Skip to main content
Spotify for Podcasters
De Paardenluisteraars

De Paardenluisteraars

By De Paardenluisteraars

Een podcast waarbij het luisteren naar paarden voorop staat!
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Afl 13 ▪︎ Wat is R+?

De PaardenluisteraarsDec 15, 2021

00:00
22:54
Afl 13 ▪︎ Wat is R+?

Afl 13 ▪︎ Wat is R+?

Nu we het kader hebben, zoomen we in op een leerkwadrant, namelijk R+. Wat is R+ nu eigenlijk en hoe zie je dat in de praktijk? Is het echt zo eenvoudig zoals de theorie het doet lijken? Of wat komt er allemaal bij kijken? We halen er nog een wetenschapper bij, genaamd Pavlov. Misschien doet hij al een belletje rinkelen? We leggen uit wat zijn onderzoek te maken heeft met onze training en onze interacties met paarden. Hoe kan zijn theorie je helpen, of net in de weg zitten? 

Hopelijk hebben jullie iets aan deze aflevering! Laat ons weten wat jij ervan vond! Deel het in je story op social media en tag ons! Je vind ons op @a.positive.choice, @horsepositivity en @positiveconnection_judith.

Groetjes,
De Paardenluisteraars 

Charlotte, Laurien en Judith 

Dec 15, 202122:54
Afl 12 ▪︎ Hoe leert je paard?

Afl 12 ▪︎ Hoe leert je paard?

We beginnen dichterbij het deel over training te komen! Voor we echt in de praktijk springen, is er nog theorie waar we niet omheen kunnen: de leertheorie. Hij is al veel besproken, misschien ken je hem al, maar het is de basis van training: Hoe leert je paard (en elk ander dier, ook de mens)? We geven jullie het kader, de onderzoeken waarop ze gebaseerd zijn (anders was het geen Paardenluisteraars-podcast) en geven meteen duidelijke voorbeelden vanuit het dagelijkse leven en de training. Zo hopen we heel visueel te maken wat leerkwadranten zijn, wat R-, R+, P- en P+ is. 

Neem eventueel een blaadje papier erbij en een rode en groene balpen en teken met ons mee! Deel nadien gerust je tekening met ons! Benieuwd of het ons gelukt is om het goed uit te leggen. Als je een roze olifant ziet staan op je blad, hebben we iets mis gedaan. 

Groetjes,
De Paardenluisteraars 

Charlotte, Laurien en Judith
@a.positive.choice
@horsepositivity
@positiveconnection_judith


Dec 01, 202125:26
Afl 11 ▪︎ Nieuw in de kudde

Afl 11 ▪︎ Nieuw in de kudde

In deze aflevering beantwoorden we een vraag van een Paardenluisteraar! Hoe pak je het best aan wanneer je een nieuw paard introduceert in de kudde? Wat speelt er allemaal mee? Waar moet je op letten? 

Wij geven tips en advies vanuit onze eigen ervaringen, geven do's en don'ts mee en je krijgt zelfs een stappenplan mee om het op onze manier te doen. Hiermee beweren we zeker niet dat dit de enige juiste manier is, er zijn wellicht varianten op, maar er zijn hele belangrijke elementen waar wij rekening mee willen houden. 

Was dit helpend voor jou of voor iemand anders? Deel het dan zeker en laat ons weten wat jouw ervaringen zijn! 

Groetjes,
De Paardenluisteraars

Charlotte, Laurien en Judith 

@a.positive.choice
@horsepositivity
@positiveconnection_judith 

Bronnen: TWE podcast 'aggression within the herd', Lucy Rees, Jaak Pansepp, ervaringen.

Nov 17, 202145:11
Afl 10 ▪︎ (Bege)leiderschap

Afl 10 ▪︎ (Bege)leiderschap

Deel 2 over dominantie! We bouwen verder op onze aflevering van vorige week. Naast de term dominantie wordt heel vaak leiderschap geplaatst. We houden het onder een vergrootglas en kijken wat dit betekent in de training met onze paarden. Hoe wordt het woord vaak gebruikt en hoe gebruiken wij hem graag? We bespreken het effect van deze ideeën op onze omgang met paarden, hoe wij er tegenover staan en wat voor moois er kan gebeuren als je terug gaat luisteren naar je gevoel. 

Vind je dit een fijne aflevering? Laat het ons weten en deel het gerust! 

