Skip to main content
Spotify for Podcasters
De Klimaat Dokter

De Klimaat Dokter

By Anne Roosendaal

De Klimaat Dokter is er voor de klimaat bewuste arts die in actie wil komen voor de klimaat crisis. Duurzaamheid van de spreekkamer tot de bestuurskamer. Inspirerende collega's, tips en achtergrond om jou onder te dompelen in de wereld van groene zorg.
Currently playing episode

Klimaatpsychologie. Eco-emoties.

De Klimaat DokterMay 31, 2022

00:00
42:28
Medicijnen in ons water

Medicijnen in ons water

We gebruiken medicijnen, plassen ze (gedeeltelijk) uit en via het riool en de waterzuivering komen ze terecht in het oppervlaktewater waar de flora en fauna aan deze stoffen worden blootgesteld. In deze aflevering spreek ik met Lotte Dietz en Janneke Snijders over hoe het zit met die medicijnresten, hoe het werkt zo'n waterzuivering, welke ontwikkelingen hierin spelen, de ketenaanpak en het FTO over medicijnen in ons water.

Nieuwe kennis en mooie voorbeelden van succesvolle samenwerkingen voor een gezamenlijke oplossing.

Meer weten? https://www.rivm.nl/publicaties/medicijnresten-en-waterkwaliteit-update

Oct 31, 202341:21
Ouderenzorg: Natuur is gezond
Jun 28, 202335:35
De bestuurder: Het Groene Verpleeghuis

De bestuurder: Het Groene Verpleeghuis

Het Groene verpleeghuis, dé ouderenzorglocatie op Texel waar alles rondom duurzaamheid samen zal komen in 1 woon-zorgcentrum.

Ik sprak zorgbestuurder Frido Kraanen over dit mooie project en over het duurzaamheidsbeleid bij zijn organisatie: Omring. Een mooi gesprek over de win-win-wins van ambitieus duurzaamheidsbeleid en een kijkje in de geest van een groene zorgbestuurder.

"Wie zich niet op duurzaamheid voorbereidt, staat binnenkort 1-0 achter."

May 31, 202343:05
Medicatieverspilling, een probleem én kans

Medicatieverspilling, een probleem én kans

Jessie Neffke is huisarts en tropenarts met een groen hart. Brigit van Soest deelt dat groene hart. Zij is van origine apotheker, maar heeft inmiddels brede werkervaring op verschillende plekken in de farmacieketen. Beiden hebben zij gewerkt aan de inspiratiegids 'Verspil geen pil'. Een online gids vol handvatten hoe iedere ketenpartner - van fabrikant tot voorschrijver tot gebruiker - kan bijdragen aan het tegengaan van medicatieverspilling.

De inspiratiegids is ontwikkeld door de Coalitie voor Duurzame Farmacie, waar Brigit ten tijde van ons gesprek programma manager was.

Ik spreek hen over hun motivatie, hoe de gids tot stand is gekomen, we gaan dieper in op het probleem, de complexiteit daarvan én hoe iedereen diens steentje kan dragen.

Bekijk de Verspil geen pil gids en vind inspiratie hoe jij kan bijdragen aan het verminderen van medicatieverspilling:

https://partnersforinnovation.com/nl/publications/inspiratiegids-verspil-geen-pil/

Apr 12, 202333:41
Alle begin is moeilijk???

Alle begin is moeilijk???

Je bent je bewust van het verband tussen gezondheid, klimaat en de zorg. En nu?

Wil jij aan de slag met duurzame zorg maar weet je niet waar je moet beginnen? Zie jij door de bomen het bos niet meer of zie je überhaupt geen boom? Dan is deze aflevering voor jou. 

Heb je eigenlijk helemaal geen tijd om je bezig te houden met duurzame zorg, maar knaagt het wel? Ook dan is deze aflevering voor jou. Want duurzaam werken hoeft niet meer moeite te kosten dan gewoon werken. Maar zoals een groot Amsterdammer ooit zei: "Je gaat het pas zien als je het doorhebt."

Dec 01, 202231:17
Klimaatpsychologie. Hoe trek jij je collega's over de streep?

Klimaatpsychologie. Hoe trek jij je collega's over de streep?

