Skip to main content
Spotify for Podcasters
Copypodden

Copypodden

By Please copy me

Vill du sälja mer med rätt ord? Lyssna och lär när Copyboken-författaren Mattias Åkerberg möter Sveriges bästa copywriters. I podden tar du också del av Mattias bästa skrivråd för att förvandla läsare till kunder, och göra ord till pengar. Över 3 500 marknadsförare har redan köpt Copyboken, som du hittar på www.copyboken.se
Available on
Amazon Music Logo
Apple Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

"Toppat med trams" (Ida Backman, Oatly)

CopypoddenJun 21, 2023

00:00
01:01:43
Ta i! (Tore Claesson, Darling China)

Ta i! (Tore Claesson, Darling China)

Bara lyssna.

Nov 01, 202301:09:36
En stund om Copycommunity

En stund om Copycommunity

Kolla in www.copycommunity.se – och ansök om det är för dig.

Vill du bli skickligare på att skriva texter som gör saker bättre? Längtar du efter att få hänga med människor som har samma passion och driv som du? Saknar du en coach som vet vad han snackar om, och som du vet kan ta dig uppåt och framåt i skrivandet?


Nu lanserar jag – Mattias Åkerberg – stolt Copycommunity. Få koll på allt – och ansök sedan om du vill få långsiktiga på-djupet-resultat som består. Att få ta del av all min kunskap är en möjlighet som inte funnits tidigare. Ansökan är öppen till den 1 december 2023.

Oct 28, 202349:37
Hitta rösten i dina texter (David Björkeryd möter Mattias)
Oct 21, 202338:16
Vardagscopy! (Petter Nylind, Åkestam Holst)

Vardagscopy! (Petter Nylind, Åkestam Holst)

Möt Petter Nylind – copywriter på reklambyrån Åkestam Holst. Han snackar om att läsa (och att somna redan efter en och en halv sida), om tre böcker som du borde läsa, och om hur svårt det är att släppa mobilen.

Vidare läser Petter en annons om läsningens många baksidor. Vi pratar om att pussla med språk, och om att det ibland är bra med 67 rubriker för att närma sig ett uppdrag.

Vi kommer in på vardagscopy och powerbreak och om att hålla hårt i dina darlings. Det blir snack om reklam som Petter gjort för Pressbyrån, Reportrar utan gränser, mäklarfirman Lagerlings och Sibylla.

Oct 17, 202358:58
Reklam som känns (Josephine Wallin Ankarstrand)
Oct 10, 202301:09:50
"Plötsligt händer det" (Kalle Widgren, TBWA)
Sep 27, 202301:06:48
Copycommunity: Mattias pitch i Miljonkursen 2023
Sep 25, 202309:27
"Känslor på juicediet" (Lina Franzon, TBWA, Abby World)

"Känslor på juicediet" (Lina Franzon, TBWA, Abby World)

Möt Lina Franzon, som är senior copywriter på Abby World i Stockholm. Lina har tidigare jobbat på byråer som Honesty, Lowe Brindfors och TBWA. 


Vi (Mattias Åkerberg och Lina Franzon) snackar om att vara okänd (och gilla det), om att göra raketkarriär,  om att skriva bok på juicediet, om att bråka med sin copymentor, om att det visst finns kreatörskvinnor (lätt över 500 bara i Sverige) och om att själv vara mentor i en bransch som är extremt dålig på mångfald. Lina pratar om sina kampanjer för Mind, Scania och Mototos. Hon berättar också om sitt engagemang i All of Us och i Kreatörskvinnor.se och Ad Women.

Jun 27, 202346:47
"Toppat med trams" (Ida Backman, Oatly)

"Toppat med trams" (Ida Backman, Oatly)

I det här avsnittet möter du och jag Ida Backman, som är copywriter på Oatly i Malmö. Det blir en del trams och fniss och garv. Och så blir det lite opera, lite tyst-när-jag-skriver-tack, lite 7-årskris, lite gammeldags ord, lite vaniljsås, lite skitlånga annonser som många pallar att läsa, lite spärrsläpp, och lite fattigbonddräng. 62 minuter för alla som gillar orden och livet.

Ida berättar om annonser och kuponger som hon skrivit i havrefabrikens tjänst, och hon namedroppar kreatörer som Björn Lindén, Lisa Vaccino, Daniel Vaccino, Martin Ringqvist och John Schoolcraft. Ida Backman väljer att spela låten "Were diu werlt alle min" ur operan Carmina Burana, skriven av den tyske kompositören Carl Orff. Lyssna nu.

