Skip to main content
Spotify for Podcasters
De Nieuwe Leiders Podcast

De Nieuwe Leiders Podcast

By Petra Kuipers

Nieuwe tijden vragen om nieuw leiderschap.
Mijn naam is Petra Kuipers en ik neem je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en - niet in de laatste plaats - onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Een podcast vol inspiratie en informatie voor formele en informele leiders.

Bezoek www.deimplementatiedokter.nl voor nog meer inspiratie of connect met me op LinkedIn, Instagram (Implementatiedokter) of Facebook (deimplementatiedokter).
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

132 Van projectgeploeter naar project-leiderschap

De Nieuwe Leiders PodcastNov 21, 2023

00:00
30:20
132 Van projectgeploeter naar project-leiderschap
Nov 21, 202330:20
131 Invloed zonder macht
Oct 31, 202322:09
130 Aanspreek cultuur is tegen natuurlijk

130 Aanspreek cultuur is tegen natuurlijk

Waarom kom je aanspreek culturen in de praktijk zo weinig tegen, terwijl zoveel mensen zich ervan bewust zijn dat dat wel nodig is? Dat komt omdat aanspreken tegen onze menselijke natuur in gaat. In deze aflevering leg ik uit wat ik daarmee bedoel en ik geef je een aantal praktische tips waarmee je (desondanks!) een constructieve aanspreek cultuur kunt ontwikkelen in je bedrijf.

Oct 18, 202320:44
129 Leiderschap begint van binnen

129 Leiderschap begint van binnen

In deze aflevering neem ik je mee in een aantal elementen die voorwaardelijk zijn bij het ontwikkelen van nieuwe vormen van organiseren, samenwerken en leiderschap. En de titel geeft het al een beetje weg: dat begint van binnen.

Oct 11, 202319:10
128 Transformatie dankzij creativiteit met Irene Koel

128 Transformatie dankzij creativiteit met Irene Koel

Irene Koel is vroedvrouw voor vernieuwing. Zij is het het hart én het brein achter The Zooooo, dat creativiteit en beweging aanwakkert bij bedrijven om ze zo te helpen om betekenisvol te groeien. Ook is zij host van de populaire podcast Monkeytalk, een creatief oplaadstation waarin ze in gesprek gaat met bezielde voor-apers - niet te verwarren met na-apers!
Daarnaast is Irene spreker, dagvoorzitter, gastdocent en zit ze in verschillende raden van advies. Kortom, we hebben hier te maken met een creatieve duizendpoot en dat is precies waar we het in deze aflevering over gaan hebben.
Want de manier waarop we ons samenwerken en organiseren is sterk in beweging en dat vaagt om een andere manier van doen. Creativiteit, vindingrijkheid en durf zijn daarbij belangrijk. Beschikt iedereen daarover? En hoe wakker je dat aan? Dat zijn een paar van de vragen die in deze aflevering aan bod komen.
Voor meer informatie over Irene vind je de links naar haar website en de podcast Monkeytalk in de shownotes.
Sep 25, 202354:02
127 Flitscursus Nieuw natuurlijk leiderschap deel 3
Aug 28, 202330:40
126 Flitscursus Nieuw natuurlijk leiderschap deel 2

126 Flitscursus Nieuw natuurlijk leiderschap deel 2

Dit is de tweede aflevering van de driedelige flitscursus over Nieuw natuurlijk leiderschap. In deze aflevering gaan we kijken naar hoe je een hogere kwaliteit van aanwezigheid ontwikkelt. Waarom is dat belangrijk? Ten eerste krijgen we per dag zoveel prikkels over ons heen, dat de meer subtiele informatie een beetje aan ons voorbij gaat. Een goede presence, of een hoge kwaliteit van aanwezigheid, zorgt ervoor dat je voorbij al die herrie kunt blijven waarnemen. Maar een andere belangrijke reden is dat we op die manier niet reageren vanuit emotie, maar veel meer vanuit neutraliteit. En als er iets belangrijk is in een tijdperk van korte lontjes, polarisatie en verdeeldheid, dan is het dat wel.

Deze driedelige serie is een kleine proeverij van waar we mee aan de slag gaan in Het Leiderschapslab, het programma dat dit najaar start. Je kunt het leiderschapslab het best vergelijken met een soort ervaringsgerichte expeditie, waarin we met allerlei werkvormen, vraagstukken en oefeningen aan de slag gaan met het ontdekken, ontwikkelen en verdiepen van nieuw leiderschap. Als deelnemer aan het Leiderschapslab ben je zowel student als co-creator. Je doet niet alleen een schat aan nieuwe kennis op, maar je deelt ook je wijsheid en ervaringen met de groep en gaat aan de slag binnen je eigen organisatie of community met het in de praktijk brengen van leiderschap op basis van wat je in het Lab leert en ontdekt.

