Skip to main content
Spotify for Podcasters
Psychosynthese, psychologie met een ziel

Psychosynthese, psychologie met een ziel

By Yolande van Wijk

Psychosynthese helpt je te ontdekken wie je werkelijk wilt zijn, wat je potentieel is en hoe je hier concreet vorm aan kunt geven in je leven en werk. Kortom, psychosynthese helpt je om voluit te leven.

Door in contact te komen met een stevige basis in jezelf ontstaat inzicht, wat je beweegt en wat bij je past. Hierdoor zie je nieuwe mogelijkheden en kun je Jouw keuzes maken. Zo ga je meer emotionele, mentale en lichamelijke vrijheid en balans in je leven ervaren.

Volg een van onze prachtige opleidingen voor persoonlijke ontwikkeling en tot coach/therapeut.
Zie www.broedplaats.academy
Available on
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Vrijheid en de weg naar innerlijke vrijheid, Yolande van Wijk in gesprek met Robert Bakker

Psychosynthese, psychologie met een zielMay 12, 2020

00:00
43:17
Anne Pauen over de grote levensvragen

Anne Pauen over de grote levensvragen

Anne Pauen werd op jonge leeftijd al getrokken door de grote levensvragen, wat doen we hier, waar kom ik vandaan en waar ga ik naartoe. Zij ging op zoek naar de universele waarheid. Hierover wordt in vele helden mythologieën gesproken. Anne ging vanuit haar liefde voor oude culturen terug naar de bronnen van o.a het oude Mesopotamië. Toen zij zich later in Jung verdiepte kreeg zij het idee dat zijn uitgangspunten gebaseerd waren op de oudste Vedische traditie die zij vervolgens ging bestuderen; de Vedanta. Hierdoor ontstond voor haar een nieuw wereldbeeld en vond zij antwoord op de grote vragen. Zij kon zo ook ineens begrijpen wat ook andere culturen en esoterische geschriften wordt overgedragen. Een aantal belangrijke dingen kwamen bij elkaar.  Dit bracht haar op het idee om een methode te ontwikkelen die ingezet kan worden in de coachings- en therapiepraktijk om mensen te helpen ontdekken en ontwikkelen met name op zingevingsvraagstukken.

Veerkracht functioneert het allerbeste als je je leven een zin of betekenis kan geven. Zie ook Victor Frankl. In de Vedische traditie wordt uitgegaan van reïncarnatie. De ziel ontwikkelt zich in een doorlopende lijn. Karma is het resultaat van je eigen handelingen ontvangen. Dat kan je niet veranderen. Wat je wel kan doen is dat je het verzacht door met meer bewustzijn in het leven te staan. Dan kan je met meer veerkracht in het leven staan en ben je beter in staat om om te gaan met tegenslagen.

Bewustzijnsontwikkeling is je aandacht van buiten naar binnen te brengen. Dat naar buitengerichte is super belangrijk om in de wereld te functioneren. De ziel is de stuurman op de boot. Er is maar 1 verbinding tussen de ziel en de persoonlijkheid en dat is de intuïtie. De zin van het leven is het je bewust worden van wie je ten diepste bent. Dat is eigenlijk een natuurlijk proces dat ontstaat in de loop van je leven. Een deel van de mensen voelt een verlangen en een wil om dingen uit te proberen, naar binnen te gaan, je aan te sluiten bij een groep etc.

Ondanks dat we ons niet herinneren waar we vandaan komen (versluiering) hebben we latent aanwezige herinneringen die ons sturen. Het is een soort magneet die je treft, bv Mozart op 3 jarige leeftijd. Contact hiermee kan ontstaan na een crisis of is altijd latent aanwezig. Anne is daar zelf een voorbeeld van, zij voelde zich altijd een detective. Iedereen voelt dat maar kan daar niet direct een antwoord op geven. Het is een proces van bewustzijn om daar vorm aan te geven.

Praktisch: Anne werkt met het onbewuste, er is heel veel in ons onbewuste aanwezig, zij heeft daar methodes voor om dat boven te halen. Anne geeft daar wat voorbeelden van. Liefst start ze blanco. Zij betrekt hier ook archetypische symbolen bij naast systemisch werk. 

De ziel kiest en komt voor een hele concrete opdracht. Hij zoekt naar een bedding waarin deze tot uitdrukking kan komen. Volgens de Vedanta heeft zowel de ziel een vrije wil als de persoonlijkheid. Alles heeft betekenis. Alles draait om de wil! een deel is voorbestemd en een deel niet. 

