Skip to main content
Spotify for Podcasters
Добротолюбие

Добротолюбие

By Dobrotoliubie

Канал за аудио записи, книги, богословие и православно творчество.
Available on
Spotify Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Currently playing episode

Крайностите и духовният живот

Добротолюбие Mar 07, 2023

00:00
01:03:01
Крайностите и духовният живот

Крайностите и духовният живот

Уважаеми слушатели, предлагаме ви новия епизод на подкаста "Духовни полета", в който темата е свързана с крайностите. През последните години обществото ни като да става все по-разделено по различни обществени и политически теми. Къде е пресечната точка между добрия тон и градивната критика? Може ли християнинът да изпада в крайности? Разделяйки се в групи не се отдалечаваме от конструктивния диалог? Върху тези въпроси разсъждаваме в новия ни брой. Подкастът "Духовни полета" може да слушате и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия - понеделник, сряда и петък от 10:30 часа. Приятно слушане!
Mar 07, 202301:03:01
 Животът и делото на йеромонах Неофит Рилски

Животът и делото на йеромонах Неофит Рилски

Уважаеми слушатели, представяме ви новия брой на подкаста "Духовни полета". В този брой говорим за живота и делото на йеромонах Неофит Рилски, наричан от историците и обществениците патриарх на българските учители и книжовници.  През настоящата година отбелязваме 230 години от неговото рождение. Този наш разговор е първият от поредица, която ще бъде посветена на делото на отец Неофит.  В този брой на подкаста правим опит и за заснемане във видео формат. Надяваме се да ви хареса и молим за извинение за някоя или друга техническа неизправност.  Подкастът може да слушате и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия - понеделник, сряда и петък от 10:30 часа.    Приятно слушане! 
Feb 28, 202358:35
Как възприемаме днес делото на йеродякон Игнатий - Васил Левски

Как възприемаме днес делото на йеродякон Игнатий - Васил Левски

Уважаеми слушатели, предлагаме ви новия брой на подкаста "Духовни полета". В броя говорим за делото на йеродякон Игнатий - Васил Левски, като фокус върху броя е 150-годишнина от неговата гибел.  Наш гост в броя е и журналистът Анна Ангелова, а по телефона включваме доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет. Как възприемаме днес делото на Левски? Как можем да го продължим? Как стои въпросът с неговото предателство? Върху тези въпроси разсъждаваме в новия ни брой.  Приятно слушане!  Подкастът "Духовин полета" може да слушате и в ефира на епархийското радио на Софийска митрополия - "Епархийски глас" всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа. 
Feb 20, 202357:51
Земетресенията в Турция и Сирия - как да помогнем?

Земетресенията в Турция и Сирия - как да помогнем?

Уважаеми слушатели, предлагаме ви новия брой на подкаста "Духовни полета".  В този брой говорим за бедствието, сполетяло Турция и Сирия - за човешката мъка, състрадания и любов, както и за това как можем да помогнем. В броя, разбира се, ще чуете кратко слово за Неделя на Блудния син, както и ще отбележим петата годишнина от кончината на най-големия дарител - дядо Добри.  Приятно слушане!  Подкастът може да слушате и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия - "Епархийски глас" в понеделник, сряда и петък от 10:30 часа
Feb 16, 202347:05
Василиадата на св. Василий Велики и за смирението на Митаря

Василиадата на св. Василий Велики и за смирението на Митаря

Уважаеми слушатели, в брой 14 на подкаста ни "Духовни полета" ви предагаме разговор по няколко теми. Първата е свързана с василиадата на св. Василий Велики - милосърдна дейност, която и днес възхищава изследователите. Възможна ли е василиада и днес и как може да бъде построена?  Втората тема е свързана с подготвителните недели на Великия пост - Неделя на Митаря и Фарисея. За смирението, гордостта и любовта към ближния говорим.  Тази седмица представяме и излезлия наскоро първи брой на списание "Светодавец" за новата 2023 г. Ще чуете и откъс от проповед на Българския патриарх Кирил.  Подкаста "Духовни полета" може да слушате в платформите за подкасти, както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия - "Епархийски глас".  Приятно слушане! 
Feb 06, 202343:48
Светите Трима Светители и богословието в България

Светите Трима Светители и богословието в България

На празника на светите Трима Светители излезе новия 13 епизод (от третия ни сезон) на подкаста "Духовни полета", който е посветен на тримата велики богослови на Църквата.  В новия брой Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова говорят за:  Как да четем правилно Библията? Светите Трима Светители и тяхното дело Богословският факултет, като средище на съвременното богословие в България  В епизода ще чуете и още любопитни и интересни истории, като например идеята да се отслужва всенощно бдение преди празника на Тримата Светители в академичния параклис на Богословския факултет. 
Jan 31, 202301:03:57
Неделните училища, като важен елемент от църковния живот

Неделните училища, като важен елемент от църковния живот

Уважаеми слушатели, в този брой в студиото на "Добротолбие" Ангел Карадаков и Елена Дюлгерова разговарят за неделните училища, като важен елемент от църковния живот в енориите. По телефона доц. д-р Костадин Нушев пък споделя за своя опит при написването на учебниците по "Религия - Православие", издадени от Св. Синод на БПЦ-БП.  В подкаста тази седмица ще чуете и специална песен, написана за едно неделно училище и изпята от певеца Васил Петров.  Приятно слушане! 
Jan 25, 202351:05
Защо трябва да се говори повече за паметта на св. патриарх Евтимий

