
El Destacat
By Diari de Barcelona

El DestacatMay 17, 2023

El 'voguing', ballar al so de l'antiracisme i la dissidència del gènere
Per a alguns ballar és moure el cos al ritme de la música, fent-ho tant bé com les habilitats corporals pròpies permeten. Un esbarjo per quan estem contents o ens contagiem de la febre de la nit del dissabte, dijous si es tracta d’universitaris. Però hi ha per a qui ballar és un moment per reivindicar-se, per gaudir del propi cos, ballar és com obrir les ales. Com diu en Jayce: "Em va canviar la vida, trobar un espai on tothom t’aplaudeix sense esperar que facis res sobrenatural". Amb els redactors Gemma Delgado i Raúl Barroso, que han publicat aquest reportatge, ens endinsem en el voguing i el ballroom, la història i els components que té per a les persones que, com el Jayce, el practiquen i reivindiquen. Celebrar la dissidència des del ‘vogue’: https://www.diaridebarcelona.cat/w/celebrar-la-dissidencia-vogue-ballroom-encounters-barcelona

El turisme TikTok conquereix els búnquers i la ciutat
Primer s’hi havia construït una bateria antiaèria per protegir Barcelona de l’aviació feixista italiana. Després de la guerra s’hi va establir un barri de barraques. I ara, el 2023, el Turó de la Rovira és un dels grans atractius de Barcelona pels turistes. Veure des d’un punt elevat de la ciutat la posta de sol, la quadrícula de Cerdà i la mar Mediterrània era massa llaminer per a evitar la massificació turística. Allò que va servir per protegir la ciutat, ha estat conquerit pels visitants. Aquest espai que coneixem com els búnquers, quan en realitat no n’hi havia, de búnquers, en aquest punt del Carmel, s’ha regulat. L’Ajuntament de Barcelona ha decidit tancar-los a 19:30 hores per evitar que els turistes vinguts d’arreu s’apleguin a l’hora de la posta de sol. Però, tenint la Sagrada Família, la Pedrera i el MACBA, per què han arribat fins aquí, els turistes? En parlem amb el redactor del Diari de Barcelona Gerard Castillo, que ha fet aquest reportatge sobre l'efecte que té TikTok en les formes de turisme però també sobre els discursos d'autenticitat en la indústria del turisme en contraposició a aquell típic turisme tradicional que es basava en els punts més icònics de les ciutats.
Més enllà dels búnquers: com TikTok està transformant el turisme a les ciutats: https://www.diaridebarcelona.cat/w/mes-enlla-dels-bunkers-com-tik-tok-transforma-el-turisme-a-ciutats?redirect=%2F

El sensellarisme femení, un problema (no) invisible
Al nostre país hi ha moltes persones que no tenen un lloc al qual dir casa. Si pensem en persones que dormen al carrer, segurament pensarem en homes. Però també hi ha dones que es troben sense una casa. Les estadístiques sobre persones que dormen al carrer mostren que en proporció hi ha poques dones. Però el mercat de l’habitatge, la llei d’estrangeria i la precarietat laboral són violències que incideixen sobre les dones i augmenten el seu risc d’exclusió social i residencial. Si les dones sense llar o en situació de sensellarisme, com se n'hauria de dir, no són al carrer, on són? Per què ha estat important mirar les polítiques respecte del sensellarisme amb perspectiva de gènere? En parlem amb la redactora del Diari de Barcelona Gisela Boada, que publica aquest reportatge.
La realitat invisibilitzada del sensellarisme femení: https://www.diaridebarcelona.cat/w/realitat-invisibilitzada-sensellarisme-femeni

