Skip to main content
Spotify for Podcasters
El Destacat

El Destacat

By Diari de Barcelona

La història de la setmana al Diari de Barcelona, analitzada i interpretada amb les veus dels protagonistes
Currently playing episode

El 'voguing', ballar al so de l'antiracisme i la dissidència del gènere

El DestacatMay 17, 2023

00:00
15:16
El 'voguing', ballar al so de l'antiracisme i la dissidència del gènere
May 17, 202315:16
El turisme TikTok conquereix els búnquers i la ciutat

El turisme TikTok conquereix els búnquers i la ciutat

May 05, 202315:32
El sensellarisme femení, un problema (no) invisible
Apr 19, 202315:02
La querella argentina: jutjar el franquisme a 10.000 km

La querella argentina: jutjar el franquisme a 10.000 km

A la diada d'aquest any, farà 45 anys de l'assassinat de Gustau Muñoz pel règim franquista. Muñoz era un militant independentista i socialista català, membre de les joventuts del Partit Comunista d'Espanya. Aquell 11 de setembre de 1978 va ser abatut per la policia espanyola al carrer Ferran de Barcelona, quan només tenia 16 anys.

Ara el seu germà, Marc Muñoz, busca justícia, i per trobar-la, ha hagut de travessar l'atlàntic fins a Buenos Aires. El cas de Gustau Muñoz se suma a un centenar de casos similars que demanen que es jutgin els crims del franquisme, i que es considerin crims de lesa humanitat. Aquest procés judicial es coneix com la querella argentina i té com a objectiu que l'estat espanyol sigui jutjat per la justícia internacional, i que tots els responsables encara vius compleixin la seva condemna.

Per què és possible jutjar la causa fora de les fronteres de l'estat espanyol, i per què Argentina té la potestat i l'interès per fer-ho? Quantes persones, com el germà de Gustau, han presentat la seva querella? El redactor del Diari de Barcelona Bernat Herrandiz ha estat en contacte aquestes últimes setmanes amb membres de la plataforma de la querella argentina i amb Marc Muñoz, qui va declarar com a querellant i testimoni per la causa del seu germà el passat 22 de març. Conversem amb en Bernat perquè ens expliqui quina és la situació de la querella argentina i l'experiència de Muñoz amb la causa. 

Presenta: Gisela Boada 

Entrevista Marc, germà de Gustau Muñoz: “Anem a l'Argentina a donar proves per processar Martín Villa”

Apr 12, 202312:16
Les rèmores de la invasió d’Iraq 20 anys després
Mar 29, 202317:22
Agressions de menors de 14 anys, què cal fer?
Mar 23, 202308:27
El Salvador, la presó més gran d'Amèrica
Mar 15, 202312:60
Viure després d'un ictus

Viure després d'un ictus

Una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Amb el redactor del Diari de Barcelona Joan Gual repassem què és un ictus, què comporta patir-ne un i quins són els factors de risc. Però, sobretot, com és el procés de recuperació i adaptació a la nova normalitat tant de les persones que han patit un ictus com de l'entorn, que és clau per una bona recuperació. I coneixem les històries de Glòria Minguella i Yolanda Sahuquillo, que expliquen la seva experiència recuperant-se d'un ictus.

Mar 07, 202312:36
El futbol com a refugi i acollida
Mar 01, 202319:29
Guerra d'Ucraïna: Un any de conflicte enquistat a Europa
Feb 24, 202313:28
Crisi política al Perú, per què una democràcia té tanta violència?
Feb 24, 202313:20
Què és la Kings League? Quin model de futbol promou?

Què és la Kings League? Quin model de futbol promou?

Gerard  Piqué ha creat una nova finestra d'entreteniment i futbol. Es tracta de  la Kings League una competició que es juga dins d’un polígon industrial  ple de cartells publicitaris. Els presidents, streamers famosos com  l’Ibai Llanos, el Gerard Romero, el Kun Agüero i companyia, van  modificant els partits. Ara xutant un penal, després eliminant un  jugador de l’equip contrari… Un format d’entreteniment ben diferent del  futbol tal com s'entén als petits equips de barris i pobles. El redactor  del DdB Jan Téllez l'ha estat seguint i fins i tot ha anat a veure com  funciona en directe. Amb ell endinsem en aquest nou fenomen a les xarxes  socials.