Защо трябва да се говори повече за паметта на св. патриарх Евтимий

За делото на св. Партиарх Евтимий думите бледнеят и трудно се намират такива, които да опишат в пълнота неговата значимост за нас, българите. Избран от самия народ, той беше спечелил неговото пълно доверие и признателност още приживе. В най-трудните и смутни времена, когато Второто българско царство падаше под турско робство, св. патриарх Евтимий Търновски беше най-светлата надежда и най-силната опора на окаяния български род. Той беше добрият пастир, който спечели сърцата на хората със своята чиста и силна вяра в Бога и имаше тяхното пълно послушание. На него те се уповаваха, него те призоваваха за съвет и помощ. За тях той страдаше и за тях се молеше. Затова да си спомним за неговия славен подвиг, да почетем неговата светла памет, за да измолва за нас да устояваме на трудностите, вярата да пазим и в доброто да преуспяваме, та да се сдобием с управници и водачи, които да следват неговия пример и да ни водят напред. От името на Софийска св. митрополия, храм „Св. Седмочисленици” и Сдружението за социални и културни инициативи бе отправен призив към всички православни християни да участват в празника на Св. патриарх Евтимий Търновски на 20 януари 2023 година в гр. София. Тържествената архиерейска света литургия в негова памет бе отслужена в храм „Св. Седмочисленици” и оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. А от 11 часа се състоя и традиционното литийно шествие от храм „Св. Седмочисленици” до едноименния паметник в столицата. Разговаряме сега с Боян Бояджиев от Сдружението за Социални и културни инициативи, който да разясни на читателите и слушателите на сайта „Добротолюбие” повече за инициативата и идеята по този начин да бъде почетена паметта на св. патриарх Евтимий.
Jan 23, 202324:16
Милосърдието може да се превърне в ежедневие

Милосърдието може да се превърне в ежедневие

Уважаеми слушатели, предлагаме ви празничния брой на подкаста "Духовни полета".  В този брой Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разговарят върху темите свързани с Рождество Христово. Как на младите хора да се говори за вярата? Как да насърчим децата да участват в прицърковни инициативи и възможна ли е у нас организацията "Дякони", която извършва благотворителна и милосърдна дейност в Германия? На тези въпроси търсим отговор в брой 11 на подкаста, който е и последен за 2022 г.  Приятно слушане!  Подкастът може да слушате и в ефира на епархийското радио на Софийска св. Митрополия - "Епархийски глас" всеки поденелник, сряда и петък от 10:30 часа. 
Dec 27, 202201:03:28
Силата на вярата, милосърдието и Рождество Христово

Силата на вярата, милосърдието и Рождество Христово

Уважаеми читатели, предлагаме ви поредния брой на подкаста на сайта "Добротолюбие" - "Духовни полета". В този брой Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова говорят по няколко важни теми. Първата е свързана с представянето на новия брой на православното списание "Светодавец", в което е поместена тема, свързана с живота и делото на Българския патриарх Максим. За силата на вярата, както и за подвижничеството е втората тема. В нея се обръща повече внимание и на апостолското четиво от последната неделя, което е от посланието на св. ап. Павел до евреите. Разбира се, преди празника Рождество Христово няма как да не бъде засегната темата и за милосърдието. В последната част на този брой се говори и за нова инициатива на магистърската програма към Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охредски" - Църковно и социално дело. Този брой на подкаста е част от празничните броеве, свързани с празника Рождество Христово. Поради тази причина в него има и песнопения, свързани с големия християнски празник. Подкаста може да слушате във всички подкаст платформи, както и в ефира на радио "Епархийски глас" на Софийска св. митрополия понеделник, сряда и петък от 10:30 часа.
Dec 19, 202201:01:56
Как да откликнем на Божия призив за участие в Литургията

Как да откликнем на Божия призив за участие в Литургията

И тази седмица Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разговарят по две теми, свързани с евангелското четиво от тази седмица. Как да откликнем на Божия призив за участие в Светата Литургия и в общение с Христа? Как да започнем да живеем духовния си живот истински? Какво е оправданието и защо не е полезно за християнина в духовния живот? На тези въпроси търсим отговор в първата тема на подкаста "Духовни полета". По повод предстоящото честване на празника Рождество Христово започваме поредица от теми, свързани с празника. Първата такава е за историческия контекст, в който Спасителят се ражда. Подкастът може да слушате и в ефира на радиото на Софийска св. Митрополия - "Епархийски глас" всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа. Подкастът ни може да откриете и на останалите платформи за такова съдържание.
Dec 12, 202201:00:39
Може ли храмът да бъде сцена за музикално творчество

Може ли храмът да бъде сцена за музикално творчество

Уважаеми слушатели, представяме ви новия брой 8 от сезон 3 на подкаста "Духовни полета" на сайта "Добротолюбие". В него Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разговарят по две теми. Първата е свързана с неделното евангелско четиво, в което се говори за изцерената от Христос жена, страдаща от 18 години.  Във втората част на подкаста темата е свързана с използването на храма, като място за заснемане на музикални видеоклипове. Поводът е наскоро заснет клип на поп-фолк песен в храм на Софийска св. митрополия. Може ли храмът да бъде използван за декор и сцена? Къде е границата на сакралното и оскверняването на светинята? Защо подобен род видеа са скандализиращи за християните и вярващите? На тези и още въпроси отговор ще получите в новия брой на подкаста.  Подкастът може да слушате и в ефира на радиото на Софийска св. митрополия - "Епархийски глас". 
Dec 06, 202201:07:09
Как да опазим българския език чист

Как да опазим българския език чист

Уважаеми слушатели, предлагаме ви новия брой на подкаста на сайта "Добротолюбие" - "Духовни полета". В този брой Ангел Карадаков, доц.д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разговарят, както върху евангелското четиво от последната неделя, така и върху темата за опазване на българския език във времена на промяна.  Как и защо човек трябва да чете книги? Необходимо ли е да знаем пълното значение на думите, за да ги употребяваме? Трябва ли да страним от чуждиците? На тези и други въпроси може и да намерите отговор. В броя се обръща и внимание върху делото на св. Климент Охридски.  Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“. Всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа. Приятно слушане!
Nov 29, 202201:05:41
"Душо, яж, пий и се весели", но и защо трябва да помислим за спасението си

"Душо, яж, пий и се весели", но и защо трябва да помислим за спасението си

На празника Въведение Богородично ви предлагаме новия 6 епизод от сезон 3 на подкаста "Духовни полета" на сайта "Добротолюбие". В този брой Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова говорят върху евангелското четиво от последната неделя, което разказва за един неразумен богаташ, който казва на душата си да яде, пие и да се весели и да бъде спокойна, но Господ го пита какво ще направи той, когато нощес му бъде взета душата.  Във втората част на разговора е поместена темата за Деня на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. Как се възпитава днес детето и защо е необходимо да има религиозно образование, ще може да разберете в подкаста.  Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“. Всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа. Приятно слушане!
Nov 21, 202201:01:34
Кой е моят ближен?

