Skip to main content
Spotify for Podcasters
Fenix: de podcast over veerkracht in steden

Fenix: de podcast over veerkracht in steden

By Dag van de Stad

In deze podcast gaan we op zoek naar datgene wat steden weerbaar en veerkrachtig maakt in tijden van crisis. In elke aflevering bezoeken we een stad die te maken kreeg met een ramp of crisis. Van het sluiten van de mijnen in Heerlen, tot de watersnood in Nijmegen. Hoe gaan steden hiermee om? Hoe vinden zij de weg terug en wat doet dit met de bewoners? Daarover gaan we in gesprek met experts en bewoners uit de steden.
Available on
Spotify Logo
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Currently playing episode

Podcast #4: Ruimtelijke veerkracht

Fenix: de podcast over veerkracht in stedenNov 11, 2020

00:00
45:14
Podcast #4: Ruimtelijke veerkracht

Podcast #4: Ruimtelijke veerkracht

God schiep de aarde, behalve Nederland. Want dat deden de Nederlanders zelf. Zo luidt een bekende uitspraak over onze ruimtelijke ordening. Maar wat als die ordening zich tegen je keert? Zoals bij een ruimtelijke crisis. Strijd je er dan tegen? Of beweeg je juist mee? In deze podcast onderzoeken we hoe een ruimtelijke crisis in de praktijk werkt. We reizen naar Nijmegen. De overstromingen van de Waal vereisten grote aanpassingen. Hoe werd dat aangepakt en hoe pakte dat uit voor de bewoners? Daarover praten Dore van Duivenbode en Inge Janse met hoogleraar Jan Rotmans en boswachter Twan Teunissen.
Nov 11, 202045:14
Podcast #3: Veerkracht na een ramp

Podcast #3: Veerkracht na een ramp

Twintig jaar geleden veranderde de woonwijk Roombeek in Enschede in een rampgebied, nadat een vuurwerkopslagplaats explodeerde. Er kwamen 23 mensen om en het veranderde het leven van duizenden anderen. Hoe lukte het Roombeek om op de ruïnes van de vuurwerkramp te herrijzen? Hoe beleefden bewoners de wederopbouw en is de impact na twintig jaar nog voelbaar? In deze podcast onderzoeken we wat een ramp doet met een stad en haar inwoners. Dore van Duivenbode en Inge Janse gaan in gesprek met: Kunstenares Persheng Warzandegan Persheng Warzandegan maakte de vuurwerkramp van dichtbij mee. Ze blikt terug op de dag die nog altijd in haar geheugen staat gegrift en vertelt hoe zij daar bovenop kwam. Hoogleraar Lotte Jensen Lotte Jensen is neerlandica en filosoof. Ze werkt als hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Jensen onderzoekt de invloed van historische rampen op de Nederlandse identiteit.
Nov 05, 202036:50
Podcast #2: Economische veerkracht

Podcast #2: Economische veerkracht

In deze podcast verkennen we wat een economische crisis met een stad doet. We reizen naar Heerlen. De economische crisis in deze stad duurde decennia en raakte doordrongen in de haarvaten van de stad. Het sluiten van de mijnen had grote gevolgen voor veel gezinnen: tienduizenden mensen raakten hun baan kwijt. Welke sporen heeft het mijnverleden achtergelaten en hoe vindt de stad zichzelf opnieuw uit? Hoe lukte het Heerlen om de rug te rechten en hoe toonden bewoners hun veerkracht? De antwoorden zoeken we in gesprek met experts en bewoners. Dore van Duivenbode en Inge Janse gaan in gesprek met: Oud-mijnwerker Frans Theelen Econoom en publiciste Heleen Mees De Dag van de Stad Eén dag voor iedereen die werkt aan toekomstbestendige steden en stedelijke regio's. Dat is de Dag van de Stad 2020. Tijdens een inspirerend en veelzijdig online evenement verkennen we hoe steden veerkracht kunnen tonen en benutten om de uitdagingen van een crisis naar kansen om te buigen. Ben jij erbij? Meld je aan op www.dedagvandestad.nl 
Oct 29, 202045:13
Podcast #1: Sociaal-economische veerkracht

Podcast #1: Sociaal-economische veerkracht

In deze eerste aflevering reizen we naar Leeuwarden en Rotterdam. Twee steden met grote sociaal-economische problemen. Wat doet een sociaal-economische crisis met een stad? En welke oplossingen zijn er? Daarover praten Dore van Duivenbode en Inge Janse met: Marco Pastors, directeur van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid Jerrel Ramdat, oprichter van de stichting 058SamenSterk Het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid is het grootste en meest ambitieuze programma in Nederland om sociaal-economische problemen aan te pakken. Met het programma werkt Marco Pastors aan een nieuw perspectief voor Rotterdam-Zuid.   Jerrel Ramdat zet zich met zijn projecten in om bewoners van aandachtswijken een gezonde leefstijl te laten ontwikkelen.  De Dag van de Stad  Eén dag voor iedereen die werkt aan toekomstbestendige steden en stedelijke regio's. Dat is de Dag van de Stad 2020. Tijdens een inspirerend en veelzijdig online evenement verkennen we hoe steden veerkracht kunnen tonen en benutten om de uitdagingen van een crisis naar kansen om te buigen. Ben jij erbij? Meld je aan op www.dedagvandestad.nl 
Oct 22, 202047:43