Skip to main content
Spotify for Podcasters
De Schuine Kant

De Schuine Kant

By Andries Lamain, Teun Verstegen & Wouter Pennings

In De Schuine Kant bespreken Andries Lamain, Teun Verstegen en Wouter Pennings de mooiste wintersport die er is: de cyclocross.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Stitcher Logo
Currently playing episode

S02E15 | Wie is de crosser van het jaar?

De Schuine KantFeb 28, 2023

00:00
01:02:38
S02E15 | Wie is de crosser van het jaar?

S02E15 | Wie is de crosser van het jaar?

Van welke crosser hebben we dit jaar het meest genoten en wie mag zich de meest steady crosser van het jaar noemen? Dat bespreken Teun en Wouter in de grote seizoensevaluatie. Want Van der Haar grossierde in ereplaatsen maar wist zelden te winnen, dus is de titel dan toch voor Iserbyt die piekte aan het begin van het seizoen? Of toch Vanthourenhout met twee truien om zijn schouders? En hoe kijken we terug op de stijd tussen Van Empel en Pieterse? Nu de laatste cross er echt op zit gaan de heren er nog eens goed voor zitten. 

Feb 28, 202301:02:38
S02E14 | Precies op tijd heeft Mathieu de code gekraakt

S02E14 | Precies op tijd heeft Mathieu de code gekraakt

In één uur komt alles van een winter vol cross samen in een sprint op de Brabantse wal. Andries, Teun & Wouter praten uitgebreid na over het volksfeest in Hoogerheide en de tweestrijd tussen Mathieu en Wout.

Feb 05, 202353:25
S02E13 | De Grote WK-Voorbeschouwing

S02E13 | De Grote WK-Voorbeschouwing

Een winter lang doen we alsof alles afhangt van de cross van dat weekend. Alsof kampioenen geboren worden in Gavere, Loenhout of Koksijde. Alsof de Koppenberg en de Kuil het hoogste podium zijn. Maar eigenlijk gaat het maar om één dag: het wereldkampioenschap. Andries, Teun & Wouter buigen zich over alles wat met Hoogerheide, de Van der Poel dynastie, WK-balkjes, de team relay, Puck, Wout, Fem en Mathieu te maken heeft.  

Jan 31, 202356:32
WK Extra | Hoe de droom van Boom een deceptie werd (2009)

WK Extra | Hoe de droom van Boom een deceptie werd (2009)

In aanloop naar het WK van komend weekend blikt De Schuine Kant terug op eerdere wereldkampioenschappen in Nederland. Vandaag: Hoogerheide (2009), met Thijs van Amerongen.

Jan 31, 202307:23
WK Extra | Het Belgisch drama van Sint-Michielgestel (2000)

WK Extra | Het Belgisch drama van Sint-Michielgestel (2000)

In aanloop naar het WK van komend weekend blikt De Schuine Kant terug op eerdere wereldkampioenschappen in Nederland. Vandaag: Sint-Michielsgestel (2000), met hoofdrolspeler Mario de Clercq. 

Jan 30, 202307:01
S02E12 | Een Spaans excuus voor moddergebrek: het crosscriterium

S02E12 | Een Spaans excuus voor moddergebrek: het crosscriterium

Twee stadsparken in Benidorm fungeerden als excuus voor een criterium tussen de groten van het crosspeloton. Schouder aan schouder schoten Mathieu en Wout & Fem en Puck door de Spaans mensenhagen, om vlak voor het WK nog maar eens duidelijk te maken dat zij niet voor elkaar onderdoen. Andries, Teun & Wouter buigen zich over de vraag waar we naar hebben zitten kijken: was dit wel cyclocross? Waar werd eigenlijk het verschil gemaakt? En wat krijgen we nog voor de wielen in aanloop naar Hoogerheide? 