Кой е моят ближен?

Кой е моят ближен? Как да се отнасяме към другите? Как да проявим любов и прошка? Върху тези въпроси, в седмичния подкаст на сайта "Добротолюбие", разсъждават Ангел Карадаков, доц- д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова.  Притчата за Добрия самарянин, която е във фокуса на евангелското четиво тази седмица, провокира към размисли, свързани с любовта към ближния, към другия, към чуждия и различния. Повече за самата притча, както и за това как да се научим да бъдем добри, чуйте в новия брой на подкаста "Духовни полета".  Подкаста "Духовни полета" може да чуете в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия - "Епархийски глас" в дните понеделник, сряда и петък от 10:30 часа, както и във всички подкаст платформи. 
Nov 14, 202201:04:03
Христовата милост към страдащите и възпоменание за патриарх Максим

Христовата милост към страдащите и възпоменание за патриарх Максим

Представяме ви новия епизод 4 от сезон 3 на подкаста на сайта „“Добротолюбие – „Духовни полета“. В този брой Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разговарят върху евангелското четиво от 7-а Неделя след неделя подир Въздвижение. Във втората част на подкаста темата е свързана с десетата годишнина от кончината на Българския патриарх Максим.  Приятно слушане.
Nov 07, 202201:13:19
Молитва за починалите и памет за митрополит Методий Кусев

Молитва за починалите и памет за митрополит Методий Кусев

Уважаеми читатели, в този брой на подкаста на сайта "Добротолюбие" Ангел Карадаков, доц- д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разговарят по две теми. Първата е свързана с евангелската притча, в която Спасителят разказва за бедния Лазар и немилосърдния богаташ. В темата се засяга и молитвата за душата на починалите наши ближни, както и какво се случва след кончината.  Втората тема е свързана с делото и живота на един от най-видните екзархийски митрополит - Старозагорския митрополит Методий Кусев. През настоящата година отбелязваме 100 години от неговата кончина. За делото му, живота и подвига му, може да чуете повече в настоящия брой.  Приятно слушане! Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, YouTube, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“. Всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа.
Nov 02, 202201:01:32
Наркоманията и зависимостите сред подрастващите

Наркоманията и зависимостите сред подрастващите

Уважаеми читатели, предлагаме ви новия епизод от подкаста "Духовни полета". В него Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разговарят върху евангелското четиво от 6 Неделя след неделя подир Въздвижение, разказващо за изцелението от Христос на бесноватия в гадаринската страна. Във втората тема обръщат внимание върху зависимостите и наркоманията сред младите и подрастващите. Тревожна статистика сочи, че възрастта, на която деца опитват за първи път наркотични вещества е паднала до 11 години. Тревожна статистика и тенденция, на която като общество трябва да обърнем внимание.  Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, YouTube, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“. Всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа.
Oct 24, 202201:06:47
Православният отговор на домашното насилие

Православният отговор на домашното насилие

Уважаеми слушатели, в новия епизод на подкаста на сайта "Добротолюбие " - "Духовни полета", Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разсъждават по две теми. Първата е свързана с евангелското четиво от тази неделя, разказващо притчата за сеяча. Как да съхраним словото Божие, да обновим духовния си живот и да се преборим с плевелите и тръните на страстите ще чуете в първата част на подкаста.  Втората тема е свързана с домашното насилие и жертвите му. За психическия, физическия и сексуалния тормоз в дома, както и на работното място, както и за православния, християнски отговор на агресията, ще чуете в подкаста. Ако вие сте били или все още сте жертва на домашно насилие може да се обадите на горещите телефони: 0800 1 8676 и 02981 76 86.  Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, YouTube, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“. Всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа.
Oct 17, 202201:05:07
Чудото на възкресението и разбирането ни за смъртта

Чудото на възкресението и разбирането ни за смъртта

Уважаеми слушатели, представяме ви новия брой на подкаста "Духовни полета". В него тази седмица Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разсъждават по две теми. Първата е свързана с евангелското четиво от Третя неделя след неделя подир Въздвижение за възкресението на младежа. В броя те говорят повече за възкресението, чудото на живота и разбирането ни за смъртта. Във втората част може да чуете за инициативата на Великотърновския митрополит Григорий за създаването на православен колеж, както и за практиките в Западна Европа за изучаване на вярата.  Подкастът може да слушате понеделник, сряда и петък от 10:30 часа по радио "Епархийски глас", както и във всички подкаст платформи. 
Oct 10, 202201:07:56
Съчувствието, милосърдието и обичта към ближните

Съчувствието, милосърдието и обичта към ближните

Уважаеми слушатели, представяме ви първия брой от новия сезон на подкаста на сайта "Добротолюбие" - "Духовни полета". В този брой Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова дискутират две теми. Първата е свързана с евангелското четиво от този неделя, в което се говори за обичта към ближните, милосърдието и любовта. В темата е засегнат и друг сегмент от проявата а любов към ближните ни - съчуствието. Имаме ли емпатия днес към страдащите наши братя? Отнасяме ли се с другите, така както бихме искали с нас да се отнасят? На тези и други въпроси търсим отговори в тази тема. Вторият разговор е свързан с появилата се информация, че са предприети действия проституцията и просията да бъде декриминализирани т.е. вече да не бъдат престъпления. Кой е основният нравствен и морален проблем при проституцията и как православното богословие гледа на това деяние? Какъв грях е това? Отговорите може да чуете в разговора. Приятно слушане! Подкастът може да слушате и в ефира на радиото на Софийска св. Митрополия - "Епархийски глас" всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа. Подкастът ни може да токриете и на останалите платформи за такова съдържание.
Oct 04, 202201:04:15
Милосърдието и любовта към ближния