La querella argentina: jutjar el franquisme a 10.000 km
A la diada d'aquest any, farà 45 anys de l'assassinat de Gustau Muñoz pel règim franquista. Muñoz era un militant independentista i socialista català, membre de les joventuts del Partit Comunista d'Espanya. Aquell 11 de setembre de 1978 va ser abatut per la policia espanyola al carrer Ferran de Barcelona, quan només tenia 16 anys.
Ara el seu germà, Marc Muñoz, busca justícia, i per trobar-la, ha hagut de travessar l'atlàntic fins a Buenos Aires. El cas de Gustau Muñoz se suma a un centenar de casos similars que demanen que es jutgin els crims del franquisme, i que es considerin crims de lesa humanitat. Aquest procés judicial es coneix com la querella argentina i té com a objectiu que l'estat espanyol sigui jutjat per la justícia internacional, i que tots els responsables encara vius compleixin la seva condemna.
Per què és possible jutjar la causa fora de les fronteres de l'estat espanyol, i per què Argentina té la potestat i l'interès per fer-ho? Quantes persones, com el germà de Gustau, han presentat la seva querella? El redactor del Diari de Barcelona Bernat Herrandiz ha estat en contacte aquestes últimes setmanes amb membres de la plataforma de la querella argentina i amb Marc Muñoz, qui va declarar com a querellant i testimoni per la causa del seu germà el passat 22 de març. Conversem amb en Bernat perquè ens expliqui quina és la situació de la querella argentina i l'experiència de Muñoz amb la causa.
Presenta: Gisela Boada

Les rèmores de la invasió d’Iraq 20 anys després
Vint anys de la imatge d’aquell Trio de les Açores que en realitat era un quartet. Hi havia els caps de govern dels Estats Units, Regne Unit, Portugal i l’Estat espanyol: Bush, Blair, Barroso i Aznar. Vint anys de la invasió il·legal, de les mentides de Washington al Consell de Seguretat de l’ONU i d’unes suposades armes biològiques. Vint anys de la invasió il·legal d’Iraq. Com està el país ara? Ens ho explica el coordinador del Diari de Barcelona David Meseguer, que ha estat deu dies a Bagdad amb motiu dels 20 anys de la guerra i ha publicat aquest reportatge al DdB sobre la comunitat cristiana a la capital iraquiana.

Agressions de menors de 14 anys, què cal fer?
Arran de la violació grupal a Badalona per part de menors, ens endinsem en la inimputabilitat dels que tenen menys de 14 anys. No entren en un procés judicial, però se n'analitzen les circumstàncies per veure què ha fallat. De la mà de la Gemma Delgado, que publica aquesta anàlisi, intentem entendre millor la situació.
Anàlisi: 'Agressors menors de 14 anys: la impunitat és una opció?': https://www.diaridebarcelona.cat/w/agressors-menors-14-anys-la-impunitat-es-una-opcio?redirect=%2Fsocietat

El Salvador, la presó més gran d'Amèrica
La realitat ha superat la ficció al Salvador de la mà del seu president, Nayib Bukele. Va publicar un vídeo mostrant el trasllat de 2.000 captius a la que anomena amb admiració “la nova presó més gran d’Amèrica”. Per molt que les imatges podrien ser més aviat pròpies d’un tràiler de qualsevol distopia, es tracta del Centre de Confinament del Terrorisme, que compta amb una capacitat per a 40.000 persones Construït per acollir únicament membres de les maras, les organitzacions criminals que atemoreixen des de fa 30 anys El Salvador, Honduras i Guatemala. Per a Bukele la presó és la solució ràpida i popular per un problema de gran complexitat política i social que cap govern ha aconseguit resoldre fins ara.
Ens endinsem en aquesta presó gegantina i el conflicte de les ‘maras’ amb els redactors del Diari de Barcelona, Raúl Barroso i Mariona Tarrats, que han fet un reportatge sobre les polítiques repressives i punitives del govern del Salvador.
Reportatge 'El Salvador i “la nova presó més gran d’Amèrica”' al Diari de Barcelona: https://www.diaridebarcelona.cat/w/salvador-nova-preso-mes-gran-america?redirect=%2F

Viure després d'un ictus
Una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Amb el redactor del Diari de Barcelona Joan Gual repassem què és un ictus, què comporta patir-ne un i quins són els factors de risc. Però, sobretot, com és el procés de recuperació i adaptació a la nova normalitat tant de les persones que han patit un ictus com de l'entorn, que és clau per una bona recuperació. I coneixem les històries de Glòria Minguella i Yolanda Sahuquillo, que expliquen la seva experiència recuperant-se d'un ictus.

