Skip to main content
Spotify for Podcasters
El so del Diari de Barcelona

El so del Diari de Barcelona

By diaridebarcelona

Petites càpsules de so diàries. Sobre què parlem? no ho sabem, hauràs d'entrar cada dia per descobrir-ho.


Currently playing episode

Andrea Gumes: "No sabia què més donar a 'Tardeo' sense quedar-me en el camí"

El so del Diari de BarcelonaSep 07, 2023

00:00
30:32
Andrea Gumes: "No sabia què més donar a 'Tardeo' sense quedar-me en el camí"

Andrea Gumes: "No sabia què més donar a 'Tardeo' sense quedar-me en el camí"

Parlem amb la periodista cultural Andrea Gumes després que hagi deixat el magazín cultural diari de Radio Primavera Sound.

Sep 07, 202330:32
Metapodcast #4: Portem el debat a la taula

Metapodcast #4: Portem el debat a la taula

El repte és crear un podcast integrament amb intel·ligència artificial i en aquest últim episodi valorem què tal ens n’hem sortit i tots els dubtes que han aparegut.

Obrim una petita taula rodona amb les opinions de la Clara Molins, periodista de “Via Lliure” de Rac1, en Guillem Vives, productor i tècnic de so i la Gemma Villaverde, guionista de l’”Està Passant” de TV3.

Jul 27, 202313:16
Metapodcast #2: Pot la IA ser més ingeniosa que nosaltres?

Metapodcast #2: Pot la IA ser més ingeniosa que nosaltres?

 El repte és crear un podcast integrament amb intel·ligència artificial, en aquest segon episodi posem a prova el ChatGPT i les aplicacions d’IA de creació de contingut.

Conversem amb la Paula Carreras, una de les creadores del podcast Gent de Merda per posar en qüestió els beneficis, els reptes i les implicacions ètiques d'aquesta col·laboració entre l'home i la màquina.

També explorarem les preocupacions sobre la substitució de treballadors creatius, l'autenticitat artística i el futur de la creació en un món cada vegada més interconnectat.

Jul 26, 202323:51
Metapodcast #3: La IA ens fa la feina o ens la pren?

Metapodcast #3: La IA ens fa la feina o ens la pren?

El repte és crear un podcast integrament amb intel·ligència artificial. En aquest tercer episodi ens efrontem al procés de gravació i edició d’un episodi i com la IA ens pot ajudar i a quin preu.

La periodista i presentadora dels matins de Catalunya Ràdio a l’estiu Marina Romero ens acompanya per preguntar-nos si el component humà és imprescindible o si les màquines fins i tot podran substituir la figura del locutor o locutora.


Jul 26, 202324:06
Metapodcast #1: El so de la intel·ligència artificial

Metapodcast #1: El so de la intel·ligència artificial

El repte és crear un podcast integrament amb intel·ligència artificial, en aquest primer episodi intentem crear una sintonía. A més, parlarem amb en Sergi Jordà, membre del Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra @mtg_upf, que ens dona una visió tècnica de l’assumpte, i amb l’Eli Pons, música i compositora que ens donarà un punt de vista professional de la producció musical.


Jul 20, 202321:11
Èxode de joves irlandesos per la crisi de l'habitatge

Èxode de joves irlandesos per la crisi de l'habitatge

D’acord amb una enquesta publicada pel National Youth Council of Ireland el setembre de 2022, el 70% dels joves voldria mudar-se a l’estranger. Però no tothom pot permetre's les despeses que suposa viure a fora.

Jun 23, 202304:40
EP. 3 | Filosofia a la Model - Pren-t'ho amb filosofia

EP. 3 | Filosofia a la Model - Pren-t'ho amb filosofia

Què hi fan un professor universitari d'humanitats i un periodista conversant a una antiga presó? El tercer episodi de Pren-t'ho amb filosofia dedicat a les reflexions fetes durant la pandèmia, però també al paper de la filosofia en la societat actual i, sobretot, la política. En parlem amb Jordi Mir, professor d'Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra especialitzat en ètica i filosofia política des de l'antiga presó La Model de Barcelona. Una conversa des de la nau en què estaven tancats els presos polítics i on, fins al març, hi havia l'exposició Memòries de la pandèmia, només ens en sortirem juntes. També es tracten altres temes com la filosofia institucional, la crisi ecològica i la filosofia en la gestió de la pandèmia.

Pren-t'ho amb filosofia és un pòdcast de quatre capítols del Diari de Barcelona en què anem més enllà dels llibres i els grans filòsofs i busquem la filosofia en la vida quotidiana, en llocs on passem sovint per veure si allà s’hi fa, també, filosofia. El primer episodi la busca als instituts i a les Proves d'Accés a la Universitat per veure com, què i amb quant temps es fa la filosofia a la secundària. El ⁠segon va al teatre⁠, a la Sala Beckett, per trobar el lligam entre la filosofia i el teatre més enllà dels monòlegs.