Anne zorgt voor een proeverij op het congres om via haar methode informatie uit het onderbewuste te halen: www.psychosynthesecongres.nl

Nov 23, 202244:18
De legende van de Vredebrenger en hoe deze doorwerkt in deze tijd

De legende van de Vredebrenger en hoe deze doorwerkt in deze tijd

De legende van de Vredebrenger is een eeuwenoud verhaal met mythische trekjes. Het beschrijft de strijdt en eenwording van een aantal indianenvolken die zich de Iriquoi zijn gaan noemen. Benjamin Washington was zo geïnteresseerd in een aantal speciale culturele leefvormen, rechtspraak en democratische principes van dit volk dat hij ze deel wilde laten uitmaken van de grondwet. Dat is uiteindelijk niet gebeurd.

Robert vertelt hierover en ook over de manier van samenleven met de natuur, de positie van de vrouw en ogenschijnlijk kleine belangrijke dingen zoals de start van een vergadering. Hierbij zitten de mensen in een kring en vertellen eerst over hun persoonlijke wel en wee. Daar wordt naar geluisterd en meegeleefd. Pas daarna start het inhoudelijke deel van de vergadering. Een ritueel dat wij bij de Broedplaats in ere houden omdat het zoveel meer verbindt, aandacht geeft aan wat er nog uit moet en ruimte geeft voor hetgeen besloten mag worden.

Wat deze legende werkelijk bijzonder maakt is niet alleen de visie, die diep raakt of het verhaal waar we onszelf en onze wereld in kunnen herkennen, maar er worden ook handvatten aangereikt hoe die visie te verwezenlijken, hoe een werkelijke democratisch samenleven te bereiken. Het is een visie waarin zowel de individuele mens, de samenleving als ook de aarde geheeld wordt.

Programma van de lezing op 24 mei in Amersfoort

Robert Bakker neemt ons op zijn kenmerkende wijze, als meesterverteller, mee in het verhaal. Omdat de legende zoveel mooie handvatten biedt voor het heden gaan we hierna in gesprek en op onderzoek in onszelf. Een avond vol inspiratie, rijkdom en verbinding in een nieuwe confederatie.

Prijs voor niet leden 20 euro incl koffie/thee/drankje. Netwerkleden kunnen hun kortingscode invoeren.

Deze lezing is een herhaling van september 2021. Er was zoveel enthousiasme en het was zo een mooie avond dat Robert graag nog een keer de lezing verzorgt.

Aanmelden kan via: >>>>

Workshop 1 en 2 juli

De lezing en podcast over de Legende van de Vredebrenger roept op tot bespiegeling. Met welke figuur identificeer jij je het meest. Hoe ziet jou wampun eruit? Wat is jouw stenen kano. Het zegt je waarschijnlijk nog niets als je de legende nog niet kent. Robert Bakker is een geboren verhalenverteller en zeer ervaren trainer en therapeut. Hij neemt ons mee in het verhaal en begeleid ons in onze eigen (onbewuste) verhalen en nog ongekende potentie voor de toekomst.

Aanmelden graag via de website >>>

Kan je niet bij de lezing zijn en wil je wel naar de workshop. Stuur dan een mail aan info@broedplaats.academy. Bij voldoende animo nemen wij de lezing op.

May 02, 202241:24
Hoe de ellende van deze tijd aan te kijken zonder helemaal gek te worden

Hoe de ellende van deze tijd aan te kijken zonder helemaal gek te worden

Robert Bakker over angst, in de basis van de mens zit angst. Angst die nu weer oplaait rondom de oorlog in Ukraine en hoe we geneigd zijn hier op de automatische piloot op te reageren.

Kunst is om los te komen van onze conditioneringen. Er komt altijd een moment in ons leven dat we tegen onze overtuigingen en conditioneringen aanlopen, deze beschouwen en weer omvormen in een overtuiging en conditionering etc. 

Robert beschouwt verschillende soorten angst:

1) een persoonlijke angst: voor pijn, voor het lijden, de dood, te falen.

2) sociale angst: om afgewezen te worden.

3) transpersoonlijke angst: angst voor de mensheid, voor de toekomst, voor het milieu. Angst die aan mij voorbij gaat.

4) een reële angst: voor de leeuw die voor je staat en die leidt tot fysiologische reacties.