Jun 21, 202301:01:43
Copyboken sammanfattad i 10 gyllene skrivråd

Copyboken sammanfattad i 10 gyllene skrivråd

Mattias sammanfattar Copyboken på 362 sidor i 10 skrivtips. De första 5 är:


 1. Skriv om du vill bli duktig på att skriva. Sätt en timer och bara skriv i 10 minuter (gör det till en vana!).
 2. SKRIV när skriver. Hoppa inte mellan höger och vänster hjärnhalva, mellan det kreativa och det logiska. Höger, höger höger!
 3. Håll fönster och dörrar öppna - bli inspirerad innan du skriver.
 4. Förstå att din läsare är stressad, smart och skeptisk. Skriv något som är intressant nog att läsa och agera på.
 5. Börja med slutet. Vad ska det du skriva göra för jobb, vad ska det leda till?


Lyssna på avsnittet för att få höra skrivtips 6, 7, 8, 9 och 10. Avsnittet är 5 minuter. Tack för att du lyssnar på Copypodden!


Jun 14, 202304:24
Fråga rätt (Mattias läser ur Copyboken)
May 31, 202305:12
Bygg en brygga

Bygg en brygga

Bucket brigades är ett klassiskt copyknep för att få din läsare att fortsätta läsa.

Gör bara så här:


Skriv en brygga som skapar en rörelse framåt, som skvallrar om något intressant, om att något är på ingång.

I det här superkorta avsnittet får du Mattias bästa exempel på bucket brigades som verkligen funkar. Testa i din nästa text!


May 24, 202303:18
Från grön till "guru" – Mattias intervjuas av Mattias Karlsson Sjöberg

Från grön till "guru" – Mattias intervjuas av Mattias Karlsson Sjöberg

I det här avsnitt av Copypodden får du höra hur det låter när Mattias Karlsson Sjöberg intervjuar Mattias Åkerberg. Mattias möter Mattias, Den förre detta högskolläraren möter sin förre detta elev, rätt så exakt 20 år senare. Snacket är inspelat inför publik på ett event på GRO36 i Jönköping våren 2023.


Vi pratar om att om att stjäla, om att gå från grön till "guru", om en superoptimistisk pappa (min pappa), om reklambranschkritik, om bollplanken som irriterande ofta (alltid alltså) har rätt, om att sälja en häst med tre jätteenkla ord, om att sluta vilja framstå som så smart och professionell, och om att the future is …

May 16, 202324:52
Lyssna innan du skriver (Mattias läser ur Copyboken)

Lyssna innan du skriver (Mattias läser ur Copyboken)

"By the way, of the record". Så börjar Copyboken. Lyssna när Mattias läser om Björn Engström och hans team på Forsman & Bodenfors. När du frågar och lyssnar får du insikter. När du är på plats och håller öronen öppna, då kan du fånga något till synes oviktigt, som kan leda till Epic Split (eller något annat storslaget).

May 09, 202313:47
Variera dina meningar

Variera dina meningar

Ge din läsare en schysst start. För du dödar din text när du börjar med många långa meningar. Så öppna kort, enkelt och intressant. Och variera meningarnas längd (som Gary Provost). Då får du läsaren med dig genom hela texten.


På mindre än 5 minuter får du Mattias bästa knep för att fånga läsaren (och håller kvar henne i texten). Mattias Åkerberg är copywriter och författare till Copyboken, som över 2 000 kloka redan har köpt och läser just nu.  

May 02, 202304:40
”Det MÅSTE KÄNNAS” – lär känna Mattias (musikavsnittet)

”Det MÅSTE KÄNNAS” – lär känna Mattias (musikavsnittet)

Det här är ett sällsynt avsnitt av Copypodden. Här får du lyssna på låtar som säger något om Mattias, som gör podden. Du får höra Raymond & Maria, Drew Barefoot, Tomas Andersson Wij, Rosie Thomas, Peps Blodsband, Adrian Macéus och Asha Ali. Och du får känna.


Du får känna hur det känns att skriva, får veta Mattias mår som bäst då, när orden lämnar allting utanför. I huvudet och i fingrarna river en storm. Du vet inte vad du ska ta dig till, så du skriver. Med ord får du hjärtan att bulta och slå. Mer sånt när du skriver! Skriv hjärtat ur kroppen. 

  

Mattias berättar om det analoga månadsbrevet, om det svartvita kärleksparet i En kärlekshistoria, om udda fåglar, om en skiva i cd-spelaren på Österlen, om att vilja doppa fötterna och plötsligt stå i fors, och dratta på ändan. Lyssna med ett öppet hjärta. Och skicka ett DM eller mejl om du gillar det här avsnittet.