Jan 23, 202348:55
S02E11 | NK-nababbel met Thijs van Amerongen

S02E11 | NK-nababbel met Thijs van Amerongen

Andries & Wouter kwamen schermen tekort op de dag van de nationale kampioenschappen. Na een middag waarin het schipperen was tussen het waterballet in Zaltbommel (inclusief onberijdbare schuine kant) en de verrukkelijke boscross in Lokeren zetten ze koers naar oud-crosser en Eurosport-commentator Thijs van Amerongen om uitgebreid na te praten over de titelstrijden. Op zijn eerste vrije middag van deze winter wordt er alsnog een beroep gedaan op zijn analyses. Een gesprek over kapotte schoenplaatjes, koersplezier, loopcrossen en... crossporno. 

Jan 16, 202301:08:06
S02E10 | Het sprookjeshuwelijk van Mathieu & de cross is voorbij

S02E10 | Het sprookjeshuwelijk van Mathieu & de cross is voorbij

Andries, Teun en Wouter maken de balans op na de overvolle crossweken. Zonhoven trad op als walhalla voor het veldrijden en opnieuw was Wout van Aert verreweg de beste. Een klasse apart, of speelt de rug van Mathieu van der Poel een hoofdrol? En wat als die rug uitgerekend in de cross telkens blijft opspelen? Verder spreken we de beste veldrijdster van dit moment: Shirin van Anrooij. Ondanks haar zegereeks twijfelt ze nog aan WK-deelname bij de elite, en dat heeft alles te maken met een millimetersprint in Fayetteville. En alsof het nog niet genoeg is hangt ook Mario de Clercq aan de lijn, voor een spoedrondje Materiaal voor Dummies. Abonneer je op De Schuine Kant, dan mis je geen aflevering in de aanloop naar het WK in Hoogerheide!

Jan 10, 202301:05:59
S02E09 | Nieuwjaarsspecial met Joris Nieuwenhuis

S02E09 | Nieuwjaarsspecial met Joris Nieuwenhuis

Allereerst: de beste wensen voor 2023! We trappen het jaar af met een bezoekje aan Joris Nieuwenhuis. Vlak achter de gevechten tussen de grote drie is hij al een paar maanden met een gestage opmars bezig. In november werd hij 4e op het EK en in de Beekse Bergen, en ook vorige week liet hij zich vooraan zien met een 6e plaats in Heusden-Zolder. Toch is dit pas een tussenseizoen; volgend jaar mag er nog meer worden verwacht. Andries & Teun trekken naar het oosten voor het verhaal achter Nieuwenhuis' terugkeer in het veld en dat blijkt geen vanzelfsprekend te zijn geweest: het scheelde niet veel of de fiets was definitief in de schuur beland. Een gesprek over koersen zonder verwachtingen, slome crossers, de lessen van Sven Nys en natuurlijk kijken we vast vooruit naar de kampioenschappen die om de hoek staan. 

Jan 03, 202357:06
S02E08 | In de heilige week is het elke dag feest

S02E08 | In de heilige week is het elke dag feest

Superlatieven tekort. Hartslagmeters door het dak. Ook voor de bankzitters, want in de mooiste week van het crossjaar weten Andries, Teun en Wouter niet wat hen overkomt. Vier crossen in zes dagen, met ook vier keer het eindeloos spannende gevecht tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Hebben we de twee titanen ooit zo weinig voor elkaar zien onderdoen? De Schuine Kant zoekt naar antwoorden en probeert vast vooruit te kijken naar de belangrijkste cross van het jaar. 

Dec 28, 202201:07:47
S02E07 | Bestaat er wel een Grote Drie?

S02E07 | Bestaat er wel een Grote Drie?

Andries, Teun en Wouter verzamelen zich weer digitaal om nog maar eens het vraagstuk der vraagstukken te behandelen: bestaat er wel een Grote Drie? Nu alle matadoren van het fietsend modderworstelen weer terug zijn kunnen de onderlinge krachtsverhoudingen in kaart gebracht worden. Een aflevering over waarom de cross uitstekend in Ierland past, hoe de terugkerende duels tussen Puck Pieterse en Fem van Empel een genot voor het oog zijn en een vooruitblik op de Heilige Week van het veldrijden. 