De primaire reacties op angst zijn vechten, vluchten, bevriezen en overgave. De enige manier om angst niet een leidraad te laten zien is acceptatie van angst en dat is geen automatische reactie maar iets dat je moet beoefenen. Ik ben geen angst maar ik heb angst. Hallo angst waar ga jij over. Kan ik als het ware een arm om mijn eigen innerlijke angst-kind slaan en niet zeggen joh er bestaan geen monsters. Alleen in de ontspanning wordt de creativiteit wakker en kan je in een nieuwe situatie uit je conditionering stappen.

Robert geeft een "stappenplan": het beoefenen van disidentificatie/meditatie, als je dit doet dan wordt je keuze niet bepaald door je hormoonlevels maar vanuit een observerende liefdevolle blik en dat is wat anders dan de actie die voortkomt uit angst. Naarmate je dit vaker doet kan je jouw innerlijke plek van observatie steeds sneller aangespreken.

Goede bedoelingen leveren niet altijd het goede op. Ik wil wat doen ik wil wat doen maar wacht even wat wil je doen?

Angst leidt tot innerlijk lijden. Wat doet dat? Het levert woede op en leidt tot projectie. Dit overkomt mij wat moet ik doen? Het leidt tot vechten (woede) en projectie op een ander die je tot vijand maakt. Als dat gebeurt dan komt direct de wraakgedachte en dan komt de spiraal want dit leidt tot meer woede en haat etc. Er is maar 1 manier om daar uit te komen en dat is zien hoe dat in mij werkt. Dus ook Poetin verdient het om gezien te worden met nieuwe ogen. Wat hij doet is niet ok maar wat hem drijft is zijn innerlijke rechtvaardiging en dat doet de rest vd wereld ook. Als we hem als gestoorde gek blijven benoemen dan zal hij zich ook zo blijven gedragen. 

De volgende stap in het stappenplan is te komen tot hoopvolle actie. Passieve hoop hebben we allemaal; zij zullen het wel oplossen. Te onderzoeken naar wat in mij voelt zich aangesproken om hier iets mee te doen. Wat kan ik doen. Wat past bij mij. Dat kan de weg van de actie zijn of een andere weg.  Als je in actie komt vanuit angst dan kan je tegen een muur aanlopen en dan zijn we nog verder van huis. Wacht even kijk even wat er gebeurt, angst, woede etc.

Acceptatie van je eigen angst is hierin de sleutel. Dan ontstaat er mededogen en hoopvolle actie.

Mar 28, 202242:13
De vrije wil bestaat, en hij bestaat niet en er is nog een derde dimensie

De vrije wil bestaat, en hij bestaat niet en er is nog een derde dimensie

Gesprek over de vrije wil, of de vrije wil om keuzes te maken. De wil kent 3 dimensies. 

1: De onbewuste vaak door oude impulsen, patronen, driften of cultuur (en tegenwoordig algoritmen) gedreven keuzes waarin je dus nauwelijks van een vrije wil kan spreken. 

2: De bewuste keuzes in het leven waarin training, bewustwording, stilte, reflectie een grote rol spelen. Deze dimensie heeft te maken met ons vermogen om bewust te zijn. Een groot deel van de psychosynthese training houdt zich hiermee bezig. 

3: En de derde dimensie, meer filosofisch, transpersoonlijk en/of spiritueel van aard die ervan uitgaat dat de ziel, iets in jou, altijd tot ontwikkeling wil komen. Alsof het universum samenspant om jou op een bepaald moment in het leven een duwtje wil geven. Dit is iets dat je ook in meditatie kan tegenkomen, een innerlijke bron, het hoger zelf, de schepping. Evolutie is ook een wil, in mij zit ook een evolutie verbonden met het hoger geheel en die stuurt mij mee. Door mij is iets werkzaam. En daar zijn de andere 2 dimensies bijna ondergeschikt aan. Soms staat dit zelfs haaks op je persoonlijke wil. Robert noemt hierin een voorbeeld.

Heel belangrijk is het moment van paniek, van niet weten, de cocon als kans om te ontdekken wat het is, dat wat groter is dan ikzelf. Dat kan een krachtige vorm zijn (Shaw) of een zachte vorm (Thich Na Tan). We hebben het vermogen in ons om samen te werken met de evaluerende energie die in ons is.