Voor de open groep die in oktober start is nog een beperkt aantal plekken beschikbaar. De incompany variant kan natuurlijk op elk moment starten. Je leest meer op: hetleiderschapslab.nl

Aug 21, 202322:18
125 Flitscursus Nieuw natuurlijk leiderschap deel 1
Aug 14, 202341:52
124 Vertrouwen als sturingsfilosofie
Jul 25, 202316:39
123 Veilig leiderschap met Joke Oosters van Trust for Business

123 Veilig leiderschap met Joke Oosters van Trust for Business

Het gesprek dat ik in deze aflevering heb met mijn Vlaamse collega Joke Oosters is heel persoonlijk. We hebben het over veilig leiderschap en emotionele volwassenheid. Daarbij raken we veel diep persoonlijke thema's, zoals burnout, vreemdgaan en depressie. Wat heeft dat met veilig leiderschap te maken? Dat ontdek je in deze bijzondere aflevering.

Jul 13, 202301:08:19
122 De broodnodige upgrade
Jul 03, 202320:50
121 Flitscursus omgaan met niet-weten
Jun 19, 202322:38
120 Rusten als daad van verzet
Jun 12, 202315:41
119 Het begint me de keel uit te hangen
Jun 04, 202316:08
118 Nieuwe technologie en nieuw leiderschap

118 Nieuwe technologie en nieuw leiderschap

We leven in een bijzondere tijd, waarin technologie zich sneller begint te ontwikkelen dan wij met ons menselijk brein kunnen bevatten. We weten maar twee dingen zeker. Ten eerste dat we absoluut nog niet kunnen overzien wat daar de consequenties precies van zijn. Ten tweede dat het enorme consequenties heeft voor het speelveld in organisaties.

Als leider kunnen we niet zondermeer terugvallen op wat we geleerd hebben in onze studies of jarenlange werkervaring. We hebben ons te verhouden tot een emergent, steeds ontwikkelend en veranderend verschijnsel dat niet meer weg gaat en dat onbekende consequenties heeft voor onze (werk)omgeving, onze rol en de inhoud van ons werk. Wat betekent dat voor ons leiderschap?

In deze aflevering neem in je mee in de drie vormen van intelligentie die we daarvoor te ontwikkelen hebben. Wil je er na deze aflevering nog veel meer over leren? In juni geef ik hierover een gratis masterclass; stuur me een mailtje op petra@deimplementatiedokter.nl en ik zet je op de lijst.

May 24, 202326:53
117 De waarde van congruentie

117 De waarde van congruentie

Authentiek leiderschap is een bekend begrip. Maar congruent leiderschap gaat misschien nog wel een stap verder. In deze aflevering ontdek je wat congruentie precies is en wat congruente leiders zo magnetisch en effectief maakt. Daarnaast krijg je tips over hoe je zelf kunt nagaan of je congruent bent én hoe je meer congruent kunt worden dan je nu bent.
May 11, 202320:39
116 Organisatiecultuur en burnout met Sally Clarke
Apr 27, 202335:32
115 De waarde van mislukking

115 De waarde van mislukking

Ik breek een lans voor de waarde van mislukking. Willen we verder komen als samenleving, als organisatie of als mens dan begint dat met het erkennen dat mislukken ook een deel van onze realiteit is. Toch lijkt falen in de praktijk één van de laatste taboes. Daarom ontdek je in deze aflevering waarom falen belangrijk is voor leren en innovatie en hoe we met faalverhalen het fenomeen uit de taboesfeer kunnen halen.

Apr 17, 202315:00
114 Sturen zonder dwang

114 Sturen zonder dwang

Om medewerkers in een bepaalde richting te bewegen zie ik vaak dat er een soort 'duw-energie' wordt toegepast. Er wordt gecommuniceerd waarom die kant nodig is, er wordt beleid gemaakt dat die kant op stuurt, er komen vormen van prikkels, nudges, straffen en belonen. Als lijdend voorwerp van die vormen van sturing herkennen we waarom dat weerstand op kan roepen, maar als leider denken we niet veel alternieven te hebben. Maar het kan anders. Er is een manier om te sturen zonder dwang. Daarover gaat deze aflevering. Je ontdekt:

