Skip to main content
Spotify for Podcasters
De E-commerce Podcast

De E-commerce Podcast

By Cis Scherpereel

Podcast host Cis Scherpereel is co-founder van marketingadviesbureau Mex United. Hij werd in oktober 2021 bekroond als "E-commerce Personality of the year" in België. Zijn missie is om online ondernemen in België naar een hoger niveau te brengen door kennis te delen. Daarom gaat hij op pad om te praten met deskundige en ervaren e-commerce ondernemers in verschillende sectoren en met diverse uitdagingen.
Deze podcast reeks werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van bpost en Mollie.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

19. Kleerkastvasten - met journaliste Sarah Vandoorne

De E-commerce PodcastJun 29, 2023

00:00
34:37
19. Kleerkastvasten - met journaliste Sarah Vandoorne

19. Kleerkastvasten - met journaliste Sarah Vandoorne

Kleerkastvasten is een boek van Sarah Vandoorne. Als onderzoeksjournaliste specialiseert ze zich in eerlijke mode en duurzaamheid in de textielsector. In de podcast plukken we enkele flarden uit het boek en Sarah neemt ons mee doorheen haar inzichten en verhalen. Van Ghana tot Bangladesh en terug.

Niets is zo eenvoudig als het lijkt als we het over duurzaamheid hebben. In deze podcast niet dé grote oplossing dus, maar een blik op waardevolle diepere vezeltjes van de mode industrie.

Jun 29, 202334:37
18. Fashion minireeks - Naar de bron van een kledingstuk met Quifactum

18. Fashion minireeks - Naar de bron van een kledingstuk met Quifactum

Modemerken én de wetgever zetten voorzichtige stappen richting transparantie naar de oorsprong van de kledingstukken. Met de startup Quifactum ontzorgt Mathias Slabbinck die merken die duurzaamheid omarmen en hun supply chain voorlopig nog moeilijk in data kunnen vatten. Data over de hele keten ontsluiten om de consument beter geïnformeerd een keuze te laten maken. Dat is het objectief. Duurzaamheid werkt als het open en transparant wordt.

May 11, 202338:01
17. Fashion minireeks - Marie-Méro en Contourlab

17. Fashion minireeks - Marie-Méro en Contourlab

Marie-Méro is een Belgisch modemerk met collecties voor fiere dames over generaties heen. Marline Michiels is er operation manager en integreerde de body type matchmaker software van Contourlab in hun webshop. Daar is Christina Hadinoto voor verantwoordelijk. Zij is fashion tech enterpreneur en marketing en brand passionista en streeft met haar AI tool naar meer body positivity als startpunt voor het maken van een beter passende keuze op webshops zoals die van Marie-Méro. De shopping ervaring verbetert door het lichaamstype als basis te nemen en een aanbod te presenteren die dat type flateert.

Dit is de tweede aflevering van de mini-reeks rond fashion en e-commerce. 


Mar 08, 202335:15
16. Fashion minireeks - Brooklyn

16. Fashion minireeks - Brooklyn

Brooklyn zaakvoerder Ubbe Descamps is mijn gast in deze eerste aflevering van de mini-reeks rond fashion en e-commerce. Sinds hij het familiebedrijf 7 jaar geleden overnam heeft hij met zijn team al heel wat uitdagingen moeten doorstaan. Tijdens de pandemie kwam er nog een brand bovenop. Vandaag runt hij zijn 7 multimerkenwinkels en de webshop met de borst vooruit en de blik op de Benelux.  

Dec 28, 202235:44
15. E-commerce voor de horeca

15. E-commerce voor de horeca

Als we aan e-commerce denken dan denken we in eerste plaats aan fashion, geschenken of aan reizen misschien. Toch zal het je niet verbazen dat de horecasector een enorme digitale stap heeft gezet – of heeft moeten zetten – door corona.

Wie schoof mee aan onze podcast tafel?

  • Aron Vanoverberghe van Mollie: over de tendenzen, facts en figures vanuit hun ervaring als prominente betaalprovider
  • Peter Ryckaert van One2three: over hun jarenlange ervaring in de horeca als aanbieder van tools en kennis bij een digitale omslag.
  • Jean Michel Teerlinck van MTM Group getuigt over de impact van online in zijn horecazaken
  • Ronny Loemek uit Ternat, de enthousiaste friturist uit Ternat heeft het over zijn groei dankzij het inpassen van digitale middelen.

Enfin. Een mens zou er honger van krijgen. Honger naar meer.

Wel kijk. Van deze aflevering steak (flauw, ik weet het...) je zeker wat op!

Nov 30, 202233:22
14. Webshop fulfilment uitbesteden

14. Webshop fulfilment uitbesteden

Ik weet niet of er Belgische cijfers bestaan van het aantal pakketjes dat elke dag verstuurd wordt, maar in Nederland zijn dat er ongeveer 1 miljoen per dag!
Van zodra de consument de bestelling plaatst, schiet er een logistiek proces in gang. Dat proces noemen we fulfilment.