Милосърдието и любовта към ближния

Уважаеми слушатели, в 39 брой на подкаста "Духовни полета" разговаряме за милосърдието, състраданието, прошката и любовта към ближния.  Как да прощаваме? Злопаметството защо е грях и как да го преодолеем? На тези и още въпроси отговори може да намерите в тазседмичния ни брой. 
Sep 02, 202229:13
Агресията сред учениците

Агресията сред учениците

Уважаеми слушатели, предлагаме ви брой 38 от подкаста на сайта "Добротолюбие", в който говорим за агресията сред подрастващите, лошите тенденции в разпространението на насилието сред непълнолети и решението на тези проблеми. Във втората част обръщаме внимание на един от най-големите християнски празници, свързани с Божията Майка - Успение Богородично.  Приятно слушане!
Aug 19, 202243:16
Райският газ и зависимостите сред подрастващите

Райският газ и зависимостите сред подрастващите

уважаеми слушатели, предлагаме ви брой 37 на подкаста на сайта Добротолюбие - "Духовни полета".  В този брой на подкаста Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разговарят по темата свързана с райския газ, неговото забраняване за непълнолетни и зависимостите сред подрастващите. Как превантивно да се предпазят децата от зависимости и как да намерят своя житейски път в Православната църква. Чуйте повече в епизода. 
Aug 09, 202231:29
Св. пророк Илия и духовният живот в Дупница

Св. пророк Илия и духовният живот в Дупница

Уважаеми читатели, предлагаме ви брой 36 на подкаста "Духовни полета". В първото ни изнесено студио за това лято, говорим за св. пророк Илия и за духовните богатства иживот в град Дупница, седалище на Самоковския митрополит Доситей и на Самоковската епархия.  Приятно слушане!
Jul 22, 202231:36
Искрената и чиста вяра

Искрената и чиста вяра

В брой 35 на подкаста "Духовни полета" Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова говорят върху евангелското четиво от 4-та Неделя след Петдесетница. Изцелението на слугата на стотника, неговата вяра, любовта към ближния и искреността. Какъв е примерът на този римски военоначалник и защо Христос казва, че такава вяра, каквато е видял в стотника, не е намерил в цял Израил. Приятно слушане!
Jul 12, 202233:06
Първом търсете Църството Божие

Първом търсете Църството Божие

Уважаеми сушатели, в брой 34 на подкаста "Духовни полета" Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разговарят за евангелското четиво от 3-та неделя след Петдесетница, в което Спасителят казва на Своите ученици първом да търсят Царството Божие и неговата правда, а всичко останало ще им се придаде.  През летните месеци подкастът ще бъде с времетраене 30 минути. Повторения може да слушате по радиото на Софийска св. митрополия - "Епархийски глас", а в сайта "Добротолюбие" ще може да слушате и актуалните броеве.  Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic.  Приятно слушане! 
Jul 04, 202232:52
Всички български светии

Всички български светии

Уважаеми читатели, в този брой на подкаста Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова говорят за прославлението и почитанието към всички български светии. Как се заражда българската святост? Кога са първите данни и кои са първите български светии? Как Българската църква развива своята дейност по отношение на прославлението на светии през времето на социализма и в най-ново време? На тези и още въпроси отговори може да откриете в брой 33 на подкаста "Духовни полета". Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“. Всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа. Приятно слушане!
Jun 27, 202201:07:43
Светиите на Църквата и делото на св. Паисий Хилендарски

Светиите на Църквата и делото на св. Паисий Хилендарски

Уважаеми слушатели, представяме ви брой 32 на подкаста "Духовни полета" на сайта "Добротолюбие". В този брой Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разговарят по две теми: Светиите на Църквата, техният живот, пример и молитвено застъпничество, делото и живота на св. Паисий Хилендарски, както и неговата канонизация във време на изпитание за Българската православна църква.  Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“. Всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа. Приятно слушане!
Jun 21, 202259:40
Петдесетница и празника на Светия Дух

Петдесетница и празника на Светия Дух

Уважаеми слушатели, представяме ви нашия 30 брой на подкаста "Духовни полета". В този брой Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разговарят за празника на светата Петдесетница, слизането на Светия Дух над апостолите, както и за рождения ден на Христовата Църква.  За говоренето на различни езици, древната богослужебна прослава на празника, проповедта на апостолите и започване на мисионерската дейност ще разберете повече в този брой на подкаста.  Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“. Всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа. Приятно слушане!
Jun 14, 202201:01:51
Светите отци от Първия вселенски събор

Светите отци от Първия вселенски събор

Уважаеми слушатели, предлагаме на вниманието ви брой 29 от поредицата ни подкасти "Духовни полета".  В този брой говорим за светите отци от Първия вселенски събор, борбата с ересите и оформянето на символа на вярата. В този брой почитаме също паметта на св. Паисий Хилендарски, като ви предлагаме да чуете част от неговата "История славянобългарска".  Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“. Всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа. Приятно слушане!
Jun 06, 202201:01:40
Между две епохи - делото на св. Паисий Хилендарски

Между две епохи - делото на св. Паисий Хилендарски

Уважаеми слушатели, представяме ви брой 28 на подкаста "Духовни полета", в който говорим отново по две теми. Първата е свързана с неделята на слепия или известен още от евангелието слепородения. Говорим за Христовите изцерения и чудеса, както и за духовната слепота, от която всички трябва да се пазим. Във втората част на броя обръщаме отново внимание върху делото на големия възрожденец и духовен будител, светец и подвижник - св. Паисий Хилендарски. За историческата обстановка, в която той се е намирал, както и защо решава да пише "История славянобългарска" на ръка, а не да я отпечата на харти; за превратностите на времето и за съвременната ни историография и историческа памет говорим в този брой.  Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“. Всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа. Приятно слушане!
May 30, 202201:04:44
Беседа за Живата вода и св. Паисий Хилендарски