Apr 25, 202317:44
Skriv rakt! – Stephanie Moradi

Skriv rakt! – Stephanie Moradi

Stephanie Moradi  är senior copywriter på Åkestam Holst. Hon hittade yrket “copywriter” på Arbetsförmedlingen, och har gjort en resa från Uppsala till Berghs och vidare ut i reklambranschen. Stephanie säger att hon blivit en mer produktiv kreatör sedan hon blev förälder, och erkänner att hon verkligen är en digital stalker, á la Lisbeth Salander. Hon hör också henne snacka om:

 • Varför hon skrev rubriken “Julia i 6b är en hora” (som snart plockades ner)
 • Om det på riktigt är viktigt att vinna kreativa priser
 • Vad hon menar med “grövre research”
 • Hur kul det är att skriva rimmande rap för ett fackförbund (lyssna från 27:50!)
 • Och vad hon skrivit som har fått folk att gråta

I avsnittet hör du Stephanie läsa annonsen “Glid inte isär” för IKEA.

Uppdragsgivare som Stephanie namedroppar i avsnittet: Talita, TCO och IKEA.

I Copypodden intervjuar Mattias Åkerberg en radda av Sveriges bästa copywriters. Mattias är copywriter och UX-writer sedan över 15 år, och är aktuell som författare till Copyboken.

Copypodden är inspelad hos TMP Media Group i Göteborg och Stockholm. Och det är Oskar Nyström på Studio Nyström som har klippt, fixat och ljudsatt varenda sekund av det här poddavsnittet. Fotografen heter David Einar, och jobbar på Linkin i Linköping. Tack för att du lyssnar!

Nov 18, 202257:47
”Tjuvstarta när du skriver” – Mattias Jersild

”Tjuvstarta när du skriver” – Mattias Jersild

Mattias Jersild har jobbat som copywriter i över 30 år. Han är numera frilans, och har arbetat på reklambyråer som Rönnberg & Co och Hall & Cederquist. Mattias skriver och tänker för uppdragsgivare som Zeta, H&M, Köttkultur, If Försäkring och Nygårdsanna. Han berättar om tjuvstarter, om att tackla feedback från uppdragsgivare, och om en copywriters ofrånkomliga grundton. Du hör honom också snacka om:

 • varför du kan skita i rubriken (i alla fall i början)
 • vad dyslektiska art directors kan göra för nytta
 • tricket du kan använda när du antecknar för hand
 • hur tänkandet och pekfingervalsen hänger ihop
 • en radda grejer som är riktigt bra med att vara copywriter

I Copypodden intervjuar Mattias Åkerberg en radda av Sveriges bästa copywriters. Mattias är copywriter och UX-writer sedan över 15 år, och är aktuell som författare till Copyboken.

Folk som Mattias namedroppar i avsnittet: Calle Lewenhaupt, Jan Cederquist, Lars Forsberg, Peter Kandimaa, Henrik Häger, Björn Schumacher, Anders Wester och Lars Liljendahl.

I avsnittet läser Mattias Jersild inledningen i boken “Fernando – mitt livs historia, mitt livs recept”, som han har skrivit på uppdrag av Fernando Di Luca och hans företag Zeta.

Copypodden är inspelad hos TMP Media Group i Göteborg och Stockholm. Och det är Oskar Nyström på Studio Nyström som har klippt, fixat och ljudsatt varenda sekund av det här poddavsnittet. Fotografen heter David Einar, och jobbar på Linkin i Linköping. Tack för att du lyssnar!

Oct 10, 202258:09
Skynda, köp, annars …

Skynda, köp, annars …

Det här avsnittet handlar om hur du skriver så att din läsare kommer till skott. På bara 7 minuter lär du dig vad begreppen urgency och scarcity innebär – och hur du bäst använder dem för att få saker att hända. Skynda!

Mattias Åkerberg, copywriter och författare till Copyboken, berättar att brist på tid och antal lockar oss att agera. Här får du tips hur du formulerar dig så att det blir både bråttom och viktigt att "ta action". 

Copypodden är klippt, fixad och ljudsatt av Oskar Nyström på Studio Nyström. Fotograf är David Einar på Linkin i Linköping. Och du … nu kan du snart köpa Copyboken (utkommer den 27 oktober 2022)!