El futbol com a refugi i acollida
Acostumats als grans espectacles del futbol en què els protagonistes són grans estrelles multimilionàries envoltades de polèmiques i xifres astronòmiques, aquesta setmana parlem del futbol com a eina per fer comunitat i evitar l'exclusió social. La fundació BRAFA i el programa SPES ofereixen una opció gratuïta per jugar, un moment d'esbarjo que també aporta recursos per trobar feina i aprendre el català i el castellà. El redactor del Diari de Barcelona Juan Asensio explica les històries del Sumaila, l'Idrissi, l'Omar i l'Alberto. Tenen històries molt diferents però comparteixen una cosa: el futbol.
'La pilota de la reinserció' és el reportatge en què Juan Asensio recull la història de la fundació BRAFA i els seus protagonistes https://www.diaridebarcelona.cat/w/la-pilota-de-la-reinserci%C3%B3

Guerra d'Ucraïna: Un any de conflicte enquistat a Europa
Putin va fer saltar les alarmes ara fa un any. Després d’una escalada de tensions que ningú pensava que podia fer tornar la guerra a Europa, el president rus va atacar Ucraïna. Però l’operació especial amb què Putin volia prendre Kíiv en tres dies s’ha convertit en una guerra de trinxeres. 365 dies després, la victòria de cap de les dues parts no sembla a prop. I tot, com sempre, amb unes víctimes clares. Amb la història de la Katerin, una refugiada de Donetsk establerta a Calafell, repassem els moments més importants de la guerra d'Ucraïna: Mariupol, Butxa, l'OTAN, els tancs alemanys, els referèndums al Donbass... Tot això amb les redactores del DdB Mariona Sales i Mariona Tarrats.

Crisi política al Perú, per què una democràcia té tanta violència?
Les protestes continuen al Perú, on es viu una crisi política amb molta tensió. El govern de Dina Boluarte reprimeix amb duresa les manifestacions i la xifra de morts en les protestes arriba ja als 60*. Una crisi política que va començar quan Pedro Castillo va intentar dissoldre el Congrés abans que es votés la tercera moció de censura contra la seva presidència. El mateix parlament, amb l’exèrcit i el poder judicial van frenar aquest moviment, que va ser considerat un cop d’estat, un autogolpe. La vicepresidenta de Castillo, Dina Boluarte, es va convertir en la primera presidenta dona i el fins llavors president i líder del partit d’esquerres Perú Libre, va ser detingut i posat en presó preventiva. Això ha estat respost per la població peruana, que no se sent representada pel nou govern. Què hi passa? En parlem amb les redactores Gemma Delgado i Mariona Tarrats, que han publicat aquest reportatge sobre la situació al país andí.
El reportatge: https://www.diaridebarcelona.cat/w/2-mesos-per%C3%BA?redirect=%2F
*Xifra actualitzada en el moment de l'enregistrament del pòdcast, el 15 de febrer de 2023.

Què és la Kings League? Quin model de futbol promou?
Gerard Piqué ha creat una nova finestra d'entreteniment i futbol. Es tracta de la Kings League una competició que es juga dins d’un polígon industrial ple de cartells publicitaris. Els presidents, streamers famosos com l’Ibai Llanos, el Gerard Romero, el Kun Agüero i companyia, van modificant els partits. Ara xutant un penal, després eliminant un jugador de l’equip contrari… Un format d’entreteniment ben diferent del futbol tal com s'entén als petits equips de barris i pobles. El redactor del DdB Jan Téllez l'ha estat seguint i fins i tot ha anat a veure com funciona en directe. Amb ell endinsem en aquest nou fenomen a les xarxes socials.

