Skip to main content
Spotify for Podcasters
Dalok-Galopp

Dalok-Galopp

By Dalok.hu

A Dalok.hu zenei terjesztő, médium és webáruház rádióműsora, "zenész beszélget zenésszel" típusú interjúk és új zenék bemutatása
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Kakadu & Bölönbika

Dalok-GaloppDec 08, 2023

00:00
56:49
Kakadu & Bölönbika

Kakadu & Bölönbika

Fibula és Jero mámorító szikrát csiholt Lake District mesebeli országában, futótűzként terjedt kreatív energiaként tova: gyümölcse a grizzli (ursus arctos horribilis) minden évben megismétlődő téli álom álomképeinek összegzése 2023-ra. Erre már lehetett produkciót alapozni: a zenei stílust hűen tükröző zenekari névválasztást (Kakadu & Bölömbika) követően csatlakozott a legendary ritmusszekció: Bardóczi Gábor és Gátos Bálint. Ez a négyes bombasztikusan fergeteges, éterben terjedő gömbvillámisztikus információt közvetít, amely majd az élet mindennapos apró zegzugait is kitölti, hogy az élet teljes részévé avanzsálódjon.

Dec 08, 202356:49
Mohai Tamás & Ragazzi Razzi

Mohai Tamás & Ragazzi Razzi

Legutóbbi Dalok Galopp műsorunk vendége a Civil Rádióban Mohai Tamás és tanítványa Szilágyi László, a Ragazzi Razzi zenekar frontembere volt. Az interjúban Tomi beszámolt nekünk az elmúlt két év történéseiről, és a november 30- i közös koncertjük körülményeiről, melyet az Analog Music Hall- ban rendeznek meg jövő hét csütörtökön. Laci mesél nekünk az első Ragazzi Razzi nagy lemez, a " Find Me on the Otherside" hangulatáról, a trió tagjairól és saját megoldásairól a túlélésre, mint gitárművész és Kitesurf oktató Siciliában...

Nov 23, 202356:08
Kamilka & Pesti Sikk

Kamilka & Pesti Sikk

Idén 10 éve, hogy Hollywood tündöklő zenés-filmes világa, a hazai sikkes, csillogó swing korszak elevenedik meg a Kamilka & Pesti Sikk munkásságában. Az NKA által többszörösen támogatott dalszövegíró, énekes, Kiss Kamilka és a kétszeres Fonogram-díjas zeneszerző, zongorista, Lőrincz Ádám az aranykor fényűző stílusát a mai modern igényekhez igazítva hozza közel a közönséghez, mindezt 100%-ban magyar nyelven.

Nov 16, 202356:14
Czutor Zoltan

Czutor Zoltan

A napokban jelent meg a Belmondo zenekar legújabb nagy lemeze "Királyok kutyái" címmel. A zenekar frontembere és alapítója Czutor Zoltán tette tiszteletét november elsején a Civil Rádió stúdiójában, hogy elmesélje a jelen és jövő aktualitásait, a múlt tükrében és vízióival kiegészítve. Hallhatunk a Covid kellős közepén megjelenő Belmondo nagy lemezről, 43 lemondott koncertről, csak 2020- ban, és egy nagyon izgalmas lemezbemutatóról 2023. 11. 10- n a Turbinában, Budapesten, a Balaton zenekarral kiegészülve. ha tudni szeretnél néhány kulisszatitkot Zoli és zenekarai háza tájáról, hallgasd végig az interjút, érdemes!!

Nov 02, 202359:41
VicLaz

VicLaz

Viclaz, azaz László Viktor első zenekara a 80-as éveben, az ETA volt, majd ezt követte a Sexepil. Ezek a zenei formációk nem ismeretlenek a magyar könnyűzene történetében. A Sexepil zenekar a 90-es évekre nemzetközi sikereket is elért, háromszor volt észak-amerikai turnén (nem magyar közönségnek, Magyar Intézetekben, hanem valóságos helyi közönségnek, valóságos klubokban, fesztiválokon, és rendezvényeken ) közös európai turnéja volt Björkkel és zenekarával (Sugarcubes) játszott a Fait No More zenekarral, rendszeresen játszotta klipjeit az MTV Music Cannel stb. Később, több fiatal zenésznek és zenekarnak segített elindulni pályáján, mint például a Fekete vonat, Dopeman, vagy a FreshFabrik. Filmzenék, remixek, számítógépes játékzenék és temérdek produceri munka jellemzi Viclaz elmúlt 40 évnyi zenei pályafutását.