Oct 05, 202206:48
“Orka tänka” – Rebecka Osvald

“Orka tänka” – Rebecka Osvald

Rebecka Osvald är frilanscopywriter och har dessförinnan i nära 20 år jobbat på reklambyråer som Garbergs och Forsman & Bodenfors. Hon tycker att skriva är lika med att tänka, och erkänner i samma andetag att det “är jobbigt att tänka (och också intressant)”. Hon berättar om skrotade jobb, om hemska måndagsmöten och om hur svensk copywriting mår. Dessutom hör du Rebecka Osvald snacka om:

 • Vilket som är hennes “default-ord” (som hon bara MÅSTE få ur sig för att komma igång och skriva)
 • Varför förstameningen är så avgörande
 • Vad sjutton en oformulerad fultext är
 • Varför hon aldrig raderar något i sitt skrivdokument (100 sidor är bra!)
 • Vad hon lyssnar på när hon skriver

I Copypodden intervjuar Mattias Åkerberg en radda av Sveriges bästa copywriters. Mattias är copywriter och UX-writer sedan över 15 år, och är aktuell som författare till Copyboken.

***

Copypodden är inspelad hos TMP Media Group i Göteborg och Stockholm. Och det är Oskar Nyström på Studio Nyström som har klippt, fixat och ljudsatt varenda sekund av det här poddavsnittet. Fotografen heter David Einar, och jobbar på Linkin i Linköping. Tack för att du lyssnar!

Sep 28, 202240:54
Öppna texten starkt

Öppna texten starkt

Din rubrik ska få den som läser att vilja läsa mer. Därför måste du använda verb, berätta om den viktigaste fördelen – och kittla nyfikenheten. Här får du veta hur du skriver rubriker som får din läsare att fastna.

Mattias Åkerberg, copywriter och författare till Copyboken, visar hur du kan öppna din text genom att påstå något, fråga något eller berätta något som fångar din läsare bums. Avsnittet är bara 4 minuter.

Copypodden är klippt, fixad och ljudsatt av Oskar Nyström på Studio Nyström. Fotograf är David Einar på Linkin i Linköping. Och du … nu kan du provläsa Copyboken!

Sep 21, 202204:00
"DET HÄR är min grej" – Björn Engström

"DET HÄR är min grej" – Björn Engström

Björn Engström är sedan 1988 copywriter på "småstadsbyrån" Forsman & Bodenfors. Men att han skulle komma att jobba med reklam var länge högst osannolikt. Pang-på i det här avsnittet berättar Björn om reklamfilmen där Jean Claude van Damme går ner i split mellan två lastbilar på den där flygplatsen i Spanien. Och han tycker att det nu är roligare än någonsin att jobba med reklam (tack vare internet). I avsnittet hör du Björn Engström berätta om:

 • varför han vill göra reklam som inte ser ut som reklam
 • hemligheten som ledde fram till Epic Split-filmen för Volvo Trucks
 • att bli utskälld inför storpublik: "Du är så j*vla kommersiell"
 • hur mycket tid du (och dina kollegor!) bör ägna åt research 
 • och varför han är "rätt ointresserad" av god copywriting 

I Copypodden intervjuar Mattias Åkerberg en radda av Sveriges bästa copywriters. Mattias är copywriter och UX-writer sedan över 15 år, och är aktuell som författare till Copyboken, som du kan förhandsköpa redan nu.

I avsnittet berättar Björn om boken "Till mitt kära …" och han läser också framtidsbrevet som finns däri. Uppdragsgivare är Lennart Grebelius (Sätila) + Marie Arvinius (Orfeus Publishing). Reklambyrån är Forsman & Bodenfors. Kolla in filmen om boken.

Kreatörer som Björn namedroppar i avsnittet: Andreas Nilsson, Martin Ringqvist, Sophia Lindholm, Anders Kornestedt, Staffan Forsman och Anders Eklind.

Kampanjer som Björn pratar om i avsnittet: Epic Split för Volvo Trucks, Wood on Wood för Arctic Paper (ihop med Happy F&B), Mjölk ger starka barn för Arla, The Smash-Proof Guitar för Sandvik, och de långa berättelserna för Sjöräddningssällskapet. 

***

Numera har Björn Engström lämnat Forsman & Bodenfors, efter nära 34 år på byrån. Han fokuserar på styrelsearbete i startups som Brain Nordic, Amferia, Sätila of Sweden/Sätila Foundation, PulPac och BITE Studios.

***

Copypodden är inspelad hos TMP Media Group i Göteborg och Stockholm. Det är Oskar Nyström på Studio Nyström som har klippt, fixat och ljudsatt varenda sekund av det här poddavsnittet. Fotografen heter David Einar, och jobbar på Linkin i Linköping. Tack för att du lyssnar!