Groetjes,
De Paardenluisteraars

Bronnen: Lezing Suzy Deurinck, Adele Shaw TWE blog, JET EquiTheory YouTube video en Podcast, Living with wolves, eduweb “alpha” wolf, Youtube ‘The case against pack theory’, ‘Dominance and Leadership: Useful Concepts in Human–Horse Interactions?’ By Elke Hartmann, Janne W. Christensen, Paul D. McGreevy - uit ‘Journal of Equine Veterinary Science’, David Mech: ‘Alpha wolf?’ op Youtube, Podcast Karen Rohlf 'Horse training in harmony'

Nov 03, 202144:44
Afl 9 ▪︎ Dominant paard of dominant gedrag?

Afl 9 ▪︎ Dominant paard of dominant gedrag?

De dominantietheorie: een theorie die vaak gebruikt wordt wanneer het over dieren gaat. Maar klopt deze wel? Wij zochten uit waarop de dominatietheorie gebaseerd is en leggen jullie uit hoe de vork precies in de steel zit. Hoe kan je je positioneren ten opzichte van je paard? Wat is er belangrijk in jullie relatie? Wat kan jullie verder helpen in het samenwerken? We nemen jullie graag mee tijdens deze podcast! 

Als dit onderwerp je raakt, staan we er altijd voor open om hierover in gesprek te gaan. Deel deze aflevering gerust, zodat we meer mensen bereiken om een open blik te krijgen!


Groetjes,
De Paardenluisteraars

Charlotte (@horsepositivity)
Laurien (@a.positive.choice)
Judith (@positiveconnection_judith)

Bronnen: Lezing Suzy Deurinck, Adele Shaw TWE blog, JET EquiTheory YouTube video en Podcast, Living with wolves, eduweb “alpha” wolf, Youtube ‘The case against pack theory’, ‘Dominance and Leadership: Useful Concepts in Human–Horse Interactions?’ By Elke Hartmann, Janne W. Christensen, Paul D. McGreevy - uit ‘Journal of Equine Veterinary Science’, David Mech: ‘Alpha wolf?’ op Youtube

Oct 20, 202147:60
Afl 8 ▪︎ Motivatie, set, go!

Afl 8 ▪︎ Motivatie, set, go!

Heb jij er al eens over nagedacht? Wat motiveert jouw paard? Wat betekent motivatie voor je paard? Is dit soms wat moeilijk voor jullie?

Af en toe horen we van mensen dat de motivatie soms ver te zoeken is of dat er soms een dipje is. Deze aflevering graven we naar bronnen van motivatie, gaan we lekker theoretisch bekijken wat motivatie juist betekent én leggen we het meteen op de praktijk. Hoe zorg je voor een gemotiveerd paard? 

We hopen jullie met deze aflevering te inspireren om op zoek te gaan naar datgene dat jouw paard nodig heeft om met plezier mee te werken met jou. Heeft dit jou geïnspireerd? We horen het graag! Je kan ons vinden via @a.positive.choice, @horsepositivity en @positiveconnection_judith en we zijn blij met al jullie berichtjes en stories!

Groetjes
Charlotte, Laurien en Judith
De Paardenluisteraars

Bronnen:
Denkwerk door Inge Teblick, Illis door Karolina Westlund, Connection Training door Hannah Weston en Rachel Bedingfield, onderzoek ‘re-examining the overjustification effect’ door Angeleque Akin-Little en Steven G. Little

Oct 06, 202142:05
Afl 7 ▪︎ Wees mild voor jezelf!

Afl 7 ▪︎ Wees mild voor jezelf!

Wow! Aflevering 7 al. Tijd om weer eens wat persoonlijker te gaan. De info van onze vorige afleveringen zijn niet zomaar in 1 keer op ons afgekomen, gelukkig. Wij hebben tijd gehad om hier naartoe te groeien, om ons paard het leven te geven dat we nu willen voor ons paard. Hoe is het bij ons gelopen? Van waar komen wij en hoe komen we waar we nu staan? Hoe is het leven voor onze paarden geweest, welke stappen hebben we gezet en waarom? Wat staat er soms in de weg?  

Wat doet het met jou als je dit allemaal hoort? We weten dat het niet allemaal evident is. Het lijkt misschien alsof we het doodnormaal vinden, maar wij beseffen van hoe ver wij komen en hoe we nog steeds kunnen blijven groeien.

We weten hoe het is wanneer je je paard iets wil bieden, maar het misschien (nog) niet kan. We’ve all been there. Daarom deze aflevering, met als belangrijkste boodschap: wees gerust een beetje liever voor jezelf.