  • Welke shift in denken er nodig is om op een meer natuurlijke manier te interveniëren
  • Hoe je gebruik maakt van de bestaande dynamiek in een team
  • Welke drie vragen je helpen om groepen medewerkers zonder dwang en met draagvlak in beweging te krijgen
Mar 31, 202325:30
113 De kracht van de introverte leider

113 De kracht van de introverte leider

In de maatschappij als geheel maar ook in bedrijven en organisaties lijkt extraversie de norm. Het zijn de extraverte charismatische, goedgebekte personen die de toon zetten, al was het maar omdat ze veel zichtbaarder zijn dan de introverten. Deze week is het op meerdere plekken in de wereld de week van de Introvert. Dat leek me een mooie gelegenheid om in deze aflevering stil te staan bij introvert leiderschap. Je ontdekt o.a. wat de kracht van de introverte leider is en hoe je als introvert in een extraverte omgeving zorgt dat je goed tot je recht komt.

Mar 22, 202322:60
112 Burnout of boreout?

112 Burnout of boreout?

We kennen allemaal de term burnout en ik durf te gokken dat we allemaal wel iemand kennen (of misschien wel zijn) die ervaring heeft met een burnout. Maar wat minder bekend is - en toch veel voorkomt - is een boreout. De symptomen zijn hetzelfde, maar de oorzaak heel anders. In deze aflevering vertel ik hoe je een boreout herkent en ik vertel je, deels als ervaringsdeskundige, hoe je daar mee omgaat als leidinggevende óf als lijdend voorwerp.

Mar 11, 202324:03
111 Gebrek aan verbinding

111 Gebrek aan verbinding

In deze aflevering deel ik twee ervaringen die me deden beseffen dat we, hoe verbonden we ook denken te zijn, collectief gebukt gaan onder een gebrek aan verbinding. Hoe kun je als leider een rol spelen in het terug brengen van verbinding en betekenis op een manier die ook doorsijpelt naar andere aspecten van het leven?

Mar 02, 202325:49
110 De 4 cruciale leiderschapsgedragingen voor succes met Mark Griep

110 De 4 cruciale leiderschapsgedragingen voor succes met Mark Griep

Wil je zien hoe een slechte leider eruitziet? Kijk in de spiegel. Gelukkig is dat antwoord precies hetzelfde als je op zoek naar een goede leider. Omdat we als leider elke dag, elk moment zelfs, oordelen en beslissingen nemen die de kwaliteit van ons leiderschap bepalen. Zo begint het rapport van PA consulting over nieuw leiderschap, A new way to lead. Zij ondervroegen meer dan 300 leiders in bedrijven in Europa, de VS en de UK naar gedragspatronen bij leiders die merkbaar positieve impact hebben op het welzijn en welbevinden binnen organisaties en de wijdere omgeving. Ze ontdekten daarbij een heldere rode draad: er zijn vier leiderschapsgedragingen volgens PA consulting cruciaal voor succes in de komende vijf jaar:

- Koester menselijk optimisme

- Stel teams in staat om te innoveren

- Creëer evoluerende omgevingen waarin continue verandering de norm is

- Zoek inspiratie op verrassende plekken

In deze aflevering spreek ik Mark Griep, hoofd van PA Consulting in Nederland, over de resultaten van het onderzoek en zijn visie op veranderend leiderschap. Het hele rapport kun je hier vinden: https://www.paconsulting.com/a-new-way-to-lead

Wil je linken met Mark Griep, dan kan dat via LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mgriep/


Feb 20, 202346:20
109 Narcisme in organisaties

109 Narcisme in organisaties

Regelmatig tref ik mensen die problemen ervaren in de samenwerking met een narcistische collega of leidinggevende. Nu merk ik dat mensen snel geneigd zijn om een ander het label 'narcist' op te plakken, dus daarom wil ik wat dieper op het verschijnsel in gaan. In deze aflevering ga ik onder andere in op:

  • Wat is narcisme, hoe herken je het en hoe ga je ermee om?
  • Hoe komt het dat er nog redelijk vaak mensen met narcistische persoonlijkheidskenmerken op hoge functies zitten?
  • Bestaat er zoiets als een narcistische organisatie?
Feb 01, 202324:32
108 Systeemwerkelijkheid vs menselijke realiteit met Natasja Pereira
Jan 05, 202353:09
107 De 5 inzichten van 2022
Dec 29, 202228:34
106 Charisma en lichaamstaal voor leiders
Dec 08, 202228:58
105 Emotionele intelligentie
Dec 01, 202219:55
104 Nieuwe verhoudingen tussen overheid en burger met Shirley Veldhuis