Sep 14, 202256:03
Kittla i rubriken

Kittla i rubriken

Din rubrik ska få den som läser att vilja läsa mer. Därför måste du använda verb, berätta om den viktigaste fördelen – och kittla nyfikenheten. Här får du veta hur du skriver rubriker som får din läsare att fastna.

Mattias Åkerberg, copywriter och författare till Copyboken, ger exempel på rubriker för Confetti, Asana och Scrive (eller random e-signerings-tjänst). Avsnittet är bara 5 minuter.

Copypodden är klippt, fixad och ljudsatt av Oskar Nyström på Studio Nyström. Fotograf är David Einar på Linkin i Linköping. Och du … nu kan du provläsa (och förhandsköpa) Copyboken!

Sep 05, 202205:13
Skriv punkigt och med lust! – Emma Zetterholm Kling

Skriv punkigt och med lust! – Emma Zetterholm Kling

Emma Zetterholm Kling är frilanscopywriter. I nära 20 år har hon gjort långa och korta gästspel på reklambyråer som Åkestam Holst, Ester, King och DNAB. De senaste åren har Emma skrivit mycket för IKEA och Sveriges Radio. Hon tycker om att läsa – och att “nysta” när hon skriver. Emma berättar var hon helst skriver, och om hon skriver snabbt eller långsamt, kort eller långt. Du hör också Emma Zetterholm Kling berätta om:

 • sin punkiga farmor, som lekte med språket och klädde ut sig till pingvin
 • fördelarna med att anlita en frilanscopywriter (hint: snabba fötter)
 • på vilket sätt copywriting är “en emotionell injicering”
 • varför skrivandet för henne är lust (fast inte när det är tajt om tid)
 • och om lökiga visor och att rimma på könssjukdomsord

I Copypodden intervjuar Mattias Åkerberg en radda av Sveriges bästa copywriters. Mattias är copywriter och UX-writer sedan över 15 år, och är aktuell som författare till Copyboken, som du kan förhandsköpa redan nu.

I avsnittet hör du Emma spela upp en av sina låttexter i kampanjen Klamydiamåndagen för Lafa (Enheten för sexualitet och hälsa inom Stockholms läns landsting). Reklambyrån heter Ester.

Böcker och författare som Emma tipsar om i avsnittet: Barbro Lindgren, Ulf Stark, Köttets tid (Lina Wolff), Obehaget om kvällarna (Marieke Lucas Rijneveld), Lärarinnans sång (Vigdis Hjorth), och Illusionisten (John Fowles).

***

Copypodden är inspelad hos TMP Media Group i Göteborg och Stockholm. Och det är Oskar Nyström på Studio Nyström som har klippt, fixat och ljudsatt varenda sekund av det här poddavsnittet. Fotografen heter David Einar, och jobbar på Linkin i Linköping. Tack för att du lyssnar!

Aug 29, 202236:48
Hitta din copy-formel

Hitta din copy-formel

När du skriver copywriting är det tryggt att ha en formel att hålla i handen. Och det finns flera sådana. PPPP är en av de mest behändiga av copy-formler. Här får du veta hur PPPP funkar.

Mattias Åkerberg, copywriter och författare till Copyboken, förklarar vad PPPP står för, och ger dig ett robotgräsklippar-exempel som (förhoppningsvis) gör det hela supertydligt. Avsnittet är bara 5 minuter.

Copypodden är klippt, fixad och ljudsatt av Oskar Nyström på Studio Nyström. Fotograf är David Einar på Linkin i Linköping. Och du … nu kan du provläsa (och förhandsköpa) Copyboken!

Jun 28, 202205:55
Skriv utan filter – Fredric Thunholm

Skriv utan filter – Fredric Thunholm

Fredric Thunholm är strategichef och copywriter på mediebyrån Wavemaker i Stockholm. Han har vunnit fin-priset Guldskrift för en annons om en som sväljer en avokadokärna, och han skriver både sunt och strunt på sin blogg, som heter Tänk på döden. Fredric från Fristad utanför Borås trodde aldrig att han skulle plugga på Berghs, men se det kom han att göra, 1997 till 1998 för att vara exakt. Under karriären har han jobbat på Jung von Matt, Young & Rubicam, Public Speaking och Klarna. I avsnittet hör du Fredric prata om:

 • varför alla borde läsa Bibeln, Oscar Wilde – och ryska författare
 • på vilket sätt som copywriting är “motsatsen till konst”
 • varför det (för honom) skaver att sälja
 • vad en powerpoint-story är
 • och varför du inte alls behöver “kill your darlings”

I Copypodden intervjuar Mattias Åkerberg en radda av Sveriges bästa copywriters. Mattias är copywriter och UX-writer sedan över 15 år, och är aktuell som författare till Copyboken.

