Skip to main content
Spotify for Podcasters
El so del Diari de Barcelona

El so del Diari de Barcelona

By diaridebarcelona

Petites càpsules de so diàries. Sobre què parlem? no ho sabem, hauràs d'entrar cada dia per descobrir-ho.


Currently playing episode

El Purgatori - Sectes

El so del Diari de BarcelonaJun 19, 2022

00:00
09:54
Filosofia a la Model - Pren-t'ho amb filosofia

Filosofia a la Model - Pren-t'ho amb filosofia

Filosofia a la Model - Pren-t'ho amb filosofia

Jun 09, 202317:04
Els rols de gènere a Disney, de 'La Sirenita' a 'Aladdín'

Els rols de gènere a Disney, de 'La Sirenita' a 'Aladdín'

El segon capítol del podcast Mixtape s’endinsa en les pel·lícules que han marcat la nostra infantesa amb la música com a protagonista.

Jun 08, 202323:13
EP. 2 | Filosofia al teatre (Pren-t'ho amb filosofia)

EP. 2 | Filosofia al teatre (Pren-t'ho amb filosofia)

Segon episodi de Pren-t'ho amb filosofia i sortim a buscar la filosofia als teatres.

Jun 08, 202316:06
Ep. 1 | Filosofia als instituts i la selectivitat (Pren-t'ho amb filosofia)

Ep. 1 | Filosofia als instituts i la selectivitat (Pren-t'ho amb filosofia)

Primer episodi de la sèrie 'Pren-t'ho amb filosofia'. Comencem buscant la filosofia als instituts i a la selectivitat. Per entendre quin pes té la filosofia a l'educació secundària i què significa que la filosofia sigui optativa a les Proves d'Accés a la Universitat, parlem amb Mercè Garcia, vicepresidenta de la Societat Catalana de Filosofia, que precisament enguany fa 100 anys (el centenari!).


Pren-t'ho amb filosofia és un pòdcast de quatre capítols del Diari de Barcelona en què anirem més enllà dels llibres i els grans filòsofs i buscarem la filosofia en la vida quotidiana, en llocs on passem sovint per veure si allà s’hi fa, també, filosofia. El segon episodi tractarà de la filosofia i el teatre en una conversa amb el director de l'Obrador de Filosofia i Teatre de la Sala Beckett, Jordi Alsina.

Jun 07, 202318:34
PÒDCAST | "El problema és la comunicació"

PÒDCAST | "El problema és la comunicació"

El Diari de Barcelona us presenta el primer capítol de Mixtape, un pòdcast de Carla Devoto, Laia Ferrer i Emma Monrós. Un programa on es parla de tot allò que sembla que no és important, però ho és. En els diferents capítols tractarem temes com l’amor, Disney o el mes de l’Orgull LGBTI, amb un to desenfadat i amb la música com a quarta veu.

El primer capítol tracta de l’amor al segle XXI i les noves maneres d'estimar i de conèixer gent. Parlem amb Fernando Roig, psicòleg del centre de psicologia de Teràpia Breu Estratègica Júlia Pascual. En aquest programa donem veu al poble, recordem cançons d’amor mítiques i finalment analitzem les lletres de les cançons que sempre hem escoltat, des de La Flaca fins a All of me -intentant no posar-nos molt tendres-.

Jun 03, 202313:13
"Ningú sap com és el dia després d'un accident de trànsit"

"Ningú sap com és el dia després d'un accident de trànsit"

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que aquest 2023, des de l’1 de gener fins al 31 de març, 34 persones han mort en 28 accidents a la xarxa viària interurbana de Catalunya. En fred poden resultar només xifres, però en realitat són morts que afecten a moltes més persones de les que acaben morint, siguin els familiars o els amics de la víctima.

Tot i la pandèmia de la Covid-19, 1.370 persones van perdre la vida a les carreteres espanyoles l’any 2020. Josep Boan Rosanes estava fent un viatge amb
moto per Galícia amb el seu pare quan un conductor va agafar un revolt a 116km/h, ignorant tots els senyals que li indicaven el límit de 70. Va perdre el control del cotxe i va xocar frontalment amb en Josep.

Després del judici celebrat a finals del 2022, el conductor va ser condemnat per homicidi imprudent greu. Com que no tenia antecedents, mai va entrar a presó. La Maria Pilar, la mare de Josep, ha iniciat una recollida de signatures a la pàgina web Change.org amb l’objectiu d’equiparar les lleis espanyoles a les d’altres països com França i Itàlia.