Oct 19, 202359:12
Az ismeretlen magyar költő - Pluto új albuma
Oct 02, 202354:09
Marlboro Man

Marlboro Man

A Quimby és még jónéhány zenekar dobosa, Gerdesits "Faszi" Ferenc alapította Marlboro Man zenekar tavaly ünnepelte alapítása 30. évfordulóját. Bár az évek gyorsan telnek, de a srácok egy pillanatra sem lassítanak. Hamarosan jön a legújabb MM. nagy lemez, de előtte még két felvezető nóta került fel az MM. étlapjára. Ebből az első klipes a "Fizetek" címet kapta. Feri az alábbiakat mesélte a dalról: „Már az előző albumokon is megjelentek Neue Deutsche Welle és new wave hatású dalok, a Fizetek meg végképp ebbe a stílusba tartozik. Nagyon sok ilyen zenét hallgatok, kamaszkoromban jött be ez az irányzat, ezért is kezdtem el zenélni, mondhatjuk, hogy ezen nőtem fel. Úgy gondoltam, ha már a dal olyan, mintha 1983-ban készült volna, legyen a videó is olyan. Mivel azt tapasztalom, hogy mostanában a klipek is olyanok, mint a népzene, minél szarabb, annál jobb, ennek a kritériumnak maximálisan megfelel. Az elértéktelenedést, a világ sekélyességét, felszínességét és giccsességét jelképezik a nippek, a drága, csillogó, látványos dolgok és emberek mögött megbúvó semmit.”

Sep 20, 202357:02
Darabolj Fel - nők lázadása a Riot 1. válogatáson

Darabolj Fel - nők lázadása a Riot 1. válogatáson

Rupaszov Tamással beszélgettünk a Trottel Records legújabb kiadványáról, de természetesen előjött sok más téma is: Joe Strummer (Clash) a Trottel zenekar koncertjén, a kollektív bégetés dinamikája, a kalóz kazetták sikere. Közben hallgattuk a beszédes nevű női punk zenekarokat: Halott Kígyók, Plüssnapalm és társait. Van mondanivalójuk!

Sep 02, 202301:02:09
Makám - a kortárs és a világzene találkozása

Makám - a kortárs és a világzene találkozása

Krulik Zoltánnal beszélgettünk a 38 éves Makám együttes útjáról és az elmúlt öt évtized kortárs zenei életéről. Nehéz felfogni, hogy a mai magyar világzenét néhány ember formázta olyanná, amilyen, és az egyikük a Makám alapítója. Amit ma hagyományos, megszokott hangszerelésnek, hangzásnak veszünk, néhány úttörő zenekar - Kolinda, Makám, Sebő Ferenc dolgozta ki a 70-es - 80-as években. Sok érdekes és vicces sztorit hallunk arról, hogyan állapították meg anno a zenész gázsiját, hogyan robbant be a Makám a nagy külföldi fesztiválokra és mit (nem) kell tenni, ha sikeres vagy.

Közben hallgattunk dalokat a zenekar 25 lemezes repertoárjából.

Aug 21, 202356:56
Oláh Szabolcs

Oláh Szabolcs

Különleges dallamok, különleges előadása élőben egy szál gitárral, több, mint ötven lemezborító elkészítése, számtalan videó klip és vizuális nagy project megtervezése és kivitelezése, hangmérnöki munka, lemezkeverés és saját hang stúdió vezetése, és több mint 1000 élő fellépés az elmúlt harminc évben. Akiről szó van és tiszteletét tette legutóbbi Dalok Galopp műsorunkban, a Civil Rádióban az nem más, mint: Oláh Szabolcs zeneszerző és gitárművész, grafikus, hangmérnök közgazdász és számítástechnikus és még sorolhatnánk naphosszat a titulusait képesítésit soha nem érne véget a felsorolás...

Aug 10, 202359:51
Depresszió

Depresszió

A 2000-ben történt megalakulása óta 10 lemezt, 29 videó klipet, 1 Blu-ray-t, 4 DVD-t, 1 kislemezt, 2 válogatáslemezt, valamint 1 koncertlemezt készített az egyik legnépszerűbb hazai Rock / Metal zenekarnak számító Depresszió. A hétszeres arany és háromszoros platinalemezes, Fonogram-díjas formáció több kiadványával is vezette a hazai lemezeladási listákat. Sikeres, önálló turnék mellett, évek óta a hazai fesztiválok egyik kiemelt produkciójaként lép színpadra a csapat. Pályafutása során több, mint 1000 koncertet adott a zenekar és legközelebb Budapesten augusztus 5- n lépnek fel élőben a Barba Negrában.

Jul 27, 202356:18
Nunki Bay Starship

Nunki Bay Starship

A Nunki Bay Starship legénysége ismerős lehet a nagyközönségnek népszerű, hazai zenekarokból. Ebben a projektben egyesítik zenei tehetségüket és inspirációjukat, létrehozva ezzel saját, különleges univerzumukat. Stílusukat “audiovisual wormhole”, avagy audiovizuális féregjáratként határozzák meg - zenéjük a pop, a neosoul, a jazz elemeivel operál, pszichedelikus és r&b ízekkel fűszerezve.