Feb 01, 202246:14
Opstellen van het verlangen. Dat wat IoPT en psychosynthese verbindt en versterkt

Opstellen van het verlangen. Dat wat IoPT en psychosynthese verbindt en versterkt

Wim Verbeek (www.psychosynthese.amsterdam) en Inez Blankestijn (www.inezblankestijn.nl), beide psychosynthese therapeuten, verhalen over hun weg van de ziel. Of het nu het nemen van een afslag of het thuiskomen is; ze beschrijven het belang van een weg waarin alles er mag zijn en waarop ze zich gezien en gesteund worden door gidsen. Nu, praktiserend als therapeuten geven ze deze warmte van het nest door aan anderen. Als aanvulling op de visie en technieken van de psychosynthese ontdekten ze IoPT (een vorm van traumatherapie ontwikkeld door Franz Rupert en Vivian Broughton) ) als instrument voor het opstellen van het verlangen of de intentie. In een opstelling valt alle franje weg. Met volledige (donker en licht), warme (verbinding) en hoopvolle (vertrouwen) toewijding zijn zowel Inez als Wim dienstbaar aan de roep van hun ziel en aan de heling van hun cliënten. Op 10 februari 2022 kan je de roep van jouw ziel verder onderzoeken tijdens een workshop IoPT en psychosynthese die gegeven wordt door Inez. https://broedplaats.academy/stec_event/workshop-iopt-psychosynthese/

Dec 21, 202143:22
Innerlijke vrijheid door Monique van der Weijden

Innerlijke vrijheid door Monique van der Weijden

Monique van der Weijden (www.gomotions.nl) is psychosyntheticus, een kei in opstellingen en gespecialiseerd in de overgang als kans. Zij vertelt aan de hand van episodes uit haar eigen leven over haar eigen pad dat ze heeft gevonden. Over haar reis van de ziel. Luister naar haar wijsheid en levenservaringen.  Monique verzorgt tevens de workshop van rups via cocon naar vlinder die zij op het Kampvuur van de Broedplaats verzorgt. Hierbij gaan we intunen op een ander veld, het morphologisch veld waar de waarheid ligt. En onder haar bezielende begeleiding volgen wij wat er is.


Dec 13, 202139:15
Zin geven versus zin hebben

Zin geven versus zin hebben

Gesprek over zin geven naar aanleiding van een onderzoek en boek van Dr Jacky van Goor: "Je leven in 1 herinnering". Zij haalt oa Martin Buber aan: all real living is meeting. Die ene herinnering gaat nooit over geld of werk, status, zelfs niet over life events, vreugde, dagelijkse dingen maar over verbinding in tijden van lijden, verlies en ziekte. Verbinding met anderen, de natuur of het grotere geheel.

Robert neemt ons mee in zijn persoonlijke verhaal, de wijze waarop hij heeft leren verbinden (met hoofd, hart en lijf en vanuit liefde en compassie) en kijk op zin geven. 

Zie ook www.lifeinonequestion.org

Dec 01, 202134:52
Het web van het leven

Het web van het leven

Robert introduceert het begrip eco-psychosynthese waarin de relatie van de mens met de wereld centraal staat. Wat kunnen wij leren van de Native Americans voor wie het grote geheel der dingen centraal stond. Hoe ga je om met angst voor de crisissen van deze tijd waaronder de klimaatcrisis. Hoe verhouden we ons collectief tot elkaar.
Een opmaat voor de lezing van de Vredebrenger die je op 29 september kan bijwonen. Opgeven kan via de link: https://broedplaats.academy/stec_event/de-legende-van-de-vredebrenger/
Sep 23, 202142:03
Wendy Smit

Wendy Smit

De weg van haar vuur.
Jul 29, 202130:55
De pijn achter overtuigingen

De pijn achter overtuigingen

Een extra lange aflevering waarin Robert ons aan de hand van een mooie tekst meeneemt in de pijn achter uitgesproken meningen, sectes, geloof, misdaad. De aflevering eindigt met een bijzonder mooie, liefdevolle, praktische disidentificatie-oefening die je helpt om vanuit je eigen essentie en met compassie in de wereld te staan. 

Jul 09, 202151:15
Let the magic happen, interview met Yolande van Wijk

Let the magic happen, interview met Yolande van Wijk

Deze keer wordt Yolande van Wijk, trainer en eigenaar van de Broedplaats geïnterviewd door collega en maatje Wendy Smit. Psychosynthese als reisgids. Van proefcliënt naar student naar counselor en nu trainer en eigenaar van de Broedplaats. Yolande vertelt over haar eigen proces en wat ze door wil geven aan anderen.

Jul 07, 202130:27
De wil als sleutel om uit je innerlijke gevangenis te komen.

De wil als sleutel om uit je innerlijke gevangenis te komen.

De wil en de wilssoorten als instrument voor innerlijke vrijheid. 

