) werkt met een klein team experts aan verbetering van de kennisdeling.  Podcast Compliance Adviseert was te gast bij Suzanne Visser van het AMLC. Zij verteld aan de hand van heldere voorbeelden wat het AMLC precies doet en deelt praktische tips voor de compliance officers in het veld.
Jul 06, 202047:34
Arno Voerman - Dentons - UBO register

Arno Voerman - Dentons - UBO register

Over het UBO register is lang nagedacht, maar het gaat er nu toch eindelijk van komen. Wat kunnen we er nu precies van verwachten? Wat is precies het nut ervan? Welke verplichtingen komen er voor bedrijven en financiële instellingen en wanneer? Komen gegevens van UBO’s straks gewoon op straat te liggen? We vragen het Arno Voerman, partner advocaat bij Dentons. Hij neemt ons mee in de wereld van het UBO register en geeft praktische tips.
Jun 30, 202001:00:56
Leon Bex - Charco & Dique - CDD en belasting integriteit

Leon Bex - Charco & Dique - CDD en belasting integriteit

Waar moet je op letten als je het belasting integriteitsrisico van een klant met entiteiten in verschillende landen probeert in te schatten? Wat zijn de opties en hoe handel je vervolgens? Leon Bex, Risk & Compliance consultant bij Charco & Dique, zet het wettelijk kader uiteen, geeft voorbeelden en deelt bruikbare tips. Tevens schetst hij zijn visie over de ethische aspecten van het vakgebied. Een must voor elke compliance officer!
Jun 15, 202042:04
Friederike van der Jagt - Hunter Legal - AVG, de stand van zaken

Friederike van der Jagt - Hunter Legal - AVG, de stand van zaken

Op 25 mei 2018 werd de AVG in Nederland van kracht. Waar worstelen organisaties het meest mee? Zijn onze persoonsgegevens veiliger? Wat kunnen we leren van maatregelen opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens? Frederieke van der Jagt van Hunter Legal vertelt waar organisaties tegenaan lopen en geeft zinvol Compliance advies om gegevensbescherming op  het volgende niveau te krijgen.
May 25, 202055:42
Marrit Verveld - Cabinet Law - Beëindigen klantrelatie

Marrit Verveld - Cabinet Law - Beëindigen klantrelatie

Iedere financiële instelling die de Wwft naleeft komt een keer in die situatie: klant is te risicovol, maar afscheid nemen brengt ook (juridische) risico’s met zich mee. Wat zegt de wet erover en hoe kan een Compliance Officer omgaan met dat dilemma? Dat vroegen we de ervaren jurist Marrit Verveld, oprichter van Cabinet.
May 14, 202024:05
Willem-Jan Smits - Watsonlaw - Virtuele valuta en de Wwft

Willem-Jan Smits - Watsonlaw - Virtuele valuta en de Wwft

Virtuele valuta komen onder de Wwft te vallen. Wat houdt dat precies in? En met welke integriteitsrisico’s moeten Compliance Officers precies rekening houden? Willem-Jan Smits staat met Watsonlaw diverse onderneming bij met juridisch en compliance advies en vertelt in deze aflevering van de podcast serie Compliance Adviseert over alle ins en outs. Of je nu weinig of veel ervaring hebt met virtuele valuta, de concrete informatie in deze podcast wil je niet missen!
May 01, 202042:51
Ernst van Niekerk en Gillis Haasnoot - Payaut - Oprichten van een Fintech

Ernst van Niekerk en Gillis Haasnoot - Payaut - Oprichten van een Fintech

Vandaag vertellen Ernst van Niekerk en Gillis Haasnoot over hun ervaringen met Compliance als oprichters van hun nieuwe Fintech company Payaut.
Apr 20, 202031:20
Geert Vermeulen - ECMC - Corruptie

Geert Vermeulen - ECMC - Corruptie

Wil je meer weten over risico’s betreffende corruptie, dan vraag je dat natuurlijk aan Geert Vermeulen, CEO van Ethics & Compliance Management & Consulting, voorheen Chief Compliance Officer bij Aon (de grote, bekende verzekeraar), oprichter en tevens voorzitter van de Kennistafel Financial Economic Crime én Geert is tevens winnaar van de National Compliance Award 2019. Geert vertelt bij Compliance Adviseert over zijn ervaringen met een grote corruptiezaak die plaatsvond toen hij verantwoordelijk was voor Compliance en wat elke Compliance Officer moet weten over detectie en aanpak van corruptie.
Mar 30, 202040:17
Maurice Jongmans - Online Payment Platform - PSD2 en marktplaatsen