Pel següent episodi, l'últim, abans de tornar a la redacció del Diari de Barcelona, fem una parada al despatx de Mònica Terribas, periodista i exdirectora de TV3 i editora del Matí de Catalunya Ràdio, per parlar de filosofia, informació i mitjans de comunicació.

Jun 09, 202317:04
Els rols de gènere a Disney, de 'La Sirenita' a 'Aladdín'

Els rols de gènere a Disney, de 'La Sirenita' a 'Aladdín'

El segon capítol del podcast Mixtape s’endinsa en les pel·lícules que han marcat la nostra infantesa amb la música com a protagonista.

Jun 08, 202323:13
EP. 2 | Filosofia al teatre (Pren-t'ho amb filosofia)

EP. 2 | Filosofia al teatre (Pren-t'ho amb filosofia)

Segon episodi de Pren-t'ho amb filosofia i anem a buscar la filosofia al teatre. Es pot fer filosofia al teatre? I es pot fer-ne sense text, sense la necessitat d'un monòleg? En parlem amb Jordi Alsina, director de l'Obrador de Filosofia i Teatre de la Sala Beckett i catedràtic de secundària. Una conversa a l'última planta del teatre del Poblenou de Barcelona sota l'atenta mirada de Samuel Beckett. En la conversa surten altres temes com ensenyar filosofia, l'excés d'academicisme en la matèria i la necessitat de parlar de filosofia de forma clara però sense fer-la vulgar. 

Pren-t'ho amb filosofia és un pòdcast de quatre capítols del Diari de Barcelona en què anirem més enllà dels llibres i els grans filòsofs i buscarem la filosofia en la vida quotidiana, en llocs on passem sovint per veure si allà s’hi fa, també, filosofia. El primer episodi la busca als instituts i a les Proves d'Accés a la Universitat per veure com, què i amb quant temps es fa la filosofia a la secundària.

Pel següent episodi ens desplacem fins a l'antiga presó la Model de Barcelona, per conversar sobre filosofia, ètica, política i la pandèmia amb Jordi Mir, professor d'Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra.

Jun 08, 202316:06
Ep. 1 | Filosofia als instituts i la selectivitat (Pren-t'ho amb filosofia)

Ep. 1 | Filosofia als instituts i la selectivitat (Pren-t'ho amb filosofia)

Primer episodi de la sèrie 'Pren-t'ho amb filosofia'. Comencem buscant la filosofia als instituts i a la selectivitat. Per entendre quin pes té la filosofia a l'educació secundària i què significa que la filosofia sigui optativa a les Proves d'Accés a la Universitat, parlem amb Mercè Garcia, vicepresidenta de la Societat Catalana de Filosofia, que precisament enguany fa 100 anys (el centenari!).


Pren-t'ho amb filosofia és un pòdcast de quatre capítols del Diari de Barcelona en què anirem més enllà dels llibres i els grans filòsofs i buscarem la filosofia en la vida quotidiana, en llocs on passem sovint per veure si allà s’hi fa, també, filosofia. El segon episodi tractarà de la filosofia i el teatre en una conversa amb el director de l'Obrador de Filosofia i Teatre de la Sala Beckett, Jordi Alsina.

Jun 07, 202318:34
PÒDCAST | "El problema és la comunicació"

PÒDCAST | "El problema és la comunicació"

El Diari de Barcelona us presenta el primer capítol de Mixtape, un pòdcast de Carla Devoto, Laia Ferrer i Emma Monrós. Un programa on es parla de tot allò que sembla que no és important, però ho és. En els diferents capítols tractarem temes com l’amor, Disney o el mes de l’Orgull LGBTI, amb un to desenfadat i amb la música com a quarta veu.

El primer capítol tracta de l’amor al segle XXI i les noves maneres d'estimar i de conèixer gent. Parlem amb Fernando Roig, psicòleg del centre de psicologia de Teràpia Breu Estratègica Júlia Pascual. En aquest programa donem veu al poble, recordem cançons d’amor mítiques i finalment analitzem les lletres de les cançons que sempre hem escoltat, des de La Flaca fins a All of me -intentant no posar-nos molt tendres-.

Jun 03, 202313:13
"Ningú sap com és el dia després d'un accident de trànsit"

"Ningú sap com és el dia després d'un accident de trànsit"

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que aquest 2023, des de l’1 de gener fins al 31 de març, 34 persones han mort en 28 accidents a la xarxa viària interurbana de Catalunya. En fred poden resultar només xifres, però en realitat són morts que afecten a moltes més persones de les que acaben morint, siguin els familiars o els amics de la víctima.