Dec 11, 202251:58
S02E06 | Nu is het echt begonnen want Hij is terug

S02E06 | Nu is het echt begonnen want Hij is terug

Vergeet al onze eerdere berichten. Over de officiële start van het seizoen in september, de ouverture van de wereldbeker in de VS, het gevoelsmatige begin van het jaar met de Koppenbergcross of de eerste belangrijke afspraak op het Europees kampioenschap. Voor één keer maken we ons schuldig aan taalinflatie, want: NU begint het pas echt. Mathieu van der Poel is terug en daarom pakken Teun, Wouter en Andries uit met een aflevering vol superlatieven. Ook gaat het over het crossdebuut van Andries (over contrasten gesproken), het bierverbod in Benidorm en een herdefiniëring van de nieuwe Marianne Vos. En natuurlijk klinkt het woord 'agressiviteit' weer meer dan je lief is. 

Nov 28, 202255:27
S02E05 | On tour vanaf de Sweeckse Bergen

S02E05 | On tour vanaf de Sweeckse Bergen

Eindelijk is het zover: de mannen van De Schuine Kant bezoeken de wondere wereld van de cross. Op de Beekse Bergen kijken ze hun ogen uit en zien ze in nazomerse sferen twee wedstrijden die spannend blijven tot op de laatste meter. Verder laat ook Gosse van der Meer weer van zich horen, wordt Wouter lichtelijk overmoedig nu zijn voorspelling uit dreigt te komen en maakt Andries zich op voor zijn crossdebuut. 

Nov 14, 202201:09:27
S02E04 | De grote drie worden niet gemist

S02E04 | De grote drie worden niet gemist

Teun, Wouter en Andries (en Michiel!) komen samen voor een terugblik op het Europees kampioenschap op de citadel in Namen. Met ook nog de Koppenbergcross in de benen en een paar heerlijke duels tussen Van der Haar, Iserbyt, Sweeck en Vanthourenhout is het seizoen volkomen op drift geraakt. De grote drie keren over een paar weken terug, maar zij worden minder dan ooit gemist. Verder spreken we Denise Betsema over haar seizoen tot nu toe, de droom van een kampioenstrui en hoe is het om ploeggenoot van alleenheerser Fem van Empel te zijn. 


Nov 08, 202201:09:21
S02E03 | Soms is de cross net een omgekeerd potje snake

S02E03 | Soms is de cross net een omgekeerd potje snake

Teun, Wouter en Andries zijn herenigd. Natuurlijk om bij te praten over de eerste Wereldbekers van het seizoen, al gaat het daarbij ook over het nieuwe tenue van Trek (en de Nederlandse selectie), de mentale vermoeidheid van Mathieu van der Poel, de aanstaande dominantie van Fem van Empel en de strijd om de titel 'best of the rest' tussen Laurens Sweeck en Eli Iserbyt. En we bellen met Shirin van Anrooij, die zich na een vol wegseizoen opmaakt voor haar terugkeer in het veld. 

Oct 18, 202201:02:32
S02E02 | De Amerikaanse avonturen van Gosse van der Meer

S02E02 | De Amerikaanse avonturen van Gosse van der Meer

De Schuine Kant gaat de grens over. Nee, niet naar Vlaanderen, maar naar Duitsland. Terwijl Teun nog altijd in de Verenigde Staten zit hebben Andries en Wouter het juist óver de Amerikaanse crossen met de fietsnomade die daar vorig seizoen ruim twintig wedstrijden reed: Gosse van der Meer. In deze poging tot een USA-special gaat het vooral over Twitterende scheikundeleraren, fietsen op pallets, glibberende supporters in Namen, het bierincident van Sven Nys, lokale koersjes op zes uur rijden, en heel veel meer randzaken. Met Gossinki dus. Oct 04, 202201:12:08
S02E01 | De Schuine Kant 2.0: we zijn terug!

S02E01 | De Schuine Kant 2.0: we zijn terug!