El manga, una indústria que dibuixa rols de gènere
La indústria del manga fa una clara distinció entre els productes que destina al públic masculí i al femení. Per als nens i nois adolescents ofereixen històries amb acció i violència. Per a les nenes i noies adolescents, històries que es basen en relacions romàntiques. Una divisió que reprodueix els rols de gènere i que té una altra conseqüència: l'estigmatització de tot allò relacionat amb la feminitat. Com funciona la indústria del manga? Per què hi ha uns estereotips tan marcats? Com són els mangues que intenten sortir-se d'aquestes tendències? D'això i molt més en parlem amb la redactora del DdB Ariadna Mata, que publica aquest reportatge: https://www.diaridebarcelona.cat/w/manga-te-genere?redirect=%2F

300.000€, la factura per voler aturar desnonaments
Són 74.000 desnonaments entre 2016 i 2022. Un d’aquests és el del número 40 del carrer Cera, del barri del Raval de Barcelona. Quan s’havia de fer fora la família que hi vivia, alguns veïns i membres del moviment per l’habitatge hi van acudir per a posar el cos entre la porta i la policia.
Ara, algunes d’aquelles persones s’enfronten a processos judicials amb acusacions que contemplen penes de multa i fins i tot de presó. Què costa intentar aturar un desnonament?
Hi aprofundim amb el redactor del DdB Víctor Sanz, que ha publicat aquest reportatge en format Instagram Reels.

Posar fi als abusos sexuals als menors, deures per als adults
Fa 25 anys, un de cada cinc menors patia o havia patit abusos sexuals. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) confirmava que les dades a Europa són les mateixes, el 2021 un 20% dels infants han patit aquesta violència. Per entendre'n la importància, aprofundir en la problemàtica i mirar a com podem posar-hi fi com a societat, parlem amb el redactor del Diari de Barcelona, Joan Abel Yuste. Ha publicat aquesta entrevista a Vicki Bernadet, presidenta de la fundació que porta el seu nom i víctima i supervivent d'abusos.

Recuperar-se d'un assalt a la democràcia, el repte de Lula
L'assalt dels bolsonaristes a Brasil ha fet la volta al món. Què va passar? Està en perill la democràcia brasilera? I el govern de Lula? Com ho han viscut els brasilers i les brasileres? I els que viuen a Barcelona? D'això i molt més en parlem amb la Mariona Tarrats, redactora del Diari de Barcelona que ha estat seguint l'actualitat del Brasil.
El Brasil que Lula vol canviar, l'anàlisi sobre els reptes de Lula Da Silva: https://www.diaridebarcelona.cat/w/el-brasil-que-lula-vol-canviar?redirect=%2F
"Sense amnistia": Mobilització a l'exterior en defensa de la democràcia al Brasil, crònica sobre les reaccions a Barcelona: https://www.diaridebarcelona.cat/w/-va-ser-una-temptativa-de-cop-d-estat-?redirect=%2F

Els sexennis dels docents, el rastre de les retallades una dècada després
Mirem d'explicar i entendre què són els sexennis o estadis de promoció dels docents no universitaris. Quina importància tenen en les negociacions entre el departament d'Educació i els sindicats de mestres i professors? Depèn d'això la vaga convocada per l'USTEC els dies 25 i 26 de gener? Els pressupostos contemplaran que es retornin aquests complements de sou?
En parlem amb el redactor del Diari de Barcelona Arnau Inés, que s'hi ha endinsat.
Reportatge al Diari de Barcelona: https://www.diaridebarcelona.cat/w/sexennis-estadis-promocio-assignatures-pendents-departament-educacio-catalunya-ustec-vaga-sector-educatiu-manifestacio?redirect=%2Fetiquetes

El color Pantone del 2023
Segons el diccionari de l’enciclopèdia catalana el color és una sensació produïda per les radiacions de la llum diversament absorbides i reflectides pels cossos. Però és molt més que això. Un color pot representar emocions, ideologies i identitats. Però també va més enllà. Pel pintor postimpressionista Gauguin era el llenguatge dels somnis i per a la pintora abstracta Georgia O’Keefe era una manera de comunicar coses que no podia dir en paraules.
A les portes del 2023, Pantone, la principal empresa de control i catalogació de colors, ha anunciat quin serà el color de l’any que ve: el Viva Magenta. Amb la redactora del Diari de Barcelona Júlia Albacar mirem d'entendre quina repercussió tindrà el color de l’any en el món de les arts gràfiques però també la vida quotidiana. Ho notarem en les nostres vides?
Enllaç a l'article del Diari de Barcelona: https://www.diaridebarcelona.cat/w/color-esborra-barreres?redirect=%2Fetiquetes