Och du … nu kan du provläsa (och förhandsköpa) Copyboken!

I avsnittet hör du Fredric läsa annonsen “Till dig som lever”. Uppdragsgivare: Papercut. Copywriters: Fredric Thunholm och Magnus Jakobsson. Vinnare av Guldskrift 2019.

Böcker och författare som Fredric tipsar om i avsnittet: Bibeln, Skogsliv vid Walden (Henry David Thoreau), Oscar Wildes De Profundis, Balladen om fängelset i Reading samt hans essäer (och biografin om honom skriven av Richard Ellmann), Tiden second hand samt Bön för Tjernobyl (Svetlana Aleksijevitj), Den första kretsen (Alexander Solzjenitsyn – “otrolig verkligen, kanske den största läsupplevelsen!),

Copypodden är inspelad hos TMP Media Group i Göteborg och Stockholm. Och det är Oskar Nyström på Studio Nyström som har klippt, fixat och ljudsatt varenda sekund av det här poddavsnittet. Fotografen heter David Einar, och jobbar på Linkin i Linköping. Tack för att du lyssnar, sprider och ger podden en kort recension + schysst betyg på Apple Podcaster!

Jun 20, 202240:19
Få läsaren på fötter

Få läsaren på fötter

Copywriting har ett tydligt mål: att få din läsare att göra något, efter att ha läst din text. I det här avsnittet får du veta vad du bör ha med i din call-to-action-uppmaning (hint: ett verb, ett vad och ett var). 

Mattias Åkerberg, copywriter och författare till Copyboken, visar hur du med copywriting kan få din läsare att köpa, rösta, sluta röka, boka tid, gå med i facket eller söka ett jobb. Avsnittet är bara 6 minuter.

Copypodden är klippt, fixad och ljudsatt av Oskar Nyström på Studio Nyström. Fotograf är David Einar på Linkin i Linköping. Och du … nu kan du provläsa (och förhandsköpa) Copyboken!

Jun 14, 202206:02
Skriv utan kramp och wifi – Linda Elers

Skriv utan kramp och wifi – Linda Elers

Linda Elers är creative director och copywriter M&C Saatchi Stockholm. Hon var på vippen att bli läkare (läste fyra år på läkarprogrammet) innan hon såg en liten pluggannons i DN som frågade “Vill du bli copywriter?”. Linda säger att hon behöver press, tid och lugn och ro för att skriva. Hon berättar hur hon och kollegorna på King med viss ångest tog sig an att utveckla Triss-konceptet “Plötsligt händer det” (och hur det ledde till att Linda vann Guldskrift). Du hör också Linda snackar om:

 • på vilket sätt Berghs inte är någon hantverksutbildning för copywriters
 • varför kunderna får göra “vad sjutton de vill” med hennes texter
 • att du först efter ett tag märker att en idé är riktigt bra
 • hur hon helst presenterar texter för sina kunder (hint: inte visa direkt)
 • och hur det kommer sig att hon skriver som bäst när det inte finns något wifi

I Copypodden intervjuar Mattias Åkerberg en radda av Sveriges bästa copywriters. Mattias är copywriter och UX-writer sedan över 15 år, och är aktuell som författare till Copyboken.

Och du … nu kan du provläsa (och förhandsköpa) Copyboken!

Kampanjer som Linda namedroppar i avsnittet: Plötsligt händer det för Triss/Svenska Spel, Rosa Bandet-galan för Cancerfonden (TBWA/Waters Widgren) och “Framåt!” för Centerpartiet.

Copypodden är inspelad hos TMP Media Group i Göteborg och Stockholm. Och det är Oskar Nyström på Studio Nyström som har klippt, fixat och ljudsatt varenda sekund av det här poddavsnittet. Fotografen heter David Einar, och jobbar på Linkin i Linköping. Tack för att du lyssnar, sprider och ger podden en kort recension + schysst betyg på Apple Podcaster!

Jun 07, 202241:10
Veta – göra – känna

Veta – göra – känna

Skapa en plan för din text. Och följ då den gyllene checklistan veta – göra – känna. I det här avsnittet får du höra hur du kan sälja näsvidgare i 3-pack när du lutar dig mot veta – göra – känna.

Mattias Åkerberg, copywriter och författare till Copyboken, förklarar del för del hur du förmedlar ny kunskap, rätt känsla – och får din läsare att GÖRA som du önskar. Avsnittet är bara 8 minuter. 