Jul 12, 202356:56
Tisza Kara - az alkotói szabadság mindenek felett

Tisza Kara - az alkotói szabadság mindenek felett

Egyszemélyes metálrobbanásnak neveztük Tisza Karát ebben a cikkben. Most körüljártuk a black metal, technical death metal, post metal, post rock, ambient műfajokban főleg instrumentális zenét alkotó gitáros életét. Fotel rocker leszel, ha már nem koncertezel? Hogy hívják a hörgős és a károgós metált? Az egy stílus biztonsági játéka. Hogyan fér össze az ambient a metállal?
A beszélgetés apropója a napokban megjelenő új album, az Arhat, amely meditatív buddhista szemléletet hoz a továbbra is metál alapú zenébe. Meg is hallgattunk két számot róla. Különleges zenék, érdekes gondolatok!

ITT tudod letölteni CD minőségben is Tisza Kara eddig megjelent albumáit, ITT pedig meghallgathatod a Spotify-on.

Jun 27, 202301:24:11
Cafuné - a brazil simogatás
Jun 08, 202356:55
Keck Mária – Flamenco mindenütt

Keck Mária – Flamenco mindenütt

Az új album: https://songwhip.com/mariakeck/sansul... Énekes, zeneszerző, művészetterapeuta és táncos. Flamenco fúziós és világzenei projektjeivel (De Cobre, Ex Auro, Ethnomada) bejárta Európát, valamint koncertezett Argentínában, Japánban és Mexikóban is. A Dalok.hu terjesztésében megjelenő új mini-album kapcsán beszélgettünk vele. Miről szólnak a Sansula Dalok? Mi a duende és hogyan érzik Japánban? Hogyan indíthat el egy film egy életpályát? Milyen egy hangfürdő vagy hangmasszázs Keck Marcsi módra?

Jun 01, 202342:46
Burns Kati – magyar népzenét a fakír falvakba!
May 10, 202301:16:09
Duo Corde

Duo Corde

A DuoCorde gitárduót 2017-be, Roth Ede két növendéke hozta létre a Széchényi István Egyetem Zeneművészeti Karán. Tagjai: Szűcs Renáta és Szeghy Eszter. A duó először az egyetemi szervezésű koncerten debütált. Azóta számos mesterkurzuson és versenyen vett részt. Ezek közül néhány kiemelendő: 2019 Omis Guitar Festival - 2. helyezés (Horvátország), 2019 Budapest International Competition - 1. helyezés (Magyarország), 2020 Guitar Art Festival - 4. helyezés (Belgrád, Szerbia), 2021 VI. Danubia Talents - 2. helyezés (Magyarország), 2022 Kyustendil Guitar Festival - 1. helyezés (Bulgária). Első lemezük 2021-ben jelent meg Prelude címmel, második lemezük 2023-ban a Sundance címmel jelent meg a Magyar Kultúra Kiadó jóvoltából. Prelude lemezen nagyrészt saját átiratok és a klasszikus gitár duó java hallható Scarlattitól egészen Chick Coreáig. A Sundance  kislemez középpontjában a folklorikus elemekkel kevert latin-amerikai és spanyol zene áll. Két híres tangó is hallható rajta, az El Choclo és a Por una Cabeza. Emellett Vito Nicola Paradiso latin lüktetésű művei színesítik a lemezt. A zenei kiadványok mellett a „Gitározzunk együtt!” című oktatóvideó-sorozat szerzői melyet 2020-ban adtak közre. A Puskás Gitáriskolához kiegészítő hanganyagot készítettek, mely a Digita oldalán elérhető. 

Apr 27, 202357:14
ANI

ANI

A zalaegerszegi születésű énekes-dalíró-szövegíró ANI-t (Varga Ani) gyermekkora óta lenyűgözi a zene világa, hisz ez az a nyelv, amit a legtöbben értünk és érzünk. Egy-egy dal emlékeket ébreszthet, táncra perdíthet,  megváltoztathatja érzelmeinket, bármilyen műfajról is legyen szó. ANI magyar-német családban nőtt fel, gyermek és fiatalkorát Magyarországon töltötte, aktívan részt vett az iskolai kórusokban, verseket írt, autodidakta módon tanulgatta a zongorázást. A 90-es évek végén, az egerszegi „Cause of Joy“ rockzenekar alkalmi háttérénekeseként és billentyűseként alkalma nyílt betekinteni a fellépések világába. A budapesti főiskolás évek alatt, a 2000-es évek elején, az „Angelus“ női metálzenekar zeneíró-ritmusgitárosaként, énekeseként kezdett aktívan dalokat írni. 2015-ben vette fel újra és 2 év zongora-, 4 év énekoktatás és jónéhány hangképzőworkshop után új dalok írásába kezdett. 2020-ban újra felfedezte az elektromos gitár iránti szenvedélyét - a mai napig gitártanárhoz jár, hogy fejlessze tudását és minél több eszköz álljon rendelkezésére a zenei önkifejezéshez. 2021 - 2022-ben a frankfurti „Minetallica Metallica“ cover együttes fronténekesnői szerepét töltötte be - igen, a női James Hetfield gitár nélkül-, így is színesítve előadói és énekesi palettáját. A most megjelenő debütáló EP-jének „ASPECTS“ címe tudatos választás volt. Amellett, hogy minden ember más és más szemszögből tekint a világra, ANI a személyiségéből adódóan szereti a dolgokat több oldalról is megvilágítani, megérteni, mielőtt eldönti, hogy melyik nézőpont adja számára a legautentikusabb érzést.