Tot i la pandèmia de la Covid-19, 1.370 persones van perdre la vida a les carreteres espanyoles l’any 2020. Josep Boan Rosanes estava fent un viatge amb
moto per Galícia amb el seu pare quan un conductor va agafar un revolt a 116km/h, ignorant tots els senyals que li indicaven el límit de 70. Va perdre el control del cotxe i va xocar frontalment amb en Josep.

Després del judici celebrat a finals del 2022, el conductor va ser condemnat per homicidi imprudent greu. Com que no tenia antecedents, mai va entrar a presó. La Maria Pilar, la mare de Josep, ha iniciat una recollida de signatures a la pàgina web Change.org amb l’objectiu d’equiparar les lleis espanyoles a les d’altres països com França i Itàlia.

“Ningú sap com és el dia després d'un accident de trànsit, i això és absolutament necessari”, explica la Maria Pilar. Tant el seu testimoni com aquest reportatge pretenen fer reflexionar sobre una realitat, la de les morts a la carretera, que no només afecta els familiars més propers, sinó també a la societat.

Jun 02, 202305:05
Cristina Ouviña: “Ser campiones de lliga és el premi just per la temporada que hem fet”

Cristina Ouviña: “Ser campiones de lliga és el premi just per la temporada que hem fet”

La base del València Basket Cristina Ouviña (Saragossa, 1990) és la recent campiona de la Lliga Femenina Endesa. El club ha fet història perquè és la primera vegada que aconsegueix el títol.

Ouviña té més de 100 internacionalitats amb la Selecció Espanyola i, actualment, es prepara amb l’equip per jugar l’Eurobasket, la principal competició de de seleccions que començarà el proper 15 de juny.

May 24, 202307:28
El debat monogràfic d'habitatge: què proposa cada partit?

El debat monogràfic d'habitatge: què proposa cada partit?

Escoltem les propostes dels partits que es presenten a les eleccions municipals de Barcelona per fer front a l'emergència d'habitatge actual. Comptem amb la participació de Jan Sibina (ERC), Julià Tudó (Barcelona en Comú), Javier Rodríguez (PSC), Arnau Vives (Trias per Barcelona), Maria Eugenia Angulo (Valents), Óscar Lupiáñez (PP) i Adriana Llena (CUP). Un debat moderat per Víctor Sanz Guerrero.


MINUTATGE

00:00 - Introducció

01:15 - Presentació candidats

03:00 - Estructura del debat

03:56 - PRIMER BLOC: Accés dels joves a l’habitatge

17:00 - SEGON BLOC: Condicions d’habitabilitat, habitatge digne i pisos turístics

29:57 - TERCER BLOC: Desnonaments, unitat antidesnonaments i reallotjaments

47:31 - QUART BLOC: Moviment i sindicats en defensa de l’habitatge

59:22 - CINQUÈ BLOC: Creació d’habitatge públic o a preu assequible

01:06:04 - SISÈ BLOC: Districte 22@ del Poblenou

01:11:50 - SETÈ BLOC: Persones en situació de sensellarisme

01:18:57 - MINUT D’OR

May 23, 202301:26:37
Mama, vull ser influencer

Mama, vull ser influencer

Professor, bomber, veterinari, astronauta, futbolista, actor… el somni de qualsevol nen.. o no. Segons un estudi publicat per Remitly on es mostra quina és la professió més buscada arreu del món, ser influencer és el que més es desitja a Espanya.

En aquest reportatge es respon a diferents preguntes sobre aquesta professió tan desitjada: per què tanta gent vol ser influencer? És viable que tanta gent tingui feina en aquest sector? S’hauria de formar la gent per dedicar-se a les xarxes socials?

May 17, 202307:11
Les veus dels campions del món de patinatge artístic

Les veus dels campions del món de patinatge artístic

El grup de Xou Petit del Club Patinatge Artístic Tona va ser campió del món la temporada passada (2022) a Buenos Aires, Argentina. Aquest any continua el mateix camí que l’any anterior amb una primera posició als campionats de Barcelona, Catalunya i Espanya; i a l’europeu –que va tenir lloc la setmana passada– van aconseguir la medalla de bronze.

Amb aquest reportatge descobrim les figures del Sergi Ortiz, la Carla Casas, patinadors del grup Xou Petit del Tona, i la Zaida Ardit, una de les entrenadores, que han dedicat tota la seva vida al patinatge.


Un reportatge de Margot Canavaggia, Marc Cadafalch, Joan Parareda, Pau Castellote, Gabriel García i Bernat Gonzàlez.

May 14, 202309:07
Els fills del rei

Els fills del rei

Felip VI, Cristina de Borbó, Elena de Borbó... i Alejandra de Rojas. La investigació dels periodistes José María Olmo i David Fernández al llibre King Corp, que es publica aquest dilluns, ha revelat que el rei emèrit espanyol va tenir una altra filla fora del matrimoni. No és la primera vegada que es diu que Joan Carles I té fills no reconeguts. Per