La resistència noviolenta a Ucraïna, un ideal o una solució?
La guerra d’Ucraïna ja no protagonitza cada dia les portades i tertúlies, però encara preocupa, i molt. Des de la distància, que ha estat més curta que en altres guerres igual de cruentes, encara perviu una pregunta. Com podem ajudar per posar fi a la guerra? Fins ara, les armes continuen sent la resposta majoritària entre els Estats de la Unió Europea. Però és la millor solució? I l'única?
Amb Pau Castellote, redactor del Diari de Barcelona, repassem l'alternativa de la resistència civil noviolenta davant d'una agressió com la de Rússia. Parlem de l'estudi de l'Institut Català Internacional de la Pau (ICIP), que comença així: "Els tambors de la guerra han ocupat el debat públic i han desplaçat gradualment les iniciatives noviolentes de transformació del conflicte i construcció de pau. La maquinària propagandística ha polaritzat les societats enfrontades, i ha ocultat les veus dissidents a la guerra. El resultat és una catàstrofe humana, un augment de la despesa militar global i noves economies de guerra en el Vell Continent en el període postpandèmic".
Enllaç al reportatge del Diari de Barcelona: https://www.diaridebarcelona.cat/resistencia-no-violenta-arma-oblidada-ucrainesos
Enllaç a l'informe de l'ICIP: https://novact.org/wp-content/uploads/2022/11/informe20_CAT_0911.pdf

Què amaguen els preus de Shein?
Shein, la botiga en línia de roba ultra fast-fashion, és una de les principals tendències de consum entre els joves. Presenta una oferta de peces molt variada i uns preus molt atractius. Però tot el que hi ha darrere d’aquesta marca és preocupant. El model de negoci de Shein fomenta els efectes nocius pel medi ambient, el plagi de dissenys de petites empreses i unes condicions laborals molt precàries. De la mà de Natàlia Avellan i Anna Colomer ens endinsem a la rerebotiga del gegant tèxtil. Què amaguen els preus de Shein?
Podeu llegir el reportatge a fons sobre Shein publicat al Diari de Barcelona al següent enllaç: https://www.diaridebarcelona.cat/-/shein-gegant-textil-amenaca-industria-moda
I aquí teniu l'enllaç al documental que recomanen la Natàlia i l'Anna 'UNTOLD: Inside the Shein machine' de la televisió pública britànica (Channel 4): https://www.channel4.com/programmes/inside-the-shein-machine-untold
'El Destacat' és un podcast del Diari de Barcelona.

Els altres catalans, l’herència de Francesc "Paco" Candel
Amb obres com 'Donde la ciudad cambia su nombre' (1958) i 'Els altres catalans' (1964), Francesc "Paco" Candel és una figura cultural i política clau per a la Catalunya moderna. De la mà de Joana Justícia, redactora del Diari de Barcelona, en repassem la vida i l'obra, molt arrelada a una Barcelona diversa i compromesa.

Cinc anys per explicar els Estats Units, la missió de Xesco Reverter
Com s'ho fa un periodista català per explicar els Estats Units? Quines eines té per sobreposar-se a les accions mediàtiques de Trump? Santi Dommel, redactor del Diari de Barcelona, ha parlat amb l'ex-corresponsal de TV3 a Washington Xesco Reverter per repassar les reflexions sobre el racisme estructural, les armes i la política que recull en el seu primer llibre ‘Estats Units, el país de les contradiccions’, d'AraLlibres.

Introducció 'El Destacat'
La història de la setmana al Diari de Barcelona, analitzada i interpretada amb les veus dels protagonistes

Elon Musk, un multimilionari obsessionat amb el relat
Elon Musk no fa ni un mes que n’és el propietari i ja ha posat cap per avall l’ocell blau. Però què hi ha darrere l’home més ric del món?
EL DESTACAT - La història de la setmana al DdB, analitzada i interpretada amb les veus dels protagonistes