104 Nieuwe verhoudingen tussen overheid en burger met Shirley Veldhuis

Verhoudingen in de maatschappij zijn aan het verschuiven en zo ook de verhouding tussen burger en overheid. Shirley Veldhuis, ambtenaar bij de gemeente Olst-Wijhe is betrokken bij een bijzonder project dat wat mij betreft een voorbeeld is voor hoe de toekomst eruit gaat zien. Een publiek-private samenwerking, waarbij burgers hun ideeën kenbaar maken en de gemeente faciliteert. Niet kritiekloos, en zeker ook niet helemaal zonder discussie, maar op basis van gelijkwaardigheid. Een inspirerende ontwikkeling die hopelijk veel navolging gaat vinden in andere gemeenten!

Nov 28, 202239:18
103 Intrapreneurship
Nov 20, 202214:31
102 Betekenis geven aan verlies met Heidi van den Hout
Nov 03, 202237:28
101 Zelfsturing met Wilco van Eldik

101 Zelfsturing met Wilco van Eldik

Wilco van Eldik is HR manager bij Archipel Zorggroep, een organisatie die niet alleen in woord maar ook in daad de mens centraal zet. Dat betekent dat niet alleen de cliënt, maar ook de medewerker een hoge mate van regie heeft. Wat is de rol van een manager in een organisatie zonder managers? Wat betekent het om in arbeidsmarkt krapte en een sterk veranderende samenleving en zorglandschap zelfsturend te zijn? Maar ook: wat heeft jarenlang wonen en werken in Bolivia Wilco geleerd over hoe sociale systemen, zoals teams en organisaties functioneren?

Oct 24, 202238:15
100 jubileumaflevering: mijn verhaal

100 jubileumaflevering: mijn verhaal

Wow, de honderdste! Dit had ik toen ik De Nieuwe Leiders Podcast een paar jaar geleden startte nooit kunnen bedenken! In deze aflevering beantwoord ik een paar vragen die ik de afgelopen tijd heb ontvangen en vertel ik het persoonlijke verhaal achter het starten van de podcast én achter mijn passie voor het laten groeien van een beweging van nieuwe leiders.
Sep 22, 202227:13
99 Goed opdrachtgeverschap

99 Goed opdrachtgeverschap

Een nog weleens onderbelicht aspect van goed leiderschap is dat van goed opdrachtgeverschap. Hoe haal je het maximale uit een samenwerking met een externe? In deze aflevering lees ik mijn open brief aan een opdrachtgever voor die ik een paar jaar geleden in een moment van frustratie heb geschreven. Ook deel een paar praktische tips die er voor zorgen dat je meer waarde haalt uit je samenwerking met extern personeel.

Sep 12, 202220:11
98 Duurzaamheidsaanjager Nynke Visser van Innivity
Aug 29, 202240:48
97 Duurzaam leiderschap is niet wat we nodig hebben
Jul 14, 202212:33
96 Cultuurverandering, maar dan makkelijk
Jul 07, 202223:18
95 Het leiderschap dat nodig is in deze heftige tijd

95 Het leiderschap dat nodig is in deze heftige tijd

Deze aflevering is wat anders dan je van me gewend bent. Ik kreeg deze week een vraag van een journalist naar aanleiding van mijn boek Navigeren in de mist. Die vraag zette iets in werking, waar ik eigenlijk pas later goed woorden aan kon geven. Ik had wat buffertijd nodig. In deze aflevering neem ik je mee in mijn overpeinzing van wat er nu nodig is om in die enorme spaghetti aan verschillende crises toch vooruit te komen.

Jul 01, 202218:58
94: Van 'Hoe krijg ik ze zover' naar: 'Waarom doen ze het nog niet?'
Jun 23, 202222:36
93 Mijn persoonlijke lessen over leiderschap
Jun 09, 202226:32
92 Hoe we onbedoeld de ziel uit ons werk organiseren

92 Hoe we onbedoeld de ziel uit ons werk organiseren

Deze aflevering heeft misschien een wat grimmige titel. In de verhalen die ik hoor bij organisaties waar ik over de vloer kom, valt me namelijk iets op: ook al hangt ons werkgeluk vooral samen met menselijk contact, toch organiseren we dingen op zo'n manier dat we juist die menselijkheid eruit halen. In deze aflevering geef ik je drie veel voorkomende voorbeelden van manieren waarop de ziel uit het werk verdwijnt en uiteraard wat tips wat je als leider kunt doen om dat te voorkomen.
May 26, 202216:10
91 Tools om te sturen bij niet-weten
May 19, 202221:44
90 Effectief sturen als alles steeds veranderr
May 12, 202223:08
89 Vergroot je impact deel 3
May 05, 202213:42
88 Vergroot je impact, deel 2
Apr 28, 202216:11
87 Vergroot je impact, deel 1