Bronnen: onze eigen ervaringen en die van onze paarden

Sep 22, 202127:16
Afl 6 ▪︎ Verrijk het leven van je paard!

Afl 6 ▪︎ Verrijk het leven van je paard!

We hebben in vorige afleveringen de basisbehoeften van onze paarden uitgelegd en nu weet je ook hoe het zit met de emoties van een paard. Wat doet ons paard in de 23 uur dat wij niet met hen bezig zijn? Waarom is het belangrijk om hierop in te zetten? Hoe kunnen we ons paard zijn leven nog verrijken? Goed nieuws! Je kan je paard mentaal en fysiek uitdagen door kleine (en minder kleine) veranderingen in zijn leefomgeving. Je paard traint zichzelf als het ware!
Dus wees een luie trainer, laat je fantasie de vrije loop en laat je inspireren door onze voorbeelden. En misschien ken jij er nog? Laat het ons gerust weten! Deel het in je story op social media en tag ons! Je vind ons op @a.positive.choice, @horsepositivity en @positiveconnection_judith.
Bronnen: Denkwerk door Inge Teblick, De Paardenpodcast, Connection Training, Kalmerende Signalen door Rachael Draaisma
Sep 08, 202122:44
Afl 5 ▪︎ Kalmerende signalen

Afl 5 ▪︎ Kalmerende signalen

Hoe communiceren paarden onderling? Hoe communiceren ze met ons? Waar kunnen wij op letten wanneer we ons paard willen begrijpen? We bespreken het onderzoek van Rachaël Draaisma naar de kalmerende signalen van paarden. Wat dat juist inhoudt en hoe je ernaar kan kijken, hoor je in deze aflevering. We delen met jullie hoe deze kennis onze kijk naar paarden heeft beïnvloed en wat we ermee doen in onze omgang met paarden!

Wil je je er helemaal in verdiepen, raden we jullie heel erg aan om het boek van Rachaël Draaisma te lezen. Het is een echte eye-opener!

Bronnen: ‘Kalmerende signalen’ boek door Rachaël Draaisma, Podcast ‘Come along for the ride: Rachaël Draaisma Language Signs and Calming Signals in Horses’.

Aug 25, 202123:32
Afl 4 ▪︎ Emoties
Aug 11, 202140:54
Afl 3 ▪︎ Basisbehoeftes

Afl 3 ▪︎ Basisbehoeftes

Onze derde aflevering staat helemaal in het teken van paardenwelzijn. Wat heeft een paard allemaal nodig om een goed paardenleven te hebben? We bespreken de basisnoden van paarden met het 'wat', het 'waarom' en vooral het hoe'! We hopen zo mensen te inspireren om in kleine stapjes richting een (nog) gelukkig(er) paard te groeien. Zo hopen we dat meer en meer paarden hun basisnoden vervuld worden!
Heb je nog vragen of bedenkingen na deze aflevering? Laat het ons zeker weten via onze social media @a.positive.choice, @horsepositivity en @positiveconnection_judith. Volgende week delen we nog iets aanvullend op onze social media, dus houd het zeker in de gaten!
Bronnen: De Paardenpodcast, Connection Training (boek), Fedupfred.com, IAABC Horse manifesto
Jul 28, 202134:36
Afl 2 ▪︎ Intenties

Afl 2 ▪︎ Intenties

De 2e aflevering van De Paardenluisteraars staat alweer online! Deze week beantwoorden wij een zéér diepgaande vraag: Wat betekent ons paard voor ons? En liggen de intenties en handelingen van mensen altijd in dezelfde lijn?
Laat ons zeker weten wat jij ervan vond door deze aflevering te delen in je story of ons een berichtje te sturen! Alle feedback is welkom!
Veel luisterplezier!
-De Paardenluisteraars
Jul 14, 202122:35
Afl 1 ▪︎ Wie zijn wij?

Afl 1 ▪︎ Wie zijn wij?

Woehoew! De eerste aflevering van De Paardenluisteraars staat online!
Wie zijn wij? Wie zijn onze paarden? Hoe zijn we bij elkaar gekomen en waarom een podcast? Ontdek het en luister naar onze allereerste aflevering!
Wij vonden het heel spannend om deze eerste aflevering te releasen maar hebben er ontzettend veel zin in om jullie mee te nemen doorheen dit avontuur!
Veel luisterplezier!
-De Paardenluisteraars
Jun 30, 202118:40