May 17, 202138:21
Jouw persoonlijke mythologie

Jouw persoonlijke mythologie

Iets in jou weet beter dan jij welke weg te gaan. Wat wil er door jou geleefd worden. Jaap Buijs vertelt over het leven van jouw persoonlijke mythologie, over dat wat jou unieke maakt. Over het lijden dat ontstaat als jouw persoonlijke mythe niet wordt gevoed door liefde. En over het beter in je vel zitten als je je eigen bestemming kan volgen en ook anderen beter kan begrijpen. Deze uitleg hoort bij de 2-daagse training persoonlijke mythologie die door Jaap Buijs gegeven wordt.
Meer info en aanmelden: https://broedplaats.academy/persoonlijkemythologie/
May 04, 202113:57
Picknick met God

Picknick met God

Robert Bakker over de Tao en de link met psychosynthese. De kracht van de oefening met disidentificatie. Een heerlijke duidelijke aantrekkelijke podcast over een best wel moeilijk onderwerp. Verduidelijkt door Robert met mooie parabels en verhalen en voorbeelden uit het leven van alle dag.

Mar 15, 202135:49
Brigit Nieuwenstein: Mama ik kom jou wel proosten. Lichtval op babysterfte.
Mar 11, 202131:51
Psychosynthese in de praktijk: Yuri Cohen
Nov 11, 202025:33
Psychosynthese in de praktijk: Carla Auer

Psychosynthese in de praktijk: Carla Auer

De cirkel is rond. Carla volgt de roep van haar ziel. Van verpleegkundige aan het bed, via een traumatische gebeurtenis, naar trainer, therapeut en facilitator van geestelijke trauma's bij hulpverleners.

Carla vertelt op levendige wijze hoe zij haar betekenisvolle werk doet en wat hoe zij haar eigen levenslessen integreert in haar werk. 

Oct 06, 202034:21
De wet van aantrekking en de wil volgens psychosynthese.

De wet van aantrekking en de wil volgens psychosynthese.

Interview met Robert Bakker over de wet van aantrekking, de kracht van verbeelding en de wil.
Aug 20, 202032:03
Psychosynthese in de praktijk: Marjolein van der Linden, docent en studieloopbaanbegeleider

Psychosynthese in de praktijk: Marjolein van der Linden, docent en studieloopbaanbegeleider

Marjolein koos bewust voor de psychosynthese opleiding om haar werk als docent en studieloopbaanbegeleider meer inhoud te geven. Ze liep vast in de begeleiding van studenten. Ze miste iets in haar bagage. Na haar opleiding raakte ze studenten op een dieper niveau en was veel beter in staat om studenten te begeleiden en boven water te krijgen wat ze willen na hun studie, in hun leven.

Ook ontwikkelde ze een minor international trendwatching waarin de aandacht gaat naar bildung: wie ben ik, waar loop ik tegenaan en vanuit welke normen en waarden denk ik. Dat is nodig om je te kunnen richten op de wereld om je heen. Studenten mediteren, doen wilsoefeningen, visualiseren om uit hun comfort zone te komen. Het is een internationaal programma. 

Ze geeft voorbeelden van studenten die door de oefeningen in de minor beter leerden om te gaan angst, paniek en slaapstoornissen.

Ook legt ze kort uit hoe ze haar kwaliteit om ordening aan te brengen inzet door op 4 niveau's van psychosynthese te kijken (feitelijk, in verhouding tot de feiten, de verbeelding (het verhaal), spiritueel/universeel) naar mensen. 

Marjolein sluit af met haar persoonlijke verhaal over zelfstandigheid versus gemeenschap. In haar persoonlijke leven en in haar werk. Ze zet studenten bv aan tot meer onafhankelijkheid en zelfstandigheid en wijst ze erop dat je ook altijd onderdeel bent van de plek waar je bent. 

Hou vooral lol in je werk geeft ze mee aan haar collega's. 

Psychosynthese vergroot de levendigheid van mensen aldus Marjolein

Jul 07, 202023:52
Psychosynthese in de praktijk: Mark Hullegie directeur en organisatiecoach bij Bevlogen Teams

Psychosynthese in de praktijk: Mark Hullegie directeur en organisatiecoach bij Bevlogen Teams

Mark Hullegie is directeur van bevlogenteams.nl. Hij vindt bevlogenheid binnen organisaties erg belangrijk vanuit eigen ervaring met het tegendeel: apathie, ziekte, burn out. Als mensen samen gaan werken aan een gemeenschappelijk doel dan vliegen mensen weer, is erg enthousiasme, creativiteit en plezier om andere dingen te proberen. 