Apr 13, 202301:00:39
Pátkai Rozina Petőfije – Ki merne ilyet költeményeket írni jelen időben?
Apr 03, 202348:01
Puskás Péter

Puskás Péter

Új klippel jelentkezett a "The Biebers" zenekar, "1848" címmel, amelyben elképzelték, milyen lenne, „ha Petőfi egy ugrással a jelenbe érkezne, hogy láthassa azt a metropoliszt, ami Budapestből lett.”  Vajon mit tenne Petőfi Sándor, ha ma Budapesten élne? Koccintana egy pohár borral a Négyeshatosban a Wesselényin? Playboy magazint olvasna a padokon és a karjára tetováltatná a szabadság szót? A "The Biebers" zenekar éppen erre keresi a választ a legújabb klipjében, amiben Puskás Peti alakítja a költőt. Annak tényszerű megítélését azonban, hogy Peti illetve a műsorvezető - szerkesztő Szabó András kit, illetve kiket alakítottak legutóbbi Dalok Galopp műsorunk 57 percében a világot jelentő interneten, e jubileumi és egyben ünnepi napon; ezúttal nagyvonalúan kedves hallgatóink fantáziájára és józan ítélőképessgére bízzuk. Lesz mit elemezni…

Mar 20, 202359:40
Mágnespapucsban a vaskorban - Kettős Tamás és a Vadszamarak
Mar 04, 202301:09:17
BIGA

BIGA

Máshol járunk címmel múlt év végén megjelent Heincz Gábor "Biga" második nagylemeze! A lemez hangszereléséért Laszlo Balog Panda és Szabó Zé voltak a felelősek, aki egyben a lemez zenei producereként igyekezett Biga alkotói elképzeléseit megvalósítani. A hanganyag masteringjét Rakonczai Viktor készítette. A lemezen Bigán kívül dolgozott még Szepesi Matyás, Molnár Tamás, Tariska Szabolcs, Méhes Adrián, Hegyi György, Kohánszky Rajmund (Roy), DENIZ, Orsovai Reni. A lemezborítót Tóth András grafikus tervezte és öntötte végleges formába. 2018 márciusában a Gátlás sztriptíz című nagy lemeze Fonogram dijat nyert. 2019 egyik legnagyobb slágere „Koccintós” címmel egy hamisítatlan Biga szerzemény volt, ami Dr.BRS és Varga Viktor közreműködésével mára meghaladta a 31 milliós megtekintést, az országos rádiójátszási listák aktív szereplője és persze minden buli elengedhetetlen kelléke a mai napig!

Feb 24, 202356:59
Németh Gábor

Németh Gábor

"Staféta" címmel jelent meg a tavai év végén a Németh Gábor Project harmadik nagylemeze. A zeneszerző-Kőbányai Zeneiskolában évtizedes múltra visszatekintő, a mai napig aktívan oktató tanár - és természetesen dobos, akár a két megelőző lemezen, ezúttal is a dallamosságra, érthetőségre és hallgathatóságra törekedett legújabb anyagán. Az új album megjelenése apropóul szolgált a zenész, zenepedagógus, egyesületi elnök több mint öt évtizedes zenei pályafutásának áttekintésére. „Szeretem a stílusok közötti átjárást, nálam a dzsessztől, a dzsessz-rockon át a progresszív muzsikán keresztül a rockzenéig terjed a skála."

Feb 09, 202356:16
Kézdy Luca - Ez vagyok én, még mindig

Kézdy Luca - Ez vagyok én, még mindig

A mostani podcast egy portréfilme, nézd meg itt, amelyben nemcsak beszélgetünk Kézdy Luca új albumáról, hanem megmutatjuk a hozzá kapcsolódó, gyerekkori felvételeiből álló klipet, festményeit, fotóit és sok részletet az elmúlt évek zenei együttműködéseiről. Luca otthonában fogadott minket, eljátszott két darabot zongorán (a lemezen ezek más verzióban hallhatóak) és mesélt: arról, hogy nem akart zenész lenni, a futásról, mint meditációról, Santa Diver új vinyl kiadványáról és a kovid alatt előjött festői vénáról.  