“Ningú sap com és el dia després d'un accident de trànsit, i això és absolutament necessari”, explica la Maria Pilar. Tant el seu testimoni com aquest reportatge pretenen fer reflexionar sobre una realitat, la de les morts a la carretera, que no només afecta els familiars més propers, sinó també a la societat.

Jun 02, 202305:05
Cristina Ouviña: “Ser campiones de lliga és el premi just per la temporada que hem fet”

Cristina Ouviña: “Ser campiones de lliga és el premi just per la temporada que hem fet”

La base del València Basket Cristina Ouviña (Saragossa, 1990) és la recent campiona de la Lliga Femenina Endesa. El club ha fet història perquè és la primera vegada que aconsegueix el títol.

Ouviña té més de 100 internacionalitats amb la Selecció Espanyola i, actualment, es prepara amb l’equip per jugar l’Eurobasket, la principal competició de de seleccions que començarà el proper 15 de juny.

May 24, 202307:28
El debat monogràfic d'habitatge: què proposa cada partit?

El debat monogràfic d'habitatge: què proposa cada partit?

Escoltem les propostes dels partits que es presenten a les eleccions municipals de Barcelona per fer front a l'emergència d'habitatge actual. Comptem amb la participació de Jan Sibina (ERC), Julià Tudó (Barcelona en Comú), Javier Rodríguez (PSC), Arnau Vives (Trias per Barcelona), Maria Eugenia Angulo (Valents), Óscar Lupiáñez (PP) i Adriana Llena (CUP). Un debat moderat per Víctor Sanz Guerrero.


MINUTATGE

00:00 - Introducció

01:15 - Presentació candidats

03:00 - Estructura del debat

03:56 - PRIMER BLOC: Accés dels joves a l’habitatge

17:00 - SEGON BLOC: Condicions d’habitabilitat, habitatge digne i pisos turístics

29:57 - TERCER BLOC: Desnonaments, unitat antidesnonaments i reallotjaments

47:31 - QUART BLOC: Moviment i sindicats en defensa de l’habitatge

59:22 - CINQUÈ BLOC: Creació d’habitatge públic o a preu assequible

01:06:04 - SISÈ BLOC: Districte 22@ del Poblenou

01:11:50 - SETÈ BLOC: Persones en situació de sensellarisme

01:18:57 - MINUT D’OR

May 23, 202301:26:37
Mama, vull ser influencer

Mama, vull ser influencer

Professor, bomber, veterinari, astronauta, futbolista, actor… el somni de qualsevol nen.. o no. Segons un estudi publicat per Remitly on es mostra quina és la professió més buscada arreu del món, ser influencer és el que més es desitja a Espanya.

En aquest reportatge es respon a diferents preguntes sobre aquesta professió tan desitjada: per què tanta gent vol ser influencer? És viable que tanta gent tingui feina en aquest sector? S’hauria de formar la gent per dedicar-se a les xarxes socials?

May 17, 202307:11
Les veus dels campions del món de patinatge artístic

Les veus dels campions del món de patinatge artístic

El grup de Xou Petit del Club Patinatge Artístic Tona va ser campió del món la temporada passada (2022) a Buenos Aires, Argentina. Aquest any continua el mateix camí que l’any anterior amb una primera posició als campionats de Barcelona, Catalunya i Espanya; i a l’europeu –que va tenir lloc la setmana passada– van aconseguir la medalla de bronze.

Amb aquest reportatge descobrim les figures del Sergi Ortiz, la Carla Casas, patinadors del grup Xou Petit del Tona, i la Zaida Ardit, una de les entrenadores, que han dedicat tota la seva vida al patinatge.


Un reportatge de Margot Canavaggia, Marc Cadafalch, Joan Parareda, Pau Castellote, Gabriel García i Bernat Gonzàlez.

May 14, 202309:07
Els fills del rei

Els fills del rei

Felip VI, Cristina de Borbó, Elena de Borbó... i Alejandra de Rojas. La investigació dels periodistes José María Olmo i David Fernández al llibre King Corp, que es publica aquest dilluns, ha revelat que el rei emèrit espanyol va tenir una altra filla fora del matrimoni. No és la primera vegada que es diu que Joan Carles I té fills no reconeguts. Persones com Ingrid Sartiau i Albert Solà asseguren de fa anys ser fills de l'emèrit.