Psychosynthese heeft hem aangewakkerd om af te stemmen op de zin van dingen die hij doet, waarom, wat, hoe. Tijdens zijn functie als leidinggevende kreeg hij de kans om verdieping te zoeken in zijn werk en persoonlijk en zijn werkgever steunde hem daarbij. De opleiding geeft zicht op waar je naar toe wil en dat dan ook gaan doen, in zijn geval zijn baan opzeggen en voor zichzelf beginnen, is wel een hele weg. 

Mark geeft voorbeelden van hoe zoiets werkt en wat er op gang komt als hij met mensen gaat werken. Soms valt het kwartje pas 2 jaar later. Hij maakt veel gebruik van de verbeelding en creativiteit

Hij schrijft nu samen met Marjolein een boek dat heet "Het is maar hoe je het bekijkt" over de verschillende brillen die je kan opzetten binnen een organisatie. Dat geeft ruimte om de bedoeling van het spelletje dat je speelt weer boven water komt en wat de bijdrage van de organisatie is.

Het is zijn bedoeling om mensen te begeleiden van a naar b, als een gids en een tijdje mee te reizen. Ondanks dat hij het soms ook niet weet. Het meereizen is leuk en spannend. Het begint vaak met het doel weer helder krijgen. Hij gebruikt veel creatieve uitingen, mooi vormgegeven offertes en samenvattingen van workshops. Dat wordt enorm gewaardeerd. Alles is altijd op maat.

Mensen krijgen veel aandacht. Dat is ook wel schrikken, als ineens iemand met je meekijkt.

Jul 07, 202025:16
Psychosynthese in de praktijk, Leonie Joosting Bunk, gids en raadgever

Psychosynthese in de praktijk, Leonie Joosting Bunk, gids en raadgever

Wat is de toegevoegde waarde van de opleiding psychosynthese therapeut. Waarom zou je die investering in jezelf willen doen? Veel therapeuten verbinden psychosynthese aan hun beroep, werkveld of professie. Leonie Joosting Bunk noemt zichzelf gids en raadgever. In haar praktijk aard-E-werk is zij een gids in jouw persoonlijk verhaal. Door de kluwen te ontwarren krijg je zicht op wat er hier en nu werkelijk toe doet,  wat jij nodig hebt om tot volle ontwikkeling te komen met alles wat je  door je leven heen hebt vergaard. In haar beroep als communicatieadviseur heeft psychosynthese haar geholpen meer een raadgever te worden. Hierover vertelt zij in deze podcast.

Jun 10, 202019:30
Psychosynthese in de praktijk: overgewicht en psychosynthese

Psychosynthese in de praktijk: overgewicht en psychosynthese

Een veel gestelde vraag is wat kan je met je diploma als psychosynthese therapeut? Veel therapeuten verbinden psychosynthese aan hun beroep, werkveld of professie. Zo ook Yvonne Steenmetz die haar vak van diëtist verbindt aan dat van psychosynthese therapeut en voedingsadvies combineert met gedragstherapie. Haar praktijk voor mensen met overgewicht heet de Diamant. De diamant staat voor de ziel, als er licht op een diamant valt dan zie je alle kleuren.  Dat heeft niets met voeding te maken maar wel hoe zij kijkt naar mensen.  Mensen die bij haar komen hebben al zoveel geprobeerd op het gebied van voeding en zoeken naar wat er achter of onder zit. Dat lezen ze ook op de website en dat spreekt aan. De volgende kuur of dieet of hype helpt niet. Het gaat om te kijken waarom dat ik dat snoepen nodig heb. Ze gebruikt o.a. het werken met subpersonen of stemmen als ingang voor haar cliënten om zelf te ontdekken en ervaren wat er achter zit. Yvonne werkt op alle 3 de gebieden die helpen bij overgewicht en dan vooral op gedrag. Haar cliënten hebben vaak al een geschiedenis van behandelingen, diëten etc die niet gelukt zijn. De essentie is niet om diëten anders te doen eten maar om gedrag te veranderen, patronen te doorbreken. 