Luca új albumát ITT töltheted le, akár CD minőségben.

Feb 04, 202357:55
Bia - álomban jönnek hozzá a dallamok

Bia - álomban jönnek hozzá a dallamok

„A zene az, ami mindig kihúz a gödörből.

A zenét fel tudom használni arra, hogy a lelki kínjaimat ki tudom írni magamból.

Akkor tudunk jól együtt dolgozni, ha érezzük, mit akar a másik.

Mint egy rúgó felülök az ágyban és ott a dallam a fejemben”

https://www.dalok.hu/zenekarok/bia 

Jan 21, 202356:55
Noémo szívverése

Noémo szívverése

A Kodály és Ghymes szülővárosából származó Noémi néptánccal kezdte, szlovák countryval folytatta, aztán nagyot ugrott és a Kőbányai Zeneiskolában landolt, ének szakon. Az iskolában nemcsak tudást, hanem kapcsolatokat is szerzett, így került be vokalistaként az Emil Rulezbe, később a Modern Art Orchestrába. De hamar kikristályosodott a saját útja és már több éve a saját dalait hozza a napvilágra. A nemrég megjelent új albumát hallgattuk és megfejtéseket kaptunk a szerzőtől a dalokhoz. De beszéltünk az idő filozófiai megközelítéséről, a kapcsolati burkokról, a párhuzamos életsíkről, a mantra-éneklésről is.

A beszélgetésre 2022.12.14.-én került sor a Civil Rádióban.

Dec 15, 202256:56
Kálmán Tamás - KÁTÉ

Kálmán Tamás - KÁTÉ

Énekes, gitáros, de emellett főként dalszerző, és szövegíró angol és magyar nyelven. Játszik gitáron, basszusgitáron, csellón, és egyéb húros hangszereken. Jelenleg két állandó zenekara van, az egyik Geszti Péter nagy produkciója, ahol nemcsak zenekari tag, hanem az elmúlt pár év összes dalának zeneszerzője is egyben. A másik zenei formáció Farkasházi Réka gyerek zenekara mely csapat „Farkasházi Réka és a Tintanyúl” címen szórakoztatja a zenére fogékony piciket és nagyokat, mellyel több Fonogram-díj jelölésük is volt, amiből kettőt díjra is váltottak. A műfaji sokszínűség, ami a szerzeményeit jellemzi szinte korlátlan, aminek a hátterében Kálmán Tamás komolyzenei és könnyűzenei alapképzettsége, különböző húros és fúvós hangszerek kiváló használata húzódik meg, autentikus alapot adva KÁTÉ zenei sokszínűségének.

Dec 01, 202255:33
RaveFaces - WEB3, NFT, crypto és blockchain az alkotók szolgálatában
Nov 16, 202201:03:20
Stone Sober - meggyborral a világhír felé
Oct 17, 202254:49
The Criples

The Criples

A zenekar 2020 tavaszán alapította Áki Eyjamaður (Szigeti Ákos; Pointbreak, Islanders, Mindblow), Sultan Kotona (Homán Zoltán), Josef Ilionen (Vigh József; VHS, TBC, Bluestreet, T-Band) abban a reményben, hogy ötvözzék a rájuk ható zenei műfajokat és létrehozzák saját stílusukat. Trió hangszerelésben szólalnak meg a dalok, a csöves erősítők vastag hangzása biztosítja a kellő energiát, a szellős hangzás lehetőséget biztosítja az összes hangszernek maximális érvényesülését a végleges hangkép kialakításában. Az angol nyelvű dalszövegek ajtót nyitnak a Criples világára és utazásra invitálnak a boldogságtól a kétségbeesésig, ahogy a zenekar vezetője jellemezte, hidat képezve a riffek és a dallamos vokálok között.

Sep 22, 202257:04
Z!ENEMi

Z!ENEMi

Ájtatos rap, szakrális funk, könyörgő rock, idvezült metál, zsoltár-pop, és öt borsodi lator. Ez a Z!ENEMi. Négy sokat próbált miskolci zenész és egy emszí alapította a Z!ENEMi együttest még 2017-ben, hogy ötvözze a rapet és a rockot, a funkyt és a metált és ebből jó dalokat gyúrjon össze. Két lemez, sok klip, még több koncert, a többit meg tessék meghallgatni, megnézni, megvenni, letölteni a legújabb klippel együtt, mely a „Mindenhol jó” címet kapta és ugyancsak elhangzott a tegnapi Dalok Galopp rádióműsorunkban.