Ik ben Cis Scherpereel, e-commerce strateeg bij Mex United en voor deze aflevering van De E-commerce Podcast heb ik de general manager van Active Ants als gast. Of beter: ik was zelf te gast voor een blik achter de schermen van hun fulfilment center in Willebroek.

Denk je eraan om je webshop logistiek uit te besteden? Dan zal je ontdekken dat het over meer gaat dan picking en packing!

Nov 16, 202225:27
13. E-commerce advies van bpost
Nov 10, 202225:13
12. Alles over online betalingen met Mollie
Nov 08, 202226:06
11. De natuurlijke concepten van Brauzz en 8hrs

11. De natuurlijke concepten van Brauzz en 8hrs

Brauzz.com en 8hrsstore.com zijn twee startup verhalen met gelijkaardige uitdagingen: Ze ontwikkelden producten onder een conceptueel verhaal. Brauzz wil de one stop shop zijn voor duurzame schoonmaakoplossingen. 8hrs wil slapen terug cool maken. Beide projecten groeien snel en zetten verschillende kanalen in om een breed doelpubliek te bereiken, te bekoren en steeds beter te bedienen.  

Oct 31, 202235:49
10. De gepersonaliseerde producten van Smartphoto en Name on it

10. De gepersonaliseerde producten van Smartphoto en Name on it

Cis Scherpereel ging langs bij Evelien Tonnard van Smartphoto en belde ook even met Veronique Bogaerts van Name on it, twee spelers die hun plek hebben verdiend in de concurrentiële markt van de gepersonaliseerde producten. Hij heeft het over schaalgrootte, aanbod, piekmomenten en de internationale focus. Een boeiende sector vol emotionele producten en heel rationele processen. Veel luisterplezier. 

Oct 23, 202233:53
09. Herbruikbare verpakkingen voor e-commerce

09. Herbruikbare verpakkingen voor e-commerce

Op 28 juni 2022 startte bpost samen met Torfs, A.S. Adventure en Juttu een proefproject waarbij gedurende drie maanden herbruikbare verpakkingen werden ingezet om de online bestellingen naar de klant te sturen. In deze aflevering bespreken we de eerste resultaten van die test.
Ook Heleen Buldeo Rai, experte duurzame e-commerce, geeft haar visie op dit intiatief van bpost.

Oct 12, 202228:25
08. Verse voeding #2 - Hopr

08. Verse voeding #2 - Hopr

Een online supermarkt met thuislevering bleek voor Stijn Martens het gedroomde concept om zich als ondernemer te bewijzen. Het idee rijpte al sinds 2015 en via tal van omzwervingen en studiewerk werd Hopr in mei 2021 gelanceerd in Hasselt. Stijn kijkt de toekomst van Hopr met veel enthousiasme tegemoet. In deze aflevering geeft hij ons een blik op die next steps en op de waardepropositie waar samenwerking een sleutelwoord wordt.  

Oct 03, 202231:27
07. Verse voeding #1 - Couvert

07. Verse voeding #1 - Couvert

Verse voeding op een rendabele manier online verkopen is geen sinecure. Daarom besteden we met alle respect de nodige aandacht aan de prachtige case van Couvert.be.

Bert Destoop is gepast trots op de nieuwe naam die deeleenkoe, deeleenvarken, deeleenschaap en koopeenkip.be samenbrengt. We hebben het over de resultaten uit de klantenbevraging, over het belang van puurheid van het vlees en het concept waar delen een belangrijk begrip is. 

Een blik achter de schermen dus, tot op de boerderij en het atelier van Couvert.be

Sep 27, 202231:52
06. Marktplaatsen. Deel 2: Decathlon

06. Marktplaatsen. Deel 2: Decathlon

Dit tweede deel is helemaal gewijd aan Decathlon. Met hun platformstrategie heeft deze retailer zichzelf heruitgevonden. Een bijzonder verhaal met een stevige Belgische verdienste.

Ik sprak met 2 fijne mensen. Pieter Vandewiele van Pierre Sports verkoopt als jonge starter zijn yogamatten intussen in 13 landen via Decathlon.
Wim Mathues zit dan weer mee aan het stuur van die ambitieuze platformstrategie van Decathlon. Hij gunt ons een blik achter de schermen.

Sep 08, 202234:00
05. Marktplaatsen. Deel 1: Bol.com en Amazon

05. Marktplaatsen. Deel 1: Bol.com en Amazon

Verkopen via online marktplaatsen Bol.com en Amazon lijkt voor velen een opportuniteit, maar is het wel zo eenvoudig om er succesvol te zijn? Hoe zijn deze twee spelers met elkaar te vergelijken en wat kunnen we van ervaren professionals leren over online zakendoen op een marktplaats? Cis Scherpereel, co-founder van Mex United en e-commerce strateeg, ging in gesprek met Tom Charle van Esign en belde ook naar Christophe Toye van Fairplace.be, Sven Croes van Het Spelhuis en Mike Boon van eWings. Veel ervaring gebundeld in dit eerste deel over marktplaatsen dus!