En aquest reportatge repassem aquests dos casos i aprofundim en el cas Alejandra de Rojas amb el co-autor de King Korp David Fernández.

May 05, 202305:33
Per què Sant Jordi és el dia de la rosa i el llibre?

Per què Sant Jordi és el dia de la rosa i el llibre?

El dia 23 d'abril els carrers de Barcelona i Catalunya s’omplen de llibres i roses per celebrar la diada de Sant Jordi. És un dia per regalar amor i cultura a la parella, als avis i fins i tot als veïns.

El Diari de Barcelona ha sortit a la rambla del Poblenou per preguntar com els catalans mantenen viva aquesta tradició. Però d'on prové el costum de regalar-nos llibres i roses? Per entendre-ho ens hem de remuntar uns quants segles enrere. 

Apr 21, 202307:40
Moda vintage: conscienciació o tendència?

Moda vintage: conscienciació o tendència?

Durant els últims anys, les botigues de segona mà han estat l’alternativa a la gran indústria tèxtil i al consum del fast-fashion. La reutilització i el circuit circular d’aquesta roba és beneficiós pel medi ambient i ajuda a reduir la contaminació de les fàbriques. Però, aquest fenomen és fruit d’una moda passatgera o d’una conscienciació social?

Apr 16, 202309:08
Joves al món de la moda: de la il·lusió a la realitat

Joves al món de la moda: de la il·lusió a la realitat

L'emprenedoria jove és un fenomen que cada vegada pren més força en l'actualitat, sobretot en el món de la moda. Aquest radioreportatge recull els projectes de quatre marques emergents: NocStuff, Bymanne, TwoJeys i Husky Brand. Les seves veus mostren la dura realitat del jove emprenedor: la desconfiança, les dificultats i els reptes que impliquen aixecar un imperi prematur. El món de la moda sempre té les portes obertes pels joves, però no tots són fàcilment benvinguts. La clau de l'èxit? Trencar els esquemes.

Apr 06, 202309:51
Joan Anton Català: "Una missió no tripulada a Mart es pot pagar amb 7 avions de combat"

Joan Anton Català: "Una missió no tripulada a Mart es pot pagar amb 7 avions de combat"

Joan Antoni Català és astrofísic i divulgador científic. Ha publicat diversos llibres de divulgació del cosmos. El darrer, Geopolítica de l'espai. La batalla pel domini polític, militar i econòmic del cosmos, aquest mateix gener.

De coses que passen a l'espai i que valen la pena comentar n'hi ha moltes: la nova cursa espacial, encara liderada pels Estats Units però amb un rol imparable de les empreses privades i l'auge de la Xina; el paper de Rússia arran de la guerra d'Ucraïna; la nova economia de serveis basats en l'espai; l'arribada dels humans a Mart...

Conferenciant assidu i col·laborador dels mitjans de comunicació, Català ofereix cada diumenge una secció de divulgació al programa El Suplement de Catalunya Ràdio. Precisament fem l'entrevista en un cafè prop de la ràdio pública.

Apr 04, 202347:43
No puc dormir

No puc dormir

A Catalunya un milió de persones pateix insomni crònic I en el cas del joves, 1 de cada 5 experimenta trastorns del son. A més, Espanya és el país del món amb més consum de somnífers i relaxants musculars. I si no es corregeix, l’insomni pot esdevenir crònic i romandre durant l’edat adulta. Per això és important el seu tractament en adolescents.


Apr 04, 202309:10
SOP: més enllà de la regla

SOP: més enllà de la regla

El cicle menstrual femení està especialment marcat pels còlics, els canvis d’humor, diversos llindars de dolor… Però, què els passa a les dones que no aconsegueixen tenir el seu període? Els ovaris poliquístics desenvolupen una sèrie de quist als ovaris que provoquen irregularitats menstruals.

El problema s’agreuja quan les dones ho compaginen amb la Síndrome d’Ovari Poliquístic (SOP), que comporta androginisme (més hormona masculina que femenina), hirsutisme (creixement de pèl excessiu en parts on la dona no n’ha de tenir), obesitat, i en casos més dràstics, la impossibilitat de tenir la regla sense prendre cap fàrmac.