Sep 15, 202256:48
Ephemere – Tiszavirág-életű őszinte keveredés
Aug 26, 202256:56
Szűts Norbert

Szűts Norbert

Sokszor vesznek le a lábunkról csodálatos énekhangjukkal és szépségükkel olyan művészek, előadók, akiknek a dalaiért, lemezeiért egy életen át rajongani vagyunk képesek, ám az már kevésbé köztudott, hogy e kiváló slágerek, műalkotások koránt sem az ő, mint inkább, a háttérben megbúvó mindenkori zenei megfejtő emberek, alkalmazott zeneszerzők fejéből pattannak ki. Róluk ugyan vajmi keveset tudunk és mindig csak a háttérből irányítanak, de valójában ők "irányítanak"... Szűts Norbi egyike azon zeneszerzőknek, aki valamikor több, mint harminc évvel ezelőtt, mint gitárfenomén maga is kitartóan rótta a világot jelentő deszkákat, majd hosszú évek próbálkozásai után Gáspár Laci - "Bárhol jársz" c. dalának megírásával Norbinál elindult egy olyan zeneszerzői karrier, melyet olyan előadók fémjeleznek, mint: Keresztes Ildikó, Janicsák Veca, Wolf Kati, Groovehouse, hogy csak a hölgyeket említsük... Ezúttal is érdemes lesz végig hallgatni augusztus 3- i Dalok Galopp műsorunkat, a lelki és szellemi fejlődés garantált!

Aug 07, 202256:56
Nuage Project – „Budapest százszor jobb, mint Párizs”
Aug 01, 202256:55
Soltész Rezső - 77' Túrné

Soltész Rezső - 77' Túrné

A "77 -es turné" kellős közepén látogatott el hozzánk a Civil Rádió új stúdiójába, az örök ifjú Soltész Rezső, hogy beszámoljon legújabb lemezterveiről, fellépéseiről, az egész éves "77- es turné" főbb állomásairól és, hogy megmutassa nekünk földi halandóknak, az utat az örök boldogsághoz... Érdemes ezúttal is végighallgatni múlt havi Dalok Galopp műsorunkat,  sokat lehet belőle tanulni!

Jul 20, 202256:56
Omar Bashir - Music Pandemic

Omar Bashir - Music Pandemic

Legutóbbi Dalok Galopp műsorunk vendége az ötszörös platina lemezes világhírű lantművész Omar Bashir volt, aki ugyan Magyarországon született, és édesanyja magyar, de édesapja (Munir Bashir elismerten a világ legjobb lantművésze volt) révén iraki származású údzenészek leszármazottja. Számos hazai és nemzetközi produkcióban lépett fel: Quincy nyolcvanötödik születésnapi koncertjén vendégelőadó volt, vagy Jordi Savall felkérésre a Jerusalem című projekt keretében 36 koncertet adtak világszerte. Világ számos helyén ad koncerteket, többek között Egyiptom, Jordánia, Hollandia, Párizs, Svájc, Törökország, Tunézia legnagyobb koncerttermeinek közkedvelt művésze. Most legújabb dalát hozta el nekünk a Civil Rádióba, amit sokan már most kikiáltottak a nyár slágerévé…

Jul 20, 202256:56
Előre a múltba! Elveszett zenei kincsek nyomában
Jun 09, 202258:22
Perpetuum - Örök, Örkény, örvény

Perpetuum - Örök, Örkény, örvény

Az alapvetően jazz műfajt tanult fiatal előadókból alakult formáció 2019-ben nyerte el mostani formáját, alternatív popként hivatkoznak stílusukra. A perpētuum működése olyan, mint egy kísérleti konyha, mindenki hoz valamit és végül izgalmas dolgok sülnek ki belőle. Bemutatkozó nagylemezük, a White Canvas 2022 tavaszán jelent meg. Ezt hallgattuk, közben beszélgettünk Girincsi Fruzsi énekesnővel.

„Amikor elkezdtem magyarul írni, azt éreztem, hogy meztelenre vetkőzöm… Rajtunk múlik, mit festünk a vásznunkra azzal a festékkel, ami ránk rakodik a sok év alatt… Az ember a lemezünk meghallgatásával kap egy érzetet, aztán azt csinál vele, amit akar.” 