Copypodden är klippt, fixad och ljudsatt av Oskar Nyström på Studio Nyström. Fotograf är David Einar på Linkin i Linköping. Och du … nu kan du provläsa (och förhandsköpa) Copyboken!

May 30, 202208:10
"Ge kunden det oförväntade" – Tommy Lundberg

"Ge kunden det oförväntade" – Tommy Lundberg

Tommy Lundberg är copywriter, föreläsare och författare. För över 40 år sedan insåg han att han ville skriva reklam, för “det var där man påverkar som mest”. Efter att ha missat Copyprojektet-tåget tog sig Tommy in i reklambranschens manege; på Brindfors Annonsbyrå gjorde han nytta för H&M, Ikea, SAS, Ving, Apple, Audi och Ericsson. Men efter bara sex år där startade han egna reklambyrån Lundberg & Co, som han drev med den äran i nära 15 år. Du hör Tommy Lundberg prata om:

 • att vara modig/dum nog att ändra i andras texter (till och med Leons Nordins)
 • varför han valde Gävle framför Stockholm (och “tvingades” starta eget, med NOLL KOLL)
 • Bill Bernbachs kloka ord om vad du behöver ge dina uppdragsgivare
 • exakt vad för kunder du får när du skriver långt
 • annonsen som ville ge schizofrenin ETT ansikte (och rörde folk till tårar)

I Copypodden intervjuar Mattias Åkerberg en radda av Sveriges bästa copywriters. Mattias är copywriter och UX-writer sedan över 15 år, och är aktuell som författare till Copyboken, som du kan förhandsköpa redan nu.

I avsnittet hör du Tommy Lundberg läsa sin annons för Audi med rubriken “Det finns kombibilar som rymmer fler ölbackar. Å andra sidan, har du ju alltid föredragit ett gott vin”. Reklambyrå: Stenström & Co.

Kampanjer som Tommy namedroppar i avsnittet: Insamlingsstiftelsen Vaggan, Östgöta Enskilda Bank/Smålandsbanken, Traffic, Schizofreniförbundet och Audi.

Folk som Tommy namedroppar i avsnittet: Calle Lewenhaupt, Björn Schumacher, Lars Forsberg, Björn Rietz, Irene Kiisk, Leon Nordin, Jan Kjellin, Olle Victorin, Hans Brindfors, Jan Cederquist, Tom Wendels, Bill Bernbach och Lars-Göran Uddman.

Ett urval av Tommys böcker:

 • Motivationskoden
 • Empatieffekten
 • Skulle du vilja jobba med dig som chef?
 • Ledarskap på apstadiet

Copypodden är inspelad hos TMP Media Group i Göteborg och Stockholm. Och det är Oskar Nyström på Studio Nyström som har klippt, fixat och ljudsatt varenda sekund av det här poddavsnittet. Fotografen heter David Einar, och jobbar på Linkin i Linköping. Tack för att du lyssnar (och skriver en kort recension)!

May 23, 202257:11
Härma med copyworking

Härma med copyworking

Vill du snabbt bli en skickligare copywriter? Se då till att HÄRMA de som redan är skickliga. Gör det som kallas för copyworking.

Copyworking går ut på att skriva av, att kopiera det som någon duktig copywriter redan har skrivit. För hand, ord för ord, flera gånger om.

I det här avsnittet förklarar Mattias Åkerberg, copywriter och författare till Copyboken, varför det här är ett magiskt knep (och exakt hur du gör copyworking).

Copypodden är klippt, fixad och ljudsatt av Oskar Nyström på Studio Nyström. Fotograf är David Einar på Linkin i Linköping. Tack för att du lyssnar – och skriver en kort recension + ger Copypodden ett välförtjänt betyg!

May 16, 202207:01
Skriv mer skoj! (på 30 sek) - Hanna Belander

Skriv mer skoj! (på 30 sek) - Hanna Belander

Hanna Belander är marknadschef och copywriter på Nordax Bank. I 20 år har hon jobbat på reklambyråer som Storåkers, King och Forsman & Bodenfors. Hanna är trött på kärlekslösa kreatörer, men pepp på att nu vara “marknadschef” för ett kul inhouse-team. Hon berättar hur hon vaskar fram sina dialogdrivna reklamfilmer för ICA och Telia, och dessutom hur hon (oväntat) kom att börja arbeta i reklambranschen. Du hör också Hanna Belander snacka om:

 • Att hon håller på att “bli utbränd på serier” och behöver en detox
 • Vad som är det SVÅRASTE med att vara marknadschef (hint: förkortning på fyra bokstäver)
 • Hur hon egentligen känner för Excel
 • Att vara ett mötesproffs (och hata det)
 • Varför fler kreatörer bums borde bli marknadschefer

I Copypodden intervjuar Mattias Åkerberg en radda av Sveriges bästa copywriters. Mattias är copywriter och UX-writer sedan över 15 år, och är aktuell som författare till Copyboken, som du kan förhandsköpa redan nu.