Abril Rocamora, Yusra Alami i Laura Serrat han parlat amb l’endocrina ginecològica Carme Valls per conèixer els aspectes tècnics, a més de recollir tres testimonis de joves amb SOP que han après a conviure amb aquest trastorn.

Imatge: rosaelemil (Pixabay)

Apr 03, 202308:26
McDonald’s i Burguer King ja no estan sols: l’auge de les hamburgueseries a Barcelona

McDonald’s i Burguer King ja no estan sols: l’auge de les hamburgueseries a Barcelona

Preus econòmics, ràpid de preparar, i pensat per emportar: aquestes són les tres potes del fast food tal com s’ha concebut sempre. Ara els nous restaurants d’hamburgueses que estan sorgint a Barcelona prefereixen pujar els preus però oferir productes i matèria primera de qualitat, mantenint la idea de la rapidesa per servir i que sigui fàcil d’emportar.

Vicio, Deleito, Timesburg o Five Guys volen desbancar l’hegemonia de McDonald’s i Burguer King.

Mar 31, 202306:06
La nova divulgació cultural al món d’Internet

La nova divulgació cultural al món d’Internet

Internet ha revolucionat la manera de comunicar-nos i aprendre. Ara tots podem aportar la nostra i tots podem saber coses noves llegint fils de Twitter. Com canvia el paradigma de l'educació? Si un vídeo a YouTube aconsegueix que milers de joves entenguin millor un quadre, una cançó o un llibre, on queda l'Acadèmia?

Mikel Herrán (@PutoMikel) i Javier Alonso (@javialonso) són dos joves que davant un sistema que no acabava de satisfer les seves inquietuds acadèmiques van decidir començar a divulgar a Internet. Als seus canals hi ha un aspecte clau: la frontera entre l'alta i la baixa cultura es desdibuixa.

D'altra banda, podem continuar afirmant que l'Acadèmia i els mitjans de comunicació són els principals difusors de la cultura? José Luís Corazón, profesor d'Art Contemporani, Ruth Rodríguez, periodista cultural, i els ja esmentats Javier Alonso i Mikel Herrán, donen la seva opinió.

Mar 28, 202308:25
No, follar no fa mal: desmuntant mites sexuals

No, follar no fa mal: desmuntant mites sexuals

Saps que podem gaudir del sexe de moltes maneres sense haver de centrar-nos en els genitals? I que cal rentar bé les joguines sexuals per evitar infeccions? O que practicar sexe amb la regla no és cap incovenient, però cal prendre mesures perquè no és cap garantia per no quedar-se embarassada? A més, pots arribar a sentir més plaer en l'orgasme! I sobretot, saps que el sexe no fa mal? 

Si vols saber-ne més, pots escoltar l'explicació completa al podcast del consultori amb la sexòloga Montse Iserte. 

Mar 28, 202319:56
Tanquem l'aixeta

Tanquem l'aixeta

La sequera obliga a prendre mesures que s'aniran accentuant si no plou.

Després de 26 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius, ha calgut prendre una sèrie de mesures per reduir el consum d'aigua. Què en pensa el sector agrícola de les restriccions? I les possibles solucions?

Mar 28, 202306:40
Els festivals de música com a opció solidària

Els festivals de música com a opció solidària

Quan pensem en festivals ens venen al cap grans noms com el Primavera Sound, el Sònar, el Cap Roig, el Porta Ferrada… però n’hi ha d’altres que tenen un objectiu diferent: col·laborar amb associacions i projectes inclusius.

En aquest reportatge parlem amb Núria Pedrola de l’Embotona’t; Joan Melero, director del Musicveu: i Albert Maldonado president de l’entitat Dj’s pel canvi.

Mar 27, 202308:01
La rivalitat entre Barça i Espanyol, cara a cara

La rivalitat entre Barça i Espanyol, cara a cara

Joan Collet i Toni Freixa debaten sobre la història, política i valors dels dos clubs de Barcelona.

Mar 24, 202345:39
The Tyets: "Molta gent ens identifica com els tiets de Catalunya, els tiets d'una generació”

The Tyets: "Molta gent ens identifica com els tiets de Catalunya, els tiets d'una generació”

The Tyets és el grup de música catalana del moment. Després de mesos avançant singles del seu nou àlbum, per fi Èpic solete va sortir a la llum el passat 3 de març, de la mà de Luup Records. Un vuit cançons inèdites (onze en total) que han aconseguit atrapar a tot el públic català. Des de l’estrena, totes elles estan assolint xifres de rècord pel grup a les diferents plataformes.