Een belangrijke rode draad is lief zijn voor jezelf, mildheid, lichtheid. Mildheid is ook voor Yvonne zelf ook een soort levensthema. Ze is daar ook een boek over aan het schrijven dat mensen zelf kunnen gebruiken met oefeningen etc. Het boek komt in september uit.  Het uitdragen van de typische holistische kijk op mensen vanuit de psychosynthese met mogelijkheden en kwaliteiten en de typische psychosynthese werkwijzen of technieken brengt zij in bij intervisie met collega's. Met name door ze te laten ervaren.  Zij is gestart als diëtiste bij de thuiszorg. Via een persoonlijk verlangen naar hartcontact dat ze ervoer na de geboorte van haar dochter. Dat werd een zoektocht naar hartsverbinding met anderen en dat (her)vond ze in de psychosynthese opleiding. Later verbond ze de 2 met elkaar en is gaandeweg gegroeid. Het was geen plan maar dat had wel gekund want dat licht zeker wel voor de hand. Dat is ook wat ze in de opleiding veel hoort bij studenten.  

Haar persoonlijke missie is lichtheid brengen in de zwaarte. Het eten kan zo mensen hun leven beheersen en daar begeleid ik ze bij. Ze ziet zo een heleboel mensen voor zich die het stuur gevonden hebben en veel lichter in het leven staan. Geduld, we hadden het in het voorgesprek over geduld bij borduren, is symbolisch voor mensen in haar praktijk. Heb geduld, het gaat in kleine stapjes. Daar hoort ook mildheid bij en vertrouwen en kleine stapjes, zoeken naar hartcontact, lichtheid een belangrijk fundament in het werken met mensen. 

Later meer over het boek en er staat voor september als een nascholing werken met mensen met overgewicht op het programma via de website van de Broedplaats.academy

May 26, 202027:19
Vrijheid en de weg naar innerlijke vrijheid, Yolande van Wijk in gesprek met Robert Bakker

Vrijheid en de weg naar innerlijke vrijheid, Yolande van Wijk in gesprek met Robert Bakker

In de filosofie is er onderscheid tussen negatieve vrijheid (vrijheid van iets... van meningsuiting, overheersing, discriminatie) en positieve vrijheid. De vrijheid tot iets mogelijkheid van keuzes, expressie, ontplooiing etc. Vrijheid buiten jezelf en innerlijke vrijheid. Hoe die 2 zich verhouden. De verhouding tussen de ik vrijheid en de spelregels van de samenleving. Wat als ik me beknot voel in mijn vrijheid? Dat kunnen er gevoelens van depressie ontstaan. Het existentialistische gedachtegoed geeft een vrije keuze, dan ben je dus vrij. Psychosynthese en ook veel Oosterse denkrichtingen geven aan dat vrijheid een ding is waar we zelf veel mee kunnen. 

De link met Corona en de overheidsmaatregelen wordt gemaakt en hoe mensen vanuit verschillende culturele achtergronden hier tegenaan kijken.

Is vrijheid werkelijk de vrijheid om te kiezen of is vrijheid het goede gevoel dat ik heb bij de keuzes die ik maak. Het is in de psychosynthese heel belangrijk om uit te zoeken waar je overtuigingen vandaan komen, hoe je naar de wereld kijkt etc, labels, oordelen. Anders diskwalificeer je mensen en ontstaat er strijdt, afscheiding, verwijdering etc etc. Het is een kijk op de wereld die tot oorlogen kan leiden.  

We verkennen de vrijheidsbeleving van Mandela en van veel mensen die in de kampen hebben gezeten waarnaar Victor Frankl onderzoek heeft gedaan. Belangrijk daarbij is vergeving, inzicht en inleven in de ander, omkijken naar een ander, liefde EN naar jezelf kijken .  Je hebt vrijheid nodig om een ander te kunnen helpen, anders zit je ook in een soort gevangenis.

Als je milder naar jezelf kan worden en kan accepteren waar je vandaan komt dan langzaam maar zeker word je vrijer omdat je stopt met jezelf af te wijzen. Robert noemt een voorbeeld uit zijn eigen leven als homosexuele man die zich niet vrij voelde in zijn jeugd. Jouw geschiedenis bepaalt in hoeverre jij je vrij voelt in deze wereld. 

De belofte van psychosynthese is ik heb gedachten maar ik ben ze niet, ik heb gevoelens maar ik ben ze niet, ik heb een lichaam maar ik ben het niet, ik ben een bron van puur bewustzijn en wil. Daar als je je disidentificeert van het verleden, word je veel milder voor jezelf en ontstaat compassie naar jezelf en naar de ander. Dan krijg je een andere ontmoeting.