In zijn camper maakt Andries Lamain na tweeënhalf jaar zonder podcast de balans op met Teun Verstegen én kersvers bankzitter Wouter Pennings. In deze comebackaflevering van De Schuine Kant bereiden de mannen je uitgebreid voor op een nieuw seizoen in de cyclocross. Van de marginal gains van het Lucinda Brand-bos tot het 'laatste jaar van Thibau Nys', van het verlies van Gieten tot het vooruitzicht van de safaricross op Beekse Bergen en van de duik van Quinten Hermans tot de diepte-interviews van Kevin Pauwels. 

Sep 16, 202201:04:52
S01E13 | De vaste waarde met een WK-droom: een uur met Corné van Kessel

S01E13 | De vaste waarde met een WK-droom: een uur met Corné van Kessel

Hoog op het gastenlijstje van De Schuine Kant staat Corné van Kessel. Na tien jaar voor dezelfde broodheer gereden te hebben verruilde hij de Telenet-ploeg afgelopen winter voor de wegploeg van Hilaire van der Schueren, Circus-Wanty (in het veld Tormans CX). Van Kessel is altijd van de partij, rijdt alle klassementscrossen en is daarbij een garantie voor top-10 (en veel vaker nog top-5), doet het op alle ondergronden goed; kortom, een vaste waarde. Tegelijkertijd weten we zo weinig van de man die zijn ambities en doelen vaak wél onder stoelen en banken steekt. Tijd om een verbinding met het Belgische Olen te leggen, de plaats waar Van Kessel al negen jaar woont en die van hem een halve Belg maakten. Of, een aangepaste Nederlander, zoals hij zelf zegt. Komen wij wel achter dé ambitie van Kampioen Regelmaat? Luister naar aflevering 13 van De Schuine Kant! 

May 20, 202059:05
S01E12 | Trots op haar sterren: een uur met Europees kampioene Yara Kastelijn

S01E12 | Trots op haar sterren: een uur met Europees kampioene Yara Kastelijn

Opnieuw heeft De Schuine Kant een quarantaine-gast: we bellen met de vrouw die nog elke keer een grote glimlach krijgt bij het zien van haar eigen Europese sterrentrui, Yara Kastelijn. We bellen met het Brabantse Neerkant en nemen haar jonge en toch al imposante loopbaan door. Want, ondanks dat afgelopen jaar pas haar eerste volledige seizoen bij de cross-elite was, deed Kastelijn als 16-jarige al mee aan het WK (2014) tussen de grote vrouwen. Na wat omzwervingen op de weg is ze nu dus definitief terug in het veld, en met succes. Veel meer succes dan ze zelf verwacht had, want ze blijkt zichzelf vorig jaar als doel te hebben gesteld om een keer podium te rijden in een tv-cross. De werkelijkheid bleek zoveel mooier, met overwinningen in de klassieke crossen van Gavere, op de Koppenberg én, als kers op de taart, het Europees kampioenschap. Dit is De Schuine Kant met Yara Kastelijn. 

May 12, 202050:53
S01E11 | Hoog bezoek in de podcast: een uur met Lars van der Haar

S01E11 | Hoog bezoek in de podcast: een uur met Lars van der Haar

Drie maanden geleden vielen we tevreden in een diepe zomerslaap na de Oranje goudregen op het WK. Het lange wachten was begonnen, met stipjes als Eeklo en Waterloo ergens op de verre horizon. Maar, niets is nog zeker. Want direct na terugkomst van vakantie ging de veldritelite, net als de rest van de wereld, in quarantaine. En is het nog maar de vraag of er gecrosst kan worden in september. En of, als het dan doorgaat, de cross niet verdrongen wordt door een herfstige Tour, of een langverwachte Ronde van Vlaanderen. Hoe dan ook; het is hoog tijd voor De Schuine Kant om terug te keren.