Mar 17, 202330:32
L’amor etern té data de caducitat

L’amor etern té data de caducitat

De l'amor sòlid i estàtic al líquid, del cortès al romàntic, del lliure al conscient, del "per sempre" al "ja veurem". I ara, quin és el nostre concepte d'amor? Acompanyat de nombrosos adjectius durant la història, aquest sentiment universal és també una construcció cultural que canvia segons el lloc, l'espai i la societat. Hàbil per canviar de forma, Cupido vol estar al dia.

Mar 15, 202307:52
El bo cultural un any després

El bo cultural un any després

Resultats desiguals de l’ajuda de 400 euros als joves de 18 anys

Mar 10, 202306:17
Què passa quan els agressors son famosos o ocupen posicions de poder?

Què passa quan els agressors son famosos o ocupen posicions de poder?

La periodista de l’'Ara', Núria Juanico, i l’advocada i criminòloga, Carla Vall, han parlat als Vermuts del DdB sobre violència masclista i la seva cobertura mediàtica. 

Mar 09, 202304:22
De muses a creadores, el canvi de paper de la dona al cinema

De muses a creadores, el canvi de paper de la dona al cinema

El cinema ha estat sempre el màxim aparador d’estereotips i la dona és una de les seves principals víctimes. Al llarg de la història, les actrius han hagut d’interpretar papers hipersexualitzats i infantilitzats, com és el cas de la Marilyn Monroe. L’actriu Maria Molins reflexiona sobre els abusos sexuals a la indústria audiovisual. On la manca de dones en càrrecs directius implica la construcció de guions i personatges des d’una mirada masculina.

Mar 06, 202311:13
La maternitat que trenca el cor

La maternitat que trenca el cor

Les mares no s'enfronten només a les dificultats del part, sinó, a més a més, han d’estar a l’altura de les expectatives socials. Això porta al fet que moltes dones que afronten embarassos i parts complicats, davant el poc suport i ajut dels cercles íntims i institucionals, acabin desenvolupant depressió postpart i altres trastorns emocionals. Hem parlat amb la María José Fernández, una mare que ens ha explicat la seva experiència.

Quin és el paper dels sanitaris en tot això? Ho debaten la Gemma Parramon Puig, psiquiatra i membre de l’Associació MARES, dedicada a la investigació perinatal, i la Katherina Díaz, infermera de la unitat neonatal de l'Hospital Sant Joan de Déu.

Mar 04, 202309:02
'Nepo Babies': els fills de la fama

'Nepo Babies': els fills de la fama

Que tenen en comú Miley Cyrus, Tamara Falcó, Kim Kardashian o Leonardo diCaprio a part de la fama? Tots ells son 'nepo babies': fills de persones exitoses que s'aprofiten de l'estatus social dels seus pares en benefici de la seva pròpia carrera.

Aquesta denominació fa referència al nepotisme que existeix en el món de l'entreteniment i la moda, i que es va començar a utilitzar després d'una publicació a la revista 'New York Magazine'. Però, ser nepo baby et garanteix sempre l'èxit? El talent és innat o es pot treballar?

Un reportatge d'Anna Colomer, Bruna Luque i Alba Merino. Amb la col·laboració de Noemí Sánchez (relacions públiques de l'agència Blow Models) Joana Ferreira (model editorial), Alex Salgado (model editorial i de pasarela) Maria Privalova (model internacional) i Celia Jiménez (directora de càsting).

Mar 02, 202308:00
Quan els gossos es converteixen en celebrities
Feb 26, 202308:56
La febre del Fantasy

La febre del Fantasy

Els amants del futbol comparteixen una nova passió: el Fantasy. Un joc de mòbil on creen el seu propi equip amb jugadors de la Lliga i competeixen entre ells. Lligues entre amics, companys de feina o desconeguts.

Els partits del cap de setmana, el mercat de fitxatges diari o les temudes clàusules s’han convertit en imprescindibles per tots aquells seguidors del futbol que amb el Fantasy es converteixen en entrenadors.

Parlem amb José Carrasco, streamer de contingut Fantasy, Lolo Belltall periodista Fantasy i jugadors de l’aplicació, per entendre què és el Fantasy, què el fa triomfar i quines noves vi