Aug 29, 202234:17
04. Het metaversum voor beginners

04. Het metaversum voor beginners

In deze aflevering richten we ons op een misschien onbekend en onbemind terrein: zaken doen in het metaversum is voor velen een groot vraagteken. Daarom nodigde Cis Scherpereel een expert uit die ons wegwijs maakt in de do's en don'ts. Geert Roete is co-founder van Sayl en samen met Cis probeert hij alles in mensentaal uit te leggen. Benieuwd of je na het beluisteren van deze podcast een nieuw beeld hebt van de kansen of de onzin van the metaverse... 

Jul 26, 202236:42
03. Aan tafel met de 3 finalisten voor de Web Celeb award

03. Aan tafel met de 3 finalisten voor de Web Celeb award

We zijn eind juni 2022 en voor deze aflevering van De E-commerce Podcast heb ik me opgesteld in een hoekje van de zaal waar zopas de 3 finalisten voor de Web Celeb award aan het publiek werden voorgesteld.

Dat was op een zeer geslaagd Summer event georganiseerd door Safeshops samen met Comeos waarin we van beide partijen zeer interessante tendenzen meekregen gebaseerd op hun studiewerk.

Maar richten de spots dus even op 3 e-commerce ondernemers die strijden voor de titel van E-commerce Personality of the Year, oftwel “Web Celeb”. De award is een initiatief van Safeshops met de steun van Bol.com.

Oh ja,

Tussen juli en begin oktober 2022 kan je stemmen op een van de kandidaten die in deze aflevering aan bod komen!

Surf naar Safeshopsawards.be/web-celeb-2022

Jun 30, 202234:13
02. Met Bike Republic en Canyon over e-commerce in de fietssector

02. Met Bike Republic en Canyon over e-commerce in de fietssector

In deze aflevering hebben we het over een sector in beweging.

We polsen naar de strategie van retailer Bike Republic en van online fietsmerk Canyon en zoeken het antwoord op één vraag: Welke rol speel e-commerce in de verkoop van fietsen in ons land?

Als retailer en jonge telg onder de vleugels van Colruyt Group ziet Bike Republic de webshop als een megafoon die de winkelverkoop moet stimuleren. 

Canyon, een pure player die met een D2C-strategie enkel via de eigen webshop verkoopt, ziet zich genoodzaakt om zich in de fysieke winkels te profileren. 

Twee visies op één sector.
Veel luisterplezier in deze aflevering van De E-commerce Podcast.

Jun 14, 202235:52
01. De diamantjuwelen van Baunat gaan de wereld rond

01. De diamantjuwelen van Baunat gaan de wereld rond

Via de webshop baunat.com gaan diamantjuwelen de wereld rond. Topkwaliteit aan een prijs die vele malen lager ligt dan merkproducten. Hoe doen ze dat? Hoe zorgen ze voor het vertrouwen en voor een ongeziene klantentevredenheidscore op Trustpilot? Cis Scherpereel gaat in gesprek met co-founder Steven Boelens. 

May 11, 202243:09
De E-commerce Podcast - trailer

De E-commerce Podcast - trailer

E-commerce personality of the year, of de Web-celeb, zoals Safeshops en bol.com - de organisatoren van de award - dit graag benoemen.
Deze titel viel me eind 2021 te beurt en het blies meteen mijn missie nieuw leven in.

Welkom in De Ecommerce Podcast.

Mijn naam is Cis Scherpereel, medeoprichter van Mex United en e-commerce strateeg.

Jaren geleden stond ik mee aan de wieg van e-commerce bij sterke merken en retailers als Fun, Maxitoys, Jules Destrooper, Duvel, Hubo, Colora en tal van ambitieuze kmo’s.

Ik nam Vlaamse ondernemers mee naar de Global Ecommerce Summit in Barcelona of met de bus naar Bol.com, Coolblue en bpost. Om iedereen een blik achter de schermen te gunnen en te inspireren.

Eind 2020 startte ik met Kurt Ostyn een podcast “De Toekomst Jeukt”, dus dat zit me al goed in de vingers. En ik hou ontzettend van het medium.

En nu zijn we mei 2022. Nu ben ik helemaal klaar om met een nieuwe podcast reeks rond e-commerce van start te gaan.

Tijdens de pandemie zagen we een explosieve groei van nieuwe webshops. Vaak zijn ondernemers gestart van uit een corona-kramp en stellen ze nu vast dat het wat moeilijker wordt. Sommigen geven de brui aan dat online gedoe, anderen schakelen een versnelling hoger.

Het is mijn doel om met De Ecommerce Podcast de handelaars vooruit te helpen die tijdens de lockdowns met een webshop zijn gestart. Vanuit een kramp misschien. Door de inzichten van ervaren mensen naar buiten te brengen wil ik de maturiteit van e-commerce in Vlaanderen verhogen.

Bedankt luisteraar om deze reeks te volgen en met de tips iets aan te vangen.
Bedankt experten waarmee ik in gesprek ga. Merci voor de openheid en de blik achter de schermen.
Bedankt ook aan bpost om deze reeks te steunen en mogelijk te maken.

Ideeën en opmerkingen kan je kwijt via Linkedin of via mexunited.be

May 11, 202202:00