Беседа за Живата вода и св. Паисий Хилендарски

Уважаеми слушатели, представяме ви брой 27 на подкаста "Духовни полета". В този брой говорим по две теми. Първата е свързана с беседата на Христос със Самарянката. Втората тема е свързана с делото на един от най-големите български будители - св. Паисий Хилендарски. В поредица от броеве през юни ще говорим за него и неговата "История Славянобългарска", по повод 300 години от рождението на светеца, 260 години от написването на "История Славянобългарска" и 60 от канонизацията на св. Паисий.  Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“. Всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа. Приятно слушане!
May 23, 202201:06:31
Историята на Разслабления и ценностите в съвременното ни общество

Историята на Разслабления и ценностите в съвременното ни общество

Уважаеми слушатели, представяме ви брой 26 на нашия подкаст. В първата част говорим за вярата на разслабления при неговата среща с Христос, за изцеренията, чудесата и "имането" на човеци, които да се молят за нас. Във втората част поставяме темата за ценностите сред младите хора и възпитанието по Вероучение, по повод предстоящото отбелязване на празника на светите братя Кирил и Методий.  Подкастът може да слушате в сайта "Добротолюбие", страницата ни във Facebook, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия - "Епархийски глас". Всеки понеделник, сряда и петък от 10:30 часа.  Приятно слушане!
May 16, 202201:04:10
За жените Мироносици и евтаназията

За жените Мироносици и евтаназията

Уважаеми читатели, излезе новият 25 брой на подкаста на сайта "Добротолюбие". В него говорим по две теми. Неделя на Жените Мироносици Чествайки неделята на Жените Мироносици говорим за служението на жената в Църквата, както и за равноапостолното дело на светите жени, научили първи вестта за възкресението Христово. Евтаназията Преди няколко седмици в публичното пространство се появи, а след това бе опровергана, информация за евентуалната евтаназия на известния актьор Ален Делон. Коментарите в публичното пространство ни провокираха да поговорим върху темата и да кажем отново православното разбиране за асистираното самоубийство. Приятно слушане!
May 10, 202201:09:06
Уверението на св. ап. Тома

Уверението на св. ап. Тома

Уважаеми слушатели, представяме ви новия брой на подкаста ни "Духовни полета". В този брой говорим за Томина неделя, уверението, а не неверието на апостол Тома, както и за вярата в нашия живот.  Подкастът ни може да слушате понеделник, сряда и петък от 10:30 часа по радиото на Софийска св. митрополия - "Епархийски глас".  Приятно слушане! 
May 04, 202258:49
Въкресението Христово - Пасха

Въкресението Христово - Пасха

Христос воскресе!  Уважаеми читатели и слушатели, предлагаме ви пасхалният, великденски брой на подкаста на сайта "Добротолюбие" - "Духовни полета". В този брой на подкаста говорим за празника на празниците и тържеството на тържествата - Възкресението Христово. Радостта от възкресението, победата над смъртта и радостта на светите апостоли. За това и още други неща говорим в новия брой на подакста. В него ще чуете тропара на Възкресение Христово, както и пасхалните стихири. 
Apr 28, 202201:01:18
Страстната седмица и Христовите страдания

Страстната седмица и Христовите страдания

Уважаеми слушатели, в нашата подкаст тази седмица говорим за Страстната седмица, Христовите страдания и как да посрещаме искински Христовото Възкресение. На тези и много други въпроси ще откриете отговор в новия епизод на нашия подкаст „Духовни полета“. Подкастът може да слушате понеделник, сряда и петък от 10:30 часа в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“.
Apr 18, 202201:29:34
Св. Мария Египетска и покаянието

Св. Мария Египетска и покаянието

Уважаеми читатели, в Петата неделя на Великия пост, посветена на св. Мария Египетска говорим в нашия подкаст за покаянието, вярата, подвизите на светиите и предстоящите големи празници, свързани с Христово Възкресение.  Защо подвигът на св. Мария е толкова голям? Защо Църквата оказва специално внимание на нейния живот? Защо е важно да се изповядваме и причастяваме редовно? На тези и много други въпроси ще откриете отговор в новия епизод на нашия подкаст "Духовни полета".  Подкастът може да слушате понеделник, сряда и петък от 10:30 часа в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия - "Епархийски глас".
Apr 11, 202201:06:06
Кръстът Господен и животът на православния християнин

Кръстът Господен и животът на православния християнин

Уважаеми слушатели, предлагаме ви новия 20 брой на подкаста на сайта "Добротолюбие" - "Духовни полета".  В този епизод говорим за Светия Кръст Господен, по повод Третата Неделя на Великия пост - Кръстопоклонна, както и за кръста, който всеки християнин трябва да понесе и носи до края на живота си. За ближният като наш кръст, за милосърдието, любовта и правилното отношение към другите, говорим още в седмичния ни подкаст.  Приятно слушане! 
Mar 31, 202201:05:20
Подкаст: Църквата, медиите и социалната дейност

Подкаст: Църквата, медиите и социалната дейност

Уважаеми слушатели, в новия брой 19 на подкаста на сайта "Добротолюбие" - Духовни полета говорим по две важни теми.  В навечерието на празника Благовещение обръщаме поглед към Църквата и медиите и по-точно проповедта на християнската православна вяра в медийното пространство. Засягаме теми свързани със свободата на медийното пространство у нас, както и възможностите, чрез които Църквата достига както до по-младите хора, така и въобще до всички нас.  Втората тема за по повод световния ден на социалната помощ, който се отбелязва през тази седмица. Във втората част на подкаста говорим за социалното и църковно дело, особено във времена на огромна бежанска вълна и война. Какъв трябва да бъде хриситянският отговор и как да подкрепим ближните си, може да чуете в подкаста ни.  Приятно слушане!
Mar 23, 202256:14
Почитта към Майката Божия и Неделя Православна

Почитта към Майката Божия и Неделя Православна

Уважаеми слушатели, представяме ви новия брой на подкаста на сайта "Добротолюбие" - Духовни полета. В новия 18 брой говорим за почитта към Майката Божия, особено по време на Великия пост. Във втората чста пък обръщаме внимание на първата седмица на Великия пост - Православна, като говорим за иконопочитанието и истинската вяра.  В подкаста участват доц. д-р Костадин Нушев, Ангел Карадаков и Елена Дюлгерова. В новия брой ще чуете и три песнопения, посветени на Св. Богородица.  Подкастът Духовни полета може да слушате всеки понеделник, сряда и петък по епархийското радио на Софийска епархия - "Епархийски глас"
Mar 14, 202254:53
Прошката и Великият пост