87 Vergroot je impact, deel 1

Er is al een tijd een verschuiving merkbaar waarbij je merkt dat impact effectiever is dan macht. In deze aflevering ontdek je waarom dit aan het veranderen is, maar ook hoe je zelf kunt beginnen met het vergroten van je impact. En nee, dat gaat niet over de boel manipuleren of een rol spelen die niet bij je past. Met deze drie mindsetshifts merk je dat je impact op een authentieke, subtiele maar ook effectieve manier toeneemt.

Op 24 mei komt mijn nieuwe boek Navigeren in de mist - leiderschap bij niet weten uit. Ik zou het geweldig vinden als je aanwezig bent bij de speciale pre-lancering: op dinsdagavond 10 mei en vrijdagochtend 13 mei geef ik twee keer een gratis online masterclass. Natuurlijk krijg je daarin een sneak preview maar ook inzichten en tools waar je meteen mee aan de slag kunt. De masterclass is live en wordt niet opgenomen.

Aanmelden kan via: deimplementatiedokter.nl/online-masterclass-navigeren-in-de-mist/ ook te vinden op de website onder het kopje 'gratis'.

Apr 21, 202222:25
86 Organisatieverandering is omgekeerde archeologie

86 Organisatieverandering is omgekeerde archeologie

Veranderingen zijn niet een kwestie van het oude loslaten of gewoon op een nieuwe tijdlijn springen. Toch zie ik dat bij grotere verandertrajecten in organisaties nog weleens gebeuren; met alle gevolgen van dien. Het negeren van het verleden, van alles wat er tot nu toe gebeurd is, dat doet iets met mensen.

In deze aflevering ontdek je waarom het belangrijk is om de tijdlijn niet radicaal door te knippen bij verandering en ik geef een aantal tips die je in je veranderaanpak kunt meenemen.

Apr 07, 202211:37
85 Van egocentrisch naar eco-centrisch leiderschap

85 Van egocentrisch naar eco-centrisch leiderschap

Je merkt aan alles dat we aan het eind van een tijdperk zijn aanbeland. Ineenstortende ecosystemen, onvoorspelbare ernstige weersomstandigheden, verlies aan biodiversiteit, epidemieën, verplaatsing van enorme groepen mensen, het voelt groots en overweldigend. Toch is dit een optimistische aflevering. Het beoefenen van effectief leiderschap in zo'n turbulente context begint veel dichterbij dan je denkt. Het start met anders denken. We hebben te schakelen van egocentrisch naar eco-centrisch leiderschap. Dat hoeven we niet uit te vinden; er is een intelligentie die zich daar al miljoenen jaren mee bezig houdt en waar we van kunnen leren. 

Mar 17, 202223:35
84 Veranderen begint met taal

84 Veranderen begint met taal

Taal beschrijft de wereld niet; taal creëert de wereld. In deze aflevering ontdek je de enorme invloed van de manier waarop je communiceert op wat je ervaart in je omgeving. Wil je je organisatiecultuur of misschien wel jezelf veranderen, dan begint dat met taal. Hoe dat precies zit, dat ontdek je in deze aflevering.

Mar 03, 202214:54
83 Liminaal leiderschap

83 Liminaal leiderschap

Vaak zien we verandering als een proces van A naar B. Maar als het gaat om grote transformaties dan gaat veranderen niet in twee stappen, maar in drie: het afsterven van het oude, de transitiefase of liminale fase waarin niet-weten en chaos de overhand hebben en uiteindelijk het nieuwe normaal. Liminaal leiderschap betekent dat je als leider je omgeving over de drempel van de transitie helpt; je begeleidt mensen door de fase die onzeker, onrustig en ongemakkelijk voelt maar die tegelijkertijd zo hard nodig is om te leren en te innoveren. In deze aflevering ontdek je wat liminaal leiderschap inhoudt en hoe je het bij jezelf kunt ontwikkelen.

Het is een thema uit mijn nieuwe boek Navigeren in de mist dat in mei 2022 verschijnt en dat je nu al kunt reserveren via alle bekende boekhandels.

Feb 24, 202220:58