Maurice Jongmans - Online Payment Platform - PSD2 en marktplaatsen

Vandaag hebben we een gesprek met Maurice Jongmans uit Delft. Hij is CEO van Online Payment Platform, een betaaldienstverlener gericht op marktplaatsen, en voorzitter van de Verenigde Betaalinstellingen Nederland. Vandaag vertelt hij bij Compliance Adviseert over de Payment Services Directive 2 (PSD2), wetgeving uit Europa die in Nederland is opgenomen in de Wet Financieel Toezicht. Maurice vertelt ons hoe de PSD2 in de praktijk uitpakt voor marktplaatsen en welke mogelijkheden het biedt naar de toekomst. 
Mar 18, 202046:48
Marielle Versteegen - ING - Risico innovatie bij grootbanken

Marielle Versteegen - ING - Risico innovatie bij grootbanken

Vandaag is onze gast: Marielle Versteegen, Head of Risk Innovation bij ING. In haar rol overziet zij alle typen risico’s zoals Compliance, Operational Risk Management, IT en Financial Risk. Marielle is in haar rol bij ING betrokken bij Mergers & Acquisitions en daarbij behorende after care trajecten. Kortom, ze draagt verantwoordelijkheid voor het beheersen van risico’s bij integratie trajecten van ondernemingen die worden opgenomen in de ING groep. Daarnaast houdt Marielle zich bezig met risico vraagstukken op het vlak van innovatie, zoals crypto currency en artificial intelligence.
Mar 11, 202038:42
Maud Bökkerink - FECwise - Sancties

Maud Bökkerink - FECwise - Sancties

Vandaag hebben we een gesprek over sanctiewetgeving en de naleving door financiële instellingen met Maud Bökkerink uit Amsterdam. Zij is momenteel AML/CFT and Sanctions advisor bij Bökkerink Compliance International en Partner & trainer bij FECWise. Voorheen was zij bijna 9 jaar Financial Supervisor bij De Nederlandsche Bank, met daarvoor nog rollen bij de raad van Europa en het IMF. 
Mar 06, 202001:04:42
Remco Boer - Voormalig directeur van Mollie

Remco Boer - Voormalig directeur van Mollie

In deze aflevering deelt Remco Boer zijn ervaringen als directeur van Mollie waar hij onder andere de verantwoordelijkheid droeg voor compliance en risk. 
Feb 02, 202038:28
Introductie

Introductie

Hallo luisteraar. Leuk dat je deze podcast hebt gevonden! Je luistert naar de trailer van ‘Compliance adviseert’. Bij deze podcast kun je gaan luisteren naar gesprekken met experts over Compliance gerelateerde zaken. Lijkt ons leuk voor professionals in de financiele branche. Ben je dat niet, misschien tóch leuk, want we proberen wel altijd ook voldoende context mee te geven en vaktermen uit te leggen, het gesprek moet goed te volgen zijn. Eerst kort iets over onszelf: Niek Röselaers en ik, Erik Reissenweber, zijn allebei werkzaam bij financiele instellingen, als Compliance professionals. Niek was werkzaam bij Mollie, European Merchant Services en nu bij Connective Payments, waar bij verschillende opdrachtgevers heeft, zoals nu ING. Ik verdiende mijn sporen op het vlak van Compliance bij Buckaroo, European Merchant Services en mijn huidige werkgever Triodos Bank Nederland. Niek is daarnaast bestuurslid van ACAMS Nederland. Dat was ik ook voor twee en een half, maar ben daar januari 2020 gestopt. Ik was tevens bestuurslid bij de Verenigde Betaalinstellingen Nederland, waar ik nu alleen nog secretaris ben. Het leek ons leuk om samen podcasts te gaan maken voor andere Compliance professionals in Nederland. Het voordeel van podcasts willen we ten volle benutten: je kunt luisteren waar en wanneer je maar wilt en het kost niks. Wij zorgen voor alles. In elke podcast hoor je een gesprek met een expert op het vlak van Compliance. We gaan het gesprek aan over hun ervaringen en kennis op het gebied van Compliance en zullen proberen het toegankelijk te houden voor minder ervaren luisteraars, maar zullen ook waar wij denken dat dat interessant is meer de diepte in gaan en kritische vragen stellen. We hopen daarmee bij te dragen aan kennis over Compliance op een toegankelijke manier. We hebben voor de titel Compliance adviseert gekozen, want dat is wat Compliance vooral doet, toch? Bovendien denk je aan onze podcast, telkens als je een zin leest die met Compliance adviseert begint. :-) Daarnaast is direct duidelijk dat we ons richten op Nederland, je moet keuzes maken in het leven. We verwachten elke maand een podcast online te kunnen zetten, dus abonneer je op onze podcast met je favoriete podcast app en je blijft automatisch op de hoogte. We kunnen alvast verklappen dat het eerste gesprek al gepland staat: Remco Boer, ex-directeur van Mollie, gaat ons vertellen over zijn ervaringen bij deze bekende betaalinstelling. Laat gerust een reactie achter in je podcast app of laat op een andere manier even een berichtje achter, da’s altijd leuk. We wensen je vast veel luisterplezier. Note: De gebruikte muziek is afkomstig van https://filmmusic.io "Mystery Sting" by Kevin MacLeod (https://incompetech.com) License: CC BY (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Feb 02, 202002:38