Прошката и Великият пост

Уважаеми слушатели, представяме ви новия брой на подкаста на сайта "Добротолюбие" - Духовни полета. В новия брой говорим за прошката, отношенията между хората, смирението, превъзмогване на егото и изправянето на греховния живот. Любовта към ближния като основен елемент по време на Великия пост. В началото на подкаста ще чуете и православно песнопение, изпълнено от ученици от Пловдивската духовна семинария, което се пее по време на великопостните богослужения. Приятно слушане! Подкастът може да чуете и в ефира на радиото на Софийска св. митрополия - "Епархийски глас" понеделник, сряда и петък от 10:30 часа.
Mar 08, 202201:02:59
 Депресията и борбата с нея

Депресията и борбата с нея

Уважаеми читатели, предлагаме ви новий брой на подкаста на сайта "Добротолюбие" - Духовни полета. В новия епизод говорим за депресията, унинието и тъгата, както и борбата с тези духовни състояния на прага на Великия пост. Втората тема, по която събеседваме е за Неделя Месопустна и Страшния съд. За отношението ни към другия, добротата и милосърдието, ще чуете в новия ни епизод. Приятно слушане! Подкастът може да чуете и в ефира на радиото на Софийска св. митрополия - "Епархийски глас" понеделник, сряда и петък от 10:30 часа.
Mar 01, 202201:02:20
Podcast: Защо християните не бива да се кремират и Неделя на Блудния син

Podcast: Защо християните не бива да се кремират и Неделя на Блудния син

Уважаеми слушатели,  Предлагаме ви новия 15 епизод на подкаста на сайта "Добротолюбие". В първата част си спомняме за един милосърден свещеник - отец Димитър Вукадинов, на когото се изпълниха 10 години от кончината. Говорим в броя за кремациите и защо християните не бива да кремират своите близки, нито пък те самите да се кремират. Във втората част на подкаста разсъждаваме върху неделята на Блудния син, като една от подготвителните недели за Великия пост.  Приятно слушане! Подкаста на сайта "Добротолюбие" оже да слушате всеки понеделник от 10:30 часа по радио "Епархийски глас", както и неговите повторения в сряда и петък по същото време. 
Feb 22, 202201:02:44
Podcast: Делото на св. Константин-Кирил Философ и нашето съвремие

Podcast: Делото на св. Константин-Кирил Философ и нашето съвремие

Уважаеми слушатели, предлагаме ви брой 14 на седмичния подкаст на сайта "Добротолюбие".  Специален поглед отправяме върху делото и мисията на св. Константин-Кирил Философ, чието успение отбелязахме на 14 февруари. За делото му, както и за нашето съвремие говорим в подкаста с доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова. Поставяме и въпроса за превода на богослужебните книги, както и необходимостта от изучаването на църковнославянски език в училищата.  В броя ще чуете тропара на светите Братя Кирил и Методий в изпълнение на учениците от НГДЕК „Свети Константин Кирил Философ“, както и  песнопението "Чистая Дево" на френски език.  Приятно слушане! 
Feb 15, 202201:08:21
За любовта и християнското милосърдие, както и за молитвата на Хананейката

За любовта и християнското милосърдие, както и за молитвата на Хананейката

Уважаеми слушатели, представяме ви новия брой 13 на подкаста на сайта "Добротолюбие".  В този брой обръщаме внимание на едно трагично събитие, случило се през изминалата седмица - смъртта на пациентка в спешния център във Враца. Разсъждаваме за християнското милосърдие и любов по време на пандемията. Във втората част на подкаста пък обръщаме повече внимание върху евангелското четиво от тази неделя - Беседата на Христос с Хананейката.  Приятно слушане! 
Feb 07, 202247:19
Сретение Господне и приемането на Бога

Сретение Господне и приемането на Бога

Уважаеми слушатели, представяме ви новия брой на седмичния подкаст на сайта "Добротолюбие". В него заедно с доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова говорим за празника Сретение Господне, както и за различни нови инициативи на студентите от Богословския факултет. Тази седмица подкастът ни е почти час и десет минути. Ще чуете и няколко православни песнопения. Пожелаваме ви приятно слушане!
Jan 31, 202201:06:24
Животът на св. Ефрем Сирин и нови инициативи в Богословския факултет

Животът на св. Ефрем Сирин и нови инициативи в Богословския факултет

Уважаеми слушатели, представяме ви брой 11 от седмичния подкаст на сайта "Добротолюбие". В първата част на този брой ще говорим за живота на св. Ефрем Сирин, чиято памет ще честваме на 28 януари. Предлагаме ви и негово кратко слово за истината и лъжата. Във втората част ще чуете разговор с доц. д-р Костадин Нушев, излъчен в предаването "Нощен хоризонт" по БНР. В разговора се представят различни нови инициативи на младите богослови и преподавателите от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", както и се обръща повече внимание върху предстоящия празник на светите Трима Светители.  В броя ще чуете и песнопепието "Красоте девства", изпълнено от Свещенически хор с диригент ик. Кирил Попов.  Приятно слушане!
Jan 24, 202225:24
Св. Антоний Велики, молитвата и духовния живот

Св. Антоний Велики, молитвата и духовния живот

Уважаеми слушатели, предлагаме ви новия брой на седмичния подкаст на сайта "Добротолюбие".  В този брой ви представяме живота на св. Антоний Велики, както и две беседи за Иисусовата молитва и молитвата в живота на християнина на архим. Ефрем Светогорец и митрополит Антоний Сурожски. Песнопенията в този брой са изпълнени от д-р Калин Кирилов.  Приятно слушане!
Jan 17, 202218:15
Св. Нина Грузинска, Божиите заповеди и любовта към ближния