May 19, 202256:12
Fekete Bori - József Attila szerelmes versei megzenésítve

Fekete Bori - József Attila szerelmes versei megzenésítve

Ritkán találkozhatunk manapság olyan előadóművésszel, aki karizmájával, különleges kisugárzásával, stílusával és nem utolsó sorban énekhangjával annyira el tudná kápráztatni hallgatóságát, mint Bori. Chalga, Tárkány művek, Dobroda, Gajdos, illetve duo és trio felállás Szokolay Dongó Balázzsal és Bolya Mátyással csak, hogy a legaktuálisabb zenekari formációkat megemlítsük, ahol a fiatal művész viszi a prímet koncertről - koncertre. Borinak e József Attila szerelmes verseit megzenésíteni hivatott szólólemeze, mely zenei csemege a napokban kerül fel zeneáruházunk kínálatába, és az új album két dala el is hangzott legutóbbi Dalok Galopp rádióműsorunkban nem mindennapi élményt kínál a költészet, a zene, és a lélek rezdüléseit absztrakt módon megélni, avagy átélni vágyó kultúra fogyasztó közösségünk berkeiben. Kalandra fel és hallgassátok meg legutóbbi podcastunkat „melegen ajánljuk még frissiben fogyasztásra” ezúttal is egyenesen a Civil Rádió kulturális olvasztótégelyéből!

May 01, 202255:21
Muzsik és Volkova – Gyújts rá Jézus
Apr 20, 202251:35
Jónás Vera Experiment

Jónás Vera Experiment

Ha valami különlegesre vágyik, szereti az ízléses, igényes muzsikát, nembánja ha gondolkodnia kell, miközben zenét hallgat, akkor ne hagyja ki legutóbbi Dalok Galopp műsorunkat, ahol Jónás Vera ízelítőt adott április 15- n megjelenő harmadik nagylemeze anyagából, mely soralbum ezúttal a HOLD címet kapta. Amennyiben a műsort már felvételről meghallgatták, hallgassák meg élőben is a zenekart és harmadik nagylemezét élőben; élén egy nem mindennapi énekessel, előadóval, zeneszerzővel, virágszállal; április 25-n, a Katona József Színházban!

Mar 30, 202256:57
Cirkusz-ka: Fehér, arany.

Cirkusz-ka: Fehér, arany.

A Cirkusz-KA negyedik nagylemeze nemrég jelent meg, címe „Fehér, arany”. Téli, tematikus album, rajta néhány, a téli ünnepkörhöz köthető dallal. Mégis, a dalokat inkább fogja össze a meditatív, festői hangzás, mint a dalszövegek témája.
Néhány dalt meghallgattunk a lemezről, Anna és Tamás pedig élőben is előadott három szerzeményt. Beszélgettünk az utcazenélés izgalmairól, a saját felvételkészítés előnyeiről, utazásról, változásról és a dalok születéséről.

A Dalok-Galopp az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült.

Mar 22, 202256:59
The Anahit

The Anahit

A nemrég Petőfi Zenei Díjra is jelölt The Anahit csak a tavalyi évben nyolc dallal örvendeztette meg rajongóit, és úgy tűnik, 2022-ben sem lassítanak a tempón. A Még nem fáj újból egy nagyon intim szerzemény, amit a szöveg írója és a zenekar frontembere, Csányi Rita saját édesanyjának írt. Ritával és rajta keresztül az egész zenekarral találkozhattok legutóbbi Dalok Galopp műsorunkban, ahol a legújabb angol nyelvű daluk mellett egy - két hónapos magyar dalokkal is találkozhattok, na meg persze rengeteg olyan érdekes történettel, és élménnyel, amit e nem mindennapi énekesnő zeneszerző és szövegíró művész osztott meg velünk legfrissebb podcastunkban...

Mar 06, 202252:02
Branka - 100% szerb, 100% magyar

Branka - 100% szerb, 100% magyar

Branka Mária nénije és Szlobi dédnagyapja duettje a múltból. Rátekintés a délszláv hagyományra Magyarországon. Miben más a magyarországi autentikus délszláv zene mint a szerb?  A délutáni popsuliból a klasszikus énektanuláson keresztül a népzenéig. "Az ember bele sem gondol, hogy milyen kincs az, amiben felnőtt. Körbevett a népzene, mint a levegő". Branka élőben is énekelt nekünk egy gyönyörű népdalt.

A Dalok-Galopp az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült.

Feb 22, 202246:01
Omega Diatribe

Omega Diatribe

2020-ban jelent meg a zenekar negyedik nagylemeze „Metanoia” címmel a Metal Scrap Records gondozásában, mely a neves svéd producer, Jens Bogran (Sepultura, Arch Enemy, Dimmu Borgir...stb) közreműködésével készült. A korong 2500 példányban jelent meg Európa, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államokban a Metal Scrap Records-nak köszönhetően. A 2020-as évi lemezbemutató turné 11 állomás után félbeszakadt a pandémia miatt, de így is meg tudták a srácok turnéztatni a korongot 4 európai országban. A félbeszakadt Európa turnét 2021-ben tudták bepótolni, mely 16 állomást és 6 országot foglalt magában, ezúttal már Szabó Dániellel a dobok mögött, akit az Ektomorfból, illetve a Bloody Roots soraiból ismerhettek.