Feb 24, 202315:43
El manga, una indústria que dibuixa rols de gènere
Feb 24, 202316:39
300.000€, la factura per voler aturar desnonaments
Feb 24, 202314:05
Posar fi als abusos sexuals als menors, deures per als adults
Feb 24, 202315:02
Recuperar-se d'un assalt a la democràcia, el repte de Lula
Feb 24, 202315:27
Els sexennis dels docents, el rastre de les retallades una dècada després
Feb 24, 202317:20
El color Pantone del 2023

El color Pantone del 2023

Segons el diccionari de l’enciclopèdia catalana el color és una sensació produïda per les radiacions de la llum diversament absorbides i reflectides pels cossos. Però és molt més que això. Un color pot representar emocions, ideologies i identitats. Però també va més enllà. Pel pintor postimpressionista Gauguin era el llenguatge dels somnis i per a la pintora abstracta Georgia O’Keefe era una manera de comunicar coses que no podia dir en paraules.

A les portes del 2023, Pantone, la principal empresa de control i catalogació de colors, ha anunciat quin serà el color de l’any que ve: el Viva Magenta. Amb la redactora del Diari de Barcelona Júlia Albacar mirem d'entendre quina repercussió tindrà el color de l’any en el món de les arts gràfiques però també la vida quotidiana. Ho notarem en les nostres vides?

Enllaç a l'article del Diari de Barcelona: https://www.diaridebarcelona.cat/w/color-esborra-barreres?redirect=%2Fetiquetes


Feb 22, 202316:18
La resistència noviolenta a Ucraïna, un ideal o una solució?
Feb 22, 202309:15
Què amaguen els preus de Shein?

Què amaguen els preus de Shein?

Shein, la botiga en línia de roba ultra fast-fashion, és una de les  principals tendències de consum entre els joves. Presenta una oferta de peces molt variada i uns preus molt atractius. Però tot el que hi ha darrere d’aquesta marca és preocupant. El model de negoci de Shein fomenta els efectes nocius pel medi ambient, el plagi de dissenys de petites empreses i unes condicions laborals molt precàries. De la mà de Natàlia Avellan i Anna Colomer ens endinsem a la rerebotiga del gegant tèxtil. Què amaguen els preus de Shein?

Podeu llegir el reportatge a fons sobre Shein publicat al Diari de Barcelona al següent enllaç: https://www.diaridebarcelona.cat/-/shein-gegant-textil-amenaca-industria-moda

I aquí teniu l'enllaç al documental que recomanen la Natàlia i l'Anna 'UNTOLD: Inside the Shein machine' de la televisió pública britànica (Channel 4): https://www.channel4.com/programmes/inside-the-shein-machine-untold

'El Destacat' és un podcast del Diari de Barcelona.


Feb 22, 202312:20
Els altres catalans, l’herència de Francesc "Paco" Candel

Els altres catalans, l’herència de Francesc "Paco" Candel

Amb obres com 'Donde la ciudad cambia su nombre' (1958) i 'Els altres catalans' (1964), Francesc "Paco" Candel és una figura cultural i política clau per a la Catalunya moderna. De la mà de Joana Justícia, redactora del Diari de Barcelona, en repassem la vida i l'obra, molt arrelada a una Barcelona diversa i compromesa.


Feb 21, 202312:32
Cinc anys per explicar els Estats Units, la missió de Xesco Reverter

Cinc anys per explicar els Estats Units, la missió de Xesco Reverter

Com s'ho fa un periodista català per explicar els Estats Units? Quines eines té per sobreposar-se a les accions mediàtiques de Trump? Santi Dommel, redactor del Diari de Barcelona, ha parlat amb l'ex-corresponsal de TV3 a Washington Xesco Reverter per repassar les reflexions sobre el racisme estructural, les armes i la política que recull en el seu primer llibre ‘Estats Units, el país de les contradiccions’, d'AraLlibres.

Feb 21, 202317:04
Introducció 'El Destacat'

Introducció 'El Destacat'

La història de la setmana al Diari de Barcelona, analitzada i interpretada amb les veus dels protagonistes

Feb 20, 202300:20
Elon Musk, un multimilionari obsessionat amb el relat

Elon Musk, un multimilionari obsessionat amb el relat

Elon Musk no fa ni un mes que n’és el propietari i ja ha posat cap per avall l’ocell blau. Però què hi ha darrere l’home més ric del món?


EL DESTACAT - La història de la setmana al DdB, analitzada i interpretada amb les veus dels protagonistes

Feb 20, 202320:36