Св. Нина Грузинска, Божиите заповеди и любовта към ближния

Уважаеми читатели, във втория за месец януари брой на нашия подкаст ви запознаваме с житието на св. равноапостолна Нина, покръстителка на Грузия. Представяме ви един текст на свещеник Михаил Гилис за Божиите заповеди и спазването им, както и говорим за отношението ни спрямо другите в нашите черно-бели илюзии.  Приятно слушане!
Jan 10, 202219:51
Предизвикателствата пред учителя по Вероучение

Предизвикателствата пред учителя по Вероучение

Уважаеми читатели, предлагаме ви първия подкаст за новата година на сайта "Добротолюбие". В първата част говорим за новата година и новото начало - обновлението на духовния ни живот, като си припомняме кратък тест на богослова Тито Колиандер. Във втората част на подкаста разговаряме за предизвикателствата пред учителя по Вероучение с г-жа Данила Иванова, която преподава в Неделното училище при храм "Св. Параскева" в с. Медковец.  Песнопенията в броя са изпълнени от митрополитския хор "Св. ап. Ерм", гр. Пловдив.  Приятно слушане! 
Jan 04, 202224:14
Рождество Христово - между традицията и съвремието

Рождество Христово - между традицията и съвремието

Уважаеми читатели, предлагаме ви новия брой на нашия подкаст. В него, заедно с доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", говорим за празника Рождество Христово, традициите, съвремието и молитвата. Предлагаме ви и песнопения за празника на различни езици. 
Dec 21, 202140:12
Иисусовата молитва и християнската любов

Иисусовата молитва и християнската любов

Уважаеми слушатели, в новия брой на подкаста на сайта "Добротолюбие" ви предлагаме две теми. В първата обръщаме внимание върху Иисусовата молитва или т.н. "Умна молитва" и говорим върху думите на отците на Църквата. Втората тема е за християнската любов и в това как да постъпваме към другите, така че да спасим душата си и да получим Божията благодат.  Приятно слушане. 
Dec 15, 202113:52
"Моят приятел врагът" - тема в седмичния подкаст на сайта "Добротолюбие"

"Моят приятел врагът" - тема в седмичния подкаст на сайта "Добротолюбие"

"Всъщност, същинската причина за враждата ни с някого, припознаването на някого като враг, е собственото ни маловерие и гордостта, която ни прави вътрешно уязвими и прекомерно чувствителни", казва в свой текст, в книгата "През очите на вярата" Александра Карамихалева. В този брой на подкаста на сайта "Добротолюбие" ви срещаме с живота на св. Порфирий Кавсокаливит, на когото през месец декември се отбелязват 30 години от кончината, както и текст на Александра Карамихалева за обичта към враговете. Във втората част на подкаста ще чуете размишления върху стих от посланието на ап. Павел до ефесяните - за истината и суетата в делата на човека. Приятно слушане! Снимка: pixabay.com
Nov 30, 202124:03
Духовни полета: Св. Климент Охридски и Ф.М. Достоевски

Духовни полета: Св. Климент Охридски и Ф.М. Достоевски

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на подкаста на сайта "Добротолюбие". В него ще ви запознаем с житието на св. Климент Охридски, творчеството на Ф.М. Достоевски, на когото отбелязваме 200 години от рождението и 140 години от смъртта, както и с една проповед за предстоящата неделя.  Приятно слушане. 
Nov 22, 202122:52
Духовни полета - Рождественският пост

Духовни полета - Рождественският пост

Уважаеми читатели, в новия епизод от нашия подкаст "Духовни полета", ви предлагаме повече за настъпването на Рождественския пост, както и част от Катавасиите за Рождество Христово на български език. Във втората част на подкаста ще чуете една кратка история за чудо с един набеден в бездетство баща. 
Nov 15, 202115:43
Бъди страж над себе си - Духовни полета

Бъди страж над себе си - Духовни полета

Уважаеми читатели, представяме ви новия подгаст на сайта "Добротолюбие". В него говорим за Неврокопския митрополит Борис, Рожденственския пост, както и ви представяме нов текст от рубриката "Духовни полета".
Nov 08, 202115:23
Духовни полета

Духовни полета

Уважаеми читатели, в Деня на народните будители ви представяме първи епизод от новия сезон на подкаста на сайта "Добротолюбие". Поредицата се казва "Духовни полета" и в нея ще ви прадставим части от издадената от Синодално издателство едноименна книга, представяща духовни беседи и случки от древните отци и подвижници на Църквата, живяли както в Древния християнски изток, така и във Византия.
Nov 01, 202112:24
Българският екзарх Стефан и неговото просветно и църковно-обществено служение

Българският екзарх Стефан и неговото просветно и църковно-обществено служение

Уважаеми слушатели, на 14 май се изпълват 64 години от кончината на Българския екзарх Стефан. По този повод разговаряме с доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" за просветното и църковно-обществено дело на един от най-големите предстоятели на Българската църква.
May 14, 202131:13
Празникът Сретение Господне и книгата "Подвижници в света"

Празникът Сретение Господне и книгата "Подвижници в света"

В новия епизод на нашия подкаст си говорим за празника Сретение Господне, който честваме на 2-и февруари, както и за една изключително полезна духовна книга - "Подвижници в света". 
Feb 02, 202104:57
Защо честваме празника на св. Трима Светители на 30 януари?

Защо честваме празника на св. Трима Светители на 30 януари?