Gelukkig worden we bij onze comeback vergezeld door de Koning van de Nacht van Woerden, de Jack Russel van het veld: Lars van der Haar. We spreken met hem over zijn favoriete crossen, zijn bijna-wereldtitel in Zolder 2016 en hoe het is om te werken met Sven the Influencer Nys. En we leren twee belangrijke lessen: Wikipedia mag nooit als bron opgevoerd worden én de balkjes waren ooit het geheime wapen van Lars. Gaat dat luisteren! 


May 05, 202001:01:37
S01E10 | Er was modder en Oranje-regen

S01E10 | Er was modder en Oranje-regen

We waren misschien wat sceptisch.. een WK op een vliegveld, zonder natuurlijke obstakels. En eigenlijk blijft het een doorn in ons oog. Maar, waar hebben we het nu nog over? Vier wereldtitels, met de belangrijksten van onze muze en de meester. Ceylin del Carmen Alvarado & Mathieu van der Poel hullen zich in ieder geval tot de afspraak in Oostende (WK 2021) in de trui met de vijf gekleurde banen.

Feb 03, 202049:12
S01E09 | De Grote WK-Voorbeschouwing: is er een scenario zonder Mathieu op 1?

S01E09 | De Grote WK-Voorbeschouwing: is er een scenario zonder Mathieu op 1?

Maandenlang crossen afstruinen is al een feest op zich, maar het summum is nu aangebroken. Zaterdag en zondag worden in Düberdorf de regenboogtruien verdeeld, met de Nederlandse selectie in een ongekende luxepositie. Tijd om eens grondig voor te beschouwen. De hamvraag blijft: wie rijdt Mathieu uit zijn trui? Of nee eigenlijk; krijgen we een Oranje podium bij de vrouwen? En: treed Thibau in zijn vaders voetsporen? Bankzitters Andries Lamain & Teun Verstegen blikken vooruit.

Jan 27, 202057:56
S01E08 | Hoe Nommay alvast een tipje van de regenboogsluier oplicht

S01E08 | Hoe Nommay alvast een tipje van de regenboogsluier oplicht

De Schuine Kant was even in een winterdepressie, niet in acht nemende dat juist de winter de hoogtij van de cross is. Nu zijn we, net op tijd, terug om onze blik te werpen op de belangrijkste cross van het jaar: die om de trui met de blauw, rood, zwart, geel en groene strepen. Over twee weken vindt op een ongekend vlak en megasnel parcours de strijd om de wereldtitel plaats; vandaag blikken we vast voorzichtig vooruit. Op 27 januari zijn we na de laatste Wereldbekercross in Hoogerheide terug met dé grote voorbeschouwing.

Jan 20, 202049:52
S01E07 | De hel van de Citadel: een onderkoelde glibberpartij in Namen

S01E07 | De hel van de Citadel: een onderkoelde glibberpartij in Namen

De Citadelcross van Namen, waar de schoonheid dit keer niet moest komen van de prachtige omgeving maar van een loodzware wedstrijd door de modder. Het goot al dagen van de regen en dus was het vechten door blubber, modderstromen en over spekgladde kasseien. Een cross die ook nog eens gedomineerd werd door lekke banden en verkleumde afstappers. Sjoerd Muller en Teun Verstegen bespreken de nu al geroemde 'cross van het jaar' met een winnaar die zijn naam eer aan doet: Mathieu van der Poel. 

Dec 24, 201953:43
S01E06 | De ware Aerts komt uit een diep (zanderig) dal

S01E06 | De ware Aerts komt uit een diep (zanderig) dal

Terwijl het fenomeen Van der Poel genoot van een welverdiend trainingskamp in Spanje, doken de overige veldrijders in het Vlaamse Zonhoven de hellingen af van de legendarische Kuil: met angstaanjagende snelheden door het mulle zand de diepte in, in een wolk van bier en frieten, om vervolgens weer met verzuurde benen en de fiets op de schouder stijl omhoog te klauteren. Toon Aerts zat de laatste weken ook figuurlijk in het dal, worstelde, maar kwam op de hellingen van Zonhoven tóch bovendrijven. Teun Verstegen en Sjoerd Muller vertellen je er alles over in deze zesde aflevering van De Schuine Kant.