A Dalok-Galopp az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült.

Feb 05, 202256:57
Fekete Bori - Chalga, Tárkány Művek és a saját hang

Fekete Bori - Chalga, Tárkány Művek és a saját hang

Bori két népszerű világzenei formáció, a Tárkány Művek és a Chalga énekesnője. Az előbbinek pár hónapja, az utóbbinak épp most jelent meg az új lemeze. Ezekről hallgattunk dalokat Bori kommentárjaival, és egy exklúzív darabot is kaptunk - Bori egyveleget énekelt a kedvenc népdalaiból. Hogyan és miért alakult ki a hangképzés, amit ma a magyar népzenében tanítanak? Mi történik egy 7 éves gyerekkel egy négynapos széki lakodalomban? Mit jelent a Chalga szó? Nyomd meg a play gombot és kiderül.

A Dalok-Galopp az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült.

Jan 21, 202259:42
Temesi Blanka – "Tiltakozom a saját születésem ellen!"

Temesi Blanka – "Tiltakozom a saját születésem ellen!"

Blanka még gyerekként kezdte az éneklést, feldolgozásokkal, aztán jöttek a saját dalok. Egy ukulelével, gitárral vagy zongorával kíséri magát és a mai platformokon: Instagramon és TikTokon adja elő őket. Dalai a mai fiatalok életérzésének a tükre. „Mind meghalunk” – az előző generációk okozta öko-katasztrófa azok szemszögéből, akik most kezdik az életüket. „A generációs problémának elég nagy részét képezem”. Egy új dalt is hallunk, amely az adásunkban hangzott el először a nyilvánosság előtt.

A Dalok-Galopp az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült.

Dec 20, 202155:17
Giret Gábor

Giret Gábor

Közel negyven éve hasítja Giret Gábor a világot jelentő deszkákat basszusgitárjával, miközben évek óta készül kiadni saját szerzeményeit is. Zenésztársai unszolására, végre elérkezettnek érezte több, mint tucatnyi zenekara mellett az időt, hogy saját dalaival is előrukkoljon az egyébként hangmérnökként, zenei producerként is aktívan tevékenykedő zenész. Az ország legkiemelkedőbb muzsikusai, kollégái nagy örömmel tettek eleget e speciális felhívásnak, olyanok pl., mint: Borlai Gergő, Hrutka Robi, Jamye Winchester, Gyenge Lajos, Vastag Gábor, Kaszás Péter, Galambos Zoltán és még sokan mások. Akik kíváncsiak egy különleges életútra, zenei pályafutásra és egy rendkívül sokszínű, zenei csemegére, azok hallgassák meg legutóbbi Dalok Galopp műsorunkat, és benne Giret Gábort, és első saját lemezét "Gijo" címmel!

A Dalok-Galopp az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült.

Dec 08, 202153:31
Mörk

Mörk

Az elmúlt néhány hónapban kislemezről kislemezre ismerkedhetett meg a közönség a Mörk zenekar legújabb anyagával, amit a srácok egy telt házas Müpa koncerten már élőben is bemutattak. Az "In The Golden Hour" címmel november 11- én megjelent Mörk nagylemez néhány dalával, illetve olyan zenészekkel ismerkedhetünk meg ebben az egy órás podcastban Zentai Márk és Szeifert Bálint személyében, akik azon túl, hogy kitűnő zenészek, a zenei iránti alázatuk és szenvedélyük, illetve alkotói vénájuk különlegessége révén méltán nevezhetők korunk és kis hazánk egyik legprogresszívabb zenei formációjaként, fényes jövőt jósolva e nem mindennapi csapat előtt...

A Dalok-Galopp az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült.

Nov 27, 202156:57
Két magyar zenei kalandjai Észak-Turkesztánban

Két magyar zenei kalandjai Észak-Turkesztánban

A világ leghosszabb szóbeli eposzának földjére látogatott Sántha István és Somfai Kara Dávid. Észak-Turkesztánban számos kaland és felfedezés várt rájuk. Például tanúi voltak annak, miként gyógyítják a pszichikai betegségeket az ősi ének hagyománnyal, de Arany János eposzát is megzenésítették karakalpak énekesekkel. De a kutatóknak nemcsak a gyűjtés és annak értelmezése volt a célja, hanem új spirituális zenét is alkottak az ott gyűjtött zenék alapján. A Turán roadmusic project már elindult.

Az ősök álmukban, transz állapotban szedték össze azt a tudást, ami szükséges volt egy eposz elmeséléséhez. Ezt a hozzáállást szeretnék a kutatók párosítani a nyugati szabad zenével.

A Dalok-Galopp az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült.

Nov 08, 202156:58