Misschien wel het meest leerzame gesprek wat ik voor de podcast gevoerd heb, in ieder geval voor mijzelf en ik hoop dat jullie er net zoveel aan hebben. 

Jeanine Pothuizen is organisatiepsycholoog en helpt met haar bedrijf de verandercoach organisaties in het vormen van een groene bedrijfscultuur. Daarnaast is zij seniorcoach en opleider bij KlimaatGesprekken. Dé persoon om te spreken als je aan de slag wil met duurzaamheid op de werkvloer. Ze vertelt me hoe je een cultuurverandering teweegbrengt en geeft me tips voor lastige situaties met collega's. 

Deze aflevering is onderdeel van het drieluik over klimaatpsychologie, waarin ik 3 psychologen met een groen hart spreek. Over het bevorderen van duurzaam gedrag, het in gang zetten van een groene transitie en over eco-emoties.

Wil je nog meer weten over klimaatpsychologie? Neem een kijkje op: www.klimaatpsychologie.com

May 31, 202248:04
Klimaatpsychologie. Eco-emoties.
May 31, 202242:28
Klimaatpsychologie. Waarom komen "we" niet in beweging en hoe kunnen we dat veranderen?
May 31, 202245:54
Evidence based medicine: Duurzaamheid in onze richtlijnen.

Evidence based medicine: Duurzaamheid in onze richtlijnen.

Het is waar wij als medici op terugvallen en ons handelen op baseren: richtlijnen. Daarmee is het bij uitstek dé plek waar we de wetenschappelijke bewezen duurzame keuzes in kunnen verwerken. 

Hierover spreek ik Iris Wichers en Pauline de Heer. Zij houden zich beiden bezig met dit onderwerp. Iris vanuit de NHG en Pauline vanuit het Zorginstituut. We spreken over het hoe en waarom, en dat we met duurzame keuzes vaak ook meerdere vliegen in één klap slaan. Beter voor de patiënt, beter in het kader van zorgkosten, fijner voor de mantelzorger etc. 

We hoeven niet in te leveren op kwaliteit, er valt vooral veel te winnen.

May 31, 202245:35
Sparen voor je ouwe dag & investeren in de toekomst

Sparen voor je ouwe dag & investeren in de toekomst

Pensioenen. Niet direct het meest aantrekkelijke onderwerp voor de meesten. Maar als het klimaat je aan het hart gaat, wel een hele belangrijke. 

Deze aflevering spreek ik Laurie Kos van Groen Pensioen en Serge Zweers, MDL-arts, die met zijn artikel over de beleggingen van zijn pensioenfonds veel losmaakte. We hebben het over de miljarden die hierin omgaan en hoe JIJ kan beïnvloeden hoe dat geld besteed wordt. We bespreken de tegenstelling van zelf geen vlees eten, maar diezelfde industrie wel spekken via je pensioengeld. Na deze aflevering, vind je pensioenen alles behalve stoffig.

Wil je aansluiten bij een online meetup van Groen Pensioen? Kijk op hun site wanneer de volgende plaatsvindt. 

Mar 04, 202250:11
Code rood: zorgverleners luiden de noodklok. Een brief aan Den Haag.
Feb 28, 202253:27
De grootste uitdaging van de 21e eeuw voor de volksgezondheid
Feb 23, 202241:14
Primum non nocere. Hoe sturen we de zorg de groene kant op?

Primum non nocere. Hoe sturen we de zorg de groene kant op?

De gezondheidszorg is er om de gezondheid te bevorderen, zou je zeggen. Toch is de zorg ook een grote milieuvervuiler. Dat rijmt niet met de Eed van Hippocrates, vinden veel artsen. We hebben immers beloofd om niet te schaden. 

In 2019 bracht Gupta Strategists een deel van die vervuiling in kaart. In hun rapport Een stuur voor de transitie naar duurzame gezondheidszorg geven zij weer hoeveel CO2 de zorg uitstoot (dat is veel) en welke onderdelen van de zorg de grootste bijdrage hier aan leveren. 

Ik ga in gesprek met Niels Hagenaar, consultant bij Gupta Strategist, over deze schaduwzijde van de zorg. We bespreken hoe het komt dat we zoveel CO2 uitstoten en vooral ook hoe we de zorg de goede kant op kunnen sturen.


Feb 23, 202251:50