Yolande noemt haar ervaring met het verkennen van haar binnenwereld. Daar begint het avontuur die een soort nieuwsgierigheid aanwakkert. Het is ook eng en onbekend want het zet je overtuigingen op de wereld op de helling. Je kan niet ongestraft de weg naar binnen doen. Het heeft consequenties. Je komt monsters tegen, nieuwe teleurstellingen, angsten

Het huis dat wij bouwen van overtuigingen dat is ook een gevangenis. Op het moment dat je geconfronteerd wordt met iets dichtbij over leven en dood bv dan gebeurt er iets. Dan ga ik het leven anders bekijken. Er ontstaat een totaal nieuwe werkelijkheid. Dingen die het leven raken geboorte, dood, ziekte leveren vaak op dat mensen anders willen gaan kijken. Mijn overtuigingen zijn niet de waarheid.

Tenslotte gaat het over het ontstaan van agressie en woede in deze Corona tijd. Logisch en begrijpelijk EN het is wat het is. 

Iedere crisis wijst naar onszelf. Hoe gaan we met de dingen om. Dat geldt ook voor het individu. Dat is een proces, geen quick fix. Zoeken naar het verhaal, kan ik ermee zijn, kan ik zijn met mijn onvermogen.

Relax, nothing is under control. We vechten collectief tegen dat we het onder controle willen krijgen, dat geeft veiligheid en geeft een vrijheidsgevoel.

Wat gebeurt er als ik mag zijn. Mediteren, stil zijn. Dan komt er rust en misschien zelfs ontroering, een zacht verdriet ipv heel hard huilen. 

May 12, 202043:17
De spirituele mens binnen de psychosynthese: interview met Robert Bakker

De spirituele mens binnen de psychosynthese: interview met Robert Bakker

Rumi: "You are not a drop in the ocean but the entire ocean in a drop". 

Over het universele zelf dat deel uitmaakt van psychosynthese. Waarmee psychosynthese aansluit bij talloze mystieke scholen die er zijn. De momenten dat je heel stil wordt van binnen en wat of waar je dat brengt: een plek van puur zijn. Als ik in die stille plek ben dan kan er een moment komen dat ik een diepe beleving krijg van verbinding met alles. Alles valt samen. Dat is heel lastig om te benoemen en dan knip is het ook weer weg. Robert noemt een voorbeeld uit zijn eigen leven.  De oneindigheid en tijdloosheid van het universum en jouw positie daarin is buiten als we naar de sterren kijken en van binnen. Wat overblijft is dat alle zorgen en gedoe op zo'n moment even weg zijn; dat geeft een enorme rust.  

Ook brengt het gesprek ons op het verschil tussen wetenschap en de transpersoonlijke/spirituele kant van de psychosynthese. En dat er ook wetenschappers zijn die beiden hebben zoals Einstein. 

Wij kunnen allemaal dit soort ervaringen hebben en de herinnering daaraan oproepen.  Hij haalt daarbij een boek van een professor in de herinnering die zelf in een depressie komt en probeert een spirituele ervaring te beschrijven.

Tot slot geeft Robert aan wat een belangrijk verschil en ook punt van verschil was tussen Freud en Assagioli de geestelijke vader van de psychosynthese. 

Robert sluit af met twee praktische tips:

- loop naar buiten en observeer alles wat er is met al je zintuigen

- probeer je jouw ervaringen van de oceaan in jou af en toe weer te herinneren.

Voor meer informatie en opleidingen: www.broedplaats.academy

Apr 21, 202032:20
Rust en onrust en hoe psychosynthese daar praktische hulp bij biedt

Rust en onrust en hoe psychosynthese daar praktische hulp bij biedt

Rust en onrust kennen we allemaal. Tijdens dit interview verkent Yolande samen met Robert de verschillende soorten van onrust en hoe deze onrust  ontstaat, vaak als vorm om veiligheid voor onszelf te creëren. Hij legt een link met de Tao, boeddhisme, christelijke traditie en psychologische stromingen zoals de psychosynthese. Deze gaan uit van het gegeven dat de weg zich vanzelf ontvouwd. Ook geeft Robert tips hoe meer rust te vinden in ons leven. 

Robert, een ervaren psychosynthese therapeut en docent van de opleiding tot psychosynthese therapeut van de Broedplaats vertelt over de verschillen van de onrust van het ego en de ziel. Hij doet dit beeldend en verhalend aan de hand van ervaringen van zowel zichzelf als Yolande De hoopvolle boodschap is dat iedereen kan leren om met de onrust om te gaan en meer rust te vinden. Hoe? Luister dan naar de podcast.

Mar 11, 202037:14