Kampanjer som Hanna namedroppar i avsnittet: Ta hand om kärleken (boka parrådgivning) för SEB, ICA-såpan för ICA, och Telia-familjen för Telia.

Folk som Hanna namedroppar i avsnittet: Sven-Olof Bodenfors, Erik Sollenberg, Jacob Nelson, Johan Olivero.

***

Copypodden är inspelad hos TMP Media Group i Göteborg och Stockholm. Och det är Oskar Nyström på Studio Nyström som har klippt, fixat och ljudsatt varenda sekund av det här poddavsnittet. Fotografen heter David Einar, och jobbar på Linkin i Linköping. Tack för att du lyssnar!

May 09, 202241:17
Börja med målet

Börja med målet

Har du ett supertydligt mål med din text? You better! För hur ska du annars kunna veta om din copywriting gör jobbet? 

I det här avsnittet berättar Mattias Åkerberg, copywriter och författare till Copyboken, PRECIS hur du bestämmer vad du vill få din läsare att göra och känna. Sätt ett konkret mål med din text. Vad exakt ska hända? Och hur mäter du att texten uppnår målet? Ge dig DEN på att sätta mål med dina texter. Då blir du en mer eftertraktad OCH mycket skickligare copywriter; du vet vilka ord som funkar och får effekt. Så börja med målet!

”Before you put pen to paper […] decide in your own mind what effect you want to produce on your reader – what feeling you must arouse in him.”

– Robert Collier (1885-1950), amerikansk copywriter och författare till The Robert Collier Letter Book

Copypodden är klippt, fixad och ljudsatt av Oskar Nyström på Studio Nyström. Fotograf är David Einar på Linkin i Linköping. Tack för att du lyssnar – och skriver en kort recension + ger Copypodden ett välförtjänt betyg!

May 01, 202207:15
Skriv med en krok! – Daniel Vaccino

Skriv med en krok! – Daniel Vaccino

Daniel Vaccino är copywriter och creative director på Oatly i Malmö*. Han berättar om sin krokiga väg in i reklambranschen, att det är toppen om någon blir arg, och att copywriters och cowboys har ett och annat gemensamt. Du hör också Daniel Vaccino snacka om:

 • Varför Oatly är en bråkig lillebrorsa (och vilken som är deras största utmaning)
 • Hur han bråkar om sina formuleringar (utan att dö på kuppen)
 • Varför du bör se till att vara sämst där du jobbar
 • Hur det är att skriva loss ihop med en annan begåvad copywriter 
 • Att ta rygg på andra och stjäla mycket (utan att det märks)

I Copypodden intervjuar Mattias Åkerberg en radda av Sveriges bästa copywriters. Mattias är copywriter och UX-writer sedan över 15 år, och är aktuell som författare till Copyboken, som du kan förhandsköpa redan nu.

I avsnittet hör du Daniel läsa sin annons “Hur pratar du med din 58-åring om mjölk?” (Pappahjälpen för Oatly).

Folk som Daniel namedroppar i avsnittet: Lisa Vaccino, Ida Backman, Jan Cederquist, Jack Hansen, Christer Wiklander, Magnus Jakobsson, Olle Langseth, Tove Eriksen Hillblom, Oskar Pernefeldt, Linus Bronge och Joakim Khoury.

Kampanjer som Daniel namedroppar i avsnittet: Pappahjälpen för Oatly, Har du moms, eller? för Apotek Hjärtat, Ölavtalet för Norrlands Guld, Du nya du fria för Försvarsmakten, Inte för alla för Bonniers Konsthall, och Det är mycket nu för Försvarsmakten.


* Numera jobbar Daniel Vaccino som creative director på Åkestam Holst Syd i Malmö.


***

Copypodden är inspelad hos TMP Media Group i Göteborg och Stockholm. Och det är Oskar Nyström på Studio Nyström som har klippt, fixat och ljudsatt varenda sekund av det här poddavsnittet. Fotografen heter David Einar, och jobbar på Linkin i Linköping. Tack för att du lyssnar!

Apr 25, 202251:25
Det här är Copypodden (trailer)
Mar 30, 202201:57