Skip to main content
Spotify for Podcasters
't Luisterend oor

't Luisterend oor

By cor langen

Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Levenskunst 4

't Luisterend oorFeb 01, 2022

00:00
32:56
Levenskunst 4

Levenskunst 4

Koosje Nieuwstraten vertelt in deze podcast over haar levensloop, de taal, het denken en de poëzie. De muziek van haar keuze is die van Nina Simone en van Edward Elgar. De tijdsduur is 33 minuten

Feb 01, 202232:56
Levenskunst 3: gesprek met Peter Hofman

Levenskunst 3: gesprek met Peter Hofman

Bärbel Dorbeck Jung en Cor Langen gaan in gesprek met Peter Hofman.

Dit is een aflevering van ‘t Luisterend oor. Aan de hand van drie gedichten – van Lucebert en Marsman – wordt er gesproken over het thema levenskunst. De muzikale illustraties zijn van Peter.

De tijdsduur is zeven en veertig minuten. 

May 22, 202147:55
Levenskunst 1: gesprek met Dora Jordaan-de Monchy

Levenskunst 1: gesprek met Dora Jordaan-de Monchy

De eerste podcast van een serie podcasts. Kirsten Slettenaar en Cor Langen gaan in gesprek met Dora Jordaan- de Monchy. Het thema is ’levenskunst’.

Aan de hand van citaten van de volgende filosofen wordt Dora op dit thema bevraagd.

Cicero (106 – 43 v.Chr).
Houd je lichamelijk welzijn onder controle, doe met mate aan sport en eet en drink slechts wat nodig is om je kracht op peil te houden; overdaad schaadt. En, geloof me, je moet niet alleen aan je lichaam zorg besteden, maar nog veel meer aan je verstand en je geest. Want ook die worden langzaam uitgeblust door de ouderdom, tenzij je ze onderhoudt (..) Bedenk wel: het lichaam wordt zwaar door de vermoeide sport, de geest wordt juist licht doordat hij zich oefent.

Angelus Silesius (1624-1677):
Wie niet begeert, niets heeft, niets weet, niets bemint, niets wil, die heeft, weet, begeert en bemint nog steeds zeer veel

Meister Eckhart (1260-1328):
‘Luister dan naar het wonder! Hoe wonderbaarlijk: buiten staan en teven binnen, bevatten en omvat worden, schouwen en tegelijk geschouwde zelf zijn, vasthouden en vastgehouden worden – dat is het doel waar de geest in rust blijft en vereend met de lieve eeuwigheid.

De tijdsduur van de opname is ongeveer 20 minuten.

Mar 10, 202120:45
De Samaritaan of een andere vorm van compassie

De Samaritaan of een andere vorm van compassie

Deze podcast is een intermezzo bij het thema levenskunst. Titel: - de Samaritaan of een andere vorm van compassie –. De podcast begint (en eindigt) met de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Het  gaat over een boeddhistische benadering van compassie. Eerst wordt de gangbare of persoonlijke vorm van compassie besproken. Deze vorm levert een aantal bezwaren op. Na een korte pauze komt het alternatief aanbod: de transpersoonlijke compassie. De achtergrond van deze vorm wordt toegelicht. De tijdsduur, inclusief de muzikale omlijsting van Purcell, is 9 minuten.

De podcast, samengesteld door Cor Langen, is deels gebaseerd op een artikel van André van der Braak - Compassie in het boeddhisme, persoonlijk, interpersoonlijk en transpersoonlijk - , Filosofie Tijdschrift (jrg. 31, nr.1, jan./feb. 2021).

Mar 10, 202109:23