Здравейте скъпи приятели! Представяме ви първия ни подкаст за новата 2021 г. Говорим си за празника на св. Трима Светители - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. 
Jan 29, 202107:42
Св. Отци на Църквата, послушанието и духовното бодърстване

Св. Отци на Църквата, послушанието и духовното бодърстване

В новие епизод на подкаста ви предлагаме един кратък текст на свещ. Димитър Петканов за вярата в Бога и послушанието към Църквата. Говорим също и за св. Петка Търновска. 
Oct 11, 202012:35
Църковното и социално дело - тема в Нощен хоризонт по БНР

Църковното и социално дело - тема в Нощен хоризонт по БНР

Уважаеми слушатели, предлагаме ви запис от предаването Нощен хоризонт по БНР, в което основната тема бе църковното и социално дело в Българската църква, както и магистърската програма към Богословския факултет със същото име. 
Sep 22, 202002:29:06
Църковното сказание на еп. Константин Преславски

Църковното сказание на еп. Константин Преславски

Уважаеми слушатели, в новия брой на подкаста на сайта Добротолюбие обръщаме внимание върху една от най-големите ни средновековни писмени творби - Учителното евангелие от еп. Константин Преславски. 
Aug 29, 202010:11
Църковното предание за празника Успение Богородично

Църковното предание за празника Успение Богородично

Здравейте уважаеми слушатели, в новия брой на нашия подкаст си говорим за църковното предание за големия Богородичен празник Успение Богородично. В броя ще чуете и две песнопения посветени на Майката Божия. 
Aug 11, 202014:24
Тържества в Бачковския манастир по повод 150 г. Българска екзархия. Интервю с Величкия епископ Сионий

Тържества в Бачковския манастир по повод 150 г. Българска екзархия. Интервю с Величкия епископ Сионий

Уважаеми слушатели, в този брой на нашия подкаст ще говорим за предстоящата изложба и иконографски събор в Бачковския манастир по повод 150-годишнината на Българската екзархия. Специално за Добротолюбие говори и Величкият епископ Сионий, игумен на обителта. 
Jul 30, 202008:52
Асистент Здравко Кънев от Богословския факултет на СУ за превръщането на храма-музей "Св. София" в джамия

Асистент Здравко Кънев от Богословския факултет на СУ за превръщането на храма-музей "Св. София" в джамия

На 24 юли бе решено да бъде официалното  превръщане на храма-музей "Св. София" (който до превземането на Константинопол през 1453 г. е бил православна църква), в джамия. Решението предизвика разнопосочни мнения сред световните лидери, а повечето от предстоятелите на Поместните православни църкви се изказаха в защита на това храмът да остане музей, като символ на мира и разбирателството между различните религии. Какво ще бъде бъдещето на "Св. София" и как тя ще се превърне в джамия? Какъв е чинът по превръщането и какво ще бъде четено в нея? За това разговаряме с ас. Здравко Кънев от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който работи в сферата на историята на монотеистичните религии, религиите и нехристиянските религиозни учения и следва докторантура за исляма. Интервюто може да чуете в по-долния файл.
Jul 15, 202022:37
БПЦ и модерните технологии в контекста на световната пандемия

БПЦ и модерните технологии в контекста на световната пандемия

Уважаеми слушатели, представяме ви новия брой на нашия подкаст за Българската православна църква, модерните технологии в контекста на световната пандемия от коронавирус. 
Jul 06, 202013:17
60 години от кончината на Ловчанския митрополит Филарет

60 години от кончината на Ловчанския митрополит Филарет

Уважаеми слушатели, представяме ви новия брой на подкаста на сайта Добротолюбие. Днес ви разказваме за личността и делото на Ловчанския митрополит Филарет. 
Jun 27, 202006:19
Поклонническият туризъм през време на пандемия - разговор със свещеник Стилиян Табаков

Поклонническият туризъм през време на пандемия - разговор със свещеник Стилиян Табаков

С по-бавни темпове туризмът и поклонничеството у нас и по света се възстановяват. Първите поклоннически пътувания вече започнаха. Как ще бъде организиран поклонническият туризъм през време на пандемията от коронавирус и какво е бъдещето на поклонничеството, разговаряме със свещеник Стилиян Табаков от Поклонническия център към Софийска св. митрополия. Интервюто може да чуете във файла.
Jun 17, 202041:54
Учредяване на Българската екзархия и дейността на църковните представители от Самоковска епархия

Учредяване на Българската екзархия и дейността на църковните представители от Самоковска епархия

Уважаеми слушатели, продължаваме поредицата си с подкасти, като в днешния епизод ще говорим за Учредяване на Българската екзархия и дейността на църковните представители от Самоковска епархия. Записът направи доц. Костадин Нушев. 
Jun 14, 202010:45
Празникът Петдесетница - прот. Александър Мен

Празникът Петдесетница - прот. Александър Мен

Уважаеми слушатели, на петдесетница ви запознаваме с едно слово на извастния прот. Александър Мен, загинал трагично в края на миналия век. 
Jun 06, 202008:27
Откровено за поста

Откровено за поста

В нашия нов епизод ще говорим за проста, отношението ни към храна и духовната подготовка за Пасха. 
Mar 02, 202006:58
170 години от рождението на Неврокопския митрополит Иларион

170 години от рождението на Неврокопския митрополит Иларион

В новия брой на нашия подкаст ще ви разкажем за живота и делата на първия Неврокопски митрополит Иларион, на когото през 2020 г. се изпълват 170 години от рождението и 95 години от кончината
Feb 23, 202015:23
Рилският манастир - вековен духовен стожер

Рилският манастир - вековен духовен стожер

В днешния епизод на нашия подкаст ще ви разкажем за Рилския манастир. Прочитаме статия от списание "Духовна култура" от 1946 г. Актуална и днес. 
Feb 03, 202023:13
За "Марша за живота" и аборта

За "Марша за живота" и аборта

В новия епизод на нашия подкаст ще обърнем внимание на една тревожна статистика - абортите в световен мащаб. 
Jan 27, 202016:02
Иконом Димитър Петканов и неговото слово за молитвата

Иконом Димитър Петканов и неговото слово за молитвата

В първия ни епизод за 2020 г. ще ви срещнем с иконом Димитър Петканов, който е един от позабравените добри свещеници у нас, живял през първата половина на XX в. Първата ни среща с него е за словото му за молитвата, а в следващите епизоди очаквайте още срещи с неговото творчество. 
Jan 24, 202006:39
Първият учебен ден и предметът "Религия" в българското школо.

Първият учебен ден и предметът "Религия" в българското школо.

Podcast: Първият учебен ден и предметът "Религия" в българското школо.
Jan 24, 202006:12