Dec 09, 201949:34
S01E05 | De kunst van het verstoppen der kampioenstruien

S01E05 | De kunst van het verstoppen der kampioenstruien

Een knollenveld in de Povlakte als decor van het Europees Kampioenschap werd een blauwe zee van Belgische tricots. Met in die zee een eenzaam spartelende regenboogtrui, net teruggekeerd in de discipline waar hij groot werd. Teun Verstegen en Andries Lamain zagen in aflevering vijf van De Schuine Kant één van de spannendste crossen van het jaar, met uiteindelijk toch de gedoodverfde favoriet als ontevreden winnaar.

Nov 11, 201946:31
S01E04 | Over een verdwenen influencer en Spaanse taferelen in Woerden

S01E04 | Over een verdwenen influencer en Spaanse taferelen in Woerden

De wereld is veranderd in een grauwe donkere grot die zelfs Van der Poel er toe beweegt om zijn rentree in het veld elke week verder uit te stellen. Gelukkig zaten Teun Verstegen en Andries Lamain warmpjes binnen toen vandaag een pak verregende renners dokkerend over de steentjes van de Koppenberg op hun beeldscherm verscheen. In de vierde aflevering van De Schuine Kant praten ze uitgebreid na over het wel en wee in de crosswereld.

Nov 01, 201901:00:15
S01E03 | 't Giet zoals 't giet: de rode armada blijft winnen (ook in Gieten)

S01E03 | 't Giet zoals 't giet: de rode armada blijft winnen (ook in Gieten)

De cross is tot op steenworp afstand genaderd. Nu het moddercircus terug aan de goede kant van de plas is en er een paar weilanden in België zijn omgeploegd is het tijd voor Neerlands' eigen klassieke veldrit: de Superprestige in Gieten. Een spektakel met continu wisselende kopgroepen zorgt voor verhoogde hartkloppingen onder onze fleecedekentjes. En toch... alle spanning en onzekerheid ten spijt, de zegekar van de cyclocross blijkt dit seizoen maar aan één man besteed. Ach, wat doe je d’r ook an? Of zoals Daniel Lohues al eens bezong: ‘het giet zoals het giet’. De rode armada blijft winnen, onder aanvoering van kleine grote leider Eli Iserbyt. Dit is aflevering drie van de Schuine Kant, met bankzitters Teun Verstegen en Andries Lamain. 

Oct 14, 201954:23
S01E02 | De kleine man die de veldslag van Waterloo wél won

S01E02 | De kleine man die de veldslag van Waterloo wél won

Terwijl in Eeklo de mussen van het dak vielen en de Jingle Cross in Iowa verdacht veel weghad van een tropische kerst, kregen we in Waterloo geopende hemelsluizen met een blubberbad van drie kilometer tot gevolg. Compleet onherkenbaar ploeterden onze helden meer lopend dan fietsend op onze tv-schermen, terwijl wij onder een fleecedekentje op de bank lagen. Vanonder die zwarte aarde kwam één man met afstand als eerste tevoorschijn. De winnaar, klein van stuk, maar groot van naam: Eli Iserbyt! Dit is aflevering twee van De Schuine Kant.

Sep 23, 201953:50
S01E01 | Als eersten het veld in: een voorbeschouwing onder de zon

S01E01 | Als eersten het veld in: een voorbeschouwing onder de zon

Sompige moddervelden, stomende frietkotten, klingelende Zwitserse koebellen en een arsenaal aan supporters die hun lokale held naar de 19e plek schreeuwen.. Nergens anders kijk je zo je ogen uit als op de cross. De cyclocross! Hoog tijd voor een podcast over dit winterse intermezzo van het wielrennen, want terwijl de gesoigneerde renners in december en januari oorden als Calpe en Tenerife opzoeken duiken onze echte helden het veld in. Deze winter zijn wij daar bij! Teun Verstegen & Andries Lamain, de mannen achter een podcast vol drek: De Schuine Kant.

Aug 28, 201949:56